Iiyama ProLite GB2488HSU review: uitstekende gaming monitor

20 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Iiyama ProLite GB2488HSU
 3. 3. Testresultaten helderheid en contrast
 4. 4. Testresultaten helderheid onder kijkhoek
 5. 5. Testresultaten kleurtemperatuur en kleurechtheid
 6. 6. Testresultaten reactietijd en input lag
 7. 7. Testresultaten energieverbruik
 8. 8. Foto's
 9. 9. Specificaties
 10. 10. Conclusie
 11. 11. Besproken producten
 12. 12. Reacties

Inleiding

Iiyama introduceerde enige tijd geleden een nieuwe 120/144 Hz gaming monitor, de ProLite GB2488HSU. Wij bekeken het scherm en werden niet teleurgesteld.

De Iiyama ProLite GB2488HSU is een 120/144Hz monitor. Dat wil zeggen dat het ingebouwde paneel 120 of zelfs 144 beelden per seconde kan weergeven, in plaats van de standaard 60 beelden. Hierdoor wordt het ervaren effect van motion blur - altijd aanwezig bij LCD-monitoren - verminderd. Zeker snelle bewegingen ogen soepeler - dat zie je al aan de beweging van de muiscursor, maar het meest valt het op bij games, met name first person shooters. Vandaar dat dit type scherm vooral voor games interessant is.

120/144 Hz schermen hebben namelijk een duidelijke meerprijs, die je louter voor 2D-toepassingen niet snel zal betalen. Bovendien zijn er vooralsnog alleen monitoren van dit type met een TN-paneel, een techniek die niet bekend staat om zijn kleurechtheid of goede kijkhoeken. Wel zijn de in deze klasse toegepaste panelen steeds vaker duidelijk beter dan degene die we in het instapsegment van de monitormarkt aantreffen. Ook het paneel van de Iiyama ProLite GB2488HSU is daar een voorbeeld van.

Bovendien is dit scherm relatief aantrekkelijk geprijsd. Het is een van de weinige exemplaren die gemiddeld onder de 300 euro te koop zijn en met wat zoeken vind je het al voor zo'n 250 euro. Daarmee is de meerprijs ten opzichte van een goed "1 ms" scherm met 60Hz best beperkt, al betaal je nog altijd rond de 100 euro meer ten opzichte van de absolute instapklasse.

Het grote voordeel ten opzichte van de genoemde "1 ms" schermen (en we gebruiken de aanhalingstekens niet voor niets) is dat de schermen in 120/144 Hz monitoren écht snel zijn, want ze mogen immers maximaal een verversingsnelheid van 1000/144 = pakweg 6,95 milliseconden hebben voor een enkelvoudige pixeltransitie. Waar standaard 60Hz schermen voor hun geclaimde snelheid veelal extreme overdrive moeten toepassen, met navenante beeldartefacten dankzij overshoot, is dat bij deze snellere klasse veel minder het geval. Sterker nog, in de meeste gevallen zouden wij adviseren om overdrive geheel niet te activeren, want van ghosting is feitelijk vrijwel geen sprake.

Iiyama ProLite GB2488HSU-B1

Iiyama ProLite GB2488HSU

De Iiyama ProLite GB2488HSU is een degelijk uitgevoerde 24-inch monitor met een resolutie van 1920x1080 beeldpunten, goed voor een pixeldichtheid van pakweg 92 pixels per inch ofwel vrijwel exact de dichtheid waarop Windows-toepassingen worden vormgegeven. Het paneel is bevestigd op een in hoogte verstelbare, kantel- en draaibare monitor met pivot-functie, je kan hem dus ook in portretstand gebruiken.

Iiyama ProLite GB2488HSU-B1

Iiyama gebruikt in de regel vrij sobere, no-nonsense behuizingen en dat geldt ook voor de GB2488HSU. Wel valt op dat de voet net wat eleganter is dan we van het merk gewend zijn. Qua aansluitingen biedt het scherm alles wat je zou willen: dual-link DVI en DisplayPort voor het aanleveren van 120/144Hz signalen en twee HDMI-aansluitingen voor andere bronnen. Verder is er een 2-poorts USB hub ingebouwd, zijn er audio in- en uitgangen en een stel speakertjes.

Iiyama ProLite GB2488HSU-B1

Iiyama ProLite GB2488HSU-B1

Testresultaten helderheid en contrast

We vergeleken de Iiyama ProLite GB2488HSU (te herkennen aan het rode balkje) met XYZ andere YY-inch monitoren [in de prijsklasse tot 300 euro]. Zoals altijd testen we monitoren zoals ze uit de doos komen. In de grafieken op deze en de volgende pagina's wordt de GB2488HSU weergegeven met een rood balkje.

Helderheid max.

De maximale helderheid is van belang om te weten of je voldoende ziet in een omgeving met veel licht. De eenheid waarin we die noteren is candela per vierkante meter ofwel cd/m², voorheen ook wel als 'nit' bekend. Als vuistregel geldt dat 200 candela per vierkante meter volstaat, voor kantooromgevingen wordt tegenwoordig meestal 250 cd/m² aangehouden.

De maximale helderheid van de Iiyama ProLite GB2488HSU is ruim 400 candela per vierkante meter, wat erg helder is.

Helderheid min.

De minimale helderheid is een goede indicatie voor hoe contrastrijk het scherm is. Een eenvoudig sommetje leert immers dat een afname van het minimale niveau (bijvoorbeeld 0,1 cd/m²) een veel hoger effect heeft op de contrastratio dan een even grote toename van het maximale niveau. Omdat TFT-panelen altijd werken met een 'lichtbak' die door de matrix met beeldpunten heenschijnt, is een absoluut nulniveau bijna niet te bereiken. Alleen VA-modellen komen daarbij dicht in de buurt.

We meten een minimale helderheid van 0,55 cd/m², veel te helder om nog een goede zwartwaarde te noemen. Dat voorspelt weinig goeds voor het contrast.

Helderheid uniformiteit

De helderheid uniformiteit geeft aan hoe gelijkmatig een paneel verlicht wordt. We delen het scherm op in een aantal zones en meten de helderheid. De vermelde waarde is de helderheid van het minst heldere deel, als percentage van het helderste deel. Waardes boven de 75% zijn acceptabel, vanaf 80% rekenen we het als 'goed' en boven de 85% is erg goed. 

De achtergrondverlichting van de GB2488HSU is met 83% uniformiteit heel goed te noemen.

Contrast (checkerboard)

We doen meerdere contrastmetingen, maar de belangrijkste (want moeilijkste en meest realistische) is de checkerboard-test. Hierin brengt de Iiyama ProLite GB2488HSU het er met een contrastratio van 201:1 niet erg goed vanaf. Het contrast is uit de doos het zwakke punt van dit scherm, maar dit is gelukkig goed te corrigeren.

Testresultaten helderheid onder kijkhoek

De helderheid onder een kijkhoek zegt iets over de beeldkwaliteit wanneer het scherm niet recht van voren wordt bekeken. TN-panelen verkleuren altijd in meerdere of mindere mate, IPS- en VA-schermen hebben daar veel minder last van. De helderheid neemt altijd af, ongeacht de paneeltechniek. Horizontaal zijn waardes boven de 47% goed en boven de 50% zeer goed, verticaal zijn waardes boven de 10% redelijk, boven de 15% goed en boven de 20% erg goed.

Helderheid onder kijkhoek 45 graden horizontaal

De Iiyama ProLite GB2488HSU heeft met 50% helderheid een uitstekende helderheid, wanneer onder een horizontale kijkhoek bekeken.

Helderheid onder kijkhoek 45 graden verticaal van boven

Verticaal van boven met we 20% resterende helderheid, een voor een TN-paneel uitstekende waarde.

Helderheid onder kijkhoek 45 graden verticaal van onderen

Ook verticaal van onderen bezien is de helderheid ook 20%, waarmee de GB2488HSU een van de beste modellen qua kijkhoek is die we in deze klasse getest hebben.

Testresultaten kleurtemperatuur en kleurechtheid

De kleurweergave beoordelen we aan de hand van een aantal aspecten. Belangrijk om te weten is, dat door middel van kalibratie altijd veel te verbeteren is. Echter, bij het merendeel van de beeldschermen gaat het dan om kalibratie van het videosignaal, in combinatie met de monitor. Het aantal beeldschermen dat in hardware gekalibreerd kan worden is erg klein en deze modellen zijn significant duurder. Om die reden is het niet zinvol beeldschermen te kalibreren voor een test. In plaats daarvan meten we of en in welke mate een monitor middels kalibratie te verbeteren valt. Daarbij gaan we uit van de sRGB-kleurruimte.

Voor deze metingen maken we gebruik van de CALman software van SpectraCal, in combinatie met een X-rite i1 Display Pro colorimeter.

Native kleurtemperatuur

We kijken hoe dicht we zonder kalibratie de 6500 K kunnen benaderen, een kleurtemperatuur die wordt beschouwd als het meest geschikt voor dagelijks gebruik en een die dicht met die van daglicht overeenkomt.

De gemeten kleurtemperatuur is met 7012 K aan de hoge kant, maar nog net acceptabel.

Afwijking van ideale greyscale gamma

De afwijking van de ideale greyscale gammawaarde van 2,2 is met 0,41 erg hoog, waardoor zwart er nog grijzer uitziet dan het al doet door het tegenvallende contrast.

Kleurechtheid

De grijswaarde afwijking is met 5,7 mΔuv heel bescheiden voor een TN-scherm, terwijl de gemiddelde kleurafwijking van 1,7 mΔuv ronduit fenomenaal is voor een TN-scherm.

Testresultaten reactietijd en input lag

Reactiesnelheid is de aanduiding voor hoe snel pixels van kleur kunnen veranderen. Een waarde minder dan 16 milliseconden is vereist om voldoende te scoren, onder de 10 is goed, onder de 5 is uitzonderlijk goed. We hebben minder modellen getest met overdrive actief, dus het vergelijkingsmateriaal is daar wat beperkt. De 20%-80%-20% test is lastiger en telt dus zwaarder mee.

Iiyama ProLite GB2488HSU-B1

Te zien is dat bij de 20-80 test met maximale overdrive aan er sprake is van enige overshoot, maar die valt nog relatief mee. Wel zijn er artefacten zichtbaar bij deze instelling. Zetten we de overdrive een stukje terug, dan is het plaatje perfect stabiel. Zie de onderstaande miniaturen voor de verschillende overdrive-instellingen (van links naar rechts: +2, 0, -2 en uit).

Bij de optimale instelling meten we 6,5 ms voor een 20%-80%-20% transitie en zijn er geen artefacten zichtbaar: een uitstekend resultaat. Bij de maximale instelling is het scherm nog sneller, maar zie je wel artefacten - onze voorkeur gaat dan ook uit naar de iets minder snelle preset, want die is nog altijd afdoende.

Van input lag heeft het scherm geen last.

Testresultaten energieverbruik

Het stroomverbruik van monitoren is de laatste jaren sterk verbeterd. Verbruikte een 27-inch scherm uit 2008 nog ruim 80 watt, anno 2013 meten we een verbruik dat ruimschoots de helft lager ligt. Hoe kleine de beelddiagonaal, des te lager het verbruik. Omdat TFT-beeldschermen feitelijk altijd verlicht zijn, verschilt het stroomverbruik tussen een volledig wit en een volledig zwart beeld niet heel veel. Dynamische verlichting kan van invloed zijn, maar werkt meestal dermate slecht dat we het niet zouden adviseren.

Wel van belang om te weten is dat IPS- en VA-monitoren meer stroom verbruiken bij het weergeven van wit beeld, maar dat de tot dusver meest gebruikte TN-techniek juist bij zwart beeld het meeste verbruikt. Daarnaast is het van belang dat de EU voorschrijft dat monitoren (en veel andere elektrische apparatuur) die vanaf 1 januari 2013 in de markt belanden niet meer dan 0,5 watt in stand-by mogen verbruiken, waar dat in 2012 nog 1 watt was.

Echt zuinig is de Iiyama ProLite GB2488HSU niet te noemen, maar het verschil met de concurrentie is niet bepaald significant.

Foto's

Op deze pagina vind je alle foto's en schermafdrukken van de Iiyama ProLite GB2488HSU.

Specificaties

Algemeen
 
MerkIiyama
ProductnaamProLite GB2488HSU-B1
ProductcodeGB2488HSU-B1
DetailsProductinfo
Paneeleigenschappen
Scherm formaat24 inch
Resolutie1920x1080
Pixeldichtheid92 ppi
PaneeltechniekTN
BacklightLED
Beeldverhouding16:9
Pixelgrootte0.277 mm
Ondersteuning voor 3D
Touchscreen
Overdrive optie aanwezig
120 Hz
144 Hz
Maximale verversingsfrequentie144 Hz
Aansluitingen & functionaliteit
D-Sub (VGA) ingang
HDCP compatible
DVI ingang
HDMI
Aantal HDMI ingangen2
DisplayPort
Aantal DisplayPort ingangen1
Thunderbolt
Picture-in-Picture on-screen
3,5mm jack audio uit
3,5mm jack audio in
Geïntegreerde USB HUB
USB versie2.0
Geïntegreerde luidsprekers
Geïntegreerde webcam
Geheugenkaartlezer
Geïntegreerde TV-tuner
Fysieke eigenschappen
Afmeting - Breedte56.7 cm
Afmeting - Hoogte39 cm
Afmeting - Diepte23 cm
In hoogte verstelbaar
Minimum hoogte bovenrand39 cm
Maximum hoogte bovenrand51.8 cm
Maximaal in hoogte verstelbaar12.8 cm
Portretmodus
BeugelbevestigingVesa 100mm
Gewicht5.57 kg
KleurZwart
Eigenschappen fabrikantopgave
Aantal kleuren16.7 mln
Reactietijd1 ms
Helderheid350 cd/m²
Contrastratio1000 : 1
Maximale horizontale kijkhoek170 °
Maximale verticale kijkhoek160 °
Stroomverbruik (actief)38 W
Stroomverbruik (in standby)0.5 W
Garantie
Garantie termijn3 jaar

Conclusie

De Iiyama ProLite GB2488HSU is een zeer interessante gaming monitor, die je beslist moet overwegen als je op zoek bent naar een 120Hz scherm. Het is een zeer compleet product, met een ergonomische voet met ingebouwde USB hub, en aan het belangrijkste criterium van snelheid voldoet het op uitmuntende wijze.

Daarnaast zijn de kijkhoeken en de kleurweergave voor een TN-monitor bovengemiddeld goed. De zwartwaarde en het contrast zijn voor verbetering vatbaar, maar eenvoudig te corrigeren. De prijs ten slotte is alleszins redelijk, en hoewel iets duurder dan de onlangs besproken Acer GN246HL, biedt het model van Iiyama duidelijk meer waar voor de investering. Een aanrader dus!

Iiyama ProLite GB2488HSU-B1


Iiyama ProLite GB2488HSU


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Silver Award Iiyama ProLite GB2488HSU-B1

Iiyama ProLite GB2488HSU-B1

 • 24 inch
 • 1920x1080
 • 92 ppi
 • TN
 • 144 Hz
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 1 ms
 • 350 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
0
*