MSI GT72 2PE-025NL review: zwaargewicht voor gaming

17 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. SteelSeries keyboard, Dynaudio speakers
 3. 3. Aansluitingen
 4. 4. Techniek
 5. 5. Uitpakparty
 6. 6. Scherm
 7. 7. PowerMark Accutest
 8. 8. 3DMark
 9. 9. Windows Prestaties: Cinebench R15
 10. 10. Windows Prestaties: PCMark 7
 11. 11. Windows Prestaties: PCMark 7 System Storage
 12. 12. Windows Prestaties: PCMark 8 v2 Home
 13. 13. Windows Prestaties: PCMark 8 v2 Work
 14. 14. Windows Prestaties: PCMark 8 Storage
 15. 15. Gaming Prestaties: Metro Last Light (High)
 16. 16. Gaming Prestaties: Battlefield 3 (High Preset)
 17. 17. Gaming Prestaties: Grid 2 (Ultra)
 18. 18. Specificaties en prestaties
 19. 19. Foto's
 20. 20. Conclusie
 21. 21. Besproken producten
 22. 22. Reacties

Inleiding

Bam en daar staat hij dan op het bureau: de MSI GT72, de nieuwe gaming laptop van MSI. Dat dit niet zomaar een machine is, wordt onmiskenbaar duidelijk als je hem aanzet en de verlichting ziet. Deze machine is gemaakt voor gaming. Wij gingen ermee aan de slag.

 

De GT72 is het nieuwe ‘chassis’ van MSI. Binnen deze basis zullen de komende tijd heel wat verschillende modellen worden gelanceerd. Daarmee stapt men af van de GT70, een machine die prima mogelijkheden bood maar waar zowel aan de buiten- als aan de binnenkant wel zichtbaar begon te worden dat hij al een tijdje meedraaide. Een frisser en strakker uiterlijk en – het is misschien maar iets kleins – ook een mooiere onderkant. Het is een dikke 17,3 inch machine. Letterlijk maar ook figuurlijk zwaar: 3,79 kilo weegt hij. Het scherm is Full HD, mat afgewerkt en gebaseerd op een TN-paneel met een vrij goede kijkhoek horizontaal. 

MSI GT72 2PE-025NL

MSI levert deze variant van de GT72 uiterst compleet af. In de doos vind je naast deze krachtige laptop en (natuurlijk) de bijpassende adapter ook nog veel andere zaken: waaronder een muismat, een gamingmuis (SteelSeries Kinzu V2) en een headset (SteelSeries Siberia V2). Ook een dogtag wordt meegeleverd. Om de laptop ook makkelijk mee te nemen wordt zelfs een praktische rugtas meegeleverd. Een zeer complete set die een uitpakparty meer dan waard is.

MSI GT72 2PE-025NL

Terug naar de machine zelf. Het keyboard is er weer een uit de stal van SteelSeries, tenminste dat zegt het typeplaatje. Het tikt lekker, maar er zou wat ons betreft nog net wat meer gevoel in de toetsen mogen komen. Zoals gebruikelijk bij een gaming keyboard, zit de Windows-toets rechts van de spatiebalk. Het touchpad is ten opzichte van het oude model behoorlijk gegroeid en heeft een diagonaal van 13 cm. Wel is het een beetje wennen dat hij randloos is. Aan een kant is dat lekker, vooral als je een muis gebruikt tijdens het gamen; je handen hebben dan geen last van het touchpad. Gebruik je het touchpad wel, dan is het in het begin toch even wennen.

SteelSeries keyboard, Dynaudio speakers

Het keyboard, de randen rond het touchpad en randen aan de voorzijde van de laptop zijn verlicht. De kleuren kun je via de speciale toets aan de zijkant schakelen. Je kunt bijvoorbeeld tijdens het werken een wat minder opvallende kleurstelling kiezen dan tijdens het gamen. Verschillende kleurcombinaties en -effecten zijn mogelijk.

MSI GT72 2PE-025NL

MSI GT72 2PE-025NL
De instelmogelijkheden van het keyboard.

Ook dit model heeft weer speakers aan boord die in samenwerking met Dynaudio zijn ontwikkeld en ook wordt de Sound Blaster Cinema 2-software meegeleverd waarmee je de afstemming van het geluid een beetje kunt aanpassen. Het geluid klinkt naar laptopmaatstaven best goed. We hadden van een laptop met zoveel aandacht voor de speakers wel een wat krachtiger volume verwacht.

MSI GT72 2PE-025NL
De Sound Blaster Cinema 2-software.

Naast de aan/uitschakelaar en de toets om de kleuren van het keyboard aan te passen, zitten aan de zijkant van het toetsenbord nog een drietal toetsen. Eentje is om de grafische processor in of uit te schakelen. Wil je wat langer op de accu werken dan is het slim om die even uit te schakelen. Je moet dan de computer overigens opnieuw opstarten. Ook wordt uit de melding die gegeven wordt niet direct duidelijk of je de grafische processor nu in- of juist uitschakelt. Verder kun je de snelheid van de ventilator regelen. Via het Dragon Gaming Center van MSI kun je veel functies configureren, ook kun je de Instant Play-knop instellen die je met een druk op de knop direct een game (of andere toepassing) laat starten.

MSI GT72 2PE-025NL

MSI GT72 2PE-025NL
Het Dragon Gaming Center.

Aansluitingen

Langs de zijkanten van de laptop vind je uiteraard de aansluitingen. De USB-aansluitingen vind je links en rechts. Links heeft MSI er vier gemonteerd en rechts vind je er twee. Hier zie je goed aan dat dat dit een moderne laptop is: want de in totaal zes USB-aansluitingen zijn allemaal van het USB 3.0-type. Aan de rechterkant vind je ook een dvd-brander. Links heeft MSI vier audio-aansluitingen geplaatst.

MSI GT72 2PE-025NL
Vier keer audio en USB 3.0.

De achterkant is gevuld met onder andere twee Mini DisplayPort-aansluiting en HDMI. Ook heeft MSI daar de voedingsaansluiting geplaatst. Gelukkig is het een ‘gewone’ ronde aansluiting in plaats van zo’n (Mini DIN) aansluiting met verschillende aansluitpunten die vaak wat minder makkelijk in het gebruik is.

MSI GT72 2PE-025NL
Twee keer Mini DisplayPort en HDMI vind je achterop.

Aan de achterkant heeft MSI ook de vaste netwerkaansluiting gemonteerd. Zoals we van de gaming producten van het merk gewend zijn heeft men hier ook speciale aandacht besteed aan de verbindingen met het netwerk. Het is een Killer e2200 gigabit chip, die geleverd wordt met de bijbehorende software waarmee je nauwkeurig je netwerkverkeer kunt managen zodat de beschikbare bandbreedte zoveel mogelijk ten goede komt aan de gamingprestaties.

MSI GT72 2PE-025NL
Er is ook een dvd-brander geplaatst.

 

Ook de WiFi is van Killer. Het is de Killer Wireless-n/a/ac 1525, een gloednieuwe 802.11ac adapter die met twee antennes werkt en daardoor op 2,4 GHz 802.11n maximaal 300 Mbit/s en maximaal 867 Mbit/s kan halen via 5 GHz WiFi. Een prima kaart die ook via de Killer-software beheerd kan worden. De beheermogelijkheden zijn een behoorlijk voordeel ten opzichte van de 802.11ac-kaartjes van Intel. 

MSI GT72 2PE-025NL

MSI GT72 2PE-025NL

MSI GT72 2PE-025NL
De Killer-netwerkkaarten kun je uitgebreid managen.

 

Techniek

Als we de kap van de onderkant afhalen dan zie je aan de binnenkant ook dat deze machine wat moderner is dan de vorige generatie. Twee M.2 SATA 600 128 GB Toshiba SSD’s zijn gecombineerd in RAID 0 en ook is er ruimte gevonden voor een HGST 1 TB 7200 rpm harde schijf. Eventueel is er nog ruimte voor een tweede maar die kun je niet zomaar zelf monteren, omdat de kabeltjes daarvoor ontbreken. De accu zit ingebouwd. Dat geldt ook voor de geheugenmodules: ons testexemplaar had 16 GB aan boord, die onder het keyboard gemonteerd zijn, de twee posities aan de onderkant zijn dus nog vrij en maken het mogelijk om door te groeien naar 32 GB. De modules die MSI heeft toegepast zijn van Kingston afkomstig.

MSI GT72 2PE-025NL

De processor is een Intel Core i7-4710HQ. Een prima quad-core processor die werkt op 2,5 GHz en een turbo kent naar 3,5 GHz. De chip heeft 6 MB cachegeheugen en heeft een ontwerpwattage van 47 watt. Dat maakt hem natuurlijk niet de zuinigste mobiele processor, maar als je kijkt naar de prestaties dan word je hier best blij van. De processor heeft Intel HD Graphics 4600 aan boord, die je kunt inschakelen als je je laptop rustig wil gebruiken. De grafische kaart is (natuurlijk) het neusje van de zalm. De Nvidia GeForce GTX880M met 1536 shaders, werkend op 954 MHz en een 256 bit bus naar 8 GB GDDR5-geheugen. Voldoende om als gamer heel blij van te worden.

MSI GT72 2PE-025NL

Uitpakparty

De MSI GT72 wordt supercompleet geleverd en het uitpakken is dus echt een feest. 

MSI GT72 2PE-025NL

MSI GT72 2PE-025NL

MSI GT72 2PE-025NL

MSI GT72 2PE-025NL

MSI GT72 2PE-025NL

MSI GT72 2PE-025NL

MSI GT72 2PE-025NL

Scherm

We bekijken ook het scherm van de MSI GT72 2PE-025NL laptop. Deze heeft een schermdiagonaal van 17,3 inch en is voorzien van een TN paneel. De maximale resolutie is 1920x1080 pixels. Belangrijk in de prestaties van een scherm is dat de helderheid in het grijsverloop van zwart naar het witste punt mooi evenredig verloopt. Daarnaast is de verdeling van de basiskleuren rood, groen en blauw belangrijk en als laatste kijken we naar de kleurechtheid, de helderheid en het contrast van de monitor.

In het grijsverloop is goed te zien dat de basiskleuren ver uit elkaar lopen. De gammawaarde toont met 2,63 ook een flinke afwijking, waardoor het scherm over het algemeen genomen donkerder is dan gewenst tegenover volledig zwart en volledig wit. Met een grote piek bij 90 procent wit. Een gammawaarde van 2,2 is normaal.


Gamma schermtest MSI GT72 2PE-025NL

De kleuren van het scherm vallen gedeeltelijk net iets buiten en binnen het sRGB kleurgebied, waardoor de kleuren groen en geel gesatureerder zijn dan gewenst. De tussenliggende kleuren tonen daarnaast goed zichtbare kleurverschuivingen.  De onderlinge helderheid van de kleuren laat flinke uitschieters zien van rood en blauw. Alleen groen scoort net aan onder de vijf DeltaE 94 punten. De rest zit daar helaas tot ver boven.  Lager is bij deze puntentelling beter.


Kleur schermtest MSI GT72 2PE-025NL

De kleurtemperatuur zit met 7915 ver boven het gewenste 6500 Kelvin, waardoor er een duidelijk blauwe kleurzweem zichtbaar is in grijsweergaven. De maximale helderheid is prima met 309 cd/m². Door een niet al te donker zwart is het contrast uitstekend voor een TN-paneel met 1066:1. Een contrast van 500:1 en hoger is normaal.

Het is duidelijk dat het scherm in de MSI GT72 2PE-025NL laptop niet zonder afwijkingen is. Voor een TN-paneel zijn het contrast en het kleurbereik niet slecht, maar de afwijkingen in het gamma en de onderlinge helderheid van de kleuren zijn niet anders dan bij veel andere schermen van hetzelfde type. De MSI GT72 2PE-025NL laptop is daardoor niet aan te raden voor kleurkritisch werk, maar goed bruikbaar voor andere algemene doeleinden.

PowerMark Accutest

Okay, laptops als deze zijn geen kampioenen als het gaat om accuwerktijd. Ook deze GT72 niet, zeker niet als de Nvidia-kaart is ingeschakeld. Dan haal je niet meer dan twee uur als de je de rustige productivity test doet. Schakel je hem uit, dan haalt hij net 4 uur, bruikbaar maar geweldig is het niet. De zware entertainmenttest is ook niet geweldig: 1 uur. Wat dat betreft deed de GT70 het stukken beter. 

3DMark

De GeForce GTX 880M is een snelle grafische kaart en dat is goed te zien in deze grafieken. Hij scoort hier iets lager dan de GT70 met dezelfde chip. 

Windows Prestaties: Cinebench R15

Met Cinebench bekijken we de prestaties van de processor. De Intel Core i7-4710HQ is lekker snel. 

Windows Prestaties: PCMark 7

Een vlotte SSD, een snelle videokaart en een goede processor: dat zorgt voor een snelle computer en dus een hoge score in PCMark 7. 

Windows Prestaties: PCMark 7 System Storage

PCMark 7 vindt de in RAID-geschakelde Toshiba SSD's lekker snel. 

Windows Prestaties: PCMark 8 v2 Home

In PCMark 8 v2 Home scoort de MSI heel erg goed, veel beter dan vergelijkbare PC's. Wellicht dat de overstap naar nieuwe SSD's ten opzichte van de eerder geteste modellen hiermee te maken heeft. Maar echt verklaren kunnen we het niet. 

Windows Prestaties: PCMark 8 v2 Work

In PCMark 8 v2 Work is het (natuurlijk) ook een snelle computer. 

Windows Prestaties: PCMark 8 Storage

De combinatie van twee Toshiba mSATA SSD's in de GS70 haalt een betere score, maar deze M.2 combinatie doet het zeker niet slecht. 

Gaming Prestaties: Metro Last Light (High)

Hij is in deze test net zo snel als de GT70 met dezelfde grafische processor aan boord. 

Gaming Prestaties: Battlefield 3 (High Preset)

Ook Full HD-gamen in Battlefield is geen probleem. De MSI GT72 scoort hier iets beter dan zijn voorganger. 

Gaming Prestaties: Grid 2 (Ultra)

Het testen van laptops met games is niet altijd even eenvoudig. Crysis 2 had relatief vaak problemen, daarom hebben we moeten overstappen naar het racespel Grid 2. Zoals je ziet is Full HD voor deze kaart geen probleem. 

Specificaties en prestaties

Specificaties en prestaties van de MSI GT72 2PE-025NL

Algemeen
 
MerkMSI
ProductnaamGT72 2PE-025NL
ProductcodeGT72 2PE-025NL
DetailsProductinfo
Apparaat type
Apparaat typeLaptop
ToetsenbordindelingQwerty
Processor / Chipset / Geheugen
Processor serieIntel Core i7
Processor typeIntel Core i7 4710HQ
Processor klokfrequentie2.5 GHz
Processor klokfrequentie (max. turbo)3.5 GHz
Aantal processorcores4
ChipsetIntel HM87
Geheugen capaciteit16 GB
Type geheugenDDR3
Geheugen klokfrequentie1600 MHz
SODIMM sloten4
Vrije SODIMM sloten2
Werkgeheugen uitbreidbaar tot32 GB
Scherm
Scherm diagonaal17.3 inch
Resolutie1920x1080
Verhouding16:9
Pixeldichtheid127 ppi
Scherm type (mat/glans)Mat
PaneeltypeTN
LED-achtergrondverlichting
Touchscreen
Geschikt voor peninvoer
3D-scherm
Graphics
GPU typeNvidia GeForce GTX 880M
Geïntegreerde / losse GPULosse chip
Videogeheugen (oud)8192 MB
Videogeheugen8 GB
Opslag
Totale opslagcapaciteit1256 GB
SSD opslagcapaciteit256 GB
Harddisk opslagcapaciteit1000 GB
Harddisk toerental7200 rpm
Aantal harddisks / SSD's3
Harddisk/SSD 1 capaciteit256 GB
Harddisk/SSD 1 soortSSD/Flash
Harddisk/SSD 1 merk/product2x Toshiba THNSNJ128G8NU
Harddisk/SSD 2 capaciteit1000 GB
Harddisk/SSD 2 soortHarddisk
Harddisk/SSD 2 merk/productHGST HTS721010A9E360
Optische drive merk/productHitachi LG GU90N
DVD branden
Blu-ray lezen
Blu-ray branden
Connectiviteit / Netwerk
LAN Aansluiting (RJ45)
LAN adapterKiller NIC e2200
LAN snelheid1000 Mbit/s
WLAN / WiFi standaard802.11ac (Wi-Fi 5)
WLAN adapterKiller Wireless-n/a/ac 1525
Bluetooth
Bluetooth-versieBluetooth 4.0
3G (HSPA/UMTS)
4G (LTE)
Aansluitingen
PC-Card Type II0
ExpressCard (type)
Smartcard
USB 3.1 Gen1 (Type-A)6
USB 3.0 (USB 3.1 Gen 1)6
Cardreader - SD
Cardreader - MicroSD
DVI-uitgang
VGA-uitgang
HDMI-uitgang
Aantal HDMI-uitgangen1
Micro HDMI-uitgang
HDMI-versie1.4
DisplayPort-uitgang
Mini DisplayPort-uitgang
Aantal mini DisplayPort-uitgangen2
Analoge audio aansluitingen4
Aansluiting dockingstation
Kensingtonslot
Camera
Geïntegreerde camera
Cameraresolutie2 MPixel
Tweede camera
Flitser
Sensors
Accelerometer
Vingerafdruklezer
GPS
Kompas
NFC
Overige hardware
Trusted Platform Module (TPM)
Geïntegreerde microfoon
Maten en gewichten
Accu capaciteit (Wh)83 Wh
Verwisselbare accu
Gewicht totaal3790 gram
Afmeting - Breedte42.8 cm
Afmeting - Diepte29.4 cm
Afmeting - Hoogte/Dikte4.8 cm
Software
BesturingssysteemMicrosoft Windows 8.1
Besturingssysteem (serie)Windows
Windows benchmarks
3DMark0628189
3DMark - Ice Storm19298
3DMark - Cloud Gate19027
3DMark - Fire Strike5427
Cinebench R15 - Multi653
PCMark 7 - PCMark Score5874
PCMark 7 - Lightweight Score6217
PCMark 7 - Productivity Score5436
PCMark 7 - Entertainment Score9164
PCMark 7 - Creativity Score5623
PCMark 7 - Computation Score10501
PCMark 7 - System Storage Score5697
Opstarttijd8 sec.
PCMark 8 v2 - Home3894
PCMark 8 v2 - Creative3958
PCMark 8 v2 - Work3404
PCMark 8 v2 - Storage4987
PCMark 8 - Storage - Storage Bandwidth280.78 MB/s
Windows game benchmarks 2013-2014
Battlefield 3 - 1366x768 - Low130.3 fps
Battlefield 3 - 1366x768 - High118.8 fps
Battlefield 3 - 1920x1080 - Low125 fps
Battlefield 3 - 1920x1080 - High94.2 fps
Metro Last Light - 1366x768 - Medium89 fps
Metro Last Light - 1366x768 - High63 fps
Metro Last Light -1920x1080 - Medium64 fps
Metro Last Light - 1920x1080 - High41 fps
GRID 2 (Medium) (1366x768)163.5 fps
GRID 2 (Ultra, 4x MSAA) (1366x768)101.2 fps
GRID 2 (Medium) (1920x1080)161.7 fps
GRID 2 (Ultra, 4x MSAA) (1920x1080)73.9 fps
Notebook Performance Index
NPI - Gaming100
NPI - Entertainment82
NPI - Internet, e-mail en social media100
NPI - Werk en studie86
Energieverbruik / Accu
Powermark Productivity (zonder dock)244 min.
Powermark Entertainment (zonder dock)60 min.
Testresultaten beeldscherm
Kleurtemperatuur7915 K
Helderheid wit309 cd/m²
Helderheid zwart0.29 cd/m²
Contrast1065.5 : 1
Gamma2.63
Gamma (afwijking van 2,2)0.43
Kleurafwijking rood (Delta E 1994)10.05
Kleurafwijking groen (Delta E 1994)1.63
Kleurafwijking blauw (Delta E 1994)7.71
Kleurafwijking cyaan (Delta E 1994)21.67
Kleurafwijking magenta (Delta E 1994)9.48
Kleurafwijking geel (Delta E 1994)9.02
Gemiddelde kleurafwijking (Delta E 1994)9.9
Gemiddelde grijsafwijking (Delta E 1994)9.5

Foto's

Foto's van de MSI GT72 2PE-025NL

Conclusie

MSI zet met de GT72 een prachtige nieuwe gaming laptop neer die in deze GT72 2PE-025NL-uitvoering wel heel erg compleet geleverd wordt: inclusief muis, headset, rugtas, toetsenbordafscherming en dogtag. Ook de machine zelf heeft prima specificaties en mogelijkheden. De afwerkingen en de aansluitingen zijn prima voor elkaar en ook als je naar de prestaties kijkt word je er best blij van.

MSI GT72 2PE-025NL

Toch is er een probleempje: de werktijd op de accu valt heel erg tegen: vier uur is wellicht bruikbaar, maar met de GT70 lukte het MSI zonder gedoe om veel meer te halen. Aangezien een laptop een product is dat je ook wel eens zonder directe verbinding met het lichtnet zou willen gebruiken, is dat toch wel een heel belangrijk punt. Als je het vanuit dat punt bekijkt is de GT70 dus wat ons betreft nog de betere laptop. Deze MSI GT72 is echter de betere gamingmachine en dat is vooral te danken aan de toevoeging van de draadloze 802.11ac adapter van Killer.

Toch is die accuduur wat ons betreft voldoende om geen goud uit de kast te pakken voor MSI, maar te kiezen voor een Silver Award. Maar wellicht dat MSI in de toekomst haar accuwerktijd in de toekomst weet te verbeteren.


MSI GT72 2PE-025NL


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Silver Award MSI GT72 2PE-025NL

MSI GT72 2PE-025NL

 • Qwerty
 • Intel Core i7 4710HQ
 • 16 GB
 • 17.3 inch
 • 1920x1080
 • Nvidia GeForce GTX 880M
 • 1256 GB
 • 3790 gram
 • Windows
Niet verkrijgbaar
0
*