Aerocool DS 200 review: heel erg stil

22 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Intern en koeling
 4. 4. Testprocedure
 5. 5. Testresultaten koeling 200 watt
 6. 6. Testresultaten koeling 400 watt
 7. 7. Testresultaten geluidsproductie
 8. 8. Foto's
 9. 9. Specificaties
 10. 10. Conclusie
 11. 11. Besproken producten
 12. 12. Reacties

Inleiding

In een oververzadigde markt voor mid-range ATX-behuizingen moet je iets doen om je te onderscheiden. Met de DS 200 doet Aerocool dat met verve, in elk geval letterlijk: deze behuizing is in zeven kleuren leverbaar. Wij waren blij met eens iets anders dan zwart of wit en gingen aan de slag met de 'lime green' uitvoering.

Aerocool is geen heel frequente verschijning op deze pagina's, maar wanneer we iets van het merk zien, is het doorgaans memorabel. De DS Cube van ruim een half jaar geleden konden we waarderen om zijn design, maar wat minder om de koelprestaties. DS staat voor 'Dead Silence' en de  micro-ATX Cube was inderdaad lekker stil. Bij de grote broer lijkt Aerocool in de naam en op de eigen website wat minder nadruk te leggen op waar de afkorting voor staat, maar vooruitlopend op de testresultaten kunnen we wel stellen dat de DS 200 verre van luidruchtig is.

Aerocool DS 200 Green

De DS 200 valt verder op door toevoeging van een display en een fan controller aan de bovenzijde. De prijs is dan ook duidelijk hoger dan die van de kleinere broer. Betaal je daar zo rond de 75 euro voor, de DS 200 heb je met wat zoeken net onder de 100 euro, maar gemiddeld kost hij tegen de 115.

In de vergelijking

We vergelijken de Aerocool DS 200 met 16 andere kasten die zo rond de 100-120 euro kosten, plus de welbekende en populaire Cooler Master CM 690 III. Daarnaast pakken we ook nog even onze vergelijkingstest van stille behuizingen erbij en zetten hem naast 23 andere stille kasten, die flink uiteenlopen in prijs en formaat. Zo zetten we de DS 200 in perspectief, zowel qua prijs als qua positionering.

Uiterlijk

Het moet maar direct gezegd worden: de DS 200 ziet er prima uit. Nu zal de kleur groen die we voor deze review binnenkregen niet iedereen aanspreken, maar hij is er desgewenst ook in zwart en 'lichtzwart', ti en blauw, oranje en rood. Daar moet wat tussen zitten, tenzij je behoort tot de kleine groep mensen voor wie paars en geel de enige juiste kleuren zijn. Alle modellen zijn er ook nog in een uitvoering met venster, maar ons exemplaar had er geen - tegenwoordig bijna eerder uitzondering dan regel. Voor wie uit nostalgische overwegingen de dremel ter hand wil nemen, is dit dus de juiste uitvoering. Maar goed, terug naar de kast.

Omdat de buitenzijde bijna geheel met plastic is afgewerkt dan wel bedekt, komt de DS 200 niet echt over als de stalen doos die bij veel concurrenten toch het uitgangspunt is. Natuurlijk zit die doos wel ergens onder alle afwerking, maar het is netjes verborgen. Op de foto's is het eigenlijk beter te zien dan in het echt.

Het gekleurde materiaal is een soort van 'Soft touch', ruw/zacht aanvoelend plastic. Aerocool noemt het 'leather coating', maar laten we de definitie van materialen niet teveel oprekken. Aan de voorzijde zitten twee 5,25" openingen en natuurlijk zal de purist zich afvragen hoe een optische drive eruit ziet daarin. Het antwoord is prima, want Aerocool levert netjes een apart afdekkapje mee om die te camoufleren. Ook levert het een conversiebracket en afdekkapje mee voor een 3,5" station zoals een geheugenkaartlezer.

Wat opvalt is dat de kast grotendeels dicht is. Dat is goed voor de demping, maar minder voor de aanvoer van verse lucht. Het bovenpaneel kan je vervangen door een exemplaar van mesh met ingebouwd stofilter, dat ook wordt meegeleverd.

Aerocool DS 200 Green

De bovenzijde herbergt twee usb 3.0-aansluitingen en twee van het 2.0-type, plus audio in- en uitgangen. In het midden zit een rond segmentdisplay met knoppen voor de ingebouwde fancontroller. Die kan een totaal van 25 watt aan fans aansturen met vier standen. Daarnaast kan je met de knoppen de kleur van het backlight aanpassen en de temperatuurweergave in Celsius of Fahrenheit instellen.

Aerocool DS 200 Green

Aerocool levert een temperatuursensor mee, met drie stickers zodat je deze nog eens een keer kan verplaatsen. De bovenste knop dient om te schakelen tussen Celsius en Fahrenheit.

Aerocool DS 200 Green

Het bovenpaneel is uitneembaar. Daaronder kan je bijvoorbeeld een radiator of fans plaatsen. In dat geval is het wellicht een goed idee om het meegeleverde mesh-paneel te plaatsen. Dat is zwart, dus de doorgetrokken kleur is dan wat minder overheersend. Overigens verandert het mesh-paneel met de standaard-koeling niets aan de testresultaten.

Aerocool DS 200 Green

De achterzijde is heel klassiek: voeding onderin, zeven afdekplaatjes voor insteekkaarten, bovenin twee met rubber afgewerkte openingen voor custom waterkoeling.

Aerocool DS 200 Green

De DS 200 wordt lekker compleet geleverd: een alternatief toppaneel, twee 5,25" camouflageplaatjes voor wie extern toegankelijke stations in wil bouwen, montagemateriaal en een keurige handleiding in boekvorm.

Aerocool DS 200 Green

Intern en koeling

Verwijderen we de met dempend materiaal beklede panelen van de Aerocool DS 200, dan komt een overzichtelijk binnenwerk tevoorschijn. Zoals tegenwoordig welhaast standaard is, is het interieur netjes zwart gespoten. De opening voor de backplate van een CPU-koeler is prettig groot, je kan hierdoor eenvoudig koelers met een hoogte tot zo'n 17 cm monteren, zonder het moederbord uit de kast te hoeven schroeven. Er zijn ook de nodige openingen om kabels achter de backplate weg te werken.

Goed zichtbaar is dat de DS 200 behoorlijk 'hoog op z'n poten' staat, waardoor de voeding voldoende verse lucht kan aanzuigen - maar verder is de bodem niet voorzien van ventilatiemogelijkheden.

Er is 29 cm ruimte voor videokaarten. Meer kan ook, maar dan moet je de bovenste kooi voor 3,5" disks verwijderen. Doe je dat, dan heb je ruim 40 cm tot je beschikking.

Aerocool DS 200 Green

De achterzijde van de moederbordplaat biedt de nodige ruimte om kabels weg te werken, met veel bevestigingspunten voor tie wraps. Tegenwoordig is dit een standaardvoorziening die we zonder meer verwachten. Hier is ook goed te zien dat de harddiskkooien op een wat opmerkelijke wijze in de kast zijn geplaatst.

Aerocool DS 200 Green

Dus laten we daar eens een nadere blik op werpen. Hier zien we dat Aerocool feitelijk twee kooien gebruikt, waarvan de bovenste uitneembaar is. De onderste is een flink stuk naar het midden geplaatst en is niet eenvoudig te verwijderen. Vandaar ook de plaatsing: wie een waterkoelingradiator aan de voorkant wil plaatsen, kan dat nu dus doen zonder de kooi te verwijderen. Aardig - en naar onze mening zeer zinnig - is dat Aerocool de onderste kooi heeft opgedeeld in twee sledes voor 3,5" disks en twee voor 2,5" drives. Hierdoor zijn alle stations zonder schroeven te bevestigen (als je dat wilt, kan je 2,5" stations vastschroeven in de 3,5" sledes). De bovenste kooi kan je vermoedelijk net zo goed weglaten, met louter positieve gevolgen voor de airflow. Ook 5,25" apparaten zijn schroefloos te plaatsen.

Aerocool DS 200 Green

Op de vorige afbeelding was al te zien dat er een 14 cm intakefan aan de onderzijde van de voorkant zit. De corresponderende 12 cm outtake ventilator zit bovenaan de achterzijde. Beide zijn 800 rpm exemplaren. Dat is meteen het totaal aan meegeleverde fans, maar er is meer ruimte voor koeling indien je dat wilt.

Aerocool DS 200 Green

Zo kan je bovenin twee 12 cm of twee 14 cm fans plaatsen - of een 120, 240 of 280 mm radiator voor waterkoeling. Die kan je ook kwijt achter het voorpaneel. Aan de achterkant ten slotte kan je ook een 12 cm radiator bevestigen.

Aerocool DS 200 Green

De intake van de voeding is netjes beschermd door een uitneembaar stoffilter.

Aerocool DS 200 Green

Testprocedure

Sinds najaar 2011 hanteren we dezelfde testprocedure om de koelprestaties van behuizingen te meten. We hebben hiervoor verschillende testopstellingen bedacht en uitgeprobeerd en zijn uiteindelijk op een redelijk simpel, maar effectief en consistent testplatform uitgekomen.

Zoals bekend bevinden zich in elke computer warmtebronnen die ervoor zorgen dat de temperatuur in de behuizing oploopt, wanneer deze niet voor voldoende ventilatiemogelijkheden zorgt. De grootste warmtebronnen binnen een krachtige PC zijn de processor en grafische kaart. Afhankelijk van het type kan een processor zonder veel moeite 90 tot 100 watt aan warmte produceren en bij nieuwe high-end processors kan dat zelfs oplopen tot 130 watt. Ga je de processor overklokken, dan kan het verbruik nog aanzienlijk stijgen.

De tweede warmtebron is de grafische kaart. Een moderne high-end kaart heeft al snel een opgegeven verbruik van 250 watt, terwijl dat voor exemplaren met twee GPU's zelfs nog hoger kan oplopen. Een redelijke processor en videokaart kunnen samen dus zonder al te veel moeite zorgen voor een verbruik van 300 tot 350 watt, energie die vrijwel geheel in warmte wordt omgezet. Neem daarbij nog het verbruik van het moederbord, de harde schijf en een optische drive en de 400 watt komt al snel in zicht.

Om een warmteafgifte van 400 watt stabiel en herhaalbaar te kunnen produceren hebben wij ervoor gekozen om te werken met twee controleerbare wamtebronnen van elk 200 watt. De keuze is daarbij uiteindelijk gevallen op het gebruik van professionele 200W gloeilampen. Met een efficiency van minder dan 3% geeft een 200 watt gloeilamp effectief zo’n 195 watt aan warmte af, en op een zeer constante manier. Onze testopstelling bestaat dan ook uit een defect moederbord waarop we twee fittingen hebben geschroefd, zodanig dat één lamp zich bij benadering op de positie van de processor bevindt, en de tweede op de plaats waar de videokaart normaal in het systeem steekt.

Door één of beide lampen  te laten branden simuleren we een systeem dat bijna 200, respectievelijk bijna 400 watt aan warmte afgeeft. Op het geprepareerde moederbord hebben we ook een temperatuursensor gemonteerd waarmee we de temperatuur binnen de kast meten. Na de temperatuur te laten stabiliseren meten we deze bij een belasting van 200 watt om een midrange systeem te simuleren en bij 400 watt om een high-end systeem na te bootsen. Beide scenario’s voeren we uit met de in de behuizing aanwezige casefans op 12 volt en op 7 volt. Alle gemeten temperaturen worden genormaliseerd op een omgevingstemperatuur van 20 graden.

Op onderstaande foto kan je de testopstelling aan het werk zien:

Geluidsproductie

We testen de geluidsproductie in een geluidsdichte box, waarin alle geluid boven de 17 dB(A) gedetecteerd kan worden. Voor alle duidelijkheid: standaard omgevingsgeluid is ongeveer 30 dB(A). In de behuizing plaatsen we een Scythe Mugen 2 CPU-koeler, een Scythe Gouriki 700W voeding en een oude Hitachi 80GB 7200 rpm harde schijf. We testen iedere kast zonder dat de case fans draaien, om het dempend vermogen vast te stellen. Daarnaast testen we de totale geluidsproductie met de case fans op lage draaisnelheid (7V) en hoge draaisnelheid (12V).

Testresultaten koeling 200 watt

We doen dus in totaal vier metingen. De eerste set is bij een warmteproductie van 200 watt, de tweede bij een warmteproductie van 400 watt. Beide sets voeren we uit met de fans draaiend op lage en op hoge rotatiesnelheid. Dat bewerkstelligen we door het voltage van de fans in te stellen op 7, respectievelijk 12 volt. Wanneer een behuizing bij de eerste set (200 watt) temperaturen boven de 30 graden laat noteren, voeren we doorgaans geen tweede set metingen op 400 watt uit. Wanneer de temperaturen de 40 graden overstijgen, staken we doorgaans de test.

200 W 12 V

Zoals gezegd vergelijken we de Aerocool DS 200 met een flink aantal zeer vergelijkbaar geprijsde modellen (en de Cooler Master CM 690 II), maar ook met een nog groter aantal andere stille behuizingen.

Met de fans op de hogere rotatiesnelheid komt de DS 200 in de eerste vergelijking behoorlijk onderaan de lijst terecht, samen met nog een aantal andere stille kasten.

Echter, ook in de vergelijking met andere stille kasten zien we de DS 200 in de onderste helft, al doet hij het beter dan de alleronderste in de grafiek. In elk geval blijft hij de micro-ATX DS Cube nog voor...

200 W 7 V

Bij een lage draaisnelheid van de fans treffen we de Aerocool DS 200 helemaal onderin de grafiek aan.

Wederom zien we een vergelijkbaar beeld bij de stille behuizingen. De koeling is nog net acceptabel, maar het houdt niet over. De DS Cube heeft vergelijkbare koelprestaties.

Testresultaten koeling 400 watt

De tweede set van de vier tests doen we met een warmteproductie van 400 watt. Hier is het dus een stuk lastiger voor de behuizingen om de warmte zo snel mogelijk af te voeren.

400 W 12 V

Met twee keer zoveel warmteproductie voorspellen de resultaten van de vorige pagina weinig goeds. De DS 200 eindigt niet geheel onverwacht onderaan in de vergelijking met vergelijkbaar geprijsde modellen. De kleine broer doet het nog (iets) beter. We hebben deze test ook gedaan met het mesh-paneel aan de bovenzijde, maar de temperatuur intern is dan identiek. Dit alternatieve paneel is dus alleen zinvol als je fans of een waterkoelingradiator bovenin monteert.

Ook bij de stille behuizingen gooit de DS 200 geen hoge ogen.

400 W 7 V

Laten we de fans dan ook nog eens langzamer draaien, dan zien we dat de DS 200 niet berekend is op een high-end systeem, althans niet zolang je geen gebruik maakt van waterkoeling.

Ook hier weer zien we de DS 200 in de onderste regionen eindigen.

Testresultaten geluidsproductie

Zoals altijd is geluidsproductie de tegenhanger van koelresultaten.

De Aerocool DS 200 doet het hier erg goed, het is de stilste behuizing die we tot dusver testten.

Geen fans

We testen behuizingen ook altijd zonder draaiende fans, puur om te kijken hoe effectief ze geluid dempen. Bij modellen die voorzien zijn van extra voorzieningen daarvoor is die grafiek interessant genoeg om op te nemen in de review - te zien is dat er kleine maar duidelijke verschillen zijn. De Aerocool DS 200 doet het hier uitstekend.

7 V

Met de fans op lage draaisnelheid  staat de Aerocool DS 200 wederom bovenin de grafiek. Dit is echt onhoorbaar stil.

Ook in vergelijking met de andere stille behuizingen doet hij het erg goed.

12 V

Op de hogere draaisnelheid van de fans blijft de Aerocool DS 200 de grafiek aanvoeren...

...samen met de Bitfenix Ghost.

Foto's

Hieronder zie je alle foto's van de Aerocool DS 200.

Specificaties

Algemeen
 
MerkAerocool
ProductnaamDS 200 Green
ProductcodeEN52636
DetailsProductinfo
Specificaties
Type behuizingTower
Moederbord formaatATX
MateriaalStaal / Plastic
KleurZwart/Groen
Afmeting - Breedte21 cm
Afmeting - Diepte49.5 cm
Afmeting - Hoogte52.8 cm
Deurtje in voorpaneel
Deurtje afsluitbaar
Kast afsluitbaar
Venster
Geluidsdempende matten aan binnenzijde
Volume (op basis van afmetingen)54.89 dm³
Inbouwmogelijkheden
5,25 inch extern2
5,25 inch intern0
2,5 inch intern totaal7
3,5 inch intern totaal5
3,5 inch extern1
2,5 inch hot swap0
3,5 inch hot swap0
Slimline optische drive ruimte
Aantal insteekkaarten7
Low profile
Maximale lengte videokaart43 cm
Maximale hoogte CPU-koeler16.8 cm
Casefans
80 mm fan posities0
92 mm fan posities0
120 mm fan posities5
140 mm fan posities4
180 mm fan posities0
200 mm fan posities1
230 mm fan posities0
250 mm fan posities0
Meegeleverde casefans2 fans
Totaal aantal fan posities5
Type fanaansluiting3-pins/molex
Verlichting casefans
Stoffilter(s)
Waterkoeling
Inbouwmogelijkheid all-in-one waterkoeling
Ruimte voor 120 mm radiator3
Ruimte voor 140 mm radiator3
Ruimte voor 240 mm radiator2
Ruimte voor 280 mm radiator2
Ruimte voor 360 mm radiator0
Ruimte voor 420 mm radiator0
Ruimte voor 480 mm radiator0
Openingen voor custom waterkoeling
Gebruiksvriendelijkheid
Kast zonder schroevendraaier te openen
Bovenpaneel te verwijderen
Frontpaneel zonder schroevendraaier te verwijderen
5,25 inch drives zonder schroeven in te bouwen
3,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
2,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
Drives met rails of slede te bevestigen
Rubberen/siliconen geluidsdemping voor harddisks
Insteekkaarten zonder schroevendraaier vast te zetten
Scherpe randenGeen (0)
Uitschuifbare moederborddrager
Uitsparing in moederbordplaat voor CPU koeler montage
Gaten in moederbordplaat voor kabelmanagement
Uitneembare kooi voor harddisks
Frontaansluitingen
Frontaansluitingen positieBovenpaneel
Frontaansluitingen - Audio
Frontaansluitingen - USB 2.0
Frontaansluitingen - USB 2.0 (aantal)2
Frontaansluitingen - Firewire
Frontaansluitingen - eSATA
Frontaansluitingen - USB 3.0
Frontaansluitingen - USB 3.0 (aantal)2
Overige Hardware
Cardreader
Fan-controller
Temperatuur sensor(s)
LED display
VFD (Vacuum Fluorescent Display)
Chassis open detectie
Verlichting
Fanduct voor CPU-koeler

Conclusie

De Aerocool DS 200 heeft veel dat voor hem spreekt. Een prima afwerking, complete levering, ruim voldoende inbouwruimte, inbouw- en gebruiksgemak en een zeer solide constructie. Bovendien ziet hij er, zeker met een kleurtje, opvallend genoeg uit om zich te onderscheiden van de concurrentie. Dan hebben we het nog niet gehad over de temperatuursensor en fan controller, nuttige extra's. Het schermpje is een aardige toevoeging.

Ook de geluidsproductie is indrukwekkend laag - feitelijk afwezig. De DS 200 is stil, echt heel stil. Het verhaal is bijna perfect, maar de koelprestaties zorgen er toch voor dat we deze kast niet zonder meer kunnen aanbevelen. Simpel gezegd, je moet ofwel een relatief eenvoudig systeem inbouwen, of je moet absoluut waterkoeling gebruiken.

Dat is niet uniek, maar feit blijft dat je aanzienlijk goedkopere kasten kan kopen die vrijwel net zo stil zijn en veel beter koelen. De Bitfenix Ronin en Ghost zijn beide aanzienlijk goedkoper (gemiddeld 80, respectievelijk 85 euro) en ook zeer stil. Als je dan toch voor waterkoeling moet gaan, is wat besparen op de kast misschien geen gekke gedachte. Maar wij blijven ook stellen: een kast moet op zichzelf voldoende koeling bieden. En dan zijn modellen als de goedkopere en beter koelende Corsair Carbide 330R en  Antec Performance One P100 naar onze mening een betere koop.

Aan de andere kant, als je wat te spenderen hebt en je wilt iets bijzonders, dan is de DS 200 - en dat benadrukken we graag - een uitstekende basis. De demping is uitstekend en met andere fans is het vermoedelijk een echte aanrader. Alleen dat kunnen we niet meten, dus een award moet achterwege blijven.

Aerocool DS 200 Green


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Aerocool DS 200 Black

Aerocool DS 200 Black

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
Niet verkrijgbaar
Aerocool DS 200 Blue

Aerocool DS 200 Blue

 • Tower
 • ATX
 • Zwart/Blauw
Niet verkrijgbaar
Aerocool DS 200 Green

Aerocool DS 200 Green

 • Tower
 • ATX
 • Zwart/Groen
 • 2 fans
Niet verkrijgbaar
Aerocool DS 200 Lite Black

Aerocool DS 200 Lite Black

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
Niet verkrijgbaar
Aerocool DS 200 Orange

Aerocool DS 200 Orange

 • ATX
 • Zwart
Niet verkrijgbaar
Aerocool DS 200 Red

Aerocool DS 200 Red

 • ATX
 • Zwart/Rood
Niet verkrijgbaar
Aerocool DS 200 White

Aerocool DS 200 White

 • ATX
 • Zwart/Wit
Niet verkrijgbaar
0
*