HTC One Mini 2 vs. Samsung Galaxy S5 Mini review

16 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. HTC One Mini 2: uiterlijk, specificaties en aansluitingen
 3. 3. HTC One Mini 2: paneel
 4. 4. Samsung Galaxy S5 Mini: uiterlijk, specificaties en aansluitingen
 5. 5. Samsung Galaxy S5 Mini: paneel
 6. 6. HTC One Mini 2 vs. Samsung Galaxy S5 Mini: hardware
 7. 7. HTC One Mini 2 vs. Samsung Galaxy S5 Mini: systeembenchmarks
 8. 8. HTC One Mini 2 vs. Samsung Galaxy S5 Mini: grafische benchmarks
 9. 9. HTC One Mini 2 vs. Samsung Galaxy S5 Mini: software
 10. 10. HTC One Mini 2 vs. Samsung Galaxy S5 Mini: camera
 11. 11. HTC One Mini 2 vs. Samsung Galaxy S5 Mini: accuduur
 12. 12. Specificaties en benchmarks
 13. 13. Conclusie en alternatieven
 14. 14. Besproken producten
 15. 15. Reacties

Inleiding

Na de introductie van een topmodel is het tegenwoordig vrijwel onvermijdelijk dat er een kleine variant van wordt uitgebracht. Wij gingen aan de slag met de HTC One Mini 2 en de Samsung Galaxy S5 Mini. Wat is de beste Mini van de twee?

Het uitbrengen van een kleine variant van een topmodel, is best slim van de fabrikanten van smartphones. De modelnaam van het topmodel zit erin verwerkt, wat ongetwijfeld tot hogere verkoopaantallen leidt. Een veelgehoorde klacht (in ieder geval hier op Hardware.Info) is dat de kleine uitvoeringen eigenlijk alleen in vormgeving en naam op de topmodellen lijken. Intern vertonen ze weinig gelijkenissen. Waar de toppers over zeer krachtige SoC's beschikken, moeten de Mini's het doen met minder geavanceerde en beduidend tragere varianten. Dat was al zo toen Samsung de trend inzette met de Galaxy SIII Mini en is eigenlijk nog altijd het geval. De enige uitzondering die we tot nu toe hebben gezien in ons testlab, is de Sony Xperia Z1 Compact. Die biedt vrijwel hetzelfde als de Xperia Z1. Het scherm heeft alleen een iets lagere resolutie.

HTC One Mini 2 Grey
De HTC One Mini 2...

De HTC One Mini 2 en de Samsung Galaxy S5 Mini volgen het voorbeeld van Sony niet. Het zijn dus beduidend minder krachtige apparaten dan hun grotere broers. De prijzen zijn overigens niet bepaald 'Mini' te noemen. Voor de kleine HTC betaal je gemiddeld zo'n 395 euro, terwijl je voor de S5 Mini gemiddeld ongeveer 430 euro kwijt bent.

Samsung Galaxy S5 Mini Black
...en de Samsung Galaxy S5 Mini

In wat volgt bespreken we de twee toestellen afzonderlijk van elkaar, waarna we ze tegen elkaar afzetten op enkele naar onze mening cruciale punten.

HTC One Mini 2: uiterlijk, specificaties en aansluitingen

De HTC One Mini 2 heeft een schermdiagonaal van 4,5 inch en is hiermee duidelijk een slag kleiner dan de grote HTC One. Verder is het op het eerste gezicht een kopie van zijn grote broer. Toch is dat niet helemaal het geval. Zo loopt de aluminium behuizing van de Mini niet helemaal door tot aan de rand van het paneel, maar heeft HTC ervoor gekozen om er nog een randje plastic tussen te stoppen. Achterop is ook duidelijk te zien dat er een andere camera is gebruikt in de Mini. Hier tref je geen UltraPixel-camera aan met de extra camera voor de diepte-informatie, maar 'gewoon' een module met een resolutie van 13MP. Aan de voorkant zit een 5MP-exemplaar. Gebleven qua uiterlijk is de extra rand met het HTC-logo onder het scherm, wat deze Mini een wat langwerpig uiterlijk geeft. Hij is verder bijna 11 mm dik en met ruim 135 gram ook best zwaar.

HTC One Mini 2 Grey

Intern is het bij de HTC One Mini 2 ook niet meteen watertanden. Daar is gekozen voor een bescheiden Snapdragon 400 (8926), een chip met vier Cortex-A7-kernen geklokt op 1,2 GHz en een relatief trage Adreno 305 als GPU. Het werkgeheugen bedraagt 1 GB en de interne opslag 16 GB. Dual-band Wi-Fi, LTE en Bluetooth 4.0 zijn ook van de partij. Uitbreiden via microSD behoort tot de mogelijkheden, iets wat bij de Mini van de vorige generatie nog niet mogelijk was.

HTC One Mini 2 Grey

HTC One Mini 2: paneel

HTC heeft voor de One Mini 2 niet gekozen voor een Full HD-resolutie, maar voor 1280x720 pixels. Dat levert met een pixeldichtheid van 326 ppi een weergave op die scherp genoeg is. Individuele pixels zijn niet meer te onderscheiden. Full HD op dit formaat was wat overdreven geweest. Wat met name opvalt aan het scherm als we het doormeten met Spectracal CalMAN 5 in combinatie met een X-Rite i1 Display Pro colorimeter, is dat de kleurtemperatuur met zo'n 10.000 Kelvin enorm hoog is. De blauwe waas over het scherm is dan ook niet te missen. Je kunt dit niet aanpassen in het instellingenmenu. De kleurweergave is verder ook niet bepaald foutloos, net zo min als de RGB-balans. Het gamma is wel vrij goed, evenals de maximale helderheid (390 candela per vierkante meter). Perfect is dit paneel echter zeker niet afgesteld, zoveel is duidelijk.

HTC One Mini 2 Grey

HTC One Mini 2 Grey

Samsung Galaxy S5 Mini: uiterlijk, specificaties en aansluitingen

De Galaxy S5 Mini lijkt nog meer op zijn grotere broer dan al het geval was bij de HTC One Mini 2. Samsung heeft wederom gekozen voor de plastic achterkant met kleine putjes erin en de chromen rand rondom het toestel. Ook aan de voorkant is er vrijwel geen verschil op te merken. Hij weegt met nog geen 120 gram lekker weinig. De USB 3.0-aansluiting van de S5 heeft Samsung laten vallen voor deze Mini.

Samsung Galaxy S5 Mini Black

Achterop zien we de camera en de sensoren op dezelfde plek zitten als bij de grote broer, al is de cameramodule van de grote S5 dikker en steekt die uit. Dat is bij de S5 Mini niet het geval. De camera heeft met 8MP dan ook slechts de helft van de resolutie van die van de grote S5. De achterklep kan losgehaald worden, waarna je SIM-kaart en microSD-kaart kunt plaatsen, of de accu kunt vervangen. Onder de camera zit de sensor waarmee je je hartslag kunt bepalen. Ook de vingerafdrukscanner is overigens van de partij, in de Home-knop. We zien verder bovenop ook een IR-oogje zitten, waarmee je de telefoon als universele afstandsbediening kunt gebruiken.

Samsung Galaxy S5 Mini Black
De hartslagmeter is ook op dit toestel van de partij.

Intern heeft de Galaxy S5 Mini eens iets anders in petto dan de standaard Snapdragon 400 die we nu al in zoveel toestellen zijn tegengekomen. Het is wel een SoC met vier Cortex-A7's, maar dan eentje uit de eigen fabrieken. Het betreft hier een Exynos 3, een type dat we niet hadden verwacht ooit nog tegen te komen. De andere Exynos 3 is de single-core Exynos 3110 die in de allereerste Galaxy S zat. De vier kernen in de Exynos 3 Quad in de S5 Mini zijn geklokt op 1,4 GHz en worden bijgestaan door een Mali-400 MP4 en 1,5 GB RAM. Ook hier zien we dual-band Wi-Fi, LTE en Bluetooth 4.0.

Samsung Galaxy S5 Mini: paneel

Ook de Galaxy S5 Mini heeft een 4,5-inch paneel met een resolutie van 1280x720 pixels. Het is er eentje van het Super Amoled-type, dat zoals gebruikelijk uitblinkt in de diepe zwartwaardes en het daaruit voortkomende contrast, handig als je bijvoorbeeld met weinig omgevingslicht een film of een ander beeld wilt bekijken met veel zwarte vlakken. De maximale helderheid is eveneens goed en de kleurtemperatuur niet overdreven hoog. Wat betreft kijkhoeken viel ons op dat er onder extreme hoeken een soort regenboogeffect over het scherm leek te komen. In de praktijk heb je hier weinig last van overigens, want je gebruikt het toestel nooit onder een dergelijke hoek.

Samsung Galaxy S5 Mini Black

Samsung Galaxy S5 Mini Black

Samsung biedt je op de S5 Mini weer de verschillende schermmodi aan. Standaard staat hij op 'Adaptive Display'. Het kleurgebied is in die instelling veel groter dan sRGB. De kleurafwijking van de meeste kleuren is vrij fors en met het blote oog zichtbaar. Als je niet houdt van een dergelijk groot kleurgebied, dan is het in onze ervaring altijd het best om de 'Standaard'-instelling te kiezen. Het gamma is verder licht aan de hoge kant. Ook dit is zeker geen perfect afgesteld scherm.

Bij de toestellen met Amoled-scherm die we de laatste tijd hebben besproken viel het op dat de maximale helderheid van het paneel veel hoger kan dan je handmatig in kunt stellen, als de hoeveelheid omgevingslicht hierom vraagt. Dat is bij de S5 Mini ook het geval. Handmatig kun je tot 370 candela per vierkante meter instellen, maar hij kan tot ruim boven de 500 doorschakelen.

HTC One Mini 2 vs. Samsung Galaxy S5 Mini: hardware

Als we de twee toestellen naast elkaar leggen, dan is het voor ons wel duidelijk naar welke smartphone we liever kijken. De HTC One Mini 2 vinden we veel mooier. Hij ziet er in het algemeen veel stijlvoller uit, mede dankzij het gebruik van aluminium. Dat hij dan wat zwaarder is, nemen we graag op de koop toe. De vormgeving van de behuizing van de HTC zorgt ervoor dat hij erg prettig in de hand ligt.

De Samsung Galaxy S5 Mini heeft natuurlijk ook enkele voordelen ten opzichte van de HTC. Zo is hij veel lichter, iets wat echt goed merkbaar is als je de twee toestellen ter hand neemt. Hij is daarnaast ook duidelijk kleiner. Iets kleins maar toch wel belangrijks is de positionering van de powerknop. Bij de Samsung zit die rechts aan de zijkant, waar je er zowel met links als met rechts heel makkelijk bij kunt. Bij de HTC moet je hiervoor naar de bovenkant van het toestel. Dat vinden we in de praktijk toch echt minder handig, zeker als je bedenkt dat de HTC toch al redelijk langwerpig is.

HTC One Mini 2 Grey
De powerknop bovenop de HTC One Mini 2 is niet altijd even eenvoudig te bereiken.

Als het gaat om de geluidskwaliteit, dan doen we dat vele malen liever naar de HTC. De naar voren gerichte speakers boven en onder het scherm produceren een veel beter geluid dan de speaker achterop de Samsung. Die klinkt op zich ook niet belabberd, maar haalt het bij lange na niet bij de speakers van de HTC.

Als je een toestel zoekt dat tegen een spatje moet kunnen, dan ben je bij de Samsung Galaxy S5 Mini aan het goed adres. De HTC is niet waterdicht. Wat opvalt is dat het toestel een IP67-certificering heeft meegekregen, maar dat er geen klepje voor de Micro USB-aansluiting zit. Bij de hoofdtelefoonaansluiting komen we dat al wat langer tegen, maar je hoeft nu ook niet meer te priegelen met een klepje als je de oplader aan wilt sluiten. Wat ons betreft is dit echt een vooruitgang. Ook als je gecharmeerd bent van hippe sensoren (vingerafdruklezer, hartslagmeter, IR-oogje), heeft Samsung een streepje voor.

Samsung Galaxy S5 Mini Black
De Samsung Galaxy S5 Mini heeft een IP67-codering

Een laatste puntje met betrekking tot de hardware van beide toestellen, is de responstijd van het scherm. Bij iedere HTC-smartphone die we reviewen valt ons op dat de capacitieve laag net iets sneller reageert dan het geval is op andere Android-toestellen. Dat is ook hier weer het geval. Het zijn geen enorme verschillen, maar toch net merkbaar. Het geeft net een wat betere gebruikservaring. De schermen van beide toestellen hebben overigens hun eigenaardigheden, zoals op de voorgaande pagina's besproken.

HTC One Mini 2 vs. Samsung Galaxy S5 Mini: systeembenchmarks

We kijken uiteraard ook even naar de scores bij de benchmarks van de HTC One Mini 2 en de Samsung Galaxy S5 Mini. De HTC is te herkennen aan de rode balkjes en de Samsung aan de groene. De Exynos 3 mag dan iets hoger geklokt zijn dan de Snapdragon 400, een echt duidelijk verschil is er niet zichtbaar tussen de twee SoC's.

HTC One Mini 2 vs. Samsung Galaxy S5 Mini: grafische benchmarks

We gebruiken GFXBench en 3DMark om het grafische gedeelte van een smartphone of tablet te laten zweten. Bij GFXBench is het zo dat de onscreen-variant zich aanpast aan de native resolutie van het apparaat waarop je de test doet. De offscreen-test hiervan heeft een Full HD-resolutie. 3DMark Ice Storm Extreme houdt geen rekening met de native resolutie van een smartphone, maar rendert beelden op 1080p.

Het is duidelijk dat zowel de ARM Mali-400 in de Samsung Galaxy S5 Mini als de Adreno 305 in de HTC One Mini 2 geen krachtpatsers zijn.

HTC One Mini 2 vs. Samsung Galaxy S5 Mini: software

Zowel HTC als Samsung maken over het algemeen behoorlijk wat werk van de schil die zo over Android heen bouwen. Dat is bij de One Mini 2 en de Galaxy S5 Mini niet anders. Beide toestellen draaien Android 4.4 en alle gebruikelijke onderdelen van hun schil zijn weer present. Bij HTC betekent dat natuurlijk de Sense UI met BlinkFeed, de FlipBoard-achtige omgeving waarin je al je nieuwsfeeds bij elkaar kunt groeperen. In het geval van Samsung is het duidelijk dat we met TouchWiz te maken hebben, met op ieder startscherm voorgeïnstalleerde widget en een instellingenmenu dat je op meerdere manieren kunt indelen. Een voordeel van de startschermen van TouchWiz is dat je eindeloos een kant op kan vegen. Bij HTC moet je op een gegeven moment weer de andere kant op gaan vegen, omdat je dan aan het eind van het aantal schermen bent.

HTC One Mini 2 Grey
Vanuit het lockscreen op de HTC One Mini 2 kun je meteen bij je gedockte apps.

Het lockscreen van HTC vinden we prettiger in gebruik dan dat van Samsung. Bij die laatste kun je naast ontgrendelen alleen de cameratoepassing meteen opstarten, terwijl bij HTC alle 'gedockte' toepassingen meteen vanaf het lockscreen beschikbaar zijn. Als je enkele toepassingen hebt die je veel gebruikt, zorgt dit ervoor dat je er veel sneller mee aan de slag kunt.

Samsung Galaxy S5 Mini Black
De notification drawer en toggles vinden we bij Samsung overzichtelijker.

Beide merken hebben er inmiddels een handje van om tijdens de eerste installatie een of meerdere voorstellen te doen om accounts aan te maken bij diensten die ze zelf aanbieden, naast het aanmelden bij Google. Samsung probeert je ook een account aan te laten maken voor hun eigen Samsung Apps-winkel. Als je dit niet wilt, krijg je een waarschuwing te zien dat dit wel eens zou kunnen leiden tot een mindere gebruikservaring. Het is bij beide toestellen duidelijk dat de fabrikanten de gebruiker het ecosysteem in willen krijgen. 

In de praktijk merk je bij beide toestellen niet echt veel van de wat minder krachtige SoC die is gebruikt. Toch kwam het bij beide toestellen voor dat er een kleine hapering zichtbaar/merkbaar was. Bij de Samsung Galaxy S5 Mini iets vaker en duidelijker dan bij de HTC One Mini 2. Het komt met name voor op het moment dat er twee toepassingen tegelijk om rekenkracht vragen. Bijvoorbeeld als er op de achtergrond een app wordt geüpdatet en je op de voorgrond een andere taak wilt uitvoeren. 

Hieronder zie je enkele screenshots van de interface van de HTC One Mini 2:

En hieronder enkele screenshots van de interface van de Samsung Galaxy S5 Mini:

 

HTC One Mini 2 vs. Samsung Galaxy S5 Mini: camera

We hebben uiteraard ook wat beter gekeken naar de camera's van de HTC One Mini 2 en de Samsung Galaxy S5 Mini. In de HTC zit een exemplaar van 13MP. In de standaard 16:9-verhouding komt dit uit op een resolutie van 10MP. Wil je de volledige resolutie gebruiken, dan moet je zoals gebruikelijk overschakelen op de verhouding van de sensor, 4:3. In de Samsung zit een module met een lagere resolutie, namelijk 8MP. Daar blijft 6MP van over in de standaard 16:9-verhouding.

Een lagere resolutie betekent zeker niet automatisch dat de foto's ook minder zijn. Daarvan zijn deze twee toestellen een goed voorbeeld, in ieder geval met standaardinstellingen. Samsung heeft het een stuk beter voor elkaar, ondanks de wat lagere resolutie. De HTC lijkt problemen te hebben met het dynamisch bereik. Dat blijkt wel als we dezelfde foto nog een keer nemen, maar nu met de camera in HDR-modus. Dan ziet de foto er een stuk beter uit. 

Hieronder kun je enkele foto's zien die we met beide toestellen gemaakt hebben. Bij de foto's gemaakt met de HTC One Mini 2 kun je bij de twee laatste foto's goed zien wat het verschil is tussen een opname met en eentje zonder HDR.

HTC One Mini 2:

Samsung Galaxy S5 Mini:

HTC One Mini 2 vs. Samsung Galaxy S5 Mini: accuduur

Accu's van mobiele telefoons testen we op twee manieren, waarbij we de helderheid van de schermen in alle gevallen instellen op 100 cd/m², wat een matige helderheid is, geschikt voor gebruik binnenshuis. Bij de SunSpider-test belasten we de CPU maximaal om zo een worst-case scenario te verkrijgen. De tweede accutest is in theorie een stuk vriendelijker: hierbij spelen we een MP4-filmbestand af.

Zowel de HTC One Mini 2 als de Samsung Galaxy S5 Mini presteren bij onze tests uitstekend. In de praktijk haalden we met beide toestellen ook met gemak het einde van de dag, al presteerde de HTC hier beter dan de Samsung. Dit zou te maken kunnen hebben met het verschil in paneeltechnologie. Van Super Amoled is bekend dat het relatief gezien hoe langer hoe zuiniger werkt naarmate de helderheid afneemt. Bij een hogere helderheid dan 100 cd/m², wat onherroepelijk voorkomt als je voor automatische helderheid kiest, zou het relatief gezien minder zuinig kunnen werken dan een IPS (LCD)-paneel.

Specificaties en benchmarks

Hieronder zie je de specificaties van de HTC One Mini 2 en de Samsung Galaxy S5 Mini.

Algemeen
 
MerkHTCSamsung
ProductnaamOne Mini 2 GreyGalaxy S5 Mini Black
Productcode99HZY012-00SM-G800FZKAPHN
DetailsProductinfoProductinfo
Besturingssysteem
BesturingssysteemAndroidAndroid
Besturingssysteem versieGoogle Android 4.4Google Android 4.4
Geheugen
Werkgeheugen1024 MB1536 MB
Opslaggeheugen16 GB16 GB
Beschikbaar opslaggeheugen12.4 GB11.7 GB
Geheugenkaartlezer
Beeldscherm
SchermtypeLCDOLED
Schermdiagonaal4.5 inch4.5 inch
Schermresolutie1280x7201280x720
Pixeldichtheid326 ppi326 ppi
Touchscreen
Touchscreen typeCapacitiefCapacitief
Tweede scherm
Processor
Processor / SoCQualcomm Snapdragon 400 (8926)Samsung Exynos 3 Quad 3470
ARM-architectuurARMv7ARMv7
Aantal cores totaal44
Type cluster 1ARM Cortex-A7ARM Cortex-A7
Snelheid cluster 11190 MHz1400 MHz
GPUAdreno 305ARM Mali-400 MP4
Camera
Camera (achter)
Cameraresolutie (achter)13 MPixel8 MPixel
Tweede camera (achter)
Camera (voor)
Cameraresolutie (voor)5 MPixel2.1 MPixel
Tweede camera (voor)
Optische zoom1 x1 x
Flitser
Autofocus
Optische beeldstabilisatie
Maximale video opnameresolutie1920x10801920x1080
Toestel
Model typeBarBar
SIM typeNanosimMicrosim
Simlockvrij
Dual SIM
Volwaardig toetsenbord
Stylus
VoedingsaansluitingMicro USBMicro USB
Koptelefoon aansluiting (3,5mm jack)
IP-classificatieIP67 stof (volledig) en dompeldicht
Accu
Gesprekstijd16.2 uur10 uur
Stand-by tijd556 uur252 uur
Verwisselbare accu
Accucapaciteit2100 mAh2100 mAh
AccutypeLi-IonLi-Ion
Connectiviteit / Netwerk
2G
3G
4G
Edge
GPRS
HSPA
HSDPA
HSUPA
LTE
UMTS
WiFi
WiFi-standaard (hoogste)WiFi 4 (802.11n)WiFi 4 (802.11n)
Dual-band WiFi
Bluetooth
Bluetooth-versieBluetooth 4.0Bluetooth 4.0
Near Field Communication (NFC)
Uiterlijk
Lengte137.5 mm131.1 mm
Breedte64.94 mm64.8 mm
Dikte10.9 mm9.62 mm
Gewicht136.9 gram119.2 gram
KleurGrijsZwart
Functionaliteit
E-mail
MMS
SMS
GPS
DLNA
Proximity sensor
Accelerometer
Exchange synchronisatie
Agenda
Calculator
Notities
Trilfunctie
Vingerafdrukscanner
Ondersteunde Bluetooth profielen
Advanced Audio Distribution Profile (A2DP)
Audio/Video Remote Control Profile (AVRCP)
Hands-Free Profile (HFP)
Human Interface Device Profile (HID)
Headset Profile (HSP)
Object Push Profile (OPP)
Personal Area Networking Profile (PAN)
Phone Book Access Profile (PBAP, PBA)
SIM Access Profile (SAP, SIM, rSAP)
Audioformaten
aac
mp3
ogg
wav
wma
Videoformaten
3GP
h.264
h.265
MPEG 4
WMV
Overige
Garantie2 jaar
Android benchmarks
Android OS versieAndroid 4.4.2 (KitKat)Android 4.4.2 (KitKat)
AnTuTu 3.x Total15271
AnTuTu 3.x RAM2703
AnTuTu 3.x CPU Integer3599
AnTuTu 3.x CPU Float3305
AnTuTu 3.x 2D Graphics847
AnTuTu 3.x 3D Graphics3814
AnTuTu 3.x Database IO555
AnTuTu 3.x SD card read50 MB/s
AnTuTu 3.x SD card write71.4 MB/s
AnTuTu 4.x Total1753918911
AnTuTu 4.x Multitask29553544
AnTuTu 4.x Dalvik11031247
AnTuTu 4.x CPU integer10911288
AnTuTu 4.x CPU float-point1038833
AnTuTu 4.x RAM operation18152132
AnTuTu 4.x RAM speed14551663
AnTuTu 4.x GPU - 2D graphics10571485
AnTuTu 4.x GPU - 3D graphics55875383
AnTuTu 4.x Storage I/O808716
AnTuTu 4.x Database I/O630620
PCMark Work performance score2250
PCMark Web Browsing score2012
PCMark Video Playback score2720
PCMark Writing score2715
PCMark Photo Editing score1724
Platform onafhankelijke tests
GFXBenchmark 2.7 T-Rex HD C24Z1611 fps9.5 fps
GFXBenchmark 2.7 T-Rex HD C24Z16 offscreen5.6 fps6.1 fps
GFXBenchmark 2.5 Egypt HD C24Z1627 fps23 fps
GFXBenchmark 2.5 Egypt HD C24Z16 offscreen16 fps22 fps
Geekbench 2 Score13061338
Geekbench 2 Integer10961143
Geekbench 2 Floating Point18411961
Geekbench 2 Memory12381094
Geekbench 2 Stream308334
Geekbench 3 Score - Single-Core Score341370
Geekbench 3 Score - Multi-Core Score11731143
Geekbench 3 Integer - Single-Core Score408467
Geekbench 3 Integer - Multi-Core Score15401578
Geekbench 3 Floating Point - Single-Core Score309355
Geekbench 3 Floating Point - Multi-Core Score11791119
Geekbench 3 Memory - Single-Core Score275209
Geekbench 3 Memory - Multi-Core Score431322
3DMark Ice Storm Extreme (Total Score)28662807
3DMark Ice Storm Extreme (Graphics Score)24342390
3DMark Ice Storm Extreme (Physics Score)75767207
3DMark Ice Storm Extreme (GT1)13.9 fps9.9 fps
3DMark Ice Storm Extreme (GT2)8.5 fps10.9 fps
3DMark Ice Storm Unlimited (Total Score)47173566
3DMark Ice Storm Unlimited (Graphics Score)42403052
3DMark Ice Storm Unlimited (Physics Score)77838683
3DMark Ice Storm Unlimited (GT1)24 fps9.9 fps
3DMark Ice Storm Unlimited (GT2)15 fps20.1 fps
SunSpider 0.9.11113 ms1251 ms
SunSpider 1.0.21233 ms1225 ms
Google Octane14312023
Accuduur: Sunspider benchmark / WiFi muziek398 min.488 min.
Accutest - Videotest 100 cd/m2663 min.731 min.
GFXBench Manhattan 3.03.9 fps
GFXBench Manhattan offscreen 3.01.6 fps
GFXBench T-Rex11 fps8.7 fps
GFXBench T-Rex offscreen5.6 fps5.5 fps
GFXBench Battery Test358 min.486 min.
Testresultaten beeldscherm 2011
Kleurtemperatuur10683 K7655 K
Helderheid wit391 cd/m²370 cd/m²
Helderheid zwart0.32 cd/m²0 cd/m²
Contrast1222 : 1
Gemiddelde grijsafwijking (Delta E 1994)4.2
Gemiddelde kleurafwijking (Delta E 1994)6.3
Testresultaten beeldscherm 2015
Piekhelderheid wit (33% schermoppervlak)511 cd/m²
Kleurtemperatuur7511 K
Helderheid wit364 cd/m²
Gemiddelde grijsafwijking (Delta E 2000)5.3
Gamma 10%2.46
Gamma 20%2.34
Gamma 30%2.38
Gamma 40%2.38
Gamma 50%2.44
Gamma 60%2.46
Gamma 70%2.48
Gamma 80%2.51
Gamma 90%2.53
Gamma2.44
Gamma (afwijking van 2,2)0.24
Gemiddelde kleurafwijking (Delta E 2000)5.5

Conclusie en alternatieven

De HTC One Mini 2 en Samsung Galaxy S5 Mini zijn mini-uitvoeringen van topmodellen zoals we ze de afgelopen jaren vaker gezien hebben. Uiterlijk lijken ze er veel op, maar inwendig juist helemaal niet. De prijs ligt rond de 400 euro, met de HTC als goedkoopste van de twee. Dat is een fors bedrag als je bedenkt dat de gebruikte componenten ook in toestellen zitten die ongeveer de helft kosten en dat er toestellen zijn met beduidend krachtiger hardware die ook nog op of onder deze prijs zitten.

Als je helemaal geen probleem hebt met de prijsstelling van de toestellen en gewoon graag een kleinere uitvoering van de topmodellen van HTC of Samsung wil hebben, dan is natuurlijk de vraag welke van de twee de beste is. De HTC voelt kwalitatief duidelijk hoogwaardiger aan dan de Samsung. De S5 Mini heeft dan weer als voordeel dat hij lichter is en dat de accu verwisselbaar is. Ze liggen beide om verschillende redenen best prettig in de hand: de HTC vanwege de fijne vormgeving, de Samsung vanwege het lage gewicht.

Intern is er niet veel bijzonders te melden over de toestellen. De SoC's kwijten zich van hun taak, zonder echt uit te blinken. Het valt op dat beide toestellen af en toe last hebben van lag, bij het gelijktijdig uitvoeren van meerdere taken. De Samsung heeft hier iets meer last van dan de HTC. Qua interface verkiezen we die van HTC boven die van Samsung. Hij ziet er wat ons betreft beter uit en de extra toepassingen op het lockscreen zijn erg handig. We zijn niet echt te spreken over alle extra diensten en toepassingen die worden aangeboden tijdens het installatieproces op beide toestellen.

Kijken we naar de panelen die zijn toegepast, dan hebben ze beide zo hun eigenaardigheden. Die van de HTC heeft een veel te hoge kleurtemperatuur met een zichtbare blauwzeem tot gevolg, terwijl die van de Samsung in de Adaptive Display-stand een zeer grote kleurruimte biedt, waardoor kleuren erg overgesatureerd worden weergegeven. Je kunt dat gelukkig zelf bijstellen in de instellingen. Het regenboogeffect bij extreme kijkhoeken kan niet verholpen worden in de instellingen, maar is in de praktijk geen issue.

Al met al ontlopen de twee toestellen elkaar niet bijster veel. Het zijn ook zeker geen slechte smartphones. Voor dit geld zouden we ze echter niet meteen aanraden. Als we toch moeten kiezen tussen de twee toestellen, dan zouden we voor de HTC One Mini 2 gaan, omdat die er naar onze mening veel beter uitziet, beter aanvoelt (ook in gebruik) en goedkoper is. Als je behoefte hebt aan de verschillende sensoren die Samsung op de Galaxy S5 Mini heeft aangebracht, is dat uiteraard de betere keuze.

Alternatieven

Als je ongeveer 400 euro te besteden hebt aan een telefoon, dan zouden we zowel de HTC One Mini 2 als de Samsung Galaxy S5 Mini links laten liggen. De Sony Xperia Z1 Compact is namelijk een veel interessanter toestel. Als je niet bang bent om Windows Phone te proberen, dan heb je met een beetje goed zoeken ook een Nokia Lumia 1020 voor dat bedrag. En laten we vooral ook niet de Nexus 5 van Google vergeten, die ook op bijna alle vlakken superieur is. De Huawei Ascend P7 is verder ook goedkoper dan zowel de HTC als de Samsung, evenals de LG G2. Ben je tevreden met 1280x720 en ruwweg de hardware zoals die in de One Mini 2 en Galaxy S5 Mini wordt gebruikt, dan kost de Moto G van Motorola ongeveer de helft. De recent besproken octacore-smartphone van Archos, de 50c Oxygen, kost ruim minder dan de helft, net als de Acer Liquid E3. De drie laatstgenoemde moeten het op bepaalde punten wel afleggen tegen de twee toestellen in deze review en hebben wellicht een wat minder bekende naam, maar kosten relatief gezien zo weinig dat ze hoe dan ook interessant zijn.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

HTC One Mini 2 Gold

HTC One Mini 2 Gold

 • Google Android 4.4
 • 1024 MB
 • 16 GB
 • 4.5 inch
 • 1280x720
 • 13 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)
Niet verkrijgbaar
HTC One Mini 2 Grey

HTC One Mini 2 Grey

 • Google Android 4.4
 • 1024 MB
 • 16 GB
 • 4.5 inch
 • 1280x720
 • 13 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)
Niet verkrijgbaar
HTC One Mini 2 Silver

HTC One Mini 2 Silver

 • Google Android 4.4
 • 1024 MB
 • 16 GB
 • 4.5 inch
 • 1280x720
 • 13 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)
Niet verkrijgbaar
Samsung Galaxy S5 Mini Black

Samsung Galaxy S5 Mini Black

 • Google Android 4.4
 • 1536 MB
 • 16 GB
 • 4.5 inch
 • 1280x720
 • 8 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)
Niet verkrijgbaar
Samsung Galaxy S5 Mini Blue

Samsung Galaxy S5 Mini Blue

 • Google Android 4.4
 • 1536 MB
 • 16 GB
 • 4.5 inch
 • 1280x720
 • 8 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)
Niet verkrijgbaar
Samsung Galaxy S5 Mini Gold

Samsung Galaxy S5 Mini Gold

 • Google Android 4.4
 • 1536 MB
 • 16 GB
 • 4.5 inch
 • 1280x720
 • 8 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)
Niet verkrijgbaar
Samsung Galaxy S5 Mini White

Samsung Galaxy S5 Mini White

 • Google Android 4.4
 • 1536 MB
 • 16 GB
 • 4.5 inch
 • 1280x720
 • 8 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)
Niet verkrijgbaar
0
*