Microsoft Surface Pro 3 Hands-on: serieus laptopalternatief

41 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Lappability
 3. 3. N-Trig pen
 4. 4. Aansluitingen
 5. 5. Techniek
 6. 6. Conclusie
 7. 7. Besproken producten
 8. 8. Reacties

Inleiding

In Nederland moeten we nog even wachten, maar in Amerika is hij al te koop. De nieuwe Microsoft Surface Pro 3. In tegenstelling tot de Surface Pro 2 geen doorontwikkeling van het oude model, maar compleet vernieuwd. Onlangs hadden we de mogelijkheid om bij Microsoft op Schiphol even kennis te maken met het nieuwe product.

Hij heet ook Surface Pro en heeft net als de andere producten in het Surface Tablet-programma van Microsoft een standaard aan de achterkant. Je kunt ook weer een toetsenbord aan de tablet vastmaken via een magnetische verbinding. Maar dan houden de overeenkomsten wel zo’n beetje op.

Microsoft Surface Pro 3 128GB
12 inch en ongeveer 800 gram: de Surface Pro 3 is een ongebruikelijke tablet.

Het was even wennen toen Microsoft met de Surface-tablets op de markt kwam en zich manifesteerde als heuse hardwarefabrikant. Goed, het maakt al jaren de Xbox-gameconsole, maar een computer waar men ook direct de concurrentie aan ging met klanten zoals HP, Dell en Lenovo was toch van een heel ander kaliber. Je ziet ook wel dat het bedrijf een duidelijke focus heeft, want naast de Surface brengt het niet zoals haar klanten ook echte laptops op de markt.

Eigenlijk zie je aan de Surface het duidelijkst wat de visie van Microsoft achter haar Windows-besturingssysteem is en hoe het denkt dat het in de praktijk gebruikt zou moeten worden. Dat is best interessant, want eigenlijk zou je kunnen zeggen dat de visie van het bedrijf toch wel een beetje afwijkt van wat de gemiddelde pc-fabrikant op de markt brengt.

De vormgeving van het nieuwe model is compleet anders: was de vorige nog voorzien van een 10,6 inch Full HD-scherm, de Surface Pro heeft een 12 inch scherm met een bijzondere resolutie: 2160x1440. Een beeldverhouding van 3:2, een bijna vierkant scherm dus. Een beetje het formaat van een tijdschrift of een boek. De Surface Pro 2 weegt zo’n 900 gram en dat is voor een moderne tablet best zwaar. De nieuwe heeft een gewicht van 798 gram. Microsoft heeft voor het grotere scherm gekozen omdat de gebruikers het als primair scherm gebruiken en geen extra scherm aansluiten. Een 10,6 inch scherm is dan simpelweg te klein.

Microsoft Surface Pro 3 128GB
Hij is stukken slanker dan de oude.

Dat lijkt maar een beetje minder te zijn, maar doordat deze tablet aanmerkelijk groter is, is de gewichtsverhouding compleet anders waardoor het verschil met het oude model veel groter lijkt te zijn als je hem in je handen houdt. De Surface Pro 3 meet 20,13x29,2x0,92 cm, het oude model was 27,45x17,29x1,3 cm groot. Als je naar de cijfers kijkt dan is ook direct duidelijk dat de nieuwe stukken slanker is dan de oude.

Lappability

Een kenmerkend punt van de Surface-modellen van Microsoft is de ingebouwde standaard. Je hebt geen accessoires nodig om hem recht voor je neer te zetten. Dat is in de praktijk erg prettig. Hoewel het idee van Microsoft best goed is, was het toch niet op alle fronten een goed alternatief voor een laptop. De oorspronkelijke Surface Pro had maar één stand. Prima voor gebruik op tafel, maar op je schoot was het toch een stuk minder prettig. De lappability - zoals Microsoft het noemt - van de tweede Surface Pro werd al een stuk beter dankzij de tweede positie waarin je de standaard kon zetten.

Microsoft Surface Pro 3 128GB
Niet één of twee standen maar een traploos verstelbare standaard bij de Surface Pro 3.

De Surface Pro 3 heeft een traploos mechaniek en kun je dus van vrijwel rechtop tot bijna plat neerzetten. Daarmee kun je hem ook een stuk stabieler op je knieën plaatsen. Ook de vernieuwde Type Cover werkt mee aan het grotere schootcomfort, omdat hij nog wat stijver is dan zijn voorgangers. Uiteraard hebben we even gevoeld hoe de Surface Pro 3 op schoot bevalt en als je het vergelijkt met zijn voorgangers is het een enorme verbetering. Ook het tikcomfort van het toetsenbord is beter, maar als je het 1-op-1 vergelijkt met een gewone laptop dan is de laptop toch nog steeds prettiger. Dat komt vooral omdat het toetsenbord van de gemiddelde laptop een wat diepere aanslag heeft en de toetsen in een steviger ondergrond zijn geplaatst. Ook is het prettig dat je hem bijna helemaal plat kunt neerleggen, bijvoorbeeld tijdens een presentatie of een vergadering. De gezichten van de spreker of de deelnemers gaan dan niet achter het scherm verborgen.

Microsoft Surface Pro 3 128GB
Je kunt de Surface Pro 3 vrijwel helemaal plat neerleggen.

N-Trig pen

Microsoft heeft een duidelijke visie dat een pen eigenlijk onmisbaar is voor een tablet en ook de Surface Pro 3 wordt dus standaard inclusief een pen geleverd. Voor dit nieuwe model is men overgestapt van de techniek van Wacom naar die van N-trig. Deze pen heeft 256 drukpunten en is heel erg snel als je het vergelijkt met andere systemen. Dat zorgt ervoor dat je vrijwel direct het resultaat op beeld ziet verschijnen en het spoor van de digitale inkt de penpunt direct volgt. Microsoft heeft ook voor een goede integratie gezorgd tussen de pen en OneNote.

Microsoft Surface Pro 3 128GB
De pen hoort duidelijk bij de visie van Microsoft.

Een keer drukken op het knopje van de pen zorgt ervoor dat je direct een notitie kunt maken en twee keer zorgt voor een screenshot. Standaard is dit gekoppeld aan de ‘Modern UI-versie’ van OneNote. Tijdens het spelen met de Surface Pro 3 tijdens de sessie bij Microsoft bleek dit een vrij handige feature te zijn. De camera kun je op dit moment niet gebruiken, zodat het jammer genoeg niet mogelijk is om nog wat extra informatie toe te voegen aan je notitie op die manier.

Microsoft Surface Pro 3 128GB
Met een druk op de knop OneNote openen of een screenshot maken.

De nieuwe pen werkt via Bluetooth 4.0 en weegt 20 gram. In tegenstelling tot het vorige model wordt hij met een batterijtje gevoed. Een probleem uit de praktijk van de eerdere modellen van de Surface was dat je de pen vast kon maken aan de magneetaansluiting van de voeding. Koppelde je de voeding dan moest je goed je pen in de gaten houden, want anders liep je de kans hem te verliezen. Microsoft heeft dat opgelost door bij haar nieuwe Type Covers een lusje mee te leveren die je op de cover kunt plakken en waarin je de pen kunt bevestigen. De lusjes komen ook als losse accessoire op de markt.

Aansluitingen

De Surface Pro 3 heeft net als zijn voorgangers geen enorme hoeveelheid aansluitingen. Toch is er het een en ander aangepast. Gebleven is de USB 3.0-aansluiting, een volwaardige aansluiting die je dus zonder een adapter nodig te hebben kunt gebruiken. Verder is er ook weer Mini DisplayPort-aanwezig voor het aansluitingen van een externe monitor en kun je uiteraard ook een headset aansluiten. Ook is er ruimte voor een MicroSDXC-geheugenkaartje. De magnetische aansluiting aan de onderkant is hetzelfde gebleven als bij de vorige modellen, dus je kunt ook een ouder toetsenbord gebruiken met de nieuwe Surface Pro 3.

Microsoft Surface Pro 3 128GB
De Surface Pro 3 heeft een andere voedingsplug.

Anders is de voedingsaansluiting. Dat is nu geen magnetische aansluiting meer, maar een plugje. Net als bij het vorige model vind je op het voedingsblok ook de mogelijkheid een USB-apparaat zoals je telefoon op te laden. Voor de draadloze techniek wordt ook bij de nieuwe Surface gewinkeld bij Marvell. De adapter in het nieuwe model is geschikt voor 802.11ac (2 antennes), maar weet natuurlijk ook met oudere standaarden via de 2,4 of 5 GHz-band te communiceren. Bluetooth 4.0 is eveneens ingebouwd. Zowel aan de voor- als achterkant is er een 5 megapixel camera ingebouwd.

Microsoft Surface Pro 3 128GB
De onderkant van het keyboard is iets stugger geworden.

Voor de Surface Pro 3 komt er ook een nieuwe dock beschikbaar. Deze biedt drie keer USB 3.0, twee keer USB 2.0, gigabit Ethernet, audio en Mini DisplayPort. De dock wordt aan de tablet gekoppeld, maar zorgt er wel voor dat de USB 3.0- en DisplayPort-aansluiting toegankelijk blijven. Technisch wordt de dock gekoppeld via USB 3.0.

Microsoft Surface Pro 3 128GB
Voor de Surface Pro 3 komt er nieuw (USB) dock.

Techniek

De techniek van het nieuwe model heeft wel wat overeenkomsten met de Surface Pro 2. Want net als dat model heeft Microsoft bij de Surface Pro 3 gekozen voor een processor uit de vierde generatie Core-processors van Intel, bij ons beter bekend als Haswell. De Surface Pro 3 komt er in drie verschillende processorvarianten: het instapmodel heeft een Intel Core i3, de overige uitvoeringen krijgen een Core i5 of i7 mee.

Ben je geïnteresseerd in de Surface Pro 3 dan is het toch even opletten geblazen. Want er zitten grote verschillen tussen de processors. De Core i5 en i7 zijn namelijk processors uit de Ultrabook-serie van Intel: de Core i5-4300U en de Core i7-4650U. De Core i7 is een processor op 1,7 GHz met een turbo naar 3,3 GHz, 4 MB cache en Intel HD Graphics 5000 aan boord. De Core i5 werkt op 1,9 / 2,9 GHz en heeft 3 MB cache en Intel HD Graphics 4400.

Microsoft Surface Pro 3 128GB

De Core i3 echter is er een uit de Y-klasse van Intel en speciaal bedoeld voor gebruik in tablets. Om deze processor zuiniger te maken heeft Intel de kloksnelheid verlaagd. De Core i3-4020Y werkt op 1,5 GHz en kent geen Turbo. 3MB cache en Intel HD Graphics 4200 maken ook onderdeel uit van deze chip. De prestatieverschillen tussen de Core i3 en de i5 zijn behoorlijk groot. Daarnaast zal mogelijk de Surface Pro 3 met Intel Core i3-4020Y aanmerkelijk langer op een accu werken. De i3-versie heeft een Max TDP van 11,5 watt maar eigenlijk wil Intel dat je bij dit model denkt aan de SDP (Scenario Design Power) van 6 watt. De TDP van de twee andere uitvoeringen van Intel ligt op 15 watt. Microsoft belooft een accuwerktijd van 8 uur.

In totaal brengt Microsoft vijf versies van de Surface Pro 3 op de markt. Het instapmodel met Core i3 heeft 4 GB geheugen en een 64 GB SSD (36 GB beschikbaar). Het model waar Microsoft van denkt het meeste te gaan verkopen is de variant met Core i5/4GB geheugen en 128 GB SSD. Daarnaast komen er twee varianten met een werkgeheugen van 8 GB en 256 GB SSD, je hebt dan de keuze uit de i5 of i7. De meest luxe heeft een 512 GB SSD, 8 GB geheugen en de Core i7-processor aan boord. De SSD is een mSATA-exemplaar, in het geval van het testmodel wat Microsoft in Nederland had was het een Samsung SSD, maar in het artikel van iFixit werd er een van SK Hynix aangetroffen. Uiteraard wordt op alle modellen Windows 8.1 Pro standaard meegeleverd.

Conclusie

Het is even wennen: een 12 inch tablet die bijna vierkant is en die aanmerkelijk groter is dan de gemiddelde tablet van dit moment. Met de Surface Pro 3 laat Microsoft duidelijk haar eigen visie zien op hoe je anno 2014 met een computer zou moeten werken. Alleen al op die manier bekeken is de Surface Pro 3 fascinerend, want hij wijkt behoorlijk af van wat bijvoorbeeld HP en Dell op de markt brengen.

Microsoft Surface Pro 3 128GB

De Surface Pro 3 is een enorme verbetering ten opzichte van de eerdere Pro’s. Microsoft komt steeds dichter bij de heilige graal: een optimaal alternatief bieden voor een laptop. De Surface Pro 3 is een stuk prettiger om op schoot te gebruiken. Een positie waar een product als dit toch vaak in de praktijk gebruikt wordt en waar de eerdere uitvoeringen best wat tekort schoten. Het traploze mechaniek maakt ook dat je hem prettiger op tafel kunt gebruiken. Sterk pluspunt is ook de nieuwe N-Trig pen die uiterst nauwkeurig is en een mooie integratie met OneNote biedt.

Wel is het zaak goed op te letten bij aanschaf van een Surface Pro 3. De instapversie met Intel Core i3-processor is namelijk voorzien van een Intel Core i3-4020Y en die processorserie is veel trager dan de U-serie waar de Core i5 en i7-versies van de Surface Pro mee zijn uitgerust. Al met al lijkt de Surface Pro 3 ons een heel interessant product te worden. De Surface Pro 3 is vanaf eind augustus in Nederland verkrijgbaar. De Type Cover voor Surface Pro 3 kost 129,99 euro en komt beschikbaar in het rood, blauw, paars, cyaan en zwart. 

Surface Pro 3 Core i3-4020Y, 4 GB, 64 GB: 819 euro
Surface Pro 3 Core i5-4300U, 4 GB, 128 GB: 1019 euro
Surface Pro 3 Core i5-4300U, 8 GB, 256 GB: 1319 euro
Surface Pro 3 Core i7-4650U, 8 GB, 256 GB: 1569 euro
Surface Pro 3 Core i7-4650U, 8 GB, 512 GB: 1969 euro

 


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Microsoft Surface Pro 3 64GB (4YN-00004)

Microsoft Surface Pro 3 64GB (4YN-00004)

 • Tablet
 • Intel Core i3 4020Y
 • 4 GB
 • 12 inch
 • 2160x1440
 • Touchscreen
 • Intel HD Graphics 4200
 • 64 GB
 • 800 gram
 • Windows Pro
Niet verkrijgbaar
Microsoft Surface Pro 3 128GB

Microsoft Surface Pro 3 128GB

 • Tablet
 • Intel Core i5 4300U
 • 4 GB
 • 12 inch
 • 2160x1440
 • Touchscreen
 • Intel HD Graphics 4400
 • 128 GB
 • 800 gram
 • Windows Pro
Niet verkrijgbaar
Microsoft Surface Pro 3 256GB (Core i7)

Microsoft Surface Pro 3 256GB (Core i7)

 • Tablet
 • Intel Core i7 4650U
 • 8 GB
 • 12 inch
 • 2160x1440
 • Touchscreen
 • Intel HD Graphics 5000
 • 256 GB
 • 800 gram
 • Windows Pro
Niet verkrijgbaar
Microsoft Surface Pro 3 256GB i5 (QG2-00004)

Microsoft Surface Pro 3 256GB i5 (QG2-00004)

 • Tablet
 • Intel Core i5 4300U
 • 8 GB
 • 12 inch
 • 2160x1440
 • Touchscreen
 • Intel HD Graphics 4400
 • 256 GB
 • 800 gram
 • Windows Pro
Niet verkrijgbaar
Microsoft Surface Pro 3 512GB

Microsoft Surface Pro 3 512GB

 • Tablet
 • Intel Core i7 4650U
 • 8 GB
 • 12 inch
 • 2160x1440
 • Touchscreen
 • Intel HD Graphics 5000
 • 512 GB
 • 800 gram
 • Windows Pro
Niet verkrijgbaar
0
*