Archos 50c Oxygen review: echte octacore

15 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Dual SIM
 3. 3. 5-inch met 1280x720 pixels
 4. 4. Echte octacore
 5. 5. Camera
 6. 6. Software
 7. 7. Specificaties
 8. 8. Testresultaten: Systeembenchmarks
 9. 9. Testresultaten: GPU-prestaties
 10. 10. Testresultaten: Accuduur
 11. 11. Conclusie
 12. 1 besproken product
 13. 15 reacties

Echte octacore

Een chip met acht rekenkernen in een mobiel apparaat is op zich niet nieuw. Samsung gebruikt in meerdere tablets en in de recent aangekondigde Galaxy Alpha-smartphone bijvoorbeeld de Exynos 5 Octa. Dat is een chip die volgens het big.LITTLE-principe werkt, waarbij de CPU bestaat uit vier snelle Cortex-A15-kernen en vier relatief langzame maar zuinige Cortex-A7-kernen. Het idee hierachter is dat de Cortex-A7's gebruikt worden bij lichte belasting en dat de Cortex-A15's alleen ingeschakeld worden als de rekenkracht echt nodig is.

Archos 50c Oxygen

Bij de MediaTek MT6592 in deze Archos 50c Oxygen zien we acht Cortex-A7-kernen, die uiteraard niet in een big.LITTLE-configuratie samenwerken. Dat heeft immers geen zin, omdat het allemaal dezelfde cores zijn, die allemaal geklokt zijn op 1,6 GHz. Ze kunnen dus allemaal tegelijk ingeschakeld worden. Dat kunnen de acht cores van de huidige Exynos 5 Octa's ook, maar dan is er wel nog altijd sprake van een verdeling van taken. De vier Cortex-A15's kunnen dan gebruikt worden voor een intensieve taak, terwijl de vier Cortex-A7's tegelijkertijd voor een wat minder intensieve taak gebruikt worden. De acht kernen op deze MT6592 kunnen in theorie allemaal voor dezelfde taak ingeschakeld worden. Alle acht kernen tegelijkertijd aan het werk zetten levert een zeer behoorlijke rekenkracht op, zoals we verderop zullen zien.

De GPU op de MT6592 is de Mali-450 MP4, de iets hoger gepositioneerde broer van de aloude Mali-400. Hij is gebaseerd op dezelfde microarchitectuur als zijn voorloper, maar heeft de dubbele hoeveelheid L2 cache en is hoger geklokt. 

Het is natuurlijk de vraag hoe zinvol het is om een CPU te hebben in een smartphone met acht kernen die tegelijk ingeschakeld kunnen worden. Wij kunnen zo snel geen (multithreaded) scenario bedenken waarin dit het geval is. De big.LITTLE-configuratie zoals die nu door Samsung in de Exynos 5 Octa gebruikt wordt, lijkt ons nuttiger. Het valt overigens op dat deze processor eigenlijk uitsluitend wordt gebruikt in Chinese toestellen. Kennelijk is het daar erg belangrijk om het te hebben.

De 50c Oxygen heeft standaard 8 GB opslagcapaciteit aan boord, waarvan nog ruim 4 GB vrij te gebruiken is. Uitbreiden middels een microSD-kaartje behoort tot de mogelijkheden, maar gezien de beperkingen die Google oplegt aan waar je apps kan installeren, is 8GB niet overbemeten. Er zit verder 1 GB werkgeheugen in het toestel. Dit wordt single-channel aangestuurd.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Archos 50c Oxygen

Archos 50c Oxygen

 • Google Android 4.2
 • 8 GB
 • 5 inch
 • 1280x720
 • 8 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)
Niet verkrijgbaar
0
*