Vijf geluidskaarten van ASUS en Creative vergelijkingstest

57 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. ASUS Xonar U3 (USB)
 3. 3. ASUS Xonar U7 Echelon Edition (USB)
 4. 4. ASUS Xonar D-Kara (PCI)
 5. 5. ASUS Xonar D-Karax (PCI-Express)
 6. 6. Creative Sound Blaster Recon3D (USB)
 7. 7. Testresultaten
 8. 8. Conclusie
 9. 9. Besproken producten
 10. 10. Reacties

Inleiding

In 2011 besteedden we voor het laatst aandacht aan losse geluidskaarten. Veel modellen uit die test zijn nu nog steeds verkrijgbaar: er verandert niet veel in de markt voor insteek-geluidskaarten. Desondanks wisten Asus en Creative ons van vijf nieuwe kaarten te voorzien, waarbij het een opvallende trend is dat meer dan de helft voorzien is van een USB-aansluiting. In die zin zijn het dus geen insteekkaarten, maar externe geluidskaarten. Wij gingen ermee aan de slag.

 

Sinds Windows Vista zit er geen ingebouwde ondersteuning voor hardwarematig gerenderd geluid meer in het besturingssysteem. Tegenwoordig gaat het daardoor meer om de kwaliteit van de componenten op een geluidskaart. Ook heb je met een losse geluidskaart nog steeds meer aansluitmogelijkheden en features dan met een ingebouwde chip, zoals een aparte versterkte uitgang voor hoofdtelefoons.

ASUS stuurde de Xonar U3, Xonar U7 Echelon, Xonar D-Karax en Xonar D-Kara op. Van Creative testten we de Sound Blaster Recon3D USB.

ASUS Xonar U3 (USB)

De Xonar U3 is een USB-geluidskaart in 'stickvorm'. Hij is bedoeld om te gebruiken met een laptop en is gebaseerd op een UA100-chip, een ontwerp van C-Media. Die audiochip ondersteunt alleen 16-bits audio. Dat is prima voor games en muziek, maar de echte audiofiel zou 24-bit-ondersteuning meer waarderen. In de praktijk komen we 24-bit geluid alleen tegen op sommige Blu-rays en Super-Audio-CD's. Als je nog wat oudere games hebt die hardwarematige EAX 5.0-effecten gebruiken, kun je ze via ASUS' GX 2.5 laten renderen. Met die softwarelaag kunnen maximaal 128 effecten tegelijkertijd worden berekend.

Asus Xonar U3

Sommige notebooks hebben een minder goede geluidsvoorziening en als je films kijkt op een tv via je laptop voegt de Xonar U3 dan wel degelijk wat toe. Bovendien is de kaart voorzien van een hoofdtelefoonversterker. Ondanks dat we alleen headset- en microfoonaansluitingen aantreffen op de stick, is het toch mogelijk om een digitale S/PDIF-uitgang te gebruiken. Daarvoor wordt een TOS-Link-adapter meegeleverd.

Voor een USB-stick is de Xonar U3 wat breed en daardoor blokkeert de geluidskaart naastliggende USB-poorten al snel. Zeker in een tijd waarin steeds dunnere laptops steeds minder aansluitingen krijgen, is dat een nadeel. De gemiddelde prijs bedraagt op het moment van schrijven zo'n 38 euro.

Asus Xonar U3
ASUS Xonar U3

ASUS Xonar U7 Echelon Edition (USB)

Net als de U3 sluit je de Xonar U7 aan via USB, maar deze geluidskaart zit echt in een los kastje in plaats van een stick. Het is dan ook duidelijk een ander type apparaat. In de U7 vinden we een nieuwere C-Media 'geluidsprocessor' die 7.1-kanaals audio in 24-bit kwaliteit kan uitsturen. Daarnaast heeft de kaart veel meer aansluitingen dan zijn kleine broertje: op de voorkant zitten analoge headset- en microfoon-connectors, op de achterkant tref je nog eens vier analoge aansluitingen voor 7.1-audio, twee RCA-connectors en een coaxiale S/PDIF aan.

Asus Xonar U7 Echelon

Het kastje is 13 bij 8 cm groot en tweeënhalve centimeter dik. Op de bovenkant zit een grote draaiknop waarmee je in zowel Windows als Mac OS X het volume kunt aanpassen. Een druk op deze knop laat de kaart wisselen tussen speakers en de hoofdtelefoon. Op de voorkant zit ook een handige volumeknop voor de microfoon-input.

Bij de Xonar U7 krijg je de Sonic Studio Pro-audiosuite, waarin je zaken als de equalizer en de balancing tussen speakers kunt instellen. Ook is er een aantal filters om bijvoorbeeld de bas een boost te geven of stemmen helderder door te laten komen. In dezelfde 'Echelon'-stijl heeft ASUS ook een headset, muis, muismat en mechanisch toetsenbord beschikbaar. In de Prijsvergelijker wordt de U7 Echelon Edition aangeboden voor gemiddeld net geen 100 euro.

Asus Xonar U7 Echelon

Asus Xonar U7 Echelon

ASUS Xonar D-Kara (PCI)

De Xonar D-Kara is gericht op karaoke en amateurzangers en laat je via een gemakkelijke user-interface real-time effecten toepassen op de audio. Die kan worden afgespeeld in 24-bit kwaliteit en 5.1-surround. Via de bijgeleverde software kun je effecten als galm, compressie en tonenfilters toepassen. Uiteraard kun je ook met de settings van de equalizer spelen.

Asus Xonar D-Kara

Standaard zitten er vijf audioprofielen in de software: Rock, Rock pro, Ballad, Ballad pro en Special. Die zouden in samenwerking met studio-technici zijn samengesteld en optimaal zijn voor de soort muziek die je wilt afspelen. Om live te kunnen zingen gebruikt de PCI-kaart een speciale input-processor die het microfoonsignaal vrijwel real-time verwerkt, zodat je geen last hebt van lag.

Naast drie analoge outputs en een line- en mic-in zit er ook een optische S/PDIF op de achterkant van de kaart. Intern zijn er headers voor frontpanel-audio, S/PDIF en aux-in. Hij ligt voor gemiddeld 43 euro in de winkel.

Asus Xonar D-Kara

ASUS Xonar D-Karax (PCI-Express)

De D-Karax is net als de D-Kara gericht op zangers, maar is te gebruiken in een PCI-Express-slot in plaats van in een ouderwetse PCI-sleuf. Hij is gebaseerd op dezelfde audio-processor, heeft dezelfde meegeleverde software en is voorzien van dezelfde vijf standaard audioprofielen. Er zijn dus veel overeenkomsten, maar er zijn ook een paar verschillen.

Asus Xonar D-Karax

Zo heeft de D-Karax vier in plaats van drie 3,5mm-jackuitgangen, omdat er een rear-out-connector is toegevoegd. Die zit in één aansluiting gecombineerd met de S/PDIF-out. De rest van de aansluitingen is gelijk aan die van de PCI-variant.

Trouwens, stiekem is de D-Karax helemaal geen native PCI-Express-kaart, maar zit er een PCI-naar-PCI-Express-x1-chip van ASMedia op. De D-Karax kost je gemiddeld 53 euro.

Asus Xonar D-Karax

Creative Sound Blaster Recon3D (USB)

De USB-uitvoering van de Creative Sound Blaster Recon3D gebruikt dezelfde Sound Core3D-chip als de andere nieuwe geluidskaarten van Creative. Hij is vooral ontworpen voor de Xbox 360 en PlayStation 3, maar we hebben hem ook getest in combinatie met een Xbox One en een PlayStation 4. Met de PS4 werkte de geluidskaart voor zowel de headset als de microfoon direct via USB, net als bij een pc. Bij de Xbox One is dat niet zo, dus als je dat werkend wil krijgen moet je aan de slag met adapters en losse signalen voor audio-in en -uit.

Aansluiten op consoles die niet via USB werken kan via een 3,5mm-jack dat ook dienst doet als S/PDIF-ingang. De output gaat altijd via een normaal 3,5mm-headphonejack. Digitaal aansluiten op een speakerset is dus niet mogelijk. Voor gebruik bij de Xbox 360 en PS3 consoles is er een verlengkabel meegeleverd die voorzien is van de gebruikelijke 2,5mm uitgang voor gebruik in combinatie met de Xbox360 controller. Een S/PDIF kabel wordt meegeleverd voor aansluiting met consoles. Eventueel is het ook mogelijk om een draadloze headset direct te verbinden met de Recon 3D. Daarvoor heb je een specifiek daarvoor bedoelde Creative headset nodig.

Creative Sound Blaster Recon3D USB

Met de Recon3D kun je 5.1-geluid afkomstig van je console om laten vormen naar een virtueel surround-effect voor stereo-hoofdtelefoons. Ook is dit mogelijk met de USB aansluiting via de computer. Hiermee wordt het geluid duidelijk ruimtelijker weergegeven dan met stereo weergave.

Op de verpakking zijn de 'Scout Mode' en de 'THX TruStudio Pro' de belangrijkste features, maar in de praktijk is het eerste gewoon een bepaalde equalizer-setting. Die modus zou bepaalde geluiden, zoals voetstappen en geweerschoten, oppikken en ze 'uitvergroten', zodat je tegenstanders eerder aan hoort komen. Dat wordt dus gedaan door de middentonen wat op te krikken, waarmee ook wind en dergelijke wordt versterkt. Dit werkt goed en maakt de tegenstander duidelijker hoorbaar. Een nadeel is wel dat de THX modus niet tegelijkertijd gebruikt kan worden, waardoor de extra surround-functie wegvalt. Je kunt dus niet van beide walletjes snoepen.

Bij weinig geluid is er een lichte ruis hoorbaar als de scoutmodus aanstaat, maar als je een potje aan het gamen bent zal dat weinig nadelen met zich meebrengen. In de THX-modus wordt het geluid verwerkt met een aantal filters, zoals surround, die uiteindelijk juist een zetje geven aan de bastonen. Daar moet je van houden.

Je betaalt gemiddeld 80 euro voor de Recon3D USB.

Creative Sound Blaster Recon3D USB

Creative Sound Blaster Recon3D USB

Testresultaten

We hebben alle geluidskaarten getest met behulp van Rightmark Audio Analyzer. Daaruit komen een aantal resultaten, waarvan we er een paar zullen uitleggen.

Het belangrijkste testgegeven is de signaal/ruisverhouding. Hoe hoger deze waarde, in decibel, des te minder ruis er is en dus des te zuiverder het geluid is. In onze recente vergelijkingstest van Intel Z97-moederborden haalden de beste borden rond de 105 dB, terwijl de middenmoot zo rond de 90 dB zit. In theorie kan 16-bit geluid niet hoger gaan dan 96 dB, maar met 24-bit audio zijn waardes tot 144 dB mogelijk. Hoe dan ook is het heel erg lastig, zo niet onmogelijk, om boven de 90 dB nog verschil te horen.

Stereo-crosstalk is het volume waarbij er geluid bestemd voor het linkerkanaal terechtkomt op het rechterkanaal, en andersom. Al vanaf ongeveer 30 dB is het niet meer storend aanwezig, maar de meeste geluidskaarten scoren nog veel beter. De frequency-response laat zien hoeveel afwijking er aanwezig is in de geluidscurve. Deze hoort vlak te zijn voor een zo neutraal mogelijke geluidsweergave.

Conclusie

De ASUS Xonar U3 is het minst van alle geteste kaarten een 'echte geluidskaart'. Hij ondersteunt geen 24-bit audio en heeft een matige signaal/ruisverhouding. Voor de echte audiofiel is het dus geen aanrader, maar vooral als de ingebouwde geluidskaart van bijvoorbeeld je laptop nogal brak is, heb je met de U3 een scherp geprijsde oplossing om je audioset digitaal aan te sturen.

Zijn grotere broertje, de Xonar U7 in de Echelon-editie, ondersteunt wél 24-bit audio en stuurt probleemloos 7.1-kanaals geluid uit. De beloofde signaal/ruisverhouding wordt niet gehaald, maar die is wel het beste in de test. Ook de frequentiecurve van de U7 ziet er erg strak uit. Met ook het hoogste volume tot we stereo-crosstalk meten, hebben we hier overduidelijk de beste geluidskaart uit deze test in handen. Daar betaal je dan ook wel genoeg voor.

ASUS' Xonar D-Kara en D-Karax zijn een beetje vreemde eenden in de bijt. Dit soort karaoke-kaarten zijn vooral in Azië populair en scoren qua geluid niet significant beter dan de betere on-board audiochip. Het ontbreken van lag op de microfoon-verwerking maakt de kaart wel heel geschikt voor zijn specifieke doelgroep. De PCI-Express-versie is bijna exact dezelfde kaart maar dan met een bridge-chip. Dat lijkt ons de meerprijs niet waard. De Xonar D-Kara is zijn prijs alleen waard als je live wilt gaan zingen via je pc - en überhaupt nog zo'n traditioneel PCI-slot hebt.

Creative's Sound Blaster Recon3D USB-geluidskaart scoort over het algemeen prima en werkt plug-and-play via USB op de pc en de PS4. Voor andere consoles moet je bijvoorbeeld aan de slag met S/PDIF of analoge ingangen. De verschillende extra features kunnen handig zijn, maar we vragen ons af of je daar bijna 80 euro voor moet willen neertellen. Als je op zoek bent naar een oplossing om de tegenstander beter te horen bij spelconsoles dan is de Scout-mode een goede toevoeging. Een nadeel is wel dat de surround-functie niet tegelijk werkt.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Asus Xonar D-Kara

Asus Xonar D-Kara

 • PCI
 • 5.1
Niet verkrijgbaar
Asus Xonar D-Karax

Asus Xonar D-Karax

 • PCI-Express
 • 7.1
Niet verkrijgbaar
Asus Xonar U3

Asus Xonar U3

 • USB 2.0
 • 2.0

43,74 €

5 winkels
Asus Xonar U7 Echelon

Asus Xonar U7 Echelon

 • USB 2.0
 • 7.1
Niet verkrijgbaar
Creative Sound Blaster Recon3D USB

Creative Sound Blaster Recon3D USB

 • USB 2.0
 • 2.0
Niet verkrijgbaar
0
*