11 mechanische gaming-toetsenborden vergelijkingstest

52 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Mechanisch
 3. 3. Verschillende schakelaars
 4. 4. Tactile, lineair, clicky
 5. 5. Stabilisators
 6. 6. Toetsen
 7. 7. Bloody B540 Ahead Mechanical Illuminated Keyboard
 8. 8. CM Storm Mech Blue Switch
 9. 9. Cherry MX Board 3.0 Red
 10. 10. Corsair Vengeance K95
 11. 11. Ducky Shine 3 DK9008 MX Red
 12. 12. Gigabyte Aivia Osmium MX Red
 13. 13. Logitech G710+ Mechanical Gaming Keyboard
 14. 14. QPad MK-85 Cherry MX Brown
 15. 15. Razer Blackwidow Ultimate 2014 Elite
 16. 16. Roccat Ryos MK Pro Black
 17. 17. Tt eSports Meka G-Unit UK
 18. 18. Conclusie
 19. 19. Besproken producten
 20. 20. Reacties

Inleiding

Als je op zoek bent naar een toetsenbord, heb je een duizelingwekkend aantal keuzes. Een van de eerste beslissingen die je moet nemen, is of je voor een mechanisch toetsenbord gaat of niet. Is dat het geval, lees dan vooral verder, want wij hebben 11 exemplaren getest.


De meeste toetsenborden die verkocht worden, maken gebruik van een simpele techniek om een aanslag te registreren: de toets ligt op een verend stuk rubber, dat ervoor zorgt dat deze ingedrukt kan worden en weer terugveert. Onder deze “rubber dome” bevindt zich een membraan dat de aanslag registreert. Het nadeel van deze werking is dat de toets volledig moet worden ingedrukt om een aanslag te registreren. Een voordeel is dat dit type schakelaar goedkoop is om te maken, wat dan uiteraard ook zorgt voor een goede prijs voor het uiteindelijke toetsenbord.


De techniek achter (of eigenlijk onder) de traditionele dome-toetsen

In heel platte en dunne toetsenborden (zoals in laptops) bevinden zich meestal zogenaamde scissor switches. Deze toetsen worden ook omhoog gehouden met een rubberen kapje, maar worden daarnaast vastgehouden met een scharend mechanisme. Door middel van deze techniek kan een toetsenbord veel dunner gemaakt worden. Dit heeft als voordeel dat je polsen minder belast worden. Je hoeft deze schakelaars ook minder ver in te drukken om een aanslag te registreren dan het geval is bij dome-toetsen.

Mechanisch

Een mechanisch toetsenbord is een heel ander beestje. In een dergelijk toetsenbord heeft elke toets een afzonderlijk functionerende schakelaar en is dus geen onderdeel van een ‘mat’, wat bij dome-toetsen wel het geval is. Een kenmerkend onderdeel van een mechanische schakelaar is de metalen veer die er in zit. Een ander opvallend kenmerk is dat je toetsen van een mechanisch toetsenbord, de zogenaamde ‘key caps’, eenvoudig kan verwijderen en vervangen.


De verschillende onderdelen van een mechanische schakelaar (bron: Wikipedia)

Een groot verschil tussen mechanische schakelaars en dome en scissor switches is dat je die laatste helemaal tot op de bodem in moet drukken om een aanslag te registreren. Dat is bij mechanische schakelaars niet het geval. Het zogeheten actuatiepunt daarvan ligt hoger. Dat levert in theorie in ieder geval voordelen op voor de veeltikkers onder ons. Als je een toets niet helemaal hoeft in te drukken, kun je sneller door naar de volgende. Ook als gamer kun je er op papier voordeel bij halen, omdat dit ook betekent dat je sneller een schot gelost hebt of een actie uitvoert. In de praktijk zijn dat soort voordelen lastig te bewijzen.
Wat wel redelijk zeker is, is dat mechanische schakelaars van steviger materiaal gemaakt zijn en dus langer mee gaan. De toetsen zelf hoeven niet per definitie beter te zijn dan die van andere soorten toetsenborden, maar die kun je dus vrij eenvoudig vervangen.  

Testdeelnemers

Voor deze test hebben we alle merken die hun waar verkopen in deze regio uitgenodigd om een mechanisch gaming toetsenbord op te sturen. Uiteindelijk zijn we op 11 exemplaren uitgekomen: Corsair Vengeance K95, CM Storm Mech Blue Switch, Gigabyte Aivia Osmium MX Red, Qpad MK-85 Cherry MX Brown, Roccat Ryos MK Pro Black, Tt eSports Meka G-Unit, Bloody B540 Ahead Mechanical Illuminated Keyboard, Ducky Shine 3 DK9008 MX Red, Razer Blackwidow Ultimate 2014 Elite, Logitech G710 Plus Mechanical Gaming Keyboard en Cherry MX-Board 3.0 Red. De Gigabyte en de Ducky zijn beschikbaar gesteld door Alternate, waarvoor hartelijk dank.

Kijken we naar de prijzen, dan zien we dat die over het algemeen behoorlijk dicht bij elkaar liggen, zo tussen de 120 en de 150 euro. De Roccat is met een gemiddelde prijs van bijna 180 euro echter het duurste toetsenbord uit de test. Het toetsenbord dat Cherry zelf heeft aangeleverd voor deze test zit met een gemiddelde prijs van bijna 70 euro juist een stuk onder het gemiddelde. 

We richten ons bij de besprekingen van de individuele toetsenborden met name op de gaming-kenmerken van elk bord, maar proberen zoveel mogelijk de onderscheidende kenmerken te benoemen. Van meerdere toetsenborden in deze test zijn er verschillende versies beschikbaar, bijvoorbeeld met en zonder verlichting of met verschillende soorten switches. We bespreken hier alleen de modellen die ons zijn toegestuurd. Ben je gecharmeerd van een van de modellen in deze test en wil je weten welke varianten er nog meer van zijn, dan kun je uiteraard in de Prijsvergelijker op onze website terecht. Daar kun je zien welke er nog meer te koop zijn.

Voor we beginnen met het bespreken van de afzonderlijke toetsenborden, eerst wat achtergrond over de technologie achter mechanische toetsenborden. Een uitgebreide vergelijkingstabel met de deelnemers in deze test, vind je via deze link.

Verschillende schakelaars

Er zijn meerdere soorten schakelaars die als mechanisch aangeduid worden. De bekendste fabrikant van mechanische schakelaars is zonder twijfel het Duitse Cherry. Het leeuwendeel van de toetsenborden in deze test heeft schakelaars van deze fabrikant. Het patent dat Cherry had op de schakelaars is inmiddels echter verlopen, dus er zijn inmiddels ook fabrikanten die met ‘kopieën’ op de markt zijn gekomen. In deze test zien we switches van Greetech en Kailh, die heel erg veel op die van Cherry lijken. De kans dat ze op dezelfde techniek gebaseerd zijn, is in ieder geval aanwezig, zo niet groot. Er zijn overigens wel degelijk verschillen op te merken tussen Cherry-schakelaars en exemplaren die erop lijken. Daar komen we verderop op terug.

Bloody B540 Ahead Mechanical Illuminated Keyboard
Bij de Bloody B540 zien we switches van Greetech.

De toetsenborden met buckling spring-schakelaars van IBM/Lexmark/Unicomp, die met name bekend geworden zijn door de Model M en Model F-toetsenborden, worden vaak ook tot de mechanische toetsenborden gerekend, al is niet iedereen het daar mee eens. Buckling spring-schakelaars zijn niet modulair, terwijl dat wel het geval is bij switches van bijvoorbeeld Cherry.

Razer BlackWidow Ultimate 2014 Elite
In de Razer Blackwidow Ultimate is gekozen voor Kailh-switches.

Tactile, lineair, clicky

Drie termen die bij mechanische toetsenborden vaak boven komen drijven zijn tactile, lineair en clicky. Deze termen slaan op bepaalde karakteristieken van de switches. We leggen het uit aan de hand van de kleurcodering van de switches van Cherry.

Zwart, blauw, bruin, rood en clear ofwel transparant zijn de bekendste en meest voorkomende kleurcoderingen in het assortiment. De blauwe is de enige van deze die clicky is, wat inhoudt dat je een duidelijk klik hoort op het moment dat je hem indrukt. De veel minder vaak voorkomende groene variant is een stijvere variant van deze schakelaar. Clicky switches maken behoorlijk veel herrie. In deze test treffen we alleen op de CM Storm blauwe switches aan.

CM Storm Mech Blue Switch
Blauwe switches produceren behoorlijk wat geluid.

De blauwe switch is ook tactile, waar we onder verstaan dat je echt een ‘hobbeltje’ over moet als je hem indrukt. De bruine en de clear variant hebben een soortgelijk hobbeltje, waarbij de bruine op dit punt vrijwel gelijk is aan een blauwe (zonder de click) en de clear wat meer weerstand biedt. De Logitech en de Qpad in deze test beschikken over bruine switches, waarbij de bruine switches in de Logitech door de fabrikant zijn voorzien van een extra rubberen ringetje. Clear switches komen we niet tegen in deze test.

QPad MK-85 Cherry MX Brown
Een bruine switch is eigenlijk een blauwe, maar dan zonder de herrie.

Een lineaire switch is er een waarbij je niet over een hobbeltje moet en die ook geen herrie maakt. De druk die je uit moet oefenen om een toets in te drukken loopt lineair op, zonder interrupties zoals dat bij de andere soorten switches wel het geval is. Rood en zwart zijn de kleuren die horen bij lineaire switches, waarbij de zwarte duidelijk meer weerstand bieden dan de rode. We komen zwarte schakelaars tegen bij Roccat en de Tt eSports en rode bij de Cherry, Corsair, Ducky en Gigabyte.

Gigabyte Aivia Osmium MX Red

Roccat Ryos MK Pro Black
Bij rode en zwarte switches wordt de indruk geleidelijk zwaarder, zonder een interruptie.

De Greetech-switches die we aantreffen in de Bloody worden aangeduid als Greetech GT02A1ADW. Ze lijken qua bediening het meest op de zwarte Cherry MX-switches. Er is ongeveer evenveel kracht nodig om ze in te drukken en ze zijn lineair. De Kailh-switches in de Razer Blackwidow Ultimate, die Razer Green switches genoemd worden door Razer zelf, houden het midden tussen blauwe en bruine Cherry MX-schakelaars. Ze hebben volgens Razer echter een kleinere actuatie-afstand. Dit houdt in dat je de toets iets sneller aanslaat. Deze schakelaars slaan aan als je ze 1,9 mm indrukt, vergeleken met de 2 mm van lineaire Cherry-switches en 2,2 mm van clicky-varianten. In de praktijk lijkt de toets inderdaad iets eerder aan te slaan.

Welke van deze soorten schakelaars het best is voor jou, is heel erg persoonlijk. Mechanische toetsenborden maken in ieder geval zonder uitzondering meer herrie dan het gemiddelde toetsenbord met dome-switches. De blauwe switches spannen hierbij de kroon, maar ook de andere zijn duidelijk luider. We raden je aan om een toetsenbord (een bepaald type schakelaar) altijd even te proberen voor je overgaat tot aanschaf. Niet alleen vanwege de geluidsproductie, maar met name voor de aanslag. Een mechanisch toetsenbord kost toch al gauw 130 euro. Dat is een behoorlijke investering en een tripje naar de winkel zeker waard.

Stabilisators

De grotere toetsen op een mechanisch toetsenbord zitten net als de kleinere maar op een schakelaar vast. Om ervoor te zorgen dat die grote toetsen niet gaan wiebelen, gebruiken de toetsenborden stabilisators. In deze test komen we drie verschillende tegen. Op de meeste apparaten zitten stabilisators van Cherry. Op de Bloody treffen we stabilisators aan van hetzelfde merk als de switches, Greetech. De Gigabyte, Qpad en Razer hebben exemplaren van het merk Costar onder de toetsen zitten.

De keuze welke stabilisator gekozen wordt, lijkt in combinatie met de gebruikte switches op basis van onze tests gevolgen te hebben voor de kracht die nodig is om een toets in te drukken. We hebben gemeten hoeveel gram er nodig is om een normale toets in te drukken en wat er nodig is om de spatiebalk in te drukken. Uit die gegevens (die je in de tabel kunt vinden) blijkt uiteraard dat het soort switches veel uitmaakt voor de kracht die je moet uitoefenen om een toets in te drukken. Als we de meetgegevens van de spatiebalk erbij pakken, zien we dat de Greetech-stabilisators in de Bloody ervoor zorgen dat je fors meer kracht moet zetten om de spatiebalk in te drukken. De Cherry- en de Costar-stabilisators lijken zich hetzelfde te gedragen. Daar blijft de kracht die nodig is om de spatiebalk in te drukken globaal hetzelfde. De Cherry-stabilisators in combinatie met de blauwe switches in de CM Storm zijn een uitzondering. Daar is fors minder kracht nodig om de spatiebalk in te drukken dan om een gewone toets in te drukken.

De Costar-stabilisators in de Razer Blackwidow in deze test lijken hun werk niet echt goed te doen in combinatie met de Kailh-switches. De grote toetsen op dit toetsenbord zijn zeer instabiel. De analogie van een wip kwam bij ons in ieder geval snel bovendrijven. Voor het aanslaan van de toetsen maakt de instabiliteit waarschijnlijk niet enorm veel uit, maar het lijkt ons sterk dat het goed is voor de levensduur van de toetsen en de switches en dus van je toetsenbord.

Toetsen

Dan de toetsen zelf. Daar valt eigenlijk niet veel spannends over te vertellen. Met uitzondering van het toetsenbord van Cherry zijn de lettertoetsen allemaal hetzelfde en praktisch uitwisselbaar. Ze staan ook op exact dezelfde afstand van elkaar. De toetsen op het Cherry-toetsenbord zijn iets minder breed, waardoor de afstand ertussen wat groter is. Ze zijn ook iets minder hoog.

We hebben voor deze test ook voor het eerst navraag gedaan bij de fabrikanten van welk materiaal de toetsen gemaakt zijn. ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene) komt het meest voor in de markt en is een polymeer van die drie componenten. Niet alle fabrikanten hebben onze vraag beantwoord, maar voor zover we hebben kunnen achterhalen hebben vrijwel alle toetsenborden toetsen van dit materiaal.

Naast ABS zijn PBT en POM twee andere redelijk bekende materialen voor het maken van toetsen. PBT staat voor Polybutylene Terephthalate en is veel harder dan ABS, maar lastiger te fabriceren en over het algemeen breekbaarder. Vandaar dat het wat minder vaak voorkomt dan ABS. In deze test zitten geen toetsenborden met dit type toetsen. De IBM Model M had/heeft deze toetsen en ook huidige grijze Cherry-toetsen zijn van dit materiaal gemaakt. POM staat voor Polyoxymethyleen en is eveneens hard en gaat lang mee, maar heeft weinig wrijving. De toetsen die van dit materiaal zijn vervaardigd, zijn (afhankelijk van de eventuele toplaag) wat gladder dan toetsen die van ABS en PBT zijn gemaakt. In deze test heeft voor zover wij hebben kunnen bepalen alleen het Cherry-toetsenbord toetsen die van dit materiaal gemaakt zijn.

Cherry MX-Board 3.0 MX Red

Bloody B540 Ahead Mechanical Illuminated Keyboard

Bloody is een submerk van A4Tech. Dit toetsenbord is splinternieuw en dus nog niet verkrijgbaar. Hij is vrij klein en heeft een losse polssteun, die weliswaar stevig is, maar alleen je linkerhand ondersteunt en erg makkelijk los komt. Voor dit toetsenbord zijn geen drivers te vinden, maar dat zou nog kunnen veranderen, aangezien de B540 überhaupt nog niet op de website van Bloody staat. Op het toetsenbord zit een Game Mode, waarmee je de Windows-knop uitschakelt.

Met Turbo Shot Key kun je de repeat-rate van een bepaalde toets aanpassen en met Auto Shot Key kun je ervoor zorgen dat je maar een keer op een bepaalde toets hoeft te drukken om hem continu te laten registreren tot je weer een keer op die toets drukt. De verlichting en de intensiteit ervan is zelf in te stellen met behulp van toetsencombinaties. Voor extra media- en macrotoetsen is geen plek. De mediatoetsen moeten via de FN-toets bediend worden. De standaard meegeleverde siliconen WASD-toetsen zijn een aardige extra.

CM Storm Mech Blue Switch

Door het gebruik van de blauwe switches is de CM Storm Mech Blue Switch een behoorlijk luidruchtig toetsenbord. Toch is dit apparaat niet ontworpen om te gebruiken als je alleen bent, wat je op basis van de geluidsproductie misschien wel zou denken. Het geïntegreerde handvat lijkt er in ieder geval op te duiden dat je hem meeneemt naar LAN-parties. Dit zorgt ervoor dat het een vrij breed model is. Het geheel voelt wel zeer stevig aan. Het bord is verder behoorlijk industrieel afgewerkt; de schroeven waarmee de bovenplaat vast zit, zijn te zien. Je kunt die bovenplaat eenvoudig loshalen om het naar eigen smaak af te werken, bijvoorbeeld in de kleuren van je team. Het apparaat is verder voorzien van een USB 3.0-aansluiting en -poorten en een ingebouwde geluidskaart.

Je kunt met behulp van de driver meerdere profielen instellen, maar wisselen van profiel kan alleen via de software, niet via het toetsenbord. De driver is verder overigens wel behoorlijk overzichtelijk. Je kunt de verlichting aanpassen via het toetsenbord. Er is voorzien in 5 macrotoetsen, maar voor het gebruik van mediatoetsen is een toetsencombinatie vereist. Op een apparaat van dit formaat hadden we graag losse mediatoetsen gezien.

Cherry MX Board 3.0 Red

De inzending van Cherry voor deze test is met afstand de goedkoopste van allemaal. Zo voelt hij echter ook aan. Het is vrij eenvoudig om het bord te torderen. Er zit geen polssteun bij, maar de toetsen en het bord zijn erg laag vergeleken met de rest van het veld, dus de noodzaak voor een polssteun is ook wat minder.

Qua verlichting is het redelijk karig. Behalve het Cherry-logo, zien we alleen lichtjes onder de twee Windows-toetsen en de Num Lock. Naar specifieke gaming-functies zal je op dit toetsenbord tevergeefs zoeken. Macrotoetsen zitten er dus niet op en ook een profieleditor is afwezig. We zien dan weer wel een paar mediatoetsen, maar alleen voor het regelen van het volume.

Corsair Vengeance K95

Als je de K95 bekijkt, dan valt op dat hij uit twee delen lijkt te bestaan. Het grootste gedeelte is gemaakt van aluminium, maar het eiland met de macrotoetsen is van plastic. Dit heeft vermoedelijk met (de kosten van) het productieproces te maken. Op deze manier kunnen ze de ombouw van een Vengeance K65 pakken en er de macrotoetsen aan ‘vastplakken’. Het geheel voelt overigens heel erg stevig aan, dus daar heeft deze samenstelling geen invloed op. Het aantal macrotoetsen valt behoorlijk op. 18 stuks is veel meer dan we ons voor kunnen stellen ooit te gebruiken. Maar goed, beter verlegen met dan verlegen om, zullen we maar denken, al maakt het het toetsenbord natuurlijk wel weer breder.

Dit toetsenbord voorziet verder in mediatoetsen. Het volume regelen gaat met behulp van een scrollwiel. Kijken we naar de verlichting, dan kun je de intensiteit ervan instellen en ervoor kiezen om alleen de pijltjestoetsen, WASD en de cijfers 1-6 te verlichten. Met de drie M-toetsen bovenaan schakel je snel tussen macro-profielen. Je kunt een profiel tegelijkertijd op het toetsenbord opslaan. De software is bij het eerste gebruik niet heel gebruiksvriendelijk.

Ducky Shine 3 DK9008 MX Red

De Shine 3 biedt net als zijn voorganger, de Shine 2, geen overvloed aan toetsen en heeft dan ook vrij bescheiden afmetingen. Het geheel voelt stevig aan, maar een polssteun zit er niet bij. Rechtsboven zien we applicatietoetsen zitten, maar mediatoetsen zijn niet aanwezig. Het volume regelen kan wel met behulp van Del, End en Page Down in combinatie met de Fn-toets. Speciale gaming toetsen en macro-toetsen zien we niet. Er is ook geen driver of software voor beschikbaar, dus profielen aanmaken en beheren is er niet bij.

Ducky richt zich zoals de naam van dit toetsenbord al een beetje aangeeft op de verlichting. Die heeft 9 verschillende standen, waarbij ook de intensiteit en de snelheid aan te passen is. Een van de opvallendste verlichtingsinstelling is die waarbij er een slang over het toetsenbord gaat. Verder is het mogelijk om 2 presets aan te maken, waarmee je zelf kan kiezen welke knoppen wel en welke niet verlicht zijn. De spatie kan apart ingesteld worden. Die spatie heeft een opvallende opdruk van een slang meegekregen. Mocht je dit niet mooi vinden, dan levert Ducky er ook een gewone variant bij. Ook in rode WASD-toetsen is voorzien.

Gigabyte Aivia Osmium MX Red

Dit toetsenbord is een wat typische verschijning. Het is een behoorlijk groot exemplaar, met een uitstulping links aan de bovenkant en een behoorlijk forse polssteun, die jammer genoeg redelijk snel loslaat. Verder valt op dat de opdruk van de toetsen niet overal even goed is uitgelijnd. In de uitstulping zitten de macrotoetsen verwerkt en de wieltjes voor het aanpassen of uitschakelen van de verlichting en het volume. Macro-toetsen bovenaan een toetsenbord zal voor veel gamers niet optimaal zijn. Die wil je over het algemeen links of eventueel rechts op het toetsenbord hebben.

Rechtsboven zien we een groot ‘Aivia’-logo. Dit kun je indrukken om van profiel te wisselen. Daar zijn er in totaal vijf van, die je in kunt stellen via de eenvoudige en duidelijke software. Het toetsenbord heeft intern geheugen waarop de macro’s ingesteld kunnen worden. Het toetsenbord heeft verder een lijnuitgang en een microfooningang. Onder de polssteun treffen we ten slotte twee extra pootjes aan (naast de ‘gewone’ pootjes aan de achterkant). Die zijn er om de ergonomie te bevorderen, iets wat we lastig kunnen testen en waar we dan ook geen oordeel over kunnen vellen.

Logitech G710+ Mechanical Gaming Keyboard

Met de G710+ probeert Logitech een zo compleet mogelijk mechanisch gaming toetsenbord te maken. Vrijwel alles wat je zou kunnen wensen van een gaming toetsenbord, zit erop. Uiteraard macro-toetsen, die door de oranje omlijsting lekker opvallend vormgegeven zijn. Daarnaast zien we drie knoppen zitten waarmee je tussen macroprofielen kunt wisselen, zijn de Windows-toetsen met een knop op het toetsenbord uit te schakelen en zien we losse mediatoetsen zitten die eenvoudig te bereiken zijn. Het volume kun je regelen met behulp van een scrolwiel.

De MR (Macro Record)-toets maakt het mogelijk om macro’s aan te maken zonder tussenkomst van de software. Vertragingen toevoegen gaat op deze manier niet, maar dat kan achteraf wel toegevoegd worden via de software. De maximaal zes profielen die je aan kunt maken in de software worden automatisch geladen bij het starten van een spel of programma. Wisselen tussen die profielen met behulp van alleen het toetsenbord is niet mogelijk. Per profiel kun je per gaming-toets drie functies toevoegen, waartussen je wel kunt wisselen tijdens het gamen. De verlichting van de toetsen kan ingesteld worden voor het hele toetsenbord, maar ook voor de WASD- en de pijltjestoetsen afzonderlijk.

QPad MK-85 Cherry MX Brown

De MK-85 is een toetsenbord dat er dankzij de matzwarte afwerking best chique uitziet. Hij voelt ook lekker stevig aan. Hetzelfde geldt voor de polssteun. Zelf zijn we niet zo gecharmeerd van het Q-vormige hartje en de tekst ‘We love gaming’ op die polssteun, maar dat moet iedereen voor zichzelf bepalen uiteraard. De standaard Q is vervangen door de Q zoals die geschreven wordt in QPad. Dat vinden we dan weer wel een leuke touch.

Naast de lichtjes om aan te geven dat de Num Lock of Caps Lock ingeschakeld is, zien we ook een ledje met de letter G. Dat gaat aan als de Gaming modus is ingeschakeld. Dat houdt in dat de Windows-toets uitgeschakeld wordt. Wisselen tussen profielen kan op het toetsenbord. Die knoppen zitten onder de functietoetsen 1-7. Ook hier zien we dus weer een Fn-toets, waarmee ook de mediatoetsen te bereiken zijn.

Er zijn geen vaste macro-toetsen aanwezig, die kun je zelf aan toetsen toewijzen in de software. Het is jammer dat die niet echt uitgebreid is en ook niet gebruiksvriendelijk. Je kunt de macro’s opslaan op het interne geheugen van het toetsenbord. De verlichting kun je dimmen op het toetsenbord. De rode ledjes die een ‘breathing’-effect simuleren kunnen voor zover wij hebben kunnen zien niet anders ingesteld worden.

Razer Blackwidow Ultimate 2014 Elite

De inzending van Razer is er zoals aangegeven eentje met switches die door Kailh speciaal voor Razer gemaakt zijn. Die zijn niet bepaald stevig en doen afbreuk aan de uitstekende bouwkwaliteit van het toetsenbord. Het bord is redelijk compact gehouden, met een zeer korte polssteun en niet zes macrotoetsen zoals we bij veel andere borden zien, maar vijf. Die zitten erg goed uitgelijnd en dicht bij de toetsen ernaast, waardoor ze heel erg makkelijk te bereiken zijn. Uiteraard is er geen plek voor losse mediatoetsen en andere extra toetsen.

Om het bord in te stellen, moet je gebruikmaken van de Razer Synapse 2.0 driver, die is gekoppeld met de cloud. Alle instellingen die je doet, worden daar opgeslagen en kun je ook eenvoudig weer ophalen als dat nodig is. Intern geheugen is niet aanwezig. Zonder Synapse heb je dus geen macro’s en andere specifieke instellingen tot je beschikking. Je kunt Synapse overigens gewoon lokaal draaien en hoeft dus geen verbinding te hebben met het internet. Het macrosysteem is wel zeer uitgebreid. Je kunt 10 profielen aanmaken en elke toets op het toetsenbord zelf instellen. Met de Game mode schakel je de Windows-toets uit, maar je kunt er ook voor kiezen om dan eveneens Alt+F4 en Shift+Tab uit te schakelen.

Roccat Ryos MK Pro Black

Deze Ryos MK Pro Black is het duurste toetsenbord in de test. Gebaseerd op de bouwkwaliteit is dat ook niet gek. Samen met de Razer is dit de best gebouwde uit de test. Dit terwijl het een behoorlijk groot exemplaar is. De polssteun is iets wat je er echt bij moet nemen, want die is onderdeel van de behuizing en dus niet verwijderbaar. Toch is er ondanks het formaat van het bord kennelijk geen ruimte geweest voor het aanbrengen van losse mediatoetsen. Die zitten onder de functietoetsen, evenals enkele applicatietoetsen. Aan de linkerkant van het bord zien we wel vijf macrotoetsen zitten.

Kijken we naar de software, dan zien we dat daarmee heel erg veel mogelijk is. Je kunt iedere toets apart instellen wat betreft licht en macro’s en de driver heeft veel macro’s alvast klaar staan voor populaire games. Het is alleen jammer dat die games wat verouderd zijn. Als je graag speelt met de verlichting van je toetsenbord, dan kun je je behoorlijk uitleven op deze Roccat. In de slaapstand is het bijvoorbeeld mogelijk om van je toetsenbord een sterrenhemel te maken. Gebruik je ook een muis van Roccat, dan kun gebruikmaken van Roccat Talk. Je toetsenbord en muis kunnen dan met elkaar communiceren.

Tt eSports Meka G-Unit UK

De Meka G-Unit is een op het eerste gezicht redelijk bescheiden toetsenbord. Het ziet er niet zo flitsend uit als sommige andere borden in deze test. Het is echter wel een zeer functioneel bord, al voelt de polssteun niet echt prettig aan qua afwerking. Tt eSports maakt geen gebruik van een Fn-toets, dus je hebt overal een eigen toets voor. Alleen applicatietoetsen ontbreken op het bord.

We zien niet minder dan 12 macrotoetsen links en ook nog eens drie profieltoetsen erboven. Je stelt die in met behulp van de software, maar die is jammer genoeg erg onoverzichtelijk. De macro’s worden op het eigen geheugen van het toetsenbord opgeslagen. Op gebied van verlichting is het wat karigs. Alleen WASD, de spatiebalk, de pijltjestoetsen en hun equivalenten op het numerieke eiland zijn verlicht. Die zijn ook voorzien van een extra coating, om slijtage tegen te gaan. Wat ons ten slotte nog is opgevallen is dat je bij het indrukken van bepaalde toetsen (profieltoetsen, mediatoetsen) het bijbehorende icoontje op je scherm ziet verschijnen. Dit is alleen uit te schakelen door het OSD-bestand uit de Program Files-map te verwijderen.

Conclusie

Het aanbod aan toetsenborden dat we in dit artikel voorbij hebben zien komen, is behoorlijk divers. Enkele exemplaren springen er wat ons betreft echt uit. Allereerst de Logitech G710+ Mechanical Gaming Keyboard. Dat is op vrijwel alle vlakken het best en krijgt dus een Hardware.Info Gold Award. De Corsair Vengeance K95 komt dicht in de buurt van de Logitech, maar haalt het net niet, onder andere vanwege de wat minder goede software. Die gaat dus naar huis met een Silver Award. Die is er eveneens voor de Tt eSports Meka G-Unit. Die ziet er wat simpel uit, maar presteert uitstekend, uitgezonderd dan de wat beperkte verlichting. Is dat laatste iets wat je heel erg belangrijk vindt, dan kom je uit bij de Ducky Shine 3 DK9008 MX Red en de Roccat Ryos MK Pro Black. Voor een award komt de eerste functionaliteit tekort en is de tweede te duur. De Roccat kan wel weer interessant zijn als je al een muis van dat merk hebt, vanwege de Roccat Talk-functionaliteit. De Razer Blackwidow Ultimate Elite 2014 is potentieel een Silver Award waardig, maar we hebben zo onze twijfels over de kwaliteit van de Kailh-switches die zijn gebruikt. De Cherry MX-Board 3.0 Red is weliswaar niet bijzonder stevig, maar wel lekker goedkoop. We zouden die graag met een Bronze Award naar huis sturen, maar we hebben moeite om dit een gaming toetsenbord te noemen, waardoor we de award in de kast houden. 


Logitech G710+ Mechanical Gaming Keyboard


Corsair Vengeance K95
Tt eSports Meka G-Unit


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Bloody B540 Ahead Mechanical Illuminated Keyboard

Bloody B540 Ahead Mechanical Illuminated Keyboard

 • Toetsenbord
 • Qwerty US
 • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
Cherry MX-Board 3.0 MX Red

Cherry MX-Board 3.0 MX Red

 • Toetsenbord
 • Qwerty US
 • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
CM Storm Mech Blue Switch

CM Storm Mech Blue Switch

 • Toetsenbord
 • Qwerty US
 • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
Silver Award Corsair Vengeance K95

Corsair Vengeance K95

 • Toetsenbord
 • Qwerty US
 • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
Ducky Shine 3 DK9008 MX Red

Ducky Shine 3 DK9008 MX Red

 • Toetsenbord
 • Qwerty US
 • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
Gigabyte Aivia Osmium MX Red

Gigabyte Aivia Osmium MX Red

 • Toetsenbord
 • Qwerty US
 • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
Gold Award Logitech G710+ Mechanical Gaming Keyboard

Logitech G710+ Mechanical Gaming Keyboard

 • Toetsenbord
 • Qwerty US
 • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
QPad MK-85 Cherry MX Brown

QPad MK-85 Cherry MX Brown

 • Toetsenbord
 • Qwerty US
 • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
Razer BlackWidow Ultimate 2014 Elite

Razer BlackWidow Ultimate 2014 Elite

 • Toetsenbord
 • Qwerty US
 • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
Roccat Ryos MK Pro Black

Roccat Ryos MK Pro Black

 • Toetsenbord
 • Qwerty US
 • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
Silver Award Tt eSports Meka G-Unit UK

Tt eSports Meka G-Unit UK

 • Toetsenbord
 • Qwerty UK
 • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
0
*