Ubiquiti Unifi access points review

23 reacties
3 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Voeding via PoE
 3. 3. De drie modellen
 4. 4. Intern
 5. 5. Unifi Controller
 6. 6. Mogelijkheden (1)
 7. 7. Mogelijkheden (2)
 8. 8. Specificaties
 9. 9. Gewijzigde testmethode
 10. 10. Testresultaten: 802.11n 2,4/5 GHz - 3 meter
 11. 11. Testresultaten: 802.11n 2,4/5 GHz - 10 meter
 12. 12. Testresultaten: 802.11n - 3 laptops tegelijk
 13. 13. Testresultaten: 802.11ac - 3 en 10 meter
 14. 14. Testresultaten: 802.11ac - 3 laptops tegelijk
 15. 15. Praktijktest
 16. 16. Testresultaten: stroomverbruik
 17. 17. Conclusie
 18. 3 besproken producten
 19. 23 reacties

Inleiding

Een draadloos access point zit tegenwoordig in vrijwel iedere router of modemrouter. Met name in modemrouters die je van je provider krijgt, is dat onderdeel echter vaak niet van een bijster goede kwaliteit. Ook als je Wi-Fi wilt toevoegen aan een bepaalde ruimte in huis die niet gedekt wordt door je 'hoofdrouter', kan een access point een oplossing bieden. Ubiquiti levert met de Unifi-lijn interessante, centraal te beheren modellen. Die zijn weliswaar voornamelijk gericht op de zakelijke markt, maar we horen dat ze regelmatig ook overwogen worden voor thuis. Wij hebben de UAP, UAP-Pro en de UAP-AC nader bekeken.


Op de doos van alle drie de access points staat dat het hier gaat om spullen die zijn bedoeld voor de 'Enterprise', oftewel grote bedrijven. Dat is te merken aan enkele zaken. Allereerst hebben ze de vorm van een rookmelder. Het is met andere woorden eigenlijk de bedoeling dat je ze ophangt, hetzij aan de muur, hetzij aan het plafond. Ze zijn daarnaast wit, waardoor ze redelijk goed wegvallen tegen een plafond of muur, in zakelijke omgevingen vaak eveneens wit.

Ubiquiti UniFi AP Pro
De Ubiquiti Unifi AP en AP-Pro zitten in dezelfde behuizing...

Een kenmerk dat hiermee samenhangt, is dat de access points gevoed worden middels PoE: power over ethernet, ofwel stroom via de netwerkkabel. Zodra je apparaten op gaat hangen, is de kans groot dat er geen stopcontact in de buurt is. Aangezien je toch een UTP-kabel nodig hebt om het apparaat aan te sluiten op het netwerk, is PoE dan wel zo handig. Ubiquiti heeft alles wat je nodig hebt om het access point te plaatsen in de doos gedaan. Naast een PoE-injector, zitten er ook meerdere onderdelen bij waarmee je de apparaten op kunt hangen. Niet alleen schroeven en pluggen, maar ook een 'backplate' waar je het apparaat op kunt bevestigen.

Ubiquiti UnfFi AP

Ubiquiti UniFi AP Pro
...met uitzondering van het aantal netwerkaansluitingen. 1 bij de Unifi AP (boven), 2 bij de AP-Pro.

We bedanken de WiMood shop voor het ter beschikking stellen van de drie access points die we in deze review bespreken. Er zijn verpakkingen waar 1 Unifi in zit en er zijn er waar er 3 in zitten. Bij WiMood kost de Unifi AP 61 euro, de Unifi AP-Pro 186 euro en de Unifi AP-AC 249 euro, exclusief BTW. Daarmee is het verschil tussen de single-band en de dual-band variant erg groot. Naast de drie apparaten die we getest hebben, is er ook nog een long range-variant van het instapmodel.

Ubiquiti UniFi AP AC
Ubiquiti Unifi AP-AC


3 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Ubiquiti UnfFi AP

Ubiquiti UnfFi AP

 • 802.11n
 • Power over Ethernet
Niet verkrijgbaar
Ubiquiti UniFi AP AC

Ubiquiti UniFi AP AC

 • 802.11ac
 • 450 Mbit/s
 • 1300 Mbit/s
 • Power over Ethernet
Niet verkrijgbaar
Ubiquiti UniFi AP Pro

Ubiquiti UniFi AP Pro

 • 802.11n
 • 450 Mbit/s
 • 300 Mbit/s
 • Power over Ethernet
Niet verkrijgbaar
0
*