FSP Aurum Pro 1200W / Super Flower Leadex Platinum 1200W review

12 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Super Flower Leadex Platinum 1200W White
 3. 3. Hoe test Hardware.Info voedingen 
 4. 4. Connectors en kabels
 5. 5. Kabel lengtes
 6. 6. Capaciteit en voltages
 7. 7. Efficiëntie
 8. 8. Lage belasting
 9. 9. Verbruik zonder belasting
 10. 10. Ripple
 11. 11. Geluidsproductie
 12. 12. Conclusie
 13. 13. Besproken producten
 14. 14. Reacties

Inleiding

In juli publiceerden we een vergelijkingstest van 16 voedingen met een capaciteit van 1000W tot en met 1250W. In de tussenliggende maanden publiceerden we al reviews van de Corsair HX1000i, de EVGA SuperNova P2 1200W en de Seasonic Platinum 1200W. Inmiddels hebben we nog een tweetal voedingen in dit segment getest, de FSP Aurum Pro 1200W en de Super Flower Leadex Platinum 1200W White. In deze review bespreken we deze twee exemplaren en vergelijken we ze met de 19 eerder geteste modellen.

FSP Aurum Pro 1200W

De FSP Aurom Pro 1200W is een voeding met een 80Plus Gold certificaat, wat dus betekent dat een efficiëntie boven de 90% bij 50% belasting wordt beloofd. De voeding is opgebouwd rond een enkele 12V rail, die tot 100A kan leveren. Wie snel rekent mag dus concluderen dat de Aurum Pro zijn volledige maximumvermogen indien nodig op deze belangrijke 12V spanning kan leveren. 

FSP Aurum Pro 1200W

De voeding is semi-modulair: de moederbord- en CPU-kabels zitten vast aan de voeding, overige kabels zijn los aan te sluiten. Met de meegeleverde kabels komen we in totaal op 8 6/8-pin PEG-connectors, 10 SATA-connectors en 6 molex-connectors. Naast normale aansluitingen bevat de Aurum Pro ook twee fan aansluitingen voor casefans waarvan de draaisnelheid op basis van de temperatuur van de voeding geregeld worden.

Het ontwerp van de voeding moet je aanstaan, maar we kunnen niet ontkennen dat FSP er werk van heeft gemaakt. De behuizing is van een soort zeer ruw geborsteld metaal, waarin diverse goud-kleurige elementen zijn verwerkt.

FSP Aurum Pro 1200W

Intern vinden we een 135mm fan van het type Power Logic PLA13525S12H die volgens FSP gebruik maakt van een Hydro Dynamic Bearing, waarbij je er dus vermoedelijk vanuit mag gaan dat we te maken hebben met een glijlager met een fancy naam. Uiteraard is de voeding door FSP zélf ontwikkeld; vergeet niet dat FSP een van de grootste fabrikanten van voedingen ter wereld is. Aan de primaire kant zijn alle gebruikte condensators van het Japanse Nippen Chemicon. Dezelfde leverancier werd ook gebruikt voor het gros van de condensators aan secundaire zijde, al vinden we daar ook een aantal Chinese Capxon modellen. 

Qua prijs zet FSP scherp in: de Aurum Pro 1200W gaat voor gemiddeld 229 euro over de toonbank. 

FSP Aurum Pro 1200W

Super Flower Leadex Platinum 1200W White

Net als FSP is ook Super Flower een grote fabrikant van voedingen, die door menig ander merk als OEM-leverancier wordt ingezet. Voedingen onder het eigen Super Flower merk kwamen we tot voor kort in Europa vrijwel niet tegen, maar daar is verandering in gekomen sinds de Duitse distributeur Caseking het merk exclusief op de Europese markt importeert. Menig winkel in de Benelux koopt in bij Caseking, waardoor Super Flower nu ook in Nederland redelijk goed leverbaar begint te worden. 

Super Flower Leadex Platinum 1200W White

De Leadex Platinum 1200W zoals wij hem testten is uitgevoerd in het wit, maar dezelfde voeding is ook verkrijgbaar met een zwarte behuizing. Ook deze voeding is opgebouwd rond een enkele 12V rail, die net als bij FSP 100A kan leveren. Ofwel: ook de Super Flower kan het gehele maximumvermogen op de 12V rails aanbieden. Waar de FSP een 80Plus Gold voeding is, heeft deze Super Flower zelfs een 80Plus Platinum certificaat. 

De voeding is volledig modulair opgebouwd, waarbij zoals gebruikelijk in dit segment alle kabeltjes netjes gesleeved zijn. We tellen 8 6/8-pin PEG-connectors, 10x SATA en 5x molex; prima dus. Een leuk effect is dat de modulaire aansluitingen licht geven.

Super Flower Leadex Platinum 1200W White

In de voedingen vinden we een 14cm ventilator van het type Globe Fan RL4B B1402512EH, waarbij het ons niet duidelijk is wat voor type lager er gebruikt wordt. De voeding is semi-passief, wat betekent dat de ventilator pas vanaf een bepaalde belasting gaat draaien.

Intern is de voeding uiteraard door Super Flower zelf ontworpen. Alle condensators die we in de voeding kunnen vinden zijn afkomstig van Nippon Chemi-con, Japans dus.

Ook Super Flower zet scherp in qua prijs: gemiddeld kost de voeding 235 euro.

Super Flower Leadex Platinum 1200W White

Super Flower Leadex Platinum 1200W White

Hoe test Hardware.Info voedingen 

Voor het testen van voedingen maken we gebruik van professionele Stratron load-generatoren, waarmee we voedingen in ons lab tot 1600 watt kunnen belasten. Iedere voeding testen we in stappen van 100 watt vanaf 200 watt tot aan de maximale belasting. Bij iedere stap meten we voltages op de verschillende lijnen. Hoe dichter die waardes liggen bij de officiële waardes van 3,3, 5 en 12 volt, des te beter. Meer dan 5% afwijking is taboe. Bij iedere stap meten we met een professionele Zes Zimmer stroommeter het uit het stopcontact opgenomen vermogen. Op basis daarvan berekenen we de efficiëntie. Een oscilloscoop stelt ons in staat om de ripple, ofwel de fluctuaties op de geleverde gelijkspanningen te meten.

Belangrijk om te weten is dat we in alle gevallen in totaal zo’n 50 watt stroom uit de 3,3 en 5 voltlijnen trekken en de rest uit de 12 voltlijnen. Dat is anders dan de manier waarop bijvoorbeeld de 80 Plus organisatie of de meeste fabrikanten zélf hun voedingen testen, maar staat wel dichter bij de realiteit. In een PC maken alle stroomverslindende componenten (lees: de CPU en GPU) louter van de 12 voltlijnen gebruik; de 3,3 en 5 voltlijnen hebben slechts een zeer beperkte functie.

Naast de standaard tests vanaf 200 watt doen we ook tests bij lage belastingen van 22,5, 50 en 100 watt. Deze waardes en de verdeling van de belasting over de 3,3, 5 en 12 volt rails is gemodelleerd naar een écht systeem gebaseerd op een Intel Core i7 4770K Haswell-processor, een Gigabyte GA-Z87X-UD3H moederbord, twee Corsair Vengeance Pro geheugenmodules, een OCZ Vertex 4 SSD en een CPU-koeler. De 22,5 watt test komt ruwweg overeen met het idle-verbruik van dit systeem, de 50 watt test is gemodelleerd naar een situatie waarbij één CPU-core volledig is belast en de 100 watt test naar een situatie waarbij alle cores volledig belast zijn.

Voorts meten we ook het door de voeding aan het stopcontact onttrokken vermogen zónder belasting. Belangrijk om te weten of een voeding niet te veel sluipvermogen hebben.

Onze geluidstest doen we in een geluidsdichte box, zodat we waardes vanaf ca. 18 dB(A) nauwkeurig kunnen meten. Onze meter plaatsen we 10 cm. van de voeding en we belasten de voedingen met ca. 100W, 300W en 500W. We doen de metingen nadat de voedingen 20 minuten lang belast zijn.

Connectors en kabels

Het aantal connectors bespraken we al op de twee voorgaande pagina's. Zoals te zien in de grafieken is het aantal van 8 PEG-connectors dat beide voedingen bieden gebruikelijk in het 1200W segment. 10x SATA en 5x resp. 6x molex houdt zeker niet over, maar zouden we ook niet als te weinig durven bestempelen.

Kabel lengtes

In onderstaande grafieken vind je de maximale lengtes van alle soorten kabels. In alle gevallen scoren de FSP en Super Flower op z'n minst gemiddeld. Wie netjes z'n kabel wil wegwerken zal met beide voedingen niet in de problemen komen, waarbij we natuurlijk wel moeten vermelden dat kabelmanagement met de Super Flower nog iets eenvoudiger is aangezien deze voeding volledig modulair is.

Capaciteit en voltages

Een capaciteit daadwerkelijk kunnen leveren is één, dat op de juiste manier doen is twee. De ATX-specificatie schrijft voor dat voltages maximaal 5% mogen afwijken om stabiliteit te waarborgen. Dat betekent dat de belangrijke 12V-lijnen minimaal 11,40 en maximaal 12,6 volt mogen zijn. Voor de 5V lijn zien we graag voltages tussen de 4,75 en 5,25 volt.

Zowel de FSP als de Super Flower bieden bij 1200W belasting nog netjes 12,1V spanning. Uitstekend dus!

Efficiëntie

De efficiëntie van een voeding is het percentage van het uit het stopcontact opgenomen vermogen dat daadwerkelijk aan de componenten binnen de PC wordt doorgegeven. Wanneer de componenten in totaal 400 watt verbruiken, verbruikt een systeem met een 80% efficiënte voeding 400 / 0,80 = 500 watt stroom. Eenzelfde PC met een 90% efficiënte voeding haalt slechts 400 / 0,90 = 444 watt uit het stopcontact. Dat kan dus potentieel schelen in de stroomrekening, maar werkt ook door op andere vlakken. Het verloren vermogen komt immers (op een klein beetje na, voor het laten draaien van de ventilator) tot uiting als door de voeding opgewerkte warmte. Hoe efficiënter de voeding, hoe koeler die blijft, dus hoe minder koeling er noodzakelijk is en hoe langer de te verwachten levensduur.

Met de Super Flower Leadex Platinum 1200W komen we gemiddeld uit op een efficiëntie van 90,8%, waarmee de voeding aansluiting vindt bij andere 80Plus Platinum voedingen. De FSP doet er met een gemiddeld 90,3% weinig voor onder. Ook op dit vlak geen klagen dus.

Lage belasting

Hoe zit het bij lage belasting? We doen zoals geschreven tests bij lage belastingen van 22,5, 50 en 100 watt, gemodelleerd naar een echt  gebaseerd op een Intel Core i7 4770K Haswell-processor, een Gigabyte GA-Z87X-UD3H moederbord, twee Corsair Vengeance Pro geheugenmodules, een OCZ Vertex 4 SSD en een CPU-koeler. De 22,5 watt test komt ruwweg overeen met het idle-verbruik van dit systeem, de 50 watt test is gemodelleerd naar een situatie waarbij één CPU-core volledig is belast en de 100 watt test naar een situatie waarbij alle cores volledig belast zijn.

Beide voedingen blinken op dit vlak zeker niet uit, maar de Super Flower scoort op z'n minst bovengemiddeld in vergelijking met andere 1000W en 1200W voedingen. De FSP scoort op dit vlak juist beneden gemiddeld. Het verschil tussen de Super Flower en de beste voedingen is een paar procent.

Verbruik zonder belasting

Een efficiëntere voeding draagt bij aan een lagere stroomrekening. Misschien nog wel belangrijker is dat een voeding wanneer de PC uit staat - en er dus geen belasting is - niet alsnog veel stroom verbruikt. Daarom doen wij ook altijd een test zonder belasting. Dat doen we zowel met de voeding ingeschakeld als met de voeding uitgeschakeld. Wanneer een voeding geen aan/uit-schakelaar heeft kunnen we dat onderscheid uiteraard niet maken en zijn de resultaten identiek.

Mede door strengere regels vanuit de Europese Unie is dat zeker bij A-merk voedingen gelukkig verleden tijd. Dat zien we ook hier: in beide gevallen is het sluipverbruik te verwaarlozen.

Ripple

Een voeding hoort strakke spanningen van 3,3, 5 en 12 volt af te leveren. Wie de geleverde spanningen echter analyseert met een oscilloscoop, ziet dat deze gelijkspanning toch altijd een beetje fluctueert. Is dit fluctuatie op lage frequentie, dan spreken we in jargon over ripple, is het op hoge frequentie dan spreken we over noise (ruis). Het is een arbitrair verschil en in alle gevallen geldt: hoe kleiner deze fluctuaties, des te stabieler de voeding. Zeker overklokkers die de grenzen opzoeken van wat chips nog net aankunnen, zijn gebaat bij een zo klein mogelijke ripple.

Met behulp van een oscilloscoop hebben we de maximale ripple gemeten. De Vtt (voltage-top-top) waardes geven het verschil aan tussen de hoogste gemeten voltages. Wanneer de 12 voltlijn een ripple heeft van 50 mVtt betekent het dat deze fluctueert tussen de 11,975 en 12,025 volt.

Waardes rondom de 50 mVtt zijn uitstekend en zorgen ervoor dat je je zelfs bij flink overklokken geen zorgen hoeft te maken over de stabiliteit. Waardes onder de circa 75 mVtt zijn ook nog prima. Zit een voeding daar ver boven, dan is dat echt een minpunt.

De Super Flower heeft met afstand de laagste ripple die we ooit in dit segment hebben gemeten; zelfs op 1200W meten we slechts 10 mVtt. Ook de ripple van de FSP is op zich prima; 50 mVtt bij 1200W, maar dat doen de meeste voedingen in dit segment wel duidelijk beter. Maar vergeet niet: we kijken hier naar verschillen tussen uitstekend en meer dan uitstekend.

Geluidsproductie

Ten slotte de geluidsproductie. Deze hebben we gemeten in een geluidsdichte box op 10 centimeter afstand bij drie belastingen: circa 100W, circa 300W en circa 500W. Waardes rond of onder de 30 dB(A) betekenen dat een voeding onhoorbaar stil is. Alles onder de 35 dB(A) is nog fluisterstil te noemen, daarboven begin je een voeding toch te horen. Een meting van 40 dB(A) of hoger mag je opvatten als zeer duidelijk hoorbaar.

De Super Flower is semi-passief en zelfs bij onze 500W test die een half uurt duurt, slaat de fan niet aan. Ofwel: zolang je rustig op de Windows desktop zit hoef je geen geluid te verwachten. We meten een klein beetje coil whine, waardoor de meting uitkomt op 20 dB(A) in plaats van de 18 dB(A) wat de ondergrens van onze meter is. Maar vergeet niet: alles onder de 30 dB(A) wanneer gemeten op 10 centimeter mag je als onhoorbaar stil opvatten, dus 18 dB(A) of 20 dB(A) is in feite en theoretisch verschil. 

De FSP valt in deze test door de mand: we meten in alle standen 44 dB(A) en hoewel dat zeker niet extra luidruchtig is, heeft het ook weinig met stil te maken.

Conclusie

De FSP Aurum Pro 1200W is technisch een prima voeding voor een scherpe prijs, maar schopt het niet tot ons lijstje aanraders. De geluidsproductie is helaas een afknapper en daarnaast zijn er voor een vergelijkbaar bedrag voedingen met nog betere specificaties en testresultaten te krijgen.

Eén daarvan is de Super Flower Leadex Platinum 1200W, een voeding die ons echt verrast heeft. Uitstekende efficiëntie, een ongelooflijk lage ripple, onhoorbaar stil bij al onze geluidstests, volledig modulair en dan ook nog eens scherp geprijsd. Eigenlijk is op deze voeding niets aan te merken. 

In de vergelijkingstest van juli kwam de Cooler Master V1200 Platinum uit de bus als 1200W voeding met beste prijs/prestatie-verhouding en de SilverStone Evolution 2.0 1200W als goede voordelige keuze. In de later gepubliceerde review bleek dat de EVGA SuperNova P2 1200W en Seasonic Platinum 1200W zich op z'n minst met de Cooler Master kunnen meten.

De SilverStone is gezien de prijsstelling van voedingen als deze Super Flower z'n aanradersstatus eigenlijk kwijt geraakt. Vergelijken we de overige vier voedingen, dan blijkt dat de Super Flower zich uitstekend kan meten met deze drie andere aanraders en van het viertal ook nog eens het scherpst geprijsd is. Een prima keuze dus en een nieuwe concurrent waar de gevestigde orde rekening mee mag gaan houden!


Super Flower Leadex Platinum 1200W


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

FSP Aurum Pro 1200W

FSP Aurum Pro 1200W

 • 1200 W
 • 90 %
 • 80 Plus Gold
 • Modulair
 • 100 A
Niet verkrijgbaar
Silver Award Super Flower Leadex Platinum 1200W White

Super Flower Leadex Platinum 1200W White

 • 1200 W
 • 92 %
 • 80 Plus Platinum
 • Modulair
 • 99.9 A
Niet verkrijgbaar
0
*