Nvidia GeForce GTX 980 SLI / 3-way SLI / 4-way SLI review

74 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Benchmarks: 3DMark Fire Strike (Extreme)
 3. 3. Benchmarks: Battlefield 4
 4. 4. Benchmarks: Crysis 3
 5. 5. Benchmarks: GRID Autosport
 6. 6. Benchmarks: Metro Last Light
 7. 7. Benchmarks: Thief
 8. 8. Benchmarks: Total War: Rome II
 9. 9. Benchmarks: Watch Dogs
 10. 10. Benchmarks: Hardware.Info GPU prestatiescore 2014/2015
 11. 11. Testresultaten: Stroomverbruik
 12. 12. Conclusie
 13. 13. Besproken producten
 14. 14. Reacties

Inleiding

Nvidia introduceert vandaag de GeForce GTX 980 en 970. In onze uitgebreide review lees je er alles over. Benieuwd hoe twee, drie of zelfs vier van die gloednieuwe GTX 980 kaarten gezamenlijk presteren? In deze review ben je op het juiste adres!

Nvidia GeForce GTX 980 SLI (4-way)

Opnieuw gaat onze grote dank uit naar de mannen van Tones.be, die hoogstpersoonlijk twee dagen voor de lancering een viertal ASUS GeForce GTX 980 kaarten bij ons kwamen afleveren. Het heeft wat overwerkuren gekost, maar dat hebben we er graag voor over: we kunnen jullie een volledig overzicht van SLI, 3-way SLI en 4-way SLI scores voorschotelen.

Waar we in het verleden nog wel eens tegen de nodige problemen aanliepen met 3-way en 4-way SLI-configuraties van gloednieuwe kaarten, hadden we deze keer geen enkel probleem. Goed, we moesten de MSI X99S Gaming 9 AC moederborden van onze nieuwe videokaart testplatforms van een nieuwere BIOS voorzien om 4-way SLI werkend te krijgen, maar dat was het dan ook. Zoals we verderop zullen zien schaalt zeker niet iedere game naar drie of vier kaarten, maar nergens liepen we tegen een probleem aan dat een game dienst weigerde. Eén uitzondering: Total War: Rome II gaf bij sommige configuraties/instellingen wat glitches, maar gek genoeg was dat met een reboot vaak weer verholpen.

In onze review van de losse GTX 980 en GTX 970 kaarten was de pagina stroomverbruik het meest verbazingwekkend. Zoals we verderop zullen zien: dat is nu bij de SLI-configuraties weer het geval. De tijd dat een 1500W voeding krap aan was voor een set-up met vier high-end kaarten is dankzij Haswell-E en de GTX 980 eindelijk voorbij.

Ook opvallend: de temperaturen van de kaarten. In onze andere review schreven we al dat je bij de referentiekaarten een gedeelte van de backplate kunt weghalen om de koeler van de volgende kaart meer lucht te laten aanzuigen. We hebben wegens de beperkte tijd niet kunnen testen of dat wel of geen effect heeft, maar wat we wel weten is dat de kaarten niet bepaald warm worden. Tijdens een run 3DMark Fire Strike nadat we al ruim een uur aan het benchmarken waren met de 4-way SLI configuratie werd de heetste kaart van de 4-way SLI setup slechts 77 graden. Dat hebben we wel eens erger gezien.

Nvidia GeForce GTX 980 SLI (4-way)
Vier ASUS GeForce GTX 980 kaarten in actie.

In principe hebben we voor deze review dezelfde benchmarks gedraaid als voor onze uitgebreide GTX 970 en GTX 980 review. Om één en ander qua tijd haalbaar te houden hebben we echter enkel de Full HD (1920x1080) Ultra en Ultra HD (3840x2160) Medium / Ultra settings benchmarks gedraaid. Laten we eerlijk zijn: twee, drie of vier GTX 980's, als je dat al koopt, doe je het voor een Ultra HD gaming PC en niet om op een enkel Full HD scherm bij medium instellingen aan de slag te gaan.

Ons testsysteem bestaat uit een Intel Core i7 5960X @ 4.0 GHz, een MSI X99S Gaming 9 AC moederbord16 Corsair Vengance LPX DDR4 geheugen @ 2133 MHz 13-13-13-36-2T, een Samsung 840 Evo 1TB SSD, een Seasonic Platinum Series 1200W PSU, een NZXT Kraken X60 CPU-koeler en een Cooler Master Test Bench.

En dan nu: benchmarks!

Zie ook: Nvidia GeForce GTX 980 / 970 review incl. Ultra HD

Deze review is mede mogelijk gemaakt door:

 

Benchmarks: 3DMark Fire Strike (Extreme)

In 3DMark Fire Strike schaalt SLI erg mooi, maar ook een derde en vierde kaart dragen duidelijk bij aan de prestaties. In de standaard Fire Strike benchmark meten we een topscore van 27819 punten. In Extreme komen we op 17131.

Het citaat van de dag uit het Hardware.Info Testlab toen onze huisoverklokker Joost 'Rsnubje' Verhelst deze scores zag: "Damn, daar heb ik in het verleden nog wel eens flink moeite voor moeten doen."

Benchmarks: Battlefield 4

Battlefield 4 schaalt bijna lineair in SLI als we kijken naar de Ultra HD scores en ook de derde kaart brengt een aanzienlijke boost van de prestaties. Gemiddeld 98,6 fps in Battlefield 4 in Ultra HD resolutie met Ultra settings: dat is echt een bizar goed resultaat.

Benchmarks: Crysis 3

Ook Crysis 3 in Ultra HD schaalt bijna lineair met twee kaarten op ons snelle Haswell-E testplatform. Ook de derde kaart draagt duidelijk bij en in Ultra HD met Very High settings zorgt zelfs de vierde kaart voor een significante prestatietoename. Voor het eerst gaan we bij deze instellingen ruim over de 50 fps (lees: speelbaar), waar de snelste single-GPU kaart net de 15 fps voorbij gaat. 

Benchmarks: GRID Autosport

In GRID Autosport is een derde of vierde videokaart feitelijk zonde van je geld. Maar toch: ruim 100 fps in Ultra HD met Ultra settings en 4x AA. Dát is pas grafische power!

Benchmarks: Metro Last Light

Metro Last Light is zoals we altijd schrijven één van de zwaarste games die er is. Ultra HD met Very High settings onspeelbaar? Niet wanneer je drie of vier GTX 980's koopt! Eindelijk tikken we zelfs in deze hoogste setting de 50 fps aan. 

Benchmarks: Thief

Twee, drie of vier GTX 980's scoren in Thief vrijwel even goed. Met SLI boven een single kaart meten we een schaling van meer dan 100%. Dat krijgen wij ook niet verklaard, maar het is wat we zien.

Benchmarks: Total War: Rome II

Total War: Rome II is de enige game uit onze set waar we bij drie en vier kaarten soms zeer duidelijke visuele problemen zagen.  Hier mogen Nvidia's driver-ontwikkelaars nog wel even mee aan de slag. De schaling is opnieuw geweldig en ook deze game behaalt in Ultra HD met Extreme settings prima speelbare framerates!

Benchmarks: Watch Dogs

Onze laatste benchmark is Watch Dogs en ook hier SLI-resultaten om van te smullen. 3840x2160 met Ultra settings en 4x AA is dankzij vier GTX 980's ook in deze game eindelijk speelbaar.

Benchmarks: Hardware.Info GPU prestatiescore 2014/2015

De Hardware.Info GPU prestatiescore 2014/2015 is het gemiddelde van de behaalde framerates in de zeven door ons gebruikte games. Hierdoor krijgen we een goed overall beeld van de prestaties.

Vooral de laatste grafiek is indrukwekkend: Ultra HD met Ultra settings. Een enkele GTX 980 komt niet verder dan een gemiddelde van 27,6 fps. Twee GTX 980's komen op een gemiddelde van 52 fps: gemiddeld 88% schaling dus, wat echt indrukwekkend is. En beter nog: menig game wordt ineens speelbaar in deze settings. Het is ook voor het eerst dat we een nieuwe generatie high-end kaarten in 3-way en 4-way SLI benchmarks een daadwerkelijk voordeel voor gamers (met een dikke beurs) zien. Mede dankzij de extreem hoge Ultra HD resolutie en Intels Haswell-E platform, dat de kaarten snel genoeg van data kan voorzien, bezorgen de derde en vierde kaart nog een significante sprong in de prestaties. Met vier kaarten komen we met Ultra HD in Ultra settings op een gemiddelde van 70,9 fps. 

Testresultaten: Stroomverbruik

Voor het idle-verbruik bepalen we het gemiddelde verbruik van vijf minuten idle tijd op de Windows desktop.

Voor de load test draaien we de Metro Last Light benchmark in 1920x1080 met Very High settings en bepalen we het gemiddelde verbruik gedurende de gehele benchmark. Let dus op: in de grafieken vind je het verbruik van het complete testsysteem, inclusief CPU, moederbord en zo verder.

Idle neemt het verbruik met een extra kaart zo'n 10 watt toe. Enkel de vierde kaart laat het idle verbruik om onduidelijke redenen aanzienlijk hoger stijgen. Maar goed, als je vier GTX 980 kunt en wilt betalen, zul je hier vermoedelijk ook niet van wakker liggen.

De load-grafiek is indrukwekkend gezien het feit dat een GTX 980 SLI configuratie met Haswell-E op 4 GHz dus nog geen 430W verbruikt. Helaas voor de voedingfabrikanten: de tijd van voedingen van ruim meer dan een kilowatt lijkt echt voorbij.

Conclusie

Het benchmarken van drie of vier van de nieuwste high-end videokaarten staat traditiegetrouw altijd garant voor bijzondere scores in synthetische benchmarks als 3DMark. Maar zoals we twee pagina's terug al concludeerden: het is voor het eerst dat een nieuwe generatie high-end kaarten in 3-way en 4-way SLI benchmarks daadwerkelijk een voordeel voor gamers (met een dikke beurs) oplevert. Mede dankzij de extreem hoge Ultra HD resolutie en Intels Haswell-E platform dat de kaarten snel genoeg van data kan voorzien, zorgen de derde en vierde kaart nog voor een significante sprong in de prestaties. Onderstaande grafiek met de gemiddelde framerate van de zeven games in Ultra HD resolutie met Ultra settings vertelt het hele verhaal:

Met vier kaarten komen we met Ultra HD in Ultra settings op een gemiddelde van 70,9 fps. Niet alleen is het indrukwekkend dat SLI, 3-way en zelfs 4-way keurig doorschalen. Het is helemaal opmerkelijk dat Ultra HD met Ultra settings met deze nieuwste generatie GPU's games prima speelbaar maakt. Toegegeven: het kost je een CPU van 1000 euro en zo'n 2500 euro aan videokaarten... maar het kan tenminste!

Deze review is mede mogelijk gemaakt door:

Nvidia GeForce GTX 980 SLI (4-way)


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Nvidia GeForce GTX 980 SLI

Nvidia GeForce GTX 980 SLI

Niet verkrijgbaar
Nvidia GeForce GTX 980 SLI (3-way)

Nvidia GeForce GTX 980 SLI (3-way)

Niet verkrijgbaar
Nvidia GeForce GTX 980 SLI (4-way)

Nvidia GeForce GTX 980 SLI (4-way)

Niet verkrijgbaar
0
*