Intel Z97 OC-moederborden LN2 review: extreme borden, extreme test

24 reacties
4 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Vier borden
 3. 3. Windows 7 én Windows XP
 4. 4. Gigabyte Z97X-SOC Force
 5. 5. ASRock Z97 OC Formula
 6. 6. MSI Z97 XPower AC
 7. 7. ASUS Maximus VII Gene
 8. 8. Conclusie
 9. 4 besproken producten
 10. 24 reacties

Inleiding

ASUS, ASRock, Gigabyte en MSI beweren alle vier dat ze het ultieme moederbord voor extreme overklokkers in huis hebben. Maar… wie van de vier heeft gelijk? Wij schakelden twee leden van het Hardware.Info Pro OC team in en bestelden tientallen liters vloeibare stikstof om dát uit te zoeken.

Hoewel de doelgroep van overklokkers die werken met extreme koeling zoals vloeibare stikstof bijzonder klein is, blijft het voor moederbordfabrikanten een belangrijke groep om zich mee te associëren. De fabrikant die zich in de kijker speelt met het beste high-end overklokbord ziet daarvan ook een effect bij de verkoop van mainstream moederborden. De vier grote moederbordfabrikanten – ASUS, ASRock, Gigabyte en MSI – beweren alle dat juist hun bord garant staat voor de beste overklokresultaten.

Die claim is makkelijk te maken, want eigenlijk niet te verifiëren. Het is namelijk algemeen bekend dat er een enorme variëteit zit in het overklokpotentieel van CPU’s. Dat maakt dat zelfs de vele resultaten op Hwbot.org niet eenduidig kunnen aantonen welke fabrikant nu het best overklokbare bord heeft. En wie doet nu een test met extreme koeling van verschillende moederborden met exact dezelfde processor… ?

Hardware.Info dus: wij sloten in juli Hardware.Info Pro OC leden Joost ‘Rsnubje’ Verhelst en Bauke ‘Nedernakker’ Caspers 48 uur op in het Hardware.Info testlab, samen met tientallen liters vloeibare stikstof, een Intel Core i7 4790K “Devil’s Canyon” processor en de naar eigen zeggen best overklokbare Z97-borden van de vier fabrikanten. Het doel: aan alle vier de borden evenveel aandacht besteden en uit te zoeken welk bord het beste en, misschien nog wel het belangrijkste, het prettigste overklokt. De test is dus al een paar maanden geleden uitgevoerd en eerder gepubliceerd in Hardware.Info Magazine #4/2014.


4 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
ASRock Z97 OC Formula

ASRock Z97 OC Formula

 • ###
Niet verkrijgbaar
Silver Award Asus Maximus VII Gene

Asus Maximus VII Gene

 • ###
Niet verkrijgbaar
Gold Award Gigabyte Z97X-SOC Force

Gigabyte Z97X-SOC Force

 • ###
Niet verkrijgbaar
Gold Award MSI Z97 XPower AC

MSI Z97 XPower AC

 • ###
Niet verkrijgbaar
0
*