24 stille behuizingen review: met stille trom

58 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Compromis
 3. 3. Aerocool DS 200
 4. 4. Aerocool Dead Silence Cube
 5. 5. Antec Performance One P100
 6. 6. Bitfenix Ghost
 7. 7. Bitfenix Ronin
 8. 8. Cooler Master Silencio 352
 9. 9. Cooler Master Silencio 452
 10. 10. Cooler Master Silencio 652S (V2)
 11. 11. Cooltek Antiphon
 12. 12. Corsair Carbide 330R
 13. 13. Corsair Graphite 760T
 14. 14. Corsair Obsidian 550D
 15. 15. Fractal Design Define R4
 16. 16. Fractal Design Define XL R2
 17. 17. Nanoxia Deep Silence 4
 18. 18. NZXT H230
 19. 19. NZXT H440
 20. 20. NZXT H630
 21. 21. SilverStone Precision PS10
 22. 22. SilverStone Temjin TJ08-EW
 23. 23. Testprocedure
 24. 24. Testresultaten koeling 200 watt
 25. 25. Testresultaten koeling 400 watt
 26. 26. Testresultaten geluidsproductie
 27. 27. Conclusie
 28. 28. Besproken producten
 29. 29. Reacties

Inleiding

Niet zo heel lang geleden had je een handvol opties als je op zoek was naar een stille behuizing. Anno 2014 is dat wel anders. Hardware.Info testte maar liefst 20 behuizingen voor deze vergelijking en zet die tegenover vier klassiekers. Welke kast combineert de beste koeling met de stilste werking?


Stille behuizingen zijn per definitie een compromis: de koelprestaties zijn ondergeschikt aan het voorkomen van weglekkend geluid. Zeker modellen met geluiddempende matten en weinig mogelijkheden om lucht (en dus geluid) naar buiten af te voeren, kunnen behoorlijk warm worden.

Nanoxia Deep Silence 4 Black

Een van de belangrijkste wapens in het arsenaal van een stille behuizing is het tegengaan van vibraties. Dat levert vaak een conflict op met het gebruiksgemak: een vastgeschroefde harde schijf produceert in de regel minder bijgeluiden dan een die met een handig kliksysteem gemonteerd is. Met behulp van rubberen of siliconen onderdelen proberen fabrikanten een tussenweg te vinden, maar schroeven is doorgaans stiller dan klemmen.

Minstens zo belangrijk is het gebruik van grote fans. Een grote fan verplaatst bij gelijke snelheid meer lucht dan een klein exemplaar. Om dezelfde prestaties met een kleine fan te halen, moet die harder draaien en produceert hij meer geluid. Toch zien we nog veel behuizingen met 12 cm fans, waar 14 cm exemplaren een bewezen betere optie zijn. Nu is een goede 12 cm fan beter dan een slechte 14 cm fan, maar de meegeleverde fans zijn lang niet altijd de best beschikbare.

Ook het materiaal van de kast telt mee. Dun staal of aluminium vibreert sneller dan dikker staal of composietmaterialen. Een plexiglas venster moet goed vast zitten in een paneel, anders gaat het storend trillen. Helemaal weglaten is uiteraard de eenvoudigste optie, maar we zien in deze test toch nog behoorlijk wat modellen met een venster.

Compromis

Stille behuizingen zijn dus een compromis en worden in de regel warmer dan modellen die meer lawaai produceren. Dat maakt ze minder geschikt voor een zwaar systeem met bijvoorbeeld een overgeklokte Core i7 processor en twee videokaarten. Waterkoeling kan helpen om warmte van de processor sneller naar buiten af te voeren, maar bij zware systemen is het vaak de videokaart die voor de meeste herrie zorgt. Ben je in de markt voor een stille behuizing, dan zal je vermoedelijk niet de hoogste prestaties nodig hebben.

Wie zowel totale stilte als de hoogste prestaties wenst, zal diep in de buidel moeten tasten. Ofwel voor een grote kast met veel grote fans, ofwel voor een extra investering in andere en grotere fans. In het uiterste geval zou het ook wel eens kunnen betekenen dat je met custom waterkoeling aan de slag moet. Hoe dat werkt lees je in dit artikel en in dit artikel, maar bereid je voor op een diepte-investering.

Voor een mid-range systeem voldoen veel van de hier besproken kasten echter prima. Hou er rekening mee dat het niet wenselijk is als de temperatuur in de kast boven de 38 graden uitkomt – idealiter blijft die beneden de 30 graden.

In de vergelijking

We bespreken 20 stille behuizingen; in de grafieken tref je nog vier 'klassiekers' aan: de Cooler Master Silencio 550, de Nanoxia Deep Silence 1 en 2, en de Antec Performance One P280. Zoals je hieronder kan zien, lopen de afmetingen flink uiteen, maar overwegend zijn de kasten toch aan de grote kant (meer dan 50 dm³). ATX-kasten zijn blauw, micro-ATX modellen zijn paars.

Een vergelijkingstabel van alle testdeelnemers vind je hier. Deze kan je importeren in je eigen vergelijkingstabellen om bijvoorbeeld te vergelijken met andere modellen waarin je geïnteresseerd bent.

Aerocool DS 200

De Aerocool DS 200 is de grotere broer van de hierna besproken Dead Silence Cube. Het is een fraai ogende kast die in zeven verschillende kleuren leverbaar is. De buitenzijde is deels van een soort 'soft touch' kunststof, en de panelen zijn bekleed met een speciale laag die vibraties moet tegengaan. Verder valt het display aan de bovenzijde op, waar een fan controller ook deel van uitmaakt. Met twee usb 3.0 en twee 2.0 aansluitingen zijn de externe aansluitingen verder ook in orde, al missen we een geheugenkaartlezer - zoals vrijwel overal. Intern is er voldoende ruimte voor een flink systeem, met een uitneembare harddiskkooi voor extra videokaartruimte, en ook voor kabelmanagement is genoeg plek.

Aerocool DS 200 Green

Kijken we naar de testresultaten, dan zien we dat de DS 200 erg stil is. De demping is uitstekend en ook met de fans draaiend is de DS 200 een van de stilste modellen in het testveld, maar de koelresultaten blijven door de zeer terughoudende fans wel erg achter. Dat betekent dat waterkoeling in deze kast een vereiste is als je een zwaardere CPU wilt gebruiken en dat je beter voor een videokaart kan kiezen die lucht direct naar buiten afvoert.

Aerocool DS 200 Green

Aerocool Dead Silence Cube

De gemiddeld een kleine 80 euro kostende Aerocool Dead Silence Cube (eerder apart besproken) is een van de weinige micro-ATX-behuizingen in de test. Het is een apart vormgegeven constructie, opvallend breed, maar niet erg diep. Vier USB-poorten kunnen op waardering rekenen, al zijn twee van het 2.0-type. Het gesloten bovenpaneel is te vervangen door een exemplaar van mesh. Op basis van onze tests maakt dat weinig uit voor de koeling met de meegeleverde fans: die draaien simpelweg niet snel genoeg. De Dead Silence biedt redelijk wat inbouwruimte, al moet je voor langere videokaarten wel de front bays opofferen. Er is echter voldoende ruimte voor harde schijven, twee 2,5" en twee 3,5", onder het horizontaal gemonteerde moederbord.

Aerocool Dead Silence Cube Black/White

Zoals gezegd draaien de fans niet erg snel, wat zorgt voor een temperatuur van 35,6 graden bij 200 watt warmteproductie met de fans op ‘stille’ stand. Als ze harder draaien scheelt dat een paar graden, maar neemt de geluidsproductie naar verhouding veel meer toe, wat net niet de bedoeling is.

Aerocool Dead Silence Cube Black/White

Antec Performance One P100

De Antec Performance One P280 is een van de vier klassiekers die je in de grafieken bij dit artikel aantreft: groot, stil én met zeer goede koeling. De kleinere P100 komt duidelijk uit dezelfde stal: ook deze behuizing koelt beter dan gemiddeld, met een zeer lage geluidsproductie. We testten hem al eerder apart, de review kan je hier teruglezen.

Antec Performance One P100 Black

De constructie is wel simpeler dan die van de P280. Zo zijn de zijpanelen gewoon van staal met geluiddempend schuimrubber, in plaats van uit meerdere lagen bestaand composietmateriaal. De prijs is dan ook een stuk lager, gemiddeld ruim 85 euro. Toch treffen we twee keer USB 3.0 en twee keer 2.0 extern, en aan de binnenkant ruimte voor maar liefst 7 hardeschijven. Dat gaat door de grote diepte van de kast niet ten koste van de ruimte voor de videokaart, die mag 32 cm lang zijn. Ook is er ruimte voor een flinke CPU-koeler en ruimte om kabels weg te werken. Een uitstekende keuze.

Antec Performance One P100 Black

Bitfenix Ghost

Bitfenix maakt zelden luide behuizingen, maar de Ghost (hier besproken in een aparte review) is echt bedoeld als stil exemplaar. Daartoe heeft hij een deurtje (dat naar twee kanten open kan gaan) en geluiddempend materiaal aan de panelen. Gemiddeld kost hij zo’n 85 euro en dat is niet veel voor de geboden voorzieningen. Vier USB-poorten (twee keer 2.0 en twee keer 3.0), een extra SATA aansluiting onder een klepje aan de bovenkant, ruimte voor waterkoeling en intern een apart rek voor 2,5" disks, alsmede ruimte voor vier 3,5" schijven. Je kan een videokaart van maar liefst 41 cm kwijt en ook een fikse CPU-koeler.

Bitfenix Ghost Black

Met twee 120 mm fans is het een van de stilste kasten in de test, en qua koeling doet hij het heel behoorlijk bij medium belasting. Bij 400W wordt hij, net als de meeste modellen, eigenlijk te warm bij lage rotatiesnelheid van de fans. Hij is de stilste in de test bij hoge rotatiesnelheid, maar dan koelt hij veel minder goed dan modellen die bij lage rotatiesnelheid een vergelijkbare hoeveelheid geluid maken.

Bitfenix Ghost Black

Bitfenix Ronin

De Ronin, eerder ook al apart besproken, is wat nieuwer dan de Ghost en eigenlijk niet bedoeld als stille behuizing. Hij presteert qua koeling zeer vergelijkbaar met de Ghost, maar is ook erg stil. Toch is het een heel andere behuizing. Zo is de Ronin voorzien van een venster en aan de binnenzijde van een stuk plastic dat de hardeschijfkooien en voeding aan het zicht onttrekt. Ook deze kast heeft twee keer USB 2.0 en twee keer 3.0, de buitenkant is grotendeels van het door Bitfenix veel toegepaste ‘SofTouch’ materiaal, een rubberachtig plastic. Intern treffen we een uitneembare hardeschijfkooi en ruimte voor een 240 mm radiator. De afwerking is wat minder. Zo zijn de hardeschijfsledes fragiel en ontbreekt rubber rond de kabelmanagementopeningen. Voor gemiddeld net geen 80 euro verwachten we meer.

Bitfenix Ronin

Met de fans op hoge snelheid koelt de Ronin best aardig, en dan maakt hij niet eens zoveel lawaai vergeleken met andere modellen, maar op lage snelheid wordt hij te warm.

Bitfenix Ronin

Cooler Master Silencio 352

Ook Cooler Master levert sinds jaar en dag een stille behuizing, ‘voordat iedereen het deed’. De Silencio 550 was lange tijd de enige loot aan de stam, maar sinds een tijdje heeft het bedrijf een hele reeks onder deze noemer. De 352 is de micro-ATX-uitvoering, die voor gemiddeld 55 euro prettig geprijsd is. Eerder namen we hem al onder handen in een aparte review. Qua omvang is hij beduidend kleiner dan de Aerocool Dead Silence. Zijpanelen en het deurtje zijn voorzien van geluiddempend materiaal. Er zijn twee USB 3.0-poorten, een USB 2.0-aansluiting en een SD-geheugenkaartlezer. Intern oogt hij wat kaal, wat we hem gezien de prijs vergeven; dat er ruimte is voor slechts twee 3,5" disks vinden we anno 2014 geen probleem. Voor videokaarten is er juist lekker veel ruimte; 35 cm.

Cooler Master Silencio 352

Ondanks de kleine afmetingen is er ruimte voor een 240 mm radiator en de koelprestaties zijn bepaald niet slecht. Keerzijde is dat hij behoorlijk luidruchtig is, ook bij lage draaisnelheid van de fans. Bij een 'stille' behuizing met de naam Silencio is dat natuurlijk niet waar je op zit te wachten.

Cooler Master Silencio 352

Cooler Master Silencio 452

Een maatje groter dan de Silencio 352 is de 452, die een volwaardig ATX-bord kan herbergen. Hij kost niet heel veel meer, gemiddeld ruim 67 euro, maar het lijkt erop dat Cooler Master hierbij toch iets te veel heeft bezuinigd. Dat geldt niet voor de geheugenkaartlezer, die is ook hier ingebouwd, evenals twee USB 3.0-poorten en een USB 2.0-poort. Van binnen is het echter een sobere kast, al zijn de openingen voor kabels in de moederbordplaat wel met rubber afgewerkt. We missen verwijderbare hardeschijfkooien. Je kan wel een deel van het bovenste segment voor harde schijven uitnemen. Dan blijven nog twee 3,5" posities over. Door de geringe breedte is er ook niet zoveel ruimte achter de moederbordplaat.

Cooler Master Silencio 452

De koelprestaties zijn helaas verre van goed, veel minder dan bij zowel de grotere als de kleine broer, terwijl de geluidsproductie nog behoorlijk fors is.

Cooler Master Silencio 452

Cooler Master Silencio 652S (V2)

Cooler Master verving de Silencio 650 enige tijd geleden door de 652, maar het exemplaar dat ons lab bereikte is alweer de opvolger daarvan: de 652S heeft andere, stillere fans en nog een paar aanpassingen. Gemiddeld kost hij ongeveer 100 euro en daarvoor krijg je een fraaie kast met veel inbouwruimte en een paar handige voorzieningen. Zo is er een geheugenkaartlezer en heeft Cooler Master een deels aanpasbare hardeschijfkooi ingebouwd, met in breedte verstelbare sledes waarin je ofwel 2,5", ofwel 3,5" stations kwijt kan. Eventueel kan je dat gedeelte ook geheel weglaten, voor meer ruimte voor videokaarten en een betere airflow. Onderin zit nog een aparte kooi voor drie 3,5" disks. De kast is netjes afgewerkt en zoals alle Silencio’s voorzien van geluiddempend materiaal.

Cooler Master Silencio 652s

Toch valt de geluidsproductie wat tegen: we meten ruim 32 dB(A) met de fans draaiend op 7V. De koelprestaties bij die snelheid houden niet echt over. Ook bij hoge rotatiesnelheid is de 652S geen hoogvlieger qua koeling.

Lees ook de uitgebreide gebruikerservaring van Foritain over de 652S.

Cooler Master Silencio 652s

Cooltek Antiphon

De Cooltek Antiphon is een bescheiden kast qua formaat met een redelijk prijskaartje van nog geen 79 euro. Dat zie je van binnen een beetje terug aan wat karige voorzieningen en dunner staal, maar hij is verder wel netjes afgewerkt met geluiddempend materiaal in de panelen en het deurtje. Voor het uiterlijk lijkt Cooltek goed gekeken te hebben naar Fractal Design en Antec. Er zijn maar twee USB 3.0 aansluitingen. Intern kan je een videokaart tot ruim 32 cm kwijt, de CPU-koeler mag niet hoger zijn dan ruim 15 cm. Monteren kan voor de meeste onderdelen zonder schroeven.

Cooltek Antiphon Black

Op lage rotatiesnelheid produceren de drie fans toch nog enig geluid, we meten ruim 32 dB(A). Daar staat tegenover dat de koelprestaties bij die snelheid in ieder geval net goed genoeg zijn voor een positie in de bovenste helft van de grafieken. Gezien de prijs is het een voordelige keus. Hij presteert vergelijkbaar aan de (wat degelijker gebouwde) Fractal Design R4, maar die kost bijna twintig euro meer.

Cooltek Antiphon Black

Corsair Carbide 330R

Corsair heeft twee stille behuizingen in het assortiment, waarvan we eerst de relatief betaalbare Carbide 330R bespreken. Eerder namen we hem ook al mee in onze vergelijking van mid-range behuizingen. Gemiddeld betaal je er iets meer dan 80 euro voor. Het is een strakke verschijning met een deurtje en alleen twee USB 3.0-aansluitingen, naast uiteraard audio in- en uitgangen. De binnenzijde is voorzien van geluiddempend materiaal en modern uitgevoerd. Dat wil zeggen wat minder ruimte voor harde schijven (vier stuks), maar veel ruimte voor een videokaart (ruim 40cm) en CPU-koeler (tot 17 cm hoog). De afwerking aan de binnenkant had wel wat beter gekund. We missen bijvoorbeeld rubber bij het kabelmanagement.

Corsair Carbide 330R Black

Corsair maakt echter veel goed met de prestaties. Niet alleen is de Carbide 330R prettig stil, hij koelt ook als de beste. Alleen de duurdere, grotere Antec P280 doet het nog beter. Die is echter iets minder stil. Kortom, een van de beste in deze test.

Corsair Carbide 330R Black

Corsair Graphite 760T

Corsair introduceerde eind maart de Graphite 760T, die we toen ook uitgebreid in een review bespraken. Het is eigenlijk geen behuizing die als stil wordt gepositioneerd. Het is ook met afstand het duurste model in deze test, maar we nemen hem toch mee, omdat hij laat zien dat stilte en uitstekende koeling wel degelijk te combineren. Intern biedt de Graphite 760T een zee aan ruimte, voor moederborden tot en met het E-ATX-formaat, zes harde schijven en vier SSD’s. Van buiten valt hij op door zijn grote afmetingen, het enorme venster en de als deuren openzwaaiende zijpanelen. Er zijn vier USB-aansluitingen, twee keer 2.0 en twee keer 3.0.

Corsair Graphite 760T White

Een fan controller stuurt drie 14 cm fans aan. Die kan je rustig op 7V laten draaien, waarbij de kast nog geen 32 dB(A) produceert, maar wel de temperaturen zelfs bij 400W belasting onder de 30 graden houdt. Een compromisloze behuizing, waar je dan ook flink voor mag betalen: gemiddeld kost hij op moment van schrijven ruim 170 euro.

Corsair Graphite 760T White

Corsair Obsidian 550D

De Obsidian 550D is aanmerkelijk prijziger dan de Carbide 330R. Gemiddeld betaal je er net geen 125 euro voor. Het is dan ook een duidelijk grotere, luxere behuizing, met een aluminium deur (die naar twee kanten kan openen) en uitneembare panelen in zij- en bovenkant. Slechts twee USB 3.0-poorten is dan wel weer wat karig voor dit prijspunt. De interne afwerking is voorbeeldig. De bovenste harddisk-kooi is uitneembaar en dan heb je helemaal een zee aan ruimte. Je kunt videokaarten tot 45 cm kwijt en CPU-koelers tot 17,5 cm.

Corsair Obsidian 550D

De koelprestaties zijn heel behoorlijk, al stijgt de temperatuur bij lage draaisnelheid te veel. Bij hoge draaisnelheid doet hij het beter, maar is hij minder stil. De 330R koelt eigenlijk beter, zonder noemenswaardig meer geluid. Dat maakt de Obsidian 550D vooral een luxe optie voor een groter systeem. Als Corsair drie 14 cm fans in plaats van 12 cm exemplaren had geplaatst, was de 550D vermoedelijk net wat aantrekkelijker.

Lees ook de uitgebreide productervaring van magere-hein over de Obsidian 550D.

Corsair Obsidian 550D

Fractal Design Define R4

De Fractal Design Define R4 gaat alweer een tijdje mee en bespraken we ook apart, maar dat is niet zonder reden. Deze gemiddeld 100 euro kostende behuizing treft een mooie balans tussen prijs, afwerking, inbouwmogelijkheden en koelprestaties. Bovendien doet hij zijn werk lekker stil. Hij ziet er onopvallend uit en heeft vier USB-poorten, twee keer 2.0 en twee keer 3.0. Hij is groter dan hij eruit ziet en dat is een compliment. Intern is ruimte voor maar liefst acht 3,5" disks, maar wij zouden het bovenste rack demonteren en de ruimte voor airflow en een videokaart benutten. We treffen intern geluiddempend materiaal aan en rubberen afwerking bij het kabelmanagement.

Fractal Design Define R4 Black Pearl

De koelprestaties bij lage rotatiesnelheid zijn goed voor een top-10 positie en de kast is dan toch behoorlijk stil. Bij hoge rotatiesnelheid koelt hij nog goed genoeg voor een zwaar systeem. Hierdoor is het nog altijd een uitstekende behuizing, al doen diverse modellen in deze test het inmiddels vergelijkbaar of nog iets beter.

Lees ook de productervaringen van onze lezers over de Fractal Design Define R4.

Fractal Design Define R4 Black Pearl

Fractal Design Define XL R2

Ook de nieuwere Define XL R2 van Fractal Design laat zien dat het merk weliswaar nog altijd uitstekende kasten maakt, maar dat de concurrentie op bepaalde vlakken inmiddels verder is. Met een gemiddelde prijs van 130 euro is het geen goedkope kast, maar het is dan ook wel een van de beter koelende. Bovendien is de prijs gezien de inbouwmogelijkheden niet eens zo heel hoog. Deze zeer grote, 16 kilo zware (!) kast biedt ruimte aan XL- en E-ATX moederborden en maar liefst acht harde schijven, al zouden we de bovenste kooi gewoon weglaten.

Fractal Design Define XL R2 Black Pearl

Prettig is de ingebouwde fan controller, opmerkelijk de plaatsing van een fan in de bodem. In totaal zijn er drie 14 cm exemplaren meegeleverd. Ons voornaamste kritiekpunt is dat de grens van 33 dB(A) bij op 7V draaiende fans wordt overschreden – het is niet luid, maar heel wat modellen laten zien stiller te zijn. Desalniettemin zijn er weinig modellen die deze koelprestaties met vergelijkbare geluidsproductie kunnen evenaren.

Fractal Design Define XL R2 Black Pearl

Nanoxia Deep Silence 4

De eerste Deep Silence behuizing van Nanoxia kon op onze waardering rekenen met zijn slimme ‘schoorsteen’ voor extra koeling, maar het tweede model viel wat tegen. Met de kleinere Deep Silence 4 revancheert het merk zich weer, met een lage geluidsproductie en prima koelprestaties. Qua prijs en mogelijkheden is het een geduchte concurrent voor de (hier niet besproken) Fractal Design Define Mini. Ondanks het beperkte formaat zijn de inbouwmogelijkheden riant, ook al kan hij maximaal een micro-ATX bord herbergen. Kenmerkend is het kleine deurtje aan de voorzijde met geluiddempend materiaal. Er zijn drie USB-aansluitingen, twee keer 3.0 en een keer 2.0.

Nanoxia Deep Silence 4 Black

Vermoedelijk achtte Nanoxia om die reden een uitneembare harddisk-kooi niet nodig, maar voor de airflow was dat toch een handige toevoeging geweest. Dan waren de temperaturen vermoedelijk nog wat lager uitgevallen. Desalniettemin een uitstekende keuze. Voor bijvoorbeeld een stil videobewerkingssysteem of workstation op basis van micro-ATX is dit een zeer interessante optie.

Nanoxia Deep Silence 4 Black

NZXT H230

Ook NZXT leverde een stille micro-ATX behuizing aan, de H230, die we eerder ook apart reviewden. Hij ziet er luxe uit, maar van dichtbij valt toch op dat wat goedkoop aanvoelend plastic, met name aan de voorzijde, overheerst. Aan de andere kant, de zijpanelen zijn wel bovengemiddeld fraai gelakt. De H230 is leverbaar in wit en zwart. Gemiddeld kost hij een kleine 70 euro, dus echt goedkoop is hij niet. Hij beschikt over twee USB 3.0-poorten, toch wel het minimum tegenwoordig. Intern valt een relatief riant aantal van zes posities voor harde schijven op, in twee kooien waarvan de bovenste uitneembaar is.

NZXT H230 Black

Dan kan je een 42 cm videokaart kwijt en is de airflow beter, dus dat zouden we aanraden. Voor een CPU-koeler heb je 15,5 cm. Verder oogt hij toch wat kaal en er zijn alleen twee 12 cm fans voor koeling. Die doen hun werk niet heel goed: ze zijn niet bijzonder stil en helaas koelen ze ook niet geweldig.

NZXT H230 Black

NZXT H440

De H440 van NZXT (eerder apart gereviewed) is een bijzondere verschijning, alleen al door de afwezigheid van externe 5,25" ruimtes. De optische drive is al jaren op zijn retour, maar als je voor deze behuizing kiest, ben je per definitie veroordeeld tot USB-sticks of een extern station. Gelukkig zijn er vier USB-aansluitingen, twee 2.0 en twee keer 3.0. Ook verder is het een zeer compleet model, al missen we de geheugenkaartlezer van de grote broer (de H630). Gemiddeld kost deze kast ruim 110 euro, dus echt goedkoop is hij niet. Intern valt de ingenieuze indeling op, waarbij voeding, kabels en drives aan het oog onttrokken worden. Er is meer dan genoeg inbouwruimte en het geïntegreerde verdeelpunt voor fan-aansluitingen is handig.

NZXT H440 White

Hoewel niet luidruchtig is hij binnen dit testveld niet een van de stilste, terwijl de koelprestaties ook niet tot de top behoren. Waterkoeling en/of andere fans zijn eigenlijk een vereiste en dat is gezien de prijs toch wat jammer.

Lees ook de uitgebreide productervaring van Mexel over de H440.

NZXT H440 White

NZXT H630

Een van de duurste en grootste behuizingen in deze test is de H630 van NZXT, het topmodel van het merk in de stille H-lijn. Eerder bespraken we hem ook al. Hij ziet er bijzonder uit en doordat van hoogwaardiger plastic gebruik is gemaakt, voelt hij ook degelijker aan dan de goedkoopste modellen van het merk. Met vier USB-poorten (twee keer 2.0, twee keer 3.0) en een geheugenkaartlezer zijn de frontaansluitingen lekker compleet. Intern ziet hij er ook keurig uit, met een verdeelpunt voor case fans achter de moederbordplaat en verlichting bij de achteraansluitingen. Er is ruimte voor E-ATX en XL-ATX moederborden en je kan videokaarten met een lengte van 50 cm kwijt.

NZXT H630 White

Er zijn veel fanposities, maar er zijn er slechts twee meegeleverd: een 20 cm en een 14 cm exemplaar. Dat is onderbemeten om de grote hoeveelheid lucht in de kast in beweging te houden, waardoor de koelprestaties wat tegenvallen. Ook de geluidsproductie is hoger dan we graag zien.

NZXT H630 White

SilverStone Precision PS10

SilverStone is een eigenzinnig merk als het om het ontwerp van kasten gaat, maar de Precision PS10 is de uitzondering die de regel bevestigt. De buitenzijde oogt bijna ouderwets, met zijn uitgeklopte plaatwerk, en ook de binnenzijde komt weinig modern over. De panelen zijn voorzien van geluiddempend materiaal, maar de afwerking is verder sober. Geen rubber bij het kabelmanagement, geen uitneembare harddisk-kooi en een enkele ingebouwde fan. De enige concessie aan luxe is de mogelijkheid het bovenpaneel af te nemen om de koeling te verbeteren. De gemiddelde prijs is met amper 61 euro dan ook bescheiden.

SilverStone Precision PS10 Black USB 3.0

Door de enkele fan wordt de behuizing te warm om onze test bij 400W warmteproductie af te ronden. We treffen hem ook bij 200W in de onderste regionen aan. De kast is wel erg stil, maar zonder extra koeling alleen geschikt voor een bescheiden systeem. Het is de goedkoopste optie van de tien stilste modellen en dus een voordelige keus.

SilverStone Precision PS10 Black USB 3.0

SilverStone Temjin TJ08-EW

SilverStones andere inzending voor de test is in meerdere opzichten opmerkelijk. De Temjin TJ08 is zo tegendraads als we van het merk verwachten, maar hij is verre van stil. Op 7V meten we ruim 37 dB(A) met onze testopstelling. De indeling van de kast is echter dusdanig, dat die hem wel een nadeel oplevert: de geluidsbron zit wat dichter bij de microfoon dan bij een standaard indeling. De ruim 100 euro kostende micro-ATX behuizing is ingenieus ingedeeld en heeft slechts een enkele fan, die echter zeer effectief is: het is de koelste behuizing in de test, op ruime afstand van de rest. Er is bovendien ruimte voor een flinke videokaart en een 16 cm hoge CPU-koeler, ondanks de zeer bescheiden afmetingen.

SilverStone Temjin TJ08-E Window

Heel gebruiksvriendelijk is hij niet, maar ontegenzeggelijk effectief. De uitrusting is met 2 keer USB 3.0 en een fan controller wat bescheiden gezien de prijs. Maar toch, op 7V koelt de TJ08 beter dan alle andere testdeelnemers op 12V en de grote 18 cm fan produceert geen heel storend geluid.

Hoewel de TJ08-EW dus geen heel stille kast is, was hij opmerkelijk genoeg om eerder een aparte review aan te wijden.  Die kan je hier teruglezen.

SilverStone Temjin TJ08-E Window

Testprocedure

Sinds najaar 2011 hanteren we dezelfde testprocedure om de koelprestaties van behuizingen te meten. We hebben hiervoor verschillende testopstellingen bedacht en uitgeprobeerd en zijn uiteindelijk op een redelijk simpel, maar effectief en consistent testplatform uitgekomen.

Zoals bekend bevinden zich in elke computer warmtebronnen die ervoor zorgen dat de temperatuur in de behuizing oploopt, wanneer deze niet voor voldoende ventilatiemogelijkheden zorgt. De grootste warmtebronnen binnen een krachtige PC zijn de processor en grafische kaart. Afhankelijk van het type kan een processor zonder veel moeite 90 tot 100 watt aan warmte produceren en bij nieuwe high-end processors kan dat zelfs oplopen tot 130 watt. Ga je de processor overklokken, dan kan het verbruik nog aanzienlijk stijgen.

De tweede warmtebron is de grafische kaart. Een moderne high-end kaart heeft al snel een opgegeven verbruik van 250 watt, terwijl dat voor exemplaren met twee GPU's zelfs nog hoger kan oplopen. Een redelijke processor en videokaart kunnen samen dus zonder al te veel moeite zorgen voor een verbruik van 300 tot 350 watt, energie die vrijwel geheel in warmte wordt omgezet. Neem daarbij nog het verbruik van het moederbord, de harde schijf en een optische drive en de 400 watt komt al snel in zicht.

Om een warmteafgifte van 400 watt stabiel en herhaalbaar te kunnen produceren hebben wij ervoor gekozen om te werken met twee controleerbare wamtebronnen van elk 200 watt. De keuze is daarbij uiteindelijk gevallen op het gebruik van professionele 200W gloeilampen. Met een efficiency van minder dan 3% geeft een 200 watt gloeilamp effectief zo’n 195 watt aan warmte af, en op een zeer constante manier. Onze testopstelling bestaat dan ook uit een defect moederbord waarop we twee fittingen hebben geschroefd, zodanig dat één lamp zich bij benadering op de positie van de processor bevindt, en de tweede op de plaats waar de videokaart normaal in het systeem steekt.

Door één of beide lampen  te laten branden simuleren we een systeem dat bijna 200, respectievelijk bijna 400 watt aan warmte afgeeft. Op het geprepareerde moederbord hebben we ook een temperatuursensor gemonteerd waarmee we de temperatuur binnen de kast meten. Na de temperatuur te laten stabiliseren meten we deze bij een belasting van 200 watt om een midrange systeem te simuleren en bij 400 watt om een high-end systeem na te bootsen. Beide scenario’s voeren we uit met de in de behuizing aanwezige casefans op 12 volt en op 7 volt. Alle gemeten temperaturen worden genormaliseerd op een omgevingstemperatuur van 20 graden.

Op onderstaande foto kan je de testopstelling aan het werk zien:

Geluidsproductie

We testen de geluidsproductie in een geluidsdichte box, waarin alle geluid boven de 17 dB(A) gedetecteerd kan worden. Voor alle duidelijkheid: standaard omgevingsgeluid is ongeveer 30 dB(A). In de behuizing plaatsen we een Scythe Mugen 2 CPU-koeler, een Scythe Gouriki 700W voeding en een oude Hitachi 80GB 7200 rpm harde schijf. We testen iedere kast zonder dat de case fans draaien, om het dempend vermogen vast te stellen. Daarnaast testen we de totale geluidsproductie met de case fans op lage draaisnelheid (7V) en hoge draaisnelheid (12V).

Testresultaten koeling 200 watt

We doen dus in totaal vier metingen. De eerste set is bij een warmteproductie van 200 watt, de tweede bij een warmteproductie van 400 watt. Beide sets voeren we uit met de fans draaiend op lage en op hoge rotatiesnelheid. Dat bewerkstelligen we door het voltage van de fans in te stellen op 7, respectievelijk 12 volt. Wanneer een behuizing bij de eerste set (200 watt) temperaturen boven de 30 graden laat noteren, voeren we doorgaans geen tweede set metingen op 400 watt uit. Wanneer de temperaturen de 40 graden overstijgen, staken we doorgaans de test.

200 W 12 V

De Temjin voert overduidelijk het testveld aan, maar we hebben al genoteerd dat dat met het nodige geluid gepaard gaat. De Graphite 760T is een stuk stiller, maar verre van goedkoop. De Corsair Carbide 330R is stil én koelt uitstekend. Ook de Antec P280 en de Fractal Design XL R2 vallen op, maar zijn erg groot. De Antec Performance One doet het ook goed, en is ook niet zo groot en heel betaalbaar.

200 W 7 V

Bij een lage draaisnelheid van de fans nemen de verschillen toe. Kasten met betere fans kunnen zich hier onderscheiden.

Testresultaten koeling 400 watt

De tweede set van de vier tests doen we met een warmteproductie van 400 watt. Hier is het dus een stuk lastiger voor de behuizingen om de warmte zo snel mogelijk af te voeren.

400 W 12 V

400W warmteproductie is voor veel 'stille' kasten wat teveel gevraagd. Waterkoeling die ergens aan de bovenzijde kan worden weggewerkt, is dan aan te bevelen. De eerste vier op de lijst steken duidelijk uit boven de rest.

400 W 7 V

Op lage draaisnelheid zien we dezelfde vier in de top - maar hoe zit het met de geluidsproductie? Dat zie je op de volgende bladzijde.

Testresultaten geluidsproductie

Zoals altijd is geluidsproductie de tegenhanger van koelresultaten.

Geen fans

We testen behuizingen ook altijd zonder draaiende fans, puur om te kijken hoe effectief ze geluid dempen. Bij modellen die voorzien zijn van extra voorzieningen daarvoor is die grafiek interessant genoeg om op te nemen in de review - te zien is dat er kleine maar duidelijke verschillen zijn. Hier kan je goed zien dat we met 'stille' behuizingen van doen hebben, want het merendeel weet de trillingen van de ingebouwde componenten voldoende te dempen om hooguit rond de 30 dB(A) uit te komen.

7 V

Met de fans op lage draaisnelheid zien we nog altijd hele bescheiden meetwaardes. Bedenk dat de microfoon op 10 cm afstand staat, waarbij zelfs 40 dB(A) in de praktijk van een halve meter afstand op het bureau nog erg meevalt. Alle zijn als fluisterstil te kwalificeren, alleen de SilverStone en de H230 van NZXT zijn enigszins hoorbaar.

12 V

Op hoge draaisnelheid van de fans zijn veel modellen nog altijd zeer stil, maar in een stille behuizing laat je natuurlijk bij voorkeur niet op volle toeren draaien. Tot zo'n rond de 40 dB(A) kunnen we nog als stil kwalificeren. Slechts vier modellen zitten daar echt duidelijk boven en daarvan is alleen de TJ08-E écht storend hoorbaar.

Conclusie

Een testveld met 20 deelnemers en 4 referentiemodellen levert een uiteenlopend beeld op voor wie in de markt is voor een stille behuizing. Allereerst kunnen we constateren dat de uitvoering en afwerking bij vrijwel alle modellen ruim in orde is. We hadden ook niet anders verwacht, gezien de prijsstelling van het merendeel. Alleen de goedkoopste opties missen zaken als rubberen afwerking bij kabelmanagement, maar dat is begrijpelijk. We hebben naast voorzieningen primair gekeken naar de geluidsproductie en koelprestaties bij 7V. Het draait immers om stilte.

Dan valt op dat een paar producten echt afvallen omdat de temperatuur te ver oploopt. Alleen SilverStones Precision PS10 kan hiermee wegkomen, omdat de vraagprijs dermate laag is, dat we een oogje toeknijpen. Voor een voordelig stil systeem is het een optie en een Bronze Award is dan ook op zijn plaats. Die is er ook voor de Cooler Master Silencio 352, eigenlijk een te luide kast om stil te heten, maar de koeling en prijs maken dat goed.

Kijken we verder naar de prestaties, dan zien we de onvermijdelijke trade-off tussen koeling en stilte, maar sommige kasten vinden een betere balans dan andere. De Antec Performance One P100 is een uitstekende keuze en dat geldt ook voor de Corsair Carbide 330R: betaalbaar, stil en met bovengemiddeld goede koeling. Qua afwerking en functies zijn ze wat beperkt, dus Silver Awards zijn het hoogst haalbare. Die is er ook voor de Corsair Obsidian 550D en de Nanoxia Deep Silence 4, kasten met wat meer, respectievelijk veel meer ruimte en nog acceptabele koelprestaties, bij zeer stille werking. De andere kant van de medaille is wat meer rumoer maar ook betere koeling en dan kom je uit bij de Fractal Design Define R4 en de Define XL R2, beide goed voor Silver. De Cooltek Antiphon krijgt Brons, als voordelige optie.

Is geld geen bezwaar, dan is de Corsair Graphite 760T de beste keuze als je een echt zwaar systeem wilt koelen zonder overdaad aan geluid. We gaven de kast al een Gold Award in onze eerdere review, waarin we vergeleken met vergelijkbaar geprijsde modellen, en die ziet zich hier bevestigd. De SilverStone Temjin TJ08-E, ten slotte, kunnen we als stille kast geen award geven, maar de prestaties zijn te goed om hem niet eervol te vermelden – maar in een aparte review hebben we die vergeleken met de gehele micro-ATX concurrentie, met zeer overtuigende resultaten.

Cooler Master Silencio 352
Cooltek Antiphon
SilverStone Precision PS10
Antec Performance P100
Corsair Carbide 330R
Corsair Obsidian 550D
Fractal Design Define R4
Fractal Design Define XL R2
Nanoxia Deep Silence 4
Corsair Graphite 760T

Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Aerocool Dead Silence Cube Black/White

Aerocool Dead Silence Cube Black/White

 • Cube
 • Micro ATX
 • Zwart/Wit
 • 2 fans
Niet verkrijgbaar
Aerocool DS 200 Green

Aerocool DS 200 Green

 • Tower
 • ATX
 • Zwart/Groen
 • 2 fans
Niet verkrijgbaar
Silver Award Antec Performance One P100 Black

Antec Performance One P100 Black

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • 2 fans

94,38 €

1 winkel
Silver Award Antec Performance One P280 Black

Antec Performance One P280 Black

 • Tower
 • XL-ATX
 • Zwart/Zilver
 • 3 fans
Niet verkrijgbaar
Bitfenix Ghost Black

Bitfenix Ghost Black

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • 2 fans
Niet verkrijgbaar
Bitfenix Ronin

Bitfenix Ronin

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • Venster
 • 2 fans
Niet verkrijgbaar
Silver Award Cooler Master Silencio 352

Cooler Master Silencio 352

 • Tower
 • Micro ATX
 • Zwart
 • 2 fans

59,90 €

8 winkels
Cooler Master Silencio 452

Cooler Master Silencio 452

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • 2 fans

73,99 €

5 winkels
Bronze Award Cooler Master Silencio 550 Black

Cooler Master Silencio 550 Black

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • 2 fans

87,00 €

8 winkels
Cooler Master Silencio 652s

Cooler Master Silencio 652s

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • 3 fans

124,48 €

1 winkel
Bronze Award Cooltek Antiphon Black

Cooltek Antiphon Black

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • 3 fans

81,03 €

4 winkels
Silver Award Corsair Carbide 330R Black

Corsair Carbide 330R Black

 • Tower
 • Extended ATX
 • Zwart
 • 2 fans
Niet verkrijgbaar
Gold Award Corsair Graphite 760T White

Corsair Graphite 760T White

 • Tower
 • Extended ATX
 • Wit
 • Venster
 • 3 fans

165,84 €

6 winkels
Silver Award Corsair Obsidian 550D

Corsair Obsidian 550D

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • 3 fans
Niet verkrijgbaar
Bronze Award Fractal Design Define R4 Black Pearl

Fractal Design Define R4 Black Pearl

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • 2 fans
Niet verkrijgbaar
Silver Award Fractal Design Define XL R2 Black Pearl

Fractal Design Define XL R2 Black Pearl

 • Tower
 • XL-ATX
 • Zwart
 • 3 fans

119,00 €

8 winkels
Nanoxia Deep Silence 1 Anthracite

Nanoxia Deep Silence 1 Anthracite

 • Tower
 • Extended ATX
 • Zwart/Grijs
 • 3 fans
Niet verkrijgbaar
Excellent Nanoxia Deep Silence 2 Black

Nanoxia Deep Silence 2 Black

 • Tower
 • Extended ATX
 • Zwart
 • 3 fans

102,89 €

1 winkel
Silver Award Nanoxia Deep Silence 4 Black

Nanoxia Deep Silence 4 Black

 • Tower
 • Micro ATX
 • Zwart
 • 2 fans

78,94 €

1 winkel
NZXT H230 Black

NZXT H230 Black

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • 2 fans
Niet verkrijgbaar
NZXT H440 White

NZXT H440 White

 • Tower
 • ATX
 • Zwart/Wit
 • Venster
 • 4 fans
Niet verkrijgbaar
NZXT H630 White

NZXT H630 White

 • Tower
 • Extended ATX
 • Zwart/Wit
 • 2 fans
Niet verkrijgbaar
Bronze Award SilverStone Precision PS10 Black USB 3.0

SilverStone Precision PS10 Black USB 3.0

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • 1 fans
Niet verkrijgbaar
Gold Award SilverStone Temjin TJ08-E Window

SilverStone Temjin TJ08-E Window

 • Tower
 • Micro ATX
 • Zwart
 • Venster
 • 1 fans
Niet verkrijgbaar
0
*