[Pro] Intel SSD Pro 2500 240GB review: voor zakelijke desktops en laptops

3 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Beveiliging
 3. 3. Lagere TCO
 4. 4. Specificaties en prijzen
 5. 5. Test
 6. 6. Iometer: 4k random read/write
 7. 7. Iometer: 1 MB sequential read/write
 8. 8. Iometer: Fileserver / Databaseserver simulatie
 9. 9. AS SSD
 10. 10. AS SSD (deelscores)
 11. 11. PCMark7
 12. 12. PCMark7 (deelscores)
 13. 13. PCMark7 (Raw)
 14. 14. PCMark7 (Raw - deelscores)
 15. 15. PCMark8
 16. 16. PCMark8 (deelscores)
 17. 17. Continutests - Steady State Performance
 18. 18. Performance consistentie
 19. 19. Hardware.Info SSD Prestatiescore 2013-2014
 20. 20. Stroomverbruik
 21. 21. Conclusie
 22. 22. Besproken producten
 23. 23. Reacties

Inleiding

Intel introduceerde kort geleden een nieuwe lijn SSD's voor wat men noemt "business client PC's", oftewel zakelijke desktops en laptops. Goede beveiliging en beheerfuncties, een laag stroomverbruik en een lage TCO (total cost of ownership), staan bij de nieuwe SSD Pro 2500 centraal. Wij testten het 240GB exemplaar.

 Intel Pro 2500 240GB

De basis van de SSD vormt een Intel BF29AS41BB0 controller, wat een rebrand is van de good-old SandForce SF-2281. Over deze inmiddels ruim drie jaar oude controller hebben we de laatste maanden al meermaals geschreven dat hij qua prestaties echt niet meer meekomt met modernere Serial ATA 600 SSD-controllers, iets wat we verderop helaas ook terugzien in de benchmarks van de Pro 2500. De controller wordt gecombineerd met 20nm MLC flashgeheugen SK Hynix. De combinatie zou garant moeten staan voor leessnelheden tot 540 MB/s en schrijfsnelheden tot 490 MB/s.

Intel belooft verder tot 48.000 4k random read Iops en 80.000 4k random write Iops. Let wel: de SandForce controller werkt met compressietrucs en de opgegeven snelheden zijn dan ook voor optimaal comprimeerbare data. De Pro 2500 SSD's zijn verkrijgbaar in 120GB, 180GB, 240GB, 360GB en 480GB, alle uitgevoerd als 2,5" Serial ATA 600 drives. De 180GB t/m 360GB varianten komen ook beschikbaar als M.2 drives, maar ook dan uiteraard met SATA600-interface. Zoals tegenwoordig gebruikelijk zijn de drives 7mm dik, zodat ze gebruikt kunnen worden in vrijwel alle laptops.

Beveiliging

Een belangrijk aspect bij de Pro 2500 drives is beveiliging. De SSD's hebben een hardwarematige AES 256-bit encryptie-engine en zijn compatible met zowel de TCG Opal 2.0 als de IEEE-1667 standaarden. Dit maakt dat de Pro 2500 drives geschikt zijn voor Microsoft eDrive, wat betekent dat BitLocker encryptie hardwarematig door de drive kan worden afgehandeld. En waar het bij andere eDrive-compatible drives een flinke puzzel is om het werkend te krijgen, heeft Intel er een speciale utility voor waarmee de drive eenvoudig in eDrive-stand gezet kan worden. Intel becijfert dat de kosten als gevolg van onbeveiligde data bij kwijtgeraakte of gestolen laptops bij grote bedrijven kan oplopen tot miljoenen.

Intel Pro 2500 240GB

Daar zit natuurlijk wel wat in: als een Intel-engineer die werkt aan een toekomstige CPU-generatie zijn laptop in een Starbucks in Silicon Valley kwijt raakt, de data niet versleuteld zou zijn en een AMD/ARM/Nvidia-engineer krijgt hem te pakken, dan zou dat in potentie inderdaad tot grote problemen kunnen leiden, om maar een voorbeeld te noemen. Intel stelt dan ook dat middelgrote en grote bedrijven per definitie van self encrypting drives gebruik moeten maken en wil dat met de Pro 2500 reeks eenvoudig maken. Het is overigens bijzonder dat de drive 256-bit AES biedt, aangezien SandForce SSD's tot nu toe beperkt waren tot 128-bit AES. 

De beveiligingsmogelijkheden van de Pro 2500 SSD's integreren verder met Intel vPro en Intels Setup and Configuration Software. Ook voor enterprise IT-management/security software van onder meer McAfee, Dell, Sophos, Winmagic and Absolute Software is de Pro 2500 drive gevalideerd. 

Lagere TCO

Wat helaas mist zijn condensators die stroomuitval kunnen opvangen. Zwaar laten we dit echter niet meewegen: de Pro 2500 SSD's zijn door Intel overduidelijk bedoeld voor gebruik in laptops en vanwege de accu komt stroomuitval daar eigenlijk nooit voor.

Intel geeft verder aan dat de Pro 2500 drives zijn getuned voor een zo laag mogelijk stroomverbruik, zodat zakelijke gebruikers ook met hun Ultrabooks zo lang mogelijk kunnen blijven werken. Of dat inderdaad zo is, zien we verderop.

De betere manageability en het lagere stroomverbruik moeten volgens Intel bijdragen aan een lagere TCO (total cost of ownership) voor deze SSD's. Daarnaast is de betrouwbaarheid ook een belangrijke voorwaarde voor een lage TCO. Wat op dit punt een geruststelling is, is dat alle Pro 2500 drives in de fabriek een uitgebreide burn-in test doorlopen.

Het 240GB model zoals door ons getest, kost gemiddeld € 171. Daarbij moeten we wel aantekenen dat er op het moment van schrijven slechts vier Nederlandse shops zijn die de SSD leveren.Omgerekend is de prijs € 0,72 per GB: dat is wat meer dan de meeste andere luxere SSD's, maar valt nog mee. Intel geeft 5 jaar garantie op de Pro 2500 serie.

Intel Pro 2500 240GB

Specificaties en prijzen

In onderstaande tabel vind je de specificaties van het geteste model:

Algemeen
 
MerkIntel
ProductnaamPro 2500 240GB
ProductcodeSSDSC2BF240H501
DetailsProductinfo
Specificaties
Harddisk of SSDSSD
Opgegeven capaciteit240 GB
InterfaceSerial ATA 600
SSD controllerIntel BF29AS41BB0
Beschikbare capaciteit in Windows223 GB
Native Command Queuing
TRIM ondersteuning
Type flashgeheugenMulti-level cell (MLC)
Merk flashchipsHynix
Transistorgrootte flashchips20 nm
Garantie5 jaar
Snelheden
Leessnelheid (sequentieel)540 MB/s
Schrijfsnelheid (sequentieel)460 MB/s
Leessnelheid (4k random)48000 IOps
Schrijfsnelheid (4k random)80000 IOps
Fysieke eigenschappen
Form-factor2.5 inch
Hoogte7 mm
Encryptie / beveiliging
Self encrypting drive (SED)
TCG Opal 2.0 compatible
Microsoft eDrive compatible
Beveiliging buffergeheugen bij stroomuitval
Encryptie256-bit AES

Test

Onze SSD tests bestaan uit verschillende, veelal op Iometer gebaseerde synthetische tests, daarna twee op PCMark gebaseerde praktijktests en verder nog twee continutests. Ons testsysteem bestaat uit een Intel Core i3 3220 op een Intel Z77 chipset moederbord. Tests worden uitgevoerd onder Windows 7 x64. SSD's sluiten we uiteraard aan op een Serial ATA 600 poort met AHCI ingeschakeld. In Windows maken we gebruik van de Intel RST drivers.

Iometer tests

Middels Iometer bepalen we allereerst de random lees- en schrijfsnelheid met 4k datablokken. Juist deze tests met kleine datablokken zijn als indicatie voor de prestaties van SSD’s in de praktijk erg van belang: in Windows, maar ook in andere besturingssystemen is 4k in de regel de meest gebruikte blokgrootte waarmee harde schijven en SSD’s worden aangestuurd. De test doen we met queue-depth 1, 2, 4, 8, 16 en 32. Deze queue-depth geeft aan hoeveel gelijktijdige instructies er op een SSD worden afgevuurd. Bij QD32 kunnen SSD’s zich van hun beste kant laten zien, maar juist de prestaties bij lage queue-depth zijn van groot belang bij consumententoepassingen.

Met Iometer meten we ook de lees- en schrijfsnelheid bij grote datablokken van 1 MB. Deze test doen we bij QD32, maar juist bij dergelijke datablokken maakt de hoeveelheid parallelle verzoeken weinig tot niets uit, omdat de SSD-controller die uitstekend kan verdelen over meerdere SSD-kanalen.

Verder simuleren we de toegangspatronen van een file server en een database server met Iometer. De database test bestaat geheel uit random operaties ter grootte van 8 kB, waarvan 67% leesopdrachten en 33% schrijfopdrachten. De fileserver test uit 80% leesopdrachten en 20% schrijfopdrachten, waarbij de transfer sizes als volgt zijn verdeeld: 10% 512 bytes, 5% 1 kB, 5% 2 kB, 60% 4 kB, 2% 8 kB, 4% 16 kB, 4% 32 kB en 10% 64 kB. Zowel de file server als database test voeren we opnieuw uit met queue-depth 1, 2, 4, 8, 16 en 32.

Alle Iometer tests voeren we uit met volledig gerandomiseerde data, waardoor SSD-controllers met compressietrucs daar geen profijt uit kunnen behalen. Ook draaien alle verschillende tests minimaal 30 seconden per stuk, veel langer dan vergelijkbare tests die onderdeel uitmaken van diverse benchmark tools.

AS SSD

Hoewel we feitelijk alle relevante synthetische testdata uit IOmeter kunnen halen, draaien we alsnog ook de populaire AS SSD benchmark, dat intern ook is gebaseerd op de prestaties bij 4k datablokken (QD1 en QD64) en sequentiële lees- en schrijfprestaties. Hoewel dus redundant ten opzichte van de Iometer tests, heeft AS SSD twee voordelen: allereerst worden de scores netjes omgezet in een duidelijke totaalscore, die goede eerste indruk van de prestaties van een SSD geeft. Daarnaast kun je AS SSD ook simpel thuis draaien en zo scores eenvoudig vergelijken.

Real-world benchmarks: PCMark

Voor consumententoepassingen zijn real-world benchmarks PCMark7 en PCMark8 veel belangrijker. PCMark7 simuleert de hardeschijftoegang van echte programma's en geeft aan wat de prestaties van de drive zijn in verschillende scenario’s. De totaalscore geeft een maat voor algemeen gebruik, de deelscores geven een indicatie van de snelheid bij verschillende gebruiksmodellen. De zogenaamde traces zijn gebaseerd op software uit het Windows 7 tijdperk. PCMark 7 speelt de scenario’s in real-time af; prestatiewinsten die je in werkelijkheid niet zou bemerken, zie je bij PCMark 7 dan ook niet in de scores terug.

We tonen daarnaast PCMark7 'Raw' scores. Hierbij is de idle-tijd weggelaten, waardoor de scores niet meer één-op-één correleren met de prestaties van de applicaties in de praktijk, maar je kunt wel mooi het daadwerkelijke prestatieverschil tussen SSD's zien.

Voorts draaien we PCMark8, de nieuwste versie van de benchmark. Ook deze benchmark heeft weer een harde schijf/SSD test, opnieuw gebaseerd op traces, maar nu van moderne software. PCMark 8 bevat traces van Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe Indesign, Adobe After Effects, Microsoft Word, Microsoft Excel, Microsoft PowerPoint, World of Warcraft en Battlefield 3.

Continutests

Ten slotte doen we nog een tweetal continutests, waarbij we een workload voor 30 minuten op een SSD draaien, en per minuut de gemiddelde prestaties bepalen. Allereerst doen we dit met de Iometer 4k random write test, daarnaast met de Iometer database simulatie. Beide continutests worden uitgevoerd met QD32 en op een bestand dat 75% van de capaciteit van het aanwezige flashgeheugen beslaat. Meer informatie over deze continutests verderop. Voor consumententoepassingen zijn deze continutests van weinig belang, voor het professioneel inzetten van SSD’s – bijvoorbeeld in servers – zijn de resultaten van deze tests juist belangrijker dan welke andere benchmark dan ook.

Consistentietests

Onder consistentie verstaan we hoe de prestaties van seconde tot seconde kunnen afwijken. Om de consistentie in kaart te brengen, draaien we opnieuw een Iometer 4k random write QD32 workload maar in plaats van het iedere minuut bepalen van de prestaties, bepalen we voor iedere seconde een gemiddelde. Laat het maar direct gezegd zijn: de consistentie van prestaties is voornamelijk iets wat voor de enterprise markt van belang is. Wie een SSD in een heavy duty database-server plaatst, wil er zeker van zijn dat de prestaties van de gebruikte storage voorspelbaar zijn: grote pieken en dalen kunnen leiden tot onvoorspelbaar gedrag van workloads. Voor consumentengebruik is het eigenlijk (vrijwel) niet van belang, behalve dat de prestatieconsistentie zonder meer een effect heeft op de prestaties van SSD's wanneer je ze in RAID 0 plaatst. Immers, bij een RAID 0 array worden blokken data om en om naar twee of meer disks geschreven en voor de prestaties geldt in feite dat de langzaamste schijf ("de zwakste schakel") het uiteindelijke prestatieniveau bepaalt. Wanneer één schijf een matige consistentie van prestaties heeft, zullen de algehele prestaties van een RAID 0-array relatief laag zijn, aangezien de kans dat één van beide "een dipje" heeft dan relatief groot is.

Stroomverbruik

Het stroomverbruik van SSD’s meten we gebruikmakend van een BTO W540EU laptop gebaseerd op een Intel Core i3 3120M CPU en de Intel H77M chipset. We meten het stroomverbruik van SSD’s zowel idle als tijdens een 4k random write en 1 MB sequential write workload. 

Grafieken

In de grafieken is de Intel Pro 2500 240GB rood, de rest van de SSD's zijn te herkennen aan de blauwe balkjes.

Iometer: 4k random read/write

Met Iometer hebben we de random leessnelheid met 4k datablokken getest, met queue depth 1 tot en met 32. Let wel: we doen al onze Iometer tests altijd met niet-comprimeerbare data.

De leessnelheid bij 4k datablokken valt tegen: de SSD begint bij een kleine 5000 IOps bij QD1 en stijgt tot ruim 43.000.

Bij het schrijven van 4KB-bestandjes houdt het ook niet over: de SSD komt uiteindelijk uit op een dikke 58000 IOps. Daarmee weten we het prestatieniveau dat Intel belooft in de specsheet niet te behalen, wat natuurlijk niet verwonderlijk is aangezien we niet-comprimeerbare data gebruiken en de specsheet is gebaseerd op comprimeerbare data.

Iometer: 1 MB sequential read/write

Zowel de sequentiële lees- als schrijfsnelheden vallen tegen. Vanwege de niet-comprimeerbare data die we gebruiken, liggen de door ons in Iometer gemeten waardes opnieuw ruim onder de opgegeven snelheden.

Iometer: Fileserver / Databaseserver simulatie

Hoewel de Pro 2500 als client-SSD in de markt worden gezet, hebben we ter volledigheid ook de fileserver en databaseserver simulatie workloads gedraaid, om een volledig beeld te krijgen van de prestaties. In onderstaande grafiek zie je de resultaten voor queue depth 32. Een beschrijving van deze tests vind je op testprocedure-pagina.

Ook in deze benchmarks weet Intel de meeste courante SSD's niet bij te benen.

Fileserver workload

Database workload

AS SSD

AS SSD werkt met oncomprimeerbare data. Net als bij onze Iometer tests hebben SSD's met een SandForce controller hier dus geen voordeel van de ingebouwde compressietrucjes.

AS SSD doet zowel lees- als schrijftests. Eerst wordt er getest met datablokken van 4 kB, met één instructie tegelijkertijd en daarna met 4 kB datablokken met 64 gelijktijdige instructies. Ten slotte wordt ook een sequentiële lees- en schrijftest uitgevoerd, die een maat geeft voor het werken met zeer grote bestanden. Op basis van alle tests bepaalt AS SSD ook een totaalscore. Hoewel de tests grotendeels dubbelop zijn met de Iometer tests, draaien we SSD's omdat je deze benchmark zelf ook eenvoudig kunt draaien om zo een vergelijking te maken met je eigen SSD.

De SSD Pro 2500 komt uit op een totaalscore van 648. Alle SSD's die we de afgelopen anderhalf jaar getest hebben, behalen een hogere score.

AS SSD (deelscores)

4k blokken lezen - single threaded

4k blokken lezen - 64 threads

Sequentieel lezen

4k blokken schrijven - single threaded

4k blokken schrijven - 64 threads

Sequentieel schrijven

PCMark7

PCMark7 maakt gebruik van traces gebaseerd op relatief moderne software uit het Windows 7 tijdperk. Juist omdat deze benchmark gebruikmaakt van echte en ook moderne applicaties, is dit samen met PCMark8 eigenlijk de belangrijkste benchmark om je beslissing welke SSD te kopen op te baseren, mits je een SSD koopt voor consumententoepassingen. Een verschil met PCMark Vantage, een benchmark die we voor SSD's niet meer draaien omdat hij inmiddels té oud is, is dat PCMark7 de traces in real time afspeelt. Daardoor liggen de scores van SSD's dichter bij elkaar, maar komen de resultaten ook veel beter overeen met wat je in de praktijk daadwerkelijk mag verwachten.

De Pro 2500 komt hier uit op 5430 punten, een prima resultaat.

Op de volgende pagina vind je de deelscores.

PCMark7 (deelscores)

Windows Defender test

De Windows Defender test is gebaseerd op een trace waarbij Windows Defender een quick scan doet van een systeem.

Importing pictures test

De importing pictures test is gebaseerd op een trace waarbij een USB-stick met 68 foto's (434 MB in totaal) wordt geïmporteerd in Windows Live Photo Gallery, waarbij de afbeeldingen worden gekopieerd en geïndexeerd en er thumbnails worden aangemaakt.

Video editing test

De video editing test is gebaseerd op een trace waarbij een HD-video wordt geëxporteerd vanuit Windows Live Movie Maker. Deze film is gebaseerd op eerder geïmporteerde 1080i MPEG2 video's van een Sony HDR-HC3 camera.

Windows Media Center test

De Windows Media Center test is gebaseerd op het gebruik van een Media Center PC met twee DVB-T tuners. Eerst wordt een stuk TV opgenomen, waarna de opname wordt gestopt. Terwijl de opname wordt afgespeeld, worden er tegelijkertijd twee andere zenders opgenomen.

Adding music test

De adding music test is gebaseerd op Windows Media Player. Bij deze test wordt 68 GB aan muziekbestanden (lossless WMA) afkomstig van een andere schijf geïndexeerd. Let wel: het inlezen van de WMA-files valt niet binnen de trace, want die waren afkomstig van een andere schijf. De trace bevat enkel de hardeschijfactiviteit van het bijwerken van de Windows Media Player database.

Starting applications test

De starting applications test is gebaseerd op het openen van een op de harde schijf bewaard zeer complex HTML-document inclusief alle bijbehorende bestanden in Internet Explorer.

Gaming test

De gaming test is gebaseerd op een trace waarbij een level in World of Warcraft volledig wordt geladen.

PCMark7 (Raw)

PCMark7 kan sinds de nieuwste versie ook zogenaamde Raw scores tonen. Dat zijn scores waar in de idle tijd binnen de traces van de verschillende testonderdelen niet wordt meegerekend. Dat zorgt ervoor dat je, net als vroeger bij PCMark Vantage, veel beter de echte prestatieverschillen tussen de SSD's kunt zien. Ofwel: de Raw scores kun je in feite interpreteren als het prestatieverschil tussen verschillende SSD's bij de verschillende workloads, de normale scores van de vorige pagina's correleren met wat je daar in de praktijk daadwerkelijk van merkt.

In de Raw-grafiek vinden we de Pro 2500 opnieuw halverwege de grafiek.

Op de volgende pagina vind je de deelscores.

PCMark7 (Raw - deelscores)

Windows Defender test

De Windows Defender test is gebaseerd op een trace waarbij Windows Defender een quick scan doet van een systeem.

Importing pictures test

De importing pictures test is gebaseerd op een trace waarbij een USB-stick met 68 foto's (434 MB in totaal) wordt geïmporteerd in Windows Live Photo Gallery, waarbij de afbeeldingen worden gekopiëerd en geïndexeerd en er thumbnails worden aangemaakt.

Video editing test

De video editing test is gebaseerd op een trace waarbij een HD-video wordt geëxporteerd vanuit Windows Live Movie Maker. Deze film is gebaseerd op eerder geïmporteerde 1080i MPEG2 video's van een Sony HDR-HC3 camera.

Windows Media Center test

De Windows Media Center test is gebaseerd op het gebruik van een Media Center PC met twee DVB-T tuners. Eerst wordt een stuk TV opgenomen, waarna de opname wordt gestopt. Terwijl de opname wordt afgespeeld, worden er tegelijkertijd twee andere zenders opgenomen.

Adding music test

De adding music test is gebaseerd op Windows Media Player. Bij deze test wordt 68 GB aan muziekbestanden (lossless WMA) afkomstig van een andere schijf geïndexeerd. Let wel: het inlezen van de WMA-files valt niet binnen de trace, want die waren afkomstig van een andere schijf. De trace bevat enkel de hardeschijfactiviteit van het bijwerken van de Windows Media Player database.

Starting applications test

De starting applications test is gebaseerd op het openen van een op de harde schijf bewaard zeer complex HTML-document inclusief alle bijbehorende bestanden in Internet Explorer.

Gaming test

De gaming test is gebaseerd op een trace waarbij een level in World of Warcraft volledig wordt geladen.

PCMark8

De storage benchmark van PCMark8 is opnieuw gebaseerd op traces, maar nu van moderne software. PCMark8 bevat traces van Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe Indesign, Adobe After Effects, Microsoft Word, Microsoft Excel, Microsoft PowerPoint, World of Warcraft en Battlefield 3. De totaalscore wordt bepaald door het meetkundig gemiddelde van de verschillende onderdelen te nemen. Opnieuw worden de traces 'real time' afgespeeld, dus inclusief idle tijd. Dat maakt dat net als bij PCMark7 de scores van SSD erg dicht bij elkaar liggen. Dat komt dan ook overeen met de praktijk: bij normale consumententoepassingen is het vrijwel onmogelijk om moderne SSD's van elkaar te onderscheiden.

Waar PCMark7 voor alle tests ook een Raw-score geeft, toont PCMark8 op eenzelfde manier een gemiddelde snelheid waarmee de drive activiteit van de traces afspeelt. Dit is dus weer zonder idle tijd en toont de daadwerkelijk onderliggende prestatieverschillen van de SSD's. 

In PCMark 8 komt de Pro 2500 op 4909 punten. Daarmee vinden we Intel erg laag in de grafiek, al liggen alle scores natuurlijk erg dicht bij elkaar. Bij de de Storage Bandwidth zien we een score die net de 200 MB/s voorbij gaat.

Op de volgende pagina vind je de deelscores.

PCMark8 (deelscores)

Batllefield 3

De Battlefield 3 trace bevat het opstarten van Battlefield 3, inloggen en laden van een save game en het starten van het betreffende level. De trace bevat 887 MB aan leesopdrachten en 28 MB aan schrijfopdrachten.

World of Warcraft

De World of Warcraft trace bevat het opstarten van het spel, het inloggen en het starten van een level. De trace bevat 390 MB aan leesopdrachten en 5 MB aan schrijfopdrachten. 

Adobe Photoshop Light

Deze trace bevat het starten van Photoshop, het openen van 14 afbeeldingen en het op elk daarvan uitvoeren van een zevental bewerkingen. De trace bevat 313 MB aan leesopdrachten en 2336 MB aan schrijfopdrachten. 

Adobe Photoshop Heavy

Deze trace is gebaseerd op het bewerking van een hoge resolutie foto en het daarmee maken van een hi-res poster voor print. De trace bevat 468 MB aan leesopdrachten en 5640 MB aan schrijfopdrachten.

Adobe InDesign

In deze trace wordt een publicatie met een groot aantal afbeeldingen gemaakt in InDesign. De trace bevat 401 MB aan leesopdrachten en 624 MB aan schrijfopdrachten.

Adobe After Effects

In deze trace wordt een eerder gemaakte video gerenderd. De trace bevat 311 MB aan leesopdrachten en 16 MB aan schrijfopdrachten.

Adobe Illustrator

In deze trace wordt een presentatie gemaakt op basis van een groot aantal in Photoshop gemaakte afbeeldingen. De trace bevat 373 MB aan leesopdrachten en 89 MB aan schrijfopdrachten.

Microsoft Word

In deze trace wordt een groot aantal bewerkingen gedaan aan een groot acedemisch Word-bestand.De trace bevat 107 MB aan leesopdrachten en 95 MB aan schrijfopdrachten.

Microsoft Excel

Deze trace bevat werkzaamheden aan een zeer grote Excel-tabel.De trace bevat 73 MB aan leesopdrachten en 15 MB aan schrijfopdrachten.

Microsoft PowerPoint

Deze trace bevat een aantal bewerkingen aan een groot PowerPoint bestand met veel afbeeldingen. De trace bevat 83 MB aan leesopdrachten en 21 MB aan schrijfopdrachten.

Continutests - Steady State Performance

Zeker voor wie een SSD professioneel gaat toepassen - denk aan workstation- of servergebruik - zijn de zogenaamde steady state prestaties, ofwel het prestatieniveau waarop een SSD stabiliseert na langdurig intensief gebruik, erg van belang.

Eerst wat achtergrondinformatie. We hebben meermaals geschreven dat data op een SSD per zogenaamde 'pagina', hoeveelheden van meestal 4, 8 of 16 kB, weggeschreven en uitgelezen kan worden. Om data te kunnen wegschrijven moeten datacellen echter eerst gewist worden: dat kan alleen per blok. Zo'n blok bestaat uit 128, 256 of 512 pagina's. Dit gegeven zorgt ervoor dat SSD's slimme trucjes moeten uithalen. Wanneer een aantal pagina's aan data verwijderd moet worden, moet eerst de rest van de data uit het blok gekopieerd worden naar een ander blok, waarna het gehele blok geleegd kan worden. In de praktijk betekent het dat SSD-controllers schrijfacties zoveel mogelijk opzamelen, deze vervolgens tegelijk naar nieuwe, vers geleegde blokken uitvoeren en tegelijkertijd verwijderacties pas op gezette tijden uitvoeren. Op die momenten, wanneer de SSD niets te doen heeft, schakelt de in de controller ingebakken garbage collector in, die verwijderacties daadwerkelijk doorvoert op chipniveau en overbleven data zoveel mogelijk combineert in volle blokken, om op die manier zoveel mogelijk blokken volledig leeg te kunnen maken.

Wanneer de SSD echter lange tijd continu, dus zonder een seconde rust, gebruikt wordt, kan de garbage collector niet tussendoor aan de slag. Op een gegeven moment zijn er dan geen lege blokken meer over en zal de SSD tussen het uitvoeren van commando's door aan garbage collection moeten gaan doen. Het resultaat: de prestaties worden lager. Het prestatieniveau waarop een SSD in zo'n geval op stabiliseert noemen we de steady state performance.

Wij doen twee verschillende continutests om deze steady state performance in kaart te brengen. Beide tests draaien we met Iometer, waarbij we de workload voor 30 minuten continu laten draaien er per minuut de gemiddelde prestaties noteren. De eerste continutest is de 4k random write QD32 benchmark. De tweede continutests is de Iometer database workload simulatie, eveneens gedraaid met queue depth 32. Beide tests draaien we op een testbestand dat 75% van de schijfcapaciteit (LBA) beslaat.

4k random write QD32

Bij de 4k-test stabiliseert de Pro 2500 rond de 50 MB/s.

Database simulatie QD32

In de database simulatie test zien we dat de prestaties eveneens inzakken tot een opvallend laag steady state niveau.

Performance consistentie

Om de consistentie van de prestaties in kaart te brengen hebben we nogmaals een 4k random write workload op de SSD's gedraaid met queue-depth 32, waarbij we iedere seconde de prestaties monitoren. In onderstaande grafieken zie je de prestaties (uitgedrukt in IOps) afgezet tegen de tijd: eerst voor de gehele testduur, daarna voor het gedeelte van 1800 tot en met 2000 seconden. In de eerste grafiek zie je duidelijk (net als op de vorige pagina) dat het prestatieniveau na een aantal minuten inzakt naar steady state niveau. 

Voor de 1800-ste tot 2000-ste seconde berekenen we een standaard deviatie van 4243. Dat is niet slecht, maar hebben we ook véél beter gezien, bijvoorbeeld door Intels eigen, op dezelfde controller gebaseerde 730 SSD.

Intel Pro 2500 240GB

Intel Pro 2500 240GB

Hardware.Info SSD Prestatiescore 2013-2014

Ten slotte de Hardware.Info SSD Prestatiescore 2013-2014. Deze is bepaald door het meetkundig gemiddelde te nemen van de belangrijkste benchmarks (AS SSD, Iometer 4k R/W, Iometer seq. R/W, PCMark7, PCMark8 en beide continutests) en dat te normaliseren, zodat de best presterende SSD uit onze laatste grote vergelijkingstest (de OCZ Vector 150) op 100 punten uitkomt.

Met 64 punten schaart de Intel Pro 2500 zich bij de langzaamste SSD's die we de afgelopen periode hebben getest. Heel eerlijk: met een SandForce SF-2281 controller hadden we ook niet veel meer verwacht.

Stroomverbruik

Het stroomverbruik van SSD’s meten we gebruikmakend van een BTO W540EU laptop gebaseerd op een Intel Core i3 3120M CPU en de Intel H77M chipset. We meten het stroomverbruik van SSD’s zowel idle als tijdens een 4k random write en 1 MB sequential write workload. 

Het idle verbruik is zéér laag: 5,5 milliwatt. Het verbruik in gebruik is echter allesbehalve laag.

Laat je overigens niet van de wijs brengen. Sowieso is het idle verbruik véél belangrijker dan het verbruik onder load. Vergeet niet: in je laptop doet een SSD vaker niets dan dat 'ie druk in de weer is. Een praktijktest die we een tijd geleden uitvoerden bewees verder dat je bij een gemiddelde laptop hooguit over een minuut of 10 verschil in accuwerktijd spreekt en vermoedelijk nog veel minder.

Conclusie

Het is positief dat Intel met de Pro 2500 flink inzet op beveiliging. Dat de drive volledig Microsoft eDrive compatible is, dat dit relatief eenvoudig te configureren is én de SSD vanuit bestaande vPro management tools te beheren is, zijn stuk voor stuk positieve punten. De prestaties van de Pro 2500 SSD vallen echter simpelweg tegen: de SSD behoort tot de langzaamste die we de afgelopen twee jaar hebben getest. De SandForce SF-2281 controller heeft echt zijn beste tijd gehad.

Voor wie de management tools niet extreem belangrijk zijn, maar de geschiktheid voor eDrive wél, zijn er gelukkig nog voldoende alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan de Sandisk X300s of de wat duurdere Samsung 850 Pro. Zelfs de spotgoedkope Crucial MX100 ondersteunt eDrive. Het maakt dat we de Pro 2500 drive eigenlijk niet kunnen aanraden.


Besproken producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Intel Pro 2500 240GB

Intel Pro 2500 240GB

 • SSD
 • 240 GB
 • Serial ATA 600
 • Intel BF29AS41BB0
 • 540 MB/s
 • 460 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Gold Award MSI GS70 2PE-290NL

MSI GS70 2PE-290NL

 • Laptop
 • Qwerty
 • Intel Core i7 4710HQ
 • 16 GB
 • 17.3 inch
 • 1920x1080
 • Nvidia GeForce GTX 870M
 • 1256 GB
 • 2755 gram
 • Windows
Niet verkrijgbaar
0
*