OnLive Cloud gaming: de eerste ervaringen

Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Twee abonnementen
  3. 3. Eerste ervaringen
  4. 4. Voorlopige conclusie
  5. 5. Reacties

Inleiding

Cloud gaming platform OnLive is vanaf nu ook beschikbaar in Nederland. De van origine Amerikaanse dienst maakt het mogelijk om (high-end) PC games te spelen op bijna alle PC’s en Macs, ook wanneer deze niet over een snelle processor en grafische kaart beschikken. Daarnaast kan je diezelfde games ook spelen op smartphones en tablets en op Philips Android TV’s.

Bij OnLive draaien alle games feitelijk op servers die voorzien zijn van krachtige processors en videokaarten, waarna het beeld als een videostream naar de client wordt gestuurd. De servers waar wij in Nederland gebruik van maken staan in Luxemburg. Volgens OnLive zou de latency vanuit Nederland hierdoor zo’n 18 ms mogen bedragen.

Gisteren werd OnLive in Nederland gelanceerd en voor die gelegenheid gaven OnLive en Philips demonstraties aan de Nederlandse pers, waarbij PC games direct op een Philips TV met Android werden gespeeld. Als controller kan hierbij volgens OnLive elke XInput compatible controller gebruikt worden, maar keyboard en muis koppelen met de tv kan ook. OnLive brengt bovendien ook een eigen controller uit die via bluetooth met elke smartphone en tablet gekoppeld kan worden, maar ook met een draadloze USB dongle wordt geleverd die bijvoorbeeld in een PC of een tv van Philips gestoken kan worden. Op het moment van schrijven wordt deze controller echter nog niet in Nederland geleverd.

OnLive draait zonder extra hardware op 2014 Philips TV's met Android

Twee abonnementen

Onlive biedt twee abonnementsvormen, CloudLift en PlayPack. Met CloudLift is het mogelijk om een Steam account aan Onlive te koppelen, waarna de games die je via Steam hebt gekocht direct via OnLive beschikbaar zijn. Hierdoor kan je deze niet alleen op een gaming PC of laptop spelen, maar dus ook op mobiele apparaten en Android gebaseerde televisies. Savegames en achievements worden hierbij gesynchroniseerd tussen Steam en OnLive. Het Cloudlift abonnement kost 5,95 euro per maand.

Het PlayPack abonnement vereist geen Steam account, maar biedt de speler toegang tot circa 250 games die direct online gespeeld kunnen worden. Het aanbod varieert hierbij van arcade klassiekers als Altered Beast en Double Axe tot modernere games als BioShock, Batman Arkham Asylum, Civilization V en The Witcher 2. Het PlayPack abonnement werkt feitelijk dus als een ‘Netflix voor games’: Voor een vast bedrag per maand kan je zoveel spelen als je wilt, zonder dat je titels zelf hoeft aan te schaffen. Een PlayPack abonnement kost 7,95 euro per maand.

OnLive biedt ook een Games Bundle combinatieabonnement van CloudLift en Playpack aan, waarvoor 9,95 euro betaald moet worden. Nieuwe gebruikers kunnen de dienst bovendien 7 dagen vrijblijvend uitproberen.

Eerste ervaringen

Volgens OnLive is minimaal een 2Mbit internetverbinding noodzakelijk, al is 6Mbit aan te raden. Momenteel maakt de dienst gebruik van 720p videostreams met 60fps, waarbij de maximale bitrate nooit hoger ligt dan 8Mbit, zo liet OnLive ons desgevraagd weten. Binnen enkele maanden wil OnLive ook 1080p60 streams gaan aanbieden, en er wordt in samenwerking met Philips gekeken of 4K streaming naar Ultra HD televisies in de verdere toekomst ook een optie is. Over de vereiste bandbreedte voor 1080p en 4K liet OnLive nog niets los.

Wij zijn gisteren gelijk aan de slag gegaan met OnLive en hebben de dienst zowel op een aantal pc’s als op een Android smartphone geprobeerd. De eerste resultaten zijn daarbij wisselend. Met de Galaxy Note 3 Android telefoon bleek het lastig een stabiele verbinding met de servers van OnLive te verkrijgen. Dit bleek te liggen aan de wifi-verbinding. Hoewel deze goed genoeg was voor normaal gebruik en diensten als Youtube en Netflix, blijkt OnLive kritischer. Pas nadat we overschakelden op een andere router met minder actieve clients, wilde OnLive goed werken. De beeldkwaliteit op de smartphone was hierbij wisselend van matig tot goed, met wisselende framerates.

Bij gebruik van de OnLive PC client op een laptop met bekabelde internetverbinding draaide de dienst wel continu naar behoren. De beeldkwaliteit op de pc is redelijk tot goed. De resolutie van de videostream is voorlopig beperkt tot 720p, waardoor je op een full hd scherm wel duidelijk ziet dat er scherpte mist. Bij snelle bewegingen en in donkere delen van het beeld zijn bovendien duidelijk compressiefoutjes zichtbaar. Voor puristen zal dit storend zijn, maar voor casual gamers denken wij dat het gebruiksgemak opweegt tegen de lagere beeldkwaliteit.

Een punt dat wel echt een probleem kan zijn is de lag. Commando’s die je als gamer via toetsenbord, muis of controller doorgeeft worden immers naar de servers in Luxemburg gestuurd, aldaar verwerkt door de game engine, gerenderd en vervolgens als videostream teruggestuurd naar Nederland. Volgens OnLive zou de lag hierbij zo’n 18 ms moeten zijn, in de praktijk blijkt de totale lag – die ook afhankelijk is van het apparaat en het beeldscherm waarop je speelt – aanzienlijk hoger.

Wij hebben testjes uitgevoerd met een high-speed 200fps camera, waarbij blijkt dat de totale tijd tussen het indrukken van een knop op het keyboard en een verandering op het beeldscherm in de praktijk zo’n 190 ms zit. Dit is in het geval dat we een Windows PC met een snel TN-beeldscherm gebruiken die met een bekabelde verbinding aan het internet hangt. Voor games waarbij reactietijd belangrijk is, is dat eigenlijk te veel. Bij first person shooters, maar bijvoorbeeld ook bij racegames, heb je hierdoor continu het gevoel dat je achter de feiten aanloopt, en heb je de neiging om te overcompenseren.

Voor strategiegames speelt het probleem van de input lag uiteraard veel minder of zelfs helemaal niet, en als je geen die hard gamer bent zijn ook shooters en racegames nog wel redelijk te spelen. Kritische gamers zullen met een lag van rond de 190 ms echter niet overweg kunnen.

Voorlopige conclusie

OnLive is een veelbelovende dienst die laat zien hoe de toekomst van gaming er ongetwijfeld uit gaat zien: met krachtige servers in de cloud en eenvoudige en goedkope clients waarop de games daadwerkelijk gespeeld worden. De demonstraties die OnLive en Philips gaven op Philips Android TV’s zagen er goed uit, maar onze eerste ervaringen met OnLive zijn wisselend. Met een Android-telefoon was het niet eenvoudig om een stabiele verbinding op te zetten. Met de Windows Client voor OnLive is de ervaring over het algemeen redelijk goed. De framerates lijken hierbij inderdaad de beloofde 60fps zijn, en de beeldkwaliteit is redelijk tot goed. Bij snelle bewegingen merk je wel dat je naar een gecomprimeerde videostream kijkt, de beeldscherpte neemt dan wat af en compressiefouten worden zichtbaar. Deze problemen zijn wat ons betreft echter geen deal breakers.

Wat we wel een probleem vinden is de lag. In het beste geval kwamen wij uit op een lag van zo’n 190 ms, ofwel bijna twee tiende van een seconde. Voor casual gamers is dat wellicht geen probleem, maar wil je serieus aan de slag met fps of racegames, dan is dat gewoon te veel. OnLive zegt haar service echter continu te verbeteren en komt binnenkort ook met 1080p en wellicht zelfs met 4K streaming. Hopelijk weet het ook de input lag verder te verminderen, want het concept vinden we in de basis erg aantrekkelijk.

Het all-you-can-game PlayPack abonnement is een prima dienst voor de casual gamer, terwijl de mogelijkheid om een Steam account te koppelen aan het CloudLift abonnement er in potentie voor zorgt dat je al jouw nieuwe PC games ook op simpele mobiele apparaten kan spelen. Ben je niet zeker of OnLive iets voor jou is, dan kan je een zevendaags proefabonnement aanvragen zodat je de dienst zonder kosten kunt uitproberen, iets wat we je zeker aanraden.

0