Teufel Concept E Digital review: eigenzinnige surroundset

19 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Teufel Concept E Digital
 3. 3. Gebruiksgemak: kan beter
 4. 4. Geluidskwaliteit 
 5. 5. Foto's
 6. 6. Specificaties
 7. 7. Conclusie
 8. 8. Besproken producten
 9. 9. Reacties

Inleiding

PC speakersets in het luxere segment zien we nog maar weinig. De meeste sets kosten hooguit honderd euro en surround sets zijn al helemaal zeldzaam. Wil je een 5.1 speakerset bij de PC, dan is het speuren. Teufel is een van de merken die ons met enige regelmaat toch nog zo'n set weet te bezorgen. Dit keer beluisteren we de Concept E Digital.

Wil je goed geluid bij de PC, we schreven het al vaker, dan ben je in de meeste gevallen het best af met een stel zogenaamde actieve studiomonitors, oftewel speakers met een ingebouwde versterker die niet per se bestemd zijn voor gebruik bij de PC. Je komt dan alleen wel automatisch uit bij een stereoset. 

Hoewel een surroundopstelling per definitie bewerkelijk is, vanwege de kabels die je naar alle hoeken van de kamer moet laten lopen, biedt zo'n set wel degelijk een meerwaarde. Je zit letterlijk 'in' het geluid. Dat is voor muziek niet zo interessant (je zit per slot van rekening ook niet tussen de orkest- of bandleden bij een concert), maar voor games en films des te meer. Die hebben immers een geluidsspoor dat erop gericht is om je middenin de actie te plaatsen.

Wil je een surroundset die wat meer kan dan het minimum, dan is de keuze beperkt. Tot enige jaren geleden waren er de nodige opties, inmiddels valt dat tegen. Logitech en Creative, jarenlang de belangrijkste merken op dit vlak, hebben deze markt feitelijk verlaten. Een van de merken die wel nog met enige regelmaat een high-end speakerset voor bij de PC aanbiedt, is Teufel.

Teufel levert alleen rechtstreeks, sinds enige jaren ook via een Nederlandse website. Je kunt dus niet in de winkel gaan luisteren. Om die reden biedt Teufel je de gelegenheid producten tot acht weken thuis te proberen - bevallen ze niet, dan stuur je ze terug en krijg je je geld terug. 

Teufel Concept E Digital
Teufel Concept E Digital

Dat is ook het geval bij de Concept E Digital, een enige tijd geleden door het merk geïntroduceerde speakerset. Wij beluisterden deze gedurende langere tijd, met zowel muziek, games als films, om een indruk te krijgen van de werking in de praktijk. Hoewel een paar zaken voor verbetering vatbaar zijn, is het zeker geen slechte keuze. Lees verder om te zien waarom.

Teufel Concept E Digital

De Concept E Digital moet je niet verwarren met de Concept E 450 of de Concept E 450 Digital - dat is een heel andere set, met een andere subwoofer en satellieten. De set die we hier bespreken is voorzien van een geïntegreerde decoder voor Dolby Digital en DTS. Dat zien we niet vaak bij dit merk, dat hiervoor in de regel een aparte module voor verkoopt, die niet bepaald goedkoop is.

Teufel Concept E Digital

De Concept E Digital kost op het moment van schrijven 400 euro. Daarvoor krijg je een 5.1 set met vier satellieten, een aparte centerluidspreker en een uit de kluiten gewassen subwoofer. In die subwoofer zit niet alleen de versterker, maar ook een externe geluidskaart, die je via een meegeleverde kabel op een PC kan aansluiten. Over meegeleverde kabels gesproken: Teufel levert ook 30 meter speakerkabel mee op een rol, een welkome aanvulling in vergelijking met eerdere sets, waar je die apart moest bijbestellen. Met de Concept E Digital kan je dus direct aan de slag.

Verder vind je in de verpakking (die uit twee dozen bestaat) een bijzondere afstandsbediening in de vorm van een soort hockey puck. Hiermee kan je het volume regelen van de set en de bron selecteren.

Teufel Concept E Digital

Door de aanwezigheid van een interne decoder kunnen dat nogal wat bronnen zijn: USB, optisch, coaxiaal, stereo analoog, 5.1 ingang en Bluetooth. De set heeft namelijk ook een ingebouwde Bluetooth-ontvanger, dus je kan ook direct afspelen vanaf een mobiel apparaat.

Hiermee is de Concept E dus een bijzonder complete set, maar ook een met erg veel mogelijkheden - en de afstandsbediening is wat simplistisch om die allemaal te bedienen. De oplossing van Teufel kunnen we op z'n minst eigenzinnig noemen: het bedrijf heeft op de voorzijde van de subwoofer een paneel met tiptoetsen en leds aangebracht, waarmee je alles kan bedienen. Dat werkt prima, met één fikse beperking: als de sub niet onder handbereik staat, is het ronduit onhandig. Bovendien moet de subwoofer vol in het zicht staan, anders zie je niet welke optie is geselecteerd met de afstandsbediening.

Gebruiksgemak: kan beter

Wij gebruikten de set grotendeels in een huiskamersituatie, neergezet volgens de aanbevelingen van Teufel, maar daar is deze set niet bijzonder handig. Als er iets voor de subwoofer staat, zie je niet wat je doet tijdens het bedienen. En zelfs als er niets voor staat, is het lastig te zien welke optie is geselecteerd, omdat het lampje de tekst niet echt laat oplichten, dus de geselecteerde optie is niet beter leesbaar. Je moet dus weten welke functie waar zit. 

Teufel Concept E Digital

De afstandsbediening laat je met de enkele knop aan de zijkant louter door de inputs schakelen, waarmee het bedienen nogal een kwestie van 'hit and miss' wordt. Bovendien zit er een duidelijke pauze tussen aanzetten en actief worden van de decoders, dus als je gebruikmaakt van de optische of coaxiale ingang, kan het even duren voor je geluid hoort - en dan ben je vaak al weer op goed geluk naar een andere bron geschakeld. Kortom, qua gebruiksgemak kan het beter.

Teufel Concept E Digital

Dat geldt ook voor het aan- en uitzetten: aanzetten doe je door de 'puck' in te drukken, uitzetten door hem 3 seconden ingedrukt te houden. Kort indrukken is dempen. Positief is dat de set zeer snel reageert op de afstandsbediening en omdat deze via radiogolven werkt is een directe zichtverbinding niet nodig - maar zoals gezegd heb je die wel nodig om te zien wat je doet, dus een enorm voordeel is het zo niet.

Het gebruiksgemak is dus een verhaal met positievere en negatievere punten. Aansluiten is een fluitje van een cent, bedienen met het paneel op de subwoofer ook, maar de combinatie met de afstandsbediening is voor verbetering vatbaar. Maar hoe zit het met de geluidskwaliteit?

Geluidskwaliteit 

Om de Teufel Concept E Digital goed te kunnen beoordelen, gebruikten we deze een aantal maanden als hoofdspeakerset in de huiskamer, aangesloten op een Blu-ray-speler (coaxiaal digitaal), PC (via USB) en game console (optisch digitaal), plus een mobiele telefoon via Bluetooth. 

We beluisterden een grote en diverse selectie aan muziek, voornamelijk in streaming en gecomprimeerde formaten, maar ook in ongecomprimeerde vorm (Wav en Flac), van pianoconcerten tot EDM, van jaren '60 pop tot metal. Daarnaast gebruikten we de set veelvuldig voor geluidweergave bij TV-series (waarbij heldere stemweergave van groot belang is) en bij films. Verder leverde de Concept E Digital de reproductie bij de nodige potjes Guitar Hero en Project Gotham 4 op de Xbox 360, en bij diverse PC games.

De versterker heeft ruimschoots voldoende vermogen om de satellieten en subs aan te sturen zonder dat het geluid overstuurt of vervormt bij hoge volumes. Met 45 watt per satelliet (RMS) en 150W voor de subwoofer is dit een set die 'kamervullend' geluid kan leveren in de meeste omstandigheden. Voor een opstelling rond een PC werkplek is het eigenlijk overkill, maar als alles-in-één oplossing voor PC en TV is het een prima keuze.

Om met muziek te beginnen; bij eerdere sets van Teufel moesten we veelal een wat achterblijvend hoog constateren, waardoor het geluid soms wat dof klonk. Ook de Concept E Digital is nog geen echte uitblinker in het hoog, maar de 19 mm tweeters in de satellieten en surroundspeakers zorgen wel voor een beter aanwezige hoogweergave dan we tot dusver bij dit merk ervoeren. Daardoor klinkt deze set duidelijk minder 'dof' dan eerder geteste modellen van dit merk. Omdat het een satelliet/sub set is, is er een crossover, die zo rond de 150 Hz ligt. Sets als deze zijn nooit ideaal voor muziek, maar er valt prima te luisteren naar de Concept E Digital zolang je geen Hifi verwacht - en voor 450 euro zou dat ook wat veel gevraagd zijn. De weergave is echter behoorlijk gebalanceerd, vervormingsvrij en met een overtuigend laag en helder midden. Een plaat als XX van The XX klinkt gewoon erg goed, strak en gedetailleerd; voor een vioolconcert van Bach zou deze set niet onze eerste keuze zijn, maar dat mag niet verbazen.

Het heldere midden valt ook positief op bij het beluisteren van TV series met veel dialogen - we hebben inmiddels de nodige soundplates en speakerbars beluisterd, waar die middenfrequenties onderbelicht bleven, met als gevolg dat de acteurs soms ronduit moeilijk te verstaan waren. Dat is met de Concept E Digital geen probleem. Ook bij films komt spraak dus prima tot zijn recht, en rijke soundtracks met veel effecten en bombastische muziek à la James Horner en Hans Zimmer donderen overtuigend uit de speakers. Ook subtielere composities zoals die van Thomas Newman komen tot hun recht, evenals meer poppy soundtracks zoals het jaren '80 festijn van Grosse Pointe Blank.

Voor games ten slotte is de Concept E Digital een genot. De aansluiting op een console is dankzij de ingebouwde decoder erg eenvoudig en de DD soundtracks van de Xbox 360 games knallen heerlijk uit de speakers, waarbij de racegeluiden van PGR4 desgewenst de vloer laten trillen. Ook de PC games komen prima uit de verf. Een uitstekende surroundopstelling is dan echt een meerwaarde in de gamebeleving.

Foto's

Specificaties

Algemeen
 
MerkTeufel
ProductnaamConcept E Digital
Productcode
DetailsProductinfo
Beschrijving
Subwoofer
Aantal kanalen/satellieten5 kanalen
Satelliet speaker diameter tweeter1.9 cm
Satelliet speaker diameter8 cm
Center speaker diameter tweeter1.9 cm
Center speaker diameter8 cm
Rear satelliet speaker diameter tweeter1.9 cm
Rear satelliet speaker diameter8 cm
Subwoofer speaker diameter20 cm
Afmeting satelliet - Breedte10 cm
Afmeting satelliet - Hoogte14.1 cm
Afmeting satelliet - Diepte9.5 cm
Gewicht satelliet720 gram
Afmeting center - Breedte22.6 cm
Afmeting center - Hoogte10 cm
Afmeting center - Diepte9.5 cm
Gewicht center1250 gram
Afmeting subwoofer - Breedte31.5 cm
Afmeting subwoofer - Hoogte35 cm
Afmeting subwoofer - Diepte32 cm
Gewicht subwoofer10.5 kg
Gewicht totaal14.63 kg
Wandmontage mogelijk
Ingebouwde accu
Werkt op batterijen
Aansluitingen
Kabel lijningang verwisselbaar
Lijn ingang tulp
Lijn ingang 3,5mm jack
Aux ingang
Digitaal-in optisch
Digitaal-in coaxiaal
Hoofdtelefoon / lijnuitgang
Bluetooth A2DP
Bluetooth Apt-X
Bediening
Volume
Bassboost
Bass (lage tonen)
Treble (hoge tonen)
Balans
Input
DSP mode / equaliser
Accessoires
Afstandsbediening draad
Afstandsbediening draadloos
Geïntegreerde decoder Dolby Digital
Geïntegreerde decoder DTS
THX certificaat
3D functie
Bijgeleverde kabellengte totaal30 m
Type speaker kabelaansluitingenklem
Specificaties
Type satelliet2-weg
Type center2-weg
Type subwooferBass reflex
RMS vermogen totaal375 W
RMS vermogen satelliet45 W
RMS vermogen center45 W
RMS vermogen subwoofer150 W
Frequentiebereik - Laag150 Hz
Frequentiebereik - Hoog20000 Hz

Conclusie

Teufels Concept E Digital is met een prijs van 450 euro niet goedkoop te noemen, maar dit is dan ook het type set dat zo 10 jaar meegaat, vergelijkbaar met Logitechs fameuze Z-5500 of de Creative Cambridge Soundworks sets van weleer. Gezien de functie-omvang, inclusief decoders voor DD en DTS en een veelheid aan aansluitingen inclusief Bluetooth, is de prijs best te rechtvaardigen - uiteraard omdat de geluidskwaliteit goed in orde is. Wellicht is de set niet zo superlatief als de 599 euro kostende, inmiddels niet meer verkrijgbare THX gecertificeerde Concept G 850, maar die was dan ook aanmerkelijk duurder, terwijl die in het hoog relatief gezien wat minder goed uit de verf kwam én geen decoder aan boord had. 

Ons voornaamste kritiekpunt betreft de gebruiksvriendelijkheid: het paneel op de subwoofer is handig, maar alleen als je het binnen handbereik hebt. Dat dwingt je min of meer deze op een bureau te plaatsen, wat naar onze mening niet de beste plaats is voor een subwoofer. Zeker niet een van deze omvang. Ook op de vloer moet hij in het zicht staan.

Daarmee is deze set qua doelgroep beperkt tot kleinbehuisden, zoals studenten die met één set zowel PC als TV van goed geluid willen voorzien, of als extra voorziening voor de bemiddelde PC-bezitter die een kamer apart ervoor kan inrichten. Puur als vervanger van een home cinemaset is deze minder geschikt - maar daarvoor heeft Teufel natuurlijk andere producten.

Al met al zijn we te spreken over de Concept E Digital, genoeg om hem met een Silver Award te belonen.


Teufel Concept E Digital 

Teufel Concept E Digital


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Silver Award Teufel Concept E Digital

Teufel Concept E Digital

 • Subwoofer
 • 5 kanalen
Niet verkrijgbaar
0
*