Roccat Tyon review: innovatieve gaming muis

26 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Vernuftige eigenschappen
 3. 3. Specificaties
 4. 4. Ontwerp en software
 5. 5. X-Celerator in de praktijk
 6. 6. Andere foefjes
 7. 7. Productfoto's
 8. 8. Conclusie
 9. 9. Besproken producten
 10. 10. Reacties

Inleiding

Tijdens de Gamescom liet Roccat ons de Tyon muis voor het eerst in het echt zien. Deze muis heeft een interessant ontwerp, aangezien hij is voorzien van een aantal vernuftige eigenschappen. Zo heeft deze een zogeheten ‘’X-Celerator’’ bij de duim die werkt als een analoge trigger, zoals die ook terug te vinden zijn op een gamepad voor consoles. Dit biedt een extra dimensie in het besturen van voer- en vaartuigen in bijvoorbeeld Battlefield 4. Ook de Fin Switch bovenop de muis is bijzonder vanwege de manier waarop deze bediend wordt. Deze bestuur je door je complete hand naar links of rechts te bewegen. De Tyon muis is ook de eerste van het merk Roccat dat een dedicated knop heeft voor de bekende Easyshift+ functie. In totaal zijn er veertien verschillende bedieningsmogelijkheden/ knoppen aanwezig. Wij zijn ermee aan de slag gegaan.

Roccat Tyon Black
De Roccat Tyon

Onder de motorkap vinden we een zogeheten ‘Pro-Aim Laser Sensor R3’ sensor die als basis een Avago ADNS-9800 sensor heeft. Deze heeft een maximale resolutie van 8200 DPI en een trackingsnelheid tot 150 inches per seconde. De lift-off distance is instelbaar van ruwweg 1 tot 5 millimeter. De techniek in de muis is verder uitgebreid met een ‘Turbo Core V2 ARM’-processor, die op een klokfrequentie van 72 MHz werkt en in verbinding staat met 576 KB opslaggeheugen. Hiermee moeten de uitgebreide mogelijkheden van de muis zonder vertraging verwerkt kunnen worden. Er zijn vijf profielen ingebouwd in de muis die ook zonder de software netjes hun werk doen. In de onderrand zit een ledstrook verwerkt die samen met het verlichte scrollwiel ingesteld kan worden met de keus uit 16,8 miljoen verschillende kleuren. De kabel biedt de speler bewegingsvrijheid tot 1,8 meter vanaf de computer en is met polyester omvlochten voor extra stevigheid.

Vernuftige eigenschappen

Het meest bijzondere aan de Tyon muis is de X-Celerator, die werkt als een analoge hendel. Deze bevindt zich boven de standaard browseknoppen aan de linkerkant van de muis. Deze kan naar boven en beneden gekanteld worden, waarbij  deze een steeds hogere waarde doorgeeft aan de computer, naarmate de druk die je erop uitoefent groter wordt. Hierdoor is het mogelijk om makkelijker en vloeiender langzame of snelle bewegingen te maken dan met een toetsenbord. Hiermee kan je bijvoorbeeld oneindig een draaiende beweging maken met de koepel bovenop een tank of een draaiing maken met een schip, zonder de muis te bewegen. Bijzonder handig in spellen zoals Battlefield 4. We hebben echter wel wat bedenkingen over deze functie, waar we later op terugkomen.

Roccat Tyon Black
De X-Celerator bevindt zich boven de standaard browse knoppen

Ook een extra toevoeging is de flipper aan de bovenkant van de muis, de Fin Switch genoemd door Roccat. Deze kan geactiveerd worden door deze tussen wijs- en middelvinger te klemmen en heen en weer te bewegen. Hiervoor hoef je dus niet je hand te verplaatsen, wat bij normale knoppen bovenop een muis wel altijd het geval is. Aan beide kanten van de standaard muisknoppen vinden we twee extra knoppen voor nog meer functionaliteit. De vorm hiervan doet ons erg denken aan de implementatie die we eerder terugzagen op Logitech muizen, zoals de G700(s).

Roccat Tyon Black
De Fin Switch en extra knoppen rondom de standaard muisknoppen

Onder de duim vinden we een extra knop die standaard dienst doet als Easyshift+ knop. Hiermee kunnen alle andere knoppen op de muis tijdelijk een andere functie krijgen, om zo nog meer functies binnen handbereik te hebben, zonder het aantal knoppen te verdubbelen op de muis. Hiermee verlies je dus niet een knop die eigenlijk voor een normale functie dient als bij de voorgaande muizen van Roccat. Easyshift+ op deze muis kan ook gecombineerd worden met een Roccat toetsenbord dat ook Easyshift+ ondersteunt. Zo kun je door deze knop op de muis in te drukken de toetsen op het toetsenbord ook een tweede functie geven.

Specificaties

Algemeen
 
MerkRoccat
ProductnaamTyon Black
ProductcodeROC-11-850
DetailsProductinfo
Algemeen
Draadloos
PS2 adapter meegeleverd
KleurZwart
Afmetingen (breedte)8.2 cm
Afmetingen (lengte)12.9 cm
Afmetingen (hoogte)4.6 cm
Scrollwiel
Zijwaartse scroll
Aantal knoppen14
Browse knoppen
Laser
Software meegeleverd
VerlichtingRGB
Lengte snoer179 cm
Gewicht aanpasbaar
Gewicht124 gram
OriëntatieRechtshandig
Gaming features
SensorAvago ADNS-9800
DPI minimaal200 dpi
DPI maximaal8200 dpi
DPI regelaar op muis
DPI aangegeven op muis
Trackingsnelheid150 inch/s
Image processing10.8 MPixel/s
Maximale framerate12000 fps
Acceleratie30 g
Profieleditor
Profieleditor (knoppen)
Profieleditor (dpi instellen)
Profieleditor (aantal profielen)5
Geheugen in muis
Muizen benchmarks
Lift-off distance1.27 mm
Last van acceleratie
Grip voor low senseRedelijk
InputlagGeen

Ontwerp en software

De muis biedt volledig steun aan de hand door een hoge bolling aan de achterkant en een inham voor de duim. Aan de rechterkant is er verticaal genoeg plek om beide vingers te plaatsen, maar omdat horizontale ondersteuning mist, sleept de pink af en toe over de muismat. Door de extra knoppen aan de zijkant van de standaard muisknoppen is er niet veel bewegingsruimte voor de wijs- en middelvinger. Het is bij ons niet voorgekomen dat we de extra knoppen per ongeluk indrukten, maar het kleine oppervlak dat nog over is voor de vingers voelt wel wat beperkt aan. De linkerknoppen zijn goed bruikbaar, maar die aan de rechterkant zullen in het heetst van de strijd niet makkelijk te bedienen zijn, tenzij je het prettig vindt om je ringvinger daarvoor in te zetten.

Roccat Tyon Black
De Roccat Tyon

De driver software heeft hetzelfde uiterlijk als die van voorgaande Roccat muizen, met wat kleine aanpassingen. Zo hebben de knoppen aan de zijkant een afzonderlijk submenu van de standaard knoppen, wat voor ons in het begin onoverzichtelijk was. De gevoeligheid van de muis kan in stappen van 200 DPI van 200 naar 8200 DPI ingesteld worden, waarvoor totaal vijf settings mogelijk zijn die standaard via de muis geactiveerd kunnen worden. Opvallend is dat er geen feedback in de vorm van verandering van de verlichting op de muis aanwezig is. Ook geen specifiek daarvoor bestemde ledjes, zoals bij de Logitech gaming muizen het geval is.

Roccat Tyon Black
Het verlichte scrolwiel

De standaard functies zoals macro presets voor (helaas) gedateerde computerspellen, easy-aim waarmee tijdelijk de gevoeligheid van de muis verlaagd kan worden en losse macro’s zijn uiteraard aanwezig. Nieuw is de optie om X-input en D-input functie die normaal op gamepads en joysticks terug te vinden zijn aan knoppen toe te wijzen. Dit is te danken aan de X-Celerator die X- en D-input nodig heeft om te communiceren met de computer. Hiermee wordt de compatibiliteit met bestaande computerspellen vergroot, aangezien het bij sommige niet mogelijk is om de besturing zelf aan te passen.

Hieronder een aantal screenshots van de driver-software

X-Celerator in de praktijk

De speciale functie van de Roccat Tyon hebben we uitgebreid getest in Battlefield 4 om de volledige potentie van de X-Celerator uit te proberen. Een eerste probleem waar we tegenaan liepen is dat deze analoge hendel niet direct werkte in Battlefield 4. We moesten eerst in Windows Defender de Roccat driver volledige toegang geven. Daarna lukte het wel om de hendel te configureren.

Roccat Tyon Black
De onderkant van de Roccat Tyon

Deze functie is voornamelijk handig om bijvoorbeeld een volledige 360 graden draai te maken met een schip of de koepel van een tank, zonder de muis daarvoor helemaal in de rondten te hoeven bewegen. Bij zulke grote bewegingen bereik je namelijk al gauw ongewenst het einde van de muismat. Het voordeel van de X-Celerator tegenover deze functie toewijzen aan twee muisknoppen is dat je ook soepele langzame bewegingen kunt maken, in plaats van met grote schokken kleine stappen te maken. Waar we wel tegenaan liepen is de duidelijke deadzone die aanwezig is op deze analoge hendel, ondanks dat het mogelijk is om deze te kalibreren in de Roccat software.

Roccat Tyon Black
De Roccat Tyon X-Celerator

Een deadzone betekent dat de beweging pas na een paar millimeter wordt gedetecteerd, waardoor je minder eenvoudig hele precieze bewegingen kunt maken. We merken een deadzone bij de eerste paar millimeter van de beweging in de hendel en aan het eind in, waardoor de beweging al aan de maximale snelheid gaat, voordat het eind van de beweging met de hendel is bereikt. Dit betekent dat er aan het eind een grote versnelling plaatsvindt, die ook aan het begin in mindere mate aanwezig is. Hierdoor is het gebied waarin je precieze bewegingen kunt maken met deze hendel niet groot. Door de softwarematige deadzone in Battlefield 4 zelf uit te schakelen werkt de X-Celerator wel iets beter, maar nog altijd niet zoals vooraf verwacht. Verwacht met deze functie dus niet precieze bewegingen te maken zoals je dat misschien gewend bent van een gamepad. Voor het besturen van voertuigen is het wel degelijk handig.

Andere foefjes

De Fin Switch wordt standaard toegepast om zijwaarts te scrollen, aangezien het scrolwiel dat zelf niet kan. Voor de bediening van deze functie ben je minder tijd kwijt dan een reguliere knop bovenop de muis, maar het is niet makkelijk om deze te bedienen terwijl andere knoppen ingehouden worden. Een beweging naar links is nog wel redelijk goed mogelijk, maar de Fin Switch naar rechts bewegen kan niet zonder de andere knoppen los te laten. Althans, ons is het niet gelukt. Je kunt deze switch misschien nog wel het best gebruiken om de gevoeligheid van de muis aan te passen, waardoor de twee knoppen naast de linkermuisknop vrij komen voor een andere functie.

Roccat Tyon Black
De extra Easyshift+ knop onder de duimpositie

De Easyshift+ zoals die standaard is geconfigureerd onder de duim kan niet gecombineerd worden met de analoge hendel om bijvoorbeeld een andere draaiing te maken met een voer- of vaartuig in een spel, aangezien je duim al bezet is. Zelf vinden wij het handiger om deze knop te configureren om de gevoeligheid van de muis tijdelijk te verlagen en een van de knoppen naast de standaard muisknoppen te configureren als Easyshift+. Op die manier zijn de mogelijkheden voor de Easyshift+ functionaliteit groter. Het scrolwiel werkt erg soepel en voelt zeer degelijk aan. We verwachten met dit model niet dezelfde problemen als die voorkwamen bij enkele Kone muizen van Roccat.

Roccat Tyon Black
De extra knoppen naast de rechter muisknop

De prestaties van de sensor zijn prima in orde. Onze killstreak in Counter Strike Source was als vanouds en het optillen van de muis ging zonder moeilijkheden, al is het gewicht en de grip op de muis niet het beste wat we hebben gezien voor low sense gamers. We hebben geen last van het per ongeluk indrukken van de knoppen aan de zijkant tijdens het optillen van de muis. De lift-off distance is prima in orde met 1,27 millimeter. Op de laagste stand van 1 millimeter die instelbaar is in de driver merkten we problemen met de detectie van de sensor op de door ons gebruikte Heaton muismat van Qpad. We merkten geen problemen met acceleratie of input-lag tijdens onze tests.

Productfoto's

Conclusie

De Roccat Tyon heeft interessante functies die we nog niet eerder op een muis tegenkwamen. De X-Celerator biedt interessante mogelijkheden die in spellen zoals Battlefield 4 zeker van pas komen bij het besturen van tanks en schepen. De implementatie had wel duidelijk beter gekund, aangezien er een deadzone aanwezig is aan het begin en het eind van de besturing. De Fin Switch is ook een leuk idee, maar in het heetst van de strijd voor ons niet makkelijk in gebruik. Voor een functie zoals het veranderen van de gevoeligheid van de muis is deze echter goed bruikbaar. Verder zijn alle functie op de muis goed bereikbaar. De sensor heeft ons ook niet in de steek gelaten en toont uitstekende testresultaten.

Roccat Tyon Black

De Tyon is met een vanaf prijs van 85 euro en een gemiddelde prijs van 100 euro te koop via onze prijsvergelijker. Voor dezelfde prijs kan je ook een Logitech G700S aanschaffen die voorzien is van dezelfde sensor, draadloze functionaliteit en een speciaal scrolwiel. Daar tegenover staat de innovatieve, zij het niet helemaal goed geïmplementeerde, bediening van de Tyon met de analoge hendel. Welke van beide de beste keus is, is afhankelijk van welke functie voor jou belangrijk is. De Roccat Tyon ontvangt in ieder geval een Hardware.Info Silver Award vanwege zijn verder degelijke en innovatieve ontwerp.


Roccat Tyon


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Silver Award Roccat Tyon Black

Roccat Tyon Black

 • Laser
 • 8200 dpi

99,03 €

1 winkel
Roccat Tyon White

Roccat Tyon White

 • Laser
 • 8200 dpi

62,38 €

1 winkel
0
*