Wolfenstein: The New Order review: getest met 32 GPU's

54 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Test en beeldkwaliteit
  3. 3. Benchmarks: Full HD (1920x1080)
  4. 4. Benchmarks: Triple Full HD (5760x1080)
  5. 5. Benchmarks: Ultra HD / 4K (3840x2160)
  6. 6. Conclusie
  7. 7. Besproken producten
  8. 8. Reacties

Inleiding

Wolfenstein is een titel met een roemruchte geschiedenis. De serie is een lange weg gekomen sinds de eerste 2D platform game uit 1981. Wij testten The New Order op een reeks courante videokaarten om uit te vinden wat de optimale configuratie voor de verschillende instellingen is. De game blijkt niet heel veeleisend, wat het een uitstekende titel maakt om in Ultra HD resolutie te spelen.

Wolfenstein: The New Order (PC)

The Man In The High Castle van Philip K. Dick beschrijft een alternatieve tijdslijn van de jaren ‘60, waarin de Nazi’s de Tweede Wereldoorlog hebben gewonnen. Het kan bijna niet anders, of de ontwikkelaars van de nieuwe Wolfenstein game zijn mede daardoor geïnspireerd. Ook de game gaat uit van deze alternatieve retro-toekomst, waarin je als de bekende ijzervreter William “B.J.” Blazkowicz het weer moet opnemen tegen de Nazi’s. De eerste titels uit begin jaren ’80 van de vorige eeuw waren vroege voorbeelden van het ‘stealth’-genre, dat tegenwoordig een apart segment is binnen de klasse van first person shooters – het is aardig om te zien dat de ontwikkelaars van MachineGames dat element in dit nieuwe deel weer hebben meegenomen.


De eerste Castle Wolfenstein uit 1981.


Wolfenstein 3D, het begin van de FPS game revolutie.


Return to Castle Wolfensteind uit 2001


Wolfenstein uit 2009


En de nieuwe Wolfenstein: The New Order

Wolfenstein: The New Order kenmerkt zich door een gedegen verhaallijn, nog altijd geen gemeengoed in dit genre, en de afwezigheid van een multiplayer modus. Die was bij de inmiddels klassieker Return to Castle Wolfenstein wel aanwezig, maar ook daar overheerste de verhaallijn en de singleplayer modus. Die game uit 2001 kreeg uiteindelijk een (gratis) zelfstandige multiplayer uitbreiding in de vorm van Enemy Territory uit 2003; het is afwachten of dat ook bij The New Order het geval zal zijn.

33 jaar na het origineel: een nieuwe Wolfenstein!

De PC-uitvoering van de nieuwe Wolfenstein: The New Order game is overwegend positief ontvangen bij de diverse game review-sites. MetaCritic noteert een gemiddelde score van 83, terwijl GameRankings ruim 85% aangeeft. Ook gebruikers zijn door de bank genomen enthousiast. Daarmee doet deze nieuwste telg het beter dan de voorganger uit 2009, die zo’n tien procentpunten lager scoorde.

Technisch gezien is The New Order belangwekkend omdat het de tweede game (na Rage) is die is gebaseerd op de ID Tech 5 engine. Deze past de kwaliteitsinstellingen automatisch aan op basis van het geheugen van de videokaart. De hoogste (Ultra) kwaliteitsinstellingen zijn alleen beschikbaar voor kaarten met 3GB geheugen of meer; kaarten met 2GB of minder moeten het doen met de High-instelling. Ook opvallend is de afwezigheid van anti-aliasing instellingen. Mogelijk heeft dat ermee te maken dat de game een console port is (het is ook beschikbaar voor Xbox en PlayStation). Die indruk wordt versterkt door de beperking van de framerate op 60 fps, een zogenaamde fps cap. De laatste twee zaken betekenen enerzijds dat je geen heel krachtige videokaart nodig hebt, maar anderzijds dat de game des te interessanter is om in hoge resoluties te spelen, specifiek 4K. De afwezigheid van AA is immers een stuk minder storend naarmate de scherpte toeneemt.


Wolfensteind oud en nieuw: een mooie illustratie van de innovatie in realtime 3D-graphics in pak 'm beet 20 jaar.

Test en beeldkwaliteit

Wij testten Wolfenstein: The New Order op ons standaard GPU-testsysteem, in zowel Full HD (1920x1080), triple-Full HD (5760x1080) en UHD/4K (3840x2160) in combinatie met 31 courante GPU’s. Ons systeem bestaat uit een Intel Core i7 3960X (Sandy Bridge-E) processor, ASUS P7X79 Pro moederbord, 16 GB Corsair DDR3-1600 geheugen, Samsung 840 Evo 1TB SSD en een Cooler Master Silent Pro Gold 1200 watt voeding. Voor Nvidia-videokaarten gebruikten we GeForce driver versie 337.88 (en 337.91 voor de Titan-Z), voor AMD-kaarten Radeon-driver 14.6.

Ondanks het feit dat Wolfenstein de nieuwe id Tech 5 engine draait zijn de graphics zeker niet van het niveau "mooier dan we ooit hebben gezien". Ultra-settings is zoals geschreven puur voorbehouden aan videokaarten met 3 GB geheugen. Tussen de twee extremen qua beeldinstellingen zijn duidelijke verschillen te zien, zoals te zien in onderstaande screenshots (klik voor een vergroting). Bij de hogere beeldkwaliteit worden overduidelijk textures met hogere resolutie toegepast en daarnaast zien we onder meer betere en meer reflecties en zachtere schaduwen.

Wolfenstein: The New Order (PC)

Wolfenstein: The New Order (PC)

De verschillen in beeldkwaliteit tussen Normal, High en Ultra kwaliteitsinstellingen zijn zeer gering. Het onderscheid tussen Normal en High is nog wel enigszins te zien, ook in de hectiek van het spelen, maar het verschil tussen High en Ultra is miniem. De laatstgenoemde instelling gebruikt hogere resolutie textures, maar die kan je in High feitelijk ook gebruiken, alleen dan gecomprimeerd. Bij High zijn de belichtingseffecten wat fraaier, wat vooral zichtbaar is op metalen oppervlakken.

Wolfenstein: The New Order (PC)

Wolfenstein: The New Order (PC)

Wolfenstein: The New Order (PC)

De kwaliteit van de textures varieert. Soms ogen ze eerlijk gezegd enigszins gedateerd. Storender is dat ze dynamisch ingeladen worden, althans, de gedetailleerde versie. Als je rondkijkt zie je het goed en kan het storend zijn. Waarom dit gebeurt bij videokaarten met 2 of 3 GB geheugen is ons een raadsel, mogelijk is het ook een gevolg van de ontwikkeling voor consoles. Naar verluidt was dit ook zichtbaar in Rage, dus het kan een feature zijn van de ID Tech 5 engine. Echt vervelend is het feit dat er geen anti-aliasing opties aanwezig zijn in de game, en je die ook niet kan forceren via de driver. Zo word je met name bij Full HD resoluties gedwongen tegen kartels te kijken, terwijl je videokaart vermoedelijk zit te duimendraaien door de fps cap.

Benchmarks: Full HD (1920x1080)

Zoals gezegd is de game voorzien van een fps cap op 60 fps. In Full HD kan je bij High instellingen al volstaan met een GeForce GTX 750 Ti of een Radeon R7 265 om in de buurt te komen van de hoogste haalbare gemiddelde framerate. Met een GeForce GTX 650 of AMD Radeon R7 260 is de game in Full HD met High settings eigenlijk al prima speelbaar. 

Door de vereiste van 3GB vallen voor Ultra-instellingen veel kaarten af. Het is ons niet duidelijk of Ultra-settings inderdaad bijna 3GB aan geheugen vol zet met textures en andere data, of dat deze grens artificieel is. Alle kaarten met 3GB, van een Radeon R9 280 tot een GTX 780 Ti zijn de facto snel genoeg om de game in Full HD met Ultra settings optimaal te spelen. De verschillen moeten we dus gaan zien bij hogere resoluties.

Benchmarks: Triple Full HD (5760x1080)

Sluiten we drie Full HD beeldschermen aan, dan zien we dat de game alleen bij de allersnelste GPU’s nog 60 fps haalt: ben je de gelukkige bezitter van een GTX 780 (Ti) of Titan, of een Radeon R9 290X, dan kan je in High-instellingen van de maximale frame rate genieten. Ook een inmiddels toch wat bejaarde GTX 680 behaalt nog ruim 50 fps, maar we zouden een GeForce GTX 760 ofwel een R9 280X toch wel als minimum aanhouden voor deze resolutie – met een gemiddelde frame rate rond of onder de 40fps wordt het risico op onacceptabele snelheden bij intensievere scènes erg hoog. Maar toch, als je daarmee kan leven, dan kan je deze game in 5760x1080 resolutie toch al spelen met gemiddeld 30 fps op een Radeon R7 265 of zelfs een GTX 650 Ti.

In Ultra-instellingen is het een ander verhaal, daar haalt zelfs de snelste GPU's op zijn best ruim 40 fps. Speelbaar, maar niet in de buurt van de 60 fps die we idealiter als minimum aanhouden. Door de 3GB vereiste vallen kaarten als een GTX 770 af. De vergelijkbaar geprijsde Radeon R9 280X komt op zo’n 35 fps uit. SLI en Crossfire lijken (nog) niet goed te werken: een Radeon R9 295X2 is niet significant sneller dan een 290X en ook een Titan-Z komt niet verder dan een normale Titan.

Benchmarks: Ultra HD / 4K (3840x2160)

Kijken we ten slotte naar de prestaties in de resolutie van de (nabije) toekomst, ofwel de 3840x2160 pixels van Ultra HD, dan zien we bij High-instellingen nog heel acceptabele resultaten – voor deze resolutie, in ieder geval. Als we 40 fps aanhouden als nog redelijke frame rate, dan kan je vanaf een Radeon R9 280X ofwel een HD 7970 GHz Edition aan de slag. Een GTX 680 en GTX 770 geeft een vergelijkbaar resultaat. Met een topmodel kaart kom je 5 à 10 fps hoger uit. Alleen met een GTX 780 Ti of een Titan wordt de grens van 50 fps overschreden. Dat geeft al aan dat Ultra-instellingen bij deze resolutie voor de huidige generatie videokaarten in deze game wat te hoog gegrepen is.

Geen enkele kaart weet de 40 fps te behalen bij Ultra-instellingen, al komt AMD’s Radeon R9 290X heel dicht in de buurt. Een R9 280X redt precies 30 fps, maar de andere modellen die de vereiste hoeveelheid geheugen hebben, blijven daaronder.

Al met al vallen de resultaten bij UHD ons echter mee, veel moderne games zijn op deze resolutie alleen bij medium settings te spelen. 

De Ultra HD tests bewijzen opnieuw dat SLI en Crossfire in deze game (nog) niet werken.

Conclusie

Wolfenstein: The New Order is een mooie opvolger in de reeks, waarbij de setting in een alternatieve tijdlijn ervoor zorgt dat ‘BJ’ weer de nodige verse avonturen kan beleven. De afwezigheid van een multiplayer-modus in een game anno 2014 is op zijn minst opmerkelijk te noemen, maar gelukkig is er een onderhoudende verhaallijn.

Bekijken we de game vanuit technisch oogpunt, dan hebben we toch de nodige kritiekpuntjes. De beeldkwaliteit is niet spectaculair, wat vooral te wijten lijkt te zijn aan het feit dat de kracht van een moderne PC c.q. grafische kaart niet ten volle wordt benut. De frame rate cap op 60 fps, de geforceerde keuze voor een bepaalde texture-kwaliteit en het dynamisch inladen van hogere kwaliteit textures doen alle afbreuk aan de ervaring – terwijl een PC zich juist hier van consoles kan onderscheiden. Het goede nieuws is dat de game mede hierdoor uitstekend speelbaar is bij hoge kwaliteitsinstellingen én hogere resoluties, waardoor je zelfs met een relatief eenvoudige GTX 750 Ti met wat goede wil met drie Full HD-schermen kan spelen. Zelfs op 4K draait het heel acceptabel en dan is de afwezige anti-aliasing functie niet zo ernstig meer.


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Wolfenstein: The New Order (PC)

Wolfenstein: The New Order (PC)

  • PC
  • Shooter
Niet verkrijgbaar
0
*