4,5 GHz met een budget CPU: Pentium G3258 overklokreview

63 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. ASRock haakt in
 3. 3. 4,5 GHz met standaard koeler
 4. 4. Conclusie
 5. 2 besproken producten
 6. 63 reacties

Inleiding

Intel introduceerde in juni een bijzondere processor: de Pentium G3258 Anniversary Edition (klik hier om onze initiële review terug te lezen) is unlocked en daarmee eenvoudig te overklokken. Uniek voor een Intel processor van ruim minder dan 100 euro. Is dit de ideale basis voor een voordelige, maar krachtige PC?

De Pentium G3258 Anniversary Edition is geïntroduceerd vanwege het 20 jarig bestaan van de Pentium. Destijds was het een nieuwe merknaam voor de snelste CPU’s van het merk, die Intel onder andere introduceerde om het eigen intellectueel eigendom beter te beschermen tegen concurrenten als AMD: de destijds gangbare x86-aanduidingen (386, 486) waren niet via merkenrecht te beschermen. Sinds enige jaren wordt de Pentium-merknaam echter gebruikt voor budgetprocessors, die qua positionering tussen de nog goedkopere Celerons en de luxere Core-processors invallen.

Uniek aan de G3258 Anniversary Edition is dus dat deze unlocked is, waardoor je als overklokker alle vrijheid hebt om de processor in te stellen zoals jij het wel. De afgelopen jaren bood Intel alleen unlocked CPU's in de veel duurdere Core i5- en Core i7-reeksen met chips die minstens 200 of 300 euro kosten. De G3258 is echter verkrijgbaar vanaf zo'n 65 euro. Geen wonder dat menig hardwareliefhebber die al wat langer meedraait de vergelijking maakte met de 15 jaar oude Intel Celeron 300A, een van de laatste betaalbare, zeer goed overklokbare Intel processors.

Veel voor weinig

Die Celeron 300A kon je met een eenvoudige ingreep op 450 MHz in plaats van 300 MHz laten werken. Destijds was de 450 MHz Pentium III een van de snellere op dat moment beschikbare processors, maar de veel goedkopere, overgeklokte Celeron 300A kon de prestaties daarvan behoorlijk benaderen. Het was eigenlijk overklokken zoals het oorspronkelijk bedoeld was: niet als sport, maar als hulpmiddel om, wanneer je niet genoeg geld had voor een echt snelle computer, toch meer prestaties te krijgen.

Dat staat in schril contrast met de Pentium G3258. Intel heeft die voornamelijk gericht op mensen die overklokken wél als sport zien. Alleen al door de hardwarematige beperkingen (geen HyperThreading, geen turbo, minder cache) is hij niet te vergelijken met de huidige topmodellen in de Core-lijn. Desalniettemin vroegen wij ons af of de chip ook geschikt zou zijn voor mensen die voor weinig geld een PC willen bouwen die continu een significant hoger prestatieniveau bood – met de nadruk op ‘voor weinig geld’.

In onze oorspronkelijke Pentium G3258 review publiceerden we namelijk al overklokresultaten met water- en phase-change koeling. Hierbij maakten we echter gebruik van een Z97 chipset moederbord dat zo’n drie keer duurder was dan de CPU, terwijl ook de waterkoeling en zeker de phase-change een veelvoud kosten van de CPU. Leuk om te zien waartoe de CPU in staat is (we kwamen tot 5,6 GHz) maar weinig interessant voor de doelgroep die op zoek is naar een machine met veel bang for the buck.

Vandaar dat we voor dit artikel opnieuw aan de slag gingen met de Pentium G3258, maar nu met goedkopere componenten…

Intel Pentium G3258 Anniversary Edition Boxed


2 besproken producten

Vergelijk   Product Prijs
Bronze Award ASRock Z97 Anniversary

ASRock Z97 Anniversary

 • ATX
 • Socket 1150
 • Intel Z97
 • DDR3
Niet verkrijgbaar
Intel Pentium G3258 Anniversary Edition Boxed

Intel Pentium G3258 Anniversary Edition Boxed

 • Socket 1150
 • 3.2 GHz
 • 2 cores
 • 53 W
 • Geïntegreerde GPU
Niet verkrijgbaar
0