Nokia Lumia 630 en 930 review: instap en high-end Windows Phone 8.1

31 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Nokia Lumia 630
 3. 3. Nokia Lumia 630 in de praktijk
 4. 4. Nokia Lumia 930
 5. 5. Nokia Lumia 930 in de praktijk
 6. 6. Camera's
 7. 7. Windows Phone 8.1: een volwassen OS
 8. 8. Conclusie en alternatieven
 9. 9. Besproken producten
 10. 10. Reacties

Inleiding

Het besturingssysteem Windows Phone is in de huidige vorm enkele jaren op de markt. Het is met de update naar versie 8.1 inmiddels ook behoorlijk volwassen. De Nokia Lumia 630 en 930 zijn de eerste twee toestellen die we in ons testlab hebben ontvangen die Windows Phone 8.1 draaien. Wij zijn ermee aan de slag gegaan.

Met de Lumia 630 probeert Nokia voort te borduren op het relatieve succes van eerdere betaalbare Windows Phone-toestellen, zoals de Lumia 520. Naar verluidt is ongeveer een derde van het aantal verkochte Windows Phone-toestellen een Lumia 520/521. Met een gemiddelde prijs van zo'n 140 euro is het in ieder geval geen dure telefoon. Daarvoor krijg je een apparaat met een 4,5 inch groot scherm, een resolutie van 854x480 pixels, 512 MB RAM en een Snapdragon 400 (8226) als SoC. Die chip bestaat uit vier Cortex-A7-cores en een Adreno 305 als GPU. In LTE is niet voorzien op deze chip, daarvoor moet je de Lumia 635 hebben. Daar zit de 8926 in.

Nokia Lumia 630 Yellow
Nokia Lumia 630

De Lumia 930 is het andere uiterste van het spectrum bij Nokia. Deze smartphone, eigenlijk hetzelfde apparaat als de Lumia Icon die al geruime tijd door Verizon in Amerika wordt gevoerd, kost gemiddeld net geen 500 euro. Voor een high-end-toestel is dat niet echt heel erg veel geld. High-end Android-toestellen en de iPhone 5s zitten hier een flink stuk boven. De grote Lumia 1520 is eveneens duurder dan de 930. Op zich is de prijs van het toestel dus best scherp. Je krijgt hiervoor een 5-inch toestel met een resolutie van 1920x1080 pixels en een Snapdragon 800 onder de motorkap. Dat is voor Windows Phone-begrippen een erg krachtige configuratie.

Nokia Lumia 930 Green
Nokia Lumia 930

Op de volgende pagina's bespreken we de twee toestellen afzonderlijk. We gaan daarna nog in op enkele specifieke onderdelen, zoals de software en de camera's van de toestellen.

Nokia Lumia 630

Lange tijd was het zo dat Windows Phone-toestellen hardwarematige navigatieknoppen en een cameraknop hadden. Daar is bij de Lumia 630 geen sprake meer van. De navigatieknoppen zijn onscreen gemaakt en ook de cameraknop is verdwenen. Dit is gedaan om de lage prijs te kunnen halen. De telefoon kwam bij ons binnen in het zwart, maar de achterklep kun je eenvoudig verwijderen en vervangen door een van de felgekleurde alternatieven. Wij kregen er een felgele bij, maar oranje, groen of wit behoren ook tot de mogelijkheden. Het toestel ligt best prettig in de hand, al is het plastic waar de achterkant van is gemaakt wel behoorlijk glad.

Nokia Lumia 630 Yellow

De knoppen die nog wel op de Lumia 630 zitten, bevinden zich aan de rechterkant: bovenaan de volumeknoppen en in het midden de powerknop. Bovenop zit de 3,5mm-aansluiting en onderop de Micro USB-poort. Als je de achterklep hebt verwijderd, dan zie je dat er een Micro SIM-kaart in het toestel moet en dat er ruimte is voor een microSD-kaart van maximaal 128 GB. Dat laatste is wel nodig ook, want met 8 GB - waar ongeveer de helft van over is - is de interne opslagcapaciteit niet bijzonder ruim.

Nokia Lumia 630 Yellow

Nokia Lumia 630 in de praktijk

Het scherm in de Lumia 630 heeft zoals al aangegeven 854x480 pixels. Dat komt in combinatie met een diagonaal van 4,5 inch neer op een pixeldichtheid van 218 ppi. Dat is niet bijster hoog, maar voor een toestel in deze prijsklasse prima. Als we het scherm doormeten met Spectracal CalMAN 5 in combinatie met een X-Rite i1 Display Pro colorimeter, dan zien we dat het geen hoogvlieger is, maar dat hadden we ook niet verwacht en kun je ook niet verwachten voor dit geld. Zoals in de afbeeldingen hieronder te zien is, vertonen de kleuren vertonen behoorlijk forse afwijkingen. Wat echter het meest opvalt is dat het gamma erg laag is, wat een zichtbaar fletse weergave oplevert.

Nokia Lumia 630 Yellow

Nokia Lumia 630 Yellow

In de praktijk viel het met name op dat de aanraaklaag die is toegepast op het scherm van de Lumia 630 niet altijd even goed en snel reageert. We moesten regelmatig meerdere keren vegen of tikken om een commando te kunnen geven. Het scherm heeft op zich een redelijk goede maximale helderheid van ruim 360 candela per vierkante meter, maar op een zonnige dag is het niet echt goed af te lezen buiten. Dit wordt nog iets vervelender als je bedenkt dat er geen sensor op het toestel zit die het omgevingslicht in de gaten houdt. Er zitten drie standen op het backlight (laag, gemiddeld, hoog), maar die moet je wel handmatig bedienen.

Als je een liefhebber bent van het bijhouden van je activiteit, dan biedt de Lumia 630 (evenals de Lumia 930) je de mogelijkheid om dit bij te houden met de 'Gezondheid en fitness-app. Dit is onderdeel van de verschillende onderdelen van Bing die Microsoft in Windows Phone heeft geïntegreerd, maar is wel afhankelijk van de SoC die in een toestel wordt gebruikt. Die moet over een speciaal daarvoor bestemde en geschikte core beschikken.

Nokia Lumia 630 Yellow

De hardware van de Lumia 630 is bescheiden, net zoals de prijs. Dit komt toch ook wel een beetje tot uiting in de alledaagse prestaties. We zitten bij de 630 toch wel erg vaak naar de kenmerkende vijf blauwe bolletjes te kijken bij het laden van een toepassing. Bij het heropenen van een al eerder geopende app staat er soms ook erg lang 'Hervatten' in beeld. De accuduur van de Lumia 630 is in de praktijk gemiddeld tot goed. Met name de standby-tijd van het toestel is uitstekend. Gebruik je hem wel intensief, dan is de kans behoorlijk groot dat je het einde van de dag niet haalt.

Nokia Lumia 930

Je hoeft geen speciale gaven te hebben om te kunnen zien dat de Lumia 930 een stuk hoger op de ladder staat dan de 630. Dat is meteen duidelijk als je hem vastpakt. Hij voelt kwalitatief een stuk hoogwaardiger aan en ligt wat ons betreft best prettig in de hand. Je hebt echter wel een forse telefoon vast. Het toestel weegt ruim 165 gram. Dat is 20 gram meer dan de Samsung Galaxy S5 en ook nog 5 gram meer dan de toch al vrij stevige HTC One M8. Als we gaan meten, dan zit het extra gewicht niet in de lengte of de breedte, maar in de dikte. Waar de Samsung en de HTC een dikte hebben van respectievelijk 8 en ruim 9 mm, slaat onze meter bij de Lumia 930 uit tot ruim 10 mm. De 'harde' rechte zijkanten en hoeken die worden gecreëerd door de aluminium strook die rondom het toestel loopt, dragen ook bij aan het wat bonkige uiterlijk van het toestel.

Nokia Lumia 930 Green

Qua design zijn we niet echt onder de indruk. De Lumia 925 en de recente Lumia 1520 zagen er wat ons betreft beter uit en liggen/lagen ook iets prettiger in de hand. Dat heeft met name te maken met de wat meer afgeronde hoeken. Het is een beetje het verschil tussen een Xperia Z2 en een HTC One M8, om een analogie te maken met de Android-wereld. De achterkant van ons testmodel is uitgevoerd in fel groen plastic, dat prettig aanvoelt en niet echt gevoelig is voor vingerafdrukken. De Lumia 930 wordt daarnaast ook in het zwart, wit en oranje geleverd. Draadloos opladen is in de behuizing geïntegreerd overigens. Je hoeft hiervoor geen extra cover te kopen, wat nog wel het geval was bij de Lumia 925. Dat was op zijn beurt weer een wat afgeslankte opvolger van de 920, waar draadloos laden wel standaard in zat.

Nokia Lumia 930 Green

De interne opslagcapaciteit van de Lumia 930 bedraagt een nette 32 GB, waar na de eerste keer opstarten nog zo'n 26 GB van over is. Uitbreiden met behulp van een microSD-kaart is er echter niet bij. De knoppen zitten traditiegetrouw allemaal aan de rechterkant. Van boven naar onder zijn dat de volumeknoppen, de powerknop en de cameraknop. Onder het scherm zijn de drie bekende capacitieve knoppen aangebracht: Terug, Home en Zoeken. Micro USB zit onderop, de hoofdtelefoonaansluiting bovenop. Daar zit ook de sleuf voor de nano SIM-kaart. Je plaatst de SIM-kaart wel in een laatje zoals je dat bij veel andere toestellen ook doet die niet open kunnen, maar je hebt hiervoor geen pinnetje nodig. Je kunt hem met je nagel openen.

Nokia Lumia 930 in de praktijk

Het paneel dat is gebruikt in de Lumia 930 heeft een resolutie van 1920x1080 pixels en is er een van het Super Amoled-type. In combinatie met de standaard zwarte achtergrond werkt dit uitstekend, want zwart is nu ook echt zwart. De kleurruimte is een stuk groter dan de sRGB-kleurruimte. Dat zien we vaker bij Super Amoled-panelen. De kleurafwijking per kleur is alleszins acceptabel en het gamma is gemiddeld bijna perfect.

Nokia Lumia 930 Green

Nokia Lumia 930 Green

In de praktijk is dit paneel ons uitstekend bevallen. Het is prima afleesbaar in vrijwel alle omstandigheden en reageert erg soepel. De maximale helderheid is handmatig in te stellen op zo'n 340 candela per vierkante meter, maar als de hoeveelheid omgevingslicht daarom vraagt, wordt het door de telefoon zelf opgeschroefd naar maximaal 560 candela per vierkante meter. De pixeldichtheid van 441 ppi zorgt daarnaast natuurlijk voor een haarscherp plaatje.

De Snapdragon 800 in de Lumia 930 zorgt ook voor een beduidend vlottere bediening dan we bij de Lumia 630 aantreffen. Van enig oponthoud is hoegenaamd geen sprake. Als je de twee toestellen die we in deze review bespreken naast elkaar houdt en je opent bijvoorbeeld op beide de Nokia Camera-app, dan zie je dat de Lumia 930 meteen klaar is voor gebruik, terwijl er bij de 630 nog een seconde of anderhalf 'Laden...' in beeld staat. Er is niet veel beschikbaar qua benchmarks voor Windows Phone, maar als je bijvoorbeeld de browser-gebaseerde JavaScript-benchmark SunSpider draait, dan zie je dat de Lumia 930 hier een score van in de 500 ms neerzet. Bij de Lumia 630 ligt die ruim boven de 1000 ms. Bij Google Octane zien we een soortgelijk verschil.

Nokia Lumia 930 Green

Een van de weinige problemen met de Lumia 930 waar we tijdens onze test tegenaan liepen, was het eigen willetje van de Wi-Fi-module. We kregen meerdere keren de melding dat het leggen van een verbinding niet mogelijk was, zonder dat hierbij werd aangegeven waarom dit het geval was. Andere apparaten konden wel gewoon verbinding maken met het betreffende access point. Het is ons niet helemaal duidelijk geworden waar dit probleem vandaan komt. Spelen met de instellingen van Wi-Fi Inzicht loste het in ieder geval niet op. We houden het vooralsnog op een bug in dit specifieke toestel.

Het tweede probleem was de toch wel redelijk magere accuduur van het apparaat. Op dagen dat we het toestel weinig gebruikten, hadden we aan het eind van de dag toch minder dan 50% over. Bij zwaarder gebruik haalden we het eind van de dag niet.

Een handige toevoeging aan eerdere Lumia's was Glimp. Als je de smartphone uit je broekzak had gepakt, zag je zonder dat je iets hoefde te doen de tijd en je nieuwe notificaties staan. Dat zit er bij de Lumia 930 (en bij de Lumia 630) niet meer op. De 'tap to wake up'-functionaliteit is bij de Lumia 930 nog wel van de partij.

Camera's

De Nokia Lumia 630 en 930 verschillen op veel vlakken van elkaar. Dat geldt zeker voor de gebruikte camera's in de toestellen. In de Lumia 630 zit er een met een resolutie van 5MP en een formaat van 1/4". Dat is niet bijster groot, iets wat voor een camera met een relatief beperkte resolutie overigens niet meteen een nadeel is. Je moet het op de 630 doen zonder flitser en ook zonder camera aan de voorzijde. Dat laatste zal niet voor iedereen belangrijk zijn, maar als je graag videogesprekken voert met de mensen die je belt, dan is dit dus niet het toestel voor jou.

Hieronder zie je enkele foto's die we hebben gemaakt met de Lumia 630, op een vrij zonnige dag. Een hoogvlieger is het zeker niet, zoveel is duidelijk. Bij de foto van de straatstenen krijgt hij al niet alles scherp, iets wat niet beter wordt bij de andere foto's. De kleuren die de camera registreert zijn daarnaast ook erg verzadigd. Op de foto's klikken om een grotere weergave te zien.

De Lumia 930 is een high-end toestel van Nokia, dus moet er ook een PureView-lens in met een hoge resolutie. Daar is dit toestel geen uitzondering op. We treffen een sensor aan met een resolutie van 20 MP en een formaat van 1/2,5". Dit is dezelfde sensor die we ook aantroffen op de Lumia 1520. Dat is een stuk groter dan die in de 630. Om een plaatje dat wordt geschoten met een sensor van dit formaat nog lekker scherp te houden, is een hogere resolutie ook eigenlijk wel vereist.

Hieronder zie je enkele foto's die we hebben gemaakt met de Lumia 930. De kleurverzadiging is goed, maar niet overdreven en de foto's zijn lekker scherp. Bij wat minder omgevingslicht doet de camera het eveneens behoorlijk goed. Verder krijg je bij de Lumia 930 twee varianten van een genomen foto. Een met een resolutie van ruim 5 MP en een met een resolutie van ruim 16 MP. Op de foto's klikken om een grotere weergave te zien.

Windows Phone 8.1: een volwassen OS

We hebben enige tijd geleden al uitgebreid uit de doeken gedaan welke nieuwigheden Windows Phone 8.1 brengt ten opzichte van Windows Phone 8. Lees dat vooral nog een keertje terug als je je geheugen even wilt opfrissen. In de praktijk is ons natuurlijk vooral het toegevoegde notificatiecentrum goed bevallen. Dat maakt een en ander echt meteen een stuk overzichtelijker. Het enige puntje van kritiek dat we hier nog op hebben, is dat het niet automatisch afgesloten wordt op het moment dat je op 'Alles wissen' hebt gedrukt. De toggles zijn verder ook erg handig, net als de snelkoppeling naar 'Alle instellingen'.

Ook de mogelijkheid om een foto in te stellen om achter de tiles te gebruiken, is wat ons betreft een goede toevoeging. Niet alle foto's zijn hier wellicht geschikt voor, maar je bent zo in ieder geval niet gebonden aan de kleuren die je kunt kiezen voor de tegels in het instellingenmenu. Het geeft de interface wat meer karakter. Die blijven we voor het overige wat alledaags en saai aan vinden voelen en zien.

Waar voorheen de letters van het alfabet werden toegevoegd aan het app-overzicht na het bereiken van een bepaald aantal apps, is dat nu al vanaf het begin gedaan. Door op een letter te tikken, komt het alfabet naar voren en kun je de letter selecteren waarmee de app begint die je zoekt. Dit heeft natuurlijk alleen maar zin als je weet welke toepassing je zoekt. Ben je iemand die gewoon af en toe eens door zijn app-overzicht geen gaat om eens te bekijken wat je gaat doen om de tijd te doden, dan heb je hier niet echt wat aan. Met name als je veel toepassingen hebt geïnstalleerd, kan het dan een vrij saaie lange lijst worden waar je doorheen moet. Zeker op een paneel met het formaat en de resolutie van dat van de Lumia 930 begint een enkele rij toepassingen wat gedateerd te ogen. Het instellingenmenu zou inmiddels ook een update mogen krijgen wat ons betreft. Iedere nieuwe feature wordt hier ingezet, maar de lijst is niet alfabetisch en het is ook niet altijd even duidelijk waar je wat moet zoeken.

Een uitstekende toevoeging aan Windows Phone 8.1 is dat je nu op alle toestellen die deze versie draaien de mogelijkheid hebt om zes kolommen mini tiles naast elkaar te tonen of drie kolommen tiles van normale grootte, in plaats van respectievelijk vier en twee. Dat was al sinds Windows Phone 8.0 GDR3 mogelijk bij smartphones met een Full HD-resolutie, maar je kan hier nu ook voor kiezen bij toestellen met een lagere resolutie, zoals de Lumia 630.

Qua apps hebben we eigenlijk niet zoveel te klagen. De meeste apps die wij dagelijks gebruiken, staan inmiddels in de Windows Store. Waar de Windows Store nog wel duidelijk mee achterloopt, is de beschikbaarheid van apps voor specifieke apparaten of diensten, bijvoorbeeld van een bepaald home automation-systeem. Dergelijke fabrikanten bouwen vooralsnog eerst apps voor iOS en Android.

Conclusie en alternatieven

Met de Lumia 630 en 930 levert Nokia (of moeten we het hier al over Microsoft hebben) twee toestellen die duidelijk twee verschillende segmenten van de markt bedienen. De Lumia 630 is op zich een goede instap-smartphone, met uiteraard de nodige beperkingen. Dat hij niet bijster snel is en dat de camera niet excelleert vinden we geen probleem. Het redelijk matige scherm is vervelend, maar niet heel vreemd voor deze prijs. Een resolutie van 854x480 pixels op 4,5 inch is eveneens slikken als je gewend bent aan minimaal 1280x720, maar ook dat is logisch. Het klinkt misschien gek, maar het weglaten van de lichtsensor en de front-facing-camera stoort ons nog het meest.

De Lumia 930 is op veel punten een subliem Windows Phone-toestel. Het scherm is erg fraai en de interne hardware zorgt voor een uitstekend gebruiksgemak. Over het uiterlijk kun je twisten natuurlijk, maar wij vinden hem op zich wel prettig in de hand liggen, ook al is het een wat bonkig vormgegeven toestel. De accuduur van de Lumia 930 is ons grootste punt van zorg. Die is vergeleken met andere high-end modellen die we recent in handen hebben gehad bij dagelijks gebruik niet echt goed. Dat is echt iets om rekening mee te houden mocht je dit toestel overwegen.

Alternatieven

Als je gaat kijken naar alternatieven voor de twee Windows Phone-toestellen, dan kom je al snel bij toestellen uit met Android als besturingssysteem. Voor de gemiddeld 140 euro die de Lumia 630 moet opbrengen kun je Android-toestellen zoals de Sony Xperia M, Acer Liquid Z5, Alcatel One Touch Pop C7, Archos 40b Titanium en de Samsung Galaxy SIII Mini. Dit zijn toestellen met eenzelfde resolutie en ook geen bijzonder krachtige hardware. Als je al in de markt bent voor een toestel rond dit prijspunt, is de Lumia 630 een goed alternatief voor die toestellen, of je moet specifieke apps zoeken die niet beschikbaar zijn voor Windows Phone. Als je iets hoger gaat kijken, kom je uit bij de 8 GB-versie van de Moto G van Motorola. Daar zit een beduidend beter paneel in en zou wat ons betreft te verkiezen zijn boven de Lumia 630. Hou er bij dat toestel wel rekening mee dat er geen ruimte is voor een microSD-kaartje om de opslagcapaciteit mee uit te breiden.

Kijken we naar het prijspunt van de Lumia 930, dan zit hij net onder de prijs van de Galaxy Note 3 van Samsung en de LG G3. De Samsung Galaxy S4 zit daar weer iets onder qua prijs en de Nexus 5 zit nog een stuk lager. Als je per se Windows Phone wilt, dan is de keuze natuurlijk niet moeilijk en moet je voor de Lumia 930 gaan. Is dit niet het geval, dan heb je met de Nexus 5 globaal dezelfde hardware voor een veel gunstiger prijs en biedt de G3 je een hogere resolutie voor een marginaal hogere prijs.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Nokia Lumia 630 Black

Nokia Lumia 630 Black

 • Windows Phone 8.1
 • 512 MB
 • 8 GB
 • 4.5 inch
 • 854x480
 • 5 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)
Niet verkrijgbaar
Nokia Lumia 630 Green

Nokia Lumia 630 Green

 • Windows Phone 8.1
 • 512 MB
 • 8 GB
 • 4.5 inch
 • 854x480
 • 5 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)
Niet verkrijgbaar
Nokia Lumia 630 Orange

Nokia Lumia 630 Orange

 • Windows Phone 8.1
 • 512 MB
 • 8 GB
 • 4.5 inch
 • 854x480
 • 5 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)
Niet verkrijgbaar
Nokia Lumia 630 White

Nokia Lumia 630 White

 • Windows Phone 8.1
 • 512 MB
 • 8 GB
 • 4.5 inch
 • 854x480
 • 5 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)
Niet verkrijgbaar
Nokia Lumia 630 Yellow

Nokia Lumia 630 Yellow

 • Windows Phone 8.1
 • 512 MB
 • 8 GB
 • 4.5 inch
 • 854x480
 • 5 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)
Niet verkrijgbaar
Nokia Lumia 930 Black

Nokia Lumia 930 Black

 • Windows Phone 8.1
 • 2048 MB
 • 32 GB
 • 5 inch
 • 1920x1080
 • 20 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
Nokia Lumia 930 Green

Nokia Lumia 930 Green

 • Windows Phone 8.1
 • 2048 MB
 • 32 GB
 • 5 inch
 • 1920x1080
 • 20 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
Nokia Lumia 930 Orange

Nokia Lumia 930 Orange

 • Windows Phone 8.1
 • 2048 MB
 • 32 GB
 • 5 inch
 • 1920x1080
 • 20 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
Nokia Lumia 930 White

Nokia Lumia 930 White

 • Windows Phone 8.1
 • 2048 MB
 • 32 GB
 • 5 inch
 • 1920x1080
 • 20 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
0
*