ASUS RT-AC87U en Netgear R7500 Nighthawk X4 review

15 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Aansluitingen
 4. 4. Intern
 5. 5. Snelheid USB 3.0
 6. 6. Multi-user MIMO: nog even geduld
 7. 7. Interface ASUS RT-AC87U
 8. 8. Interface Netgear R7500 Nighthawk X4
 9. 9. Specificaties
 10. 10. Gewijzigde testmethode
 11. 11. Testresultaten: 802.11n 2,4/5 GHz - 3 meter
 12. 12. Testresultaten: 802.11n 2,4/5 GHz - 10 meter
 13. 13. Testresultaten: 802.11n - 3 laptops tegelijk
 14. 14. Testresultaten: 802.11ac - 3 en 10 meter
 15. 15. Testresultaten: 802.11ac - 3 laptops tegelijk
 16. 16. Praktijktest
 17. 17. Testresultaten: stroomverbruik
 18. 18. Conclusie
 19. 2 besproken producten
 20. 15 reacties

Interface ASUS RT-AC87U

Netgear en ASUS hebben verschillende opvattingen over hoe de R7500 Nighthawk X4 en RT-AC87U te beheren en in te stellen. ASUS richt zich vooralsnog uitsluitend op de webinterface, terwijl Netgear duidelijk de stap heeft gemaakt naar het bureaublad en mobiele apparaten. Dat laatste heeft het bedrijf gedaan met de Genie-software en -app. Hiermee kun je veel zaken vanaf je computer of vanaf je mobiele apparaat instellen. ASUS heeft laten weten ook met een app bezig te zijn en ook te werken aan een mobiele versie van de webinterface. Het is nu overigens al wel mogelijk om de router vanaf een mobiel apparaat in te stellen. Maak verbinding met het netwerk en start een browser. Je wordt dan meteen door de setup-wizard geloodst. De interface als geheel lijkt sneller geworden te zijn ten opzichte van die op eerdere modellen.

Asus RT-AC87U Black

Dat ASUS zich niet meteen heeft gericht op het ontwikkelen van apps en extra software, vinden we niet zo erg overigens. De ASUSWRT-firmware is een van de beste die je op dit moment kunt krijgen op een router. Toegegeven, hij is niet altijd zonder bugs op het moment dat er een nieuw model uitkomt, maar de lay-out ervan is erg goed en de mogelijkheden ervan zeer uitgebreid. Op het startscherm van de interface kun je al allerlei zaken instellen waarvoor je bij andere interfaces dieper moet graven. Denk hierbij aan wachtwoorden voor de draadloze netwerken en gastnetwerken. Allerlei andere relevante informatie die je nodig zou kunnen hebben, bijvoorbeeld de status van je internetverbinding en het aantal aangesloten apparaten, zijn ook in een oogopslag te zien.

Ga je dieper in de interface van de ASUS, dan kom je instellingen tegen die we tot nu toe op geen enkele andere consumentenrouter zijn tegengekomen, behalve dan eerdere ASUS-modellen. Zo heb je de mogelijkheid om een tweede WAN-poort te configureren voor load balancing of failover. Hiervoor kun je een LAN-poort kiezen, maar je kunt ook een USB-dongel met SIM-kaart in de router stoppen. Of je dit als consument vaak gaat gebruiken, valt nog te bezien natuurlijk, maar het zit er wel op. In de USB-instellingen van de RT-AC87U zien we ook nog de mogelijkheid om het apparaat te gebruiken om via Bittorrent of Usenet bestanden te downloaden. Handig als je geen NAS hebt waarmee je dit kunt doen.

Asus RT-AC87U Black

Een nieuwe feature waar ASUS veel nadruk op legt bij de RT-AC87U is Adaptive QoS. Dit houdt in dat de Quality of Service niet geregeld wordt op basis van door de gebruiker aangemaakte regels, maar automatisch gebeurt. De router herkent het soort verkeer en zorgt ervoor dat alles soepel loopt. Een aangesloten gaming console wordt bijvoorbeeld als zodanig herkend, waarna hij prioriteit krijgt. Althans, dat is de theorie. Of dit ook echt zo is, moet de praktijk uitwijzen natuurlijk. Je kunt overigens ook nog gewoon handmatig wijzigingen aanbrengen, of het gewoon op de 'ouderwetse' manier doen.

Asus RT-AC87U Black

Een laatste nieuwigheid die we hier uit willen lichten, is de toevoeging van AiProtection, een op een Trend Micro-engine gebaseerde dienst waarmee je per apparaat aan kunt geven welke apparaten wanneer verbinding mogen maken met het internet en wat ze mogen doen (Parental Controls). Daarnaast beschermt deze dienst de router en aangesloten apparaten ook tegen bedreigingen zoals virussen. Je kunt de router zo instellen dat die automatisch een e-mail stuurt naar een opgegeven adres.

Asus RT-AC87U Black

Hieronder zie je alle screenshots die we hebben gemaakt van de interface van de ASUS RT-AC87U:

 


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Asus RT-AC87U Black

Asus RT-AC87U Black

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)
 • Dual-band

212,65 €

2 winkels
Netgear R7500 Nighthawk X4

Netgear R7500 Nighthawk X4

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)
Niet verkrijgbaar
0
*