Interview met DJI, fabrikant van de populaire Phantom drones

8 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Het succes van de Phantom
 3. 3. Phantom camera upgrades
 4. 4. DJI Phantom 3 features
 5. 5. Besproken producten
 6. 6. Reacties

Inleiding

Quadcopters - in de volksmond ook wel drones genoemd - zijn de afgelopen tijd razend populair geworden. Dankzij het betaalbaar worden van digitale gyroscopen en GPS technologie zijn quadcopters namelijk gemakkelijk te bedienen en relatief goedkoop te bouwen. Door een quadcopter te voorzien van een foto- of videocamera is het bovendien mogelijk om eenvoudig luchtbeelden van hoge kwaliteit te schieten. En dat is iets waar veel vraag naar blijkt te zijn, getuige de vele video's op Youtube. Wij spraken met DJI, fabrikant van de Phantom drones.

Als er één merk is dat heeft bijgedragen aan de populariteit van quadcopters, dan is dat ongetwijfeld DJI Innovations. Net zoals 'GoPro' zo'n beetje synoniem is geworden voor action cam, is DJI's witte Phantom quadcopter het eerste product waar veel mensen aan denken als het over drones gaat.

Die Phantom is een kleine quadcopter, voorzien van een witte body met vier armen die elk een propeller hebben. De Phantom beschikt over een digitaal kompas, gyroscopen en een GPS module en wordt kant en klaar met bijbehorende afstandsbediening en accu geleverd. De Phantoms kunnen niet alleen op afstand bestuurd worden, maar ook autonoom vliegen. Niet alleen keren ze automatisch terug mocht de verbinding met de zender verbreken, het is ook mogelijk vóór het vliegen middels waypoints een route uit te stippelen die vervolgens automatisch gevlogen wordt. 

vlnr: DJI Phantom 2, Phantom 2 Vision en Phantom 2 Vision Plus

Het huidige model van DJI is de Phantom 2, een quadcoper die zowel 'kaal' als in twee varianten met een ingebouwde camera wordt geleverd. De Phantom 2 Vision heeft een 14 megapixel / 1080p 30fps camera die op afstand op en neer bewogen kan worden en waarvan beelden tijdens de vlucht direct naar een smartphone gestreamd kunnen worden. De Phantom 2 Vision Plus biedt die functionaliteit ook, maar heeft een camera die in een gestabiliseerde 'gimbal' is opgehangen. Deze gimbal zorgt er met drie motoren voor dat de camera altijd recht blijft hangen, ook als het voertuig beweegt. Hierdoor is het mogelijk zeer stabiele videobeelden te schieten. Prijzen voor de Phantom 2 lopen uiteen van ongeveer 560 euro voor de kale versie tot 790 en 1150 euro voor de Vision en Vision Plus. 

Hardware.Info sprak onlangs met Michael Perry van DJI over het succes van de Phantom, updates voor de huidige modellen, over de toekomstige Phantom 3 en over de marktontwikkelingen voor drones in het algemeen. 


DJI promotievideo voor de Phantom 2 Vision Plus

Het succes van de Phantom

HWI: De Phantom is veruit de bekendste quadcopter op de markt. Hoe zijn jullie erin geslaagd dit voor elkaar te krijgen?

MP: Er zijn drie factoren die een rol spelen bij de populariteit van de Phantom quadcopters: prestaties, gebruiksgemak en prijs. Wij zijn de enige fabrikant die de sweet spot weet te raken op al deze punten. De Phantoms bieden uitstekende prestaties, ze kunnen 300 meter hoog en 700 meter ver en kunnen autonoom vliegen met GPS. Ze zijn ook makkelijk in gebruik, met een klein beetje oefenen kan je er indrukwekkende dingen mee doen. En als laatste lukt het ons deze producten met een scherpe prijs in de markt te zetten.

HWI: Houden jullie de concurrentie scherp in de gaten? Walkera heeft onlangs bijvoorbeeld de Tali H500 en Scout X4 gelanceerd. Deze hexa- en quadcopters met intrekkend landingsgestel, full hd camera's en uitgebreide auto-pilot functies zijn directe concurrenten voor de Phantom 2 Vision Plus.

MP: Het is altijd gaaf als er nieuwe producten op de markt komen. Maar de feedback die we krijgen van gebruikers van sommige van die producten, is dat ze niet altijd bieden wat er beloofd wordt. De NAZA flightcontroller die wij gebruiken in onze Phantoms is een zeer geavanceerde controller, het is feitelijk de standaard in de industrie. Dat heeft uiteraard een reden, want het is een bewezen stabiel platform dat betrouwbare prestaties levert.


DJI's Michael Perry met de Phantom 2 Vision Plus

HWI: Wat weten jullie over de manier waarop consumenten de Phantom quadcopters gebruiken? Worden ze vooral gebruikt voor het maken van foto's en video's, of zijn er ook andere gebruiksdoelen?

MP: De Phantom 2 wordt inderdaad vooral gebruikt voor foto en videotoepassingen, maar we weten ook van boeren die de Phantom gebruiken om gewassen te inspecteren en we hebben ook gehoord van brandweermannen en archeologen die de Phantom inzetten voor hun werk. Er zijn ook sportcoaches die de drones tijdens trainingen boven het veld laten vliegen om een beter inzicht in de prestaties van hun team te krijgen. We weten zelfs van gebruikers die er een FLIR warmtebeeldcamera onder hebben gemonteerd om temperatuurmetingen te doen.

HWI: De Phantom 2 Vision werd al vrij snel opgevolgd door de Phantom 2 Vision plus, die een gimbal aan de camera toevoegde. Was het altijd de bedoeling om die versie met gimbal al zo snel op de markt te brengen, of was het een reactie op vraag vanuit jullie klanten?

MP: De originele Phantom 2 Vision was grotendeels een proof of concept. Op dat moment was het uniek om een high definition, first person view, live streaming camera te hebben in een product met de prijs van de Phantom 2. We wisten vooraf niet hoe groot de markt voor zo'n product zou zijn, maar het werd na introductie meteen duidelijk dat er veel vraag was naar een betaalbaar apparaat waarmee je luchtopnames kan maken. Onze volgende stap was dus om ook een versie met een gimbal uit te brengen die betere videostabiliteit bood.

Phantom camera upgrades

HWI: Ondanks het gemak van de Phantom 2 Vision Plus, hebben veel video enthousiastelingen toch de voorkeur voor het gebruik van een normale Phantom 2, gekoppeld met een GoPro camera. Dit vanwege de betere beeldkwaliteit en hogere framerates die hiermee mogelijk zijn. Zijn jullie bezig om het gat in beeldkwaliteit tussen jullie eigen camera en die van GoPro te dichten?

MP: Ja absoluut. Ik kan nu nog niet te veel in detail treden over toekomstige producten, maar we luisteren goed naar de feedback dat consumenten graag de best mogelijke high-def ervaring willen, in combinatie met het gemak van de first person view en telemetriegegevens die de Phantom 2 Vision Plus biedt. Daar wordt dus aan gewerkt.


DJI Phantom 2 met Zenmuse H3-3D gimbal en GoPro Hero camera

HWI: Met de introductie van de Phantom 2 stapten jullie over van standaard Lithium-Ion batterijen voor RC voertuigen, naar jullie eigen 'smart battery'. Wat was de reden voor die verandering?

MP: The Phantom 1 was vooral bedoeld voor mensen met rc-ervaring, die ook weten hoe je een accu veilig moet opladen en aansluiten. Toen we een steeds breder publiek gingen bedienen, kregen we zendingen met defecte producten terug waarbij de batterijkabels kapot waren en de rode en zwarte draden elkaar bijna raakten. We wilden dus een gebruiksvriendelijker accu met ingebouwde intelligentie die kortsluiting en foutief opladen tegengaat. Dat is uiteindelijk de smart battery geworden.

HWI: Door de steeds lagere prijzen worden quadcopters almaar populairder, wat ervoor zorgt dat ook mensen zonder enige ervaring ermee aan de slag gaan. Zijn jullie niet bang dat het succes van jullie producten zal leiden tot meer wet- en regelgeving, en daarmee mogelijk zelfs tot een verbod?

MP: Dat is een interessante vraag die je kan stellen over veel nieuwe technologie. Bijvoorbeeld ook over Google Glass en zelfrijdende auto's. Dit soort innovaties leveren zowel sociaal etische vragen als vragen op het gebied van veiligheid en regelgeving op. En hoewel het nog altijd nieuwe technologie met een relatief beperkte doelgroep is, realiseren wij ons dat sommige Phantom piloten weinig of niets weten over veilig vliegen en wettelijke voorschriften. Wij bouwen daarom veel hulpmiddelen in die helpen onze quadcopters veilig te gebruiken. Zo heeft de Phantom een beperking van de snelheid waarmee het toestel kan dalen, wordt het toestel door middel van GPS zo stabiel mogelijk op zijn plaats gehouden, en zijn er beperkingen aan het gebruik in de buurt van vliegvelden.

Daarnaast werken we met overheidsinstanties om mensen te informeren over lokale regelgeving. In Australie en New Zeeland wordt elke Phantom bijvoorbeeld geleverd met een flyer van de lokale overheidsinstanties, met informatie over wat wel en wat niet mag. De grootste uitdaging bij het geven van goede voorlichting is dat in veel landen eigenlijk nog geen duidelijke regelgeving bestaat.

HWI: Je noemde het al even, middels een firmwareupdate zijn er bij de Phantom 2 beperkingen opgelegd aan het vliegen in de directe omgeving van vliegvelden. Die update leverde zowel positieve als negatieve reactie op. Zijn jullie gedwongen die beperking in te bouwen?

MP: Nee, we hebben dit proactief gedaan, we zijn niet gedwongen. We hebben hiervoor gekozen omdat - hoewel de regels van land tot land verschillen - het nergens is toegestaan om direct in de buurt van een vliegveld te vliegen. We hebben overigens niet veel negatieve feedback over deze beperking gekregen, maar veel gebruikers gaven wel aan ongelukkig te zijn met het feit dat je ook geen waypoints kan programmeren binnen een ruimere straal van 8 kilometer rond een vliegveld. We kijken dan ook hoe we het systeem kunnen verbeteren, dit is een eerste implementatie.

DJI Phantom 3 features

HWI: Laatste vraag, kan je wat vertellen over de toekomst van de Phantom producten, en wellicht al een tipje van de sluier oplichten over de aankomende Phantom 3, waarvan de geruchten gaan dat deze DJI Triumph of DJI Inspire 1 gaat heten?

MP: Al onze producten worden continu doorontwikkeld, we kijken altijd waar consumenten naar vragen en we blijven innoveren. Voor de volgende generatie kijken we naar het verbeteren van het gebruiksgemak en de veiligheid. Het is ook geen geheim dat de hele industrie werkt aan sense-and-avoid technologie, die het mogelijk maakt om objecten te herkennen en hier automatisch omheen te vliegen.

Maar we zouden ook graag de mogelijkheid bieden om andere sensoren aan de Phantom te koppelen, en daarom werken we toe naar een platform dat makkelijker is in te zetten voor verschillende doeleinden. We kijken daarnaast ook naar de beeldsensoren en mogelijkheden van onze eigen camera's. Al dat soort dingen kan je bij de volgende generaties verwachten.

Maar daarnaast blijven we ook bestaande producten ondersteunen met nieuwe software en firmware updates. Eén van de functies die we binnenkort aan de Phantom 2 Vision zullen toevoegen is de mogelijkheid om de camera makkelijker op en neer te pannen. Nu gebeurt dat via de app op de smartphone, waardoor je je hand van de controller moet halen. Binnenkort zal dat niet meer nodig zijn.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

DJI Inspire 1

DJI Inspire 1

 • Quadcopter
 • Ingebouwde camera
 • 12.4 MPixel
 • GPS
Niet verkrijgbaar
DJI Phantom 2

DJI Phantom 2

 • Quadcopter
 • GPS
Niet verkrijgbaar
DJI Phantom 2 + Zenmuse H3-3D gimbal

DJI Phantom 2 + Zenmuse H3-3D gimbal

 • Quadcopter
 • GPS
Niet verkrijgbaar
DJI Phantom 2 Vision

DJI Phantom 2 Vision

 • Quadcopter
 • Ingebouwde camera
 • 14 MPixel
 • GPS
Niet verkrijgbaar
DJI Phantom 2 Vision+

DJI Phantom 2 Vision+

 • Quadcopter
 • Ingebouwde camera
 • 14 MPixel
 • GPS
Niet verkrijgbaar
DJI Phantom 2 Vision+ V3.0

DJI Phantom 2 Vision+ V3.0

 • Quadcopter
 • Ingebouwde camera
 • 14 MPixel
 • GPS
Niet verkrijgbaar
0
*