Corsair K70 RGB review: alle kleuren van de regenboog

8 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Minder extra's
 3. 3. RGB-verlichting
 4. 4. Corsair Utility Engine
 5. 5. Specificaties
 6. 6. Conclusie
 7. 7. Besproken producten
 8. 8. Reacties

Inleiding

Corsair vernieuwt haar gaming-line-up, te beginnen met het K70-keyboard. Dit toetsenbord is nu voorzien van Cherry RGB-switches, waarmee je alle kleuren kunt maken die je maar wilt. Wij hebben het getest.

We beginnen zoals gebruikelijk met het uiterlijk. De K70 RGB is op de meeste punten een exacte kopie van de Vengeance K70, de voorloper van dit model die we ruim een jaar geleden hebben besproken. Dit betekent dat ook de K70 RGB bestaat uit een basis van plastic en een bovenlaag van aluminium. Dit resulteert in een zeer stevig toetsenbord. Het is vrijwel onmogelijk om het te torderen.

Corsair K70 RGB MX Red

Verschillen zijn er echter ook zeker te noteren tussen de twee modellen. Op het gebied van de toetsen valt op dat er bij de K70 RGB niet langer een toets aanwezig is schuin boven de F12 waarmee je kunt schakelen tussen het verlichten van alleen WASD en het hele toetsenbord. Het is nog wel mogelijk om te switchen tussen kleurprofielen met een druk op een toets, maar dat moet je dan eerst (vrij omslachtig) configureren in de software en je moet daar een toets voor opofferen.

De knop waarmee je de verlichting in zijn geheel uit kunt schakelen is uiteraard nog wel aanwezig. Alle andere verlichtingsinstellingen worden gedaan in de software. Een tweede verschil met betrekking tot te toetsen is dat er op de K70 RGB geen profiel meer zit op de spatiebalk. Op de (verwijderbare) polssteun is dat nog wel het geval. Deze steun voelt erg fijn aan. Verder zien we wel weer het handige volumedraaiwieltje en de licht verzonken mediatoetsen daar vlak onder. Losse macrotoetsen zijn niet aanwezig. Is dat een wens, dan kom je bij Corsair uit bij de K95. Daar is inmiddels ook een RGB-versie van, die gemiddeld 220 euro kost. Dat is nog eens 20 euro meer dan de K70 RGB.

Corsair K70 RGB MX Red

Minder extra's

Kijken we verder dan alleen de toetsen, dan zien we nog enkele wijzigingen. Zo zitten er geen extra (rode) toetsen met profiel voor WASD en de cijfers 1-6 in de doos die wij hebben ontvangen van Corsair (en dus ook geen key-remover). In de K70 RGB zit niet langer een USB-hub verwerkt, dus er zit geen USB-aansluiting meer op. Gebleven is de schuifschakelaar waarmee je de polling rate kunt aanpassen, handig als de BIOS van je moederbord een hoge polling rate niet aankan.

Corsair K70 RGB MX Red
Waar bij de Vengeance K70 nog een extra USB-aansluiting zat, zien we bij de K70 RGB alleen nog de schuifschakelaar zitten.

Wellicht de grootste uiterlijke verandering op de K70 RGB ten opzichte van keyboards uit vorige generaties van Corsair, heeft te maken met het logo. De bekende zeilen van het piratenschip zijn vervangen door een ander symbool. De lijn heet ook niet langer Corsair, maar Corsair Gaming, waarmee er een duidelijk onderscheid gemaakt wordt met bijvoorbeeld de geheugen- en voedingentak van het bedrijf. Deze keuze van Corsair viel op zijn zachtst gezegd niet bij iedereen even goed. De verontwaardiging was her en der zelfs zo sterk dat Corsair heeft besloten om het oude logo ook te blijven voeren, naast het nieuwe.

Corsair K70 RGB MX Red
Het nieuwe logo: mooi of niet mooi?

De K70 RGB is er in twee verschillende kleuren, zwart en zilver en kan met rode, blauwe of bruine switches geleverd worden. Voor algemene informatie over de verschillende soorten switches verwijzen we je naar onze round-up van mechanische gaming-toetsenborden van eerder dit jaar.

RGB-verlichting

Waar het bij de Corsair K70 RGB echter met name om gaat, zijn de nieuwe Cherry RGB-switches die zijn gebruikt. Deze nieuwe schakelaars zijn het resultaat van een samenwerking tussen Corsair en Cherry en zijn voor een bepaalde tijd alleen terug te vinden in keyboards van Corsair. Het spreekt voor zich dat het toevoegen hiervan aan het toetsenbord behoorlijk kostbaar is, wat in ieder geval voor een deel de vrij hoge prijs verklaart. Het verklaart wellicht ook dat de leveromvang van het product niet meer zo uitgebreid is en dat de USB-aansluiting er niet meer op zit. Let wel, Corsair is niet de enige die een mechanisch toetsenbord met RGB-switches voert. De Razer BlackWidow Chroma heeft dit ook, maar dat zijn door Razer zelf ontwikkelde switches.

Corsair K70 RGB MX Red

Wat maakt deze switches nou zo speciaal? Verlichte mechanische toetsenborden zijn er immers al heel erg lang. Tot nu toe werd de verlichting van de toetsen verzorgd door een enkele LED die op de schakelaar werd gemonteerd. Een dergelijke LED is over het algemeen zo'n 3 mm groot en geeft een kleur tegelijkertijd weer zonder dat je daar iets mee kunt doen. Bij de K70 RGB is niet gekozen voor dit type LED, maar voor een RGB-exemplaar dat groter is. Deze kan niet in/op de schakelaar gemonteerd worden en moet dus rechtstreeks op het PCB geplaatst worden. De kleuren worden dan met behulp van een lens de juiste kant op gedirigeerd. Met een RGB-LED kun je per toets bijna 17 miljoen kleuren weergeven.

Corsair K70 RGB MX Red
De RGB-LED's van de nieuwe switches zijn erg goed zichtbaar.

Als je houdt van kleuren en kleureffecten op je toetsenbord, is dit natuurlijk een erg interessant ontwikkeling. Je kunt het zo gek niet bedenken qua kleurstelling, met dit type switches is het mogelijk. Wil je bijvoorbeeld een vloeiend ripple-effect nadat je een toets hebt aangeslagen, dat ook nog eens subtiel van kleur verandert naarmate de ripple verder rolt, dan is dat ook mogelijk. Gezien het feit dat de RGB-leds niet in de schakelaar zitten, maar op het PCB zijn gemonteerd, zijn ze duidelijk zichtbaar onder de toetsen. Echt mooi vinden we dat niet. Op enkele plaatsen is er een 'regenboogeffect' zichtbaar op naastgelegen. Dit is ook toe te schrijven aan de locatie van de LED's onder de toetsen in plaats van erin.

Om een en ander vloeiend te laten verlopen, is er voorzien in een dedicated ARM-processor in het toetsenbord. Die regelt de verlichting, maar ook de rollover (104-key).   

Corsair Utility Engine

Corsair heeft niet alleen het logo op de schop gedaan, ook de software (Corsair Utility Engine) is opnieuw ontworpen. Het aantal mogelijkheden dat hier geboden wordt, is enorm. Niet alleen op het gebied van verlichting, maar ook als het gaat om het maken van macro's. Je kunt iedere toets precies zo instellen als je het wilt. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om de actie en de verlichting samen te laten werken, zodat het verlichtingseffect weergeeft wat een bepaalde toetsaanslag in een game in gang zet.

Corsair K70 RGB MX Red
Alle kleuren van de regenboog.

Je kunt niet alleen per toets aangeven wat er met de kleuren moet gebeuren, maar ook met profielen aan de slag gaan voor het hele toetsenbord. Hou je niet echt van allerlei drukke verlichtingspatronen die kris-kras over je toetsenbord schieten, dan kun je er natuurlijk ook gewoon voor kiezen om een vaste kleur te kiezen voor alle toetsen, of bepaalde eilandjes te voorzien van afwijkende kleuren. Je kunt profielen opslaan, exporteren en importeren.

Corsair K70 RGB MX Red

De verlichting werkt op twee niveaus. De onderste laag is het basisprofiel dat je hebt gekozen of zelf hebt gemaakt. Je kunt daarboven nog Foreground-verlichting instellen. Dat is de verlichting die in actie komt als je een bepaalde toets aanraakt. Dit kan een ripple-effect zijn, maar ook een geleidelijke overgang tussen verschillende kleuren.

De mogelijkheden die de software biedt, zijn dus bijzonder uitgebreid. Heel erg fijn vinden we de software echter niet werken. Het is niet meteen duidelijk waar je moet zijn voor bepaalde instellingen. De grijs-zwarte kleurstelling van de software helpt hier ook niet echt bij. Soms ben je genoodzaakt om maar wat te gaan proberen om een instelling door te voeren. Als je bijvoorbeeld een Foreground-effect wilt toevoegen, dan kom je in een venster waar je aan kunt geven hoe het kleurverloop moet zijn. Om ook echt iets in te kunnen stellen, moet je rechts klikken in het venster, waarna er een contextmenu tevoorschijn komt. Dubbelklikken op de plek waar je een instelling wilt doen, lijkt ons intuïtiever. Ook het bewerken van een bestaand profiel had wat ons betreft een iets prominentere plek mogen hebben. Let wel, na wat grasduinen kom je overal prima uit, maar echt soepel vinden we het niet gaan.

Hieronder zie je een verzameling screenshots van de Corsair Utility Engine-software:

Specificaties

Algemeen
 
MerkCorsair
ProductnaamK70 RGB MX Red
ProductcodeCH-9000068-
DetailsProductinfo
Algemeen
Desktopset
Draadloos
Type draadloze verbinding
Aansluiting USB
Aansluiting PS2
KleurZwart
Maten en gewicht
Afmetingen (breedte)43.8 cm
Afmetingen (diepte)21 cm
Afmetingen (hoogte)3.5 cm
Afmetingen (hoogte pootjes uitgeklapt)4.4 cm
Lengte snoer196 cm
Toetsen en toetstechniek
Mechanisch toetsenbord
ToetstechniekCherry MX red
Breedte van toetsen12.6 mm
Afstand tussen toetsen6.6 mm
Type stabilisatorenCherry
Materiaal keycapsABS
Opdruk keycapsLaser engraving
Coating keycapsUV
Lay-out
IndelingQwerty
Aantal toetsen112
Functie toetsen12
F-lock voor Windows- / alternatieve functies
Cijfertoetsen10
Aparte mediatoetsen
Applicatie toetsen
Features
Verlichting toetsen
Verlichting apparaat
Verlichting instelbaar
Kleur verlichtingRGB
RGB-verlichting
USB-poorten0
Interne geluidskaart
Audio lijnuitgang
Audio microfooningang
Meegeleverd
Extra software
Verlengkabels
Muismat
Draagtas/hoes
Extra gaming keycaps
PolssteunLos
Testresultaten (oude testopstelling)
Kracht vereist voor toetsaanslag42 gram
Kracht vereist toetsaanslag spatiebalk37 gram
Maximaal aantal toetsaanslagen tegelijk112 gram

Conclusie

De Corsair K70 RGB is een lekker robuust toetsenbord, die met rode, bruine en blauwe switches geleverd wordt. Hij is erg stevig en voorzien van een fijn aanvoelende polssteun. De losse mediatoetsen en het volumewieltje zijn wat ons betreft altijd handig. Losse macrotoetsen zitten er traditiegetrouw niet op. Met behulp van de software kun je die eenvoudig aanmaken voor welke toets dan ook. Zeker als je bepaalde (MMOG-)games speelt, zijn losse macrotoetsen toch wel erg nuttig.

Wat de K70 RGB echt speciaal maakt, zijn de RGB-switches natuurlijk. Hierdoor kun je vrijwel eindeloos variëren en spelen met de kleurstelling van je keyboard, op meerdere niveaus. Als je het erg belangrijk vindt dat je toetsenbord er strak uitziet, dan kunnen we ons echter wel voorstellen dat je de overduidelijk zichtbare RGB-LED's onder de toetsen niet echt mooi vindt. Wij tillen hier echter niet enorm zwaar aan, evenmin als aan het lichte regenboogeffect dat soms door een LED op een bovengelegen toets wordt geprojecteerd van onder een andere toets. Dit zijn typisch 'problemen' die bij een product uit de eerste generatie horen, iets wat zeker geldt voor deze K70 RGB. Toch zijn het wel minpuntjes wat ons betreft.

Corsair K70 RGB MX Red

Waar we ons meer aan gestoord hebben, is de overzichtelijkheid van de software. Dit komt niet alleen door de grijs-zwarte kleurstelling, maar vooral ook doordat het niet echt duidelijk is hoe je bepaalde aanpassingen moet doorvoeren. Met wat proberen kom je er overigens wel uit. Toch had het wat ons betreft wel wat intuïtiever gemogen allemaal. Maar goed, ook hier hebben we te maken met de eerste generatie van de software, dus daar is nog behoorlijk wat verbetering mogelijk.

Al met al zijn we best positief over de Corsair K70 RGB. Je hebt er een uitstekend toetsenbord aan. Of de RGB-LED's enorm zinvol zijn, is iets wat ieder voor zich moet bepalen. Als je echt aan de slag wilt met kleurprofielen, dan bieden ze wel veel meer mogelijkheden dan de eenkleurige LED's die je tot nu toe op toetsenborden aantrof. Vind je verlichting wel belangrijk, maar hoeft het allemaal niet te hip, dan is een toetsenbord met RGB-LED's zonde van je geld. Want goedkoop is het vooralsnog niet. De K70 RGB staat op het moment van schrijven in de Prijsvergelijker voor gemiddeld niet minder dan zo'n 200 euro. Dat is echt serieus veel geld. Op zich begrijpelijk vanwege de nieuwe onderdelen, maar voor een toetsenbord niettemin erg veel geld. Dan moet echt alles helemaal kloppen om in aanmerking te komen voor een award en dat doet het wat ons betreft niet helemaal bij de K70 RGB.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Corsair K70 RGB MX Blue

Corsair K70 RGB MX Blue

 • Toetsenbord
 • Qwerty US
Niet verkrijgbaar
Corsair K70 RGB MX Brown

Corsair K70 RGB MX Brown

 • Toetsenbord
 • Qwerty US
 • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
Corsair K70 RGB MX Red

Corsair K70 RGB MX Red

 • Toetsenbord
 • Qwerty
 • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
0
*