Stap-voor-stap: bouw een custom waterkoelset in

41 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Stap 1 t/ 3
  3. 3. Stap 4 t/m 6
  4. 4. Stap 7 t/m 9
  5. 5. Stap 10 t/m 12
  6. 6. Stap 13 en 14
  7. 7. Reacties

Inleiding

Kort geleden las je alles over het zelf samenstellen van een waterkoelset. Maar hoe bouw je zoiets nu in je PC in? Wij laten stap voor stap zien hoe je je eigen custom waterkoeling inbouwt.

Voor deze workshop maken we gebruik van de componenten afkomstig van Highflow.nl, zoals beschreven in ons artikel enkele dagen geleden. Ons vertrekpunt is een luchtgekoelde PC, zoals geschreven voorzien van onder meer een Intel Core i7 4770K processor, ASRock Z87 OC Formula moederbord en ASUS Radeon R9 290X DirectCU II videokaart. Een belangrijke waarschuwing vooraf: voor wie met custom waterkoeling aan de slag gaat, is een grote kast met veel ruimte geen overbodige luxe. De door ons gebruikte Phanteks Enthoo Primo is ideaal, onder meer vanwege de speciale inbouwplek voor het reservoir.


Ons vertrekpunt is deze luchtgekoelde PC.

 

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door:

 

Stap 1 t/ 3

Vooraf

Alvorens je alles in gaat bouwen, kan het verstandig zijn eerst de radiator uit te spoelen met gedemineraliseerd water. Het kan wel eens voor komen dat er metaalsplinters in de radiator zitten door het bewerken in de fabriek. Dit kan er voor zorgen dat je loop verstopt raakt, of onderdelen beschadigd raken en de performance van je waterkoeling niet meer optimaal is.

Iets anders waar je op moet letten is dat je bij het vullen van de loop niet alle componenten aansluit op de voeding, maar enkel de pomp. Dit voorkomt allerlei nare problemen, zoals kortsluiting bijvoorbeeld indien er een lek is. Om de voeding aan te zetten maar je met een paperclip of iets soortgelijks, een verbinding met de groene en een zwarte draad op de ATX stekker. Een andere handige oplossing is het gebruiken van een zogenaamde PSU bridging tool.

Stap 1: CPU-blok voorbereiden

Als eerste moeten we in ons geval het CPU-blok voorbereiden. Het wordt immers geleverd met verschillende zgn. jetplates, elk geoptimaliseerd voor een andere processor. Om de jetplate te plaatsen schroef je het CPU-blok open, plaats je de juiste jetplate in het midden en schroef je het blok weer dicht.

Stap 2: CPU-blok plaatsen

Het plaatsen van het CPU-blok kun je het beste doen wanneer het moederbord nog niet in de kast is geschroefd. Bij deze meeste sockets is het namelijk noodzakelijk om een meegeleverd bracket aan de achterkant van de socket te plaatsen. Net als bij een normale CPU-koeler is het natuurlijk nodig om koelpasta tussen de processor en het koelblok aan te brengen. Hoe het blok exact geplaatst wordt, is afhankelijk van het type.

Stap 3: GPU-blok plaatsen

Voordat je het koelblok op de GPU kunt plaatsen, dien je eerst de standaard luchtkoeler van je videokaart te verwijderen. Hoe dat gaat is afhankelijk van het type, maar in de meeste gevallen is het een kwestie van alle schroeven losdraaien, die je achterop de videokaart vindt. Ook bij het plaatsen van het GPU-blok moet je koelpasta natuurlijk niet vergeten. Net als bij CPU-blokken wordt er bij universele blokken altijd een bracket voor de achterkant meegeleverd. Voor full-cover blokken zijn backplates doorgaans optioneel beschikbaar.

Stap 4 t/m 6

Stap 4: Fittingen monteren

Voordat je de onderdelen in je behuizing plaatst, kun je deze het best nog buiten de behuizing van fittingen voorzien. Specifiek hebben we het dan over CPU-blok, GPU-blok, radiator(s) en reservoir. Soms is het slim om hoekfitingen te gebruiken, om te voorkomen dat je slangen zeer kleine hoeken moeten maken.

Stap 5: Fans op de radiator bevestigen

Als het goed is zitten bij de radiator de juiste schroeven om ventilators te plaatsen meegeleverd. Wil je maar aan één kant ventilators plaatsen, doe dat dan aan de kant die uiteindelijk richting de binnenkant van de kast zit, waarbij de ventilators richting de radiator blazen. Ga je aan twee kanten ventilators plaatsen, doe dat dan volgens het push-pull-principe. Ofwel: alle ventilators blazen dezelfde kant op, richting de buitenkant van de kast.

Stap 6: Casefans plaatsen

Het staat op zich los van het assembleren van de waterkoeling, maar wie met een custom waterkoelset aan de slag gaat, zal in de regel ook de ventilators van de behuizing willen vervangen door stillere/betere exemplaren. Dit is een mooi moment om dat te doen! De casefans en de ventilators op je radiator kun je natuurlijk het best op een fancontroller aansluiten. Wanneer het aantal fans beperkt, is kun je ze ook direct op het moederbord plaatsen.

 

 

Stap 7 t/m 9

Stap 7: Moederbord monteren

Plaats nu het moederbord met het daarop bevestigde CPU-blok in de behuizing. Het best kun je nu ook al direct het geheugenmodules plaatsen en als dat nog niet gebeurd is, de voeding. Je kunt dan ook direct de voedingskabels voor het moederbord direct aansluiten en netjes wegwerken.

Stap 8: Radiator(s) plaatsen

Het verschilt een beetje per type behuizing, maar over het algemeen schroef je de radiator vanaf de buitenkant vast. Wanneer je gebruik maakt van een enkele radiator is plaatsing bovenin de behuizing de beste keuze: warme lucht stijgt immers.

Stap 9: Reservoir/pomp plaatsen

Wij kozen voor een reservoir met ingebouwde pomp, een zogenaamd tube model. Die kun je ergens rechtop in de kast plaatsen. De door ons gebruikte Phanteks behuizing heeft een speciaal bracket, waar je het reservoir op kunt bevestigen. Je zult wel even met de boormachine of Dremel aan de slag moeten om op de juiste plekken schroefgaten te maken. Heeft je kast geen speciaal bracket? De beste plek is dan op de moederbordtray, naast het moederbord, mits je kast groot genoeg is. Ook in dat geval is zelf de juiste gaten boren vereist. De pomp sluit je rechtstreeks aan op een molex-stekker van je voeding. Enkel wanneer je een zeer krachtige fan-controller hebt, kun je hem ook daar op aansluiten. Heb je niet zo'n mooie combo, dan is het verstandig de pomp zo laag mogelijk in te bouwen en het reservoir zo hoog mogelijk. Dit is ook handiger bij het ontluchten.

Stap 10 t/m 12

Stap 10: Videokaart plaatsen

Nadat het reservoir geplaatst is, kun je het beste de videokaart en eventuele andere extra hardware in het systeem plaatsen.

Stap 11: Slangen

Nu alle componenten zijn geplaatst, is het tijd om de onderdelen met slangen te verbinden. In het artikel op de vorige pagina vind je een suggestie voor de volgorde van onderdelen binnen de loop van je waterkoeling. Het afmeten van slangen kun je doen tijdens het plaatsen. Maak de slangen nooit te kort, om te voorkomen dat er een knik in komt. Wanneer je hebt gekozen voor schroeffittingen, is het vastzetten van de slangen een fluitje van een cent. Anders zal je bij iedere fitting een klem of tie-wrap moeten plaatsen. Om zeker te zijn van een nette knip is er ook de mogelijkheid om een speciale slangknipper te gebruiken. Hierdoor heb je altijd een rechte afknip.

Stap 12: Spiraal plaatsen

Zoals we in het artikel op de vorige pagina al schreven: wanneer je op een willekeurige plek in de waterkoeling loop een zilveren spiraal plaatst, gaat dat de vorming van algen tegen. Plaats deze dus op een willekeurig plek in het uiteinde van één van de slangen.

Stap 13 en 14

Stap 13: Vullen

Voordat je gaat vullen, kun je het best rond alle fittingen wat keuken- of WC-papier wikkelen. Mocht je ergens een lek hebben, dan kom je daar snel achter, doordat je het papier nat ziet worden. Vullen doe je in het reservoir. De beste manier is daar een extra stuk slang in te plaatsen met daarin een trechter. Vergeet tijdens het vullen de eventuele toevoegingen aan het water niet, zoals beschreven op de voorgaande pagina’s. Is je reservoir gevuld, laat de pomp dan al even draaien – zonder de rest de PC aan te zetten, om kortsluiting als gevolg van eventuele lekkage te voorkomen! Als het reservoir leeg begint te raken, vul je weer even bij, totdat er niet meer bij kan. Laat wel nog een beetje ruimte over in het reservoir. Laat vervolgens de pomp nog voor langere tijd aanstaan om de lucht uit het systeem te verwijderen, met de dop nog van het reservoir af. Probeer tijdens het ontluchten ook voorzichtig met je kast heen en weer te bewegen, om eventuele luchtbellen te laten ontsnappen uit bijvoorbeeld de radiator. Let wel op dat je reservoir niet overloopt als je dat doet! Hoor je geen luchtbellen meer, dan kun je naar de volgende stap. Om zeker te zijn dat er geen lekken in zitten, raden we aan om het systeem, met enkel de pomp aangesloten, draaiende te houden voor ten minste 10 uur, maar heb je er meer vertrouwen in kan het ook eerder. Is dit je eerste keer, neem dan het zekere voor het onzekere.

Stap 14: In gebruik nemen

Heb je geen lekken geconstateerd, dan kun je de keukenrol verwijderen. Als je pomp en ventilators al dan niet via een fan-controller van stroom hebt voorzien, kun je nu je systeem, compleet met custom waterkoeling in gebruik nemen. Controleer wel eerst even of de processor temperatuur in orde is in de BIOS.

 

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door:

0
*