Preview: ASUS ROG, TUF en Z97-serie moederborden

15 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. ASUS ROG Maximus VII Ranger (ATX)
 3. 3. ASUS ROG Maximus VII Hero (ATX)
 4. 4. ASUS TUF Sabertooth Z97 Mark 1 (ATX)
 5. 5. ASUS Z97-A (ATX)
 6. 6. ASUS Z97-Deluxe (NFC & WLC) (ATX)
 7. 7. ASUS Z97I-Plus (Mini-ITX)
 8. 8. Besproken producten
 9. 9. Reacties

Inleiding

ASUS leverde traditiegetrouw het grootste scala aan moederborden af voor de launch van een nieuwe chipset. Vandaag kunnen we alvast een blik werpen op de Z97-A, Z97-Deluxe en Z97I-Plus uit de standaardreeks, de Z97 Sabertooth Mark 1 uit de TUF-serie en de Maximus VII Hero en Ranger uit de Republic of Gamers-lijn.

Eind deze week kun je op Hardware.Info alles lezen over deze en nog veel meer Z97-moederborden, waaronder de MSI Z97 Gaming 5, Z97 Gaming 7 en Z97 MPower Max AC. Daarover schreven we eerder al een preview.

Ben je geïnteresseerd in alle uitgebreide specs? Dan heeft ASUS de productpagina's al voor je klaarstaan:

Z97M-Plus
Z97-K
H97M-Plus
Z97-Pro
Z97-Deluxe
H97M-E
Z97-C
H97-Pro
H97-Plus
H97I-Plus
Z97I-Plus
Z97-Deluxe (NFC & WLC)
Z97-A
Z97-Pro (WiFi-ac)
TUF Sabertooth Z97 Mark 1
TUF Sabertooth Z97 Mark 2
TUF Gryphon Z97
ROG Maximus VII Ranger
ROG Maximus VII Hero
ROG Maximus VII Gene

ASUS ROG Maximus VII Ranger (ATX)

De Ranger is een nieuw model in de Republic of Gamers-serie en als het ware het directe antwoord van ASUS op de goedkope, populair gaming-moederborden van onder andere MSI. 

Je ziet drie PCI-Express x16-sloten, maar in de praktijk gebruiken alleen de eerste twee sloten de lanes van de processor. Het derde slot is elektrisch aangesloten op de vier lanes uit de southbridge, die bovendien op 2.0-snelheid werken. Daarnaast zijn er nog drie x1-sleuven.

Verder heeft ASUS het strak en simpel gehouden: geen aparte controllers voor SATA, USB of ethernet. De Intel I218V-chip levert een Gigabit-netwerkaansluiting en de Z97-chipset zorgt voor zes USB 3.0-poorten, waarvan er vier bereikbaar zijn via het I/O-paneel. De andere twee zijn te gebruiken via de interne header.

Bijzonderheden zijn het M.2-slot en de SupremeFX-audiochip. Daarnaast zijn er nog nieuwe features zoals KeyBot, waarover je in onze review meer zult lezen.

Het accessoirepakket van dit ATX-bord bestaat uit vier SATA-kabels en een SLI-bridge.

ASUS ROG Maximus VII Hero (ATX)

Wat betreft specificaties lijkt de Hero erg veel op de Ranger: het prijsverschil zal vermoedelijk ook niet zo groot zijn. Ten opzichte van z'n kleinere broertje heeft de Hero twee extra SATA600-poorten, één fan-aansluiting meer en verlicht ROG-logo op de chipsetkoeler.

In de doos troffen we bovendien twee SATA-kabels meer aan dan bij de Maximus VII Ranger.

ASUS TUF Sabertooth Z97 Mark 1 (ATX)

De Mark 1 is de versie van de Sabertooth Z97 mét de Thermal Armor-cover. Interessant aan de The Ultimate Force-serie is dat ASUS erg veel opties biedt om je systeem te monitoren en bij te sturen. Er zitten meerdere temperatuursensors op het bord zelf en daarnaast levert de fabrikant ook nog drie losse sensoren bij. Die kun je zelf ergens in je behuizing plaatsen. Vervolgens kun je verschillende fanprofielen aanmaken en met negen fan-connectors zul je zelfs in de meest extreme configuraties geen aansluitingen tekortkomen.

Videokaarten kun je beter alleen in de eerste twee PCI-Express 3.0 x16-sloten steken, want het derde x16-slot is aangesloten op de southbridge. ASUS heeft een extra USB 3.0-controller geïntegreerd om zo twee interne headers aan te kunnen bieden. In plaats van een M.2-slot kiest de fabrikant voor SATA-Express. De bovenste aansluiting is echter alleen voor twee normale SATA600-devices te gebruiken.

Audio wordt verzorgd door een Realtek ALC1150-codec, één van de twee ethernet-aansluitingen komt van een controller van hetzelf merk. De andere ethernetpoort is aangesloten op een Intel-controller.

ASUS Z97-A (ATX)

Voor de normale reeks Z97-mobo's heeft ASUS de geel/gouden kleurstelling laten vallen en vervangen door zwart met gouden accenten. Het PCB is bruin, maar bij de wat duurdere borden wordt de printplaat in het zwart uitgevoerd.

Het derde x16-slot deelt deze keer zijn lanes met zowel het M.2-slot als de SATA-Express-aansluiting, waardoor je maar één van die drie opties tegelijkertijd kunt gebruiken.

ASUS Z97-Deluxe (NFC & WLC) (ATX)

We sluiten af met het meest luxe en duurste Z97-bord van ASUS. On-board vinden we al tal van features: M.2, tweemaal SATA-Express, 802.11ac-WiFi en een 16-fasen stroomvoorziening. Daarnaast zitten er een aantal leuke accessoires in de doos. Zo voegt de ThunerboltEX II/DUAL-kaart twee Thunderbolt-aansluitingen toe aan het moederbord. Ook een NFC-module wordt meegeleverd, maar buiten inloggen in Windows kan die niet bijster veel nuttigs. De draadloze oplader voor bijvoorbeeld je smartphone is wel handig, als je tenminste een Qi-compatibele telefoon hebt.

Al met al moet je een levendige fantasie hebben om nog features te bedenken die dit bord niet biedt. Daar ben je dan wel 3 à 400 euro voor kwijt.

ASUS Z97I-Plus (Mini-ITX)

Dit Mini-ITX-bordje valt onder ASUS' normale borden en heeft dan ook dezelfde goud/zwarte kleurstelling. Naast het PCI-Express 3.0 x16-slot zit een 802.11ac-WiFi-kaartje van AzureWave, dat ook Bluetooth toevoegt aan het bordje. Voor bedraad netwerk is ASUS wezen shoppen bij Intel, maar de geluidschip komt uit de fabrieken van Realtek: een ALC892-codec.

Ook de achterkant van het bordje blijft niet onbenut: daar kun je een M.2-SSD plaatsen. Niet de meest bereikbare plek ooit, maar natuurlijk wel beter dan geen M.2.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Asus Z97-A

Asus Z97-A

 • ATX
 • Socket 1150
 • Intel Z97
 • DDR3
Niet verkrijgbaar
Gold Award Asus Z97-Deluxe (NFC&WLC)

Asus Z97-Deluxe (NFC&WLC)

 • ATX
 • Socket 1150
 • Intel Z97
 • DDR3
Niet verkrijgbaar
Asus Z97I-Plus

Asus Z97I-Plus

 • Mini ITX
 • Socket 1150
 • Intel Z97
 • DDR3
Niet verkrijgbaar
0
*