Watch Dogs review: getest met 32 GPU's

48 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Beeldkwaliteit
 3. 3. Benchmarks: Full HD (1920x1080)
 4. 4. Benchmarks: Triple Full HD (5760x1080)
 5. 5. Benchmarks: Ultra HD / 4K (3840x2160)
 6. 6. Watch Dogs kan nog veel mooier...
 7. 7. Conclusie
 8. 8. Besproken producten
 9. 9. Reacties

Inleiding

Watch Dogs is een Ubisoft titel waarvoor de verwachtingen hooggespannen waren. Een open world game à la Grand Theft Auto, met next-gen graphics en een innovatieve mogelijkheid om door middel van hacken je doel te bereiken – uiteraard naast een standaard arsenaal aan meer conventioneel geweld. Inmiddels is de game uit en wij testten hem met 32 verschillende GPU’s.

De hype voor Watch Dogs was groot en het is dan ook vermoedelijk gedeeltelijk daardoor, dat de reviews een beetje tegenvielen. Metacritics komt uit op 78 punten voor de PC versie, Game Rankings op 76,17%. Dat zijn in de wat aparte wereld van game-reviews tegenvallende scores. Een deel van de kritieken betreft de wat matig uitgewerkte verhaallijnen, maar ook was er het nodige commentaar op de prestaties.

Watch Dogs (PC)

Nu is deze game zowel voor de oude generatie consoles (Xbox 360 en PlayStation 3) als de nieuwe modellen (Xbox One en PlayStation 4) uitgekomen – én voor de PC. Dat stelt de nodige eisen, want dat zijn platforms met een zeer uiteenlopende rekenkracht. De versies voor de oude consoles hebben dan ook nogal wat compromissen zoals voor de draw distance, terwijl die voor de nieuwe generatie consoles er beter uitzien. Voor verwende PC gamers ziet de game er in eerste instantie ook wat teleurstellend uit – maar PC gamers kunnen iets wat op consoles niet kan: de kwaliteitsinstellingen aanpassen.

Zetten we die op maximaal, de resolutie naar Ultra HD en schakelen we alle grafische trucs in, dan blijkt Watch Dogs wel degelijk een érg mooi plaatje neer te zetten. De keerzijde van de medaille is dat de game dan ook vrijwel alle grafische kaarten op de knieën krijgt, met uitzondering van de allerkrachtigste modellen. Eerlijk gezegd vinden we dat wel verfrissend, want het gebeurt in deze tijd waarin consoles de games-markt domineren niet elke dag voor dat een game alles uit een PC trekt wat erin zit.

Watch Dogs is een Nvidia GameWorks titel, de opvolger van het oude The Way It’s Meant To Be Played-programma. Kortgezegd houdt het in dat Nvidia nauw samenwerkte voor de implementatie van grafische effecten en een aantal door Nvidia zelf ontwikkelde technieken in de game als optie verwerkt kreeg. Uiteraard wil dat niet zeggen dat de titel niet goed werkt op AMD-kaarten – ondanks de controverse waar je hier meer over kan lezen op valt dat alles mee, zo blijkt uit onze tests.

Op AMD-kaarten moet je Nvidia HBAO+ Ambient Occlusion schaduwen en TXAA anti-aliasing missen, maar verder werken alle technieken en eerlijk gezegd vinden we het verschil met de ‘generieke’ alternatieven voor de exclusieve Nvidia-versies ook weer niet zó groot. AMD's grootste kritiek is echter dat veel van de uit het GameWorks iniatief gebruikte 3D-effecten en shader algoritmes die in Watch Dogs worden gebruikt closed source in de game-code zitten, waardoor AMD geen goede mogelijkheden had en heeft om deze op driverniveau te optimaliseren. AMD claimt zelfs dat verschillende gebruikte shaders door Nvidia opzettelijk complex en langzaam zijn gemaakt, waarna deze bij Nvidia kaarten op driver niveau worden vervangen door snellere varianten, aangezien Nvidia natuurlijk exact weet wat de shaders doen. Of dit waar is, is moeilijk te bewijzen, al heeft Nvidia inmiddels een aardig track record als het gaat om met vileine software trucs te proberen de concurrentie de pas af te snijden. Maar goed, zoals we verderop zien komen AMD-kaarten keurig mee in de game en heel eerlijk: het is de afgelopen jaren al zeer gebruikelijk dat sommige games meer AMD-geoptimaliseerd zijn en andere meer Nvidia-geoptimaliseerd. We gebruiken niet voor niets altijd een gigantische lijst aan games bij onze GPU-reviews.

Watch Dogs (PC)

Test

Wij testten Watch Dogs op ons standaard GPU-testsysteem, in zowel Full HD (1920x1080), triple-Full HD (5760x1080) en UHD/4K (3840x2160) in combinatie met 32 courante GPU’s. Ons systeem bestaat uit een Intel Core i7 3960X (Sandy Bridge-E) processor, ASUS P7X79 Pro moederbord, 16 GB Corsair DDR3-1600 geheugen, Samsung 840 Evo 1TB SSD en een Cooler Master Silent Pro Gold 1200 watt voeding. Voor Nvidia-videokaarten gebruikten we GeForce driver versie 337.88 (en 337.91 voor de Titan-Z), voor AMD-kaarten Radeon-driver 14.6.

Beeldkwaliteit

Zoals gezegd zit Watch Dogs vol met fraaie grafische effecten. Veel daarvan zijn echter subtiel – je merkt het pas als ze er niet meer zijn. Gelukkig zijn bij de ‘hoge’ kwaliteitsinstellingen de meeste zichtbaar, want ‘ultra’ is voor de huidige GPU’s duidelijk te hoog gegrepen. Zelfs bij normale instellingen krijg je nog veel mee, alleen in lage kwaliteitsinstellingen zouden we echt niet aanraden te spelen.

Het verschil tussen de 'standaard' settings (Medium) en de hoogste (Ultra) is flink en zie je op meerdere vlakken. Zo worden er bij Ultra vaak veel meer objecten gerenderd en hebben deze meer detail, zie je scherpere textures, zijn er betere/mooiere reflecties en realistischer schaduwen. Investeren in een duurdere videokaart levert bij Watch Dogs dus niet enkel beter framerates op, maar vooral ook een duidelijk mooier beeld.

De screenshots hieronder tonen een mooi voorbeeld van het verschil tussen Medium en Ultra settings. Klik op de screenshots voor vergroting. Zaken waar je op moet letten zijn allereerst de scherpere textures, bijvoorbeeld te zien aan de grond of het ATM-logo boven de geldautomaat. Verder worden bij Ultra duidelijk meer objecten gerenderd, zie bijvoorbeeld de blaadjes op de grond. Ook de belichting en schaduwen zijn bij Ultra realistischer.

Watch Dogs (PC)

Watch Dogs (PC)

Hieronder een tweede voorbeeld. Aan de grond, de jas en pet van de hoofdrolspeler en de bladeren van de plant rechtsonder zie je duidelijk dat bij Ultra veel scherpere textures worden gebruikt. Wat je op deze twee screenshots ook zeer duidelijk ziet is de veel realistischer belichting en schaduwwerking bij Ultra. Als je bedenkt dat de console versie van Watch Dogs erg lijkt op de Medium settings, weet je weer waarom je een PC-gamer bent!

Watch Dogs (PC)

Watch Dogs (PC)

Subtiel, maar toch: in onderstaande screenshots zie je dat het gras bij Ultra veel voller is dan bij Medium en Low. Je krijgt dus duidelijk meer detail binnen de game!

Watch Dogs (PC)

Watch Dogs (PC)

Watch Dogs (PC)

Naast grote verschillen in de textuurkwaliteit zijn de verschillen vooral te zien in reflecties en schaduwen. Realistische schaduwen vereisen veel rekenwerk, maar zorgen er ook voor dat een game-wereld er meer solide en tastbaar uitziet, en daarin slaagt Watch Dogs wonderwel.  

Qua reflecties zijn onderstaande screenshots tekenend. Let op de motorkap en voorruit van de auto linksvoor. Je ziet dat er bij Low-settings vrijwel geen reflecties zijn. Bij Ultra is de reflectie van de buitenwereld veel mooier en realistischer dan bij Medium.

Watch Dogs (PC)

Watch Dogs (PC)

Watch Dogs (PC)

In onderstaande screenshots zie je dat ook weer, zij het wellicht iets minder overtuigend. Let op de weerspiegeling in de ramen van het gebouw, maar vooral ook op de ruiten van de auto linksvoor in beeld:

Watch Dogs (PC)

Watch Dogs (PC)

Watch Dogs (PC)

In Watch Dogs kun je zoals eerder aangehaald een aantal Nvidia-only technieken toepassen, waaronder HBAO+, Nvidia's speciale technologie voor Ambient Occlusion dat schaduwwerking op plekken waar meerdere objecten tegelijkertijd een schaduw produceren moet verbeteren. Op onderstaande screenshots zie je allereerst ambient occlusion uitgeschakeld en daarna HBAO+ op laag en hoog. AMD gebruikers niet getreurd: ook de normale variant van AO (waar we helaas geen goed screenshot van hebben) ziet er prima uit.

Watch Dogs (PC)

Watch Dogs (PC)

Watch Dogs (PC)

Wil je meer weten over de Watch Dogs beeldkwaliteit en de specifieke Nvidia-features? Nvidia heeft een zeer uitgebreide blog geschreven met tientallen vergelijkende screenshots. Absoluut het lezen waard!

Benchmarks: Full HD (1920x1080)

Zetten we de instellingen op Medium, dan blijkt Watch Dogs nog uitstekend speelbaar met een mid-range kaart. Met een betaalbare GeForce GTX 750 (Ti) of AMD Radeon R7 260 ga je al over de 50 fps heen. Zelfs met een Radeon R7 250 kom je nog boven de 30 fps. Natuurlijk mis je dan de nodige grafische pracht en praa, maar toch: met een budget kaart is deze game op Full HD prima speelbaar. 

Met de kwaliteitsinstellingen op standje ‘Ultra’ heeft zelfs een GTX 780 Ti het zwaar, we meten dan net geen 55 fps. Een SLI-opstelling of kaart met twee GPU’s blijkt een vereiste om deze game met deze instellingen, vooral veroorzaakt door de combinatie van hele hogeresolutie textures en anti-aliasing, boven de 60 fps te tillen. AA naar 2x zetten scheelt heel wat. Ook een stapje terug naar ‘High’ instellingen maakt veel verschil, terwijl de beeldkwaliteit er amper onder lijdt. Overigens schaalt SLI klaarblijkelijk beter dan Crossfire als we het verschil tussen een Titan-Z en een 780 Ti enerzijds en een Radeon R9 295X2 en een 290X anderzijds vergelijken. 

Een Radeon R9 290X en een GeForce GTX 780, die beide rond de € 400 kosten, scoren vrijwel identiek, rond de 50 fps. De Radeon R9 280X en GeForce GTX 770 scoren in Ultra ook vrijwel identiek. Aangezien de 280X tegenwoordig een stuk scherper geprijsd is, mogen we concluderen dat AMD ondanks alle kritiek op GameWorks toch de betere prijs/prestatie-verhouding biedt.

Benchmarks: Triple Full HD (5760x1080)

Met drie Full HD schermen hebben de meeste kaarten het ook bij Medium kwaliteitsinstellingen moeilijk met Watch Dogs. Een R9 290X behaalt net geen 60 fps gemiddeld. Met een Radeon R9 290 of GeForce GTX 780 of hoger is de game wat ons betreft prima speelbaar. Als je echter kan leven met 30 fps of meer, blijkt dat je met een R9 270X al uit de voeten kan. Maar echt soepel zullen alle scènes dan bepaald niet zijn.

Kijken we nog even naar de prestaties bij Ultra kwaliteitsinstellingen, dan moesten we eerder al constateren dat zelfs twee Titan-Z GPU’s in quad-SLI (!) de 60 fps bij lange na niet bereiken. Wie een GeForce GTX Titan-Z, een Radeon R9 290X of twee single-GPU high-end kaarten heeft komt met geluk rond de 40 fps uit. Meer zit er niet in...

Benchmarks: Ultra HD / 4K (3840x2160)

Met zulke resultaten bij Triple HD houden we ons hart vast voor de scores bij Ultra HD. Inderdaad zien we ook hier dat je niet hoeft te rekenen op 60 fps, tenzij je een Titan-Z of een stel GTX 780 Ti’s tot je beschikking hebt. Maar voor een third person game als dit geldt meestal dat je ook met een incidentele frame drop nog prima kan spelen en dan zien we dat de meeste mid-range kaarten van rond de 300 euro in elk geval de 40 fps wel passeren. Opvallend is dat de R9 295X2 hier lager scoort dan de 290X. We concludeerden het al eerder: de Crossfire implementatie is bij deze game nog niet helemaal jofel. Desalniettemin zet AMD met de 290X, 290 en 280X weer een duidelijk betere prijs/prestatie-verhouding neer dan Nvidia in deze game die door AMD als Nvidia-optimized wordt afgeschilderd. Op basis van de grafiek mogen we concluderen dat een high-end single-GPU kaart de game in 4K kan renderen, maar dus echt niet hoger dan Medium-settings.

Bij Ultra zien we dat alleen kaarten met 3GB videogeheugen nog meedoen. De R9 280X komt uit op een schamele 6,9 fps. Zelfs monsterkaarten als de R9 295X2 en de GTX Titan-Z tikken de 30 fps niet aan in deze resolutie.

Watch Dogs kan nog veel mooier...

Wie Watch Dogs op basis van de screenshots op pagina 2 van dit artikel al mooi vindt, het kan nog veel mooier. Het begon allemaal met een aantal journalisten en gamers die het opvallend vonden dat de game er tijdens de E3 2012 demonstratie veel beter uitzag dan de uiteindelijke versie die uitkwam. Gebruiker TheWorse van het forum van onze Groningse collega's van Guru3D.com liet het er niet bij zitten en kwam erachter dat veel effecten die in de E3 2012 demo gebruikt werden nog steeds in de code van Watch Dogs aanwezig zijn, maar door de ontwikkelaars simpelweg zijn uitgeschakeld. De exacte reden daartoe blijft gissen. Ubisoft heeft hier vooralsnog geen uitsluitsel over gegeven. Mogelijk wil men het verschil in beeldkwaliteit tussen de console en PC versies van de game niet te groot maken onder druk van Microsoft en Sony, maar dat is pure speculatie van onze kant. Vergeet ook niet: vermoedelijk had Ubisoft op het moment van de demo op E3 2012 nog niet de beschikking over de uiteindelijke specificaties van de Xbox One en PlayStation 4. Het belangrijkste nieuws is dat Watch Dogs er nog veel beter uit kan zien, dankzij de mod die TheWorse heeft gemaakt.

De mod zorgt onder meer voor depth of field effecten, mooiere belichting, shaduw van koplampen, betere reflecties, meer detail, betere kwaliteit van regen met juiste reflecties, en veel meer. In de thread op het Guru3D forum vindt je alle informatie. Wij hebben de mod geïnstalleerd en hieronder vind je een 15-tal screenshots met en zonder mod. Deze screenshots zijn gemaakt met de game op Ultra settings met 4x AA.

De extra beeldeffecten hebben overigens een duidelijk meetbaar effect op de prestaties. Met een Radeon R9 290 behaalden we in Full HD met Ultra settings 4x AA en zonder de modificatie 49 fps. Met de modificatie ingeschakeld komen we uit op 42,9 fps, 87,5% van het originele prestatieniveau. Het maakt dat je voor optimale prestaties én beeldkwaliteit in Watch Dogs echt een zware videokaart nodig hebt.

Conclusie

Watch Dogs is naar onze mening een indrukwekkende game die de lat voor PC hardware weer beduidend hoger legt. Het is niet helemaal duidelijk in welke mate dat veroorzaakt wordt door het feit dat de game voor diverse generaties consoles en platformen beschikbaar moest zijn, maar buiten kijf staat dat het eindresultaat er prachtig uitziet en voor PC gamers beslist de mooiere ervaring oplevert – mits je beschikt over de nodige hardware. Voor de meesten onder ons is Full HD het hoogst haalbare. Jammer, want het detail van de Ultra textures komt pas echt goed tot zijn recht bij Ultra HD. Gelukkig ziet het er ook bij wat mindere instellingen nog prima uit. Wie helemaal de beste beeldkwaliteit wil kan de op de vorige pagina besproken modificatie gebruiken.

Watch Dogs (PC)


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Watch Dogs (PC)

Watch Dogs (PC)

 • PC
 • Actie
Niet verkrijgbaar
0
*