ASUS ROG Swift PG278Q review: 144Hz WQHD met G-sync

55 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. ASUS ROG Swift PG278Q
 3. 3. Testresultaten helderheid en contrast
 4. 4. Testresultaten helderheid onder kijkhoek
 5. 5. Testresultaten kleurtemperatuur & kleurechtheid
 6. 6. Testresultaten reactietijd en input lag
 7. 7. Testresultaten energieverbruik
 8. 8. Foto's
 9. 9. Specificaties
 10. 10. Conclusie
 11. 1 besproken product
 12. 55 reacties

ASUS ROG Swift PG278Q

De ASUS 'Swift' PG278Q maakt onderdeel uit van de Republic of Gamers serie producten van het merk en dat zie je direct bij het uitpakken van het scherm. Het scherm is bevestigd op een superrobuust uitgevoerde, alle kanten op verstelbare voet, met een design dat bepaald niet dertien-in-een-dozijn genoemd kan worden. Direct opvallend is de rode ring rond de staander waarop het paneel zit, waarover verderop meer. Ook springen de dunne bezels in het oog, die met 6 mm duidelijk minder dik zijn dan we vaak zien. Daarover moeten we wel toevoegen dat er nog een millimeter tussen schermrand en het werkende deel van het paneel zit, en dat de bezels wat schuin aflopen. De geringe dikte is dus deels optisch bedrog, maar wel effectief optisch bedrog.

We doen zelden uitspraken over design, want smaken blijven verschillen, maar op de redactie van Hardware.Info waren we in ieder geval enthousiast over het uiterlijk van de PG278Q, die er met zijn schuine, strakke lijnen en anthracietgrijze behuizing vervaarlijk uitziet.

De rode ring noemt ASUS 'Light in Motion': hij licht op indien je de optie hiervoor in het on-screen menu aan laat. Het ziet er fraai uit, maar kost wel wat extra stroom, waarover later meer. Verder opmerkelijk is de nette manier om kabels weg te werken in de voet, evenals het feit dat de LED-verlichting altijd netjes zijn werk doet, terwijl het scherm in hoogte verstelbaar is - de voedingsaansluiting zit in het paneel, dus daar is een slimme constructie voor gevonden.

Over aansluitingen gesproken: afgezien van de (externe) voeding is er een DisplayPort aansluiting en een USB 3.0 hub - en dat is het. Geen VGA, HDMI of DVI. Nu werkt G-sync alleen via DisplayPort, maar dit is wel erg beperkt. Feitelijk kan je het scherm maar met een bron tegelijk gebruiken. Een feature die we wel nog kunnen vermelden is ondersteuning voor Nvidia 3D Vision 2 - als je nog eens 150 euro neertelt, kan je dus in 3D gamen met dit scherm (met 60 Hz per oog). Daarbij wordt ook Lightboost ondersteund, wat ook in 2D modus te activeren is via het menu onder de noemer Ultra Low Motion Blur ofwel ULMB. Dit werkt niet in 144Hz modus en ook niet in combinatie met G-sync.

Asus RoG Swift PG278Q

Zoals gezegd is het paneel in de PG278Q vooralsnog uniek in de markt. Volgens ASUS is het speciaal voor deze monitor besteld en ontworpen en dat zou best wel eens waar kunnen zijn. Het enige TN paneel met deze resolutie is de M270DTN01.1 van AU Optronics en dat komt qua snelheid niet overeen - naar verluidt is het wel een hiervan door ontwikkelde versie, maar dat is vooralsnog meer gerucht dan feit.

ASUS claimt dat Nvidia's standaard G-sync module niet snel genoeg was om de hoeveelheid pixels die dit scherm kan weergeven te verwerken, waardoor deze module feitelijk overgeklokt moest worden - waardoor het ontwerp van de monitor aangepast moest worden om voldoende lucht door het chassis te laten stromen langs het fiks grotere dan standaard heatsink op de G-sync chip. Het is met name deze warmteontwikkeling die de introductiedatum van het scherm naar achteren verschoof.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Gold Award Asus RoG Swift PG278Q

Asus RoG Swift PG278Q

 • 27 inch
 • 2560x1440
 • 109 ppi
 • TN
 • Nvidia G-Sync
 • 144 Hz
 • DisplayPort
 • 1 ms
 • 350 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
0
*