Bouw je eigen cloud: workshop BitTorrent Sync

80 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Private cloud
  3. 3. Hoe werkt het?
  4. 4. BT Sync op je NAS
  5. 5. Extra: zes handige gebruiksmodellen voor BitTorrent Sync
  6. 6. Reacties

Inleiding

BitTorrent is een handige tool om je eigen cloudopslag te bouwen: op al je apparaten toegang tot al je belangrijke bestanden, automatisch gesynchroniseerd, maar dan zonder dat je bestanden in handen zijn van een grote (Amerikaanse) firma als Google of Microsoft. Wie ermee aan de slag gaat, komt er al snel achter dat BT Sync meer is dan een slim alternatief voor OneDrive of Dropbox.

Inmiddels mogen de voordelen van cloud opslagdiensten als bekend worden verondersteld. Diensten als Microsoft OneDrive, Google Drive of Dropbox bieden de mogelijkheid om geheel geautomatiseerd bestanden te synchroniseren tussen verschillende apparaten. Ofwel: de spreadsheet die je net op je laptop bewerkte, kun je vrijwel direct na het opslaan ook openen op je tablet; aanpassingen die je daarop maakt, worden vervolgens weer doorgevoerd op je laptop. Doordat een clouddienst data centraal opslaat in één of meerdere datacenters, heb je ook direct een back-up van je al belangrijkste bestanden: handig als je laptop gestolen wordt of het begeeft! Ook kan je vanaf andere apparaten eenvoudig je bestanden benaderen door in te loggen op de website van de clouddienst.

Centraal

Toch is het juist die centrale opslag die menigeen huiverig maakt om clouddiensten te gebruiken, en wel om twee redenen. Allereerst de kosten. Bij OneDrive krijg je bijvoorbeeld 7 GB gratis opslag. Wil je meer, dan moet je bijbetalen. Die 7 GB is leuk voor je Word-documenten en Excel-spreadsheets, maar om je hele foto- of videocollectie in de cloud te zetten, moet je aardig wat gigabytes of zelfs terabytes bijkopen. Hetzelfde geldt voor Dropbox, Google Drive en andere cloudopslagdiensten: wil je echt al je belangrijke data in de cloud opslaan, dan zal je een abonnement voor extra opslag moeten kopen.

Een ander probleem van centrale opslag is beveiliging en privacy. De grote aanbieders van cloud storage doen er natuurlijk alles aan om indringers buiten de deur te houden en vooralsnog zijn geen verhalen bekend van lekken bij bijvoorbeeld Dropbox of OneDrive. Tegelijkertijd zijn alle grote aanbieders Amerikaanse bedrijven en vallen ze onder diverse wetgeving die de Amerikaanse overheid de facto vrije toegang geeft tot opgeslagen data. Ongeacht het daadwerkelijke risico van hackers of meekijkende overheden, blijft staan dat je bij gebruik van clouddiensten je de facto je belangrijke data in handen geeft van een ander. Wil je dat niet, dan bieden de makers van BitTorrent een alternatief.


BitTorrent Sync is een alternatief voor clouddiensten als Dropbox en OneDrive zonder centrale opslag en beperkingen qua opslagcapaciteit.

Private cloud

BitTorrent Sync wordt in de markt gezet als een private cloud. Ofwel software met de voordelen van cloudopslagdiensten (gesynchroniseerde data op al je apparaten) zonder de nadelen (kosten bij veel opslag en potentiële indringers). In feite is BitTorrent Sync een synchronisatie-tool die over internet werkt, maar geen centrale opslag heeft. Je kunt mappen synchroniseren tussen verschillende apparaten; bijvoorbeeld je laptop, desktop en tablet. Doordat BitTorrent Sync op een slimme manier via internet werkt, hoeven die apparaten niet in hetzelfde netwerk te zitten. Wanneer je met je laptop op vakantie in Amerika bent, synchroniseert die net zo eenvoudig met je desktop thuis als wanneer beide apparaten naast elkaar zouden staan.

Omdat BitTorrent Sync peer-to-peer werkt zonder centrale opslag, moeten apparaten om data te synchroniseren wel gelijktijdig aan staan. Ofwel: wanneer je bijvoorbeeld een map met documenten synchroniseert tussen je laptop en je desktop, moeten beide PC’s op een moment gelijktijdig aan staan om nieuwe bestanden over en weer te kopiëren. Dat in tegenstelling tot diensten als Dropbox en OneDrive, waar er altijd direct gesynchroniseerd wordt met een centrale plek en andere systemen ook op een later moment nieuwe bestanden binnen kunnen krijgen.

Toch is dat niet zo’n groot probleem als het lijkt. Door bijvoorbeeld je NAS of Home Server op te nemen in een synchronisatiepool, creëer je feitelijk ook een centrale plek die altijd aan staat en waarmee nieuwe data direct gesynchroniseerd kan worden. Daarnaast werkt het BitTorrent Sync protocol op een slimme manier wanneer je drie of meer apparaten in een synchronisatiepool opneemt. Synchroniseer je bijvoorbeeld je laptop, NAS en desktop en zet je nieuwe bestanden op je laptop, dan wordt nieuwe data wanneer beide andere apparaten aanstaan, direct naar beide gestuurd. Staat enkel je NAS aan, dan krijgt die de nieuwe data natuurlijk als eerste. Staat op een later moment je laptop uit en schakel je je desktop in, dan krijgt deze alsnog de nieuwe bestanden binnen via de NAS. Let wel: dit gebeurt allemaal volledig automatisch en op de achtergrond.

Wanneer drie of meer apparaten tegelijkertijd aan staan, dan wordt nieuwe data zo efficiënt mogelijk verspreid. Zo kan nieuwe data op de laptop bijvoorbeeld voor de helft naar de NAS en voor de helft naar de desktop worden gestuurd, terwijl die twee tegelijkertijd weer de missende puzzelstukjes uitwisselen. Ook dit gebeurt allemaal volledig automatisch.

Als je BT Sync op een NAS draait, heb je de facto ook centrale opslag waardoor het systeem een volwaardig alternatief voor cloud opslag wordt.


BitTorrent Sync is er ook voor mobiele platformen: Android, iOS en zelfs Windows Phone!

Nadelen ten opzichte van échte cloud opslag

De voordelen van BitTorrent Sync ten opzichte van echte cloudopslagdiensten als Dropbox en OneDrive komen in dit artikel uitgebreid aan bod. Uiteraard zijn er ook nadelen.

Omdat BT Sync geen centrale opslagplek heeft, is er geen webinterface waarop je eenvoudig kunt inloggen en om snel één of meerdere bestanden te downloaden. Wanneer je op een andere PC dan aanwezig in de synchronisatiepool bestanden wilt gebruiken is de enige manier ook daar BT Sync installeren en de secret ingeven. Het is dan echter “alles of niets”: je krijg dan alle bestanden binnen. Er is dus geen manier om snel één of een beperkt aantal bestanden te openen. Zoals we al schreven: BT Sync werkt eigenlijk pas écht handig wanneer één systeem (vrijwel) altijd aan staat. Lees: een NAS als onderdeel van een synchronisatie pool is geen overbodige luxe. Eén voordeel van dit nadeel: daarmee is het eerste nadeel weer opgeheven, want iedere NAS biedt wel een mogelijkheid deze van buitenaf te benaderen.

Hoe werkt het?

De werking van BitTorrent Sync is kinderlijk eenvoudig en daarom is het zo’n slimme oplossing. De werking draait om zogenaamde Secrets, codes van 32-karakters waarmee je toegang kunt krijgen tot een synchronisatiepool.

Wanneer je een bepaalde folder wilt synchroniseren, selecteer je die folder op je PC en vervolgens wordt er zo’n geheime code aangemaakt. Het enige wat je op een andere PC hoeft te doen is daar een (lege) folder aanwijzen en eenmalig de geheime sleutel in te voeren. Vanaf dat moment worden beide folders in (semi) realtime gesynchroniseerd. De secret kun je op zoveel apparaten invoeren als je wilt en op die manier kun je folders dus synchroniseren over zoveel apparaten als je wilt. Er is geen beperking op het aantal folders dat je kan synchroniseren, voor elk kan je weer een aparte secret aanmaken. Aangezien je voor elke geheime sleutel zelf kunt bepalen of je hem voor jezelf houdt of deelt met anderen, kun je zowel privé folders aanhouden, als folders aanmaken waarin je bestanden deelt met familie, vrienden of collega’s.

Binnen je eigen netwerk vinden BitTorrent Sync apparaten elkaar automatisch door zogenaamde broadcast messages op het netwerk op te vangen. Het mooie van de oplossing is dat dit ook uitstekend via internet werkt. Je laptop onderweg kan je eenvoudig synchroniseren met je NAS thuis en je desktop op je werk. BitTorrent Sync maakt gebruik van centrale “trackers” om bij te houden waar welke machine zich bevindt en om deze “aan elkaar te koppelen”. Enkel hashes van de secrets (dus zeer zeker niet de secrets zelf!) worden daarvoor doorgestuurd naar centrale servers van BitTorrent. Zij krijgen dus noch de geheime codes, noch metadata van je bestanden, laat staan de bestanden zélf te zien. Al het peer-to-peer verkeer wordt verder grondig gecodeerd, met onder meer de geheime code als sleutel. Enkel wanneer je dat expliciet aangeeft, kun je dataverkeer ook via de servers van BitTorrent laten lopen, wat een uitweg kan zijn wanneer je twee PC’s hebt die zich beiden achter zeer rigide firewalls bevinden, waardoor ze geen rechtstreeks contact kunnen hebben. De BitTorrent servers werken dan enkel als doorgeefluik.


Wanneer je een gedeelde map aanmaakt, creëer je een geheime code. Voer deze secret in op een ander apparaat met BT Sync en de map wordt gesynchroniseerd.

Geheime sleutels

Het werken met geheime sleutels ofwel secrets wordt door velen gezien als de achilleshiel van het systeem. Het enkel invoeren van zo’n geheime code zou minder veilig zijn dan op een central plek inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord. Het tegenovergestelde is echter waar. Juist het feit dat er nergens centraal gebruikersnamen en wachtwoorden zijn opgeslagen, zorgt ervoor dat deze ook niet gehackt kunnen worden. De lengte van de geheime sleutels maakt het systeem intrinsiek veilig.

Toegegeven, als je de secret van iemand anders “gokt”, krijg je ook diens data binnen. Ofwel, wie de juiste secret weet te bedenken, krijgt alle privéfoto’s van ondergetekende binnen. De kans daarop is echter zo klein dat het is uitgesloten.

De reden is dat de secrets 32 karakters lang zijn en alfanumeriek. Dat betekent dat er 36³² verschillende secrets mogelijk zijn, ofwel een onwaarschijnlijk groot getal. Er zijn meer dan een 6 met 49 nullen er achter mogelijkheden: dat is een getal zo groot dat er niet eens een naam voor is.

De kans dat je de staatsloterij wint (zeg 1 op 10.000.000) is ontelbaar veel groter dan de kans dat je een BT Sync secret gokt. Sterker nog: de kans dat alle deelnemers in Nederland hun lotto formulier op identieke wijze invullen en daarmee tegelijkertijd de hoofdprijs winnen, is eveneens groter.

Maar dat gokken van secrets kan natuurlijk automatisch, zal je denken. Dat klopt, maar dan nog is er niets aan de hand. De makers van BitTorrent becijferden dat als iedere mens 1.000.000 BT Sync secrets zou hebben en je hebt een computer en internetverbinding die snel genoeg is om 1.000.000 secrets per seconde te testen, dat de kans dat je één secret goed gokt voordat de aarde wordt vermorzeld door de zon nog altijd miniem is. Vooralsnog kunnen we het dus wel als veilig beschouwen.

Read only

Wanneer je de geheime code op twee of meer apparaten invoert, wordt een folder volledig gesynchroniseerd. Wanneer je op één van de apparaten een nieuw bestand maakt, wordt dat zo snel mogelijk ook aangemaakt op de andere machines. Maar wat wanneer je een bestand aanpast of verwijdert? Ook dergelijke aanpassingen worden zo snel mogelijk verwerkt, maar met de standaardinstellingen bewaart BT Sync originele versies van elders verwijderde of aangepaste bestanden nog een maand lang in een speciale folder. Ofwel: als je op één van de PC’s per ongeluk een bestand verwijdert, zal het het nog een tijdje op andere machines terug te vinden zijn. Na een maand zijn verwijderde bestanden ook echt weg. 

Naast een normale geheime code wordt er voor iedere folder echter ook een tweede, read-only secret aangemaakt. Die kun je gebruiken als je BT Sync wil gebruiken voor het back-uppen van een folder naar een andere apparaat. Wanneer je bijvoorbeeld de read-only code van een folder op je NAS ingeeft, voorkom je dat bestanden op je laptop kunnen verdwijnen als om welke reden dan ook bestanden op je NAS verwijderd worden.

Daarnaast kunnen er nog zogenaamde One time secrets worden aangemaakt. Daarmee kun je iemand eenmalig een kopie van een folder laten binnen krijgen. Zodra die voltooid is wordt er verder niet meer gesynchroniseerd.


Via de read-only secret kun je een andere systeem enkel bestanden laten downloaden, maar niet laten verwijderen, toevoegen of aanpassen.

BT Sync op je NAS

BitTorrent Sync is voor Windows en Mac OS een “normaal” programma dat draait op de achtergrond en geconfigureerd kan worden via een standaardinterface. Zoals we al schreven, bestaan er echter ook Linux-versies die draaien op diverse NAS’en. De Linux-versie van BT Sync werkt via een web interface en is zodoende dus eenvoudig via de webbrowser te configureren.

Omdat BT Sync niet open source is, zijn sommige fabrikanten van NAS’en huiverig om de software in hun applicatiewinkels op te nemen. Op dit moment is de app voor QNAP, Asustor en Netgear NAS’en met één druk op de knop uit de geïntegreerde “appstores” te downloaden (QNAP App Center, Asustor App Central en Netgear ReadyNas Apps). Bij Thecus is het lastig te vinden, maar als je hier kijkt wordt je wijzer.  Voor Synology is er een package beschikbaar op de SynoCommunity.com site. Naar verluidt is er inmiddels een officiële versie voor Synology in ontwikkeling. Op de site van BitTorrent zijn Linux-versies voor i386, x64, ARM en PowerPC te downloaden, waarmee zo’n beetje iedere NAS of andere Linux-server voorzien moet kunnen worden van de software. Daarnaast zijn er ook versies voor FreeBSD.

Wij hebben BT Sync zowel op een Netgear als een Synology NAS getest en dat werkt als een trein. De webinterface biedt alle instellingsmogelijkheden die de Windows- en Mac-versies van BT Sync ook hebben.


Bij Netgear, QNAP en Asustor kun je BT Sync eenvoudig installeren via de ingebouwde appstores.


De NAS / Linux versie van BT Sync werkt via een handige web interface.

En ook op je smartphone of tablet

Daarnaast is BT Sync ook beschikbaar voor iOS, Android en Windows Phone. Daarmee is het dus mogelijk om mappen tussen je smartphone of tablet en je normale PC te synchroniseren. Op die manier kun je heel simpel een mapje met belangrijke documenten beschikbaar hebben op al je mobiele apparaten, zonder dat je handmatig met een kabel of op een andere manier hoeft te synchroniseren. De apps bieden stuk voor stuk bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om de met je smartphone gemaakte foto’s direct via BitTorrent Sync te synchroniseren, zodat je de foto’s direct na het maken al op je PC en/of NAS hebt staan. Ideaal!
Mobiele apparaten hebben natuurlijk in de regel minder opslagcapaciteit dan een PC of NAS. Vandaar dat BT Sync op dergelijke apparaten standaard niet alle bestanden uit gedeelde mappen downloadt, maar puur bestanden binnenhengelt die je specifiek nodig hebt. Uiteraard is het wel mogelijk om per gedeelde map te configureren dat die wél compleet binnengehaald moet worden. Let wel: als je niet alle bestanden standaard synchroniseert en dus niet alles direct op je smartphone of tablet wordt opgeslagen, moet er natuurlijk wel minimaal één machine die de gedeelde map bevat aan staan wanneer je een bestand vanaf je mobiele apparaat wil benaderen. Ook hier geldt weer: het is voornamelijk handig wanneer je BT Sync installeert op een NAS of Home Server die altijd aan staat, zodat je op die manier je “eigen” cloud dienst maakt.


De Windows, Mac en Linux versies van BT Sync kunnen een QR-code met de secret tonen, waarmee je een gedeelde map eenvoudig aan een mobiel apparaat kunt toevoegen.

Conclusie

De eenvoud is de kracht van BitTorrent Sync: geen ingewikkeld gedoe met accounts of complexe serverconfiguraties. Een map selecteren en een geheime code invoeren is voldoende om een map op twee of meer apparaten waar dan ook ter wereld te synchroniseren. Juist omdat BitTorrent Sync werkt op PC’s, NAS-apparaten én mobiele devices en daarnaast ook nog eens probleemloos werkt op alle denkbare netwerken, is het systeem een ideaal (en gratis!) alternatief voor clouddiensten als Dropbox en OneDrive. De afwezigheid van centrale opslag op een server van derden heeft zoals geschreven voor- en nadelen, maar wanneer je BT Sync op een NAS of Home Server installeert die altijd aan staat, heb je in feite je eigen cloud opslagdienst gemaakt. En daar kun je hele handige dingen mee doen.
Onderstaand blok met zes handige gebruiksdoelen mag wat mij betreft wel op een wat creatieve manier opgemaakt worden. In een wolkje bijvoorbeeld.

Extra: zes handige gebruiksmodellen voor BitTorrent Sync

BitTorrent Sync biedt meerdere gebruiksmodellen. Hieronder zes handige gebruiksmodellen:

1) Synchroniseer bestanden tussen verschillende PC’s

Dit is het primaire gebruiksdoel van BitTorrent Sync. Je kunt eenvoudig mappen met je documenten of bijvoorbeeld foto’s gesynchroniseerd houden over meerdere apparaten. Omdat BT Sync er ook is voor bijna alle mobiele besturingssystemen kun je ook eenvoudig mappen naar je smartphone of tablet synchroniseren.

2) Automatisch foto’s van je smartphone back-uppen

Omdat BT Sync ook op alle grote mobiele besturingssystemen werkt, is het een handige manier om met je smartphone gemaakte foto’s automatisch te back-uppen naar een PC of NAS, in plaats van naar een clouddienst.

3) Back-up documenten van je PC naar je NAS

BT Sync is een ideale methode om documenten of andere belangrijke bestanden te back-uppen van je PC naar je NAS. Allereerst is het set and forget: als je één keer configureert dat de documentenmap op je laptop moet worden gesynchroniseerd met een folder op je NAS, gebeurt het daarna automatisch. In tegenstelling tot de meeste bij NAS’en gebundelde back-up software is het verder semi-realtime. Ofwel: een nieuw aangemaakt bestand is vrijwel direct ook geback-upt. En omdat BT Sync een zeer lichtgewicht protocol gebruikt en incrementeel werkt, heb je ook weinig last van vertragingen.

4) Synchroniseer twee NAS’en voor off-site backups

Voor zowel bedrijven als particulieren biedt BT Sync een betaalbare manier om back-ups op een tweede locatie te bewaren, door data op twee NAS’en in sync te houden. Als bedrijf kun je zo een tweede NAS op een andere plek neer zetten om op die manier een off-site back-up te hebben van belangrijke bestanden. Die stelt bestanden veilig tegen diefstal of brand. Voor consumenten is dat ook niet gek. Wie wil bijvoorbeeld z’n trouwfoto’s of foto’s van de eerste jaren van z’n kinderen kwijtraken? Mappen waar dergelijk belangrijke bestanden in staan kun je bijvoorbeeld weer (read-only) synchroniseren met een NAS van familie of vrienden.

5) Wissel bestanden uit met collega’s of vrienden

Een project waar je met collega’s aan werkt en waarvoor je toegang moet hebben tot dezelfde bestanden? Of zit je in het bestuur of een commissie van vereniging? Door secrets te delen kun je eenvoudig een gedeelde map maken waarin iedereen bestanden kan plaatsen en alle bestanden kan benaderen. In tegenstelling tot Dropbox, waar dit ook eenvoudig mee kan, loop je niet tegen beperkingen van beschikbare opslag aan.

6) Back-up de PC’s van je familie

Als Hardware.Info lezer heb je natuurlijk het maken van back-ups van je PC’s keurig geregeld, bijvoorbeeld via de combinatie van een NAS en goede back-up software. Maar iedereen heeft wel familie of vrienden die dat minder consequent doen. Ook je familie gun je natuurlijk niet dat ze belangrijke foto’s kwijt raken. Als je op jouw NAS nog wat schijfruimte over hebt, kun je met BT Sync laptops van familie laten synchroniseren met jouw NAS. Juist omdat BT Sync net zo goed via internet als via een lokaal netwerk werkt, is dit een ideale set-and-forget back-up mogelijkheid voor systemen van anderen. En ook hier geldt: off-site backups zijn altijd beter dan een NAS in de meterkast, omdat je dan ook beschermd bent tegen diefstal en brand.

0
*