Logitech G402 Hyperion Fury review: snelste gaming muis

13 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. De werking van de Fusion Engine
 3. 3. Gaming features/ software
 4. 4. Ontwerp
 5. 5. Specificaties en testresultaten
 6. 6. Gebruik
 7. 7. Alle foto's
 8. 8. Conclusie
 9. 9. Besproken producten
 10. 10. Reacties

Inleiding

Van Logitech bekijken we de G402 Hyperion Fury, de zelfverklaarde snelste gaming muis ter wereld. Snelheden tot 500 inches per seconde zouden moeiteloos haalbaar moeten zijn, terwijl de limiet van de moderne optische sensoren rond de 165 inches per seconde ligt. Voor deze verbetering wordt gebruik gemaakt van de zogeheten Fusion Engine, een samenwerking van de 4000 DPI optische sensor en een gyroscoop en versnellingsmeter. Wij hebben deze muis grondig aan de tand gevoeld.


Deze muis is de directe opvolger van de Logitech G400s gaming muis en is voorzien van een ontwerp dat in lijn is met de nieuwe Logitech gaming gear, zoals de G502 en G602. Hij heeft een redelijk smal ontwerp, met twee extra knoppen links naast de standaard muisknoppen en een normaal klik-muiswiel. Er is dus geen speciaal scrolwiel aanwezig waarbij je kunt kiezen tussen klikken of vrij draaien, zoals dat wel het geval is bij de G502 en G700s gaming muizen van Logitech. Verder vinden we in de inham van de duim de twee gebruikelijke duimknoppen en een DPI Shift knop om de gevoeligheid van de muis tijdelijk te verlagen, ook wel een sniper-button genoemd door veel andere fabrikanten. Daarboven vinden we drie leds waarmee de ingestelde gevoeligheid van de muis aangegeven wordt. Standaard worden de twee extra knoppen naast de standaardmuisknoppen gebruikt om de gevoeligheid van de muis te veranderen.

Logitech G402 Hyperion Fury

De G402 beschikt over de zogenaamde 'Delta Zero' optische sensor, die als basis de Avago AM010 heeft. Deze zagen we ook al terug in de G100s muis van Logitech, die opvallend gezien voorzien is 2500 DPI in plaats van 4000 DPI. Om alle informatie van de sensor en de Fusion Engine vlot te kunnen verwerken is er een 32-bit ARM-processor aanwezig. De muis wordt aangesloten via USB met een polling rate tot 1000 Hz. Hiermee wordt de responstijd beperkt tot 1 milliseconde. Er zijn acht programmeerbare knoppen aanwezig, waarbij de reguliere linker- en rechtermuisknop een verwachte levensduur hebben van 20 miljoen clicks. De teflon voetjes aan de onderzijde van de muis zouden 250 kilometer meegaan, al is dit uiteraard afhankelijk van het gebruikte oppervlak. Het geheel is 13,6 cm lang, 7,2 cm breed, 4,1 cm hoog en weegt 105 gram.

De werking van de Fusion Engine

Bij een muis is grip belangrijk dat er genoeg knoppen aanwezig zijn. Een nog belangrijker onderdeel is de sensor. Zo moet deze afhankelijk van de gebruiker voldoende resolutie bieden en is het belangrijk dat de tracking bij snelle en langzame bewegingen nauwkeurig is.

Logitech G402 Hyperion Fury

Waar de meeste gaming muizen voorzien zijn van een sensor die tot ongeveer 165 inches per seconde gaat, claimt Logitech met de G402 een uitzonderlijke snelheid van 500 inches per seconde. Dat is dus drie keer zo snel. Het geheim zit hem in de ingebouwde gyroscoop en versnellingsmeter die de sensor ondersteunen. Als de limiet van de sensor bereikt wordt, kunnen deze onderdelen aangeven hoe snel en in welke richting de muis bewogen wordt. Hierdoor wordt voorkomen dat de cursor op het scherm of het character in het spel volledig de andere kant op schiet of niet meer beweegt als de sensor het niet meer bij kan houden. Als daarna bij een langzamere snelheid de tegenstander neergehaald wordt, neemt de veel preciezere sensor de honneurs weer waar.

Logitech noemt deze extra toevoeging de Fusion Engine. De gyroscoop en versnellingsmeters zorgen voor ongeveer 300 inches per seconde extra gezien de maximaal haalbare snelheid van 200 inches per seconde voor moderne sensoren. Wat de specifieke beperking in snelheid van de gebruikte sensor is wordt niet aangegeven, maar dit geeft wel aan dat de gebruikte techniek een flinke verbetering oplevert.

Gaming features/ software

De software biedt zoals bij alle Logitech muizen de mogelijkheid om het ingebouwde profiel aan te passen, waaronder macro's en het aanpassen van de standaard muisfuncties. Een interessante toevoeging is G-Shift, wat hezelfde werkt als Easyshift+ van Roccat. Als je de G-Shift knop indrukt geef je de andere knoppen op de muis een andere functie dan ze standaard hebben. Hierdoor verdubbel je de functiemogelijkheid van de muis door bijvoorbeeld macro's te verwerken onder G-Shift of bijvoorbeeld het aanpassen van het geluidsvolume. Ook de standaard muisknoppen kunnen hiermee een andere functie gegeven worden, alleen niet in het ingebouwde profiel.

Logitech G402 Hyperion Fury
De leds die de gekozen gevoeligheid aangeven van de muis

Dat is echter niet de enige beperking van het ingebouwde profiel, de software profielen bieden nog meer opties zoals mediafunctionaliteit, hotkeys, het starten van applicaties en mogelijkheden tot het besturen van Ventrilo. Allemaal erg handig in combinatie met G-Shift. Macro's kunnen gemaakt worden met aanpasbare tussenposen, maar niet met muisknoppen. Softwarematige profielen kunnen daarnaast automatisch mee starten met een programma of spel. Een grappige toevoeging aan de driver software is de mogelijkheid om de maximale snelheid waarmee je de muis kunt bewegen te meten. Zo kwamen wij van de maximale 500 inches per seconde slechts uit op 223 waarvoor we ons uiterst best moesten doen. Dat wijst al uit dat er veel ruimte is voor speling door de maximale snelheid van 500 inches per seconde, maar dat de Fusion Engine wel zijn werk doet.

Logitech G402 Hyperion Fury
De driver software voor de G402

De blauwe verlichting op de muis is aanpasbaar van ademen\ knipperen naar continu branden en de helderheid is instelbaar. Verder kan ook een slaapstand ingesteld voor de verlichting als de muis niet gebruikt wordt. De gevoeligheid van de muis is instelbaar tussen 240 en 4000 DPI met stappen van 80 DPI. Ook kan de verversingssnelheid van het signaal naar de computer aangepast worden tussen 125 en 1000 Hz.

Extra foto's driver software

Ontwerp

De muis heeft een smal ontwerp en een redelijk lage achterzijde, waardoor de G402 voornamelijk met de vingertoppen bestuurd zal worden door mensen met grote handen. Met kleinere handen is het goed mogelijk om de muis volledig te bedekken met de hand. De zijkanten zijn voorzien van rubber voor extra grip bij pink en duim. Voor de duim is er daarnaast een extra inham aanwezig, waardoor deze niet over de muismat sleept. De grip is ook goed voor low sense gebruik, waarvoor deze muis speciaal is gemaakt. Low sense gamers maken snelle en grote bewegingen met hun muis om hun games te besturen en tillen deze daarvoor herhaaldelijk op.

Logitech G402 Hyperion Fury
De voorkant van de muis met links naast de standaard muisknoppen de DPI knoppen

De knoppen zijn voorzien van Omron switches met een prettige aanslag. Ook staat dit type bekent om zijn duurzaamheid. Aan de onderkant van de muis vinden we zoals verwacht de 4000 DPI sensor en vier redelijk grote teflon muisvoeten. De kabel is van stevig rubber gemaakt en raakt daardoor niet makkelijk verstrikt. De stugheid van de kabel zit de vrijheid van de muis niet in de weg zolang deze vrij de ruimte heeft om te bewegen. Bij de G700(s) muizen van Logitech wil dat namelijk wel eens voor problemen zorgen.

Logitech G402 Hyperion Fury
De onderkant van de muis

Specificaties en testresultaten

Algemeen
 
MerkLogitech
ProductnaamG402 Hyperion Fury
Productcode910-004068
DetailsProductinfo
Algemeen
Draadloos
PS2 adapter meegeleverd
KleurZwart
Afmetingen (breedte)7.2 cm
Afmetingen (lengte)13.6 cm
Afmetingen (hoogte)4.1 cm
Scrollwiel
Zijwaartse scroll
Aantal knoppen8
Browse knoppen
Laser
Software meegeleverd
VerlichtingBlauw
Lengte snoer210 cm
Gewicht aanpasbaar
Gewicht105 gram
OriëntatieRechtshandig
Gaming features
SensorAvago AM010
DPI minimaal240 dpi
DPI maximaal4000 dpi
DPI regelaar op muis
DPI aangegeven op muis
Trackingsnelheid500 inch/s
Acceleratie16 g
Profieleditor
Profieleditor (knoppen)
Profieleditor (dpi instellen)
Profieleditor (polling rate instellen)
Profieleditor (aantal profielen)99
Profieleditor (macrofunctie)
Geheugen in muis
Aantal profielen in muis1
Muizen benchmarks
Lift-off distance3.3 mm
Last van acceleratie
Grip voor low senseZeer goed
InputlagGeen
Zacht fijn acceleratie 800 dpiNegatief
Zacht fijn max. snelheid 800 dpi4.9 m/s
Zacht fijn acceleratie hoogste dpiNegatief
Zacht fijn max. snelheid hoogste dpi2.5 m/s
Zacht grof acceleratie 800 dpiGeen
Zacht grof max. snelheid 800 dpi4.2 m/s
Zacht grof acceleratie hoogste dpiGeen
Zacht grof max. snelheid hoogste dpi4.4 m/s
Hard fijn acceleratie 800 dpiGeen
Hard fijn max. snelheid 800 dpi4.5 m/s
Hard fijn acceleratie hoogste dpiGeen
Hard fijn max. snelheid hoogste dpi2.8 m/s

Gebruik

Bij een gaming muis is het belangrijk dat de tracking goed in orde is en de grip met de hand voldoende is. Ook is het belangrijk dat er geen versnelling aanwezig is bij het afleggen van dezelfde afstand bij snelle bewegingen tegenover een langzame beweging . Daarnaast kijken we ook naar de lift-off distance, welke voornamelijk van belang is voor gamers die grote veegbewegingen maken en daarvoor vaak hun muis optillen.

Logitech G402 Hyperion Fury
Bij de pink en duim is rubber aangebracht voor extra grip

Het rubber aan de zijkanten van de G402 zorgt voor een prima grip voor low sense gamers. Ook is deze muis duidelijk snel genoeg voor de snelle bewegingen die daarmee gepaard gaan. De lift-off distance is wel iets hoger dan gemiddeld met 3,3 millimeter, wat voor ons gevoel net aan genoeg is voor het herhaaldelijk optillen van de muis. In de praktijk als low sense gamer hebben we ook geen nadelen ervaren van deze hoge waarde. Een hogere lift-off distance verbeterd meestal de tracking van een muis, waardoor hogere snelheden behaald kunnen worden. Aangezien dat het speerpunt is van de G402 snappen wij deze keus, al heeft ieder voordeel een nadeel, zoals dit geval al aangeeft. De G100s van Logitech is voorzien van dezelfde Avago AM010 optische sensor en heeft exact dezelfde lift-off distance. Opvallend is dat die muis voorzien is van 2500 DPI en deze G402 van 4000 DPI.

Logitech G402 Hyperion Fury

De glijweerstand is ondanks de redelijke grote teflon voeten onder de muis lekker licht. Ook het scrolwiel is prettig in gebruik en heeft een prima klik. Opvallend is wel dat het rubber van het scrolwiel zeer gevoelig is voor stof. We zien ook op de linker muisknop lichte slijtage na een maand normaal gebruik. Dat is veel sneller dan we gewend zijn, maar is niet ongebruikelijk dat dit voorkomt. Deze knop wordt namelijk het meest toegepast op een muis. Deze lichte slijtage en het stoffige scrollwiel is terug te zien op de foto's in dit artikel. Tijdens het gamen hadden we totaal geen moeite met de tracking van de muis en deden onze prestaties zeker niet onder aan voorheen. Het smalle ontwerp en de manier waarop de muis vastgehouden moet worden was voor ons geen probleem, maar kan voor sommigen met grotere handen misschien voor kramp in de hand zorgen.

Alle foto's

Conclusie

De kwaliteit van de Logitech G402 Hyperion Fury zit hem in de goede uitwerking van de basis benodigdheden. De sensor is super snel, de gevoeligheid van de muis is makkelijk aan te passen en bij de duim vinden we een extra knop om de gevoeligheid van de muis tijdelijk te verlagen. Ook het smalle ontwerp met de rubberen inhammen aan de zijkant zorgen voor een prima grip, waardoor de G402 makkelijk op te tillen is voor low sense gamers. Wel belangrijk om rekening mee te houden is dat het smalle ontwerp niet voor iedereen weggelegd is. Deze muis heeft ons eigenlijk op geen enkel vlak teleurgesteld en is voor de gemiddelde prijs van 60 euro een prima koop. We kunnen voor deze prijs geen vergelijkbaar alternatief verzinnen die evenveel functies bied in dezelfde prijsklasse. Voor ons voldoende reden om de Logitech G402 Hyperion Fury te belonen met een Hardware.Info Silver Award.

Logitech G402 Hyperion Fury


Logitech G402 Hyperion Fury


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Silver Award Logitech G402 Hyperion Fury

Logitech G402 Hyperion Fury

 • 4000 dpi

41,70 €

15 winkels
0
*