Minder mogelijkheden, of toch niet?
Het startscherm van de interface van de D-Link DIR-880L geeft een schematische weergave van je netwerk. Je kunt op de iconen klikken, waarna je onderin de instellingen en overige gegevens kunt bekijken van het betreffende apparaat. Voor het wijzigen van die instellingen word je naar de betreffende settings-pagina van de interface geleid.
Als we door de interface gaan en kijken wat de mogelijkheden zijn, dan valt het op dat die niet zo uitgebreid zijn als we van D-Link gewend waren. Dit valt meteen op als je bij de QoS Engine aankomt. Voor QoS heeft D-Link een soortgelijke oplossing als we al enkele jaren in de Smart Wi-Fi-firmware van Linksys aantreffen. De aangesloten apparaten zijn zichtbaar als 'kaartjes' of 'tegeltjes' die je naar de gewenste positie qua prioritering kunt verslepen. Dit is echter ook het enige wat je op deze pagina kunt doen. Met andere woorden, je kunt alleen de apparaten in je netwerk rangschikken. Per apparaat heb je geen mogelijkheden om het verkeer te prioriteren. Dat kan handig zijn als je op een computer bijvoorbeeld wilt instellen dat downloaden altijd de laagste prioriteit heeft, zodat je altijd genoeg bandbreedte hebt om bijvoorbeeld te browsen. QoS instellen gaat dus veel eenvoudiger dan voorheen, toen je zelf alle QoS-regels aan moest maken, maar is wel iets minder uitgebreid.
Verder lijkt het erop alsof D-Link alles heeft geschrapt wat te maken heeft met mac-adressen. Die term zijn we in het geheel niet tegengekomen in de interface. Je kunt niet filteren op mac-adres, maar ook bij het instellen van een statische route kan dat niet met behulp van een mac-adres.
Wat we dan weer wel tegenkomen in de instellingen, is de mogelijkheid om zowel een VPN-client als VPN-server te maken van de router. Handig als je van buiten je netwerk bij je thuisnetwerk wilt; je kunt dan een tunnel opzetten met je router, waarna het vervolgens net is alsof je in je thuisnetwerk bent. Je kunt dan bijvoorbeeld ook bij je netwerkshares, iets wat je anders op een andere manier zou moeten regelen, bijvoorbeeld via ftp.
De USB-aansluitingen van de DIR-880L kun je gedeeltelijk via de interface instellen en beheren. Meteen op het startscherm zie je of er een opslagmedium is aangesloten en zie je of DLNA en SAMBA zijn ingeschakeld. Je hebt echter nog wel altijd de SharePort Plus utility nodig (meegeleverd op cd) om een printer aan te kunnen sluiten. Wat je met die utility eigenlijk doet is de aansluitingen van je router virtueel toevoegen aan je computer.
Al met al is de nieuwe interface wat ons betreft qua bediening zeer zeker geslaagd. Het is alleen jammer dat enkele wat meer geavanceerde functies weggesaneerd zijn. De toevoeging van Quick VPN is dan juist weer een bonus.
Voor alle screenshots die we hebben gemaakt van de nieuwe interface, verwijzen we je naar de betreffende pagina verderop in de review.