Intel Z97 OC-moederborden LN2 review: extreme borden, extreme test

23 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Vier borden
 3. 3. Windows 7 én Windows XP
 4. 4. Gigabyte Z97X-SOC Force
 5. 5. ASRock Z97 OC Formula
 6. 6. MSI Z97 XPower AC
 7. 7. ASUS Maximus VII Gene
 8. 8. Conclusie
 9. 9. Besproken producten
 10. 10. Reacties

Inleiding

ASUS, ASRock, Gigabyte en MSI beweren alle vier dat ze het ultieme moederbord voor extreme overklokkers in huis hebben. Maar… wie van de vier heeft gelijk? Wij schakelden twee leden van het Hardware.Info Pro OC team in en bestelden tientallen liters vloeibare stikstof om dát uit te zoeken.

Hoewel de doelgroep van overklokkers die werken met extreme koeling zoals vloeibare stikstof bijzonder klein is, blijft het voor moederbordfabrikanten een belangrijke groep om zich mee te associëren. De fabrikant die zich in de kijker speelt met het beste high-end overklokbord ziet daarvan ook een effect bij de verkoop van mainstream moederborden. De vier grote moederbordfabrikanten – ASUS, ASRock, Gigabyte en MSI – beweren alle dat juist hun bord garant staat voor de beste overklokresultaten.

Die claim is makkelijk te maken, want eigenlijk niet te verifiëren. Het is namelijk algemeen bekend dat er een enorme variëteit zit in het overklokpotentieel van CPU’s. Dat maakt dat zelfs de vele resultaten op Hwbot.org niet eenduidig kunnen aantonen welke fabrikant nu het best overklokbare bord heeft. En wie doet nu een test met extreme koeling van verschillende moederborden met exact dezelfde processor… ?

Hardware.Info dus: wij sloten in juli Hardware.Info Pro OC leden Joost ‘Rsnubje’ Verhelst en Bauke ‘Nedernakker’ Caspers 48 uur op in het Hardware.Info testlab, samen met tientallen liters vloeibare stikstof, een Intel Core i7 4790K “Devil’s Canyon” processor en de naar eigen zeggen best overklokbare Z97-borden van de vier fabrikanten. Het doel: aan alle vier de borden evenveel aandacht besteden en uit te zoeken welk bord het beste en, misschien nog wel het belangrijkste, het prettigste overklokt. De test is dus al een paar maanden geleden uitgevoerd en eerder gepubliceerd in Hardware.Info Magazine #4/2014.

Vier borden

Voor de overkloksessies vroegen we het genoemde viertal merken om het volgens hen meest geschikte bord toe te sturen. ASRock koos voor de Z97 OC Formula, Gigabyte voor de Z97X-SOC Force en bij MSI voor de Z97 XPower AC. Helaas had ASUS geen directe concurrent voor deze drie borden beschikbaar: een Maximus VII Extreme bestaat niet en de Formula variant was toen we de test uitvoerden nog niet beschikbaar. Daardoor viel de keuze op de Maximus VII Gene, een micro-ATX bord dat eigenlijk meer gericht is op een doelgroep van gamers, maar toch ook heel wat overklokmogelijkheden biedt.


De drie ATX overklokborden: de Gigabyte Z97X-SOC Force, MSI Z97 XPower AC en ASRock Z97 OC Formula

Asus Maximus VII Gene
De Micro-ATX ASUS Maximus VII Gene is qua formaat de vreemde eend in de bijt.

In dit artikel gaan we niet in op de basale kenmerken van deze vier borden. Die vind je terug in onze megatest van 42 Haswell-moederborden.

Voor de test gebruikten we een Core i7 4790K, een ES-model oftewel engineering sample om precies te zijn. Verder voorzagen we de moederborden van een G.Skill TridentX DDR3-2400 CL9 geheugenkit en een Nvidia GeForce GTX 780 Ti. We gebruikten Kingpin F1 pots om de CPU’s van LN2-koeling te voorzien.

Windows 7 én Windows XP

Bij alle borden zijn we aan de slag gegaan met zowel Windows XP SP3 als Windows 7 SP1. De keuze voor dat eerste OS klinkt wellicht vreemd voor iemand die niet in het extreme OC-wereldje zit. Windows XP wordt tot op de dag van vandaag nog veel gebruikt, aangezien een aantal door extreme overklokkers veel gebruikte benchmarks beter presteren in XP dan in modernere besturingssystemen. Sowieso blijken CPU’s vaak – zo ook bij ons verderop! – onder Windows XP op een net wat hogere klokfrequentie stabiel te draaien, wellicht te verklaren door de lichtere overhead van het OS.

Onder Windows XP gingen de overklokkers aan de slag met de SuperPi 1M en 32M benchmarks. 1M is in luttele seconden klaar en kun je dus draaien op settings die maar zeer kort stabiel zijn. 32M duurt zo’n 5 à 6 minuten en vereist dus een veel stabielere overklok. Onder Windows 7 gingen de mannen aan de slag met 3DMark Fire Strike Physics – het CPU-onderdeel van 3DMark dus – en Cinebench 11.5. In alle gevallen werd hetzelfde stappenplan gevolgd. Allereerst werden de borden volledig geïsoleerd met een combinatie van kneedgum, isolatietape, keukenrol en armaflex. Zodra de LN2 pot was gemonteerd, werd de CPU eerst afgekoeld tot zo’n 50 graden onder 0. Vervolgens werd in de BIOS een aantal belangrijke instellingen aangepast.

Aangezien we geen weken de tijd hadden voor deze test, wilden we ons puur richten op het overklokpotentieel van de CPU via de multiplier. Dat betekent dus dat we het geheugen op standaard settings lieten draaien en ook de bClk ongemoeid lieten. Bij alle borden deactiveerden de overklokkers eerst alle CPU-stroombesparingsopties, zoals C1E, EIST en C7. Daarna werden alle opties voor de VRM’s (de CPU-stroomvoorziening) maximaal ingesteld. Denk daarbij aan de load-line calibration, een functionaliteit die ervoor zorgt dat het ingesteld CPU-voltage zo weinig mogelijk inzakt bij extreme load. Aanwezige beveiligingen, zoals een maximaal stroomverbruik van de CPU, werden waar aanwezig ook uitgeschakeld.

Voor de test maakten de overklokkers zoals gezegd gebruik van een GeForce GTX 780 Ti. Niet omdat 3D-benchmarks onderdeel uitmaakten van het stappenplan, maar wel omdat bekend is dat Haswell CPU’s met de geïntegreerde GPU ingeschakeld vaak een hogere cold bug hebben, waarover verderop neer. Door een externe videokaart te gebruiken kon de IGP in de BIOS worden uitgeschakeld, net zoals zo veel mogelijk niet-gebruikte moederbord functies.

Bij alle borden stelden we de voltages in eerste instantie als volgt in: Vrin 2,25V, Vcore 1,65V, Vring 1,3V, Vmem 1,65V, Vsa +200mV en Vioa en Viod beide +100mV. Het geheugen lieten we werken op de standaard instellingen: 1200 MHz met 9-11-11-30-1T-140 timings. De CPU-multiplier waarmee telkens werd gestart was 55x (5500 MHz dus), de uncore/cache multiplier werd vastgezet op 50x. Ten slotte werd voor de single-threaded Windows XP tests HyperThreading uitgeschakeld, terwijl dat bij de Windows 7 tests juist aan stond.

In eerste instantie zochten de overklokkers de zogenaamde cold bug, waarmee de temperatuur wordt aangeduid onder welke het systeem alle dienst weigert. Het is een belangrijk gegeven, want zoals altijd geldt natuurlijk hoe kouder, hoe hoger het overklokpotentieel, maar je kunt dus niet té koud. Daarnaast is er ook zoiets als de cold boot bug, de laagste temperatuur waarop het systeem wil opstarten. Waren deze waardes eenmaal gevonden, dan werd getracht de CPU’s op deze temperatuur te houden en dan stap voor stap de multiplier en waar nodig het CPU-voltage op te voeren om de benchmark op zo hoog mogelijke setting te draaien.

Gigabyte Z97X-SOC Force

Het eerste bord waarmee Nedernakker en Rsnubje aan de slag gingen was de Gigabyte Z97X-SOC Force. Zoals in onze vergelijkingstest al te lezen viel, is dit een redelijk betaalbaar bord dat echt 100% gericht is op de overklokkersdoelgroep en daardoor veel extra features biedt, waaronder negen knopjes met speciale OC-functies, direct naast de geheugenslots.

Het SOC Force bord laat zich goed isoleren en vanuit de overklokkers is er weinig kritiek op de lay-out, behalve dan dat ze de vele knopjes liever onder het laatste uitbreidingsslot geplaatst hadden gezien. Wie namelijk ook de geheugenmodules met LN2 wil gaan koelen, komt op de gebruikte plek al snel in de knoei met kou en condens. Een ander verbeterpunt is dat er elf normale in plaats van platte condensators dichtbij de CPU-socket zitten, wat het isoleren iets meer werk maakt.

Gigabyte Z97X-SOC Force

Zoals we in onze online review al schreven bevat de BIOS van de nieuwe Gigabyte moederborden drie interface: een hippe nieuwe grafische modus, een tekst gebaseerde classic modus en verder nog een easy modus. Al snel blijkt dat je als overklokker louter in de classic modus verkeert, aangezien de grafische HD-variant de nodige opties mist. Er is waardering voor de indeling van de vele voltage-instelmogelijkheden in drie overzichtelijke tabbladen.

Van de vele overklokknoppen blijken in de praktijk voornamelijk de + en – knoppen voor de CPU-multiplier en bClk, als ook de OC Trigger nuttig te zijn. De OC Trigger is in feite een soort Slow mode, waarmee je het bord in één keer terug kunt zetten naar zo conservatief mogelijke instellingen, om zo na een kritieke benchmarkrun met alle stabiliteit nog een screenshot te kunnen maken.

Ook positief zijn we over de BIOS reset-knop, die tijdens de sessie geen enkele keer weigerde. Het klinkt wellicht suf, maar iedere doorgewinterde overklokker heeft wel de ervaring dat bij bepaalde moederborden een BIOS-reset niet altijd even goed werkt. Het Gigabyte bord blijkt ook uitstekend te reageren wanneer het niet kan booten met bepaalde in de BIOS ingestelde overkloksettings: na een mislukte opstart herstelt het bord zich bij een reset direct en wordt je netjes naar de BIOS geleid, waar dan de laatst ingevoerde settings nog actief zijn. Wat in de praktijk erg handig blijkt te zijn is de Last good settings optie in de BIOS, waarmee je in één keer de laatste instellingen waarmee het bord succesvol kon doorstarten kunt terugzetten.

Met de Windows XP schijf verbonden blijkt allereerst dat Gigabyte keurig alle drivers en benodigde overkloktools, zoals de Gigabyte Tweak Launcher (GTL) beschikbaar heeft voor Windows XP, wat zeker niet bij alle fabrikanten het geval is. Onze i7 4790K blijkt op het Gigabyte bord nog iets kouder te kunnen werken dan bij de andere drie borden: de cold bug zit op -128 °C, de cold boot bug op -122 °C.  De net wat lagere temperatuur is vermoedelijk te reden waarom de mannen de CPU op dit bord nét wat verder overklokt krijgen dan bij de concurrentie: SuperPi 1M blijkt stabiel te draaien op 6,2 GHz, maar het blijkt dan zeer kritiek dat de temperatuur tegen de -128 °C aan blijft zitten, maar er dus ook niet onderduikt. Dat resulteerde dus in een aantal sessies zeer nauwkeurig en beheerst LN2 gieten. Om de 6,2 GHz te behalen moest de Vrin verhoogd worden tot 2,35V en de Vcore tot 1,685V. SuperPi 32M duurt te lang om het bord stabiel te houden op 6,2 GHz en crasht telkens na enkele stappen. Deze benchmark konden de overklokkers wel voltooien op 6,1 GHz, met 5m20s013 als beste score.

In Windows 7 met HyperThreading ingeschakeld bleek de limiet op 5,9 GHz te liggen. Ook hier liepen de overklokkers niet tegen enige problemen aan, mede dankzij de goede recovery na crashes en de handige GTL-software: het “less is more”-principe van deze overkloksoftware, die een extreem basale interface heeft, blijkt in de praktijk te bevallen. 6,0 GHz blijkt voor de Windows 7 benchmarks echter te hoog gegrepen.


Met de Gigabyte Z97X-SOC Force onder Windows XP behaalden we uiteindelijk de hoogste klokfrequentie: 6,2 GHz.

ASRock Z97 OC Formula

Het tweede bord dat onder handen werd genomen is de ASRock Z97 OC Formula. Eén van de unieke eigenschappen van dit bord is een speciale coating, die er voor moet zorgen dat er minder snel kortsluiting ontstaat bij condens als gevolg van extreme koeling. Toch is verder isoleren nog altijd gewenst en daar wringt ‘m de schoen: door de coating blijkt kneedgum, voor menig extreem overklokker het favoriete isolatiemiddel, bij het plaatsen vaak niet lekker te blijven zitten. Een ander punt dat op dit vlak opvalt is dat er een moeilijk te bereiken hoekje zit onder één van de VRM-koelblokken.

De BIOS blijkt in de praktijk wat minder snel in te stellen dan bij bijvoorbeeld Gigabyte. Veel opties moeten eerst op override gezet worden om aangepast te kunnen worden en na vrijwel iedere aanpassing moet je op enter drukken voordat je naar de volgende optie kunt. Het maakt dat het doen van alle instellingen 2 à 3 keer meer toetsaanslagen vergt dan nodig of wenselijk. Wat volgens de overklokkers verder een punt van verbetering is, is dat alle voltages in één lange en onoverzichtelijke lijst staan. Verder blijken handmatige load line calibration-instellingen niet beschikbaar.

ASRock Z97 OC Formula

 

Het ASRock bord heeft + en – knoppen voor MP of bClk, maar het blijkt dat deze enkel werken wanneer de ASRock overkloksoftware is geïnstalleerd, wat zoals we verderop zullen zien onder Windows XP niet eens mogelijk is. Het bord heeft ook een Slow mode knop, maar die krijgen we niet werkend: noch onder XP noch onder Windows 7. Positief is wel de plaatsing van de knoppen, ver van de “koude zone”. De BIOS reset-knop blijkt in de praktijk goed te werken, maar we zijn minder enthousiast over hoe het bord reageert op instabiele overklokinstellingen. Het bord start dan opnieuw op en om meestal te blijven hangen op foutcode 71. Een handmatige reset is dan vereist: omslachtig en vervelend.

Het blijkt al snel dat ASRock voor Windows XP drivers noch utilities beschikbaar heeft. Omdat ook de onboard knoppen dan niet werken, betekent dit dus dat alle overklokinstellingen in de BIOS moeten gebeuren. Dat is verre van ideaal: in de regel stel je als overklokker in de BIOS een instelling enigszins onder de limiet in en doe je in Windows de laatste stapjes omhoog, vlak voordat je een benchmark draait. De cold bugs blijken bovendien zo’n vier graden boven de waardes van het Gigabyte bord te liggen.

Uiteindelijk kan zowel SuperPi 1M als SuperPi 32M op 6,1 GHz gedraaid worden, met 1,675V voor de CPU-cores. Booten op 6,2 GHz bleek onmogelijk en door het ontbreken van software was er dus geen mogelijkheid om deze hogere setting tijdens de benchmark in het OS in te stellen. Met een 32M score van 5m16s734 heeft het ASRock bord wel een nipt hogere efficiëntie dan de Gigabyte en MSI borden.

Onder Windows 7 werkt ASRocks overkloksoftware wel, en daarmee de onboard knoppen. In de praktijk blijkt deze A-Tuning software echter wat minder prettig om mee te werken, mede doordat voltages bijvoorbeeld enkel via een slider en + en – knoppen in de software ingesteld kunnen worden, maar je niet de gewenste waarde direct kunt invoeren. 3DMark Physics kon één keer op 6 GHz gedraaid worden, maar dat bleek een eenmalige toevalstreffer. 16834 punten op 5,9 GHz met 1,65V bleek uiteindelijk het hoogst haalbare dat we meerdere keren konden bereiken.

MSI Z97 XPower AC

De MSI Z97 XPower AC is een wat duurder bord dan die van Gigabyte en ASrock, mede dankzij de ondersteuning voor 4-way SLI en vele extra’s, zoals de 802.11ac WLAN. In hetzelfde prijssegment heeft MSI de Z97 MPower, maar aangezien we de beste overklokkersborden van de fabrikanten wilden vergelijken, viel de keuze op de XPower.

MSI Z97 XPower AC

De lay-out van het bord valt in de smaak en het isoleren gaat sneller dan bij Gigabyte en ASRock, mede door het feit dat MSI platte, zogenaamde Hi-C condensators gebruikt in de buurt van de CPU-socket. Bij het instellen van de BIOS is het positief dat de meeste voltages zowel als vaste waarde en als offset ingevoerd kunnen worden; ook is het prettig dat bij bijvoorbeeld geheugensettings niet alle instellingen met enter bevestigd hoeven te worden. Toch zijn er ook in MSI’s BIOS verbeterpunten: op sommige onderdelen moeten we vaststellen dat overdaad schaadt. Een mooi voorbeeld zijn de, voor dit artikel overigens niet gebruikte, DRAM training opties: die zijn enorm uitgebreid, maar zoals wel vaker ook geheel niet gedocumenteerd, waardoor je bij voorbaat de moed al in de schoenen zakt.

De XPower heeft, zoals in onze initiële review al besproken, lekker veel extra mogelijkheden voor overklokkers, waaronder bijvoorbeeld + en – knoppen voor de multiplier en bClk, een slow mode en handige voltage meetpunten, waar je de meetpen van een multimeter eenvoudig in vast kunt zetten. De onboard knoppen werken allemaal keurig hardwarematig, je hoeft er dus geen software voor te installeren. Ook de slow mode werkt voortreffelijk.

Naast een BIOS resetknop heeft het bord ook nog een zogenaamde Discharge knop, die volgens MSI niet alleen de instellingen van de BIOS terugzet, maar ook de cache uit de chipset verwijdert. In de praktijk tijdens onze extreme OC-sessie blijkt echter dat de gewone BIOS reset knop altijd prima werkt om terug te gaan naar werkende instelling en is het doel van de discharge dus eigenlijk onduidelijk. Ook de failed OC recovery werkt in alle gevallen uitstekend: zodra je een setting hebt ingesteld die niet stabiel werkt, start het bord direct probleemloos opnieuw op en kun je de BIOS in om een en ander aan te passe.

MSI heeft net als ASRock geen Windows XP drivers en software, maar doordat de onboard knoppen hardwarematig werken, is dat in dit geval een minder groot gemis dan bij ASRock. CPU-Z blijkt bij het MSI het daadwerkelijke CPU-voltage te tonen, in plaats van het ingestelde voltage zoals de borden van ASRock en Gigabyte doen. Wat we zien in CPU-Z komt vrijwel exact overeen met wat de multimeter aangeeft. De cold boot bug waardes liggen tussen die van Gigabyte en ASRock in.

SuperPi 1M kan net als bij ASRock gedraaid worden op 6,1 GHz. Er blijkt 1,685 Volt voor nodig; de 6,2 GHz die het Gigabyte bord mogelijk maakte, blijkt ook bij MSI onhaalbaar. SuperPi 32M werkt ook op 6,1 GHz, al is de efficiëntie wat minder dan bij Gigabyte en ASRock.

Vanaf het moment dat de overklokkers met het MSI bord aan de slag gingen onder Windows 7 liepen ze tegen onverklaarbare problemen op: zonder aanwijsbare redenen wilde de 4790K niet meer stabiel werken op hogere frequenties dan 5,7 GHz in Windows 7; niet alleen op het MSI bord, maar ook wanneer de CPU opnieuw op de voorgaande borden werd geplaatst. Aardstralen? Stand van de maan? Wie zal het zeggen, maar het is zo’n typisch geval waar iedere extreme overklokker over mee kan praten. Soms zit het mee, soms zit het tegen en vaak is er geen touw aan vast te knopen hoe dat kan.

ASUS Maximus VII Gene

Direct een disclaimer: de Gene arriveerde halverwege de laatste middag die we voor dit artikel beschikbaar hadden in ons lab en was dus tot op zekere hoogte een haastklus voor de overklokkers. En dat terwijl geduld juist de belangrijkste karaktereigenschap is die je als doorgewinterde overklokker moet hebben.

Op de lay-out van het ASUS-bord is vanuit overklokkersperspectief weinig aan te merken, al zit bij Micro ATX alles natuurlijk wel redelijk dicht op elkaar. Het isoleren gaat desalniettemin prima, al zou ook ASUS MSI’s voorbeeld van Hi-C caps mogen volgen. In de BIOS wordt duidelijk dat ASUS op dit vlak toch al jaren de expert is: alle opties zitten op logische plaatsen ingedeeld, waardoor de overklokkers zich meteen thuis voelen. Een voorbeeld is dat alle powersaving settings bij elkaar zitten. Ook complexe zaken als DRAM-training zijn bij ASUS duidelijker dan bij de concurrentie. Toch is niet alles geweldig: zo zijn sommige voltages wat minder handig in te stellen, wanneer het puur met een offset gaat.

Asus Maximus VII Gene

De Gene heeft geen speciale OC-knoppen, al kun je wel ASUS’ ROG OC Panel aansluiten, dat knoppen heeft om te overklokken, inclusief een slow mode knop. Daarvoor moet je echter wel bijbehorende software installeren en sowieso is zo’n OC Panel een extra kostenpost van een kleine 100 euro. Voltage meetpunten zijn er en werken prima, maar het zijn puur soldeerpunten, dus niet zo handig in gebruik en bovendien op een vervelende plek (vlak boven de geheugensloten) die eigenlijk geïsoleerd moet worden. Het resetten van de BIOS werkt probleemloos en na instabiele OC-instellingen komt ook het Gene-bord altijd keurig automatisch weer tot leven.

Het installeren van Windows XP bleek in eerste instantie onmogelijk: de ASUS BIOS mist daarvoor de vereiste legacy-functies. Het flashen van een andere BIOS bracht soelaas. De benodigde overkloksoftware is officieel niet beschikbaar voor Windows XP, maar de Windows 7 versie kon prima geïnstalleerd worden. De cold bug blijkt hoger te liggen dan bij de andere borden: - 122 °C. Waar de OC’ers bij MSI nog enthousiast waren dat CPU-Z het exacte CPU-voltage uitleest, doet ASUS het juist niet goed: abusievelijk wordt het Vrin voltage getoond.

En helaas, als het eenmaal tegen zit, blijft het tegenzitten. SuperPi 1M blijken de mannen niet sneller dan op 6,0 GHz te kunnen draaien, 100 MHz langzamer dan bij ASRock en MSI en 200 MHz langzamer dan bij Gigabyte. Door de beperkte tijd lukte het niet om een optimale SuperPi 32M score te behalen. Datzelfde geldt voor de Windows 7 benchmarks: met een snelle test kwamen we niet verder dan 5,5 GHz; de tijdens de MSI-sessie ontstane problemen bleken hardnekkig. Uiteindelijk moesten de mannen doen wat iedere verstandige overklokker doet: als het niet meer wil, stop je voordat er dingen stuk gaan.

Conclusie

Na twee dagen druk in de weer met vloeibare stikstof hebben we een goed beeld gekregen van de extreme overklokmogelijkheden van de vier grote merken.

Het Gigabyte Z97X-SOC Force bord liet bij onze Z97 moederborden vergelijkingstest al een uitstekende indruk achter vanwege de vele op overklokkers gerichte features gecombineerd met een vriendelijk prijskaartje. In de praktijk lijkt het bord voor extreme overklokkers inderdaad erg fijn te werken en zet het, toeval of niet, ook nog eens de beste overklokresultaten neer. Op een paar kleine dingetjes na, hebben onze overklokkers op dit bord eigenlijk niet aan te merken.

Dat geldt helaas niet voor de ASRock. Hoewel de Z97 OC Formula zeker geen slecht bord is, is het lijstje minpunten hier toch een stuk langer: van lastiger te isoleren, via opstartvastlopers bij instabiele instellingen tot missende of onhandige software. Voor hetzelfde geld is het Gigabyte bord echt een betere keuze.

De MSI XPower laat dan een betere indruk achter: moederbord, BIOS en software blijken allemaal keurig verzorgd en goed te werken. De vraag is of het aan het moederbord lag dat we na anderhalve dag benchmarken juist bij de XPower tegen problemen aan begonnen te lopen: vermoedelijk niet, want ook buiten deze test hebben de HWI Pro OC leden goede ervaringen met de XPower.

De Maximus VII Gene bewijst dat ASUS een en ander qua BIOS dik in orde heeft. Helaas zaten tijd en ongeluk in de weg om het maximale eruit te halen.

MoederbordGigabyte Z97X-SOC ForceASRock Z97 OC FormulaMSI Z97 XPower ACASUS Maximus VII Gene
Windows XP tests    
SuperPi 1M - Klokfrequentie 6200 MHz 6100 MHz 6100 MHz 6000 MHz
SuperPi 1M - Voltage 1,685 V 1,675 V 1,685 V 1,685 V
SuperPi 1M - Score 5,859 sec. 5,906 sec. 5,906 sec. 6,000 sec.
SuperPi 32M - Klokfrequentie 6100 MHz 6100 MHz 6100 MHz -
SuperPi 32M - Voltage 1,685 V 1,675 V 1,685 V -
SuperPi 32M - Score 5m20s031 5m16s734 5m29s532 -
Windows 7 tests    
3DMark FS Physics - Klokfrequentie 5900 MHz 6000 MHz 5700 MHz -
3DMark FS Physics - Voltage 1,650 V 1,700 V 1,685 V -
3DMark FS Physics - Score 16870 17097 16221 -
Cold bug    
Cold bug - 128 °C - 124 °C - 125 °C - 122 °C
Cold boot bug - 122 °C - 118 °C - 120 °C - 117 °C


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

ASRock Z97 OC Formula

ASRock Z97 OC Formula

 • ATX
 • Socket 1150
 • Intel Z97
 • DDR3
Niet verkrijgbaar
Silver Award Asus Maximus VII Gene

Asus Maximus VII Gene

 • Micro ATX
 • Socket 1150
 • Intel Z97
 • DDR3
Niet verkrijgbaar
Gold Award Gigabyte Z97X-SOC Force

Gigabyte Z97X-SOC Force

 • ATX
 • Socket 1150
 • Intel Z97
 • DDR3
Niet verkrijgbaar
Gold Award MSI Z97 XPower AC

MSI Z97 XPower AC

 • Extended ATX
 • Socket 1150
 • Intel Z97
 • DDR3
Niet verkrijgbaar
0
*