Cooler Master Hyper 612 Ver. 2 review: gevecht op € 40

18 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Specificaties en prijzen
 3. 3. Hoe test Hardware.Info CPU-koelers?
 4. 4. Grafieken: koeling Socket 1155
 5. 5. Grafieken: koeling Socket 2011
 6. 6. Grafieken: geluidsproductie
 7. 7. Grafieken: efficiëntie
 8. 8. Conclusie
 9. 1 besproken product
 10. 18 reacties

Inleiding

Cooler Master introduceerde onlangs een opvolger van de Hyper 612S. De nieuwe koeler luistert naar de naam Hyper 612 Ver. 2 en moet met een prijs van zo'n € 40 de strijd aan gaan met populaire koelers als de Scythe Mugen 4 PCGH. En zoals Cooler Master uit het verleden al weet: dat is helaas geen eenvoudige strijd...

De Hyper 612 Ver. 2 is voornamelijk in naam een opvolger van de Hyper 612S. De naam is niet lukraak gekozen: de koeler maakt namelijk gebuik van een zestal heatpipes en een 12cm ventilator. De opbouw van de koeler is wel duidelijk anders dan bij de voorganger: daar liepen de heatpipes nog van voren naar achteren, nu van links naar rechts.

Cooler Master Hyper 612 Ver. 2

Dat is echter niet het enige verschil. Allereerst maakt de Hyper 612 V2 gebruik van wat Cooler Master met een hippe term Continuous Direct Contact noemt. Dat betekent dat de heatpipes rechtstreeks contact maken met de CPU, maar aangezien de heatpipes direct tegen elkaar liggen vindt er wel onderlinge warmteafdracht plaats, waardoor de afwezigheid van een koperen baseplate deels wordt gecompenseerd. Maar laat je niet van de wijs brengen door hippe marketingtermen: het is en blijft een kostenbesparing, ofwel in jargon een cost down ten opzichte van de voorloper die wel een koperen baseplate had.

Een tweede vernieuwing is wat Cooler Master de X-vent technologie noemt: kleine gaatjes in het koelblok rondom de heatpipes. Die zouden volgens de ontwikkelaars voor een betere luchtstroom en dus betere koeling moeten zorgen. De theorie daarachter ontgaat ons eerlijk gezegd, maar de algehele koelcapaciteit hebben we natuurlijk uitvoerig getest. 

Cooler Master Hyper 612 Ver. 2

Een belangrijke vernieuwing is dat de Hyper 612 Ver. 2 wat naar achteren staat en dus niet recht boven de CPU. Dat is niet zonder reden: op deze manier zorgt Cooler Master er voor dat je per definitie nooit in de knoei komt met geheugenmodules. Let wel op: bij Socket 2011 moederborden, waar er ook geheugenslots achter de CPU-socket zitten, heb je hierdoor minder ruimte. Wel heeft Cooler Master een uitsparing in het koelblok gemaakt, waardoor het in de meeste gevallen alsnog niet tot problemen moet leiden.

In tegenstelling tot de voorloper heeft de Hyper 612 Ver. 2 verder een PWM-ventilator. Deze kan overigens op twee manieren bevestigd worden: ofwel met standaard metalen clipjes, ofwel met een dikker plastic frame, zoals ook te zien op de foto. Dat frame geeft de koeler direct een wat extremer uiterlijk. Met de meegeleverde clipjes is het ook mogelijk om een tweede ventilator te plaatsen. De meegeleverde fan maakt gebruik van zeven vrij grote fanbladen en heeft een rifle bearing, een gepimpt glijlager dus. Volgens Cooler Master moet de fan stiller zijn dan bij de voorloper. 

De prijs ten slotte: op het moment van schrijven kost de koeler gemiddeld 45 euro, maar de adviesprijs is € 39,99 en Cooler Master verwacht dan ook dat de koeler zodra deze beter leverbaar is gemiddeld rond de 40 euro uitkomt.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Gold Award Cooler Master Hyper 612 Ver. 2

Cooler Master Hyper 612 Ver. 2

 • Luchtkoeling
 • Socket 115x
 • Socket 20xx
 • 947 gram
 • 120 mm
Niet verkrijgbaar
0
*