MSI GS70 2PE-290NL Stealth Pro review: 17,3 inch lichtgewicht met gaming genen

15 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Pootjes
 3. 3. Techniek
 4. 4. Scherm
 5. 5. PowerMark Accutest
 6. 6. 3DMark06
 7. 7. 3DMark (nieuw)
 8. 8. Windows Prestaties: Cinebench R15
 9. 9. Windows Prestaties: PCMark 7
 10. 10. Windows Prestaties: PCMark 7 System Storage
 11. 11. Windows Prestaties: PCMark 8 v2 Home
 12. 12. Windows Prestaties: PCMark 8 v2 Work
 13. 13. Windows Prestaties: PCMark 8 Storage
 14. 14. Gaming Prestaties: Crysis 2 Ultra (Highest)
 15. 15. Gaming Prestaties: Metro Last Light (High)
 16. 16. Gaming Prestaties: Battlefield 3 (High Preset)
 17. 17. Specificaties en prestaties
 18. 18. Foto's
 19. 19. Conclusie
 20. 20. Besproken producten
 21. 21. Reacties

Inleiding

De gemiddelde gaming laptop is dik. Althans, dat is het beeld dat de meesten van jullie zullen hebben. Met de nieuwe GS70 breekt MSI met dat beeld. Een laptop die weliswaar duidelijke gaming genen heeft, maar aan de andere kant door zijn slanke vormgeving duidelijk een veel breder publiek moet aanspreken.

De zwarte strakke vormgeving is veel rustiger dan we gewend zijn van MSI. Het heeft wel wat weg van de strakke afwerking die je ook wel terugvindt in de Apple-producten maar dan wel met een duidelijke MSI / gaming-twist. Dat zit in relatief subtiele details zoals het drakenlogo aan de achterkant van het scherm en het feit dat de Windows-toets in het keyboard niet links maar rechts van de spatiebalk geplaatst is en de goede kijker zal het SteelSeries logo opvallen dat aangeeft dat dit bedrijf heeft meegewerkt aan het tikcomfort van deze machine. Ook levert MSI software mee waarmee je makkelijk macro's kunt maken of zelfs toetsen kunt uitschakelen. 

MSI GS70 2PE-290NL

Kenmerkend is ook de duidelijk zichtbare, centraal geplaatste aan/uit knop. Met een gewicht van 2,75 kilo is hij behoorlijk licht voor een 17 inch laptop en zeker voor een laptop met dit soort specificaties. Ter vergelijking, een GT70 weegt al snel een kilo meer! De behuizing is mooi vormgegeven, maar vooral het metaal rond de polssteunen had wat ons betreft wat steviger mogen zijn of wat meer ondersteuning mogen krijgen. Het voelt zeker daar een beetje dun aan. Om de slanke vorm mogelijk te maken ontbreekt wel een dvd-station, de vraag is echter of dat anno 2014 een heel groot probleem is.

Pootjes

De onderkant is wat anders dan anders. Allereerst vinden we aan de achterkant een matje. Op het eerste gezicht is dat wellicht vreemd, maar als je bedenkt dat precies op die positie de techniek is geplaatst die het warmst wordt dan is zo’n matje toch wat fijner om vast te pakken. De warmte is waarschijnlijk wel een onderwerp van discussie geweest bij de ontwerpers. Want hoe zorg je ervoor dat deze toch op een goede manier wegkomt als je de laptop bijvoorbeeld op een tafel zet. Bij de meeste laptops vind je om die reden vaak pootjes aan de onderkant die ervoor zorgen dat ook de onderdelen aan de onderkant van koele lucht kunnen worden voorzien. Die pootjes zijn bij de GS70 duidelijk aanwezig en aan de achterkant relatief hoog, dat zorgt er overigens ook voor dat de laptop een beetje schuin op tafel staat en dat is tijdens het gebruik best prettig.

MSI GS70 2PE-290NL

Het 17,3 inch grote TN-scherm heeft een Full HD-resolutie meegekregen. De matte afwerking maakt hem prettig om mee te werken. Een nadeel van een scherm op basis van TN-technologie is wel dat zeker de kijkhoek verticaal beperkt is en dat geldt ook voor dit scherm. In de praktijk merk je dat je al gauw het scherm af en toe aan het bijstellen bent om de optimale kijkhoek te vinden. Het keyboard heeft een prettige vrij diepe aanslag en is voorzien van een veelkleurige verlichting die je op allerlei manieren kunt instellen, maar als je in een minder frivole bui bent kun je ook voor wit kiezen en ook kun je hem natuurlijk uitschakelen als je even geen zin hebt in verlichting rond je vingers.

Onze GS70 was de GS70 2PE-290NL Stealth Pro, uitgerust met een mooie configuratie. De processor is een Intel 4710HQ. Dat is een quad-core Core i7-processor met vier krachtige kernen. Dat maakt dit dus een vlotte machine voor meer dan alleen games. Deze 4710HQ is voorzien van HyperThreading en doet zich dus aan het besturingssysteem voor als chip met acht kernen. Hij werkt op 2,5 GHz maar via de ingebouwde turbo kan de snelheid oplopen tot 3,5 GHz.

Techniek

Ook over het werkgeheugen hoor je ons niet klagen: 16 GB. Dat is meer dan voldoende voor wat je zou willen doen met een krachtige laptop. Het geheugen is opgebouwd uit twee modules, dat zijn er twee minder dan bij de GT-serie modellen en dus als je écht veel geheugen nodig hebt dan kan dat een geode reden zijn om de overstap te maken naar die modellen. Voor het geheugen heeft MSI gekozen voor DDR3-1600 modules van Kingston, die speciaal voor deze notebookbouwer zijn gemaakt. De geheugenmodules zijn zoals je op de foto kunt zien niet eenvoudig toegankelijk. Aan de andere kant met 16 GB heb je niet heel veel reden om te gaan upgraden.

Voor de videokaart heeft MSI gekozen voor een MSI GTX870M met 3 GB GDDR5-geheugen. Dat is een GK104 (Kepler) gebaseerde grafische processor met 1344 ingeschakelde CUDA-kernen, dat zijn er wat minder dan de GTX880M die er 1536 heeft. De chip werkt op 941 MHz en kan gebruikmaken van een boost, voor de verbinding met het geheugen is een 192 bit geheugenbus beschikbaar, de GTX 880M heeft 256 bits. Oftewel dat model is duidelijk sneller alleen al op basis van de specificaties. Het nadeel van deze techniek is wel dat je de ventilator van de GS70 relatief vaak hoort. Het is niet heel irritant, maar als je een superstille laptop zoekt is een andere keuze wellicht beter. 

De videokaart heeft ook een respectabel aantal aansluitmogelijkheden: HDMI en twee keer Mini DisplayPort. Oftewel een bureau vol monitoren kun je moeiteloos aansturen met deze machine. Naast deze vinden we ook nog in totaal vier USB 3.0-aansluitingen, drie vergulde audio en natuurlijk ook een vaste gigabit netwerkaansluiting. De vaste netwerkaansluiting is gekoppeld aan een Killer e2200 gigabit netwerkkaart waarmee je nauwkeurig de bandbreedte van je laptop kunt managen en in de gaten kunt houden. Verder heeft MSI gekozen voor een Intel 7260-AC dual-band Wireless AC-adapter. Een van de beste draadloze netwerkkaartjes die je op dit moment in een laptop kunt aantreffen.

Kijken we naar de rest van de configuratie dan heeft MSI ook hier weer haar best gedaan. In het binnenwerk vinden we twee Toshiba mSATA 128 GB SSD’s die in een RAID 0-opstelling gekoppeld zijn én een HGST 1TB 7200 rpm harde schijf. Oftewel een combinatie waar je als hardwareliefhebber best blij van wordt. Je hebt namelijk de beschiking over 256 GB supersnelle opslag én 1 TB ruimte voor andere bestanden. Ook geeft je dit natuurlijk in de toekomst nog wat flexibiliteit. Want je kunt deze disks natuurlijk relatief eenvoudig vervangen. 

Scherm

We bekijken ook het scherm van de MSI GS70 2PE-290NL. Deze heeft een diagonaal van 17.3 inch en is voorzien van een TN paneel. De maximale resolutie is 1920x1080 pixels. Belangrijk in de prestaties van een scherm is dat de helderheid in het grijsverloop van zwart naar het witste punt mooi evenredig verloopt. Daarnaast is de verdeling van de basiskleuren rood, groen en blauw belangrijk en als laatste kijken we naar de kleurechtheid, de helderheid en het contrast van de monitor.

In het grijsverloop is goed te zien dat de drie basiskleuren ver uit elkaar lopen met een te helder blauw en te donker groen en rood. Hierdoor is een blauwe kleurzweem in de weergave van grijs te zien.  De gammawaarde van deze drie samen heeft een duidelijke afwijking met 2,42. Dat komt door een duidelijke daling bij 90 procent wit, waardoor het verschil tussen die stap en volledig wit groter is dan gewenst. De ideale waarde voor de meeste toepassingen is een gamma van 2,2.


Gamma schermtest MSI GS70 2PE-290NL

De basiskleuren van dit scherm staan bijna op de juiste plaats, maar de tussenliggende kleuren tonen duidelijke afwijkingen. Vooral magenta en cyaan gaan teveel richting blauw. Ook in de onderlinge helderheid van de kleuren tonen rood en blauw duidelijke uitschieters. Alleen groen scoort netjes onder de grens van twee DeltaE 94 punten. De rest gaat tot ver boven de acht punten. De acceptabele grens voor een goede weergave is vijf punten. Lager is bij deze puntentelling beter.


Kleur schermtest MSI GS70 2PE-290NL

De kleurtemperatuur is met 7665 hoger dan het streven van 6500 Kelvin, waarmee deze blauwer is dan gewenst. De maximum helderheid van het scherm is met 339 cd/m² prima. Door de lage helderheid van zwart is het contrast goed met 1256:1. Een contrast van 500:1 en hoger is normaal.

Het scherm in de MSI GS70 2PE-290NL is niet zonder afwijkingen, maar dat is voor een TN paneel niet uitzonderlijk. Hierdoor is het scherm in deze notebook niet geschikt voor kleur kritisch werk, maar voor gaming en dergelijke prima te gebruiken. Zeker gezien het zeer hoge contrast en helderheid is het daarvoor goed geschikt. Hetzelfde scherm bevindt zich in de MSI GE70 2PE-217NL.

PowerMark Accutest

De werktijd op de accu is zoals je in de onderstaande grafieken kunt zien niet enorm goed. Maar ook niet ontzettend slecht als je bedenkt met welke krachtige hardware we hier te maken hebben. De MSI houdt het bijna 4,5 uur vol als je het rustig aan doet met wat Office-achtige taken. Moet hij hard werken dan is de accu al na zo'n 2 uur leeg. 

3DMark06

Oud, maar nog steeds wel grappig om te zien hoe snel deze videokaart in deze oude benchmark is: hij scoort 26.000 punten en daarmee hij dus vele malen sneller dan de geïntegreerde graphics van de meeste laptops. 

3DMark (nieuw)

Ook in de nieuwste 3DMark haalt hij een mooie score, net geen absolute top, maar lang niet gek. 

Windows Prestaties: Cinebench R15

De quad-core Intel Core i7 is behoorlijk snel zoals je kunt zien in deze grafiek van het meetprogramma Cinebench R15. 

Windows Prestaties: PCMark 7

De quad-core Core i7, SSD in RAID, een snelle videokaart. Oftewel: voor iedere klus is het een hele snelle laptop. 

Windows Prestaties: PCMark 7 System Storage

De twee SSD's van Toshiba in RAID 0 hebben het prima naar hun zin, dat blijkt al uit deze grafiek en dat zul je verderop ook terugzien bij PCMark 8 v2 Storage. 

Windows Prestaties: PCMark 8 v2 Home

Een snelle laptop, voor je taken thuis,

Windows Prestaties: PCMark 8 v2 Work

Ook voor wie aan het werk gaat wordt blij van de GS70. 

Windows Prestaties: PCMark 8 Storage

De bandbreedte in PCMark 8 is uitstekend van deze RAID 0-opstelling. Als er uiteraard grotere SSD's waren toegepast was de score natuurlijk nog hoger geweest. Maar we hoeven hier zeker niet te klagen. Opvallend is dat de score ook een stuk hoger is dan bij de GT70 met een vergelijkbare opstelling. 

Gaming Prestaties: Crysis 2 Ultra (Highest)

Full HD gamen met Crysis 2 in Ultra-kwaliteit is natuurlijk een vrij zware test. 60 beelden per seconde haalt deze MSI niet, maar als je voor lowest kiest kom je ook op maar 53,8 fps uit. 

Gaming Prestaties: Metro Last Light (High)

Full HD is ook Metro Last Light in High een uitdaging, de MSI haalt hier 35 beelden per seconde. Leggen we de kwaliteitslat bij de deze resolutie wat lager dan komen we op 53 fps uit. 

Gaming Prestaties: Battlefield 3 (High Preset)

Full HD Battlefield 3 spelen in hoge kwaliteit is geen probleem. 

 

Specificaties en prestaties

Specificaties en prestaties van de MSI GS70 2PE-290NL Stealth Pro.

Algemeen
 
MerkMSI
ProductnaamGS70 2PE-290NL
ProductcodeGS70 2PE-290NL
DetailsProductinfo
Apparaat type
Apparaat typeLaptop
ToetsenbordindelingQwerty
Processor / Chipset / Geheugen
Processor serieIntel Core i7
Processor typeIntel Core i7 4710HQ
Processor klokfrequentie2.5 GHz
Processor klokfrequentie (max. turbo)3.5 GHz
Aantal processorcores4
ChipsetIntel HM87
Geheugen capaciteit16 GB
Type geheugenDDR3
Geheugen klokfrequentie1600 MHz
SODIMM sloten2
Vrije SODIMM sloten0
Werkgeheugen uitbreidbaar tot16 GB
Scherm
Scherm diagonaal17.3 inch
Resolutie1920x1080
Verhouding16:9
Pixeldichtheid127 ppi
Scherm type (mat/glans)Mat
PaneeltypeTN
LED-achtergrondverlichting
Touchscreen
Geschikt voor peninvoer
3D-scherm
Graphics
GPU typeNvidia GeForce GTX 870M
Geïntegreerde / losse GPULosse chip
Videogeheugen (oud)3072 MB
Videogeheugen3 GB
Opslag
Totale opslagcapaciteit1256 GB
SSD opslagcapaciteit256 GB
Harddisk opslagcapaciteit1000 GB
Harddisk toerental7200 rpm
Aantal harddisks / SSD's2
Harddisk/SSD 1 capaciteit128 GB
Harddisk/SSD 1 soortSSD/Flash
Harddisk/SSD 1 merk/product2x Toshiba THNSNJ1289MGCU
Harddisk/SSD 2 capaciteit1000 GB
Harddisk/SSD 2 soortHarddisk
Harddisk/SSD 2 merk/productHitachi HTS721010A9E630
DVD branden
Blu-ray lezen
Blu-ray branden
Connectiviteit / Netwerk
LAN Aansluiting (RJ45)
LAN adapterKiller NIC e2200
LAN snelheid1000 Mbit/s
WLAN / WiFi standaard802.11ac (Wi-Fi 5)
WLAN adapterIntel Wireless-AC 7260
Bluetooth
Bluetooth-versieBluetooth 4.0
3G (HSPA/UMTS)
4G (LTE)
Aansluitingen
PC-Card Type II0
ExpressCard (type)
Smartcard
USB 3.1 Gen1 (Type-A)4
USB 3.0 (USB 3.1 Gen 1)4
Cardreader - SD
DVI-uitgang
VGA-uitgang
HDMI-uitgang
Aantal HDMI-uitgangen1
HDMI-versie1.4
DisplayPort-uitgang
Mini DisplayPort-uitgang
Aantal mini DisplayPort-uitgangen2
Analoge audio aansluitingen3
Aansluiting dockingstation
Kensingtonslot
Camera
Geïntegreerde camera
Cameraresolutie0.9 MPixel
Tweede camera
Flitser
Sensors
Accelerometer
Vingerafdruklezer
GPS
Kompas
NFC
Overige hardware
Trusted Platform Module (TPM)
Geïntegreerde microfoon
Maten en gewichten
Accu capaciteit (mAh)5400 mAh
Accu capaciteit (Wh)60 Wh
Verwisselbare accu
Gewicht totaal2755 gram
Afmeting - Breedte41.85 cm
Afmeting - Diepte28.7 cm
Afmeting - Hoogte/Dikte2.18 cm
Software
BesturingssysteemMicrosoft Windows 8.1
Besturingssysteem (serie)Windows
Windows benchmarks
3DMark0626626
3DMark - Ice Storm110626
3DMark - Cloud Gate17003
3DMark - Fire Strike4355
Cinebench 10 (Multi-CPU, 32-bit)19570
Cinebench R15 - Multi654
PCMark 7 - PCMark Score6041
PCMark 7 - Lightweight Score6179
PCMark 7 - Productivity Score5417
PCMark 7 - Entertainment Score10781
PCMark 7 - Creativity Score4575
PCMark 7 - Computation Score18886
PCMark 7 - System Storage Score5708
Opstarttijd8 sec.
PCMark 8 v2 - Home3160
PCMark 8 v2 - Creative3261
PCMark 8 v2 - Work3407
PCMark 8 v2 - Storage5004
PCMark 8 - Storage - Storage Bandwidth303.38 MB/s
Storage Primair (C:\)
PCMark 8 - Storage Score5004
Windows game benchmarks 2013-2014
Crysis 2 High (lowest) (1366x768)64.4 fps
Crysis 2 Ultra (highest) (1366x768)64.3 fps
Crysis 2 High (lowest) (1920x1080)53.8 fps
Crysis 2 Ultra (highest) (1920x1080)50.9 fps
Battlefield 3 - 1366x768 - Low170 fps
Battlefield 3 - 1366x768 - High119 fps
Battlefield 3 - 1920x1080 - Low102 fps
Battlefield 3 - 1920x1080 - High72 fps
Metro Last Light - 1366x768 - Medium78 fps
Metro Last Light - 1366x768 - High54 fps
Metro Last Light -1920x1080 - Medium53 fps
Metro Last Light - 1920x1080 - High35 fps
Notebook Performance Index
NPI - Gaming100
NPI - Entertainment82
NPI - Internet, e-mail en social media100
NPI - Werk en studie86
Energieverbruik / Accu
Energieverbruik uit0.6 W
Energieverbruik adapter (zonder laptop)0 W
Energieverbruik idle19.4 W
Powermark Productivity (zonder dock)269 min.
Powermark Entertainment (zonder dock)116 min.
Testresultaten beeldscherm
Kleurtemperatuur7665 K
Helderheid wit339 cd/m²
Helderheid zwart0.27 cd/m²
Contrast1255.6 : 1
Gamma2.42
Gamma (afwijking van 2,2)0.22
Kleurafwijking rood (Delta E 1994)8.85
Kleurafwijking groen (Delta E 1994)1.34
Kleurafwijking blauw (Delta E 1994)8.04
Kleurafwijking cyaan (Delta E 1994)19.41
Kleurafwijking magenta (Delta E 1994)8.86
Kleurafwijking geel (Delta E 1994)8.31
Gemiddelde kleurafwijking (Delta E 1994)9.1
Gemiddelde grijsafwijking (Delta E 1994)9.4

Foto's

Foto's van de MSI GS70 2PE-290NL Stealth Pro.

Conclusie

De MSI GS70 2PE-290NL Stealth Pro is wederom een indrukwekkende laptop. Het is iets heel anders dan de 17,3 inch laptops uit de GT-series van het merk. Dit model is een ruime kilo lichter dan een GT70, daarvoor moet je wel het een en ander inleveren, waarvan het optische station het belangrijkste is. Maar een 17,3 inch laptop met een enorm hoog prestatieniveau als dit model en een gewicht van 2,75 kilo is erg bijzonder.

De combinatie van een quad-core Core i7, een GeForce GTX870M, 16 GB werkgeheugen, twee mSATA SSD’s en een harde schijf van 1 TB maakt het een snelle, en heel erg prettige laptop. Het Full HD-scherm voldoet ook prima en daarnaast beschikt dit model ook nog over een prima keyboard. De dual-band 802.11ac WiFi is ook prima voorelkaar en dat geldt ook voor de vaste netwerkaansluiting. Okay, de werktijd op de accu had wat beter gekund en ook had het materiaal op sommige plaatsen wat dikker mogen zijn.

Voor het complete plaatje zijn we echter van mening dat MSI met de MSI GS70 2PE-290NL Stealth Pro welverdiend een Gold Award mee haalt. 

MSI GS70 2PE-290NL


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Gold Award MSI GS70 2PE-290NL

MSI GS70 2PE-290NL

 • Laptop
 • Qwerty
 • Intel Core i7 4710HQ
 • 16 GB
 • 17.3 inch
 • 1920x1080
 • Nvidia GeForce GTX 870M
 • 1256 GB
 • 2755 gram
 • Windows
Niet verkrijgbaar
0
*