TomTom Go 6000 review update: eindelijk af!

78 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Stembesturing en betere kaarten
  3. 3. Conclusie
  4. 1 besproken product
  5. 78 reacties

Stembesturing en betere kaarten

Een nieuwe functie, waarvan we bij de eerste test van de Go 6000 niet wisten dat deze zou worden toegevoegd, is stembesturing. Deze bedieningsmogelijkheid is inmiddels een tijdje beschikbaar en hij werkt goed, zij het bepaald niet snel. Zelfs bij ondergetekende, die toch nog steeds een duidelijk Limburgse tongval heeft, worden complexe straatnamen feilloos herkent. De stembediening is handig, want je kunt gewoon beginnen met rijden en het adres al rijdende invoeren, zonder je handen van het stuur te halen. Dat scheelt je dus iedere keer een minuutje op de oprit .

Echter, de traagheid is wel een flink minpunt. Om je een idee tegen wat je moet doen om naar de Dam in Amsterdam te rijden: "Hallo TomTom!" ... (2-3 seconden wachten tot TomTom zegt "Ik luister") ... "Ga naar adres" ... (2-3 seconden wachten tot TomTom zegt "Spreek adres in") ... "Dam Amsterdam" ... (2-3 seconden wachten tot TomTom een lijstje met vier opties geeft, waarvan de eerste meestal correct is) ... "Nummer 1" ... (2-3 seconden wachten tot TomTom om bevestiging vraag) ... "Ja" ... en dan kun je gaan navigeren. Als je geduld genoeg hebt, werkt het verder prima en tijdens de paar weken dat de TomTom Go 6000 opnieuw getest is, heeft ondergetekende vrijwel geen enkel adres meer handmatig ingevoerd.


Niet snel, maar opvallend accuraat: de nieuwe stembesturing.

Een ander kritiekpunt was dat we kleuren van de kaarten niet zo duidelijk vonden: alles was een een beetje té veel met pastelkleuren en te flets. Ook dat is aangepast: de kleuren zijn flink aangezet, waardoor de beelden ook een stuk overzichtelijker zijn geworden. Verder is de 3D-weergave ook verbeterd, waardoor je meer overzicht hebt.


De kaarten hebben meer contrast en de balk rechts toont meer informatie over toekomstige files, flitsers en tankstations.

Wat is er nog meer verbeterd? Tijdens het rijden heb je tegenwoordig de beschikking over een snelmenu, waarin je bijvoorbeeld snel een flitser kunt melden. Overigens kan dat ook prima via stembesturing. Ook handig is dat met de nieuwste kaarten (en vergeet niet: kaartupdates zijn gratis bij deze serie!) er ondersteuning is voor tijdsafhankelijke maximumsnelheden. Bijvoorbeeld handig op de A12 tussen Den Haag en Utrecht waar je tussen 6:00 en 19:00 minder hard mag rijden dan 's avonds. Een andere vernieuwing is dat het mogelijk is om bepaalde routes al vooraf in te voeren en op te slaan. 

Tijdens het rijden zag je al links een overzicht van de route met informatie wanneer je een file, flitser of bijvoorbeeld tankstation tegen zou komen. Met een nieuwe animatie maakt de TomTom het nu duidelijker wanneer je op een file of flitsers afrijdt: je ziet dan heel duidelijk hoe ver je nog van de flitser of file verwijderd bent, zodat je (in beide gevallen erg belangrijk) op tijd kunt afremmen. Een kleine, maar wel erg handige verbetering.


Rijd je een file in: een animatie rechts in beeld toont overzichtelijk hoe lang dat duurt.


Datzelfde geldt voor flitsers.


Bij een trajectcontrole zie je hoe lang die nog duurt én wat je gemiddelde snelheid is tijdens de controle. Handig!


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Gold Award TomTom Go 6000 Europe

TomTom Go 6000 Europe

  • Europa
  • 45
  • 6 inch
  • TMC verkeersinformatie
Niet verkrijgbaar
0
*