Fractal Design Node 804 review: krachtige kubus

19 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Intern en koeling
 4. 4. Testprocedure
 5. 5. Testresultaten koeling 200 watt
 6. 6. Testresultaten koeling 400 watt
 7. 7. Testresultaten geluidsproductie
 8. 8. Afbeeldingen
 9. 9. Specificaties
 10. 10. Conclusie
 11. 11. Besproken producten
 12. 12. Reacties

Inleiding

Fractal Design toonde ons op Cebit een interessante behuizing, de Node 804. Deze kubusvormige behuizing biedt voldoende ruimte voor grote hoeveelheden hardware, waaronder heel wat waterkoeling voor de echte liefhebbers. Dit Zweedse bedrijf heeft in het verleden al de nodige interessante designkeuzes gemaakt en we waren dan ook benieuwd hoe deze behuizing het zou doen in onze test. Op 6 mei werd de Node 804 officieel gelanceerd en vandaag kunnen we je vertellen wat de prestaties in de praktijk zijn.

De Node 804 is een micro-ATX behuizing, maar dat is tegenwoordig niet echt een beperking. De nieuwste moederborden in deze form-factor hebben geen tekortkomingen vergeleken met grotere varianten, afgezien van een 'beperking' tot twee videokaarten. De Node 804 is intern in twee delen gesplitst, zoals je verderop in deze review kan lezen. Hierdoor zou warmte nog effectiever moeten kunnen worden afgevoerd. De adviesprijs van deze kast is 99 euro, en op moment van schrijven ligt de gemiddelde prijs in de Hardware.Info Prijsvergelijker daar niet ver onder. Zoals je zal kunnen lezen in dit artikel biedt de Node 804 heel wat voor de vraagprijs, die hem als mid-range behuizing positioneert.

De kubusvorm van de Node 804 is opmerkelijk, maar niet uniek. Eerder zagen we compacte modellen zoals de Xigmatek Gigas  en grotere zoals de Corsair Carbide Air 540. Wat wel uniek is aan deze behuizing is de hoeveelheid hardware die je erin kwijt kan, zeker gezien de toch bescheiden omvang, evenals de bijzondere mogelijkheden van het voorpaneel en het enorme potentieel om veel - extreme of juist stille - koeling te gebruiken.

Fractal Design Node 804

In de vergelijking

Anders dan normaal gesproken vergelijken we de Node 804 twee keer. Een keer met 18 standaard ATX behuizingen, en een keer met 15 micro-ATX exemplaren. De reden hiervoor is dat het weliswaar een micro-ATX kast is (en dus daarmee vergeleken zou moeten worden) maar door de interne ruimte is hij, afgezien van voor het moederbord zelf, een uitstekend alternatief voor aanzienlijk grotere kasten. Om die reden vinden we ook de vergelijking met volledige ATX-kasten zinvol.

In het mid-range segment is erg veel competitie; zelfs als we het testveld beperken tot een prijsverschil van zo'n 10 euro meer of minder, komen we op een grote lijst met geteste behuizingen. Het aanbod aan micro-ATX is nog altijd wat kleiner, dus daar vergeleken we met alle modellen die we tot dusver hebben getest. Daarbij is het vooral de moeite waard om te letten op de vergelijkbaar geprijsde Define Mini van hetzelfde merk en de genoemde Xigmatek Gigas, die qua vorm vergelijkbaar is.

Door die vorm is de Node 804 niet direct vergelijkbaar met andere Micro-ATX behuizingen, maar het interne volume op basis van de externe afmetingen is duidelijk meer dat van een Micro-ATX kast dan van grotere modellen.

Als je hem vergelijkt met andere Micro-ATX kasten is hij wel relatief groot.

Vergeleken met standaard ATX-kasten is de Node 804 erg licht; alleen de volledig uit aluminium vervaardigde Lian Li PC-7HX weegt minder...

...maar vergeleken met micro-ATX behuizingen weegt de Node 804 juist meer dan gemiddeld, al zijn er nog zwaardere exemplaren op de markt.

Uiterlijk

De Fractal Design Node 804 ziet er duidelijk anders uit dan andere behuizingen. De breedte van 34,4 cm is zo'n 15 cm meer dan de gemiddelde tower-behuizing (al zien we een trend naar breedtes boven de 20 cm) en de diepte van 38,9 cm is vergelijkbaar met kleine tower-exemplaren, maar de hoogte van 30 cm is dat duidelijk niet. Hij is min of meer kubusvormig, met een volledig gesloten voorpaneel. Dat betekent dat er geen ruimte is voor een full size 5,25" station of een extern 3,5 inch station. Toch is er ruimte voor een optische drive; Fractal Design heeft daar een slimme oplossing voor gevonden.

Fractal Design Node 804

De front-aansluitingen zitten aan de zijkant van het aluminium voorpaneel, dat eenvoudig te verwijderen is. We treffen twee USB 3.0-aansluitingen en audio in- en uitgangen, het minimum voor een moderne behuizing. Alhoewel Fractal Design wel gedacht heeft aan een slimme oplossing voor de optische drive, heeft het geen voorziening getroffen voor een geheugenkaartlezer, naar onze mening een gemiste kans. Zeker omdat er geen mogelijkheid is die in te bouwen, je bent dus aangewezen op een externe lezer. De Node 804 is uitstekend afgewerkt, zowel van buiten als van binnen. Alle panelen sluiten naadloos aan, de plastic onderdelen voelen glad en solide aan en we vonden nergens scherpe randjes of andere onregelmatigheden. Ook vermeldenswaardig is de handleiding, die is uitstekend en eenvoudig te lezen - daar kunnen veel andere merken nog een puntje aan zuigen.

Fractal Design Node 804

In het voorpaneel is ruimte voor een slimline slot-in optisch station. Een elegante oplossing, aangezien slot-in drives tegenwoordig niet meer zo duur zijn en je zo toch een optisch station tot je beschikking kan hebben, zonder dat dit waardevolle ruimte in beslag neemt. Bovendien valt het niet op als je besluit dit achterwege te laten. De vereiste verloopkabel levert Fractal Design echter niet mee.

Fractal Design Node 804

De bovenkant van het paneel is een mesh-rooster, wat helpt om de warmte af te voeren. Dat ziet er veelbelovend uit voor de koeling, maar het volledig gesloten voorpaneel zorgt ervoor dat we ons wel enige zorgen maken over de aanvoer van koele lucht - alleen een dunne strook mesh aan de voorzijde helpt hiervoor en de lucht wordt niet in een rechte lijn aangevoerd.

Fractal Design Node 804

De achterkant van de behuizing heeft ook de nodige ruimte voor fans en je kan zien dat het moederbord midden in de behuizing wordt gemonteerd, met de voeding in een apart compartiment.

Fractal Design Node 804

Intern en koeling

Aan de binnenzijde van de Fractal Design Node 804 vinden we een opmerkelijke hoeveelheid ruimte achter het van een venster voorziene linkerpaneel. Aangezien de diskdrives in een apart compartiment worden geplaatst, is er veel ruimte voor een efficiënte airflow. We meldden al dat we onze vraagtekens zetten bij de aanvoer van koele lucht, aangezien het voorpaneel vrijwel geheel gesloten is. De moederbordplaat heeft een grote opening voor het monteren van backplates van grote CPU-koelers (die tot 16 cm hoog mogen zijn) en er is voldoende ruimte om kabels weg te werken.

Op de bodem van dit compartiment is ruimte voor twee 2,5 inch drives en je kan videokaarten kwijt tot een lengte van 32 cm, voldoende voor alle courante modellen.

Fractal Design Node 804

Bij het bekijken van de andere kant van de behuizing zien we ook daar erg veel ruimte. Op de bodem is plaats voor de voeding en bovenin heeft Fractal Design een opmerkelijke oplossing geplaatst voor harddisks. Je kan tot 8 exemplaren kwijt die je wel moet vastschroeven; de 'kooien' kan je ook op de bodem bevestigen als je gebruik wilt maken van waterkoeling. De Node 804 is bijzonder flexibel qua indeling voor diverse soorten setups, meer dan de meeste concurrenten.

Fractal Design Node 804

Fractal Design Node 804

Zoals gemeld is het voorpaneel heel eenvoudig te verwijderen en het biedt ruimte aan een slimline optisch station en twee 2,5" disks of SSD's. Een duct helpt om lucht naar de fan(s) te geleiden, maar heel veel lucht kan hier niet doorheen. Een optisch station blokkeert de luchtaanvoer nog meer als je dit plaatst.

Fractal Design Node 804

Achter het voorpaneel is ruimte voor meer intake fans, of als je wilt 240 mm radiators voor waterkoeling. De linkerzijde kan een 280 mm exemplaar huisvesten; in totaal kan je in de Node 804 een 240 mm, een 280 mm en twee 120 mm radiators kwijt!

Fractal Design Node 804

In totaal kan je tien fans plaatsen in deze kast. Drie zijn al geïnstalleerd, nog eens drie kan je kwijt aan de voorzijde en nog vier aan de bovenkant. In totaal vijf 12 cm en vijf 14 cm exemplaren. Een fan controller voor drie fans is ook aanwezig. Het koelpotentieel is dus enorm, maar hoe doet deze kast het met de standaardvoorzieningen? Dat lees je op de volgende pagina's.

Fractal Design Node 804

Testprocedure

Sinds najaar 2011 hanteren we dezelfde testprocedure om de koelprestaties van behuizingen te meten. We hebben hiervoor verschillende testopstellingen bedacht en uitgeprobeerd en zijn uiteindelijk op een redelijk simpel, maar effectief en consistent testplatform uitgekomen.

Zoals bekend bevinden zich in elke computer warmtebronnen die ervoor zorgen dat de temperatuur in de behuizing oploopt, wanneer deze niet voor voldoende ventilatiemogelijkheden zorgt. De grootste warmtebronnen binnen een krachtige PC zijn de processor en grafische kaart. Afhankelijk van het type kan een processor zonder veel moeite 90 tot 100 watt aan warmte produceren en bij nieuwe high-end processors kan dat zelfs oplopen tot 130 watt. Ga je de processor overklokken, dan kan het verbruik nog aanzienlijk stijgen.

De tweede warmtebron is de grafische kaart. Een moderne high-end kaart heeft al snel een opgegeven verbruik van 250 watt, terwijl dat voor exemplaren met twee GPU's zelfs nog hoger kan oplopen. Een redelijke processor en videokaart kunnen samen dus zonder al te veel moeite zorgen voor een verbruik van 300 tot 350 watt, energie die vrijwel geheel in warmte wordt omgezet. Neem daarbij nog het verbruik van het moederbord, de harde schijf en een optische drive en de 400 watt komt al snel in zicht.

Om een warmteafgifte van 400 watt stabiel en herhaalbaar te kunnen produceren hebben wij ervoor gekozen om te werken met twee controleerbare wamtebronnen van elk 200 watt. De keuze is daarbij uiteindelijk gevallen op het gebruik van professionele 200W gloeilampen. Met een efficiency van minder dan 3% geeft een 200 watt gloeilamp effectief zo’n 195 watt aan warmte af, en op een zeer constante manier. Onze testopstelling bestaat dan ook uit een defect moederbord waarop we twee fittingen hebben geschroefd, zodanig dat één lamp zich bij benadering op de positie van de processor bevindt, en de tweede op de plaats waar de videokaart normaal in het systeem steekt.

Door één of beide lampen  te laten branden simuleren we een systeem dat bijna 200, respectievelijk bijna 400 watt aan warmte afgeeft. Op het geprepareerde moederbord hebben we ook een temperatuursensor gemonteerd waarmee we de temperatuur binnen de kast meten. Na de temperatuur te laten stabiliseren meten we deze bij een belasting van 200 watt om een midrange systeem te simuleren en bij 400 watt om een high-end systeem na te bootsen. Beide scenario’s voeren we uit met de in de behuizing aanwezige casefans op 12 volt en op 7 volt. Alle gemeten temperaturen worden genormaliseerd op een omgevingstemperatuur van 20 graden.

Op onderstaande foto kan je de testopstelling aan het werk zien:

Geluidsproductie

We testen de geluidsproductie in een geluidsdichte box, waarin alle geluid boven de 17 dB(A) gedetecteerd kan worden. Voor alle duidelijkheid: standaard omgevingsgeluid is ongeveer 30 dB(A). In de behuizing plaatsen we een Scythe Mugen 2 CPU-koeler, een Scythe Gouriki 700W voeding en een oude Hitachi 80GB 7200 rpm harde schijf. We testen iedere kast zonder dat de case fans draaien, om het dempend vermogen vast te stellen. Daarnaast testen we de totale geluidsproductie met de case fans op lage draaisnelheid (7V) en hoge draaisnelheid (12V).

Testresultaten koeling 200 watt

We doen dus in totaal vier metingen. De eerste set is bij een warmteproductie van 200 watt, de tweede bij een warmteproductie van 400 watt. Beide sets voeren we uit met de fans draaiend op lage en op hoge rotatiesnelheid. Dat bewerkstelligen we door het voltage van de fans in te stellen op 7, respectievelijk 12 volt. Wanneer een behuizing bij de eerste set (200 watt) temperaturen boven de 30 graden laat noteren, voeren we doorgaans geen tweede set metingen op 400 watt uit. Wanneer de temperaturen de 40 graden overstijgen, staken we doorgaans de test.

200 W 12 V

Als we de Node 804 vergelijken met standarad ATX behuizingen, koelt hij behoorlijk goed bij een warmtebelasting van 200 W met alle fans op maximale rotatiesnelheid. Het verschil met de best koelende modellen is verwaarloosbaar.

Als we vergelijken met andere micro-ATX behuizingen doet de Node 804 het ook erg goed, alleen de superlatieve (en luidruchtiger) Temjin TJ08-E van Silverstone doet het nog beter.

200 W 7 V

Met de fans op een lagere draaisnelheid kan de Node 804 nog altijd prima meekomen met vergelijkbaar geprijsde ATX-behuizingen; slechts drie modellen doen het beter in deze test.

De vergelijking met de micro-ATX behuizingen is hetzelfde, de Node 804 komt uit op een solide tweede plaats.

Testresultaten koeling 400 watt

De tweede set van de vier tests doen we met een warmteproductie van 400 watt. Hier is het dus een stuk lastiger voor de behuizingen om de warmte zo snel mogelijk af te voeren.

400 W 12 V

Met twee keer zoveel warmte om af te voeren betoont de Fractal Design Node 804 zich nog altijd een efficiënte behuizing, die slechts drie graden warmer wordt dan de best geteste full-ATX kast in dit prijssegment.

De meeste micro-ATX kasten kunnen niet overweg met deze hoeveelheid warmte, maar gezien hun prijs is dat ook niet verrassend. De Node 804 is natuurlijk wat duurder, en doet het goed, maar bijvoorbeeld niet veel beter dan de aanmerkelijk goedkopere Cooler Master N200.

400 W 7 V

Met de fans op lage snelheid krijgt de Fractal Design Node 804 het moeilijker, maar hij komt nog altijd bovengemiddeld in de grafiek uit.

Vergeleken met de andere micro-ATX kasten doet de Node 804 het hier een stuk beter.

Testresultaten geluidsproductie

Zoals altijd is geluidsproductie de tegenhanger van koelresultaten.

Geen fans

We testen behuizingen ook altijd zonder draaiende fans, puur om te kijken hoe effectief ze geluid dempen. Bij modellen die voorzien zijn van extra voorzieningen daarvoor is die grafiek interessant genoeg om op te nemen in de review - te zien is dat er kleine maar duidelijke verschillen zijn. De Fractal Design Node 804 komt niet bijzonder hoog of laag uit, maar is gewoon stil.

Vergeleken met andere micro-ATX kasten doet de Node 804 het een stukje beter.

7 V

Met de fans op lage snelheid verplaatst de Fractal Design Node 804 zich richting de onderkant van de grafiek: we meten 35,5 dB(A), wat niet bijzonder stil is.

Vergeleken met andere micro-ATX behuizingen, die doorgaans wat luider zijn dan standaard ATX modellen, zijn de resultaten positiever. De Node 804 presteert vergelijkbaar met de ook qua prijs vergelijkbare Obsidian 350D van Corsair.

12 V

Met de fans op hoge snelheid veranderen de resultaten niet heel veel, vergehoudingsgewijs. De geluidsproductie is wat hoger vergeleken met volledige ATX-behuizingen, maar gemiddeld in vergelijking met andere micro-ATX modellen.

Afbeeldingen

Alle afbeeldingen van de Fractal Design Node 804.

Specificaties

Algemeen
 
MerkFractal Design
ProductnaamNode 804
ProductcodeFD-CA-NODE-804-BL-W
DetailsProductinfo
Specificaties
Type behuizingCube
Moederbord formaatMicro ATX
MateriaalAluminium / Staal
KleurZwart
Afmeting - Breedte34.6 cm
Afmeting - Diepte38.5 cm
Afmeting - Hoogte30.9 cm
Deurtje in voorpaneel
Kast afsluitbaar
Venster
Geluidsdempende matten aan binnenzijde
Volume (op basis van afmetingen)41.16 dm³
Inbouwmogelijkheden
5,25 inch extern0
5,25 inch intern0
2,5 inch intern totaal2
3,5 inch intern totaal8
3,5 inch extern0
2,5 inch hot swap0
3,5 inch hot swap0
Slimline optische drive ruimte
Aantal insteekkaarten5
Low profile
Maximale lengte videokaart32 cm
Maximale hoogte CPU-koeler16 cm
Maximale lengte voeding26 cm
Casefans
120 mm fan posities10
140 mm fan posities5
180 mm fan posities0
200 mm fan posities0
230 mm fan posities0
250 mm fan posities0
Meegeleverde casefans3 fans
Totaal aantal fan posities10
Type fanaansluiting3-pins
Verlichting casefans
Stoffilter(s)
Waterkoeling
Inbouwmogelijkheid all-in-one waterkoeling
Ruimte voor 240 mm radiator4
Ruimte voor 280 mm radiator1
Openingen voor custom waterkoeling
Gebruiksvriendelijkheid
Kast zonder schroevendraaier te openen
Bovenpaneel te verwijderen
Frontpaneel zonder schroevendraaier te verwijderen
3,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
2,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
Drives met rails of slede te bevestigen
Rubberen/siliconen geluidsdemping voor harddisks
Insteekkaarten zonder schroevendraaier vast te zetten
Scherpe randenGeen (0)
Uitschuifbare moederborddrager
Uitsparing in moederbordplaat voor CPU koeler montage
Gaten in moederbordplaat voor kabelmanagement
Uitneembare kooi voor harddisks
Frontaansluitingen
Frontaansluitingen positieZijkant
Frontaansluitingen - Audio
Frontaansluitingen - USB 2.0
Frontaansluitingen - USB 2.0 (aantal)0
Frontaansluitingen - Firewire
Frontaansluitingen - eSATA
Frontaansluitingen - USB 3.0
Frontaansluitingen - USB 3.0 (aantal)2
Overige Hardware
Cardreader
Fan-controller
Temperatuur sensor(s)
LED display
VFD (Vacuum Fluorescent Display)
Chassis open detectie
Verlichting
Fanduct voor CPU-koeler

Conclusie

De Fractal Design Node 804 is een zeer indrukwekkende, leuke behuizing. De vorm is heel anders dan bij standaard torens, maar de ontwerpers hebben de afmetingen compact weten te houden. Laat je echter niet voor de gek houden door de compacte vorm, want intern biedt hij een indrukwekkende hoeveelheid ruimte, niet in de laatste plaats aan uitgebreide waterkoelvoorzieningen voor het hele systeem.

De prestaties zijn ook behoorlijk goed: niet de allerbeste in de tests, maar absoluut in de top wanneer vergeleken met vergelijkbaar geprijsde ATX-behuizingen én in vergelijking met andere micro-ATX kasten. Ook duidelijk duurdere exemplaren in de laatste categorie kunnen niet altijd meekomen met de Node 804, en ook met de relatief lage prijs is weinig mis.

Als we kijken naar de testresultaten verdient de Node 804 een Silver Award, aangezien er ook wel wat te verbeteren valt. Zo is het geluidsniveau wat hoger dan we zouden willen, moet je behoorlijk wat schroeven en wordt de luchtdoorstroming belemmerd door het voorpaneel. Echter, dankzij de vorm en de vele mogelijkheden qua flexibele inbouwvoorzieningen vinden we dit toch een erg bijzonder product, zeker als we de koelresultaten er nog eens bij pakken en vergelijken met andere micro-ATX kasten. Bovendien kan je heel wat andere en stillere koelmethodes toepassen en om die reden vinden we dat de geluidsproductie alleen een Gold Award niet in de weg mag staan. Naar onze mening is dit een uniek en innovatief product, en dat mag beloond worden.


Fractal Design Node 804

Fractal Design Node 804


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Gold Award Fractal Design Node 804

Fractal Design Node 804

 • Cube
 • Micro ATX
 • Zwart
 • Venster
 • 3 fans

100,95 €

5 winkels
0
*