EVGA GeForce GTX 980 Superclocked ACX 2.0 review

43 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Referentie-PCB
 3. 3. Specificaties en prijzen
 4. 4. Test
 5. 5. Benchmarks: 3DMark / Battlefield 4
 6. 6. Benchmarks: GRID Autosport / Metro Last Light
 7. 7. Benchmarks: Total War Rome II / Watch Dogs
 8. 8. Koeling, geluidsproductie en stroomverbruik
 9. 9. Overklokken
 10. 10. Conclusie
 11. 11. Besproken producten
 12. 12. Reacties

Inleiding

Echt enthousiast zijn we over de eigen koelers van EVGA de afgelopen tijd niet geweest. Bij de introductie van de Nvidia GeForce GTX 980 lanceerde het Amerikaanse merk echter ook een nieuwe koeloplossing: ACX 2.0. Kan de GeForce GTX 980 Superclocked met die nieuwe koeler ons wel bekoren?

EVGA GeForce GTX 980 Superclocked ACX 2.0 4GB

Het lijkt een trend te worden om een forse documentatie mee te leveren, waarin uiteraard staat waarom de gebruikte koeler de allerbeste, allerefficiëntste en allerstilste is. Als we de videokaart bekijken, valt in ieder geval op dat het aantal bladen per ventilator is uitgebreid naar elf. Door een lichte textuur aan te brengen, zouden ze hun werk bovendien stiller moeten doen.

Een opvallende verbetering is die van de double-ball-bearing-motor in de fans: die zou 250% zuiniger zijn - wat natuurlijk niet kan. Zuinigere ventilatoren klinken gek, maar ook het verbruik van de fans telt mee voor Nvidia's boostmodus. Oftewel, met energiezuinigere ventilatoren zou de kaart wel eens één of twee bins verder door kunnen turbo'en.

Net als bij ASUS' Strix-videokaarten en de eerder besproken GTX 980 van Palit vallen de fans in idle volledig stil. Het laten draaien van de ventilators heeft bij een idle-verbruik van een paar watt immers geen enkele zin. Onder load koelen de fans twee koelblokken, waar de warmte van de GPU via vijf heatpipes naartoe wordt getransporteerd. Daarvan zijn er vier 6 mm dik: één heatpipe is 8 mm dik.


We bespraken de EVGA GeForce GTX 980 Superclocked ACX 2.0 al eerder in Hardware.Info TV.

Referentie-PCB

Hoewel EVGA de koeler dus flink heeft aangepakt, gebruikt het een referentie-PCB. Op de printplaat vinden we dan ook de standaard 5-fasen stroomvoorziening terug, waarvan er vier voor de GPU zijn. De prik wordt aangevoerd via twee zespins PEG-connectors. Helaas zit er geen backplate op de achterkant van de videokaart, maar de printplaat zelf is wel netjes donker afgewerkt.

Om de naam Superclocked te mogen dragen, moet er uiteraard wel zijn voorzien in een flinke overklok. Daarom heeft EVGA de GPU standaard op 1.266 MHz geklokt, met een maximale boostfrequentie van 1.367 MHz. Samen met Inno3D is dit dus op papier de snelste GTX 980. De geheugensnelheid is niet aangepast ten opzichte van Nvidia's referentiekaart.

EVGA GeForce GTX 980 Superclocked ACX 2.0 4GB

De monitoraansluitingen vinden we eveneens onveranderd terug: één DVI-poort, één HDMI-aansluiting en drie DisplayPorts. Omdat EVGA niet is afgestapt van het referentie-PCB, is de kaart met zijn 27 cm relatief klein. De koeler neemt uiteraard twee sloten in beslag, dus daar hoef je je normaal gesproken ook geen zorgen om te maken.

We zijn gewend dat EVGA wat duurder is dan de concurrentie, maar deze videokaart is met zijn gemiddelde prijs van 593 euro juist een paar tientjes goedkoper dan modellen van bijvoorbeeld ASUS en Gigabyte.

Specificaties en prijzen

In onderstaande tabel vind je de specificaties van de EVGA GeForce GTX 980 Superclocked ACX 2.0, naast die van het normale referentie-exemplaar.

Algemeen
 
MerkAsusEVGA
ProductnaamGeForce GTX 980 4GBGeForce GTX 980 Superclocked ACX 2.0 4GB
Productcode90YV07H0-U0NA0004G-P4-2983-KR
DetailsProductinfoProductinfo
Chip
GPUNvidia GeForce GTX 980Nvidia GeForce GTX 980
GPU serieNvidia GeForce 900Nvidia GeForce 900
GPU fabrikantNvidiaNvidia
Klokfrequentie GPU1127 MHz1266 MHz
Klokfrequentie turbo1216 MHz1367 MHz
Aantal rekenkernen20482048
Geheugen
Geheugengrootte4096 MB4096 MB
Geheugensnelheid1753 MHz1753 MHz
GeheugentypeGDDR5GDDR5
Geheugenkoeling
Geheugenchips (merk)Samsung
Functionaliteit
DirectX versieDirectX 12DirectX 12
Nvidia SLI/NVLink-compatible
AMD Crossfire-compatible
Kaartontwerp
InterfacePCI-Express 3.0 x16PCI-Express 3.0 x16
GPU koelingActiefActief (2x)
PEG stroomaansluiting
Type power connector(s)2x PEG62x PEG6
Aantal slots22
Lengte26.5 cm27 cm
Breedte26.8 cm
Hoogte4 cm11115 cm
Low profile
Aansluitingen
D-Sub uitgang
DVI uitgang
Aantal DVI uitgangen11
HDMI uitgang
HDMI-versie2.02.0
DisplayPort uitgang
DisplayPort-versie1.21.2
Aantal DisplayPort uitgangen33
Meegeleverd
DVI -> D-Sub plug
DVI -> HDMI plug
HDMI -> DVI plug
Afstandsbediening

Test

Wij testen videokaarten sinds kort op een nieuw testsysteem, bestaande uit deze onderdelen:

Voor videokaarten zoals uitgebracht door de partners van AMD en Nvidia draaien we een subset van de benchmarks die we gebruiken wanneer er een nieuwe GPU op de markt komt: 3DMark, aangevuld met een vijftal games.

 • 3DMark Fire Strike
 • Battlefield 4
 • Metro Last Light
 • Watch Dogs
 • Total War: Rome II
 • GRID Autosport

Deze games draaien we in twee resoluties en twee verschillende instellingen:

 • 1920x1080 (Full HD) Medium / Normal
 • 1920x1080 (Full HD) Highest / Ultra + 4x MSAA
 • 3840x2160 (Ultra HD) Medium / Normal
 • 3840x2160 (Ultra HD) Highest / Ultra + 4x MSAA

Naast de prestaties meten we ook het stroomverbruik en de geluidsproductie van videokaarten.

In deze review vergelijken we de EVGA GeForce GTX 980 Superclocked ACX 2.0 met het door ASUS geleverde GeForce GTX 980-referentiemodel en alle andere geteste GTX 980-kaarten. Wie geïnteresseerd is in de prestaties van de GeForce GTX 980 in vergelijking met andere soorten videokaarten, verwijzen we graag terug naar onze uitgebreide GeForce GTX 980 / 970 review

De ASUS Strix-kaart is getest met Nvidia GeForce-driver versie 344.11, terwijl de referentiekaart met versie 344.07 is getest. Voor alle andere videokaarten, dus ook deze EVGA, hebben we versie 344.16 gebruikt. In de grafieken kun je de EVGA herkennen aan de rode balkjes.

Benchmarks: 3DMark / Battlefield 4

We zien in zowel 3DMark als Battlefield 4 dat de EVGA-kaart consequent bij de drie of vier snelste modellen hoort. De Inno3D en Gigabyte zijn vaak sneller, maar we zullen straks zien dat de nadruk bij die kaarten meer op koeling ligt, waardoor de turbofunctionaliteit verder doorklokt.

Benchmarks: GRID Autosport / Metro Last Light

Het beeld dat we te maken hebben met één van de snellere 980's wordt in GRID Autosport en Metro Last Light bevestigd.

Benchmarks: Total War Rome II / Watch Dogs

In Total War: Rome II en Watch Dogs zien we soortgelijke resultaten als in eerdere benchmarks.

Koeling, geluidsproductie en stroomverbruik

De temperatuur van videokaarten meten we na twee benchmarkrondes Metro Last Light, gebruikmakend van GPU-Z dat door de drivers gerapporteerde temperaturen toont. 

Onder belasting loopt de temperatuur op naar 71 graden, een prima resultaat. Dat is negen graden koeler dan het referentiemodel. Hoewel een aantal modellen nog veel koeler blijven, zijn GPU's gemaakt om goed tegen dit soort temperaturen te kunnen. We tellen het daarom niet als nadeel.

De geluidsproductie van videokaarten meten we in een geluidsdichte box, zowel idle als onder load. In beide gevallen meten we op een afstand van 10 centimeter, waarbij we de meter schuin op de videokaart richten. De load test is gedurende een gemiddelde van 1 minuut gemeten tijdens een verlengde 3DMark Fire Strike Extreme run, nadat de kaart daarvoor een kleine 10 minuten in dezelfde benchmark is opgewarmd. 10 dB(A) verschil wordt door de mens beschouwd als een verdubbeling van de hoeveelheid geluid.

In idle staan de ventilators stil en meten we ook geen enkele coil whine. Daarom noteren we 18 dB(A), het laagste dat we in onze geluidsdichte box kunnen meten.

Ook onder load blijft de ACX 2.0-koeler stil: 40,5 dB(A) is een hele nette score. Alleen de eerder geteste Palit blijft de EVGA-videokaart voor, maar die heeft daar wel een drie-slots koeler voor nodig die bovendien een stuk langer is.

Zelfs de referentievideokaart verbruikt in idle meer dan de GTX 980 Superclocked, die de grafiek aanvoert. Van alle non-reference modellen is de EVGA ook het zuinigst onder load. Of het door de zuinigere ventilatoren komt weten we niet, maar de resultaten zijn in ieder geval erg netjes.

Overklokken

Voor onze overkloktest gebruiken we hetzelfde testsysteem als voor de normale benchmarks, maar dan met de Core i7 5960X nog wat verder overklokt naar 4,5 GHz. 

De maximale GPU-klokfrequentie was 1.507 MHz, wat de EVGA de beste overklokkende GTX 980 maakt die wij tot nu toe hebben getest. Onthoud daarbij dat het overklokpotentieel natuurlijk per exemplaar kan verschillen. Met het geheugen kwamen we tot 2.048 MHz, effectief 8.192 MHz: alleen met de Palit kwamen we verder.

In 3DMark Vantage leverde dat een score van 61.895 punten op. Dat is niet de hoogste score: Inno3D en Gigabyte scoorden beter. Waarschijnlijk klokken die kaarten door hun lagere temperaturen verder door in de turbomodus. Voor 3DMark 11 moest de GPU terug naar 1.497 MHz, terwijl het geheugen teruggeklokt werd naar 1.990 MHz. De score van 20.885 punten is hoog, maar wederom niet het allerhoogst. Met een verschil van tweeëntwintig punten laat de Superclocked nét de eerste plaats in 3DMark Fire Strike liggen. Die score van 14.446 punten werd behaald met de GPU op 1.502 MHz en het geheugen op 2.048 MHz.

EVGA GeForce GTX 980 Superclocked ACX 2.0 4GB

EVGA GeForce GTX 980 Superclocked ACX 2.0 4GB

EVGA GeForce GTX 980 Superclocked ACX 2.0 4GB

Conclusie

Samen met Inno3D kiest EVGA voor de hoogste standaard klokfrequenties. Het resultaat is natuurlijk een lekker snelle videokaart. Ook de koeling is dik in orde, waarbij alleen de Palit-videokaart nog wat stiller bleek. Het overklokpotentieel van ons exemplaar was uitstekend en het strakke, duidelijk op de Westerse markt gerichte uiterlijk zal velen aanspreken.

We zijn er niet rouwig om dat EVGA Nvidia's referentie-PCB heeft gebruikt: de indeling van de monitoraansluitingen is prima en de energiezuinige GM204-GPU heeft eigenlijk niet zoveel aan extra stroomconnectors of een nog uitgebreidere stroomvoorziening.

Hoewel de eerder geteste Palit Super JetStream-variant, die met een Gold Award naar huis ging, nog net wat stiller was, kunnen we geenszins van een groot verschil spreken. Bovendien had die kaart twee nadelen: hij is relatief lang en vooral dik. In sommige opstellingen met meerdere videokaarten zal simpelweg geen plek zijn voor een drie-slots koeler, maar andere sloten worden natuurlijk sowieso geblokkeerd.

EVGA had de gewoonte een 'premium'-prijs te vragen, maar met een gemiddelde prijs van 593 euro is deze GTX 980 juist één van de goedkoopste non-reference modellen. Met de goed bekendstaande service van EVGA in het achterhoofd - het merk geeft bij registratie vóór het eind van dit jaar maar liefst vijf jaar garantie aan Nederlandse consumenten en verleent bovendien ook fabrieksgarantie aan een eventuele tweede eigenaar - is deze videokaart eigenlijk gewoon net zo goed als de Palit. Kortom, met de EVGA GeForce GTX 980 Superclocked ACX 2.0 doe je eveneens een uitstekende koop.


EVGA GeForce GTX 980 Superclocked ACX 2.0


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Gold Award EVGA GeForce GTX 980 Superclocked ACX 2.0 4GB

EVGA GeForce GTX 980 Superclocked ACX 2.0 4GB

 • Nvidia GeForce GTX 980
 • 1367 MHz
 • 4096 MB
Niet verkrijgbaar
0
*