Ubiquiti Unifi access points review

22 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Voeding via PoE
 3. 3. De drie modellen
 4. 4. Intern
 5. 5. Unifi Controller
 6. 6. Mogelijkheden (1)
 7. 7. Mogelijkheden (2)
 8. 8. Specificaties
 9. 9. Gewijzigde testmethode
 10. 10. Testresultaten: 802.11n 2,4/5 GHz - 3 meter
 11. 11. Testresultaten: 802.11n 2,4/5 GHz - 10 meter
 12. 12. Testresultaten: 802.11n - 3 laptops tegelijk
 13. 13. Testresultaten: 802.11ac - 3 en 10 meter
 14. 14. Testresultaten: 802.11ac - 3 laptops tegelijk
 15. 15. Praktijktest
 16. 16. Testresultaten: stroomverbruik
 17. 17. Conclusie
 18. 18. Besproken producten
 19. 19. Reacties

Inleiding

Een draadloos access point zit tegenwoordig in vrijwel iedere router of modemrouter. Met name in modemrouters die je van je provider krijgt, is dat onderdeel echter vaak niet van een bijster goede kwaliteit. Ook als je Wi-Fi wilt toevoegen aan een bepaalde ruimte in huis die niet gedekt wordt door je 'hoofdrouter', kan een access point een oplossing bieden. Ubiquiti levert met de Unifi-lijn interessante, centraal te beheren modellen. Die zijn weliswaar voornamelijk gericht op de zakelijke markt, maar we horen dat ze regelmatig ook overwogen worden voor thuis. Wij hebben de UAP, UAP-Pro en de UAP-AC nader bekeken.


Op de doos van alle drie de access points staat dat het hier gaat om spullen die zijn bedoeld voor de 'Enterprise', oftewel grote bedrijven. Dat is te merken aan enkele zaken. Allereerst hebben ze de vorm van een rookmelder. Het is met andere woorden eigenlijk de bedoeling dat je ze ophangt, hetzij aan de muur, hetzij aan het plafond. Ze zijn daarnaast wit, waardoor ze redelijk goed wegvallen tegen een plafond of muur, in zakelijke omgevingen vaak eveneens wit.

Ubiquiti UniFi AP Pro
De Ubiquiti Unifi AP en AP-Pro zitten in dezelfde behuizing...

Een kenmerk dat hiermee samenhangt, is dat de access points gevoed worden middels PoE: power over ethernet, ofwel stroom via de netwerkkabel. Zodra je apparaten op gaat hangen, is de kans groot dat er geen stopcontact in de buurt is. Aangezien je toch een UTP-kabel nodig hebt om het apparaat aan te sluiten op het netwerk, is PoE dan wel zo handig. Ubiquiti heeft alles wat je nodig hebt om het access point te plaatsen in de doos gedaan. Naast een PoE-injector, zitten er ook meerdere onderdelen bij waarmee je de apparaten op kunt hangen. Niet alleen schroeven en pluggen, maar ook een 'backplate' waar je het apparaat op kunt bevestigen.

Ubiquiti UnfFi AP

Ubiquiti UniFi AP Pro
...met uitzondering van het aantal netwerkaansluitingen. 1 bij de Unifi AP (boven), 2 bij de AP-Pro.

We bedanken de WiMood shop voor het ter beschikking stellen van de drie access points die we in deze review bespreken. Er zijn verpakkingen waar 1 Unifi in zit en er zijn er waar er 3 in zitten. Bij WiMood kost de Unifi AP 61 euro, de Unifi AP-Pro 186 euro en de Unifi AP-AC 249 euro, exclusief BTW. Daarmee is het verschil tussen de single-band en de dual-band variant erg groot. Naast de drie apparaten die we getest hebben, is er ook nog een long range-variant van het instapmodel.

Ubiquiti UniFi AP AC
Ubiquiti Unifi AP-AC

Voeding via PoE

De PoE-aansluitingen zijn bij alle drie de modellen naar de zijkant gericht, in een uitsparing. Je hoeft dus niet per se in je plafond te zijn om hem aan te kunnen sluiten. In veel bedrijven is dat natuurlijk wel de fraaiste oplossing, zeker als je een systeemplafond hebt. Dan kun je de UTP-kabel simpelweg bovenop de platen leggen van het plafond. In een thuissituatie is plaatsing ergens op een muur realistischer, of wellicht ergens in een trapgat. In de meterkast kan natuurlijk ook, maar dat zouden we eigenlijk nooit aanraden. Dat is een van de slechtst denkbare plaatsen voor een draadloos toegangspunt. Je kunt hem natuurlijk ook gewoon ergens neerleggen.

In PoE heb je op dit moment twee varianten, 802.3af en 802.3at. Andere namen voor de twee standaarden zijn 802.3at Type 1 voor 802.3af en 802.3at Type 2 voor 802.3at. De eerste levert een maximaal vermogen per poort van ruwweg 15 watt. Switches die zijn uitgerust met de tweede standaard (die ook regelmatig wordt aangeduid als PoE+) kunnen maximaal ongeveer 34 watt leveren per netwerkpoort. In de praktijk zal niet al dat vermogen aankomen bij het apparaat zelf en moet je rekening houden met een vermogen dat zo’n 10-25% lager kan liggen.

Ubiquiti UniFi AP AC
Een voedingsaansluiting is niet te vinden op de Ubiquiti-access points. Je moet dus echt PoE gebruiken, al dan niet met de meegeleverde injector.

De drie Ubiquiti Unifi access points die we hier bespreken maken gebruik van drie verschillende soorten PoE en zijn niet met een gewone adapter van voeding te voorzien. Voor 802.11ac is in de meeste gevallen 802.3at (PoE+) nodig, zo ook bij de Unifi AP-AC. Dit is geen wetmatigheid overigens. Ruckus Wireless levert bijvoorbeeld 802.11ac access points die gewoon overweg kunnen met 802.3af. Dat is de standaard die normaal gesproken gebruikt wordt door 802.11n-modellen, zoals de Unifi AP-Pro.

De instapper van de drie, de Unifi AP, wordt weliswaar gevoed via PoE, maar is niet compliant met een van de standaarden. Deze heeft een Ubiquiti-specifieke variant van PoE nodig. Als je dit access point aansluit op een standaard PoE-switch of -router, gebeurt er niets. Om PoE te kunnen leveren aan dit model, moet je gebruikmaken van de PoE-injector die in de doos zit. Bij de twee andere is het gebruik hiervan optioneel en eigenlijk alleen aan te raden als het echt niet anders kan.

De drie modellen

De Ubiquiti Unifi AP, Unifi AP-Pro en Unifi AP-AC zijn duidelijk producten uit dezelfde stal, met als grootste verschil op het eerste gezicht dat de AP-AC vierkant is en de twee andere modellen rond. Dit heeft waarschijnlijk hoofdzakelijk te maken met het aantal antennes. Antennes in een router of access point moeten fysiek een bepaalde afstand van elkaar verwijderd zitten om meerwaarde te bieden. Op het wat grotere bordje in de AP-AC is dat eenvoudiger te realiseren. 

Een andere manier om de drie modellen uit elkaar te houden, is door te kijken naar de kleur van de verlichting. De AP heeft een ring bovenop die groen oplicht nadat hij is geconfigureerd, de twee andere zijn voorzien van blauwe verlichting, die bij de AP-AC wederom in de vorm van een vierkant is. Op de AP-Pro heeft de verlichting wel de vorm van een cirkel. Je kunt deze verlichting overigens uitzetten als je dat wilt. Hij is ook te gebruiken om het access point mee te lokaliseren. Als je er twee in je huis hebt hangen, is dat niet heel zinvol, maar als je een compleet bedrijfsnetwerk hebt met een stuk of 10-20 Unifi's, dan kan het toch best handig zijn. De verlichting is ook op andere momenten handig om de status van het apparaat in een oogopslag te kunnen bepalen.

Ubiquiti UniFi AP Pro
De Ubiquiti-access points worden zeer compleet geleverd.

Qua aansluitingen zien we op de AP-Pro en AP-AC twee maal RJ45 zitten, beide gigabit ethernet. Een ervan is er voor de uplink. Het is ook duidelijk aangegeven welke dat is. De access points bieden geen PoE-passthrough, dus op de andere poort kun je alleen apparaten aansluiten die hun voeding elders vandaan krijgen. Of de extra poort echt een zinvolle toevoeging is aan een access point dat bedoeld is om aan het plafond of aan de muur gehangen te worden, vragen we ons af. Maar goed, mocht je het nodig hebben, dan zit het er in ieder geval op. De Unifi AP moet het doen met een enkele poort. Dit is ook geen gigabit-poort, maar Fast Ethernet.

De Fast Ethernet-poort op de Unifi AP is wat ons betreft overigens zeker geen reden om hem meteen links te laten liggen. Voor een 802.11n access point dat alleen ondersteuning biedt voor de 2,4GHz-frequentieband is gigabit eigenlijk helemaal niet nodig. Sneller dan 100 Mbps gaat het naar alle waarschijnlijkheid toch zelden of nooit in praktijksituaties. De AP-Pro en AP-AC zijn wel dual-band modellen. Op 5 GHz worden wel regelmatig snelheden behaald van meer den 100 Mbps. Daarnaast is het ook wel prettig dat je een gigabitverbinding doorlust naar de tweede ethernetpoort.

Intern

Nadat we klaar waren met testen, hebben we de Ubiquiti Unifi AP, AP-Pro en AP-AC voor zover dat mogelijk was, opengemaakt. Wat hierbij opvalt is dat de gebruikte hardware in tegenstelling tot het uiterlijk en implementatie van de apparaten niet bepaald 'Enterprise' genoemd kan worden. We komen chips tegen die we de afgelopen jaren al in behoorlijk wat consumentenrouters tegengekomen zijn.

Ubiquiti UnfFi AP
Ubiquiti Unifi AP

Als we de single-band Ubiquiti AP open maken, zien we een bescheiden bordje, zonder poespas zoals heatspreaders. De SoC's zijn van Atheros. Als CPU is er gekozen voor de AR7241 en een AR9287 houdt het 2,4GHz-netwerk in de lucht. Dit zijn geen bijzonder nieuwe chips. De naam van Qualcomm, dat Atheros in 2011 heeft overgenomen, staat er nog niet op. Het werkgeheugen is van Samsung en bedraagt 64 MB. De twee antennes geven aan dat we hier te maken hebben met een maximale theoretische doorvoersnelheid van 300 Mbps.

Ubiquiti UniFi AP Pro
Ubiquiti Unifi AP-Pro

Op de AP-Pro zien we eveneens twee Atheros-chips. De AR9344 fungeert als CPU en onderhoudt de verbindingen op 2,4 GHz. 5 GHz is in handen van de AR9580. Die laatste hebben we enkele jaren geleden bijvoorbeeld ook al gezien op de TP-Link WDR3600, dus is ook zeker geen high-end chip. Het werkgeheugen bedraagt 256 MB en komt uit de fabrieken van Winbond. De antenneconfiguratie is op het eerste gezicht wellicht wat typisch. Er zitten drie antennes aangesloten op de AR9344 en twee op de AR9580. Dit betekent dat er op 2,4 GHz een theoretische maximale bandbreedte beschikbaar is van 450 Mbps en op 5 GHz 300 Mbps. Dat is dus juist wel het tegenovergestelde van wat we zien bij consumentenproducten, waar een N750-apparaat 300 Mbps op 2,4 GHz biedt en 450 Mbps op 5 GHz. Op zich een verdedigbare keuze voor een zakelijke omgeving: 2,4 GHz heeft een groter bereik, dus je hebt minder access points om overal bereik te hebben waar je dat wilt hebben.

Ubiquiti UniFi AP AC
Ubiquiti Unifi AP-AC

De AP-AC hebben we niet helemaal opengemaakt, omdat de testunit die we hadden nog teruggestuurd moest worden. We weten uit andere bronnen echter dat ook hier onderdelen inzitten die we kennen uit consumentenproducten. Meer bepaald de eerste generatie Broadcom-gebaseerde 802.11ac-producten zoals die een jaar of twee geleden op de markt kwam. Denk hierbij aan de ASUS RT-AC66U. De CPU is een BCM4706 en voor 2,4 GHz gebruikt het access point een BCM4331. 802.11ac wordt geleverd door een BCM4360. Het werkgeheugen bedraagt 256 MB en komt naar verluidt uit de fabrieken van Hynix.

Unifi Controller

De hardware in de Ubiquiti Unifi AP, AP-Pro en AP-AC mag dan niet het nieuwste van het nieuwste zijn, op het gebied van beheer zijn deze apparaten van Ubiquiti dat wel degelijk. Centraal staat namelijk een stukje software, de Unifi Controller. Je installeert die op een computer in je netwerk, waarna je ervoor kunt kiezen om hem continu op de achtergrond te laten draaien. Als je een wijziging wilt doorvoeren aan de instellingen van een Unifi, kun je via je systemtray de beheeromgeving opstarten in een browservenster.

Ubiquiti UnfFi AP

We liepen tijdens de installatie onder Windows 8.1 overigens wel aan tegen een probleem. De software kon het access point niet vinden. Met Windows 7 lukte dit wel. Je moet op ieder systeem waar je de Controller-software op wilt draaien, deze installatieprocedure doorlopen. We hebben overigens vrij eenvoudig een oplossing gevonden voor dit probleem. Nadat we waren ingelogd via een Windows 7-machine, hebben we een export gemaakt van de instellingen. Die kun je bij het opstarten van de Controller-software inladen, waarna er niet meer gezocht hoeft te worden naar het access point, maar de software gewoon aan de slag gaat met die instellingen. Als je eenmaal in de beheeromgeving bent, is er voor zover wij hebben gezien geen probleem meer.

De Controller zoekt overigens niet naar access points in je netwerk op basis van IP-adres, maar op basis van MAC-adres. Zo loop je tijdens het installeren nooit tegen het probleem aan dat de IP-ranges niet met elkaar overeenkomen. Je hoeft ook nooit een IP-adres op te zoeken en in te typen in de adresbalk. Het enige waar je wel rekening mee moet houden, is dat computer en access point zich in hetzelfde Layer 2 subnet moeten bevinden. Althans, als je alles binnen je eigen netwerk wilt houden. Het is ook mogelijk om met een enkele Controller access points op meerdere locaties te beheren, bijvoorbeeld door het geheel in de cloud te doen.

Mogelijkheden (1)

Als je eenmaal in de beheeromgeving bent aangekomen, valt je oog als eerste op de plattegrond. Dat is een voorbeeld, maar je kunt hier een plattegrond tekenen van jouw specifieke (woon-)situatie. Als je het access point dan plaatst op de plek op de plattegrond waar je hem in het echt ook hebt staan (en de schaal goed instelt), dan krijg je een heatmap te zien. Dit geeft in ieder geval een indicatie van de dekking van een access point.

Ubiquiti UnfFi AP

Via de tabs aan de bovenkant van het scherm kom je bij allerlei overzichten en andere informatie terecht. Je kunt daar bijvoorbeeld zien hoeveel data er heen en weer gestuurd wordt tussen access point(s) en clients en hebt er een overzicht van de access points die zijn gekoppeld aan de Controller. Als je op het MAC-adres klikt van een access point, kun je de instellingen ervan aanpassen. Dit is ook de plek waar nieuwe access points automatisch worden weergegeven. Een nieuw exemplaar opnemen in het netwerk is niet meer dan op het knopje 'Adopt' drukken. De instellingen van de andere access points worden dan ook op dit access point ingesteld. Dit is overigens prima schaalbaar volgens Ubiquiti; je kunt duizenden access points toevoegen en op elk access point kun je meerdere SSID's aanmaken.

Ubiquiti UnfFi AP

Dit betekent dat alle Ubiquiti Unifi access points standaard dezelfde instellingen meekrijgen, dus ook op het gebied van SSID en wachtwoord. Dit geldt voor 2,4 GHz en 5 GHz. In het overzicht van draadloze netwerken dat je op je computer of smartphone oproept, zie je dus altijd maar één SSID staan, ongeacht het aantal access points of frequenties. Je kunt dit natuurlijk handmatig aanpassen om zo toch het onderscheid te kunnen maken, maar dan kun je geen gebruikmaken van de Zero-Handoff Roaming waar Ubiquiti gewag van maakt. Dit houdt in dat je naadloos overstapt van het ene naar het andere draadloze netwerk met dezelfde naam. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt normaal gesproken bij de clients (smartphones, tablets, laptops). Vandaar dat de ervaringen op dit punt wat wisselend zijn. Het ene apparaat springt zonder problemen over op het access point met het beste signaal, terwijl de andere maar vast blijft houden aan dat ene streepje van het veel mindere signaal. Bij deze Ubiquiti's ligt deze verantwoordelijkheid bij het access point. We hebben dit overigens niet uitgebreid kunnen testen, maar bij de paar tests die we hebben uitgevoerd, werkte het prima.

Mogelijkheden (2)

Op het volgende tabblad zie je alle clients staan die verbindingen maken, inclusief de kwaliteit van het signaal en de frequentie waarop dit gebeurt. Ook kun je hier zien hoeveel data er verstuurd en ontvangen wordt per client en kun je een bepaalde gebruiker blokkeren. Als je op de naam of het MAC-adres van een client klikt, kun je daar ook aangeven bij welke WLAN-group hij hoort (zie onder). Gaan we nog een tabblad naar rechts, dan kun je zien welke clients er op het gastnetwerk aangesloten zijn, indien ingeschakeld uiteraard.

Ubiquiti UnfFi AP

Wil je wat meer mogelijkheden met betrekking tot het configureren van het access point, dan moet je naar de tabbladen onderaan en dan met name naar het Settings-tabblad. Daar kun je bijvoorbeeld de Guest Control instellen. Je kunt ervoor kiezen om dit zonder wachtwoord open te zetten of met wachtwoord, maar je hebt hier ook de mogelijkheid om er een (betaalde) hotspot van te maken. Voor een thuissituatie is een betaalde verbinding wellicht niet het beste signaal aan je bezoek, maar voor een bedrijf kan dat wel belangrijk zijn.

Ubiquiti UnfFi AP

Je kunt hier ook verschillende WLAN-groepen aanmaken, als je dat wilt. Je kunt per groep aangeven hoeveel clients er maximaal op aangesloten mogen worden en je kunt een groep koppelen aan een specifiek VLAN. WMM wordt standaard ondersteund door de Ubiquiti Unifi AP, AP-Pro en AP-AC, maar echt QoS-regels aanmaken is niet mogelijk. Dit kun je indirect doen door een client toe te wijzen aan een zogeheten UserGroup, waarvan je dan weer de maximale bandbreedte kunt instellen.

Er is nog (veel) meer mogelijk met de Ubiquiti access points, maar niet alles is in de grafische interface opgenomen. Daarvoor moet je via SSH het access point in. Een overzicht van alle mogelijkheden vind je in de Knowledge Base van Ubiquiti. Een laatste die we hier nog willen noemen, is de mogelijkheid om de Unifi AP en AP-Pro te voorzien van een 'Wireless Uplink'. Dit houdt in dat je twee access points draadloos aan elkaar kunt koppelen, terwijl er maar eentje een bekabelde aansluiting met het netwerk hoeft te hebben. Een soort WDS dus, maar dan gelukkig wel veiliger.

Specificaties

Hieronder zie je de specificaties van de Ubiquiti Unifi AP, AP-Pro en AP-AC.

Algemeen
 
MerkUbiquitiUbiquitiUbiquiti
ProductnaamUnfFi APUniFi AP ACUniFi AP Pro
ProductcodeUAP(EU)UAP-ACUAP-Pro
DetailsProductinfoProductinfoProductinfo
WLAN
802.11-standaard802.11n (Wi-Fi 4)802.11ac (Wi-Fi 5)802.11n (Wi-Fi 4)
Totale WLAN snelheid 300 Mbit/s1300 Mbit/s750 Mbit/s
Ondersteuning 2,4 GHz frequentieband
WLAN-snelheid 2,4 GHz450 Mbit/s450 Mbit/s
Ondersteuning 5 Ghz freqentieband
WLAN-snelheid 5 GHz1300 Mbit/s300 Mbit/s
Aantal antennes265
Antennes intern/externInternInternIntern
Verwisselbare antenne(s)
Beveiliging
WPA beveiliging
WPA2 beveiliging
802.1x authenticatie
WLAN standaard beveiligd
WLAN beveiligd na installatiewizard
WLAN MAC filtering
Fysieke eigenschappen
KleurWitWit
Overig
Power over Ethernet
WMM (Wireless MultiMedia / 802.11e) compatible
Wireless Distribution System (WDS)
Aantal LAN-aansluitingen22

Gewijzigde testmethode

We testen routers en andere draadloze producten al enkele jaren volgens een vaste testprocedure. Allereerst testen we op 3 en op 10 meter met line of sight. Op deze manier krijgen we een indruk van de resultaten van een router bij (semi-)optimale omstandigheden (3 meter) en bij wat grotere afstanden. Daarnaast testen we routers als ze wat zwaarder belast worden. Bij die test sluiten we drie BTO-laptops tegelijkertijd (allemaal met een Intel Centrino Ultimate-N 6300 chip) op de router aan die we aan het testen zijn. We testen de draadloze snelheden niet meer op twee, maar op drie verschillende momenten, zodat we de kans dat we toevallig aanlopen tegen slechte omgevingsfactoren nog verder verkleinen. Het uiteindelijke resultaat is het gemiddelde van de runs. We doen uiteraard ook bekabelde tests. Die zijn inmiddels echt niet meer interessant om afzonderlijk te vermelden. Vrijwel alle routers trekken die verbinding helemaal vol. We gaan die vanaf nu alleen nog maar vermelden als ze afwijken.

De komst van 802.11ac zorgt ervoor dat we ook dat in onze testprocedure op moeten nemen. Met de Intel Wireless-AC 7260 chip is er de mogelijkheid om het met behulp van laptops te testen. Ook hiervoor gebruiken we drie laptops van BTO. Let wel, deze chip heeft twee antenne-aansluitingen, dus hij kan geen gebruikmaken van de drie antenne-aansluitingen die de huidige topmodellen hebben. Het is op dit moment voor zover wij hebben kunnen nagaan wel de enige los verkrijgbare 802.11ac-chip. Als je een bestaande laptop wilt upgraden, kom je hier dus ook bij terecht. Vandaar dat we hem gebruiken.

Extra test

De testresultaten bij de tests die we doen, beginnen steeds dichter naar elkaar toe te kruipen en worden derhalve minder onderscheidend. We zijn dus recent begonnen met het testen van draadloze apparaten in een praktijksituatie. Met andere woorden, in een echt huis. Het is huis van rond 1930 en staat in een behoorlijk volgebouwde wijk. Het heeft drie verdiepingen, muren zijn van steen en de plafonds/vloeren van hout. Op de eerste verdieping zijn muren geplaatst met metalen profielen, gipsplanten en steenwol als isolatie. Het plafond van de eerste naar de tweede verdieping is daarnaast voorzien van glaswol-isolatie met een aluminium laag. De praktijk heeft uitgewezen dat dit een behoorlijk uitdagende omgeving is voor draadloze signalen.

De nieuwe test bestaat uit het meten van de doorvoersnelheid op drie verschillende plaatsen in huis, op de begane grond naast het access point/de router, op de eerste verdieping diagonaal door het plafond en recht boven het access point/de router op de bovenste verdieping. We meten dit door een bestand van ruim 600 MB over te zetten van een NAS naar een laptop. Voor deze eerste keer hebben we de tests uitgevoerd met een Sony Vaio Pro 11, met een Intel Centrino Wireless-N 7260-kaartje. Dat is een kaart met twee antenne-aansluitingen die geen ondersteuning biedt voor 802.11ac. Als alles in de plooi valt met betrekking tot deze test, gaan we er uiteraard voor zorgen dat we een laptop gebruiken die dit wel ondersteunt.

Wellicht ook goed om te weten is dat we de omgevingsfactoren verder niet hebben aangepast. Het enige waar we voor hebben gezorgd, is dat het draadloze apparaat dat we aan het testen zijn, het enige is in het thuisnetwerk. In de buurt zijn wel veel draadloze netwerken zichtbaar (eerder 20 dan 10). Voor het overige hebben we alle andere apparaten die normaal gesproken verbinding maken met het draadloze netwerk, ook verbinding laten maken met het apparaat dat we testen. De apparaten worden verder getest zoals ze uit de doos komen.

Testresultaten: 802.11n 2,4/5 GHz - 3 meter

Hieronder zie je de resultaten van de Ubiquiti Unifi AP, AP-Pro en AP-AC. We hebben enige tijd geleden nieuwe specificaties in de website aangemaakt voor het testen van access points. Om die reden kunnen we op dit moment geen vergelijkingsmateriaal laten zien. Wil je weten hoe andere access points het doen, dan verwijzen we je naar onze eerder dit jaar gepubliceerde round-up van access points. De scores die daarin worden getoond, zijn nog wel vergelijkbaar, maar dus niet meer in een enkele grafiek te vangen. We hebben die grafieken ook opgenomen op deze pagina's, maar je moet ze dus zelf even met elkaar vergelijken.

De Unifi's doen het op zich niet echt slecht. Ze steken niet boven de eerder geteste access points uit op dit vlak. Op 2,4 GHz valt op dat de LAN-WLAN-scores beduidend beter zijn dan de WLAN-LAN-scores, die niet echt heel erg goed zijn. Dat is alleen maar gunstig, want dat is de 'downloadtest', de belangrijkste van de twee. Hiervoor gebruik je het draadloze signaal over het algemeen een stuk vaker.

Testresultaten: 802.11n 2,4/5 GHz - 10 meter

Op 10 meter zien we wederom scores voor de Ubiquiti Unifi-access points die prima passen in het eerder geteste veld. Ze steken er niet bovenuit, maar zakken er ook niet doorheen.

Testresultaten: 802.11n - 3 laptops tegelijk

Als we drie laptops tegelijkertijd aan de Ubiquiti Unifi-access points hangen, dan zien we dat de Unifi AP - het instapmodel - het moeilijk krijgt. 60 Mbps is geen geweldige score, al zal het voor veel gebruikers voldoende zijn. Hier komen wellicht de wat verouderde consumenten-componenten om de hoek kijken. Ook van het prestatieniveau van de Unifi AP-Pro op 2,4 GHz worden we nog niet echt warm.

Testresultaten: 802.11ac - 3 en 10 meter

De Ubiquiti Unifi AP-AC is het eerste access point dat we testen dat 802.11ac ondersteunt. Er is hier dus geen vergelijkingsmateriaal, maar we hebben natuurlijk al wel veel 802.11ac-routers getest. Er valt dus wel degelijk iets over te zeggen. En dat is dat de prestaties hier niet beter zijn dan bij de 802.11n 5 GHz-test. Dat maakt de toevoeging van 802.11ac dus niet bijster zinvol.

Testresultaten: 802.11ac - 3 laptops tegelijk

Hier geldt wederom dat dit het eerste 802.11ac access point is dat we hebben getest. Geen vergelijkingsmateriaal dus, maar ook geen bijster hoge scores voor 802.11ac.

Praktijktest

We geven hieronder de resultaten van de praktijktest in een tabel. We hebben hier nog geen officiële specificaties van gemaakt, dus kunnen het nog niet in een grafiek doen. Zodra we exact weten hoe we een en ander gaan testen, doen we dit uiteraard wel.

Enkele zaken vallen op in deze tabel. Allereerst is het duidelijk dat 5 GHz eigenlijk alleen meerwaarde biedt als er een line of sight-verbinding is. Op de eerste verdieping zijn de dual-band-modellen op 2,4 GHz sneller dan op 5 GHz. Met andere woorden, 5 GHz is vooral nuttig zolang het signaal de ruimte niet hoeft te verlaten. Althans, als het je om pure snelheid te doen is. De extra frequentie heeft natuurlijk wel degelijk meerwaarde als je niet alle apparaten op een enkele draadloze verbinding wilt hebben. Je kunt de clients dan beter spreiden over de frequenties.

Het tweede dat opvalt is dat het instapmodel zich op de tweede verdieping beter staande weet te houden dan de twee duurdere modellen. Zodra we zien dat het met minder dan 1 MB/s gaat, stoppen we de test na enkele minuten en noteren we '< 1 MB/s', omdat het dan simpelweg veel te lang gaat duren. Een verschil van 1 of 2 MB/s lijkt op het eerste gezicht niet zoveel, maar is relatief gezien gigantisch. Bij het overzetten van een bestand van ruim 600 MB scheelt dat enkele minuten.

Model Ubiquiti Unifi AP Ubiquiti Unifi AP-Pro Ubiquiti AP-AC
LAN-WLAN Beneden (2,4 GHz) 7,4 MB/s 8,6 MB/s 10,6 MB/s
WLAN-LAN Beneden (2,4 GHz) 7,7 MB/s 9,6 MB/s 11 MB/s
LAN-WLAN Beneden (5 GHz)  - 20,2 MB/s 27,2 MB/s
WLAN-LAN Beneden (5 GHz)  - 21,6 MB/s 18,4 MB/s
LAN-WLAN Eerste verdieping (2,4 GHz) 4 MB/s 4,2 MB/s 4,7 MB/s
WLAN-LAN Eerste verdieping (2,4 GHz) 4,2 MB/s 10,1 MB/s 7,7 MB/s
LAN-WLAN Eerste verdieping (5 GHz)  - 6 MB/s 5,5 MB/s
WLAN-LAN Eerste verdieping (5 GHz)  - 6,1 MB/s 4,5 MB/s
LAN-WLAN Tweede verdieping (2,4 GHz) 1,5 MB/s < 1 MB/s < 1 MB/s
WLAN-LAN Tweede verdieping (2,4 GHz) 2,3 MB/s < 1 MB/s < 1 MB/s
LAN-WLAN Tweede verdieping (5 GHz)  - Geen verbinding Geen verbinding
WLAN-LAN Tweede verdieping (5 GHz)  - Geen verbinding Geen verbinding

Testresultaten: stroomverbruik

Stroomverbruik schaalt bij access points en routers over het algemeen met de complexiteit van het apparaat. Dat zien we ook hier bij de Ubiquiti-access points. De single-band Unifi AP verbruikt het minst, iets daarboven komen we de Unifi AP-Pro tegen. De Unifi AP-AC maakt het met een stroomverbruik dat we normaal gesproken tegenkomen bij 802.11ac-routers wel erg bont.

Conclusie

Ubiquiti zet met de Unifi AP, AP-Pro en AP-AC interessante access points neer. Ze zijn wat ons betreft met name interessant vanwege de manier waarop je ze kunt beheren. Zeker als je meerdere exemplaren nodig hebt, is de softwarematige Controller van Ubiquiti erg handig. Toegegeven, dit is belangrijker voor wat meer zakelijke omgevingen dan thuis, maar ook daar komt het voor dat je meerdere access points moet ophangen. Het hele huis dekken met een enkel access point is vaak erg lastig. Als je begint met een access point, maar de mogelijkheid wilt openhouden om er later nog een of meer toe te voegen, dan doe je ook een uitstekende koop aan deze modellen van Ubiquiti. Wij zijn nog geen access points tegengekomen die eenvoudiger in gebruik te nemen zijn in ieder geval.

De software is dus van een uitzonderlijk hoog niveau. Dat kan niet echt gezegd worden van de hardware. Het mogen dan enterprise-producten zijn, intern zitten componenten die we ook regelmatig in consumentenproducten tegenkomen. Van de drie modellen vinden we het instapmodel eigenlijk het interessantst, ook qua prestaties. Hij heeft een relatief vriendelijk prijskaartje van minder dan 100 euro, waardoor de aanschaf van meerdere exemplaren waarschijnlijk geen probleem zal zijn. En dat is in veel bedrijven maar ook woningen vaak toch nodig, of je moet genoegen nemen met zeer matige prestaties. Je moet je dan wel realiseren dat de Unifi AP alleen ondersteuning biedt voor 2,4 GHz en dus niet overweg kan met standaard 802.3af of 802.3at PoE.

De meerprijs die je moet betalen voor de dual-band AP-Pro ten opzichte van de Unifi AP is zeer fors; je bent ruim 200 euro kwijt voor dit model. Die kan dan weliswaar overweg met de bekende PoE-standaarden, maar alleen dat en de toevoeging van 5 GHz zou ons niet over de streep trekken. De prestaties zijn op 2,4 GHz (waar nog altijd het leeuwendeel van de apparaten gebruik van maken) zijn niet echt beter, in sommige tests zelfs minder goed.

Voor de Unifi AP-AC geldt eigenlijk hetzelfde, met dit verschil dat die tegen de 300 euro aanzit. Dat is echt veel geld voor een access point dat ons qua prestaties niet heeft weten te overtuigen. Het stroomverbruik is daarnaast erg hoog.

Al met al trekken we voor de Unifi AP de medaillekast open en halen daar een Hardware.Info Silver Award uit tevoorschijn. Je doet aan dit access point echt een heel goede koop.


Ubiquiti Unifi AP


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Ubiquiti UnfFi AP

Ubiquiti UnfFi AP

 • 802.11n
 • Power over Ethernet
Niet verkrijgbaar
Ubiquiti UniFi AP AC

Ubiquiti UniFi AP AC

 • 802.11ac
 • 450 Mbit/s
 • 1300 Mbit/s
 • Power over Ethernet

339,45 €

2 winkels
Ubiquiti UniFi AP Pro

Ubiquiti UniFi AP Pro

 • 802.11n
 • 450 Mbit/s
 • 300 Mbit/s
 • Power over Ethernet
Niet verkrijgbaar
0
*