Corsair Vengeance 2100 headset review

24 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Functionaliteit en vormgeving
  3. 3. Testmethode
  4. 4. Testresultaten en specificaties
  5. 5. Conclusie
  6. 6. Besproken producten
  7. 7. Reacties

Inleiding

Een paar maanden geleden bespraken we de Corsair Vengeance 1500 V2, één van de vele gaming-headsets die de hardwarefabrikant inmiddels in zijn assortiment heeft. Toch is het nog maar vier jaar geleden dat Corsair zijn eerste audioproduct aankondigde. Vandaag kijken we naar de Vengeance 2100, het nieuwe topmodel.

 

Corsair adverteert met de draadloze Vengeance 2100 als een Dolby 7.1-headset, maar het gaat daarbij om gevisualiseerde surround. In elke oorschelp zit dus maar één speaker, wat het gewoon een stereoheadset maakt. Desondanks belooft Corsair een verbazingwekkende geluidskwaliteit: we zijn benieuwd!

Corsair Vengeance 2100

Functionaliteit en vormgeving

Zoals gezegd is de Vengeance 2100 een draadloze koptelefoon. De verbinding komt tot stand via een WiFi-dongle, die verder geen extra functies biedt. Je zet de headset aan door de knop op de linker-earcup een paar seconden ingedrukt te houden, waarna de verbinding automatisch wordt gelegd. Zodra het bereik wegvalt stopt het geluid tot er weer signaal is, dus je hebt dan geen last van ruis of krakend geluid. De accu gaat volgens Corsair maximaal tien uur mee en dat blijkt aardig te kloppen.

Onderaan de linker-oorschelp zit een volumewiel met wat meer textuur dan bijvoorbeeld dat op de Vengeance K70. Het stuurt simpelweg je volume in Windows aan, dus je hebt geen twee verschillende volumes op je pc en je headset. In de earcups zitten 50mm-drivers die audio tussen de 20 Hz en 20 KHz kunnen weergeven; erop vind je stoffen oorkussens die omgevingsgeluid gedeeltelijk dempen. De hoofdband is gemaakt van nepleer dat zacht aanvoelt.

De oorschelpen zijn zowel kantel- als draaibaar. Naar de ene kant kunnen ze echter 90 graden draaien, zodat je de earcups plat op tafel kunt leggen, maar naar de andere kant houden ze op bij ongeveer 45 graden. Als je de koptelefoon dan zou doordraaien, is hij kapot: goed opletten dus.

Corsair Vengeance 2100

Naast de headset zelf en de dongle zitten er ook nog twee USB-kabels van anderhalve meter in de verpakking. Eén daarvan wordt gebruikt voor het opladen van de headset en verloopt van USB naar micro-USB. Die laatste aansluiting op de headset is voorzien van een indicatieled voor de oplaadstatus. De tweede kabel eindigt in een soort standaard, zodat je de dongle op je bureau neer kunt zetten in plaats van hem rechtstreeks in je pc te steken.

Zodra je de boom naar beneden beweegt springt de microfoon aan. De boom is grotendeels gemaakt van een rubberachtig materiaal en beweegt verticaal in voelbare stapjes. Daardoor hoef je alleen de horizontale oriëntatie aan te passen door de boom te buigen, wat prima gaat.

Met de bijgeleverde software kun je 2.0-, 5.1- en 7.1-brongeluid laten 'upscalen' naar gevisualiseerde 7.1-audio. Muziek luister je liever in zijn pure stereo-vorm, maar in games wordt het geluid iets ruimtelijker dan zonder de visualisatiesoftware. Vergeet niet om in je games de output op surround te zetten, het juiste brontype te selecteren in de Corsair-software en de grote aan-knop in het programma aan te klikken.

Corsair Vengeance 2100

De Corsair Vengeance 2100 is goed verkrijgbaar, op het moment van schrijven bij 26 webwinkels, tegen een gemiddelde prijs van 133 euro.

Testmethode

Bij een headset is de geluidsweergave naast het draagcomfort de belangrijkste eigenschap. In iedere oorschelp is een speaker verwerkt die zowel de lage, midden als hoge tonen tegelijk moet weergeven. Dat betekent dat er een goede balans gevonden moet worden in de weergave van laag, midden en hoog. Een speaker van een stereo-installatie beschikt hiervoor vaak in ieder geval over twee speakers, waarmee eenvoudiger hoge en lage tonen gelijktijdig goed kunnen worden weergegeven. Bij headsets moeten eerder compromissen gesloten worden, zeker in lagere prijsklassen rond de 70 euro. In een hogere prijsklasse is er meer mogelijk met duurdere componenten, maar niet iedereen wil meer dan 100 of zelfs 200 euro voor een headset neertellen.

Dat is dan ook het voornaamste onderscheid tussen de lage prijsklasse en duurdere modellen: een duidelijk compromis in de verdeling van de tonen. Zo zal een headset met een zeer sprekende basweergave in de regel minder detail laten horen in de midden en hoge tonen. Tegenovergesteld werkt dat net zo. Een headset met een sprankelend midden en hoog, mist vaak volume in de lage tonen.

Bij het testen van headsets maken we gebruik van een referentie exemplaar waarvan we de geluidsweergave zeer goed kennen. De desbetreffende Thrustmaster Y250-C heeft een mooie uitgebalanceerde geluidsweergave, waarmee we al veel headsets hebben vergeleken. Zo kunnen we duidelijk de plaatsing van een geteste headset bepalen. Heeft deze veel of weinig bas en komen de midden en hoge tonen wel goed naar voren? Daarop geven we antwoord in onze testresultaten voor zowel de microfoon als de geluidsweergave. Bas, midden- en hoge tonen geven we referentiescores.

Een score van nul geeft aan dat de geluidsweergave op die toonhoogten hetzelfde is als van het referentie exemplaar en dus mooi uitgebalanceerd. Een headset met alleen maar plussen heeft een betere weergave dan ons referentie exemplaar en bevindt zicht veelal in een hogere prijsklasse. Een getal in de plus, tot maximaal twee punten, betekent een duidelijker weergave. Meestal heeft een krachtiger weergave van de bastonen, waarvoor in de plus wordt beoordeeld, het gevolg dat midden en hoge tonen minder aanwezig zijn. Daarvoor hebben we in de tabel ook scores tot maximaal min twee gegeven om aan te geven dat bepaalde tonen ondervertegenwoordigd zijn. Andersom werkt dit net zo. Ook is de geluidsweergave van de microfoon belangrijk. Daarbij kijken we naar het ruisniveau in de opname en de helderheid van de stem. De testresultaten voor de bas midden en hoge tonen en de microfoon zijn terug te vinden bij de geteste producten op onze website en worden tevens gedeeltelijk meegenomen in dit artikel.

Testresultaten en specificaties

De geluidskwaliteit is, zoals je van een headset in deze prijsklasse mag verwachten, bovengemiddeld goed. De bas komt net zo goed over als bij onze uitgebalanceerde referentieheadset en vooral de hoge tonen hebben meer detail. Het is jammer dat er bij stilte een zeer lichte ruis hoorbaar wordt.

Ook de microfoon presteert door de bank genomen prima. De geproduceerde opnames zijn helder en van zacht tot normaal volumeniveau. Wel horen we ook hier een lichte achtergrondruis. Jammer, maar overkoombaar.

We zijn tevreden over het draagcomfort en de constructiekwaliteit, maar moeten daar de kanttekeningen bij plaatsen dat het draaien van de earcups een beetje wankel gaat en de headset relatief zwaar is. Dat laatste wordt uiteraard veroorzaakt doordat er een accu en draadloze connectiviteit in zitten.

In de grafieken hieronder zijn andere hoofdtelefoons in hetzelfde prijssegment opgenomen. De Vengeance 2100 is rood, andere draadloze headsets blauw en bedrade headsets groen. Daarnaast vind je ook onze referentieheadset, de Thrustmaster Y250-C, terug in de grafieken. Klik hier voor een uitgebreide vergelijkingstabel.

Algemeen
 
MerkCorsair
ProductnaamVengeance 2100
ProductcodeCA-9011125-
DetailsProductinfo
Specificaties
Type koptelefoonOver-ear
Type draagbandHeadband
Afmeting - Hoogte21.5 cm
Afmeting - Breedte17.9 cm
Afmeting - Diepte9.6 cm
Gewicht373 gram
KleurZwart
Lengte snoer1.53 m
Impedantie32 Ω
Aantal kanalen2 kanaals
Virtueel surroundDolby Digital Pro Logic II
Frequentiebereik - Laag20 Hz
Frequentiebereik - Hoog20 kHz
Diameter speakers50 mm
Draadloos
Ruisonderdrukkende koptelefoon
Microfoon
Microfoon geïntegreerd
Type microfoonBoom
Microfoon in koord
Microfoon op boom
Stereo/Mono microfoonMono
Weerstand microfoon2200 Ω
Draadloze verbinding
Propriëtair protocol
Bluetooth
Ondersteunde Bluetooth profielen
A2DP
Ondersteunde Bluetooth codecs
Apt-X
Aansluitingen / Knoppen
S/PDIF ingang
3,5 mm jack
6,3 mm jack
USB
Volume regelaar
Mute schakelaar microfoon
Beoordeling
Draagcomfort8
Uiterlijk/Design/Constructiekwaliteit7.5
Geluidskwaliteit muziek8.5
Geluidskwaliteit games8
Geluidskwaliteit films8
Geluidskwaliteit spraak8
Demping omgevingsgeluidGemiddeld
Geluidskwaliteit microfoon
Kwaliteit microfoon7.5
Microfoon opnamevolumeNormaal
Microfoon ruisniveauWeinig
Microfoon helderheidHelder
Analoge test
Basweergave -2 tot +20
Middenweergave -2 tot +2+0,5
Hoogweergave -2 tot +2+0,5

Conclusie

De Corsair Vengeance 2100 biedt een duidelijk bovengemiddelde geluidskwaliteit en op een lichte ruis bij stilte na is daaraan niet te merken dat het om een draadloze headset gaat. Het leggen van de verbinding gaat snel en vlekkeloos, waarna je ook direct controle hebt over het Windows-audiovolume via het wieltje op de linker-oorschelp.

Het apparaat wordt compleet geleverd met onder andere een USB-stand en Corsairs eigen software. Daarin kun je 5.1- of 7.1-kanaals audio laten visualiseren, wat vooral in games het geluid ruimtelijker laat klinken. De microfoon is prima, alleen een betere filtering van de achtergrondruis was welkom geweest. Ook de constructiekwaliteit en het draagcomfort zijn in orde, maar je moet er wel rekening mee houden dat de headset door de ingebouwde accu relatief zwaar is.

Al met al is de Vengeance 2100 zeker een aanrader. Vooral aan zijn bovengemiddeld goede geluidskwaliteit houdt hij een Silver Award over.


Corsair Vengeance 2100


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Silver Award Corsair Vengeance 2100

Corsair Vengeance 2100

  • Over-ear
  • 2 kanaals
Niet verkrijgbaar
0
*