Phanteks Enthoo Luxe review: zoek de verschillen

9 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Intern en koeling
 4. 4. Testprocedure
 5. 5. Testresultaten koeling 200 watt
 6. 6. Testresultaten koeling 400 watt
 7. 7. Testresultaten geluidsproductie
 8. 8. Foto's
 9. 9. Specificaties
 10. 10. Conclusie
 11. 11. Besproken producten
 12. 12. Reacties

Inleiding

De behuizingen van Phanteks zijn populair onder de bezoekers van Hardware.Info. Het merk betrad de markt met een spraakmakend vlaggenschip (waar hebben we dat eerder gezien) en kwam enige tijd erna met nieuwe, lager gepositioneerde modellen. Eerder bespraken we de Enthoo Pro, die voor een zeer nette prijs zeer goede prestaties neerzette. Vandaag is de beurt aan de Enthoo Luxe, een kast die meer dan een beetje op de eerder genoemde lijkt. Of de verschillen de niet geringe meerprijs rechtvaardigen, lees je in deze review.

De Enthoo Luxe ziet er qua uiterlijk wat meer uit zoals de Enthoo Primo, maar intern is de basis identiek aan de Enthoo Pro. Daarom is het zinvol even op te sommen wat de Luxe 'meer' heeft. Om te beginnen een extra 14 cm fan aan de bovenzijde en interne verlichting in meerdere kleuren. Daarnaast is het mesh-paneel aan de bovenkant eenvoudiger uit te nemen en is het materiaal aan de buitenkant luxer, met een aluminium paneel aan de voorzijde in plaats van plastic. De Luxe weegt hierdoor zo'n twee kilo meer (13,9 kilo vs 11,9 voor de Pro) en hij is ook 2,5 cm hoger, en heeft daardoor een wat groter volume, zoals je verderop op deze pagina kan zien.

Phanteks Enthoo Luxe White

Verder zijn de features identiek. Dat betekent dat de constructie grotendeels met schroeven in plaats van popnagels in elkaar is gezet (prettig voor modders), dat er ruimte is voor 8 uitbreidingskaarten en moederborden in ATX, E-ATX, µATX en SSI EEB formaat, dat je een zeer groot aantal fans kan plaatsen en dat er ruimte is voor heel veel waterkoeling, waaronder een tot 420 mm lange radiator aan de bovenzijde. In totaal kan je op vier plekken tegelijk radiators kwijt. Ook geeft Phanteks op beide kasten 5 jaar garantie.

Kijken we naar de prijzen, dan zien we dat je de Enthoo Pro met venster al voor 89 euro kan kopen, met een gemiddelde prijs van zo'n 95 euro. Voor de Enthoo Luxe in zwart betaal je gemiddeld een kleine 140 euro, en je hebt hem vanaf 128 euro. De witte versie die we voor deze test ontvingen, is (nog) slechter verkrijgbaar en kost gemiddeld nog een tientje meer. Of dat wordt veroorzaakt door schaarste of door het prijsbeleid van Phanteks, weten we niet. Belangrijk om te weten dus, dat je voor de Luxe pakweg 40 à 50 euro meer moet betalen. Het verschil in features zal nu duidelijk zijn, op de prestaties komen we uiteraard verderop terug.

In bovenstaande overzichten is goed te zien dat de Phanteks Enthoo Luxe bepaald niet goed verkrijgbaar is, althans op moment van schrijven (als je dit een half jaar of meer na publicatie leest, is die situatie wellicht anders).

In de vergelijking

Resteert nog om even te vermelden waarmee we de Enthoo Luxe vergelijken. Kasten in de prijsklasse boven de 120 euro zijn een stuk zeldzamer dan eronder, maar er is genoeg nog verkrijgbaar vergelijkingsmateriaal. De meeste modellen zijn zeer uit de kluiten gewassen. We nemen de Enthoo Primo en Pro ook even mee, al is eerstgenoemde een stuk duurder (ca 220 euro), de tweede duidelijk goedkoper. De andere concurrenten zitten rond het prijsniveau van de Luxe.

Uiterlijk

De Phanteks Enthoo Luxe ziet er door het design van zijn voorpaneel meer uit dan topmodel Primo dan de eerder besproken Enthoo Pro. Het voorpaneel is van aluminium, al zien we weinig verschil met doorsnee staal. Er is ruimte voor drie 5,25" uitbreidingsmodules. Het voorpaneel loopt mooi rond over naar de bovenkant, die er wat hoger op ligt dan bij de Pro. Het linkerpaneel heeft een groot en een klein venster, net als de andere modellen van het merk met een meegeleverde window. Het is een strakke verschijning, en de glanslak van deze witte uitvoering ziet er mooi uit. Of je het ook mooier vindt dan het wat soberder uiterlijk van de Pro, die plastic met een nep-aluminium-look gebruikt, laten we graag aan de lezer over.

Phanteks Enthoo Luxe White

Onder een klepje bovenin het voorpaneel gaan de front-aansluitingen en verlichting- en reset-knoppen schuil. Twee keer USB 3.0, twee keer USB 2.0, audio in- en uitgangen: het standaardrecept. In een 'luxe' kast hadden we graag een geheugenkaartlezer gezien, maar die zit er niet in.

Phanteks Enthoo Luxe White

De power-knop zit bovenop, de rest van de bovenkant is vooral een eenvoudig uitneembaar mesh-paneel met stoffilter.

Phanteks Enthoo Luxe White

Even indrukken en het paneel komt los, voor eenvoudige toegang tot de bovenzijde. Bij de Pro moet je een paar schroeven losdraaien en het hele paneel verwijderen. Voordeel van deze constructie is dat je het stoffilter eenvoudiger kan schoonmaken.

Phanteks Enthoo Luxe White

De achterkant laat 8 afdekplaatjes zien, een ruimte voor de voeding onderin en ophangpunten voor een reservoir en radiator of fan.

Phanteks Enthoo Luxe White

Onderin zitten ook uitneembare stoffilters.

Phanteks Enthoo Luxe White

Intern en koeling

Als we het linkerpaneel van de Phanteks Enthoo Luxe verwijderen, zien we een bekend gezicht. Weliswaar dit keer in het wit - dat ook intern is doorgetrokken - maar de overeenkomsten met de Enthoo Pro zijn onmiskenbaar.

Kijk en vergelijk.

Dat betekent een enorme opening voor backplates van CPU-koelers (je kan koelers met een hoogte tot 19,3 cm kwijt!), vele met rubber afgewerkte openingen naar de achterzijde van de moederbordplaat om kabels weg te leiden, ook boven en onder het moederbord, en een 'geblindeerde' ruimte voor hardeschijven en de voeding. Daarover later meer.

Er is 34,7 cm voor een videokaart in de standaardconfiguratie, feitelijk genoeg voor elk model dat momenteel op de markt is. Als je een reservoir voor custom waterkoeling plaatst met de meegeleverde bracket, blijft er 33,8 cm over. Nog altijd genoeg. Mocht je ergens een extreem lange insteekkaart vandaan hebben gehaald, dan kan je de harddiskkooi uitnemen en heb je ruim 47 cm de ruimte.

Phanteks Enthoo Luxe White

De achterzijde is, zoals we inmiddels gewend zijn bij dit merk, een georganiseerde chaos: er lopen al allerlei kabels van de aanwezige fans en front-aansluitingen - wat een stuk netter is dan hoe ze doorgaans los in de kast hangen - en er zijn klittenband houders om alles netjes op z'n plek te houden. Hier is ook ruimte voor twee 2,5" kooien voor ssd's - er wordt er een meer meegeleverd dan bij de Pro.

Phanteks Enthoo Luxe White

In het midden prijkt een verdeelprintplaatje voor de fans. Die kan je middels één kabel op het moederbord aansluiten of op een fancontroller met PWM, om zo alle fans via PWM aan te sturen, zelfs als ze daar niet standaard voor geschikt zijn.

Phanteks Enthoo Luxe White

De harddiskkooien zijn zoals gezegd in zijn geheel uitneembaar. Standaard kan je zes 3,5" disks schroefloos bevestigen, 2,5" disks kan je vastschroeven in de sledes.

Phanteks Enthoo Luxe White

Aan de binnenkant wordt een kap over de voeding geplaatst, waardoor je deze en de kabels die eruit komen netjes aan het zicht kan onttrekken. Ook die kap is voorzien van een opening voor kabels, mocht je niet alles via de achterzijde kunnen laten lopen.

Phanteks Enthoo Luxe White

De voeding wordt geplaatst op vier rubberen voetjes om vibraties tegen te gaan, al zijn de meeste voedingen tegenwoordig niet bijzonder luidruchtig, is dit toch netjes. Verder kunnen we hier nog opmerken dat weliswaar veel elementen met schroeven zijn bevestigd, maar het achterpaneel is met opnagels aan de bodemplaat bevestigd en dat geldt ook voor het voorframe. Je kan de kast bijna helemaal uit elkaar schroeven, maar er zijn dus een paar popnagels voor de basis.

Phanteks Enthoo Luxe White

Bovenin is standaard een 14 cm fan geplaatst en je kan er nog twee kwijt. Ook kan je hier een 360 of 420 mm radiator plaatsen (of uiteraard een kleiner exemplaar).

Phanteks Enthoo Luxe White

Verder kan je aan de voorzijde twee 12 cm fans of twee 14 cm fans plaatsen, maar Phanteks plaatst standaard een 20 cm exemplaar. Ook kan je hier een 120 of 240 mm radiator kwijt. Aan de bovenkant is ruimte voor drie 12 cm of 14 cm fans, of één 20 cm ventilator. Ga je voor waterkoeling, dan kan je hier dus tot een 420 mm radiator plaatsen. Verplaatsen we de blik nog even naar de achterkant, dan kan je daar een 12 of 14 cm fan plaatsen - Phanteks levert een 14 cm exemplaar mee. Ook een 120 of 140 mm radiator is een mogelijkheid. Op de bodem kan je dan nog twee 12 cm fans plaatsen of een 240 mm radiator.

Verlichting?

Kortom, een zee aan mogelijkheden als het op koeling aankomt. Op de effectiviteit van de meegeleverde koeling gaan we op de volgende pagina's in. Over een feature hebben we nog niets geschreven: de verlichting. De reden daarvoor is simpel: die ging bij ons testexemplaar stuk de eerste keer dat we deze aanzetten. We hebben hierover contact gehad met de distributeur, die aanbood om led-strips op te sturen zodat we deze konden vervangen - aangezien daarvoor de hele kast gedemonteerd moest worden, was dat geen haalbare kaart.

Volgens de distributeur was ons exemplaar het enige waarbij dit is voorgekomen en van onze bezoeker Foritain, die ook een exemplaar heeft ontvangen en wiens ongetwijfeld zeer uitgebreide productervaring over deze kast vermoedelijk op termijn op de productpagina van de Enthoo Luxe zal verschijnen, vernamen we dat zijn sample prima werkende verlichting had. We gaan dus vooralsnog uit van een maandagochtendmodel en niet van een structureel productieprobleem. Als jullie ervaringen anders uitwijzen, vermeld het vooral in de reacties.

Op naar de testresultaten!

Testprocedure

Sinds najaar 2011 hanteren we dezelfde testprocedure om de koelprestaties van behuizingen te meten. We hebben hiervoor verschillende testopstellingen bedacht en uitgeprobeerd en zijn uiteindelijk op een redelijk simpel, maar effectief en consistent testplatform uitgekomen.

Zoals bekend bevinden zich in elke computer warmtebronnen die ervoor zorgen dat de temperatuur in de behuizing oploopt, wanneer deze niet voor voldoende ventilatiemogelijkheden zorgt. De grootste warmtebronnen binnen een krachtige PC zijn de processor en grafische kaart. Afhankelijk van het type kan een processor zonder veel moeite 90 tot 100 watt aan warmte produceren en bij nieuwe high-end processors kan dat zelfs oplopen tot 130 watt. Ga je de processor overklokken, dan kan het verbruik nog aanzienlijk stijgen.

De tweede warmtebron is de grafische kaart. Een moderne high-end kaart heeft al snel een opgegeven verbruik van 250 watt, terwijl dat voor exemplaren met twee GPU's zelfs nog hoger kan oplopen. Een redelijke processor en videokaart kunnen samen dus zonder al te veel moeite zorgen voor een verbruik van 300 tot 350 watt, energie die vrijwel geheel in warmte wordt omgezet. Neem daarbij nog het verbruik van het moederbord, de harde schijf en een optische drive en de 400 watt komt al snel in zicht.

Om een warmteafgifte van 400 watt stabiel en herhaalbaar te kunnen produceren hebben wij ervoor gekozen om te werken met twee controleerbare wamtebronnen van elk 200 watt. De keuze is daarbij uiteindelijk gevallen op het gebruik van professionele 200W gloeilampen. Met een efficiency van minder dan 3% geeft een 200 watt gloeilamp effectief zo’n 195 watt aan warmte af, en op een zeer constante manier. Onze testopstelling bestaat dan ook uit een defect moederbord waarop we twee fittingen hebben geschroefd, zodanig dat één lamp zich bij benadering op de positie van de processor bevindt, en de tweede op de plaats waar de videokaart normaal in het systeem steekt.

Door één of beide lampen  te laten branden simuleren we een systeem dat bijna 200, respectievelijk bijna 400 watt aan warmte afgeeft. Op het geprepareerde moederbord hebben we ook een temperatuursensor gemonteerd waarmee we de temperatuur binnen de kast meten. Na de temperatuur te laten stabiliseren meten we deze bij een belasting van 200 watt om een midrange systeem te simuleren en bij 400 watt om een high-end systeem na te bootsen. Beide scenario’s voeren we uit met de in de behuizing aanwezige casefans op 12 volt en op 7 volt. Alle gemeten temperaturen worden genormaliseerd op een omgevingstemperatuur van 20 graden.

Op onderstaande foto kan je de testopstelling aan het werk zien:

Geluidsproductie

We testen de geluidsproductie in een geluidsdichte box, waarin alle geluid boven de 17 dB(A) gedetecteerd kan worden. Voor alle duidelijkheid: standaard omgevingsgeluid is ongeveer 30 dB(A). In de behuizing plaatsen we een Scythe Mugen 2 CPU-koeler, een Scythe Gouriki 700W voeding en een oude Hitachi 80GB 7200 rpm harde schijf. We testen iedere kast zonder dat de case fans draaien, om het dempend vermogen vast te stellen. Daarnaast testen we de totale geluidsproductie met de case fans op lage draaisnelheid (7V) en hoge draaisnelheid (12V).

Testresultaten koeling 200 watt

We doen dus in totaal vier metingen. De eerste set is bij een warmteproductie van 200 watt, de tweede bij een warmteproductie van 400 watt. Beide sets voeren we uit met de fans draaiend op lage en op hoge rotatiesnelheid. Dat bewerkstelligen we door het voltage van de fans in te stellen op 7, respectievelijk 12 volt. Wanneer een behuizing bij de eerste set (200 watt) temperaturen boven de 30 graden laat noteren, voeren we doorgaans geen tweede set metingen op 400 watt uit. Wanneer de temperaturen de 40 graden overstijgen, staken we doorgaans de test.

200 W 12 V

De Phanteks Enthoo Luxe komt in de eerste test die we doen iets lager uit dan de Pro, wat logisch is: de intake aan de voorzijde is minder 'open' dan bij de goedkopere broer. De gemeten temperatuur is nog altijd uitstekend.

200 W 7 V

Bij een lage draaisnelheid van de fans treffen we de Phanteks Enthoo Luxe toch wel een stukje lager aan dan de Enthoo Pro, we meten bijna drie graden verschil. Dat zal er ook iets mee te maken hebben dat de top fan van de Luxe wat verder van de buitenlucht ligt, maar aan de andere kant: de Pro heeft daar helemaal geen fan.

Testresultaten koeling 400 watt

De tweede set van de vier tests doen we met een warmteproductie van 400 watt. Hier is het dus een stuk lastiger voor de behuizingen om de warmte zo snel mogelijk af te voeren.

400 W 12 V

Met een twee keer zo hoge warmteproductie veranderen de verhoudingen - een groot deel van het testveld heeft het nu wat moeilijker (grote kasten hebben meer ventilatoren nodig en dat heeft niet elke fabrikant even goed begrepen). De gemeten 28,2 graden zijn een prima resultaat, maar de Pro en de Primo doen het wel duidelijk beter.

400 W 7 V

Met de fans op lage snelheid zien we de Phanteks Enthoo Luxe toch wat warm worden - nu is de kast vooral op waterkoeling bedacht en is de gemeten temperatuur nog best bescheiden, maar het blijft opmerkelijk dat de Pro het beter doet, met een fan minder. Meer mesh en dus meer luchtaanvoer heeft een duidelijk effect. Dat hebben we vaker gezien.

Testresultaten geluidsproductie

Zoals altijd is geluidsproductie de tegenhanger van koelresultaten.

Hier wordt duidelijk waarom de Phanteks Enthoo Luxe wat minder goed koelt: hij is duidelijk stiller dan de Pro en de Primo.

Geen fans

We testen behuizingen ook altijd zonder draaiende fans, puur om te kijken hoe effectief ze geluid dempen. Bij modellen die voorzien zijn van extra voorzieningen daarvoor is die grafiek interessant genoeg om op te nemen in de review - te zien is dat er kleine maar duidelijke verschillen zijn. De Phanteks Enthoo Luxe neemt hier een uitstekende derde plaats in.

7 V

Met de fans op lage draaisnelheid  staat de Phanteks Enthoo Luxe netjes in het midden van deze grafiek. Een geluidsproductie van 34,4 dB(A) op een afstand van 10 cm is alleszins stil te noemen en in deze klasse niet uitzonderlijk. De andere twee Phanteks produceren duidelijk meer geluid.

12 V

Op hoge draaisnelheid van de fans maakt de Luxe duidelijk meer herrie, maar de gemeten 45,9 dB(A) kunnen nog wel door de beugel.

Foto's

Hieronder zie je alle foto's van de Phanteks Enthoo Luxe.

Specificaties

Algemeen
 
MerkPhanteks
ProductnaamEnthoo Luxe White
ProductcodePH-ES614L_WT
DetailsProductinfo
Specificaties
Type behuizingTower
Moederbord formaatExtended ATX
MateriaalAluminium / Staal
KleurWit
Afmeting - Breedte23.5 cm
Afmeting - Diepte55.0 cm
Afmeting - Hoogte56.0 cm
Deurtje in voorpaneel
Deurtje afsluitbaar
Kast afsluitbaar
Venster
Geluidsdempende matten aan binnenzijde
Volume (op basis van afmetingen)72.38 dm³
Inbouwmogelijkheden
5,25 inch extern3
5,25 inch intern0
2,5 inch intern totaal8
3,5 inch intern totaal6
3,5 inch extern0
2,5 inch hot swap0
3,5 inch hot swap0
Slimline optische drive ruimte
Aantal insteekkaarten8
Low profile
Maximale lengte videokaart47 cm
Maximale hoogte CPU-koeler19 cm
Casefans
80 mm fan posities0
92 mm fan posities0
120 mm fan posities10
140 mm fan posities7
180 mm fan posities0
200 mm fan posities2
230 mm fan posities0
250 mm fan posities0
Meegeleverde casefans3 fans
Totaal aantal fan posities10
Type fanaansluiting3-pins
Verlichting casefans
Stoffilter(s)
Waterkoeling
Inbouwmogelijkheid all-in-one waterkoeling
Ruimte voor 120 mm radiator5
Ruimte voor 140 mm radiator4
Ruimte voor 240 mm radiator3
Ruimte voor 280 mm radiator1
Ruimte voor 360 mm radiator1
Ruimte voor 420 mm radiator1
Ruimte voor 480 mm radiator0
Openingen voor custom waterkoeling
Gebruiksvriendelijkheid
Kast zonder schroevendraaier te openen
Bovenpaneel te verwijderen
Frontpaneel zonder schroevendraaier te verwijderen
5,25 inch drives zonder schroeven in te bouwen
3,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
2,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
Drives met rails of slede te bevestigen
Rubberen/siliconen geluidsdemping voor harddisks
Insteekkaarten zonder schroevendraaier vast te zetten
Scherpe randenGeen (0)
Uitschuifbare moederborddrager
Uitsparing in moederbordplaat voor CPU koeler montage
Gaten in moederbordplaat voor kabelmanagement
Uitneembare kooi voor harddisks
Frontaansluitingen
Frontaansluitingen positieVoorpaneel
Frontaansluitingen - Audio
Frontaansluitingen - USB 2.0
Frontaansluitingen - USB 2.0 (aantal)2
Frontaansluitingen - Firewire
Frontaansluitingen - eSATA
Frontaansluitingen - USB 3.0
Frontaansluitingen - USB 3.0 (aantal)2
Overige Hardware
Cardreader
Fan-controller
Temperatuur sensor(s)
LED display
VFD (Vacuum Fluorescent Display)
Chassis open detectie
Verlichting
Fanduct voor CPU-koeler

Conclusie

De Phanteks Enthoo Luxe is een prima toevoeging aan de bestaande modellen. De Primo is er voor de zeer veeleisende gebruiker met een dikke portemonee, de Pro voor wie hoge prestaties wil en geen cent teveel uitgeven en de Luxe zit er zo'n beetje tussenin. Bouwkwaliteit en inbouwgemak zijn uitstekend, de prestaties zijn dat ook. De Luxe is duidelijk stiller en maakt zijn naam daarmee waar. De extra fan en 2,5" bay, verlichting en luxere afwerking helpen ook een handje.

Zoek je een kast in dit segment, dan moet de Enthoo Luxe op je shortlist staan. Daarmee is het gewoon een aanrader zonder feitelijke nadelen - goed voor een Silver Award. Wel plaatsen we een kanttekening bij de prijs: naar onze mening is de meerprijs ten opzichte van de Pro aan de hoge kant. De zwarte versie valt nog wel enigszins mee, de witte is erg aan de prijs. Aan de andere kant, een Obsidian 750D van Corsair is ook niet goedkoop en die biedt minder features. Ofwel, je kan stellen dat de Pro erg goedkoop is voor wat hij biedt. Phanteks schiet zichzelf wellicht in de eigen voet, want de keuze zou wat ons betreft lastig zijn te rechtvaardigen voor de Luxe. Op de keeper beschouwd is het echter een meer dan uitstekende kast, en die geven we dan ook een welverdiende 'beste koop' Silver Award.


Phanteks Enthoo Luxe

Phanteks Enthoo Luxe White


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Phanteks Enthoo Luxe Black

Phanteks Enthoo Luxe Black

 • Tower
 • Extended ATX
 • Zwart
 • Venster
Niet verkrijgbaar
Silver Award Phanteks Enthoo Luxe White

Phanteks Enthoo Luxe White

 • Tower
 • Extended ATX
 • Wit
 • Venster
 • 3 fans
Niet verkrijgbaar
0
*