Eizo Foris FS2434 review: ideaal voor RTS?

17 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Eizo Foris FS2434
 3. 3. Testresultaten helderheid en contrast
 4. 4. Testresultaten helderheid onder kijkhoek
 5. 5. Testresultaten kleurtemperatuur en kleurechtheid
 6. 6. Testresultaten reactietijd en input lag
 7. 7. Testresultaten energieverbruik
 8. 8. Foto's
 9. 9. Specificaties
 10. 10. Conclusie
 11. 1 besproken product
 12. 17 reacties

Testresultaten helderheid en contrast

We vergeleken de Eizo Foris FS2434 (te herkennen aan het rode balkje) met 12 andere gaming monitorenin diverse formaten én met 12 andere IPS-monitoren die niet specifiek voor gaming bestemd zijn. Zoals altijd testen we monitoren zoals ze uit de doos komen. In de grafieken op deze en de volgende pagina's wordt de Foris FS2434 weergegeven met een rood balkje.

Helderheid max.

De maximale helderheid is van belang om te weten of je voldoende ziet in een omgeving met veel licht. De eenheid waarin we die noteren is candela per vierkante meter ofwel cd/m², voorheen ook wel als 'nit' bekend. Als vuistregel geldt dat 200 candela per vierkante meter volstaat, voor kantooromgevingen wordt tegenwoordig meestal 250 cd/m² aangehouden.

De maximale helderheid van de Eizo Foris FS2434 is direct uit de doos niet enorm in vergelijking met de concurrentie, maar vergis je niet: 283 cd/m² is meer dan voldoende om bij daglicht te gebruiken.

Vergelijken we met andere IPS- en VA-schermen, dan zien we dat de FS2434 daar heel vergelijkbaar mee presteert.

Helderheid min.

De minimale helderheid is een goede indicatie voor hoe contrastrijk het scherm is. Een eenvoudig sommetje leert immers dat een afname van het minimale niveau (bijvoorbeeld 0,1 cd/m²) een veel hoger effect heeft op de contrastratio dan een even grote toename van het maximale niveau. Omdat TFT-panelen altijd werken met een 'lichtbak' die door de matrix met beeldpunten heenschijnt, is een absoluut nulniveau bijna niet te bereiken. Alleen VA-modellen komen daarbij dicht in de buurt.

We meten een minimale helderheid van 0,31 cd/m², een nette waarde in vergelijking met andere gaming schermen.

Vergeleken met andere IPS- en VA-schermen is het aan de hoge kant, al moeten alle modellen de exemplaren met VA-techniek voor laten gaan.

Helderheid uniformiteit

De helderheid uniformiteit geeft aan hoe gelijkmatig een paneel verlicht wordt. We delen het scherm op in een aantal zones en meten de helderheid. De vermelde waarde is de helderheid van het minst heldere deel, als percentage van het helderste deel. Waardes boven de 75% zijn acceptabel, vanaf 80% rekenen we het als 'goed' en boven de 85% is erg goed. 

De achtergrondverlichting van de Foris FS2434 is met 82% uitstekend uniform.

Contrast (checkerboard)

We doen meerdere contrastmetingen, maar de belangrijkste (want moeilijkste en meest realistische) is de checkerboard-test. Hierin brengt de Eizo Foris FS2434 het er heel behoorlijk vanaf vergeleken met de gaming-schermen.

Vergeleken met de IPS- en VA-concurrentie is het resultaat niet enorm goed, maar ook niet bijzonder slecht. IPS blinkt nu eenmaal niet uit qua contrast.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Silver Award Eizo Foris FS2434-BK

Eizo Foris FS2434-BK

 • 23.8 inch
 • 93 ppi
 • 60 Hz
 • HDMI
 • 4.9 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1

€ 423,94

1 winkel
0
*