Nvidia GeForce GTX Titan-Z SLI review: Tones TIZAir systeem

60 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Tones TIZAir-systeem
 3. 3. TIZAir - energieverbruik en geluidsproductie
 4. 4. TIZAir - benchmarks (1)
 5. 5. TIZAir - benchmarks (2)
 6. 6. GPU test: Full HD, 3x Full HD en Ultra HD
 7. 7. Benchmarks: 3DMark Vantage/11/Fire Strike
 8. 8. Benchmarks: Assassins's Creed 4
 9. 9. Benchmarks: Battlefield 3
 10. 10. Benchmarks: Battlefield 4
 11. 11. Benchmarks: BioShock Infinite
 12. 12. Benchmarks: Crysis 3
 13. 13. Benchmarks: Dirt: Showdown
 14. 14. Benchmarks: Far Cry 3
 15. 15. Benchmarks: Hitman: Absolution
 16. 16. Benchmarks: Max Payne 3
 17. 17. Benchmarks: Metro Last Light
 18. 18. Benchmarks: The Elder Scrolls V: Skyrim
 19. 19. Benchmarks: Thief
 20. 20. Benchmarks: Tomb Raider
 21. 21. Benchmarks: Wolfenstein The New Order
 22. 22. Benchmarks: Watch Dogs
 23. 23. Overall prestaties: Hardware.Info GPU Prestatiescore
 24. 24. GPGPU benchmarks
 25. 25. GPGPU benchmarks - Double-precision FP
 26. 26. Stroomverbruik
 27. 27. Geluidsproductie
 28. 28. Specificaties Tones TIZAir
 29. 29. Conclusie
 30. 30. Besproken producten
 31. 31. Reacties

Inleiding

Eind maart kondigde Nvidia tijdens haar GPU Technology Conference 2014 een nieuw topmodel videokaart aan: de op twee GK110's gebaseerde GeForce GTX Titan-Z. De introductie heeft even op zich laten wachten, maar sinds 28 mei is de bijna 3000 euro kostende kaart daadwerkelijk, zij het in zeer kleine aantallen, beschikbaar. Tones.be stuurde ons hun TIZAir-systeem, waarin maar liefst twee van deze GTX Titan-Z kaarten zijn verwerkt. Wij testten zowel het systeem, als de kaarten los op ons standaard videokaartentestplatform.

Tones TIZAir
De Tones.be TIZAir

De GeForce GTX Titan-Z is gebaseerd op twee GK110 GPU's, de chip die we kennen van de GeForce GTX 780 (Ti) en GeForce GTX Titan (Black). De kaart is in feite Nvidia's tegenhanger van AMD's Radeon R9 295X2, waarin ook AMD haar snelste GPU twee maal gebruikt. Er zijn een paar duidelijke verschillen: AMD koos voor waterkoeling om de hitte van twee Hawaii-chips te verwerken, terwijl Nvidia de Titan-Z van een luchtkoeler voorzag, zij het een gigantisch exemplaar. Een ander verschil: waar AMD al hoog in de boom zat met een vraagprijs rond de 1500 euro, is de prijs van de Titan-Z echt exorbitant: in Amerika is de adviesprijs $ 2999, bij ons komt hij rond de 2800 euro uit. We hoeven geen benchmarks te draaien om te weten dat dat met geen mogelijkheid in verhouding tot de prestaties kan staan.

Nvidia GeForce GTX Titan-Z

De Titan-Z maakt zoals geschreven gebruik van twee GK110 GPU's. Bij beide is het volledige aantal van 2880 shader units ingeschakeld, net zoals dat bij de GTX 780 Ti en GTX Titan Black het geval is. Zodoende komen we in totaal op 5760 shader units. Net als bij de GTX Titan en GTX Titan Black is de double-precision (64-bit) floating point GPGPU-rekenkracht niet kunstmatig beperkt. Dat maakt de kaart ook geschikt voor bedrijven/universiteiten die relatief goedkoop bepaalde wetenschappelijke workloads willen uitvoeren. Daarbij moeten we wel opmerken dat dit vooral voor de Titan Black geldt; de 2800 euro van de Titan-Z maken hem duurder dan alle Tesla's, uitgezonderd de K20, die gemiddeld zo'n 3300 euro kost in onze prijsvergelijker. De Titan-Z heeft wel meer geheugen, maar per core is het verschil met de 5GB K20 maar 1 GB. De Titan-Z is wel duidelijk goedkoper dan de Quadro-topmodellen...

De GTX Titan-Z heeft dus 12 GB GDDR5-geheugen aan boord, dankzij 6 GB per GPU. Het is een bekend verhaal: ook bij SLI op één kaart moeten twee GPU's alle data in hun eigen lokale geheugen beschikbaar hebben, zodat de 12 GB in de praktijk dus 6 GB is.

Op basis van het aantal shader units en de hoeveelheid geheugen zou je mogen concluderen dat de GTX Titan-Z in feite twee Titan Blacks op één kaart is. Die vlieger gaat echter niet op: de klokfrequenties zijn namelijk duidelijk lager. Bij de Titan-Z werken de GPU's op een standaard klokfrequentie van 705 MHz met een 876 MHz Boost-clock. Ter vergelijking: bij de Titan Black is de standaard klokfrequentie 890 MHz en de Boost-klokfrequentie 980 MHz.

Nvidia GeForceGTX 780 TiGTX Titan BlackGTX Titan-Z
GPU GK110 2x GK110
Shaders 2880 5760
GPU-klok 876 MHz 890 MHz 705 MHz
Boostklok 928 MHz 980 MHz 876 MHz
Geheugen 3 GB GDDR5 6 GB GDDR5 12 GB GDDR5
Geheugenklok 1.750 MHz 1.750 MHz
PEG-connectors 1x 6-pins + 1x 8-pins 2x 8-pins
 TDP  250 W 250 W  375 W 

De door de Titan-Z geleverde rekenkracht is primair voor wetenschappelijke doeleinden bedoeld, maar het is natuurlijk ook nog steeds een kaart die geschikt is voor 3D-gaming. Nvidia richt zich met de kaart duidelijk op de groeiende markt van bezitters van een Ultra HD (4K) scherm. Het moge duidelijk zijn dat een Titan-Z (net als een AMD Radeon R9 295X2 overigens) voor Full HD overkill is.

De TDP van de Titan-Z bedraagt 375 W. Dat is aanzienlijk minder dan de opgetelde TDP van twee Titan Blacks, maar nog altijd zeer veel. De kaart heeft dan ook twee 8-pin PEG-connectors aan boord, en bovenal een gigantische koeler: de Titan-Z is maar liefst drie slots dik. Een enkele, centraal geplaatste ventilator zorgt voor voldoende airflow over beide GPU's. 

In de officiële presentatie claimt Nvidia dat de GTX Titan-Z net zo koel én net zo stil blijft als een enkele GTX Titan Black. Dat zou een flinke prestatie zijn. Uiteraard hebben we ook dat uitvoerig getest.

Nvidia GeForce GTX Titan-Z (SLI)

Het feit dat je (bijna) de rekenkracht van twee Titan Black-GPU's op één kaart hebt, is natuurlijk de charme van de Titan-Z. Tegelijkertijd is dat feitelijk ook de enige USP: wanneer je twee Titan Black-kaarten koopt ben je ruim 1000 euro goedkoper uit én zul je nog iets betere prestaties krijgen. Wanneer je vier GPU's wil combineren zijn twee Titan-Z's wellicht een betere oplossing dan vier Titan Blacks, aangezien de kaarten in dat laatste geval direct naast elkaar zitten, wat de koeling natuurlijk niet bevordert. Zoals we zien bij het Tones systeem, dat we op de volgende pagina verder bespreken, kun je met twee Titan-Z's een keurig geassembleerd systeem met goede koeling bewerkstelligen. Maar laat nogmaals duidelijk zijn: de Titan-Z is alleen al vanwege z'n prijskaartje echt een niche-product.

Tones TIZAir-systeem

Nvidia stuurde van de Titan-Z geen samples uit, maar gelukkig kregen we wel de beschikking over een systeem met twee Titan-Z kaarten. Tones.be, één van de belangrijkste Nvidia-partners in de Benelux, bouwde de Tones TIZAir rond twee Titan-Z kaarten afkomstig van ASUS.

Tones TIZAir

Een eerste blik op het systeem toont wat we al vaker bij Tones hebben gezien: dit zijn echte vakmensen die als geen ander weten hoe je een high-end systeem moet assembleren. Van keurig weggewerkte custom-bekabeling tot vakkundig op elkaar afgestemde componenten: zowel technisch als visueel klopt het systeem als een bus.

Tones TIZAir

Het TIZAir-systeem is gebouwd in een witte Corsair Carbide Air 540 behuizing, waarin de voeding en eventuele 5,25" drives in een los compartiment zitten en de harde schijf onderin geplaatst kan worden. Daardoor zit er geen belemmering tussen de intake casefans en de videokaart, met optimale koeling als gevolg. Geen overbodige luxe wanneer je twee Titan-Z's met een totale TDP van 750 watt in een systeem plaatst! Klik hier voor een vergelijkingstest waarin we de Carbide Air 540 een Gold Award gaven.

Tones TIZAir

Als moederbord koos Tones voor de ASUS Rampage IV Black Edition, een bord dat wij in onze test al uitriepen tot het ultieme X79 bord. Dit bord is eind vorig jaar op de markt gekomen en is in vergelijking met andere X79-borden relatief modern, onder meer dankzij de aanwezigheid van voldoende USB 3.0 poorten en een nieuwste generatie audio-codec. De keuze voor het X79-platform ligt natuurlijk voor de hand: hierdoor kunnen beide Titan-Z kaarten 16 PCI-Express 3.0 lanes tot hun beschikking krijgen.

Tones TIZAir

Op het moederbord heeft Tones een Intel Core i7 4960X geplaatst, de snelste processor van dit moment. De CPU wordt gekoeld door een Corsair H100i waterkoeler, een product waar we in onze review ook al lovend over waren. Als geheugenmodules koos Tones voor twee Corsair Dominator Platinum 16GB DDR-2133 CL9 kits, 32 GB in totaal dus. Niet alleen bieden deze modules uitstekende prestaties (2133 MHz met CL9 is niet mis!), met de zilveren heatspreader passen ze visueel ook nog eens zeer goed bij de Titan-Z kaarten, wat het systeem echt tot een geheel maakt.

Qua opslag combineert Tones een Samsung 840 Evo 1TB SSD met een Western Digital Caviar Black v2 4TB HDD. Op de SSD valt wellicht nog af te dingen dat je in een high-end systeem liever ook een high-end SSD als een OCZ Vertex 150 of Samsung 840 Pro ziet, maar tegelijkertijd begrijpen we Tones' afweging: high-end SSD's zijn vooralsnog niet in 1TB uitvoering verkrijgbaar en in de praktijk is het prestatieverschil natuurlijk zeer beperkt. 

De voeding ten slotte is een Corsair AX1200i. Ook daar kunnen we kort over zijn: in onze review lees je dat dit echt een uitstekende keuze is.

Al met al heeft Tones dus een uitstekende selectie van componenten gemaakt, waarbij we nogmaals onze waardering moeten uitspreken voor de manier waarop het systeem geassembleerd is. 

In totaal is het prijskaartje van het systeem 8499 euro. "Maar dan heb je ook wat", zullen we maar zeggen. Of, zoals Tones het zelf stelt:

TIZAir - energieverbruik en geluidsproductie

Uiteraard hebben we een flink aantal systeem-benchmarks gedraaid op de Tones TIZAir. Het is al een tijdje geleden dat we een high-end systeem testten, dus het vergelijkingsmateriaal waartegen de TIZAir het opneemt is wat divers.

Om te beginnen stroomverbruik en geluidsproductie. Dat laatste valt dankzij de relatief stille Titan-Z's en de slimme opbouw van de Carbide 540R nog reuze mee. Het stroomverbruik is zoals te verwachten stevig, al hebben we erger gezien.

Energieverbruik 3DMark06

3DMark06 geeft een aardige indicatie van het verbruik wanneer CPU en GPU belast worden, maar schaalt tegenwoordig vooral met de CPU.

Energieverbruik 3DMark11

3DMark11 vraagt een stuk meer van de videokaart en leidt dus tot potentieel een hoger energieverbruik. Toch valt het resultaat hier mee. Dat lijkt ermee te maken te hebben dat de gebruikte driver niet optimaal werkt met deze benchmark - ook de prestaties en scores zijn laag, zoals je verderop zal zien. Met de nieuwste versie van 3DMark, die beter draait, meten we ruim 700 watt - een teken dat het systeem daar wel optimaal wordt benut.

Energieverbruik rust

Met alleen de Windows desktop in beeld is het verbruik lager, maar 170 watt kunnen we met geen mogelijkheid zuinig noemen.

Energieverbruik uit

Het verbruik wanneer het systeem geheel uit staat is nog altijd 4,2 watt, wat naar onze mening te hoog is.

Geluidsproductie rust

In rust is de geluidsproductie met 48,4 dB(A) behoorlijk hoog. Door de omvang van de fans is het geluid niet heel storend, want een vrij lage frequentie, maar je hoort het wel duidelijk.

Geluidsproductie actief

In bedrijf stijgt de geluidsproductie nog behoorlijk.

TIZAir - benchmarks (1)

Op deze en de volgende pagina vind je resultaten van benchmarks die we op het systeem hebben gedraaid. Een toepassing waarvoor de TIZAir bij uitstek geschikt zou moeten zijn, zijn GPGPU-applicaties. Die hebben we echter zelden als test van systemen uitgevoerd, waardoor er te weinig valt te vergelijken. Om die reden hebben we deze tests uitgevoerd als 3D chiptests met de Titan-Z's op ons 3D chip testplatform - de resultaten daarvan lees je verderop in deze review. 

Cinebench 10

Hoewel de Core i7 4960X in het systeem van Tones op stock-snelheid draait, zijn de prestaties niet mis - alleen een dual CPU Xeon systeem en een zwaar overgeklokte Core i7 3960X komen hoger uit.

Cinebench 11.5

Cinebench 11.5 is puur een CPU benchmark en de niet-overklokte i7 4960X behaalt hier dan ook een vierde plaats achter de overklokte en dual-CPU's.

3DMark06

We schreven het al, 3DMark06 schaalt meer met de CPU dan de videokaart, maar desondanks komt de TIZ Air hier op een derde plek.

3DMark11 Entry

De score hier valt toch wat tegen, een opmerkelijk resultaat voor de krachtige videokaarten.

3DMark11 Performance

In Performance zien we een amper hogere score.

3DMark11 Extreme

Pas in Extreme laat de TIZAir zijn tanden meer zien, maar de topscore wordt niet behaald, terwijl de Ammo Box III van twee GTX 690 kaarten was voorzien. Hier moeten we duidelijk dieper induiken...

TIZAir - benchmarks (2)

Onze belangrijkste benchmarks voor systemen is PCMark7. Deze werkt op basis van zogenaamde 'traces', opnames van bestaande software voor tal van toepassingen, die in real-time worden 'afgespeeld' voor een zo realistisch mogelijke indicatie van de prestaties in de praktijk. Beide zijn benchmarks die de aanwezigheid van een snel opslagmedium beloont - en de afwezigheid ervan afstraft. Het Tones.be TIZAir systeem gooit hier, niet geheel verrassend, zeer hoge ogen.

GPU test: Full HD, 3x Full HD en Ultra HD

De resultaten van het Tones.be systeem voor onder andere de 3DMark11 test waren aanleiding om de Titan-Z GPU's nader te bekijken. Ook draaien we vooralsnog geen GPGPU-tests op systemen en dat is juist waar de Titan-Z voor bedacht zou zijn. Aangezien we die wel uitvoeren voor 3D chips, legden we de twee Titan-Z's op ons standaardsysteem voor 3D chiptests.

Dat bestaat uit een Intel Core i7 3960X (Sandy Bridge-E) processor, een ASUS P7X79 Pro moederbord, 16 GB Corsair DDR3-1600 geheugen en een Cooler Master Silent Pro Gold 1200 watt voeding. Onze identieke testsystemen zijn recent voorzien van Samsung 840 Evo 1TB drivers voor opslag. Alle benchmarks zijn uitgevoerd onder Windows 7 x64.

We hebben onze standaard benchmarks getest in 1920x1080 (Full HD) met Ultra setting, 5760x1080 (3x Full HD) met Ultra settings en 3840x2160 (Ultra HD) met Ultra en Medium settings. We hebben voor de benchmarks gebruikgemaakt van Nvidia GeForce driver 337.91. Kijk op de productpagina's van andere kaarten (klik op de namen in de grafieken) om te bekijken met welke drivers die zijn getest. 

In de grafieken is de GeForce GTX Titan-Z te herkennen aan blauwe balkjes, de Quad-SLI configuratie van twee GTX Titan-Z's is te herkennen aan paarse balkjes. AMD-kaarten zijn rood, de overige Nvidia-kaarten hebben groene balkjes. Naast losse videokaarten hebben we ook Crossfire c.q. SLI opstellingen van AMD's en Nvidia's snelste single-GPU kaarten opgenomen: AMD Radeon R9 290X Crossfire en Nvidia GeForce GTX Titan Black SLI - al moeten we er direct bij zeggen dat we de SLI-setup niet met al onze games gedraaid hebben.

Benchmarks: 3DMark Vantage/11/Fire Strike

In 3DMark Vantage, dat meer schaalt met CPU dan met GPU rekenkracht, treffen we de Titan-Z aan op een vierde plaats, nipt onder de Radeon R9 295X2 van AMD. Duidelijk is dat een tweede Titan-Z hier hoegenaamd geen effect heeft.

3DMark11 Performance plaatst de Titan-Z boven de Titan Black, maar ruimschoots onder twee Titan Blacks: kennelijk wordt de kaart niet zo efficiënt benut als twee afzonderlijke Titans. In SLI neemt hij dan wel weer de toppositie in, maar feitelijk presteert het duo net zo goed als twee Titan Blacks in SLI, die 'slechts' half zoveel kosten.

In 3DMark11 Extreme zien we dat het beeld van Performance terugkeert, maar wel duidelijker in het voordeel van de quad-SLI opstelling met twee Titan-Z's. AMD houdt zich echter uitstekend staande, want de fors goedkopere R9 295X2 (of twee R9 290X's in CrossFireX) doen het beter dan een enkele Titan-Z.

Kijken we naar de modernste 3DMark, dan zien we weer dat een enkele Titan-Z duidelijk het onderspit delft ten opzichte van twee Titan Blacks in SLI - die dan ook op een hogere snelheid werken. Een quad-SLI opstelling van twee Z's is dan weer de snelste - ook ruimschoots sneller dan de dual-GPU oplossingen van AMD, maar dat mag niet verbazen.

Hetzelfde verhaal in Fire Strike Extreme: een enkele Titan-Z kan niet opboksen tegen aanzienlijk goedkopere alternatieven, alleen in tandem is de (extreem dure) combinatie onverslaanbaar.

Benchmarks: Assassins's Creed 4

Assassin's Creed is beperkt tot ongeveer 60 fps, maar bij Ultra instellingen kan ook Full HD nog een kluif zijn. De Titan-Z loopt hier echter tegen de grens aan en uiteraard helpt een tweede exemplaar dan niet.

Bij een drie keer zo hoge resolutie kan de combinatie van twee Titan-Z's zijn spierballen laten zien en ook een enkel exemplaar weet hier de dual-GPU oplossingen van AMD ruimschoots voorbij te streven. Twee Titan Blacks in SLI zijn echter qua prijs-prestatie een stuk interessanter...

Leuk om te zien: een game dat in UHD-resolutie fps capped is, zolang je een topmodel videokaart hebt, tenminste - en de kwaliteitsinstellingen op Medium houdt.

4K gaming op Ultra, daar heb je dus twee Titan-Z's voor nodig. Al kan je met een enkele ook uit de voeten, als je een incidentele hapering voor lief neemt (of ook nog even in een G-sync monitor investeert).

Benchmarks: Battlefield 3

In Battlefield 3 zien we bij Ultra-instellingen op Full HD dat een enkele Titan-Z ongeveer vergelijkbaar presteert met een half zo dure R9 295X2 of een nog wat "voordeliger" CrossFireX setup van twee R9 290X's. Twee Titan-Z's zijn vereist om de topscore te pakken.

Met drie Full HD schermen blijft de solo Titan-Z helemaal achter op de concurrentie van AMD, maar ook hier komt het tweede exemplaar Nvidia's eerste plaats redden.

Het voordeel van oudere games: die draaien ook in UHD nog als een speer. Een enkele 780 Ti doet het al prima, maar de Titan-Z gaat er nog flink overheen - helaas blijft hij flink achter bij de rode concurrentie en heeft hij hulp van een tweede nodig om de toppositie voor het groene kamp te veroveren.

Bij Ultra instellingen zien we precies hetzelfde beeld, al hebben de solo-GPU's het hier eigenlijk te moeilijk.

Benchmarks: Battlefield 4

Let op: de prestaties in deze grafieken zijn van de DirectX-versie van de game.

Beginnend bij simpel Full HD in Ultra, treffen we de Titan-Z aan net onder de R9 295X, binnen de foutmarge van de benchmark. Voor pakweg 4000 euro meer dan twee Titan Blacks zouden kosten, krijg je toch een kleine 11 fps terug.

In triple Full HD doet de Titan-Z het zowaar net zo goed als twee Titan Blacks in SLI, maar AMD steekt de enkele Z de loef af. Twee Z's zijn nodig voor de toppositie.

In 4K op Medium blijft de Titan-Z dan weer verrassend ver achter op twee Titan Blacks in SLI, alsmede op de rode concurrentie.

Met de settings op Ultra is het verschil tussen Titan-Z en Titan Black SLI weer vrijwel weggenomen. Met twee Titan-Z's in quad-SLI worden zelfs meer dan 60 fps genoteerd in de UHD-resolutie.

Benchmarks: BioShock Infinite

In Bioshock zien we opvallende resultaten in Full HD, waar twee Titan-Z's beduidend lager presteren dan een enkele. Dat zien we vaker bij multi-GPU opstellingen. Helaas hebben we geen SLI-resultaten van de Titan Blacks voor deze game.

Bij hogere resolutie zien we het beeld dat we eerder ook mochten waarnemen: een enkele Titan-Z legt het af tegen de dual-GPU oplossingen van AMD, maar twee exemplaren domineren de grafiek.

Met de resolutie op UHD/4K lijkt het voordeel van twee Titan-Z's nagenoeg verdwenen; met de instellingen op Ultra lukt het de enkele Titan-Z om de AMD-kaarten nipt voorbij te streven.

Benchmarks: Crysis 3

In Crysis 3 is de Titan-Z in Full HD goed voor een tweede plek, met marginale schaling voor een tweede exemplaar.

Met triple-full hd valt de Titan-Z flink terug, maar twee stuks blijven de eerste plaats bezetten. Hier is de schaling duidelijk beter.

In 4K zien we resultaten conform de verwachtingen en valt wederom op dat de quad-SLI Titan-Z combinatie lekker doorschaalt.

Crysis in UHD-resolutie met Very High instellingen en 4x AA is min of meer speelbaar met twee Titan-Z's. De 60 fps zijn echter nog niet in zicht.

Benchmarks: Dirt: Showdown

In Dirt domineert AMD meestal, dus dat de Titan-Z  in Full HD weer uitkomt onder de R9 295X2 is niet verrassend - maar dat twee stuks nog wat minder presteren, is teleurstellend.

Met een drie keer zo hoge resolutie kan de combinatie van twee Titan-Z's zich herstellen...

...maar met UHD-resolutie en medium-instellingen schaalt de Titan-Z quad-SLI combinatie weer voor geen meter.

Bij Ultra instellingen klopt het plaatje weer, maar het blijft een zwak verhaal dat de peperdure Nvidia-combinatie vrijwel geëvenaard wordt door een kaart die ruim 70% minder kost.

Benchmarks: Far Cry 3

Far Cry 3 is een game waar de Titan-Z niet erg goed mee overweg lijkt te kunnen. Een solo exemplaar behaalt 68 fps, minder dan een GTX 780 Ti; twee stuks komen lager uit in Full HD met Ultra-instellingen...

Met een drie keer zo hoge resolutie is de quad-SLI opstelling van de Z marginaal sneller dan het enkele exemplaar, maar vergeleken met de score van de Black in SLI is het bedroevend.

In UHD-resolutie treffen we de quad-SLI weer onder de solitaire Z - feitelijk scoren ze hetzelfde, nul schaling dus.

Maar bij Ultra-instellingen op UHD-resolutie herpakt de quad-SLI zich weer met een score boven de 65 fps. Je zou bijna denken dat Nvidia de driver op dit soort scenario's heeft geoptimaliseerd. De enkele Z doet het ondertussen niet noemenswaardig beter dan de R9 295X2.

Benchmarks: Hitman: Absolution

Het oudere Hitman: Absolution blijft vrij veeleisend, al heb je geen twee GPU's nodig voor speelbare framerates in Full HD bij maximale instellingen. AMD gaat hier overtuigend aan kop, met de Titan-Z op de derde plaats - ook hier zien we dat bij deze relatief lage resolutie de quad-SLI opstelling niet alleen niet schaalt, maar gewoon slechter presteert.

Bij triple Full HD neemt de Titan-Z de eerste plaats in met net zoveel fps als single Full HD (!) en ook de quad-SLI opstelling presteert hetzelfde. AMD zakt hier weg en belandt dus op de derde en vierde plaats.

Op Medium in UHD zien we dezelfde volgorde, al scoren alle kaarten wat hoger.

In Ultra-instellingen op deze resolutie zakt de Z weer terug onder de kaarten van AMD, maar een tweetal Z's schaalt keurig naar de eerste positie.

Benchmarks: Max Payne 3

Max Payne bij de hoogste instellingen levert in Full HD voor zowel solo Titan-Z als duo Titan-Z een vrijwel identieke score op - CPU-limited.

Verdriedubbelen we de resolutie, dan zien we twee Z's netjes schalen, maar een enkele scoort beduidend minder dan de rode concurrent.

En ook in UHD/4K resolutie blijft dat beeld hetzelfde: de quad-SLI opstelling domineert, maar de enkele kaart legt het af tegen de veel goedkopere (zij het nog altijd prijzige) concurrentie.

Benchmarks: Metro Last Light

In Metro Last Light weet de Titan-Z echt geen potten te breken, ook niet in quad-SLI, bij geen enkele resolutie. AMD is hier dominant, maar terwijl de Titan Black opstelling in SLI nog wel weet mee te komen, leggen de Z's het hier steevast af, zeker zodra de resolutie boven Full HD komt. De quad-SLI opstelling schaalt hier totaal niet en scoort veelal zelfs lager.

Benchmarks: The Elder Scrolls V: Skyrim

In Skyrim zien we dat de Titan-Z zich bij Full HD resolutie niet echt kan onderscheiden. De quad-SLI opstelling schaalt een beetje, maar niet enorm.

Bij een hogere resolutie komt de Z beter uit de verf, zij het dat het AMD nog moet laten voorgaan - alleen een stel Z's kan de eerste plaats bereiken.

In UHD-resolutie verslaat de Titan-Z wel het rode kamp, en de quad-SLI combi doet er nog een schepje bovenop.

Bij Ultra-instellingen zien we wat geks: de Titan-Z in quad-SLI haalt hier een hogere framerate bij dezelfde instellingen als in triple Full HD, terwijl de enkele het nipt aflegt tegen de concurrentie van AMD.

Benchmarks: Thief

In Thief in Full HD doet de Titan-Z het prima - Nvidia domineert sowieso in deze game, maar de Titan-Z voert het testveld aan. Gek genoeg presteert de Titan-Z in quad-SLI weer minder goed.

Bij triple Full HD resolutie zien we iets opmerkelijks, de Titan-Z zakt helemaal weg, tot onder een Radeon R9. De Titan-Z in quad-SLI presteert helemaal abominabel. Hier is duidelijk werk aan de winkel voor Nvidia's driverteam.

In UHD-resolutie zijn de resultaten weer meer in lijn met wat je zou mogen verwachten. De Titan-Z doet het zowaar vrijwel net zo goed als twee Blacks in SLI.

Het beeld is hetzelfde in UHD bij Very High instellingen (en hier zie je dat AMD's R9 295X2 een rare duikeling maakt).

Benchmarks: Tomb Raider

Tomb Raider schaalt lekker op de Titan-Z, zoveel is duidelijk. De topkaarten van AMD zijn sneller, maar twee Titan Z's voeren vrijwel overal de grafieken aan.

Benchmarks: Wolfenstein The New Order

We lopen hier alvast een beetje op de zaken vooruit, want we gaan nog apart en uitgebreider in op deze game, maar we wilden jullie de resultaten in de nieuwe Wolfenstein niet onthouden.

Wolfenstein is capped op 60 fps en zelfs bij Ultra instelling halen alle kaarten dat in Full HD met gemak.

Bij triple Full HD zien we dat de Titan-Z het moeilijk heeft, terwijl het in SLI helemaal geen feest is.

Kijken we naar UHD-resolutie bij High-instelling, dan is duidelijk te zien dat er nog het nodige optimalisatiewerk voor de Titan-Z in deze game te doen is.

En dat geldt ook voor de Ultra-instelling, die alleen werkt op kaarten met 3GB videogeheugen, om welke reden dit een klein grafiekje is.

Benchmarks: Watch Dogs

We lopen hier alvast nog een keer een beetje op de zaken vooruit, want we gaan ook op deze game nog apart en uitgebreider in, maar we wilden jullie de resultaten in de nieuwe game Watch Dogs niet onthouden.

Watch Dogs is een (zeer) veeleisende game, maar in Full HD resolutie hoef je je met een Titan-Z geen zorgen te maken: het draait als een trein. Een stel van die kaarten schaalt helaas totaal niet.

Bij 5670x1080 resolutie wisselen de Titan-Z en R9 295X2 van positie, de Titan-Z in quad-SLI blijft bovenaan staan.

In UHD-resolutie met Normale instellingen doet de Titan-Z het weer prima, met uitstekende framerate voor de quad-SLI opstelling en ook de enkele kaart komt makkelijk boven de 60 fps. Dat geldt niet voor alle andere kaarten...

In UHD en de hoogste instellingen met 4x AA is Watch Dogs feitelijk op geen enkele moderne kaart speelbaar, maar als je het echt wilt is het redelijk te doen met twee Titan-Z's. Gelukkig krijg je Watch Dogs er gratis bij als je een TIZ Air systeem koopt, zullen we maar denken.

Overall prestaties: Hardware.Info GPU Prestatiescore

De Hardware.Info GPU Prestatiescore 2013/2014 is de gemiddelde framerate van GPU's in een elftal games:The Elder Scrolls V Skyrim, Battlefield 3, Dirt: Showdown, Max Payne 3, Far Cry 3, Hitman Absolution, Crysis 3, Tomb Raider, BioShock Infinite, Metro: Last Light en Battlefield 4. Watch Dogs en Wolfenstein zijn hier dus niet in meegenomen.

De Titan-Z in quad-SLI is overtuigend de snelste videokaartcombinatie die je momenteel in je PC kan schroeven. Zoals we al zeiden: het kost wat, maar dan heb je ook wat. Tot zover het goede nieuws. Een enkele Titan-Z kan namelijk duidleijk niet opboksen tegen de aanmerkelijk goedkopere opties van AMD. Ofwel, als je geen 5600 euro ergens hebt rondslingeren, kan je direct heel veel geld besparen, want een enkele Titan-Z is eigenlijk geen aanrader voor games.

GPGPU benchmarks

De gaming-benchmarks zijn leuk, maar de GTX Titan is natuurlijk primair bedoeld voor (semi-)professioneel GPGPU-werk, als "goedkoop" alternatief voor Tesla kaarten. We hebben een aantal GPGPU benchmarks gedraaid op de nieuwe Titan-Z, net als we eerder deden op de Titan Black  de oorspronkelijke Titan, de GTX 780 Ti en AMD's Radeon R9 290X.

BasemarkCL is een OpenCL benchmark die een maat geeft voor de GPGPU-prestaties van een systeem voor professionele toepassingen. De Physics tests behelzen onder meer algoritmes voor 3D soft body simulaties, vloeistofsimulaties en golfsimulaties. De Fractal tests bevatten algoritmes om verschillende fractals door te rekenen. Bij de Image tests wordt de GPU gebruikt voor algoritmes als kleurcorrectie, ruisonderdrukking en verscherping. De Video tests bevatten vergelijkbare algoritmes voor video. 

Over de BasemarkCL tests kunnen we heel kort zijn: de Titan-Z komt hier zowel solo als in duplo heel slecht uit de verf.

Luxmark is een op OpenCL gebaseerde professionele 3D-rendering benchmark. 

De Titan-Z weet hier wél te overtuigen en niet zo'n beetje ook. Zowel de R9 295X als de Titan worden ruimschoots verslagen. Hier zien we voor het eerst een toepassing waar deze kaart zijn vraagprijs waarmaakt. De schaling naar twee kaarten in quad-SLI is ook extreem goed.

SiSoft Sandra 2014 bevat verschillende GPGPU-benchmarks die gebaseerd zijn op algoritmes die daadwerkelijk in diverse bedrijfstakken worden toegepast. Allereerst bevat Sandra 2014 een drietal benchmarks die financiële analyses uitvoeren volgens de veel gebruikte Black-ScholesMonte Carlo en Binominal algoritmes. Let wel: al deze benchmarks zijn gebaseerd op single-precision (32-bit) floating point getallen, double-precision benchmarks (FP64) tonen we op de volgende pagina.

Hier helaas weer een teleurstellend resultaat in de Black-Scholes benchmark, want de Titan-Z komt onder de veel betaalbaardere R9 295X2 uit. Twee van deze kaarten weten wel uitstekend te presteren, maar vergeleken met een enkele Titan Black (die minder dan een-vijfde kost) is de winst niet bijzonder.

In de Monte Carlo test laat de Titan-Z zien prima te schalen ten opzichte van een Titan, terwijl ook de quad-SLI Z's het prima doen, maar de R9 295X2 steelt toch de show gezien de veel lagere aanschafprijs.

In de Biominal benchmark eenzelfde beeld, behalve dat de R9 295X2 hier véél beter uit de verf komt.

Vervolgens test Sandra 2014 een drietal algoritmes die veel in wetenschappelijke analyses gebruikt worden: matrix multiply, fast fourrier transformaties (FFT's) en N-body simulaties. Ook deze tests zijn ofwel op integer ofwel op FP32 getallen gebaseerd. 

We zien een wisselend beeld, maar alleen in de Fast Fourier Transformaties laat de Titan-Z echt spierballen zien. De N-Body Simulation resultaten zijn ronduit teleurstellend, gezien de scores van de Titan- en GTX-modellen.

Ten slotte heeft Sandra 2014 nog een tweetal cryptografie benchmarks waarvoor de GPU kan worden toepast: allereerst het uitvoeren van AES256 encryptie en daarnaast het berekenen van SHA2-256 hashes. Dat laatste is tot op zeker hoogte vergelijkbaar met het type werk dat gebeurt bij Bitcoin mining en zoals we zien is AMD daarin duidelijk sterker dan Nvidia.

Voor bitcoin mining blijkt AMD nog immer de beste keuze qua prijs-prestatie (vermits je een videokaart wilt gebruiken, maar dat is een ander verhaal).

GPGPU benchmarks - Double-precision FP

Waar de Titan kaarten het natuurlijk van moeten hebben zijn de hoge prestaties bij het verwerken van double-precision ofwel 64-bit floating point getallen. De GK110 architectuur kan dat in principe op 1/3-de van de snelheid van single-precision (32-bit), maar bij de puur op gamers gerichte GTX 780 en GTX 780 Ti is dat softwarematig tot 1/8-ste gereduceerd.

Van de financiële analyse benchmarks profiteren de Black-Scholes en Monte Carlo tests in FP64 modus.

Als er één plaats is waar Nvidia met deze kaart haar dominantie zou moeten bewijzen is het hier. De Titan-Z laat wel degelijk betere getallen zien dan de single-GPU kaarten, maar de R9 295X2 is dominant in de Black-Scholes benchmark. Dat is ook het geval in de Monte Carlo test, maar de Titan-Z in SLI steekt hier wel ruim boven de rest uit. In de Biominal benchmark is de voorsprong van Nvidia in quad-SLI een stuk kleiner, en kan je je afvragen of de meerprijs de toename in prestaties waard is.

Kijken we naar de tweede set benchmarks met wetenschappelijke toepassingen, dan zien we dat de Titan-Z in quad-SLI overtuigend de koppositie inneemt, maar dat een enkel exemplaar het niet altijd even goed doet versus de concurrentie.

Stroomverbruik

We doen stroomverbruikmetingen op ons standaardtestsysteem - de metingen zijn van het gehele systeem.

Voor het idle verbruik bepalen we het gemiddelde verbruik van vijf minuten idle tijd op de Windows desktop. Voor de load test draaien we de Metro Last Light benchmark in 1920x1080 met Very High settings en bepalen we het gemiddelde verbruik gedurende de gehele benchmark. Let dus op: in de grafieken vind je het verbruik van het complete testsysteem, inclusief CPU, moederbord en zo verder.

De Titan-Z verbruikt in idle duidelijk het meeste.

het verbruik in Metro Last Light is niet gering, maar marginaal minder dan bij de directe concurrent.

Geluidsproductie

De geluidsproductie van videokaarten meten we op een afstand van 10 centimeter binnen een geluidsdichte box, waarbij we de meter schuin op de videokaart richten. Aangezien de Radeon R9 295X natuurlijk gebruik maakt van waterkoeling en de ventilator op de radiator natuurlijk ook geluid produceert, hebben we de kaart zodanig in onze geluidsdichte box geplaatst dat zowel de kaart als de radiator zich circa 10 centimeter van de microfoon bevinden.

De load test is een gemiddelde van 1 minuut gemeten tijdens een verlengde 3DMark Fire Strike Extreme run, nadat de kaart daarvoor een kleine 10 minuten in dezelfde benchmark is opgewarmd.

Ere wie ere toekomt: Nvidia claimde een stille werking en die maakt het ook waar.

Specificaties Tones TIZAir

Algemeen
 
MerkTones
ProductnaamTIZAir
ProductcodeTIZAir
DetailsProductinfo
Algemeen
Type systeemDesktop
Processor
Type processorIntel Core i7 4960X
Processor serieIntel Core i7
Aantal processors1
Totaal aantal cores6
Processorkloksnelheid4 GHz
ProcessorkoelerCorsair H100i
Geheugen
Geheugen capaciteit32 GB
Aantal modules8
Type geheugenDDR3
Geheugen klokfrequentie2133 MHz
Geheugenmodules - Merk / ProductnaamCMD16GX3M4B2133C9
Moederbord
Moederbord - Merk / ProductnaamAsus Rampage IV Black Edition
Moederbord - Form factorExtended ATX
Processor socketSocket 2011
ChipsetIntel X79
PCI-Express x16 totaal4
PCI-Express x16 vrij0
PCI-Express x1 totaal2
PCI-Express x1 vrij1
PCI totaal0
PCI vrij0
Geheugenslots totaal8
Geheugenslots vrij0
SATA 300 totaal4
SATA 300 vrij4
SATA 600 totaal6
SATA 600 vrij4
RAID 0 ondersteuning
RAID 1 ondersteuning
RAID 5 ondersteuning
Trusted Platform Module (TPM)
Externe aansluitingen
eSATA2
Serieel0
Parallel0
Firewire (totaal)0
6-pin Firewire0
4-pin Firewire0
Firewire 8000
USB 2.04
USB 3.0 / 3.1 (Gen 1)8
PS/21
Bluetooth
HDMI-ingang
Thunderbolt0
Netwerk
LAN - ChipIntel 82579V
LAN - Snelheid1000 Mbit/s
WLAN - ChipOnbekend
WLAN - Standaard802.11ac (Wi-Fi 5)
WLAN - Snelheid867 Mbit/s
Videokaart
Videokaart - Geïntegreerd/LosLos
Type videokaartNvidia GeForce GTX Titan Z
Losse videokaart - Merk / ProductnaamNvidiaGeForce GTX Titan-Z
Losse videokaart - Geheugen12288 MB
GPU kloksnelheid876 MHz
GPU geheugensnelheid1753 MHz
D-Sub uitgang0
DVI-uitgang4
HDMI-uitgang
DisplayPort-uitgang2
Audio
Audio typeOnboard HDA
Audio kanalen8
Audio chip / GeluidskaartRealtek ALC1150
S/PDIF ingang
S/PDIF uitgang
Opslag
Totale harddisk / SSD capaciteit5000 GB
SSD opslagcapaciteit1000 GB
Harddisk opslagcapaciteit4000 GB
Aantal harde schijven / SSD's2
Harddisk / SSD 1 - TypeSSD
Harddisk / SSD 1 - Merk / ProductnaamSamsung 840 Evo 1TB
Harddisk / SSD 1 - Capaciteit1000 GB
Harddisk / SSD 1 - Toerental0 rpm
Harddisk / SSD 1 - InterfaceSerial ATA
Harddisk / SSD 1 - Controller (Merk / Chipset / poort)Intel X79 Sata 6G Poort 0
Harddisk / SSD 2 - TypeHarddisk
Harddisk / SSD 2 - Merk / ProductnaamWestern Digital Caviar Black V2 4TB
Harddisk / SSD 2 - Capaciteit4000 GB
Harddisk / SSD 2 - Toerental7200 rpm
Harddisk / SSD 2 - InterfaceSerial ATA
Harddisk / SSD 2 - Controller (Merk / Chipset / poort)Intel X79 Sata 6G Poort 1
Systeemdisk configuratieLosse disks
Data disk(s) configuratieLosse disk(s)
Optische drive(s)
Optische drive 1 - Merk / ProductnaamMatshita UJ167am
Optische drive 2 - Merk / Productnaam
DVD branden
Blu-ray lezen
Blu-ray branden
Voeding
Voeding (Merk / Productnaam)Corsair Professional AX1200i
Continu vermogen1200 W
Behuizing
Behuizing - Merk / ProductnaamCorsair Carbide Air 540 White
Afmetingen - Breedte41.8 cm
Afmetingen - Diepte33 cm
Afmetingen - Hoogte45.6 cm
5,25 inch extern totaal2
5,25 inch vrij2
3,5 inch extern totaal0
3,5 inch extern vrij0
3,5 inch intern totaal4
3,5 inch intern vrij2
Front audio2
Front USB2
Front Firewire0
Cardreader
Reset knop
TV kaart
TV-tuner analoog
TV-tuner DVB-T
TV-tuner DVB-C
Beeldscherm
Inclusief monitor
Scherm - Geïntegreerd
Touchscreen
Multitouch
Pen-bediening
Webcam
Invoerapparaten
Inclusief muis en toetsenbord
Toetsenbord - Merk / ProductnaamRoccat isku fx
Toetsenbord - Draadloos
Muis - Draadloos
Software
BesturingssysteemMicrosoft Windows 8.1
Benchmarks
Cinebench 10 (32-bit)38544
Cinebench 11.511.04
Cinebench R15 - Multi1080
3DMark0630001
3DMark11 Entry9405
3DMark11 Performance9798
3DMark11 Extreme9151
3DMark - Ice Storm87067
3DMark - Cloud Gate31798
3DMark - Fire Strike21093
3DMark - Fire Strike Extreme12481
PCMark 7 - PCMark Score6130
PCMark 7 - Lightweight Score6262
PCMark 7 - Productivity Score5531
PCMark 7 - Entertainment Score9937
PCMark 7 - Creativity Score6045
PCMark 7 - Computation Score12078
PCMark 7 - System Storage Score5498
PCMark 7 - System Storage Score - 21800
Storage Primair (C:\)
Storage TypeSSD
PCMark 8 - Storage Score4989
PCMark 8 - Storage - Storage Bandwidth282.79 MB/s
PCMark 8 - Storage - World of Warcraft57.9 sec.
PCMark 8 - Storage - Battlefield 3132.9 sec.
PCMark 8 - Storage - Adobe Photoshop light113.3 sec.
PCMark 8 - Storage - Adobe Photoshop heavy359.4 sec.
PCMark 8 - Storage - Adobe InDesign57.1 sec.
PCMark 8 - Storage - Adobe After Effects70.8 sec.
PCMark 8 - Storage - Adobe Illustator71.6 sec.
PCMark 8 - Storage - Microsoft Word28.3 sec.
PCMark 8 - Storage - Microsoft Excel9.2 sec.
PCMark 8 - Storage - Microsoft PowerPoint9.1 sec.
Energieverbruik
Energieverbruik uit4.2 W
Energieverbruik rust170.8 W
Energieverbruik 3DMark06 Max525.3 W
Energieverbruik 3DMark FireStrike Combined526.3 W
Geluid
Rust (15 cm)48.4 dB
Actief (15cm)54.8 dB

Conclusie

Laten we positief beginnen. Hoef je niet op een duizendje meer of minder te letten, dan bewijst Tones met hun TIZAir-systeem dat je op basis van twee Titan-Z's een zeer bijzonder high-end systeem kunt samenstellen. Bovenal bewijst het systeem opnieuw de keurige assemblage-vaardigheden van het team uit België en dat is iets waar je ook wat aan hebt wanneer je een wat minder prijzig systeem koopt. Wel zouden we aanraden om voor andere videokaarten dan de Titan-Z te kiezen...

Zoals we in de inleiding al schreven, staat de prijs van de Titan-Z niet in verhouding tot de prestaties. Twee Titan Blacks zijn sneller en pakweg 1000 euro goedkoper. Het voordeel van de Titan-Z zit er dan ook voornamelijk in dat je vergelijkbare prestaties op één kaart hebt. Aangezien dat een drie-slots kaart is, kan je die niet kwijt in Mini-ITX systemen, dus het voordeel van een super-snel mini-systeem is er ook niet.

Erger is, dat de prestaties van de Titan-Z in veel tests gewoon tegenvallen. In het beste geval correleert dat aan de wat lagere kloksnelheid van GPU en geheugen, maar we zien ook veel voorbeelden waar een game niet goed overweg kan met de kaart. Dat is vast op te lossen met driveroptimalisaties, maar daar zit je niet op te wachten als je net 2800 euro hebt afgetikt. Opvallend is dat de prestaties in UHD-resolutie naar verhouding beter zijn dan bij Full HD; we kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat daarop de focus lag bij de ontwikkeling van de driver - en dat is natuurlijk geen gekke keuze.

Maar goed, gamers zouden we dit product sowieso niet aanraden: met twee Nvidia GeForce GTX 780 Ti of AMD Radeon R9 290X kaarten zit je qua prestaties in veel gevallen op een ruwweg vergelijkbaar niveau voor een fractie van het geld. Alleen twee Titan-Z's in SLI bieden significant hogere prestaties, maar de investering die dat vergt is zo hoog, dat we deze kaarten zelfs niet voor ons Ultimate PC Advies zouden kiezen.

Nvidia benadrukt dan ook dat deze kaarten primair bestemd zijn voor GPGPU toepassingen in workstations. Kijken we naar die benchmarks, dan zien we helaas ook geen overtuigend beeld dat de prijs van deze kaarten rechtvaardigt. Toegegeven, in diverse benchmarks neemt het groene kamp de leiding, maar eigenlijk alleen in de double precision benchmarks overtuigt de nieuwe kaart, waarbij wederom twee exemplaren nodig zijn om écht met afstand de beste prestaties te krijgen. Er zullen vast toepassingen zijn waarin de uitgave te rechtvaardigen is, waar tijd geld is en de meerprijs betaald zal worden - maar voor het merendeel van de gebruikers kunnen we slechts concluderen dat Nvidia's dual-GPU paradepaardje niet de beste keuze is.

Nvidia GeForce GTX Titan-Z (SLI)


Besproken producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Nvidia GeForce GTX Titan-Z

Nvidia GeForce GTX Titan-Z

 • GK110
 • 5760 cores
 • 706 MHz
 • 12288 MB
 • 384 bit
 • DirectX 12 fl 11_0
 • PCI-Express 3.0 x16
Niet verkrijgbaar
Nvidia GeForce GTX Titan-Z (SLI)

Nvidia GeForce GTX Titan-Z (SLI)

 • GK110
 • 5760 cores
 • 706 MHz
 • 12288 MB
 • DirectX 12 fl 11_0
 • PCI-Express 3.0 x16
Niet verkrijgbaar
Tones TIZAir

Tones TIZAir

 • Desktop
 • Intel Core i7 4960X
 • 32 GB
 • Nvidia GeForce GTX Titan Z
 • 5000 GB
 • Microsoft Windows 8.1
Niet verkrijgbaar
0
*