Test: het beste platform voor XBMC

49 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. OpenELEC 
 3. 3. Intel Haswell (Core i7 4770R)
 4. 4. Intel Celeron (1037U) en AMD A4 (5300)
 5. 5. Asustor AS-302T
 6. 6. Raspberry Pi
 7. 7. Minix Neo X5 Android ‘mini-PC’
 8. 8. OUYA
 9. 9. Resultatentabel
 10. 10. Voor TV-kijkers: deinterlacing
 11. 11. Conclusie
 12. 12. Besproken producten
 13. 13. Reacties

Inleiding

XBMC is sinds de eerste versie voor tal van platformen beschikbaar gekomen, van prijzige tot heel goedkope. Maakt het ook wat uit waarop je deze populaire mediasoftware draait? Hardware.Info testte wat de beste basis voor XBMC is.

Sinds jaar en dag vind je op Hardware.Info het Home Theater PC advies. Een PC gebouwd om in de woonkamer aan de TV te verbinden om hiermee TV te kijken of op te nemen en optische, gedownloade en streaming media af te spelen. Hoewel een dergelijk systeem met Windows Mediacenter nog steeds een prima keuze is, zijn er anno 2014 de nodige alternatieve, voordeliger opties beschikbaar. Eén van de populairste daarvan is XBMC. Dit project is begonnen als videospeler voor gemodde eerste-generatie Xbox game consoles, maar inmiddels is het uitgegroeid tot een compleet thuisbioscoopplatform dat draait op de meest uiteenlopende hardware. In dit artikel gaan we aan de slag met een aantal apparaten waarop XBMC kan draaien, om uit te zoeken wat de meest geschikte opties zijn.

We bekijken hiervoor drie op PC-hardware gebaseerde systemen. De high end kant wordt vertegenwoordigd door de Intel Core i7 4770R uit de Haswell generatie, het andere uiterste is een Intel Celeron 1037U CPU en een AMD A4-5300 APU.

Naast deze 'normale' PC hardware testten we twee apparaten uit de Android-hoek. Ten eerste een Android stick of box zoals in dit artikel besproken, de MINIX NEO X5 'Dual Core Media Hub'. Daarnaast de Nvidia Tegra 3 gebaseerde OUYA Android gaming console. Ten slotte testten we met de Asustor AS-302T een NAS met XBMC functionaliteit en de populaire Raspberry Pi mini computer.

Per apparaat bekijken we hoe XBMC geïnstalleerd kan worden en hoe goed de mogelijkheden tot hun recht komen. Ook werpen we een korte blik op het XBMC-alternatief Plex en de beschikbaarheid van de Netflix streaming video dienst. Verder hebben we gekeken naar ondersteuning van PleXBMC, een add-on voor XBMC die het mogelijk maakt om met je Plex server verbinding te maken en de media die daarop staat via XBMC af te spelen. Meestal kan dit ook al via netwerk shares, maar deze add-on levert ook de secties, filters en 'watched status' functionaliteit van normale Plex clients.

OpenELEC 

Om XBMC op standaard PC hardware te draaien heb je meerdere opties. Als je de PC ook nog voor andere doeleinden wilt inzetten, is het aan te raden om XBMC onder Windows te installeren. Een goedkoper OS dan Windows voor het opensource XBMC is een gratis desktop Linux distributie, zoals het populaire Ubuntu. Hier is XBMC ook gemakkelijk op te installeren en kun je ook andere desktop software geschikt voor Linux in gebruiken. Om het apparaat echt optimaal als mediaspeler te gebruiken, kiezen wij echter voor de gespecialiseerde Linux distributie OpenELEC.

OpenELEC staat voor Open Embedded Linux Entertainment Center, een lange benaming voor een uitgeklede Linux distributie die als enig doel heeft XBMC zo goed en snel mogelijk uit te voeren. De functionaliteit is nog wel iets uit te breiden met add-ons voor zowel het OS zelf als voor XBMC, maar dit blijft beperkt tot HTPC-gerelateerde zaken.

OpenELEC kan op een hardeschijf of SSD geïnstalleerd worden, maar kan ook ‘live’ vanaf een USB-stick worden opgestart. Deze USB-stick moet dan wel altijd met de PC verbonden zijn als je OpenELEC wilt gebruiken. Wij kiezen ervoor om het besturingssysteem op de interne schijf te installeren, zodat de USB-stick niet meer nodig is.

Om OpenELEC met een Windows PC en USB-stick te installeren (of ‘live’ te starten) download je een installatie-archief van openelec.tv. Omdat OpenELEC compleet geoptimaliseerd is, zijn er meerdere builds voor verschillende typen hardware. Zo is er een Nvidia ION build, een AMD Fusion build en een Intel build. Ga je OpenELEC zelf proberen, controleer dan goed welke build je moet downloaden. Er is ook een generieke build beschikbaar waar alle beschikbare drivers in verwerkt zijn.

Wanneer je het gedownloade ‘.tar’ archief uitpakt (met bijvoorbeeld 7zip) vind je hierin een map met een aantal bestanden. Steek nu de USB-stick in de computer en start de installer met het create_livestick.exe bestand. Let op: de data op deze USB-stick zal verloren gaan. Volg de aangegeven stappen en zorg dat je de juiste schijfletter selecteert.

Nadat de installatie voltooid is, verwijder je de USB-stick uit je Windows PC en steek je hem in de beoogde HTPC. Start deze op vanaf de stick door de juiste optie in het BIOS te kiezen. Zodra de PC start vanaf de stick krijg je een 'Boot Menu' van OpenELEC. Als je OpenELEC alleen ‘live’ wilt draaien start het systeem na enkele seconden vanzelf door en kom je in XBMC terecht. Om het OS op de interne schijf van de PC te installeren, kies je voor ‘Run OpenELEC Installer’.

Na het volgen van de installer-stappen en een reboot word je begroet door de welkomstconfiguratie-wizard van OpenELEC. Volg ook hier de laatste stappen en je kunt aan de slag met XBMC.

Intel Haswell (Core i7 4770R)

Het eerste PC-platform waarop we XBMC installeren is een Gigabyte Brix Pro mini-PC met Intel Core i7 4770R, een ware krachtpatser: veel sneller zul je niet vinden in een mini-PC. Met de ingebouwde Iris Pro Graphics (die qua videomogelijkheden identiek is aan de GPU’s in de andere Haswell-processors uit de Core-serie) moeten alle media prima af te spelen zijn en de CPU zelf heeft ook meer dan voldoende kracht om toekomstige codecs als H.265 softwarematig te decoderen. Voor deze test combineerden we de Gigabyte Brix Pro barebone met 4 GB aan werkgeheugen en een SSD waarop we OpenELEC installeerden. De Brix Pro biedt gigabit netwerk, 802.11ac WiFi en een optische digitale 3,5mm audio-uitgang, gecombineerd met de hoofdtelefoonaansluiting.

Gigabyte Brix Pro BXi7-4770R
Gigabyte Brox Pro-4770R

OpenELEC start in combinatie met de SSD razendsnel op: tussen de tijd dat je de aan-knop indrukt en de afstandsbediening pakt, staat XBMC al voor je klaar. Deze snelheid merken we ook tijdens het gebruik. De interface voelt zeer soepel en responsief en we konden al onze testbestanden zonder enige problemen of hapering afspelen.

De Hardware.Info TV add-on voor XBMC werkt probleemloos in deze configuratie. Voor officiële Netflix- en Plex-ondersteuning zal je helaas Windows moeten gebruiken. Wel zijn er enkele experimentele methodes beschikbaar om beide onder desktop-Linux te gebruiken. Voor XBMC is er tevens de PlexBMC add-on beschikbaar, die prima werkt op deze hardware.

Feitelijk is een systeem als dit eigenlijk overdreven krachtig voor het afspelen van video's met XBMC, het biedt veel meer mogelijkheden. Daarvoor zouden we OpenELEC niet aanraden. Met een volledige Windows of Linux installatie kan dit systeem bijvoorbeeld ook prima dienst doen als Plex server, inclusief moeiteloos transcoderen met de Core i7. De rekenkracht van de 4770R brengt ook nadelen met zich mee: hij is niet goedkoop en zal daarnaast meestal actief gekoeld moeten worden. Dit kan, zoals bij de Brix Pro, ongewenste geluidsproductie met zich meebrengen.

Al met al is een high end Intel Haswell gebaseerd systeem een prima keuze, mits de geluidsproductie van de koeling te overzien valt. Prijstechnisch gezien is dit echter niet de goedkoopste optie. De Gigabyte Brix Pro staat voor een gemiddelde prijs van € 626 in de prijsvergelijker, dan komt daar minimaal nog rond de € 60 bij voor werkgeheugen en een kleine SSD. Qua rekenkracht is een dergelijke CPU echter zware overkill voor het bekijken van video's met XBMC. Wel garandeert dit een perfecte XBMC ervaring en geeft het de mogelijkheid om het systeem ook voor andere zeken te gebruiken. Als dit je doel is kunnen we een systeem als dit zeker aanraden, maar dan wel in combinatie met een volledig OS.

Intel Celeron (1037U) en AMD A4 (5300)

Aan de andere kant van het Intel-spectrum hebben we een Intel Celeron 1037U onder de loep genomen. Hoewel deze CPU flink wat minder rekenkracht beschikbaar heeft, merkten we daar tijdens onze tests met OpenELEC niets van. We gebruikten een Gigabyte GA-C1037UN-EU Mini-ITX bordje met een passief gekoelde CPU die direct op het bord is gesoldeerd. De passieve koeling is natuurlijk een pluspunt voor huiskameromgevingen. Al ontbreekt S/Pdif op dit bord, het beschikt wel over een gigabit netwerkaansluiting, analoge audio-uitgangen en HDMI 1.4. In combinatie met dezelfde SSD en hoeveelheid RAM geheugen presteerde dit systeem bovendien even goed als dat met de Haswell Core i7. Audio en video decoding gingen probleemloos dankzij de Intel HD Graphics en ook de interface van XBMC voelde even soepel aan. De minder snelle CPU lijkt daarmee een prima oplossing voor het kijken van video's met XBMC, in elk geval met de nu courante formaten en codecs. Voor andere doeleinden die meer rekenkracht vereisen is het, afhankelijk van de toepassing, misschien wat minder geschikt.

Een systeem gebaseerd op deze Intel Celeron CPU kan zonder compromissen in compatibiliteit en responsiviteit dienst doen als XBMC mediacenter. De lagere rekenkracht maakt hem misschien wat minder voorbereid op toekomstige formaten, maar dit is dan ook duidelijk terug te zien in de prijs, die veel goedkoper uitvalt dan iets gebaseerd op een Haswell Core i7. Zo heb je al voor zo'n € 220 een Gigabyte Brix barebone met deze CPU, 2 GB geheugen en een 30 GB SSD (klik hier voor een wensenlijst met deze producten). Een nog wat goedkoper alternatief is een zelfbouwsysteem met ongeveer dezelfde specificaties, voor zo'n € 190 (klik hier voor een wensenlijst).

Gigabyte C1037UN-EU
Barebones of moederbordjes met Intel Celeron 1037U zijn relatief goedkoop.

We sluiten de PC gebaseerde hardware opties met een goedkope CPU uit de stal van AMD. Qua prestaties ligt deze CPU in de buurt van de hiervoor besproken Celeron. De GPU presteert praktisch hetzelfde, terwijl het CPU-gedeelte iets sneller is. Tijdens onze tests met OpenELEC hadden we dan ook wederom geen enkel probleem. Alle testbestanden werden weer feilloos afgespeeld en de interface was wederom prima responsief.

We kunnen de conclusie van het Celeron platform hier doortrekken. Met de juiste componentkeuze kan je een systeem met deze APU in de basis voor een redelijke meerprijs t.o.v. het Celeron systeem samenstellen. Klik hier voor een wensenlijst met een voorbeeld systeem van rond de € 230.

Asustor AS-302T

Sinds de introductie van de Intel Atom CE5300 serie is er een aantal NAS apparaten met deze 'System on Chip' geïntroduceerd. Deze SoC brengt een geïntegreerde GPU (PowerVR SGX545) en HDMI aansluiting met zich mee. Eén van de apparaten die hier gebruik van maakt is de AS-302T van Asustor, klik hier voor onze review.

Asustor AS-302T
Bijzondere NAS: de Asustor heeft een processor met video transcoding en een HDMI-uitgang.

De installatie van XBMC is een fluitje van een cent, dit gaat gewoon zoals je elke andere app op de NAS zou installeren. Het kan alleen wat langer duren, omdat het OS-onderdeel dat de grafische interface via HDMI regelt ook geïnstalleerd moet worden. Eenmaal gereed krijg je via HDMI een simpel dashboard te zien, waarin je de te openen app kan kiezen. Vanuit hier starten we XBMC.


XBMC installeren op de Asustor is zo eenvoudig als het maar kan.

Op de voorkant van de NAS vinden we een infrarood oog voor de los verkrijgbare afstandsbediening van Asustor. Je kunt echter ook gebruik maken van muis en toetsenbord en/of de iOS of Android app van Asustor. De interface reageert iets trager dan op de eerder besproken PC-systemen, maar is nog steeds prima responsief. Bij het openen van videobestanden merkten we wel af en toe wat haperingen en flitsen in het beeld. Ook kon het laden soms wat lang duren. Dit klinkt ernstiger dan het is, want XBMC is prima bruikbaar op deze manier.

Tijdens het afspelen van onze testbestanden hadden we wat problemen met het afspelen van Blu-ray rips in het m2ts bestandsformaat. Een complete Blu-ray schijf rip (bdmv) wordt niet geopend. Bij het laden van losse m2ts bestanden heeft de XBMC interface het even moeilijk en lijkt er wat flink mis te gaan met de audiodoorvoer naar onze surround receiver. Zodra de video eenmaal begint te spelen ging het hierbij wel goed. Ook hadden we met enkele bestanden met HD audio codecs (Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio) wat problemen, maar andere bestanden met vergelijkbare audio werkten wel goed. Nog een andere eigenaardigheid op audiovlak is dat je in XBMC op dit apparaat niet kan instellen welke audioformaten via passthrough aan de receiver mogen worden doorgestuurd. De meeste formaten werden echter wel via passthrough doorgestuurd, dus wellicht is de SoC niet in staat om de audio softwarematig te decoderen.

Omdat we hier met een NAS van doen hebben, bekeken we of een belasting via het netwerk een negatieve invloed heeft op het afspelen van video. We kopieerden een groot bestand vanaf een Windows PC naar de NAS, terwijl deze tegelijkertijd een film via Plex naar een HTC One telefoon transcodeerde. De film die via XBMC werd afgespeeld leek hier niet onder te lijden en speelde moeiteloos door. Dit was een welkome verrassing, gezien de relatief trage CPU.

Zoals al verklapt is Plex Media Server beschikbaar uit de App Central van Asustor. Dit geldt ook voor andere mediaserver gerelateerde apps, zoals DVBLink TV Server, Subsonic en verschillende downloadprogramma's. Een Plex of Netflix client ontbreekt helaas, maar PlexBMC en de Hardware.Info TV add-on voor XBMC werken prima. Een SPDIF uitgang is niet aanwezig o deze NAS, maar er is wel een 3,5 mm jack. Ook is er genoeg ruimte voor randapparatuur via 2 maal USB 2.0 aan de achterkant en 2 maal USB 3.0 (één voor, één achter).

Als je naast een XBMC apparaat ook op zoek bent naar een NAS is deze Asustor prima bruikbaar. Wat kleine problemen met enkele bestandsformaten zijn wellicht te verklaren door de bètastatus van XBMC op dit apparaat. Wat wel een bezwaar kan zijn is de geluidsproductie van de fan en de hardeschijven. De eerste is duidelijk hoorbaar wanneer het volume van de video lager is. Daarnaast is, afhankelijk van de gebruikte schijven, het geratel tijdens schijfactiviteit goed hoorbaar. Een goede geluidsisolerende kast of een langere HDMI kabel bieden wellicht een oplossing.

Raspberry Pi

Een goedkoop, maar toch populair, hardwareplatform om als XBMC mediaspeler te gebruiken is de zogenaamde 'single board computer' Raspberry Pi. Dit computertje van een enkele printplaat is zo'n twee jaar geleden geïntroduceerd door de bijbehorende stichting om informaticaonderwijs te promoten. Al snel kwam de XBMC-gemeenschap erachter dat dit wel eens een ideale mediaspeler kon zijn. De Broadcom BCM2835 SoC waarop de Pi gebaseerd is bevat namelijk een redelijk capabele GPU in de vorm van een Broadcom VideoCore IV. Deze GPU biedt voldoende kracht om de meeste videoformaten te decoderen. De single core CPU is helaas minder competent. De ARMv6 (dus vóór Cortex) core op 700 Mhz is niet iets om over naar huis te schrijven.


De Raspberry Pi zit standaard niet in een behuizing, maar dat is wel aan te raden.

De Raspberry Pi is te krijgen in meerdere versies: Model A en Model B. De A versie heeft 128 MB gedeeld werkgeheugen, geen netwerkaansluiting en  een enkele USB 2.0 aansluiting. De Model B uitvoering heeft twee maal USB 2.0 en een 100 Mbit netwerkaansluiting. Ook is de hoeveelheid RAM geheugen opgevoerd naar 256 MB. Enige tijd geleden is er een nieuwe revisie van de Pi geïntroduceerd die bij beide modellen het geheugen verdubbelt. Wij gebruikten echter de eerste revisie Model B voor onze test.

Op de printplaat van de model B uitvoering vinden we verder een HDMI 1.4 poort, een RCA plug voor analoge composiet video uitvoer en een 3.5mm jack voor analoge audio. Geen SPDIF dus. Jammer, want de analoge audio aansluiting heeft i.c.m. XBMC ook weinig toegevoegde waarde aangezien de CPU vaak te traag is om surround audio te decoderen en te downmixen naar stereo.

Het OS voor de Pi zal je moeten aanleveren op een SD kaart die in de lezer aan de onderkant past. We hebben hier opnieuw een keuze uit meerdere besturingssystemen. Het standaard OS voor de Pi is het van Debian Linux afgeleide Raspbian. In dit desktop OS kun je prima XBMC installeren. Varianten hierop zijn Raspbmc en Xbian. Beide hebben XBMC voorgeïnstalleerd en laten de desktop omgeving achterwege. Deze kun je overigens weer terug installeren, evenals andere desktop applicaties, m.b.v. de apt package manager.

De basis van Raspbian neemt echter meer mee dan alleen de essentiële componenten nodig voor XBMC. Een distributie met een meer bottom up aanpak wordt wederom door de mensen van OpenELEC beschikbaar gesteld voor de Pi. Uit onze ervaring met alle drie de XBMC-distributies voor de Pi blijkt deze ook het meest responsief.

De installatie van OpenELEC voor de Pi m.b.v. een Windows PC (met SD kaart lezer) vergt helaas wat meer stappen dan voor een gewone PC. Download het tar bestand van de Raspberry Pi build van de openelec.tv website. Het archief bevat twee images die het OS vormen en wat opstartcode die naar een SD kaart gekopieerd moeten worden. Op Linux is hiervoor een script beschikbaar wat dit automatisch voor je doet (create_sdcard). Op Windows doen we de installatie handmatig.

Stop de SD kaart in de kaartlezer, maar let op: alle gegevens hierop zullen verloren gaan. Gebruik een partitie-tool voor Windows (zoals het gratis MiniTool Partition Wizard) om de SD kaart te partitioneren. Maak een 'Primary' FAT32 partitie van 150 MB groot aan het begin van de SD kaart. Geef deze het label 'SYSTEM' en zet hem op 'Active'. Maak een tweede 'Primary' partitie met het Ext4 bestandssysteem in de resterende ruimte en geef deze de naam 'Storage'.

Kopieer uit het uitgepakte tar-bestand de images uit de 'target' map 'KERNEL' en 'SYSTEM' naar de hoofdmap van de FAT32 partitie op de SD kaart. Hernoem daar 'KERNEL' naar 'kernel.img'. Kopieer vervolgens de bestanden 'bootcode.bin', 'config.txt', 'fixup.dat', 'start.elf' en 'LICENCE.broadcom' uit de '3rdparty\bootloader' map van het archief naar de hoofdmap van de SD kaart.

Maak nu in de hoofdmap van de SD kaart een tekstbestandje genaamd 'cmdline.txt'. Open dit bestand met Notepad en geef het de volgende inhoud: 'boot=/dev/mmcblk0p1 disk=/dev/mmcblk0p2 quiet' (zonder aanhalingstekens). Verwijder nu (veilig!) de SD kaart uit de computer en stop hem in de Pi. Zodra je de power connector aansluit, zal de Pi OpenELEC opstarten en word je na het booten begroet door de OpenELEC welkomstwizard. Als je de netwerkaansluiting ook hebt verbonden, kan de interface eerst wat traag reageren omdat XBMC automatisch eerst z'n geïnstalleerde add-ons zal updaten.

Eenmaal in XBMC kan de interface af en toe wat haperen, maar is deze op zich bruikbaar. Het openen van bestanden kan soms even duren, maar we zagen geen vreemde flitsen in het beeld zoals bij de Asustor NAS, alleen een bezigheidsindicator. De compatibiliteit met de verschillende formaten in onze testbestanden was redelijk. Voor het decoderen van MPEG-2 (wat onder andere in DVD's terug te vinden is) en VC-1 zijn licenties nodig, die je voor een paar euro via de Raspberry Pi website kunt aanschaffen. Heb je die licenties niet, dan blijft het beeld zwart bij deze codecs. Daarnaast zagen we een tweetal problemen bij het afspelen van video's die gebruik maken van HD audiocodecs. Zo haperde de video wat tijdens het afspelen van video's met DTS-HD Master Audio via het netwerk. Bij Dolby TrueHD video's leek audio passthrough via HDMI naar de receiver niet te werken en de video haperde onacceptabel veel. Dit komt waarschijnlijk doordat de CPU de audio decodeert, waar deze niet snel genoeg voor is. Dit is een belangrijk punt: mocht je de Raspberry Pi overwegen, zorg dan dat je een versterker of receiver hebt die Dolby Digital, DTS etc. kan decoderen.

De trage CPU merken we ook in de responsiviteit van de interface. Soms reageerde de Pi pas na enkele tientallen seconden of langer, als we een film wilde pauzeren; andere keren stond de film gelijk stil. Ook hadden we enkele complete crashes, waarbij de Pi een aantal minuten niet reageert, om vervolgens te herstarten. Over het algemeen kunnen we stellen dat het afspelen van HD video zoals Blu-ray rips over een netwerkverbinding de limiet van de Pi z'n kunnen is. Toch werkt het, op een soms wat haperende interface na, best goed. Aan de trage CPU zit ook een klein voordeel: hij is volledig passief gekoeld, en dat zelfs zonder heatsink. Er zijn overigens ook manieren te vinden om de CPU, met goede koeling, flink over te klokken. Hiermee is wellicht de responsiviteit wat te verbeteren, maar we hebben dit we niet geprobeerd.

Netflix is niet beschikbaar voor de Pi en een officiële Plex client ontbreekt ook. Wel is er wederom de PlexBMC add-on. Ook is er een van OpenELEC afgeleide distributie 'Rasplex' die voor Plex doet wat OpenELEC voor XBMC doet. Deze distributie is echter alleen goed bruikbaar op de 512 MB versie van de Raspberry Pi Model B.

Over het algemeen is de Pi een prima keuze voor XBMC. We verwachten dat de nieuwe 512 MB revisie beter presteert. Wel moet je wat van knutselen houden, want de PCB van de Pi wordt kaal geleverd, zonder behuizing, kabels of SD kaart. Het is geen simpele out-of-the-box XBMC-ervaring. Heb je nog een micro USB (telefoon) adapter, HDMI-kabel en SD-kaart over, dan hoef je het voor de prijs van de Pi (rond de € 40) niet te laten.

Minix Neo X5 Android ‘mini-PC’

Een productgroep die de laatste tijd in opkomst is als mogelijke XBMC client zijn goedkope Android computers in de vorm van HDMI sticks of settopboxjes. Een aantal hiervan bespraken we eerder, zie WebID 839. Aldaar stond ook beschreven dat veel van deze systeempjes rond Rockchip SoC's zijn opgetrokken. We gingen aan de slag met de MINIX NEO X5, gebaseerd op de Rockchip RK3066 SoC met Quad Core Mali-400 MP GPU en 1 GB RAM.

MiniX Neo X5
Minix Neo X5

Sinds een tijd zijn er officiële XBMC builds beschikbaar voor Android. Deze ondersteunen echter geen hardware decoding. Daarom installeerden we een 'alpha snapshot' (test) versie van XBMC 13 'Gotham', die met de hardware decoding van de meeste SoC’s overweg kan. Je kunt een APK installatiebestand hiervoor downloaden van de XBMC website via mirrors.xbmc.org/snapshots/android/arm/.

Hebben we XBMC eenmaal geïnstalleerd, dan vinden we een aantal eigenaardigheden. XBMC, en ook de Android interface van het apparaat, lijkt alleen in 720p resolutie beeld uit te voeren, ondanks dat er in de instellingen van het apparaat voor 1080p is gekozen. Ook besloeg de interface in eerste instantie niet het volledige beeld van de TV. Dit is echter te verhelpen met de 'Screen Scale' instelling onder 'Screen' in 'Settings'. Door de systeembalk onderin ontstaan tijdens het video spelen zwarte balken aan de zijkant van het scherm om de aspectratio van de video te behouden. De balk is te verbergen met een knop die daarop te vinden is, maar we kregen het niet voor elkaar om deze met de meegeleverde afstandsbediening te activeren. Met een muis lukte dit wel, maar vervolgens paste XBMC de gebruikte resolutie niet aan. Als je via de instellingen de balk 'automatisch' verbergt, krijg je in XBMC wel een volledig beeld. Nog iets vreemds met de meegeleverde afstandsbediening is dat de play, pauze, stop, volgende en vorige knoppen niet in XBMC werken, net zo min als in de meegeleverde media app. Wel wordt er inmiddels een andere afstandsbediening meegeleverd, dus wellicht werkt die beter.

Daarnaast werkt audio passthrough vanuit XBMC voor Android niet, dus audio wordt softwarematig gedecodeerd en via PCM over HDMI of SPDIF naar de versterker gestuurd. Op deze manier lijkt er alleen stereogeluid door te komen bij onze receiver, terwijl het videobestand wel degelijk meerdere kanalen bevat. Deze softwarematige audio decoding lijkt er ook voor te zorgen dat veel van onze geluid testbestanden gaan haperen. De meeste videoformaten spelen op een enkeling na wel goed af.

Een voordeel van een Android systeempje als dit is dat hij ook voor andere apps gebruikt kan worden. Op dit exemplaar is zelfs de Google Play Store beschikbaar. Via deze store kunnen we de standaard Android apps voor Plex en Netflix installeren. Plex werkt prima, alleen zullen veel zware videoformaten getranscodeerd moeten worden aan de serverkant. De Netflix app werkt op zich, maar het is duidelijk dat de interface op touchscreens is gericht, waardoor deze minder intuïtief werkt met de afstandsbediening.

Dit Android doosje voorziet in een optische S/Pdif-aansluiting, alsmede analoge audio in en uit. Met de 3 USB 2.0-aansluitingen is er ook voldoende ruimte voor randapparatuur, zij het opslag of invoer. De passieve koeling zorgt ervoor dat dit systeem geruisloos in je woonkamer kan staan. Wat op hardware vlak wel een klein gemis is, en voor verwarring kan zorgen, is het ontbreken van een 'power' lampje om aan te geven of het apparaat aan staat.

Voor een premium XBMC ervaring kunnen we deze Android settopbox vooralsnog niet echt aanraden. Wellicht verandert dit zodra XBMC 13 'Gotham' volledig is uitontwikkeld. De bediening van het Android OS met een afstandsbediening laat nog wat te wensen over en de interface is wat minder gelikt. Dit gezegd hebbende kan het voor sommigen een leuk ding zijn.

OUYA

Het laatste apparaat wat we met XBMC probeerden is ook een Android-systeem voor gebruik met een TV. De OUYA is echter een Android game console. Er zijn verscheidene (voornamelijk indie) games beschikbaar en het apparaat wordt met een Bluetooth game controller geleverd. Het systeem is opgetrokken rond de Nvidia Tegra 3 SoC, gecombineerd met 1 GB RAM en 8 GB opslag (waarvan 2,2 GB voor het OS). Aan de achterkant vinden we één USB 2.0-poort, een 100 Mbit LAN en een HDMI 1.4-aansluiting. Een SPDIF-aansluiting is helaas niet aanwezig, maar Bluetooth Smart 4.0 en WiFi b/g/n wel.

Ouya Game Console

Uiteraard is er ook voor dit Android apparaat XBMC beschikbaar. Er is in de officiële app store 'Discover' zelfs een speciale versie 'XBMC on OUYA' beschikbaar. Deze is aangepast voor optimaal gebruik op het systeem, inclusief hardware decoding. Door licentieproblemen bevat de op het moment dat wij deze test uitvoerden nieuwste versie helaas geen Dolby en DTS audio decoding meer. Audio passthrough bleek ook niet te werken, waardoor de officiële versie voor veel gebruikers tamelijk onbruikbaar zal zijn. Gelukkig is er een ontwikkelaar die audio decoding, alsmede een aantal andere aanpassingen, heeft toegevoegd aan de officiële versie. Deze aangepaste versie, genaamd SPMC, is van http://ouyaforum.com/showthread.php?8220-SPMC-Koying te downloaden. Inmiddels heeft de nieuwste officiële versie ook juiste ondersteuning voor Dolby en DTS en is dit probleem uit de wereld. 

Installeren is relatief simpel, maar vergt even wat know-how over 'sideloaden' op de OUYA. Download het APK-installatiebestand van SPMC en kopieer dit naar een USB stick. Installeer op de OUYA de 'FilePwn' filemanager uit de 'Discover' store. Stop de USB-stick in de OUYA en navigeer met FilePwn twee maal naar de 'Parent folder' totdat je in de map '/' (root) zit. Scroll naar beneden en open de map 'usbdrive'. Vanuit daar open je het APK bestand om SPMC te installeren.

Na de installatie vind je SPMC onder het 'Play' menu. Qua formaatcompatibiliteit is SPMC op de OUYA vergelijkbaar met de MINIX NEO X5. De interface daarentegen reageert veel soepeler en werkt prima met de controller. Met software decoding lijkt er echter nog steeds een probleem met surround geluid te zijn. De kanalen worden in de verkeerde indeling naar de receiver gestuurd. Zo komt bijvoorbeeld het centerkanaal door de rechtervoorspeaker en het linkersurroundkanaal door de linkervoorspeaker. Dit is op te lossen door SPMC direct bij het starten van de OUYA te openen. Dit doe je door middel van de app 'Auto Pilot' die ook in de store te vinden is.

In de 'Discover' store vinden we naast games ook de mediaspelers Plex en VLC. Deze zijn prima bruikbaar. Netflix en Google Play zijn niet beschikbaar. Maar door de Amazon App Store te installeren kan je zonder veel moeite Netflix downloaden. Met wat trucs die op internet te vinden zijn, is zelfs de Google Play Store te installeren. Wederom moet gezegd worden dat deze apps op zich werken, maar dat de interface bedoeld is voor touchscreens en niet voor game controllers.

Wat nog het vermelden waard is, is dat OUYA een officiële sponsor van XBMC is. Ook kunnen OUYA gebruikers stemmen waar het OUYA ontwikkelteam als volgende aan moet werken. Nu dit team het uitbreiden van gameopslag via USB heeft voltooid, staat het verbeteren van de XBMC-ervaring bovenaan de lijst. Hoewel de ervaring nu nog niet optimaal is, zal dit in de toekomst dus zeker verbeteren.

Als je van deze kleine Android console gecharmeerd bent, kan hij prima dubbel dienst doen als XBMC-apparaat. Hier zitten dus nog wel wat haken en ogen aan, maar de toekomst belooft verbetering. Zoek je puur een goede XBMC-ervaring, dan is deze ook responsiever dan de Raspberry Pi en MINIX NEO X5.

[update 15-5-2014] Met de nieuwste OS update voor OUYA is de audio pass-through functie geïmplementeerd en de officiële "XBMC for OUYA" app in de store maakt daar gebruik van. SPMC is daarmee niet meer nodig (tenzij je receiver of tv geen Dolby/DTS kan decoderen).

Resultatentabel

Op de vorige pagina's kon je onze ervaringen al lezen. In deze tabel hebben we de resultaten nog eens overzichtelijk bij elkaar gezet.

PlatformIntel Core i7 4770RIntel Celeron 1037UAMD A4-5300Asustor AS-302TRaspberri PiMiniX Neo X5Ouya
Gebruikte XBMC versie XBMC 12.2 (OpenELEC 3.2.4) XBMC 12.2 (OpenELEC 3.2.4) XBMC 12.2 (OpenELEC 3.2.4) XBMC 12.2 XBMC 12.2 (OpenELEC 3.2.4) XBMC 13 Alpha 11 SPMC 12.4.1
Hardware.Info TV plugin werkt Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Audio codecs (1)       
AAC 5.1 (sw dec. / passthrough) Ja / n.v.t. Ja / n.v.t. Ja / n.v.t. Ja / n.v.t. Ja / n.v.t. Ja / n.v.t. Ja / n.v.t.
Dolby Digital 5.1 (sw dec. / passthrough) Ja / Ja Ja / Ja Ja / Ja - / Ja Ja / Ja - / - Ja / -
Dolby TrueHD 7.1 (sw dec. / passthrough) Ja / Ja Ja / Ja Ja / Ja - / - - / - - / - - / -
DTS 7.1 (sw dec. / passthrough) Ja / Ja Ja / Ja Ja / Ja - / Ja Ja / Ja Ja / - Ja / -
DTS Master Audio 7.1 (sw dec. / passthrough) Ja / Ja Ja / Ja Ja / Ja - / Ja - / - - / - - / -
Video codecs (1)       
MPEG2 SD / HD Ja / Ja Ja / Ja Ja / Ja Ja / Ja (3) Ja / - - / Ja
MPEG4 ASP SD Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja
MPEG4 AVC (H.264) SD / HD Ja / Ja Ja / Ja Ja / Ja Ja / Ja Ja / Ja Ja / Ja Ja / Ja
WMV9 (VC1) SD / HD Ja / Ja Ja / Ja Ja / Ja Ja / Ja (3) Ja / - Ja / -
Sorenson 3 Ja Ja Ja Ja - Ja Ja
VP6 Ja Ja Ja Ja Ja - Ja
Containers (2)       
.MKV / .WMV / .AVI Ja / Ja / Ja Ja / Ja / Ja Ja / Ja / Ja Ja / Ja / Ja Ja / Ja / Ja Ja / Ja / Ja Ja / Ja / Ja
.MPG / .MP4 / .M2TS Ja / Ja / Ja Ja / Ja / Ja Ja / Ja / Ja Ja / Ja / - Ja / Ja / Ja Ja / Ja / - Ja / Ja / Ja
DVD / Blu-ray folder Ja / Ja Ja / Ja Ja / Ja Ja / - - / Ja Ja / Ja - / -
(1) Audio en video codecs getest op basis van tientallen testbestanden. Alleen wanneer alle bestanden met betreffende codec (in ondersteunde containers) goed afspelen voeren we ja in       
(2) Containers getest op basis van vele verschillende testbestanden. Wanneer van een containertype minimaal één bestand goed afspeelt voeren we Ja in.       
(3) Voor het decoderen van MPEG2 en VC1 op de Raspberry Pi dien je van de Raspberry Pi foundation de nodige licentie sleutels te kopen.       

Voor TV-kijkers: deinterlacing

Sinds een tijdje is er in XBMC ook zogenaamde PVR functionaliteit beschikbaar. Oftewel, TV kijken via XBMC en een tuner. Hoe je dit configureert gaan we hier niet verder op in. Maar wat wel het vermelden waard is, is dat TV streams vaak 'interlaced' zijn. Kort gezegd houdt dit in dat in plaats van elke frame een compleet nieuw beeld te vertonen, de even en oneven beeldlijnen om en om ververst worden. Als je dit direct naar het scherm zou sturen ziet dit er erg vreemd uit, daarom moet het beeld eerst via een deinterlacing proces verwerkt worden. Naast TV streams is dit soms ook in andere video's (zoals op sommige DVD's) te vinden. Daarom is het zaak dat dit onder XBMC goed geregeld wordt op de verschillende besproken platforms.

Een vereiste voor deinterlacing is ondersteuning hiervan in de GPU, de driver en het video programma. Tijdens onze tests met de hier besproken hardware constateerden we dat alle drie de ARM gebaseerde apparaten geen deinterlacing deden. Of dit een gemis in de GPU, driver of XBMC is, is moeilijk te zeggen.

Alle gebruikte PC hardware doet onder Windows prima deinterlacing. Onder OpenELEC waren de resultaten wat minder. De deinterlacing op de Intel platforms was redelijk, maar niet geweldig. 2:2 en 3:2 pulldown ging hierop niet goed. Op het AMD platform was de deinterlacing op zich prima maar ging de video hierdoor schokken wat het onbruikbaar maakte. Ook hier werkte pulldown niet goed. We hebben bij wijze van test ook even een losse Nvidia GPU onder OpenELEC getest. Hierbij ging BOB deinterlacing goed, alsmede 2:2 pulldown. 3:2 pulldown werkte niet, en of de beeldkwaliteit met BOB deinterlacing echt verbetert is nog maar de vraag.

Verbazingwekkend werkte deinterlacing, 2:2 en 3:2 pulldown prima op de Asustor NAS. Mocht je middels de PVR functie van XBMC dus TV willen kijken, kies dan de Asustor NAS of gebruik een Windows systeem.

Klik hier voor een artikel uit 2011 waarin we deïnterlacing uitvoeriger besproken hebben.

Conclusie

Ben je op zoek naar de perfecte hardware voor XBMC, dan kunnen we concluderen dat een PC systeem nog niet overtroffen is. Een compromisloze XBMC-ervaring kan je met een Intel Celeron 1037U gebaseerd systeem al voor minder dan € 200 aanschaffen. Wil je het systeem ook voor andere doelen inzetten, dan is het, afhankelijk van de toepassing, aan te raden om voor een wat snellere CPU te kiezen.

Heb je naast een XBMC-apparaat ook een NAS nodig, dan is de Asustor AS-302T de perfecte combinatie, mits je met het geluid van de fan en hardeschijven kunt leven. Qua prestaties hoeft dit apparaat weinig onder te doen voor een PC systeem.

Heb je minder te besteden, maar zoek je wel een goede XBMC-ervaring dan heb je wat ons betreft twee opties: de OUYA en de Raspberry Pi. Beide platforms hebben nu nog wat kleine probleempjes, maar zijn ook beide nog volop in ontwikkeling. De Raspberry Pi is de goedkopere optie van de twee, maar bedenk wel dat je hier nog een HDMI-kabel, micro-USB-adapter, SD-kaart en wellicht een behuizing bij zult moeten kopen. De OUYA is wellicht iets prijziger dan de Pi maar biedt in XBMC een soepelere interface en dubbelt uiteraard als Android gaming console.


Besproken producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Gold Award Asustor AS-302T

Asustor AS-302T

 • 2 bay(s)
 • 0 GB
 • 2.5 en/of 3.5 inch
 • Intel Atom CE5335
 • 1000 Mbit/s

336,42 €

2 winkels
Gold Award Gigabyte Brix Pro BXi7-4770R

Gigabyte Brix Pro BXi7-4770R

 • Mini PC
 • Intel Core i7 4770R
 • BGA1364
 • Realtek RTL8168
Niet verkrijgbaar
Bronze Award Gigabyte Brix XM14-1037

Gigabyte Brix XM14-1037

 • Mini PC
 • Intel Celeron 1037U
 • Socket 988B
 • Realtek RTL8188CE
Niet verkrijgbaar
MiniX Neo X5

MiniX Neo X5

 • Mini PC
Niet verkrijgbaar
Ouya Game Console

Ouya Game Console

Niet verkrijgbaar
Raspberry Pi Model B

Raspberry Pi Model B

Niet verkrijgbaar
0
*