Acer Predator GN246HLBbid review: voordelig 120Hz?

13 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Acer Predator G246HLBbid
 3. 3. Testresultaten helderheid en contrast
 4. 4. Testresultaten helderheid onder kijkhoek
 5. 5. Testresultaten kleurtemperatuur & kleurechtheid
 6. 6. Testresultaten reactietijd en input lag
 7. 7. Testresultaten energieverbruik
 8. 8. Foto's
 9. 9. Specificaties
 10. 10. Conclusie
 11. 1 besproken product
 12. 13 reacties

Inleiding

In Hardware.Info Magazine #2/2014 lees je een test van 10 gaming monitoren. Hiervoor nodigden we ook Acer uit, maar de Predator G246HLBbid kwam helaas net te laat op de markt om mee te gaan in deze test. Om die reden bespreken we dit interessant geprijsde 144Hz scherm hier alsnog.

In de genoemde editie van ons tijdschrift gaan we dieper in op wat nu eigenlijk een gaming scherm is. Veel mensen denken hierbij louter aan de responstijd, ofwel hoe snel pixels van kleur veranderen. Naar onze mening spelen andere factoren ook een rol, afhankelijk ook van welk gamegenre je speelt. Zo is voor een RTS veel overzicht prettig en komen de uitgebreide virtuele werelden van RPG's meer tot leven bij accurate, verzadigde kleurweergave. Ook extra 'game' opties kunnen helpen om games leuker of gewoon makkelijker te maken, zoals bepaalde gamma of verscherpings-presets.

Dat alles laat onverlet dat responstijd verkoopt en voor First Person Shooters, toch een van de populairste PC game genres, is dit ook echt een zeer belangrijk onderdeel. Helaas is marketing in het winkelschap meer aanwezig dan accurate informatie over de snelheid - en dan is er ook nog zoiets als teveel van het goede. In het artikel in het blad gaan we hier dieper op in, maar kort gezegd is een responstijd van 8,3 milliseconden voldoende voor 120 beelden per seconde (1000 milliseconden gedeeld door 120 = ongeveer 8,3) en voor 144 beelden per seconde volstaat een responstijd van 6,9 ms.

Veel monitorfabrikanten schermen echter met responstijden van 1, 2 of 5 ms. Dat is alleen mogelijk door een zeer specifieke 'rise' of 'fall'-tijd te meten - en daarvoor bestaat geen universele standaard, dus iedereen kan meten zoals het het beste uitkomt. Bovendien worden veelal overdrive-technieken toegepast om de responstijd te verhogen - dat werkt, maar alleen door de pixel letterlijk te 'oversturen'. Dat zorgt voor zogenaamde pixel overshoot: de kleur wordt eerst te donker dan wel te licht, om uiteindelijk uit te komen waar hij moet zijn. Bij extreme overshoot is dat zichtbaar als storende artefacten in de vorm van lichte of juist donkere randen rondom bewegende objecten. Feitelijk nog vervelender dan de 'ghosting' ofwel het naijlen dat overdrive juist moet voorkomen.

Bij 120 en 144Hz monitoren is overdrive eigenlijk niet nodig, want de hiervoor vereiste verversingssnelheid ligt al ruimschoots onder het gewenste maximum van 16 ms (= 60 fps). Om die reden is het prettig als je overdrive kan uitzetten, of kan bijstellen, zoals in veel schermen tegenwoordig mogelijk is: je kan dan de voor jou ideale verhouding tussen snelheid en overshoot vinden. In Hardware.Info Magazine #2/2014 zochten we dat voor 10 schermen uit, en hier gaan we in op de Acer Predator G246HLBbid die niet meekon in die test. We vergelijken 'm met eerder geteste 120 en 144Hz schermen.

Acer Predator GN246HLBbid


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Bronze Award Acer Predator GN246HLBbid

Acer Predator GN246HLBbid

 • 24 inch
 • 1920x1080
 • 92 ppi
 • TN
 • 144 Hz
 • HDMI
 • 1.4
 • 1 ms
 • 350 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
0