Gelid Tranquillo Rev. 3 en Snowstorm CPU-koelers review

17 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Specificaties en prijzen
 3. 3. Test
 4. 4. Grafieken: koeling Socket 1155
 5. 5. Grafieken: geluidsproductie
 6. 6. Grafieken: efficiëntie
 7. 7. Rev. 3 vs. Rev. 2: extra tests
 8. 8. Conclusie
 9. 9. Besproken producten
 10. 10. Reacties

Inleiding

Gelid heeft recent twee nieuwe CPU-koelers gepresenteerd. Allereerst is er de Tranquillo Rev. 3, zoals de naam al aangeeft een nieuwe revisie van de populaire Tranquillo. Daarnaast is er de nieuwe Snowstorm, die met een prijs van gemiddeld zo'n 21 euro nóg voordeliger is dan de Tranquillo. Wij hebben beide koelers uitgebreid getest.

De Tranquillo Rev. 2 kwam bij onze laatste grote vergelijkingstest van CPU-koelers opnieuw goed uit de bus: wij schreven dat de Tranquillo de beste koeler is wanneer je niet meer dan zo'n 30 euro wilt uitgeven. Aan onze user systemen statistieken kunnen we zien dat de Tranquillo Rev. 2 ook een populaire keuze is in het budgetsegment.

De Tranquillo Rev. 3 zou je een kleine upgrade ten opzichte van zijn voorloper mogen noemen. Opnieuw hebben we van doen met een koeler die gebruik maakt van vier 6mm heatpipes en is voorzien van een enkele 120mm ventilator. Net als de voorloper is de Tranquillo Rev. 3 geschikt voor alle gangbare CPU's, behalve Socket 2011 exemplaren. 

Gelid Tranquillo Rev.3

Wat is er nieuw? Allereerst is het koelblok opnieuw ontworpen, waardoor er nu een mogelijkheid is om een tweede ventilator te plaatsen. De clipjes daarvoor worden netjes meegeleverd. Het koelblok ziet er weliswaar anders uit, de afmetingen zijn vrijwel identiek aan die van de voorloper.

Het plastic plaatje met logo bovenop de koeler is wegbezuinigd. De koeler is ook wat lichter: 610 gram in plaats van 641 gram, wat doet vermoeden dat er een beetje is bezuinigd op materiaal. Ook de gebruikte ventilator is veranderd: het type op de Rev. 3 maakt gebuik van 9 in plaats van 7 vinnen en luistert naar typenummer A1212025S(L)-P. Volgens Gelid hebben we van doen met een Hydro Dynamic Bearing, wat ons doet vermoeden dat het in feite gewoon een glijlager is. Dat is overigens geen verschil met de voorloper.

Een klein laatste detail: de ventilator en diens frame zijn nu glimmend, waar de voorloper mat was. Gelids distributeur liet ons weten dat de inkoopprijs van de Tranquillo Rev. 3 identiek aan die van de voorloper. Dat betekent dat de uiteindelijke prijs in de winkel ook identiek moet worden. De Rev. 2 kost op het moment van schrijven gemiddeld iets meer dan 30 euro.

Gelid Tranquillo Rev.3

De SnowStorm is een kleinere en goedkopere koeler: je koopt hem gemiddeld voor 21 euro, maar hij is al verkrijgbaar voor minder dan 16. De SnowStorm moet daarmee een goedkoop alternatief zijn voor een boxed koeler en is een regelrechte concurrent voor koelers als de Cooler Master TX3. De SnowStorm maakt gebruik van een 92mm fan, opnieuw met een Hydrolic Dynamic Bearing volgens de specs. Het relatief kleine koelblok is voorzien van een drietal heatpipes, die direct contact maken met de CPU. We hebben het al vaker gezegd: dergelijke direct touch "technologie" wordt door menig fabrikant gemarket als een voordeel, maar is in feite gewoon een besparing aangezien er geen koperen baseplate geplaatst hoeft te worden. De SnowStorm is 371 gram zwaar.

Gelid Snowstorm

Gelid Snowstorm

Specificaties en prijzen

In onderstaande tabel vind je de specificaties van beide koelers en daaronder de prijzen.

Algemeen
 
MerkGelidGelid
ProductnaamSnowstormTranquillo Rev.3
ProductcodeCC-SNOWSTORM-01CC-TRANQ-03-A
DetailsProductinfoProductinfo
Eigenschappen
Waterkoeler
Socket 775
Socket 115x
Socket 1366
Socket 20xx
Socket FM1/FM2/FM2+
Socket AM1
Socket AM2/AM3/AM3+
Socket AM4
Socket SP3/TR4
Gewicht373 gram592 gram
Hoogte13.8 cm15.5 cm
Breedte10.2 cm12.9 cm
Diepte7.1 cm8.8 cm
Meegeleverde koelpastaGelid (Grijs)Gelid (Grijs)
Fan
Diameter fan92 mm120 mm
Optioneel (extra) fan plaatsbaar?
Fancontroller
Extra weerstand voor stillere werking
RPM Min.900 rpm750 rpm
RPM Max.2200 rpm1500 rpm
Luchtverplaatsing min.39 cfm64 cfm
Luchtverplaatsing max.66.3 cfm108 cfm
Fan aansluiting4 pins4 pins
Ball / Sleeve BearingHydro Dynamic BearingHydro Dynamic Bearing
Koelblok
Aantal heatpipes38
MateriaalKoper / AluminiumKoper

Test

We hebben de CPU-koelers getest op identieke wijze als in onze laatste grote CPU-koelers vergelijkingstest.  

We gebruiken geen echte CPU’s, maar professionele CPU-simulators die we exact een vaste hoeveelheid warmte kunnen laten opwekken. De testopstelling is in 2014 geheel opnieuw ingeregeld en gekalibreerd en ook hebben we ten opzichte van tests uit 2013 en eerder veranderingen doorgevoerd qua gebruikte koelpasta en het aantal keren dat we getest hebben. 

We maken gebruik van een tweetal CPU-simulators. Allereerst is er een Socket 1155 chip, die is gemodelleerd naar de thermische eigenschappen van Intels Ivy Bridge processors. Toegegeven, dat is inmiddels een generatie terug, maar aangezien Ivy Bridge qua afmeting en TDP’s vrijwel identiek is aan Haswell, mag je wel concluderen dat wanneer koeler X het bij onze Socket 1155 tests beter doen dan koeler Y, dat dat voor Socket 1150 Haswell CPU’s ook zal gelden. Op dit Socket 1155 platform doen we een tests met 65W, 95W en 125W belasting. 65W en 95W zijn de TDP’s van de standaard Ivy Bridge CPU’s, ruwweg vergelijkbaar ook met Haswell. De 125W test staat gelijk aan een licht overklokte CPU.

De Socket 2011 CPU-simulator is gemodelleerd naar Sandy Bridge-E. Ook hier geldt: niet de nieuwste generatie, maar bij Ivy Bridge-E en Haswell-E is er qua oppervlak niets en TDP’s vrijwel niets veranderd. Ook hier doen we twee tests: 130W en 160W. De eerste is de TDP van de snelste 6-core CPU, de 160W test simuleert een lichte overklok.


De Hardware.Info testopstelling voor CPU-koelers

Alle tests hebben we uitgevoerd met zowel de op de koelers aanwezige fans draaiend op volle snelheid (12V spanning) als lage snelheid (7V spanning). Ook bij de geluidsgrafieken geldt: groen is hoge snelheid, rood is lage snelheid. De temperatuur meten we met in de CPU-simulators geïntegreerde, professionele T-type temperatuursensors. Alle testresultaten normaliseren we naar 20 °C omgevingstemperatuur. Verder testen we alle CPU-koelers minimaal twee keer, op twee verschillende dagen, waarbij we de montage dus ook vier keer (twee keer per socket) hebben uitgevoerd. Als we tussen beide tests verschillen van meer dan 1 °C meten, dan voeren we nog een derde test uit en worden de afwijkende resultaten verwijderd. Alle in de grafieken en op de site te vinden testresultaten zijn het gemiddelde van minimaal twee tests waarbij de resultaten dus slechts zeer beperkt afwijken.

Waar we voorheen gebruikmaakten van standaard, goedkope no-name koelpasta, maken we bij deze nieuwe test exclusief gebruik van Gelid GC-Supreme koelpasta. Niet alleen zorgt deze koelpasta voor betere resultaten, de no-name koelpasta zorgt voor veel te veel variatie. Verder hebben we voor deze test ook de hoeveelheid gebruikte koelpasta gestandaardiseerd: ca. 30 mg bij de Socket 1155 CPU-simulator en ca. 35 mg bij Socket 2011.

Gelid GC-Supreme 7g
Alle koelers zijn getest in combinatie met Gelid GC-Supreme

De geluidsproductie van de CPU-koelers testen we in onze geluidsdichte box met behulp van een professionele Brüel&Kjaer 2238 geluidsdrukmeter. Ook deze tests voeren we uit op hoge (12V) en lage (7V) snelheid. De metingen doen we op 10 centimeter afstand. Dat maakt dat de resultaten wat hoger uitvallen dan de opgaven van de fabrikanten (die dit over het algemeen op 1 meter doen). Onze geluidsdichte box is niet alleen te klein om op 1 meter afstand te meten, de kortere afstand maakt het ook mogelijk om nauwkeuriger te meten, doordat de verschillen in absolute zin groter worden.

An het eind van het artikel vind je ook een grafiek met efficiëntie scores die we hebben berekend voor Socket 1155 95W en Socket 2011 130W. Deze efficiëntiescores zijn een maat voor de combinatie van goede koeling met laag geluid. We berekenen de score door de temperatuur en de geluidsproductie (voor beide geldt lager = beter) met elkaar te vermenigvuldigen en dan te inverteren om een hoger = beter getal te krijgen. Ten slotte normaliseren we de scores zodat de beste koeler 100 punten krijgt. Toegegeven, het is goochelen met getallen en wetenschappelijk gezien hebben de eenheden geluidsdruk en temperatuur natuurlijk helemaal niets met elkaar te maken en zitten ze ook niet in dezelfde schaal. Toch geven de efficiëntiescores wel een goed beeld van de algemene prestaties van de koelers.

Koelers onder de € 40

In de grafieken hebben we enkel CPU-koelers die verkrijgbaar zijn voor minder dan 40 euro meegenomen.

Grafieken: koeling Socket 1155

Hieronder koelprestaties gemeten met de Socket 1155 CPU-simulator

Op 95W op hoge draaisnelheid (12V) presteeert de Tranquilo Rev. 3 identiek aan z'n voorloper. De SnowStorm komt op een kleine 43 graden, een tandje minder dan de Cooler Master Hyper TX3 Evo en zeker ook minder dan de DeepCool Gammaxx S40 die we in het low-budget segment ook bekend staat om de goede koelcapaciteit. Het is wel aanzienlijk beter dan de Intel boxed koelers, die rond de 60 graden uitkomen. 

Op lage draaisnelheid eindigen beide koelers rond de 46 graden. Voor de Rev. 3 is dat een stap terug ten opzichte van de Rev. 2, we zijn benieuwd of we dat terugzien bij het geluid. Voor de SnowStorm is dat gezien de prijs een uitstekende waarde. 

Met 125W (de onderste twee grafieken) vallen de temperaturen uiteraard wat hoger uit, maar deze grafieken leveren verder geen nieuwe inzichten op.

Grafieken: geluidsproductie

In onderstaande grafiek vind je de geluidsproductie, gemeten op 10 centimeter afstand.

Op hoge draaisnelheid is de Rev. 3 een stuk luidruchtiger dan zijn voorganger: 50 dB(A) ten opzichte van 44 dB(A). Op lage draaisnelheid is hij juist veel stiller: 21 dB(A) ten opzichte van 28 dB(A). De nieuwe fan blijkt dus een stuk groter bereik te hebben. 

De SnowStorm produceert 46 dB(A) op hoge draaisnelheid, even veel als concurrenten Hyper TX3 Evo en Gammaxx S40. Op lage draaisnelheid komt hij op 31 dB(A), net boven onze grens van onhoorbaar stil. Dat is duidelijk stiller dan de TX3 Evo en een fractie meer dan de Gammaxx S40.

Grafieken: efficiëntie

Hieronder de grafieken van de door ons berekende efficiëntiescores, een maat voor de relatie tussen koeling en geluidsproductie. De scores zijn genormaliseerd zodat de winnaars van de vorige roundup 100 punten krijgen.

Op 95W met hoge draaisnelheid scoort de Tranquillo Rev. 3 63 punten en de SnowStorm één puntje minder. De Rev. 3 scoort duidelijk minder dan de Rev. 2, maar dat is niet gek: zoals we op de vorige twee pagina's hebben gezien zijn de koelprestaties op hoge snelheid identiek, maar is de geluidsproductie van het nieuwe model veel hoger.

Op lage draaisnelheid krijgt de Rev. 3 een veel hogere score, te verklaren door de zeer lage geluidsproductie. De SnowStorm komt op 65 punten, wat hoger dan de Hyper TX3 Evo, maar niet op het niveau van de DeepCool Gammaxx S40.

Rev. 3 vs. Rev. 2: extra tests

Op basis van de testresultaten tot nu toe kunnen we zeker niet zonder meer stellen dat de Tranquillo Rev. 3 een betere koeler is dan de Rev. 2. Het grootste verschil lijkt de ventilator; die heeft bij de Rev. 3 in ieder geval qua geluid een veel groter bereik. We zagen dat op hoogste snelheid (12V) de koelcapaciteit identiek is, maar de Rev. 3 veel meer geluid produceert. Op laagste draaisnelheid (7V) koelt de Rev. 3 iets minder goed, maar is hij ook nog een stuk stiller.

De eerste extra test die we hebben gedaan is de oude ventilator van de Rev. 2 plaatsen op het koelblok van Rev. 3 en met die combinatie ook een beperkt aantal tests uitvoeren. Onderstaande tabel toont daarvan de resultaten:

KoelerGelid Tranquillo Rev. 2Gelid Tranquillo Rev. 3Koelblok Rev. 3
met
Ventilator Rev. 2
Socket 1155 - 95W - High Speed 38,5 °C 39 °C 39,4 °C
Socket 1155 - 95W - Low Speed 42,1 °C 46 °C 43,5 °C
Geluidsproductie High Speed (10 cm.) 44 dB(A) 50 dB(A) 44 dB(A)
Geluidsproductie Low Speed (10 cm.) 28 dB(A) 21 dB(A) 28 dB(A)

We zien dat de resultaten van de combinatie van het koelblok van Rev. 3 met de ventilator van Rev. 2 vrijwel identieke resultaten aan de volledige Rev. 2 oplevert. Ofwel: we mogen concluderen dat er in de koelcapaciteit van het koelblok vrijwel geen verschil zit en dat het dus voornamelijk de ventilator is die anders is.

Om helemaal goed te analyseren welk van beide varianten beter is, hebben we voor het eerst een test uitgevoerd die we in de toekomst standaard willen doen voor CPU-koelers: eerst bepalen bij welk voltage de CPU-koeler exact 30 dB(A) geluid produceert en op die stand de koelcapaciteit testen. Voor de Rev. 3 is dat 7,79V, voor de Rev. 2 is dat 7,72V. Onderstaande tabel toont de resultaten:

KoelerGeldi Tranquillo Rev. 2Geldi Tranquillo Rev. 3
Socket 1155 - 65W - 30 dB(A) 33,7 °C 35,7 °C
Socket 1155 - 95W - 30 dB(A) 39,9 °C 41,9 °C
Socket 1155 - 125W - 30 dB(A) 45,3 °C 48,2 °C

Het is een duidelijk verhaal: met identieke geluidsproductie weet de oude Rev. 2 betere koelprestaties te bieden.

Conclusie

Vooral uit het extra onderzoek dat we hebben gedaan (zie de vorige pagina) blijkt dat de Tranquillo Rev. 3 geen verbetering is ten opzichte van de Rev 2. Het lijkt eerder een cost down: een goedkopere fan en een koelblok met wat minder opsmuk. De Tranquillo Rev. 2 blijft één van onze grote favorieten in het prijssegment. De Rev. 3 kan die status helaas niet één op één overnemen.

De SnowStorm zit nog een prijssegment lager en moet het vooral opnemen tegen de Cooler Master Hyper TX3 en de DeepCool Gammaxx S40. Klik hier voor een vergelijkingstabel waarin ook de Intel Boxed koeler is opgenomen. Alle drie de koelers bieden een koelcapaciteit die aanzienlijk beter is dan die van de boxed cooler. Qua geluidsproductie is er geen of slechts een beperkte verbetering. Van de drie vrijwel gelijk geprijsde koelers blijft de DeepCool Gammaxx S40 de beste keuze: de koeler biedt zowel de beste koelprestaties als de laagste geluidsproductie. 


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Gelid Snowstorm

Gelid Snowstorm

 • Luchtkoeling
 • Socket 115x
 • 373 gram
 • 92 mm
Niet verkrijgbaar
Gelid Tranquillo Rev.3

Gelid Tranquillo Rev.3

 • Luchtkoeling
 • Socket 115x
 • 592 gram
 • 120 mm
Niet verkrijgbaar
0
*