Testprocedure
Voor mini-ITX behuizingen hanteren we een andere testprocedure dan voor grotere behuizingen. De reden hiervoor is dat de testopstelling voor grote behuizingen niet past in de veelal erg kleine mini-ITX kastjes. We hebben in de loop der tijd verschillende testopstellingen bedacht en uitgeprobeerd en hebben nu een zeer effectief en consistent testplatform gemaakt.
Zoals bekend bevinden zich in elke computer warmtebronnen die ervoor zorgen dat de temperatuur in de behuizing oploopt, wanneer deze niet voor voldoende ventilatiemogelijkheden zorgt. De grootste warmtebronnen binnen een krachtige PC zijn de processor en grafische kaart. Afhankelijk van het type kan een processor zonder veel moeite 90 tot 100 watt aan warmte produceren en bij de krachtigste processors kan dat zelfs oplopen tot 130 watt. Ga je de processor overklokken, dan kan het verbruik nog aanzienlijk stijgen.
De tweede warmtebron is de grafische kaart. Een moderne high-end kaart heeft al snel een opgegeven verbruik van 250 watt. Een redelijke processor en videokaart kunnen samen dus zonder al te veel moeite zorgen voor een verbruik van 300 tot 350 watt, energie die vrijwel geheel in warmte wordt omgezet. Neem daarbij nog het verbruik van het moederbord, de harde schijf en een optische drive en de 400 watt komt al snel in zicht.
In Mini-ITX behuizingen is een warmteafgifte van 400 watt echter zelden een goed idee en zal je in de regel een minder extreem systeem monteren. Om die reden hebben we voor deze tests een opstelling gemaakt die maximaal 200 watt aan warmte kan afgeven. Uit kruistests is gebleken dat dit voor de temperatuur in de kast, zolang er maar enige airflow is, weinig uitmaakt. Dat komt ook doordat onze testopstelling voorzien is van actieve koeling in de vorm van zeer platte, stille fans. De keuze voor de warmtebron is uiteindelijk gevallen op het gebruik van vermogensweerstanden van 50 watt. Hiervan bevinden zich er vier in onze testopstelling, twee op een mini-ITX moederbord en twee op een insteekkaart die is gebaseerd op een flinke videokaart.
Door één of twee weerstanden te activeren, simuleren we een systeem dat 50, 100, of 200 watt aan warmte afgeeft. Dat doen we in twee stappen. Eerst meten we 50 en 100 watt met alleen het moederbord, vervolgens 50 watt op het moederbord en 50 watt op de videokaart voor 100 watt totaal, ten slotte 100 watt op beide. Het is in theorie mogelijk meer variaties te testen, maar de test duurt dan te lang om deze rendabel uit te voeren: we hebben geprobeerd een zinnige keuze te maken. Het voordeel van deze benadering en keuze is, dat we zowel platte mini-ITX-behuizingen zonder ruimte voor een videokaart, als grotere exemplaren met die ruimte kunnen meten én vergelijken.
Op het geprepareerde moederbord hebben we ook een temperatuursensor gemonteerd waarmee we de temperatuur binnen de kast meten. Na de temperatuur te laten stabiliseren meten we deze bij een belasting van 50 watt om een instapsysteem (bijvoorbeeld een HTPC) te simuleren, 50+50 watt voor een systeem met aparte videokaart, 100 watt voor een compact krachtig systeem en 100+100 watt om een high-end systeem na te bootsen. We meten 50 watt met de fans op 7 volt, evenals 50+50 watt; 100 watt en 100+100 watt meten we met de fans op 12 volt. Alle gemeten temperaturen worden genormaliseerd op een omgevingstemperatuur van 20 graden. Daarnaast meten we met afzonderlijke temperatuursensoren de temperatuur op de posities van de GPU en de CPU, direct op de vermogensweerstand.
Op onderstaande foto kan je de testopstelling aan het werk zien:
Geluidsproductie
We testen de geluidsproductie in een geluidsdichte box, waarin alle geluid boven de 17 dB(A) gedetecteerd kan worden. Voor alle duidelijkheid: standaard omgevingsgeluid is ongeveer 30 dB(A). In de behuizing plaatsen de hierboven beschreven testopstelling voor koelprestaties. Als harde schijf bouwen we een Hitachi Deskstar 7K160 80GB in als er een 3,5" exemplaar in de behuizing past; als er alleen een 2,5" disk in past is het een Seagate Momentus 5400.6 320GB. We testen iedere kast zonder dat de case fans draaien, om het dempend vermogen vast te stellen. Daarnaast testen we de totale geluidsproductie met de case fans en de fans van de testopstelling op lage draaisnelheid (7V) en hoge draaisnelheid (12V).
1 besproken product
Vergelijk | Product | Prijs | |
---|---|---|---|
![]() ![]() |
Cooler Master Elite 110
|
Niet verkrijgbaar |