Eizo Foris FS2434 review: ideaal voor RTS?

17 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Eizo Foris FS2434
 3. 3. Testresultaten helderheid en contrast
 4. 4. Testresultaten helderheid onder kijkhoek
 5. 5. Testresultaten kleurtemperatuur en kleurechtheid
 6. 6. Testresultaten reactietijd en input lag
 7. 7. Testresultaten energieverbruik
 8. 8. Foto's
 9. 9. Specificaties
 10. 10. Conclusie
 11. 1 besproken product
 12. 17 reacties

Eizo Foris FS2434

De Eizo Foris FS2434 is in elk geval geen lelijk scherm om te zien. Het 23,8-inch 16:9 Full HD IPS-paneel heeft een design dat we de afgelopen paar jaar steeds meer hebben gezien, met dunne randen links, rechts en boven en een bredere rand aan de onderzijde. Feitelijk is dat het design van het 'kale' paneel. Waar veel eerdere modellen die we zagen toch nog een 'dode' rand van circa een centimeter hadden van paneelrand tot het actieve deel van het beeld, is dat bij dit scherm maar een halve centimeter. De daadwerkelijke rand is 2 mm dik. De onderrand is 4 cm dik. Het paneel is bevestigd op een in hoogte verstelbare voet, maar kan niet roteren naar portretstand. Desalniettemin is dit een ideaal scherm voor multimonitoropstellingen.

Eizo Foris FS2434-BK

De aansluitingen zijn twee HDMI-poorten en een DVI-aansluiting, een combinatie die we weinig zien, maar best handig is. Daarnaast bevat het scherm in de zijrand twee USB 3.0 host-poorten en een slave-poort voor aansluiting op de PC. Die laatste hadden we liever aan de achterzijde gezien, maar goed. Verder zien we audio in- en uitgangen in de zijkant van het scherm, twee naast de USB-aansluitingen, maar ook nog een aparte hoofdtelefoonaansluiting helemaal linksonderaan. Aan de achterkant is verder nog een handige handgreep vermeldenswaard en een kabelgeleider. Het scherm is relatief licht en laat zich dus makkelijk meenemen.

Eizo Foris FS2434-BK

Eizo Foris FS2434-BK

Eizo Foris FS2434-BK

Bijzonder is de aansturing van het OSD, daarvoor is een draadloze afstandsbediening meegeleverd. Klinkt raar, als je op aanraakafstand van je scherm zit, maar iedereen die wel eens de instellingen van een monitor heeft moeten aanpassen, weet dat de hiervoor bestemde interface mede dankzij de daarvoor aanwezige knoppen negen van de tien keer een drama is. De afstandsbediening van de FS2434 is daarentegen overzichtelijk en maakt het doorlopen en aanpassen van de instellingen tot een fluitje van een cent. Bovendien is het menu voldoende uitgebreid om ook echt een goede bediening te vereisen, waar Eizo dus aan heeft gedacht.

Eizo Foris FS2434-BK

Het menu bevat een groot aantal kleuren presets, waaronder sRGB, maar ook 'paper' voor rustiger lezen en een groot aantal game-voorinstellingen. Daarnaast kan je helderheid, zwartwaarde, contrast, verzadiging en tint aanpassen, evenals de kleurtemperatuur - meer dan je in de meeste OSD's zal vinden. Kijk je bij geavanceerde instellingen, dan kan je ook nog gamma, gain, ruisreductie, contrastverbetering en overdrive aanpassen. Ook vind je hier toegang tot de 'Smart Functions', die samen de diverse game-modi mogelijk maken.

Vermeldenswaard zijn Smart Detection, Smart Resolution en Smart Insight 2. De eerste detecteert of een video of game wordt weergegeven en past alleen op het betreffende deel van het scherm de andere twee techieken toe, als je dat zo hebt ingesteld. Smart Resolution moet de scherpte van video's verhogen in 5 stappen, wat aardig werkt tot op zeker hoogte. Smart Insight 2 is interessanter: hiermee kunnen helderheid en kleurverzadiging worden aangepast, zodat je bijvoorbeeld meer detail ziet in donkere schermdelen. Hiervoor zijn diverse presets (de game modi), maar je kan ook handmatig naar wens instellen. Het mooie is dat het om relatief subtiele effecten gaat, die elkaar versterken. Bij andere goedkopere gamingschermen zien we wel eens bijvoorbeeld een agressieve gammacorrectie, die zwart grijs maakt en soms randverscherping om contrasten aan te zetten, maar het eindresultaat is dan ook meteen duidelijk minder fraai. De diverse presets van Eizo zijn niet onfeilbaar (soms zie je bijvoorbeeld beeldfouten als compressie sneller), maar door de bank genomen veel mooier qua resultaat dan we eerder hebben gezien. Echt een meerwaarde naar onze mening, omdat je in veel meer verschillende lichtomstandigheden verzekerd bent van een fraai plaatje.

Voor de aansturing levert Eizo ook de G-ignition software mee, waarmee je dezelfde instellingen in software kan aanpassen.

Al bij al is de FS2423 qua features dus een zeer complete monitor, die door zijn firmware en on screen menu zich echt onderscheidt. Eizo claimt een bijzonder lage vertraging en nul input lag, dus hoog tijd voor een blik op de testresultaten en de vergelijking. Zoals gezegd kijken we niet alleen naar de andere recent geteste gaming monitoren, maar ook naar een flink aantal andere IPS- en VA-monitoren.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Silver Award Eizo Foris FS2434-BK

Eizo Foris FS2434-BK

 • 23.8 inch
 • 93 ppi
 • 60 Hz
 • HDMI
 • 4.9 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1

€ 423,94

1 winkel
0
*