[Pro] HP Compaq dc7800 vs HP ProDesk 600 review: Oud vs Nieuw

10 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Bliksemsnel
 3. 3. Aansluitingen
 4. 4. Prestaties
 5. 5. Specificaties
 6. 6. Foto's
 7. 7. Conclusie
 8. 2 besproken producten
 9. 10 reacties

Inleiding

Enkele weken geleden publiceerden we een artikel waarin we twee laptops met elkaar vergeleken, een uit 2008 en een die nu op de markt is. De tweede set machines die we in samenwerking met HP, Microsoft en Intel in het tweeluik "oud versus nieuw" bespreken is een stel desktops: we vergelijken de HP ProDesk 600 SFF met een zeven jaar oudere HP Compaq dc7800 SFF. Beide zijn zoals de naam al aangeeft machines in een Small Form Factor-uitvoering. Tegenwoordig zou je het niet echt meer klein noemen, want in het programma van HP zijn nog wel kleinere uitvoeringen verkrijgbaar, maar ook het nieuwe model krijgt deze aanduiding nog mee.

Grappig als je dit in 2007 geïntroduceerde model naast een gloednieuw exemplaar ziet staan: met het blote oog zie je maar weinig verschillen. Die zijn er natuurlijk wel. De nieuwe heeft bijvoorbeeld wat meer aansluitingen dan de oude. In het modernere exemplaar zijn de twee USB 2.0-aansluitingen aangevuld met twee USB 3.0-aansluitingen en heeft HP de dvd-brander in 5,25 inch formaat vervangen door een notebook-uitvoering ervan. De oudere desktop heeft weliswaar fundamenten van lang geleden, maar ons testmodel was duidelijk verbouwd en bevatte onder andere een dvd-brander uit 2009. Voor dit artikel maakt dat overigens niet zo heel veel uit. De ProDesk 600 overigens geleverd met Windows 7 Pro voorgeïnstalleerd, Windows 8 wordt wel meegeleverd. 

HP ProDesk 600 G1 SFF (F3W65EA)
Een strakke zakelijke desktop: de HP ProDesk 600 G1

Ondanks de ogenschijnlijke overeenkomsten, zijn er net als bij de eerder besproken twee laptops ook forse verschillen te zien. Die zijn tussen deze twee desktops misschien nog wel groter dan bij de laptops. Dat komt vooral omdat HP voor de ProDesk 600 een wat minder ‘voorzichtig’ model heeft samengesteld. Dit testmodel is duidelijk luxer en heeft onder andere een SSD aan boord. Uiteraard zijn er ook (goedkopere) uitvoeringen zonder die voorziening verkrijgbaar. Om te kijken wat een systeem van vandaag nu precies inhoudt in vergelijking met een oudere machine maakt het de vergelijking wel interessanter.

HP Compaq dc7800 sff
De HP Compaq dc7800 uit het Vista-tijdperk.

Beide zijn standaard kantoormachines. Zakelijk en dus relatief makkelijk te beheren. In beide gevallen kun je het deksel eenvoudig van de bovenkant afschuiven. Hij heeft een serverachtige hendel aan de bovenkant, waarmee je de kap kunt loshalen. Handig om af en toe een upgrade uit te voeren als de eisen veranderen of als er iets kapot is.

Verder zitten beide met slimme mechaniekjes in elkaar, waardoor je eenvoudig toegang hebt tot de drives. Een detail zijn bijvoorbeeld de schroefjes die je midden in de ProDesk ziet: wil je een drive toevoegen dan heb je die direct bij de hand. In zowel het oudere als het nieuwere exemplaar is er nog ruimte voor een 3,5 inch apparaat met uitvoer naar buiten, maar uiteraard kan dat ook een harde schijf zijn. Eventueel kun je nog een tweede harde schijf in de ProDesk kwijt, bovenop de 2,5 inch SSD. In beide zijn nog voldoende SATA-aansluitingen beschikbaar om daar ruimte voor te bieden. De dc7800 was in 2007 overigens een van de eerste desktops waarin een SSD überhaupt leverbaar was.

Het lijkt alsof de voeding van de dc7800 SFF slimmer gemonteerd is omdat deze zich ook op een klapmechaniek bevindt, maar dat is omdat in dat model de harde schijf een plekje heeft gevonden onder de voeding. Om hem te wisselen moet hier ook de schroevendraaier uit de tas gepakt worden.


Dit artikel is in samenwerking met HP en Microsoft gemaakt. 


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
HP Compaq dc7800 sff

HP Compaq dc7800 sff

 • Desktop
 • Intel Core 2 Duo E6550
 • 1 GB
 • Intel GMA 3100
 • 160 GB
 • Microsoft Windows XP Professional
Niet verkrijgbaar
HP ProDesk 600 G1 SFF (F3W65EA)

HP ProDesk 600 G1 SFF (F3W65EA)

 • Desktop
 • Intel Core i5 4570
 • 8 GB
 • Intel HD Graphics 4600
 • 256 GB
 • Microsoft Windows 7 Professional
Niet verkrijgbaar
0