[Pro] ASUS ASUSPRO B551LA-XO082G review: zaken doen met ASUS

2 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Veel aansluitingen
 3. 3. Dock
 4. 4. Techniek
 5. 5. Scherm
 6. 6. PowerMark Accutest
 7. 7. 3DMark
 8. 8. Windows Prestaties: Cinebench R15
 9. 9. Windows Prestaties: PCMark 7
 10. 10. Windows Prestaties: PCMark 7 System Storage
 11. 11. Windows Prestaties: PCMark 8 Storage
 12. 12. Specificaties en prestaties
 13. 13. Foto's
 14. 14. Conclusie
 15. 15. Besproken producten
 16. 16. Reacties

Inleiding

Het merk ASUS manifesteert zichzelf op steeds meer markten. Telefoons, smartwatches maar ook op de laptopmarkt probeert het bedrijf te groeien. Een goed voorbeeld daarvan zijn de zakelijke ASUSPRO laptops waarvan we er in dit artikel een bekijken.

ASUSPRO-laptops die gericht zijn op gebruik binnen bedrijven. Dit betekent niet dat je er geen kunt kopen als consument, maar deze laptops hebben een aantal voorzieningen aan boord die ze geschikter maken voor de zakelijke gebruiker. Dat zit hem in een aantal zaken waardoor ze wellicht net even wat duurder zijn dan de vaak wat meer op prijs gerichte consumentenuitvoeringen.

Asus B551LA-XO082G

De ASUS B551LA-XO082G, zoals dit model voluit heet, is een 15,6 inch laptop. Inderdaad het populaire standaardformaat. Voor dat geld krijg je een relatief ranke laptop met dit forse schermformaat, een formaat dat groot genoeg is om de hele dag achter te werken zonder dat je een extra scherm nodig hebt. De vormgeving van dit model is erg strak en zeker in deze zwarte kleur is het een laptop met voor wie niet van frivoliteiten houdt een erg aantrekkelijk ontwerp. De kap is versterkt met koolstof en voor veel van het chassis is versterkt aluminium gebruikt. Dat zorgt ervoor dat deze laptop relatief licht is en erg prettig in de hand ligt. Hij weegt in totaal zo’n 2,3 kilo en dat is gemiddeld voor een 15,6 inch laptop.

Binnen dat gewicht heeft ASUS een laptop gebouwd die voorzien is van alle gemakken zoals je die van een laptop zou wensen. Er is dus gewoon een dvd-brander ingebouwd en ook het erg prettige keyboard met een fijne, ruime aanslag heeft een numeriek veld meegekregen. Het 15,6 inch scherm is mat uitgevoerd en gebaseerd op TN-technologie. Die keuze zorgt ervoor dat vooral de verticale kijkhoek van het scherm wat beperkt is. Deze versie van de B551 heeft wel een Full HD-scherm en dat is heel erg prettig: het biedt veel ruimte voor je vensters en overzicht over je programma’s. Vooral als je veel data aan het verwerken bent in Excel of met grote documenten aan het werk bent, heeft deze hogere resolutie grote voordelen.

Veel aansluitingen

Ondanks de ranke vorm van de laptop heeft ASUS best veel aansluitingen op het apparaat verwerkt. Zo tellen we in totaal vier USB-aansluitingen. Links zijn het er drie die werken op USB 3.0-snelheid, de aansluiting aan de rechterkant is USB 2.0. Aan de linkerkant vind je ook een VGA-aansluiting en Mini DisplayPort om een scherm met de laptop te verbinden. Links heeft de laptop ook een aansluiting voor een smartcard waarmee je de toegangsbeveiliging tot de laptop ook op die manier kunt regelen. Rechts is naast de eerdergenoemde USB 2.0-aansluiting ook een dvd-brander geplaatst. Verder zien we nog een vingerafdruklezer op de machine.

Asus B551LA-XO082G

De onderkant van de laptop is heel strak gehouden. Daar vind je alleen palletjes voor de ontgrendeling van de accu en de dvd-brander. De dvd-brander kan op die manier eenvoudig vervangen worden door een andere module met daarin een extra accu, harde schijf of SSD. De onderkant van de laptop is gewoon met schroeven afgesloten. Als je dus in het binnenwerk moet zijn, moet je wat meer schroeven verwijderen dan bijvoorbeeld bij de zakelijke laptops van HP. Aan de onderkant is ook ruimte voor de palletjes van een dockingstation.

Dock

Dat laatste is een belangrijke voorziening in een zakelijke omgeving. Door hier van gebruik te maken kun je de laptop eenvoudig aansluiten op het netwerk en de randapparatuur zoals scherm, toetsenbord en muis op je bureau. We kregen voor deze test ook de beschikking over het bijbehorende dock. Het valt op dat dit erg stevig en zwaar ontworpen is. Het dock weegt zelf ruim 2,8 kilo. Naast het dock vind je in de doos ook een 120 watt voeding die het dock, de laptop en een deel van de aangesloten apparatuur moet voeden. Het plaatsen van de laptop op het dock vraagt enige gewenning. ASUS heeft op de behuizing of de dock geen lijntjes of andere hints geplaatst die je helpen bij het koppelen. Het dock biedt een vaste netwerkpoort: vier keer USB 3.0, VGA, HDMI, en DisplayPort. Ook zijn er twee aansluitingen aanwezig.

Asus B551LA-XO082G

Klinkt perfect, maar in de praktijk zit er een behoorlijk nadeel aan: de laptop heeft geen speciale aansluiting voor het dockingstation. De verbinding wordt gelegd via USB 3.0. De USB-aansluiting wordt in dit geval ook gebruikt om de laptop te voeden. Het mechanisme werkt op dezelfde manier als bij veel echte docks, dus de verbinding tussen de laptop en de dock wordt ook echt vergrendeld. Je kunt er met behulp van het meegeleverde sleuteltje zelfs voor zorgen dat het dock ook echt vast blijft zitten aan de laptop. Via de aansluiting voor een Kensington-slot kun je het dock ook vast maken aan het meubel of de muur.

Asus B551LA-XO082G

Een USB-dock heeft een belangrijk nadeel. De bandbreedte is beperkt. USB 3.0 biedt 480 MB/s en die moet verdeeld worden tussen al die USB-aansluitingen, de USB-grafische processor die ASUS heeft ingebouwd en de vaste netwerkaansluiting. Als je die onderdelen niet zo heel erg zwaar belast dan merk je daar niet zo veel van. Ben je echter serieus aan het werk en laat je bijvoorbeeld bewegende beelden zien op de aangesloten schermen, ben je het netwerk intensief aan het gebruiken en benut je ook nog de USB-poorten dan merk je dat de laptop het merkbaar zwaar begint te krijgen.

Asus B551LA-XO082G

Techniek

Voor ons testmodel heeft ASUS gekozen voor een vrij eenvoudige configuratie. Een dual-core Intel Core i5-4200U wordt gecombineerd met 4 GB geheugen en een 500 GB harde schijf. Vooral die laatste zorgt er natuurlijk voor dat dit zeker niet de vlotste machine is die we de laatste tijd hebben mogen bewonderen. Deze versie van de Core i5 heeft geen vPro aan boord, een voorziening die je in laptops vindt die op zeer grote bedrijven zijn gericht. Dit maakt duidelijk dat ASUS met deze machine op wat kleinere organisaties mikt. 

Asus B551LA-XO082G

In de laptop heeft ASUS gekozen voor netwerktechniek uit de stal van Intel. Een Intel 7260-draadloos netwerkkaartje is ingebouwd en zorgt tevens voor de Bluetooth 4.0-techniek. Voor dit model heeft ASUS wel gekozen voor de 802.11n-uitvoering en niet de luxere variant die ook 802.11ac biedt. Dat is jammer, maar voor zakelijke omgevingen geen enorm probleem. Verder is er een gigabitaansluiting van Intel beschikbaar op basis van de I218-V chip. ASUS levert de machine met Windows 7 Professional voorgeïnstalleerd, maar in de doos vind je ook de schijfjes om de machine van Windows 8.1 te voorzien, 

Scherm

We bekijken ook het scherm van de ASUS B551LA-XO082G. Deze heeft een diagonaal van 15,6 inch en is voorzien van een TN paneel. De maximale resolutie is redelijk hoog met 1920x1080 pixels.  Belangrijk in de prestaties van een scherm is dat de helderheid in het grijsverloop van zwart naar het witste punt mooi evenredig verloopt. Daarnaast is de verdeling van de basiskleuren rood, groen en blauw belangrijk en als laatste kijken we naar de kleurechtheid, de helderheid en het contrast van de monitor.

In het grijsverloop is goed te zien dat de basiskleuren ver uit elkaar lopen. Blauw is veel te licht en groen en rood te donker. De gammawaarde van deze drie samen heeft een duidelijke afwijking van 2,41, door een stijging van 20 naar 90 procent wit. Daardoor is het scherm op die punten donkerder dan gewenst, waardoor voornamelijk het verschil tussen 90 procent wit en volledig wit groter is dan gewenst. De ideale waarde voor de meest toepassingen is een gamma van 2,2.


Gamma schermtest ASUS B551LA-XO082G

De kleuren van het scherm in deze notebook vallen ver binnen het sRGB kleurgebied. Ook de onderlinge helderheid van de kleuren laat grote uitschieters zien van blauw en magenta. Door deze afwijkingen scoort geen van de kleuren onder de acceptabele grens van 5 DeltaE 94 punten, en veel zelfs ver boven de 10 punten. Lager is bij deze puntentelling beter.


Kleur schermtest ASUS B551LA-XO082G

De kleurtemperatuur is met 7751 een stuk hoger dan het streven van 6500 Kelvin. Hierdoor heeft het scherm duidelijk een lichtblauwe kleurzweem. De maximum helderheid van het scherm is met 210 cd/m² redelijk. Door de hoge helderheid van zwart is het contrast ook erg laag met 350:1. Een contrast van 500:1 en hoger is normaal.

Het scherm in de ASUS B551LA-XO082G is duidelijk niet geschikt voor kleurkritisch werk. Dat komt naar voren in alle testresultaten. Zelfs voor een TN paneel zijn de resultaten onder de maat. Voor standaard gebruik is deze notebook nog wel bruikbaar, maar de weergave zal altijd duidelijke afwijkingen tonen. 

Voor de tests van de schermen van laptops maken we gebruik van Spectracal Calman software met een X-Rite i1Display meter.

PowerMark Accutest

De werktijd op de accu van de ASUS is best goed te noemen. Hij houdt het bijna 7 uur en en een kwartier vol als je het rustig aan doet. Als hij hard moet werken dan is de werktijd aanmerkelijk minder - maar dat geldt voor alle laptops. Drie uur voor deze test is best goed. 

3DMark

Dit is geen laptop die je koopt om zware games te spelen of ander zwaar grafisch werk mee te verrichten. De Intel HD Graphics 4400 van de Core i5 is geen krachtpatser. 

Windows Prestaties: Cinebench R15

De dual-core processor biedt prima prestaties zoals je kunt zien in deze test die we hebben uitgevoerd met Cinebench R15. Dat is een benchmark die gericht is op het meten van alleen de processor. 

Windows Prestaties: PCMark 7

PCMark 7 geeft een totaalbeeld van de prestaties van een systeem. Processor, geheugen en vaste schijf zorgen voor een groot deel van de prestaties. Hoe beter die onderdelen zijn, hoe vlotter een systeem is. In dit geval is de processor dus best snel, maar is vooral de harde schijf een spelbreker. Die is traag en dat zorgt ervoor dat deze ASUS hier dus niet zo goed scoort. 

Windows Prestaties: PCMark 7 System Storage

ASUS heeft een 500 GB, 5400 rpm harde schijf ingebouwd van Toshiba. Die is niet snel, zo blijkt uit deze snelheidsmeting van de harde schijf. 

Windows Prestaties: PCMark 8 Storage

We meten de harde schijf ook met PCMark 8, een modernere test. Hier is ook goed te zien dat deze schijf geen racemonster is. 

Specificaties en prestaties

Specificaties en prestaties van ASUS ASUSPRO B551LA-XO082G 

Algemeen
 
MerkAsus
ProductnaamB551LA-XO082G
Productcode90NB03K1-M00930
DetailsProductinfo
Apparaat type
Apparaat typeLaptop
ToetsenbordindelingQwerty
Processor / Chipset / Geheugen
Processor serieIntel Core i5
Processor typeIntel Core i5 4200U
Processor klokfrequentie1.6 GHz
Processor klokfrequentie (max. turbo)2.6 GHz
Aantal processorcores2
Geheugen capaciteit4 GB
Type geheugenDDR3
Geheugen klokfrequentie1600 MHz
SODIMM sloten2
Vrije SODIMM sloten1
Werkgeheugen uitbreidbaar tot16 GB
Scherm
Scherm diagonaal15.6 inch
Resolutie1920x1080
Verhouding16:9
Pixeldichtheid141 ppi
Scherm type (mat/glans)Mat
PaneeltypeTN
LED-achtergrondverlichting
Touchscreen
Geschikt voor peninvoer
3D-scherm
Graphics
GPU typeIntel HD Graphics 4400
Geïntegreerde / losse GPUGeïntegreerd
Opslag
Totale opslagcapaciteit500 GB
Harddisk opslagcapaciteit500 GB
Harddisk toerental5400 rpm
Aantal harddisks / SSD's1
Harddisk/SSD 1 capaciteit500 GB
Harddisk/SSD 1 soortHarde schijf
Harddisk/SSD 1 merk/productToshiba MQ01ABD050
Optische drive merk/productHitachi LG GUA0N
DVD branden
Blu-ray lezen
Blu-ray branden
Connectiviteit / Netwerk
LAN Aansluiting (RJ45)
LAN adapterIntel i218-V
LAN snelheid1000 Mbit/s
WLAN / WiFi standaard802.11n (Wi-Fi 4)
WLAN adapterIntel Wireless-N 7260
Bluetooth
Bluetooth-versieBluetooth 4.0
3G (HSPA/UMTS)
4G (LTE)
Aansluitingen
PC-Card Type II0
ExpressCard (type)
Smartcard
USB 2.0 (Type-A)1
USB 3.1 Gen1 (Type-A)3
USB 3.0 (USB 3.1 Gen 1)3
Cardreader - SD
Cardreader - MicroSD
DVI-uitgang
VGA-uitgang
HDMI-uitgang
Micro HDMI-uitgang
DisplayPort-uitgang
Mini DisplayPort-uitgang
Aantal mini DisplayPort-uitgangen1
Analoge audio aansluitingen1
Aansluiting dockingstation
Kensingtonslot
Camera
Geïntegreerde camera
Cameraresolutie0.9 MPixel
Tweede camera
Flitser
Sensors
Accelerometer
Vingerafdruklezer
GPS
Kompas
NFC
Overige hardware
Trusted Platform Module (TPM)
Geïntegreerde microfoon
Maten en gewichten
Accu capaciteit (mAh)2965 mAh
Verwisselbare accu
Gewicht totaal2335 gram
Gewicht excl. accu2080 gram
Afmeting - Breedte38.3 cm
Afmeting - Diepte25.9 cm
Afmeting - Hoogte/Dikte2.6 cm
Software
BesturingssysteemMicrosoft Windows 8.1 Pro
Besturingssysteem (serie)Windows Pro
Windows benchmarks
3DMark064555
3DMark - Ice Storm30407
3DMark - Cloud Gate3760
3DMark - Fire Strike466
Cinebench 10 (Multi-CPU, 32-bit)6562
Cinebench R15 - Multi228
PCMark 7 - PCMark Score2293
PCMark 7 - Lightweight Score2041
PCMark 7 - Productivity Score1389
PCMark 7 - Entertainment Score4316
PCMark 7 - Creativity Score2272
PCMark 7 - Computation Score8198
PCMark 7 - System Storage Score1542
PCMark 8 v2 - Home2056
PCMark 8 v2 - Creative1754
PCMark 8 v2 - Work2533
PCMark 8 v2 - Storage1928
PCMark 8 - Storage - Storage Bandwidth6.27 MB/s
Notebook Performance Index
NPI - Gaming31
NPI - Entertainment45
NPI - Internet, e-mail en social media89
NPI - Werk en studie62
Energieverbruik / Accu
Powermark Productivity (zonder dock)432 min.
Powermark Entertainment (zonder dock)180 min.
Testresultaten beeldscherm
Kleurtemperatuur7751 K
Helderheid wit210 cd/m²
Helderheid zwart0.60 cd/m²
Contrast350 : 1
Gamma2.41
Gamma (afwijking van 2,2)0.21
Kleurafwijking rood (Delta E 1994)11.61
Kleurafwijking groen (Delta E 1994)8.72
Kleurafwijking blauw (Delta E 1994)28.95
Kleurafwijking cyaan (Delta E 1994)15.63
Kleurafwijking magenta (Delta E 1994)19.81
Kleurafwijking geel (Delta E 1994)10.03
Gemiddelde kleurafwijking (Delta E 1994)15.8
Gemiddelde grijsafwijking (Delta E 1994)9.2

Foto's

Foto's van de ASUS ASUSPRO B551LA-XO082G 

Conclusie

De ASUS ASUSPRO B551LA-XO082G is een fijne 15,6 inch laptop. Een machine die als je hem in je handen hebt gewoon klopt. Een goed keyboard, een relatief slanke vorm en lekker veel aansluitingen. Een werkomgeving die prima bruikbaar is. Het totaalpakket van de laptop zelf is dus best aantrekkelijk, zeker als je dat zoals in deze uitvoering combineert met een Full HD-scherm.

De configuratie van ons testmodel kan ons niet helemaal bekoren. Goed, de Core i5-processor is voor de meeste toepassingen meer dan toereikend. De 4 GB geheugen is wat ons betreft al wat beperkt, liever hadden we 8 GB gezien. Verder is het erg jammer dat ASUS gekozen heeft voor een erg trage harde schijf. Daardoor is deze machine allesbehalve vlot. Een SSD zou deze machine een stuk prettiger in het gebruik maken. Helaas is het vervangen van de SSD of het toevoegen van geheugen best veel werk vanwege het grote aantal schroeven dat ASUS aan de onderzijde heeft verwerkt.

Asus B551LA-XO082G

Je kunt dit model in een dock plaatsen, maar echt enthousiast worden we daar niet van. Het is een dock dat via USB 3.0 werkt en dat betekent dat de prestaties van deze machine er behoorlijk onder lijden wanneer je het dock ook echt benut door bijvoorbeeld monitoren aan te sluiten en de netwerkaansluiting te belasten. 

Al met al is het dus een beetje een lastige conclusie. In deze uitvoering zouden we de laptop niet direct adviseren en ook het dock kan ons niet bekoren. Mocht je de B551 overwegen, geen dock nodig hebben en hem tegenkomen met een SSD en meer geheugen aan boord, dan is het best een interessante machine. 


Besproken producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Asus B551LA-XO082G

Asus B551LA-XO082G

 • Laptop
 • Qwerty
 • Intel Core i5 4200U
 • 4 GB
 • 15.6 inch
 • 1920x1080
 • Intel HD Graphics 4400
 • 500 GB
 • 2335 gram
 • Windows Pro
Niet verkrijgbaar
Asus Ultra Docking Station

Asus Ultra Docking Station

 • LAN Aansluiting
 • 1
 • 1
 • 4

79,95 €

1 winkel
0
*