ASUS RT-AC87U en Netgear R7500 Nighthawk X4 review

14 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Aansluitingen
 4. 4. Intern
 5. 5. Snelheid USB 3.0
 6. 6. Multi-user MIMO: nog even geduld
 7. 7. Interface ASUS RT-AC87U
 8. 8. Interface Netgear R7500 Nighthawk X4
 9. 9. Specificaties
 10. 10. Gewijzigde testmethode
 11. 11. Testresultaten: 802.11n 2,4/5 GHz - 3 meter
 12. 12. Testresultaten: 802.11n 2,4/5 GHz - 10 meter
 13. 13. Testresultaten: 802.11n - 3 laptops tegelijk
 14. 14. Testresultaten: 802.11ac - 3 en 10 meter
 15. 15. Testresultaten: 802.11ac - 3 laptops tegelijk
 16. 16. Praktijktest
 17. 17. Testresultaten: stroomverbruik
 18. 18. Conclusie
 19. 19. Besproken producten
 20. 20. Reacties

Inleiding

De stroom van 802.11ac-routers is het afgelopen lopen jaar pas echt goed op gang gekomen. Vrijwel iedere grote fabrikant heeft in ieder geval een model op de markt. De meeste hebben zelfs al een complete line-up. We hebben al twee ‘golven’ 802.11ac-routers gehad. De ASUS RT-AC87U en Netgear R7500 die we hier bespreken zijn de eerste modellen van de derde generatie. Wij hebben ze uitgebreid aan de tand gevoeld.

Tot voor kort waren de snelste routers zogeheten AC1900-modellen, met drie datastromen op 5 GHz (802.11ac) en drie op 2,4 GHz. Voorbeelden hiervan zijn de Linksys EA6900, ASUS RT-AC68U en Netgear R7000 Nighthawk. Dit houdt in dat de bandbreedte op 5 GHz 1300 Mbps bedraagt en op 2,4 GHz dankzij TurboQAM 600 Mbps. Erg zinvol is dat laatste overigens niet, want dat werkt alleen maar bij specifieke WLAN-adapters zoals de PCE-AC68 van ASUS. Die ontwikkeling is waarschijnlijk met name ingegeven door de wens om iets nieuws te kunnen bieden op een nieuw topmodel.

Asus RT-AC87U Black
ASUS RT-AC87U

De ASUS en Netgear die we in deze review bekijken, zijn de eerste modellen die op 5 GHz vier datastromen ondersteunen. Iedere datastroom heeft een maximale bandbreedte van 433 Mbps. Afgerond komt dit neer op 1750 Mbps op 802.11ac. Uiteraard geldt ook hier dat de clients dit moeten ondersteunen, als je er gebruik van wilt maken. Op dit moment zijn die er nog niet, al verwachten we de eerste ‘bridges’ wel zeer binnenkort op de markt. Het wordt echter pas echt interessant op het moment dat clients adapters krijgen die het ondersteunen. Gebaseerd op het verleden, is de kans dat dit massaal gebeurt, niet bijster groot. Als voorbeeld nemen we de 802.11n-kaartjes met drie datastromen. Die hebben wij in ieder geval op bitter weinig laptops teruggezien. In mobiele apparaten zoals smartphones en tablets is het fysiek vrijwel onmogelijk om meer dan twee antenne-aansluitingen te stoppen, dus daar hoef je het ook niet van te verwachten.

Netgear R7500 Nighthawk X4
Netgear R7500 Nighthawk X4

Voor we dieper ingaan op de techniek die is gebruikt in beide modellen, kijken we eerst even naar de uiterlijke kenmerken van de twee routers. Die zijn namelijk interessant genoeg om er even bij stil te staan.

Uiterlijk

De R7000 Nighthawk van Netgear die begin dit jaar op de markt kwam, had een behoorlijk gedurfd uiterlijk en lijkt wel wat op een stealth-gevechtsvliegtuig zoals dat door het Amerikaanse leger wordt gebruikt. Dat design heeft Netgear doorgetrokken in de R7500. Alleen is dit apparaat nog iets groter dan zijn voorganger. Daar is op zich een goede reden voor. De vier antennes (voor de vier datastromen) moeten op een bepaalde afstand van elkaar staan om goed te kunnen functioneren, dat is een natuurkundige wetmatigheid waar een fabrikant niet bijster veel aan kan veranderen. Hoe meer antennes, hoe groter het apparaat moet worden gemaakt. De kans dat we ooit een 802.11ac-router gaan zien met de in theorie maximale 8 antenne-aansluitingen, is dus niet bijster groot; dat zou een apparaat opleveren van enorme afmetingen.

Asus RT-AC87U Black
De vormgeving van de ASUS RT-AC87U lijkt veel op die van de Lamborghini-laptops van weleer

ASUS heeft met de RT-AC87U misschien wel iets afgekeken van Netgear. ASUS is duidelijk afgestapt van het design van de voorgangers van deze router en lijkt best behoorlijk op de Netgear. Toch zien we nog een andere gelijkenis en wel met de Lamborghini-laptops van ASUS zelf. Als je die weleens gezien hebt, is de link snel gelegd.

De vier antennes van de ASUS zijn achterop gewoon in een rij gepositioneerd. Netgear heeft ervoor gekozen om er twee achterop te zetten en twee aan weerszijden van de R7500. Ook dit kan weer te maken hebben met het formaat van de router. De afstand tussen de antennes is op deze manier groot genoeg, zonder dat dit allemaal in de breedte hoeft te gebeuren. De antennes zijn zelfs genummerd. Ervan uitgaande dat je een router niet regelmatig uit elkaar haalt, is dit geen enorm probleem, maar echt handig is het niet. Het heeft zo te zien met name te maken met de vorm van de antennes.

Aansluitingen

Als je flexibel wilt zijn op het gebied van de plaatsing van een router, dan is het handig dat hij op meerdere manieren te plaatsen is. Dat had ASUS bij de RT-AC68U niet echt goed voor elkaar; die kun je door de vaste voet alleen staand positioneren. Niet handig als je op de plek waar je hem wilt plaatsen geen ruimte hebt om het neer te zetten, maar wel om hem op te hangen. Met de RT-AC87U heeft ASUS weer een topmodel dat je ook op kunt hangen. De R7500 kan ook op deze manier geplaatst worden.

Naarmate routers krachtiger worden, kunnen ze ook steeds meer taken tegelijkertijd uitvoeren. Vandaar ook dat het aantal aansluitingen toeneemt. USB 3.0 werd al geruime tijd toegepast op routers, dus dat is hier ook op terug te vinden. De Netgear heeft er twee, plus eSATA. Die laatste aansluiting kwamen we eerder dit jaar ook al tegen op de WRT1900AC van Linksys. Op de ASUS zit die aansluiting niet. Daar is het gehouden bij een USB 2.0 en een USB 3.0-aansluiting. Wat verder opvalt aan de aansluitingen, is dat ze steeds beter bereikbaar worden. Op de R7500 zitten de USB- en eSATA-aansluitingen aan weerszijden van het apparaat, op de RT-AC87U zit de USB 3.0-aansluiting aan de voorkant. Die zit daar overigens achter een rubberen klepje dat niet echt eenvoudig te openen is.

Netgear R7500 Nighthawk X4
Netgear heeft de positionering van de knoppen en aansluitingen iets beter voor elkaar dan ASUS.

De ASUS RT-AC87U heeft aan de voorkant naast een USB-aansluiting ook nog twee knoppen zitten. Met de ene kun je de Wi-Fi in- of uitschakelen, met de andere de ledjes. Gek genoeg zit de WPS-knop nog altijd achterop. Die hadden we nu juist graag aan de voorkant gezien. Op de R7500 zien we de WPS-knop en de knop waarmee je de Wi-Fi uit kunt zetten bovenop zitten, als laatste in de lange rij met ledjes. Die kun je ook uitschakelen. Daarvoor moet je aan de achterkant zijn. Al met al is de indeling en de bereikbaarheid van de aansluitingen bij de Netgear wat ons betreft iets beter dan bij de ASUS.

Intern

Zoals gebruikelijk schroeven we de router na het testen ook nog even open. Op sommige vlakken lijken ze op elkaar, maar we zien ook enkele essentiële verschillen. Beide apparaten hebben een multiprocessor-architectuur. Bij de ASUS RT-AC87U is de 'centrale' CPU de BCM4709 CPU, een dual-core Cortex-A9 chip die is geklokt op 1 GHz. Bij Netgear is men voor Qualcomm gegaan en zien we de IPQ8064. Bij volgers van de ontwikkelingen op de smartphone- en tabletmarkt gaat er nu wellicht een belletje rinkelen. Die naam lijkt immers verdacht veel op APQ8064, de chip die we tot vorig jaar onder de Snapdragon-naam vaak in smartphones en tablets tegenkwamen. De SoC beschikt over twee Krait-cores, die zijn geklokt op 1,4 GHz. Volgens Qualcomm is de zogeheten performance per watt van dit type SoC beter dan van concurrerende modellen. Dat lijkt ook echt zo te zijn, getuige onze metingen, die je verderop kunt bekijken. Beide SoC's worden geholpen door 256 MB RAM.

Netgear R7500 Nighthawk X4
Op het bordje in de Netgear R7500 Nighthawk X4 weinig ruimte onbenut gelaten.

802.11ac wordt bij beide routers verzorgd door een 'dedicated' SoC die overweg kan met vier datastromen tegelijkertijd. Deze komt uit de stal van Quantenna en bestaat uit twee onderdelen: de Quantenna QT3840 als baseband-processor en de QT2518 voor het RF-gedeelte. De processor is geklokt op op 500 MHz en heeft twee rekenkernen. Aangezien we hier te maken hebben met een multiprocessor-architectuur, is er ook voorzien in twee porties werkgeheugen. 256 MB voor de Broadcom/Qualcomm, 128 MB voor de Quantenna-SoC. USB 2.0, USB 3.0 en - in het geval van de Netgear - eSATA zitten rechtstreeks aangesloten op de 'hoofdprocessors', de BCM4709 en de IPQ8064. De verbindingen op 2,4 GHz worden bij de ASUS verzorgd door de BCM4360 2,4 GHz, bij de Netgear door de QCA9880.

Asus RT-AC87U Black
ASUS heeft duidelijk ervaring met het ontwerpen van bordjes. Het ziet er mooi opgeruimd uit.

Wat ons meteen opviel toen we het bordje van de ASUS RT-AC87U onder ogen kregen, was dat de QT3840 een dedicated LAN-poort heeft: LAN1 zit er rechtstreeks op aangesloten, uiteraard via een PHYceiver. ASUS heeft ook niet gekozen voor een losse switch. De BCM4709 neemt die taak ook op zich en kan volgens de specificaties 5 poorten aan. Wellicht is de afscheiding van LAN1 gedaan om de BCM4709 wat te ontlasten. Echt logisch is dit niet, want de QT3840 staat op zijn beurt sowieso weer in verbinding met de BCM4709, dus de load voor de Broadcom-chip wordt er per saldo niet minder op. De Netgear R7500 heeft wel een aparte switch, de Qualcomm Atheros QCA8337.

Asus RT-AC87U Black
LAN-poort 1 zit duidelijk rechtstreeks aangesloten op de Quantenna-chip, terwijl de andere drie door de Broadcom-chip aangestuurd worden.

We hebben ASUS gevraagd waarom LAN1 rechtstreeks op de QT3840 aangesloten is en niet ook gewoon op de BCM4709. Dit heeft ermee te maken dat ASUS het in de toekomst mogelijk gaat maken om deze poort te teamen met een poort die op de BCM4709 aangesloten is voor een hogere throughput op 5 GHz. Het zou dan theoretisch mogelijk moeten zijn om op die frequentie voorbij de 1 Gbps te gaan. Let wel, je hebt hiervoor twee RT-AC87U's nodig.

Puur vanuit esthetisch oogpunt bekeken, ziet het bordje van de ASUS er wat ons betreft een stuk netter uit dan dat van de Netgear. Op zich niet gek als je bedenkt dat ze bij ASUS ook af en toe een moederbordje maken. Als we wat beter kijken, zien we ook dat er op het Netgear-bordje een sticker zit waar wordt gesproken over Rev 0.x, terwijl dat bij de ASUS Rev 1.x is.

Snelheid USB 3.0

Zoals inmiddels gebruikelijk, hebben we ook bij deze routers weer de USB 3.0-doorvoersnelheid gemeten. De ASUS RT-AC87U kopieert een bestand van een via USB 3.0 aangesloten externe SSD naar een bekabeld aangesloten PC met 65 MB/s. Andersom gaat dit met 40 MB/s. De Netgear R7500 Nighthawk X4 doet dit met respectievelijk 65 MB/s en 21 MB/s. Met name die laatste score valt wat tegen. Beide routers halen het overigens nog altijd niet bij de Linksys WRT1900AC, die 75 MB/s noteerde beide kanten op.

Aangezien de USB 3.0-poorten bij beide routers aangesloten zijn op de 'hoofd-CPU', kunnen we stellen dat de BCM4709 in de ASUS het beter lijkt te doen dan de Qualcomm IPQ8064 op dit punt. Wat verder opvalt is dat extra belasting niet veel lijkt te doen met de doorvoersnelheden. Waar het bij vorige generaties routers altijd zo was dat de doorvoersnelheid zo'n 20 MB/s naar beneden ging op het moment dat er via Wi-Fi naar drie laptops tegelijkertijd werd verzonden, is die afname nu veel kleiner. 

Multi-user MIMO: nog even geduld

Met iedere nieuwe generatie 802.11ac-routers, komen er telkens wat nieuwe technologieën bij. We zijn met de ASUS RT-AC87U en de Netgear R7500 Nighthawk X4 inmiddels bij de derde golf aangekomen. De belangrijkste toevoeging deze keer is Multi-user MIMO. Voor zover wij dit hebben kunnen bepalen, is die functionaliteit nog niet ingeschakeld, maar zal dat later gebeuren middels een firmware-update. We leggen de nieuwe functionaliteit hier alvast wel even kort uit.

Tot nu gedroeg Wi-Fi zich zoals ethernet dat deed toen er nog geen switches waren, maar hubs. Als een apparaat in het netwerk 'spreekt', dan is de rest stil. Ook al heb je een 4Tx4R-access point, als je er verbinding mee maakt met een apparaat met een 1Tx1R-adapter, dan is dat op dat moment de enige verbinding die je op kunt zetten. De rest moet wachten. De drie andere datastromen doen op dat moment niets. Dit wordt uiteraard wel behoorlijk intelligent gedaan door de router of het access point, dus het is in de praktijk niet zo dat je echt merkbaar op je beurt moet wachten, maar dit is wel hoe het ten diepste werkt. 


Bron: Ruckus Wireless

Een goed voorbeeld van wat dit 'wachten op elkaar' betekent heb je als je een 802.11g-apparaat in een 802.11n-netwerk opneemt. Dat zorgt er in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd niet voor dat je hele netwerk altijd naar 802.11g terugvalt. 802.11n-apparaten kunnen nog altijd op die standaard met elkaar communiceren. Het hele netwerk wordt echter trager op het moment dat een 802.11g-apparaat zich ermee gaat bemoeien. Die communiceert op een langzamere standaard met de router of het access point, dus de andere apparaten moeten langer wachten op hun beurt. Daarom is het niet verstandig om een 802.11g-apparaat dat veel gebruikmaakt van het netwerk in je thuisnetwerk op te nemen als je graag een zo snel mogelijk netwerk hebt (en wie wil dat nou niet?). Een 802.11g-apparaat dat maar zeer incidenteel gebruikmaakt van het netwerk, is op zich geen probleem. Je zou overigens hetzelfde argument kunnen gebruiken voor 802.11n-apparaten die verbinding maken via een enkele antenne-aansluiting.


Bron: Ruckus Wireless

Met Multi-user MIMO gaat Wi-Fi zich meer gedragen als een switch. In het voorbeeld van de 4Tx4R-configuratie kun je nu bijvoorbeeld tegelijkertijd een laptop met twee datastromen en een smartphone en tablet met elk een datastroom aansluiten. Dat kon voorheen natuurlijk ook al, maar nu kunnen die ook allemaal tegelijkertijd bediend worden. Dit betekent dus ook dat een trager apparaat niet meer per se het hele netwerk ophoudt. In theorie is dit voor thuisgebruik een significante verbetering, zeker gecombineerd met de Beamforming-functionaliteit die al onderdeel was van de 802.11ac-standaard. Het doet overigens niets af of toe aan het bereik van de golven op zich. 5 GHz blijft 5 GHz, ook als het geen 802.11n maar 802.11ac heet. Het functionele bereik kan op deze manier natuurlijk wel wat verbeteren. Multi-user MIMO is vooralsnog een 802.11ac-technologie, dus lang niet alle apparaten in het netwerk kunnen hier gebruik van maken.

Interface ASUS RT-AC87U

Netgear en ASUS hebben verschillende opvattingen over hoe de R7500 Nighthawk X4 en RT-AC87U te beheren en in te stellen. ASUS richt zich vooralsnog uitsluitend op de webinterface, terwijl Netgear duidelijk de stap heeft gemaakt naar het bureaublad en mobiele apparaten. Dat laatste heeft het bedrijf gedaan met de Genie-software en -app. Hiermee kun je veel zaken vanaf je computer of vanaf je mobiele apparaat instellen. ASUS heeft laten weten ook met een app bezig te zijn en ook te werken aan een mobiele versie van de webinterface. Het is nu overigens al wel mogelijk om de router vanaf een mobiel apparaat in te stellen. Maak verbinding met het netwerk en start een browser. Je wordt dan meteen door de setup-wizard geloodst. De interface als geheel lijkt sneller geworden te zijn ten opzichte van die op eerdere modellen.

Asus RT-AC87U Black

Dat ASUS zich niet meteen heeft gericht op het ontwikkelen van apps en extra software, vinden we niet zo erg overigens. De ASUSWRT-firmware is een van de beste die je op dit moment kunt krijgen op een router. Toegegeven, hij is niet altijd zonder bugs op het moment dat er een nieuw model uitkomt, maar de lay-out ervan is erg goed en de mogelijkheden ervan zeer uitgebreid. Op het startscherm van de interface kun je al allerlei zaken instellen waarvoor je bij andere interfaces dieper moet graven. Denk hierbij aan wachtwoorden voor de draadloze netwerken en gastnetwerken. Allerlei andere relevante informatie die je nodig zou kunnen hebben, bijvoorbeeld de status van je internetverbinding en het aantal aangesloten apparaten, zijn ook in een oogopslag te zien.

Ga je dieper in de interface van de ASUS, dan kom je instellingen tegen die we tot nu toe op geen enkele andere consumentenrouter zijn tegengekomen, behalve dan eerdere ASUS-modellen. Zo heb je de mogelijkheid om een tweede WAN-poort te configureren voor load balancing of failover. Hiervoor kun je een LAN-poort kiezen, maar je kunt ook een USB-dongel met SIM-kaart in de router stoppen. Of je dit als consument vaak gaat gebruiken, valt nog te bezien natuurlijk, maar het zit er wel op. In de USB-instellingen van de RT-AC87U zien we ook nog de mogelijkheid om het apparaat te gebruiken om via Bittorrent of Usenet bestanden te downloaden. Handig als je geen NAS hebt waarmee je dit kunt doen.

Asus RT-AC87U Black

Een nieuwe feature waar ASUS veel nadruk op legt bij de RT-AC87U is Adaptive QoS. Dit houdt in dat de Quality of Service niet geregeld wordt op basis van door de gebruiker aangemaakte regels, maar automatisch gebeurt. De router herkent het soort verkeer en zorgt ervoor dat alles soepel loopt. Een aangesloten gaming console wordt bijvoorbeeld als zodanig herkend, waarna hij prioriteit krijgt. Althans, dat is de theorie. Of dit ook echt zo is, moet de praktijk uitwijzen natuurlijk. Je kunt overigens ook nog gewoon handmatig wijzigingen aanbrengen, of het gewoon op de 'ouderwetse' manier doen.

Asus RT-AC87U Black

Een laatste nieuwigheid die we hier uit willen lichten, is de toevoeging van AiProtection, een op een Trend Micro-engine gebaseerde dienst waarmee je per apparaat aan kunt geven welke apparaten wanneer verbinding mogen maken met het internet en wat ze mogen doen (Parental Controls). Daarnaast beschermt deze dienst de router en aangesloten apparaten ook tegen bedreigingen zoals virussen. Je kunt de router zo instellen dat die automatisch een e-mail stuurt naar een opgegeven adres.

Asus RT-AC87U Black

Hieronder zie je alle screenshots die we hebben gemaakt van de interface van de ASUS RT-AC87U:

 

Interface Netgear R7500 Nighthawk X4

Op de Netgear R7500 Nighthawk X4 zien we een wat traditioneler uitgevoerde interface, met eveneens een lekker duidelijk startscherm. Je ziet daar in een oogopslag wat de status is van je router en van je netwerk. Je kunt hier echter niet meteen zaken aanpassen. Daarvoor moet je altijd een laagje dieper de interface in.

Netgear R7500 Nighthawk X4

Qua mogelijkheden heeft Netgear het een stuk bescheidener gehouden dan ASUS. Ook hier zien we echter weer een automatische vorm van QoS tevoorschijn komen, die nu Dynamic QoS heet. Het gedeelte van het instellingenmenu waar je dit kunt configureren ziet er niet zo gelikt uit als bij de ASUS, maar de claims met betrekking tot wat het doet zijn feitelijk hetzelfde. Het lijkt erop alsof QoS meer en meer in de chips wordt ingebakken, wat ons betreft een goede zaak gezien de toename aan netwerkverkeer van en naar het thuisnetwerk. Dit zeggen we niet alleen op basis van deze twee routers, Qualcomm gaat bijvoorbeeld al geruime tijd de boer op met StreamBoost, een toevoeging aan hun nieuwe lijn chips die volgens het bedrijf niet als QoS bestempeld kan worden, maar wel exact hetzelfde doet. 

Netgear R7500 Nighthawk X4

Echt opvallende functies heeft Netgear verder niet toegevoegd aan de R7500 vergeleken met Netgear-routers uit het verleden. De op OpenVPN gebaseerde VPN-server springt in het oog, maar zat ook al op de R7000. Als je vaak van buiten je netwerk toegang wilt hebben, kan dat handig zijn. We hebben overigens wel uit meerdere bronnen vernomen dat deze VPN-server niet bepaald vlekkeloos werkt. Wat ons echter met name opvalt aan de Netgear-interface is dat die niet echt overzichtelijk is (met uitzondering van het startscherm). De onderverdeling in Basis en Geavanceerd werkt niet echt prettig. Je krijgt op deze manier bijvoorbeeld op twee plaatsen de mogelijkheid om draadloze instellingen aan te passen. Dat zorgt alleen maar voor verwarring. Daarnaast laden behoorlijk wat pagina's erg langzaam.

Netgear R7500 Nighthawk X4

Als je de Netgear R7500 hebt geïnstalleerd, hoef je voor het gros van de instellingen niet meer in de interface te zijn. Je kunt dan gebruikmaken van de Genie-software op je desktop of de app voor iOS en Android. Die software fungeert uitstekend. Het is duidelijk dat Netgear daar de nadruk op heeft gelegd bij de ontwikkeling de afgelopen jaren en niet op de webinterface. Op zich is daar niets mis mee, maar wel iets om rekening mee te houden.

Hieronder zie je screenshots van de webinterface van de Netgear R7500 Nighthawk X4:

En hieronder screenshots van de Genie-software die je op je laptop of desktop kunt installeren. De app voor iOS en Android verschilt hier niet wezenlijk van qua features:

Specificaties

Algemeen
 
MerkAsusNetgear
ProductnaamRT-AC87U BlackR7500 Nighthawk X4
Productcode90IG00W0-BM3G20R7500
DetailsProductinfoProductinfo
WiFi
Draadloos
802.11-standaard802.11ac (Wi-Fi 5)802.11ac (Wi-Fi 5)
Totale WiFi-snelheid2330 Mbit/s2350 Mbit/s
Ondersteuning 2,4 GHz frequentieband
Gastnetwerk 2,4 GHz
WiFi-snelheid 2,4 GHz600 Mbit/s600 Mbit/s
Ondersteuning 5 GHz freqentieband
Gastnetwerk 5 GHz
WiFi-snelheid 5 GHz1750 Mbit/s1750 Mbit/s
Aantal antennes44
Antennes intern/externExternExtern
Verwisselbare antenne(s)
Wireless Distribution System (WDS)
Wifi-bandenDual-band
Bedraad
Aantal LAN-aansluitingen44
LAN snelheid1000 Mbit/s1000 Mbit/s
Internet
Ethernet WAN-aansluiting
Geïntegreerd ADSL-modem
RFC 2364 (PPP over ATM) compatible
RFC 1483 (Ethernet over ATM) compatible
PPPoE compatible
Installatie wizard
Beveiliging
64-bit WEP beveiliging
128-bit WEP beveiliging
256-bit WEP beveiliging
WPA beveiliging
WPA2 beveiliging
802.1X authenticatie
WLAN standaard beveiligd
WLAN beveiligd na installatie wizard
WLAN Mac filtering
WPS (Wi-Fi Protected Setup) ondersteuning
Router-mogelijkheden
Remote management
DHCP-server
Port forwarding / Virtual servers
Firewall
SPI Firewall
URL blokkering
Tijdsblokkering algemeen
Negeer ping van WAN
DMZ (Demilitarized Zone)
Dynamic DNS cliënt
UPnP
IPv6-ondersteuning
VPN passthrough
VPN-server
Port triggering
QoS - Upstream beperken
QoS - Downstream beperken
QoS - Programma's/poorten prioriteren
QoS - PC's prioriteren
QoS - Mac-adres prioriteren
Overige hardware
Firmware tijdens test3.0.0.4.376_27691.0.0.94
Auto firmware check/update
USB printerserver
USB fileserver
USB webcam server
BitTorrent server
Nederlandstalige GUI optie
Muurophanging
Fysieke eigenschappen
USB 2.011
USB 3.012
Afmetingen: Hoogte met antennes maximaal19 cm19.5 cm
Afmetingen: Hoogte5 cm5.5 cm
Afmetingen: Breedte29 cm29 cm
Afmetingen: Diepte15 cm19 cm
Gewicht router zonder adapter en kabel905 gram870 gram

Gewijzigde testmethode

We testen routers en andere draadloze producten al enkele jaren volgens een vaste testprocedure. Allereerst testen we op 3 en op 10 meter met line of sight. Op deze manier krijgen we een indruk van de resultaten van een router bij (semi-)optimale omstandigheden (3 meter) en bij wat grotere afstanden. Daarnaast testen we routers als ze wat zwaarder belast worden. Bij die test sluiten we drie BTO-laptops tegelijkertijd (allemaal met een Intel Centrino Ultimate-N 6300 chip) op de router aan die we aan het testen zijn. We testen de draadloze snelheden niet meer op twee, maar op drie verschillende momenten, zodat we de kans dat we toevallig aanlopen tegen slechte omgevingsfactoren nog verder verkleinen. Het uiteindelijke resultaat is het gemiddelde van de runs. We doen uiteraard ook bekabelde tests. Die zijn inmiddels echt niet meer interessant om afzonderlijk te vermelden. Vrijwel alle routers trekken die verbinding helemaal vol. We gaan die vanaf nu alleen nog maar vermelden als ze afwijken.

De komst van 802.11ac zorgt ervoor dat we ook dat in onze testprocedure op moeten nemen. Met de Intel Wireless-AC 7260 chip is er de mogelijkheid om het met behulp van laptops te testen. Ook hiervoor gebruiken we drie laptops van BTO. Let wel, deze chip heeft twee antenne-aansluitingen, dus hij kan geen gebruikmaken van de drie antenne-aansluitingen die de huidige topmodellen hebben. Het is op dit moment voor zover wij hebben kunnen nagaan wel de enige los verkrijgbare 802.11ac-chip. Als je een bestaande laptop wilt upgraden, kom je hier dus ook bij terecht. Vandaar dat we hem gebruiken.

Extra test

De testresultaten bij de tests die we doen, beginnen steeds dichter naar elkaar toe te kruipen en worden derhalve minder onderscheidend. We zijn dus recent begonnen met het testen van draadloze apparaten in een praktijksituatie. Met andere woorden, in een echt huis. Het is een huis van rond 1930 en staat in een behoorlijk volgebouwde wijk. Het heeft drie verdiepingen, muren zijn van steen en de plafonds/vloeren van hout. Op de eerste verdieping zijn muren geplaatst met metalen profielen, gipsplaten en steenwol als isolatie. Het plafond van de eerste naar de tweede verdieping is daarnaast voorzien van glaswolisolatie met een aluminium laag. De praktijk heeft uitgewezen dat dit een behoorlijk uitdagende omgeving is voor draadloze signalen.

De nieuwe test bestaat uit het meten van de doorvoersnelheid op drie verschillende plaatsen in huis, op de begane grond naast het access point/de router, op de eerste verdieping diagonaal door het plafond en recht boven het access point/de router op de bovenste verdieping. We meten dit door een bestand van ruim 600 MB over te zetten van een NAS naar een laptop. We gebruiken hier een laptop voor met een 802.11ac-netwerkkaart (Intel Wireless-AC 7260), meer bepaald een 13-inch ASUS Transformer Book Flip.

Wellicht ook goed om te weten is dat we de omgevingsfactoren verder niet hebben aangepast. Het enige waar we voor hebben gezorgd, is dat het draadloze apparaat dat we aan het testen zijn, het enige is in het thuisnetwerk. In de buurt zijn wel veel draadloze netwerken zichtbaar (eerder 20 dan 10). Voor het overige hebben we alle andere apparaten die normaal gesproken verbinding maken met het draadloze netwerk, ook verbinding laten maken met het apparaat dat we testen en configureren we routers als access points. De apparaten worden verder getest zoals ze uit de doos komen.

Testresultaten: 802.11n 2,4/5 GHz - 3 meter

In de grafieken op deze en volgende pagina's is de ASUS RT-AC87U te herkennen aan rode balkjes en de Netgear R7500 Nighthawk X4 aan groene balkjes. We hebben de scores vergeleken met die van de 802.11ac-modellen die in onze recentste round-up zaten.

Zowel de ASUS als de Netgear zetten hier uitstekende scores neer, die passen bij het high-end karakter van de apparaten.

Testresultaten: 802.11n 2,4/5 GHz - 10 meter

Als de afstand iets groter wordt, zien we dat de ASUS RT-AC87U zich net iets beter handhaaft in de bovenste regionen van de grafieken dan de Netgear R7500 Nighthawk X4.

Testresultaten: 802.11n - 3 laptops tegelijk

Om de routers wat zwaarder te belasten, testen we ook met 3 laptops tegelijkertijd aangesloten op de apparaten. Een op 3 meter, een op 10 meter en een op 5 meter, gepositioneerd in een waaiervorm. Hier valt op dat de Netgear R7500 Nighthawk X4 het bij alle tests beter doet dan de ASUS RT-AC87U.

Testresultaten: 802.11ac - 3 en 10 meter

Voor 802.11ac-routers zijn de scores via deze nieuwe standaard uiteraard ook belangrijk. Let wel, we testen dit met een Intel-kaartje dat twee datastromen ondersteunt. Dat doen we omdat dat los verkrijgbaar is en je hiermee je laptop kunt upgraden.

Zowel de ASUS RT-AC87U als de Netgear R7500 Nighthawk X4 zetten hier uitstekende scores neer.

Testresultaten: 802.11ac - 3 laptops tegelijk

We hebben drie laptops uitgerust met de Intel Wireless-AC 7260 adapter, dus ook hier hebben we de 802.11ac routers wat zwaarder belast. De ASUS RT-AC87U en Netgear R7500 Nighthawk X4 doen het ook hier goed tot uitstekend.

Praktijktest

Zoals al aangekondigd, hebben we de testprocedure voor routers uitgebreid met een test in een echte praktijksituatie. De nieuwe test bestaat uit het meten van de doorvoersnelheid op drie verschillende plaatsen in huis, op de begane grond naast het access point/de router, op de eerste verdieping diagonaal door het plafond en recht boven het access point/de router op de bovenste verdieping. We meten dit door een bestand van ruim 600 MB over te zetten van een NAS naar een laptop. We gebruiken hier een laptop voor met een 802.11ac-netwerkkaart (Intel Wireless-AC 7260), meer bepaald een 13-inch ASUS Transformer Book Flip.

We geven de scores hieronder in een tabel. Om de ASUS RT-AC87U de scores neer te laten zetten op 5 GHz zoals je die in de tabel ziet staan, moesten we het gebruik van DFS-kanalen overigens wel aanvinken. Deden we dat niet, dan kwamen we met die router niet verder dan 802.11n-snelheden van om en nabij de 20 MB/s op deze frequentie. Waar dit exact aan ligt, is ons vooralsnog niet duidelijk.

Al met al liggen de scores van de twee modellen behoorlijk dicht bij elkaar. Het is duidelijk dat ook deze topmodellen eigenlijk niet echt bruikbaar zijn om het hele huis mee te bestrijken. Met een downloadsnelheid van net iets meer dan een MB/s op de tweede verdieping duurt het binnenhalen van een bestand van 600 MB in ieder geval een stuk langer dan je zou willen. Op de eerste verdieping zijn de prestaties nog prima, ook op 5 GHz. Het 5 GHz-signaal is op die locatie overigens verre van stabiel.

Vergelijken we de scores met die van de Ubiquiti-access points van enige tijd geleden, dan zien we met name op 5 GHz beduidend betere scores. Op 2,4 GHz is het verschil een stuk beperkter.

ModelASUS RT-AC87UNetgear R7500 Nighthawk X4
LAN-WLAN Beneden (2,4 GHz) 12,5 MB/s 11,8 MB/s
WLAN-LAN Beneden (2,4 GHz) 11,8 MB/s 12 MB/s
LAN-WLAN Beneden (5 GHz) 48,2 MB/s 48 MB/s
WLAN-LAN Beneden (5 GHz)  44,7 MB/s 52 MB/s
LAN-WLAN Eerste verdieping (2,4 GHz) 4,8 MB/s 5,9 MB/s
WLAN-LAN Eerste verdieping (2,4 GHz) 8,6 MB/s 9,8 MB/s
LAN-WLAN Eerste verdieping (5 GHz) 27,2 MB/s 29,8 MB/s
WLAN-LAN Eerste verdieping (5 GHz)  18,4 MB/s 15,7 MB/s
LAN-WLAN Tweede verdieping (2,4 GHz) 1,3 MB/s 1,1 MB/s
WLAN-LAN Tweede verdieping (2,4 GHz) 3,1 MB/s 2.3 MB/s
LAN-WLAN Tweede verdieping (5 GHz) Geen verbinding Geen verbinding
WLAN-LAN Tweede verdieping (5 GHz)  Geen verbinding Geen verbinding

Testresultaten: stroomverbruik

Over het algemeen is het zo dat de krachtigste routers het hoogste verbruik hebben. In het geval van de ASUS RT-AC87U is dat duidelijk te zien. De Netgear R7500 Nighthawk X4 is hier een positieve uitzondering op, iets wat we ook al constateerden bij zijn voorloper, de R7000.

Conclusie

ASUS en Netgear hebben met de RT-AC87U en de R7500 Nighthawk X4 de eerste twee routers van de nieuwe generatie uitgebracht. Qua prestaties valt er in ieder geval weinig tot niets op af te dingen, al is de ASUS niet bepaald zuinig te noemen. Het zijn beide zeer krachtige apparaten, zoveel is duidelijk. Onderling ontlopen ze elkaar eigenlijk weinig tot niets. Een echte meerwaarde bieden ze op dit moment overigens niet ten opzichte van de vorige generatie. De belangrijkste toevoeging, namelijk Multi-user MIMO, is immers nog niet van de partij. Daarnaast is de vierde datastroom vooralsnog alleen interessant als je bereid bent om een tweede exemplaar van de ASUS of Netgear aan te schaffen. Andere clients zijn er nog niet. De geschiedenis leert ons dat de kans dat dergelijke clients er massaal komen, zeer klein is.

Netgear R7500 Nighthawk X4

Qua mogelijkheden is de ASUS uitgebreider dan de Netgear. De webinterface van ASUS is verder ook overzichtelijker en duidelijk sneller in gebruik. Zoek je een router die je grotendeels kunt beheren vanaf een mobiel apparaat of een computer, dan is de Netgear juist weer de bovenliggende partij dankzij de Genie-software en -app.

De ASUS RT-AC87U kost op dit moment gemiddeld zo'n 225 euro en de Netgear R7500 Nighthawk X4 is met gemiddeld 240 euro nog een tikkie duurder. Dat is een hoop geld en je krijgt er ook zeker in beide gevallen een uitstekende router voor terug. De meerwaarde van deze nieuwe modellen is op dit moment echter nog beperkt. Als je een goede router zoekt, niet per se het nieuwste van het nieuwste hoeft te hebben, maar wel graag wat geld in de zak houdt, is een 802.11ac-router uit de vorige generatie wat ons betreft een betere keuze.

De verschillen tussen de ASUS RT-AC87U en de Netgear R7500 Nighthawk X4 zijn in het algemeen erg klein. De ASUS RT-AC87U laat ons hart het snelst kloppen van de twee. Die is niet alleen goedkoper, maar heeft ook meer mogelijkheden. Het vooralsnog ontbreken van een app vinden wij niet zo'n probleem.

Asus RT-AC87U Black

 


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Asus RT-AC87U Black

Asus RT-AC87U Black

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)
 • Dual-band

179,00 €

5 winkels
Netgear R7500 Nighthawk X4

Netgear R7500 Nighthawk X4

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)
Niet verkrijgbaar
0
*