Apple iPad Air 2 vs. HTC Nexus 9 review

21 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. De dikke en de dunne
 3. 3. BoomSound-speakers, of toch niet?
 4. 4. Twee maal 64-bit
 5. 5. Scherm
 6. 6. Software: Android 5.0
 7. 7. Software: iOS 8
 8. 8. Specificaties
 9. 9. Benchmarks: Systeemprestaties (Antutu en Geekbench)
 10. 10. Benchmarks: GPU-prestaties (GFXBench en 3DMark)
 11. 11. Accuduur
 12. 12. Prijs en alternatieven
 13. 13. Conclusie
 14. 14. Besproken producten
 15. 15. Reacties

Inleiding

Met de komst van de Nexus 9, gemaakt door HTC in samenwerking met Google, heeft de Apple iPad Air 2 er een concurrent bij. Kan de nieuwste tablet van Google de iPad naar de kroon steken? Wij zochten het uit.

Google brengt al twee jaar ieder jaar een tablet op de markt, uiteraard vergezeld van een nieuwe versie van het Android-besturingssysteem. De Nexus-tablets hadden tot dusver een schermdiagonaal van 7 inch. Bij de Nexus 9 hebben Google en HTC echter gekozen voor een diagonaal van 8,9 inch. De enige andere Android-tablet met dat formaat die we hier ooit in ons testlab hadden, was de Galaxy Tab 8.9 van Samsung, zo'n drie jaar geleden. Wij hebben weleens begrepen van werknemers van Samsung dat het Koreaanse bedrijf dat toen met name deed om wat te experimenteren. Met andere woorden, ze wilden even kijken welke formaten wel en welke niet aan zouden slaan. Lange tijd bleef het stil rond dit formaat, tot Samsung dit jaar met 8,4-versies van de TabPro en Tab S op de proppen kwam.

Apple iPad Air 2 WiFi + Cellular 128GB Gold
Apple iPad Air 2

Het is dus duidelijk dat het 'tussenmaatje' populairder wordt. De Nexus 9 wordt dan ook in de markt gezet als de tablet met de optimale afmetingen. Hij is echter op een belangrijk punt radicaal anders dan het merendeel van alle eerdere Android-tablets. De schermverhouding is niet langer 16:10, maar volgt nu die van de iPads van Apple en is 4:3. Sterker nog, de schermresolutie van de Nexus 9 is identiek aan die van de iPad Air 2: 2048x1536 pixels. We hebben natuurlijk al eerder Android-tablets gezien met deze schermverhouding, maar dat waren altijd budget-modellen, over het algemeen van 'B-merken'. Die hadden ook altijd exact dezelfde schermdiagonaal als de tablets van Apple (iPad of iPad Mini). Dit waren naar alle waarschijnlijkheid panelen die niet gebruikt werden door Apple en dus op een andere manier aan de man gebracht moesten worden.

HTC Nexus 9 16GB White
HTC Nexus 9

Wat ons betreft is de nieuwe schermverhouding waar Google met de Nexus 9 voor gekozen heeft zeker geen slechte zaak. 4:3 werkt naar onze mening voor de meeste toepassingen beter dan 16:10. Een uitzondering hierop is het bekijken van 16:9-video’s, wat prettiger gaat op een 16:10-scherm. Een 4:3-schermverhouding maakt een tablet ook wat minder handzaam, maar dat is met name belangrijk bij kleinere modellen. Zowel de Nexus 9 als de iPad Air 2 zijn op zich prima met één hand vast te houden, maar je zal ze over het algemeen toch met twee handen vastpakken, zeker als het voor langere duur is.

Op de volgende pagina's bespreken we de twee kemphanen, waarbij we op iedere pagina een specifiek onderdeel bekijken.

De dikke en de dunne

De iPad Air 2 heeft een schermdiagonaal van 9,7 inch en is dus groter dan de HTC Nexus 9. Hij is ook zwaarder, maar zeker niet veel. De Nexus 9 weegt 430 gram en de bijna een inch grotere iPad zit daar maar 20 gram boven. Die laatste voelt een stuk verfijnder aan, voornamelijk vanwege de dikte van net iets meer dan 6 mm. De Nexus 9 is met ruim 8,5 mm meer dan 30 procent dikker. Daardoor is de uitstraling een stuk minder luxe, wat ons betreft.

HTC Nexus 9 16GB White
De behuizing van de HTC Nexus 9 is niet echt subtiel te noemen.

Qua uiterlijk zien we bij de iPad Air 2 weinig verrassingen ten opzichte van de Air van vorig jaar. De achterkant is nog altijd van aluminium, met een plastic strook voor de verschillende sensoren bovenaan. Het loopt fraai de hoek om richting de rand van de glazen voorkant. Aan de voorkant is het enige dat is veranderd de toevoeging van de vingerafdrukscanner. Hiermee kun je de tablet unlocken, maar het is ook mogelijk om bijvoorbeeld aankopen ermee te bevestigen.

Apple iPad Air 2 WiFi + Cellular 128GB Gold
De gouden versie zoals wij die getest hebben, zal niet iedereen kunnen bekoren. De behuizing zit wel erg goed in elkaar.

Het uiterlijk van de Nexus 9 is evenmin nieuw te noemen, ook al heeft deze tablet natuurlijk geen echte voorganger. De achterkant is een uitvergrote versie van die van de Nexus 5-smartphone van vorig jaar. De cameramodule doet hier eveneens aan denken. Echt revolutionair is het dus niet, maar dat is wat ons betreft ook niet nodig. De achterkant voelt prettig aan dankzij het soft-touch-materiaal. Het is alleen erg jammer dat je het plastic daar licht kunt indrukken. Dat verwachten we niet van een high-end-tablet, zoals we de Nexus 9 gezien zijn prijs toch zouden duiden.

BoomSound-speakers, of toch niet?

Rondom het glazen paneel dat de hele voorkant bestrijkt, heeft HTC een behoorlijk forse aluminium rand geplaatst. Aan de voorkant vallen met name de naar voren gerichte speakers op. Verwacht hier echter niet de BoomSound-kwaliteit die je wellicht van de smartphones van HTC gewend bent. De speakers klinken eigenlijk gewoon slecht. Er is erg weinig hoog aanwezig in de weergave, waardoor het klinkt alsof de tablet onder een kussen ligt. Schroef je het volume hoger op, dan wordt het geheel ook nog eens behoorlijk overstuurd. De speakers van de Apple iPad Air 2 mogen dan niet naar voren gericht zijn, maar die klinken wel veel beter. Je moet daar alleen iets beter opletten hoe je de tablet plaatst als je de speakers wilt gebruiken en ervoor zorgen dat je ze niet afdekt.


De speakers van de Nexus 9 zijn naar voren gericht, maar zijn lang niet zo goed als we gewend zijn van de BoomSound-speakers zoals die op smartphones van HTC zijn gebruikt.

Qua aansluitingen doen de twee tablets weinig tot niets voor elkaar onder. Er is zoals gebruikelijk bij Apple en Nexus-producten geen mogelijkheid om de opslagcapaciteit uit te breiden. Je moet het bij de Nexus dus doen met 16 of 32 GB. Apple gaat van 16 meteen naar 64 GB en biedt daarnaast ook nog een versie met 128 GB aan opslag. Op het gebied van draadloze verbindingen zien we zowel bij de Nexus 9 als bij de iPad Air 2 dual-band Wi-Fi (802.11ac) en Bluetooth. De Nexus 9 heeft overigens de nieuwste versie hiervan, 4.1, waar de Apple het nog met versie 4.0 doet.

Ieder Nexus-apparaat beschikt over NFC, daarop is de Nexus 9 geen uitzondering. Op de nieuwste iPhones is NFC toegepast, maar op de iPad ontbreekt deze verbindingsmogelijkheid. Op zich niet zo vreemd overigens, want NFC wordt door Apple vooralsnog alleen gebruikt voor Apple Pay. De kans dat je je tablet gebruikt om bij de kassa via NFC te betalen, is natuurlijk niet bijzonder groot.

Twee maal 64-bit

Intern zijn zowel de iPad Air 2 als de Nexus 9 eigenlijk interessanter dan dat ze van buiten zijn. Beide apparaten beschikken namelijk over een SoC waarvan de rekenkernen gebruikmaken van een 64-bit instructieset. Zowel de A8X in de iPad als de Tegra K1 Denver in de Nexus 9 doet het met een bescheiden aantal cores, respectievelijk drie en twee. Hiermee komen de mobiele processors steeds wat dichter bij de processors zoals we ze kennen uit de desktop- en laptop-wereld. De performance per core is inmiddels zo goed dat het niet vreemd is dat er wat rekenkernen met pensioen gestuurd worden. Verderop in deze review komen we terug op de prestaties van beide chips in onze benchmarks.

De GPU die door Nvidia is gebruikt op de Denver-variant van de TK1 is in de basis dezelfde als die op de 32-bit-variant is toegepast. De GPU op de A8X-SoC is er wederom een uit de PowerVR-lijn, ditmaal de GXA6850.

Scherm

De schermen verschillen zoals gezegd van diagonaal, maar hebben wel dezelfde resolutie. Dit zorgt ervoor dat de pixeldichtheid van de Nexus 9 hoger ligt dan die van de iPad Air 2; 287 ppi vs. 264 ppi. In de praktijk valt dit verschil met het blote oog overigens vrijwel niet waar te nemen, of je moet echt goed gaan kijken naar hi-res afbeeldingen. Voor het homescreen van de Nexus 9 had er wat ons betreft wel gekozen mogen worden voor een iets minder korrelige achtergrond. Dat doet behoorlijk afbreuk aan de hoge resolutie.

HTC Nexus 9 16GB White

HTC Nexus 9 16GB White
Schermmetingen van de HTC Nexus 9

Qua schermkwaliteit is het nek-aan-nek. Je zou haast denken dat de panelen in dezelfde fabriek in elkaar gezet zijn als je de metingen bekijkt die we hebben gedaan met Spectracal CalMAN 5 in combinatie met een X-Rite i1 Display Pro colorimeter. De positionering van de kleuren in de sRGB-kleurruimte is vrijwel identiek. Her en der een minuscule afwijking, maar over het algemeen uitstekend. Het is met het blote oog vrijwel onmogelijk om de kleurafwijkingen te zien. Bij beide schermen is blauw oververtegenwoordigd ten opzichte van groen en rood, iets wat we de afgelopen tijd steeds vaker zien; dit wordt gedaan om wit ‘witter’ te laten ogen en zou naar verluidt ook een positief effect hebben op de accuduur. Het verschil is bij de iPad Air 2 iets groter. Gecombineerd met de hogere kleurtemperatuur levert dat bij die tablet een lichte blauwe kleurzweem op. Het contrast is bij zowel de Nexus 9 als de iPad Air 2 goed, waarbij de tablet van Google het net iets beter doet; 1244:1 vs. 1060:1. Het gamma is bij beide schermen nagenoeg perfect, dus de weergave is niet te flets of te donker.

Apple iPad Air 2 WiFi + Cellular 128GB Gold

Apple iPad Air 2 WiFi + Cellular 128GB Gold
Schermmetingen van de Apple iPad Air 2

Al met al hebben de Nexus 9 en de iPad Air 2 allebei een uitstekend scherm, waarbij het exemplaar in de tablet van Google nipt beter scoort volgens onze metingen. Daar zien we echter wel op meerdere plekken backlight bleeding langs de randen. Als je de tablet over het algemeen gebruikt in een goed verlichte omgeving, is dit niet echt een probleem. In het donker valt het daarentegen erg goed op. Dit zou niet mogen gebeuren met een apparaat dat het nieuwste van het nieuwste van Google voor moet stellen aan de wereld. Het scherm van de Nexus 7 van vorig jaar was in ieder geval van een beduidend betere kwaliteit.

We hebben ook nog even gekeken hoe de schermen zich houden als je buiten probeert om ze af te lezen. Ook daar geen verschil. Ze zijn allebei goed afleesbaar, ook in de (weliswaar waterige) herfstzon.

Software: Android 5.0

We hebben op de voorgaande pagina's gekeken naar de hardware van de Apple iPad Air 2 en de HTC Nexus 9. Bij het vergelijken van deze tablets zal het voor velen van jullie echter waarschijnlijk niet primair om de hardware gaan. Als je Apple afzet tegen Google in deze productgroep, draait het immers voor een belangrijk deel om de besturingssystemen, iOS en Android. Beide zijn recent voorzien van een vrij grote update, respectievelijk iOS 8(.x) en Android 5.0 (Lollipop). De Nexus 9 is zelfs het eerste apparaat dat de nieuwste Android-versie draait, al zijn er inmiddels ook al officiële images voor onder andere de Nexus 5 en beide Nexus 7's beschikbaar. Die worden nog niet OTA uitgerold, maar moet je er zelf op flashen. 

Het belangrijkste nieuws op het front van de software bij de Android-tablet in deze vergelijking is dus dat de Nexus 9 Android 5.0 (Lollipop) draait. Android 5.0 is een vrij fundamentele upgrade van het besturingssysteem, vandaar ook dat het niet langer wordt aangeduid als 4.x. De vormgeving is compleet anders en volgt nu Googles Material Design. Wat hiermee bedoeld wordt, is goed te zien aan de gekozen achtergrond voor het homescreen. Dat bestaat uit allerlei delen die onder en over elkaar heen liggen. Het gaat dus om laagjes bij Android 5.0. Dit is het duidelijkst zichtbaar in het overzicht van recent geopende apps. Dat is niet langer een filmstrip, maar een soort rolodex, waarbij je als het ware door de recent geopende schermen heen bladert.

HTC Nexus 9 16GB White

De gelaagdheid zorgt er naar verluidt ook voor dat animaties eenvoudiger te realiseren zijn. Het nieuwe besturingssysteem zit daar dan ook werkelijk tjokvol mee. Bij vrijwel iedere actie is wel een animatie bedacht. De zaken die we aanstipten in ons artikel over de Developer Preview van Android 5.0 gelden nog altijd. Wat met name meteen opvalt is dat versie 5 een stuk lichter is vormgegeven dan versie 4. Het handigst aan het nieuwe OS vinden we het vernieuwde lockscreen, waar alle notificaties zichtbaar zijn en je ze ook meteen kunt naar links of naar rechts weg kunt vegen. Als je apparaat aan de lader ligt, zie je op dit scherm ook meteen hoe lang het nog duurt voor hij opgeladen is.

Onder de motorkap zijn er bij Android 5.0 uiteraard ook nog allerlei aanpassingen gedaan. Zo is het de eerste versie die 64-bit-SoC’s ondersteunt, zoals de Tegra K1 in deze Nexus 9. Die ontwikkeling kan nu dus ook in de Android-wereld echt van start gaan. Het definitief afstappen van Dalvik ten faveure van ART als runtime zou ook prestatieverbeteringen met zich mee moeten brengen. Verder zijn er verbeteringen doorgevoerd op het gebied van het beveiligen van je data en zou je langer moeten doen met een acculading.

Software: iOS 8

Apple heeft recent echter ook een vrij forse update uitgerold, namelijk iOS 8 (en inmiddels iOS 8.1). De designtaal is grotendeels hetzelfde gebleven, dus uiterlijk was dit niet de grootste update ooit en veel minder goed zichtbaar dan die van Android 4 naar Android 5. De verschillen zitten met name onder de motorkap en hebben behoorlijk wat gevolgen voor developers. Er is bijvoorbeeld meer mogelijk op het gebied van widgets in het notificatiecentrum, maar ook als het gaat om de afhandeling van notificaties. Meteen reageren in de notificatie is mogelijk, maar ook het markeren van bijvoorbeeld e-mails. Apple heeft deze nieuwigheden zelf al bij enkele apps toegepast, maar het is toch met name aan de ontwikkelaars om ermee aan de slag te gaan.

Apple iPad Air 2 WiFi + Cellular 128GB Gold

Er zijn uiteraard ook enkele nieuwe functies te vermelden. We lichten er hier enkele uit die ons zijn opgevallen tijdens het testen. Voor een uitgebreider overzicht verwijzen we je naar onze eerdere berichtgeving hierover.

Nieuwe standaard apps

Allereerst zijn er standaard toepassingen aan iOS 8 toegevoegd die Apple-gebruikers wel kennen, maar niet per se van iOS, namelijk iMovie, Keynote, Pages, Numbers en GarageBand. Ook iTunes U is van de partij. Heb je een ouder toestel, dan worden deze apps overigens niet standaard geïnstalleerd bij de update van iOS 7 naar iOS 8. Ze staan wel in de App Store bij je apps, dus je kunt die naar wens later toevoegen.

Family Sharing

Apple iPhone 6 128GB Silver

Een nieuwe functie die ook interessant kan zijn, is de Family Sharing-mogelijkheid. Meerdere Apple ID's delen nu dezelfde creditcard voor aankopen in de App Store en je kunt al dan niet toestemming geven voor de aankoop van een app. Verder kun je dit ook gebruiken om leden van de groep terug te vinden of toestellen terug te vinden. Het aanmaken en beheren van een gezamenlijke agenda behoort ook tot de mogelijkheden.

Andere toetsenborden

Lange tijd was het zo dat je geen keuze had welk toetsenbord je wilde gebruiken op een iPhone. Er was er eentje en daar moest je het mee doen. Vanaf iOS 8 kunnen er echter alternatieve toetsenborden worden geïnstalleerd, zoals dat ook het geval is op Android-toestellen. Er zijn op dit moment al enkele toetsenborden verkrijgbaar (waaronder Swiftkey), maar dat zullen er zeer rap heel veel meer gaan worden, verwachten we.

Specificaties

Algemeen
 
MerkAppleHTC
ProductnaamiPad Air 2 WiFi + Cellular 128GB GoldNexus 9 16GB White
ProductcodeMH1G2FD/A99HZF008-00
DetailsProductinfoProductinfo
Apparaat type
Apparaat typeTabletTablet
ToetsenbordindelingQwerty
Processor / Chipset / Geheugen
Processor serieApple ANvidia Tegra
Processor typeApple A8XNvidia Tegra K1 (Denver)
Processor klokfrequentie1.5 GHz2.3 GHz
Aantal processorcores32
ARM-architectuurARMv8-AARMv8-A
Geheugen capaciteit2 GB2 GB
Scherm
Scherm diagonaal9.7 inch8.9 inch
Resolutie2048x15362048x1536
Verhouding4:34:3
Pixeldichtheid264 ppi288 ppi
Scherm type (mat/glans)GlanzendGlanzend
PaneeltypeIPSIPS
LED-achtergrondverlichting
Touchscreen
Aanraakpunten touchscreen10 aanraakpunten10 aanraakpunten
Touchscreen typeCapacitiefCapacitief
Graphics
GPU typePowerVR 6XTNvidia GeForce ULP K1 (GK20A)
Geïntegreerde / losse GPULosse chip
Opslag
Totale opslagcapaciteit128 GB16 GB
SSD opslagcapaciteit16 GB
Beschikbaar opslaggeheugen113 GB
Aantal harddisks / SSD's1
Harddisk/SSD 1 capaciteit32 GB
Harddisk/SSD 1 soortSSD/FlashSSD/Flash
Connectiviteit / Netwerk
LAN Aansluiting (RJ45)
WLAN / WiFi standaard802.11ac (Wi-Fi 5)802.11ac (Wi-Fi 5)
Modem
Bluetooth
Bluetooth-versieBluetooth 4.0Bluetooth 4.1
3G (HSPA/UMTS)
4G (LTE)
Aansluitingen
Smartcard
USB 2.0 (Type-A)1
USB 2.0 (Micro)1
Cardreader - MicroSD
HDMI-uitgang
Analoge audio aansluitingen1
Aansluiting dockingstation
Camera
Geïntegreerde camera
Cameraresolutie8 MPixel8 MPixel
Tweede camera
Tweede cameraresolutie1.2 MPixel1.6 MPixel
Flitser
Sensors
Accelerometer
Vingerafdruklezer
GPS
Kompas
NFC
Overige hardware
Geïntegreerde microfoon
Maten en gewichten
Accu capaciteit (mAh)6700 mAh
Accu capaciteit (Wh)27.3 Wh
Verwisselbare accu
Gewicht totaal450 gram430 gram
Afmeting - Breedte16.95 cm22.825 cm
Afmeting - Diepte0.61 cm0.795 cm
Afmeting - Hoogte/Dikte24 cm15.368 cm
Software
BesturingssysteemApple iOS 8.1Google Android 5.0
Besturingssysteem (serie)iOSAndroid
Overige
Garantie2 jaar

Benchmarks: Systeemprestaties (Antutu en Geekbench)

Voor het bepalen van de systeemprestaties van tablets, maken we gebruik van Antutu en Geekbench. Alleen Geekbench wordt als cross-platform aangemerkt en hebben we dus op zowel de Apple iPad Air 2 en de HTC Nexus 9 gedraaid. Hou hierbij wel in het achterhoofd dat een benchmark gedraaid op verschillende besturingssystemen niet per se één op één vergelijkbaar is. Het geeft wat ons betreft echter wel een aardige indicatie, vandaar dat we de resultaten hier tonen.

De 64-bit Tegra K1 in de Nexus 9 is iets langzamer dan zijn 32-bit-broertje in de Nvidia Shield Tablet. Let wel, die laatste heeft twee keer zoveel cores, dus de performance per core van de K1 in de Nexus 9 is beduidend beter. Dat is ook duidelijk als je kijkt naar de scores bij Geekbench. Daar doet de iPad Air 2 het echter nog iets beter.  

Benchmarks: GPU-prestaties (GFXBench en 3DMark)

De GPU's op de SoC's in de Apple iPad Air 2 en de HTC Nexus 9 zijn erg krachtig, zoveel is duidelijk. Onscreen is de Nvidia Shield Tablet iets krachtiger, wat op zich niet zo gek is gezien de wat lagere schermresolutie van die tablet. Ook hier lijkt de iPad Air 2 een tikje sneller te zijn.

Accuduur

Om een indicatie te krijgen van de prestaties op het gebied van accuduur, doorlopen alle mobiele apparaten waar mogelijk twee verschillende tests, namelijk een zware en een lichte variant. Bij de zware variant draaien we SunSpider (een JavaScript browserbenchmark) in een loop op de voorgrond, terwijl we op de achtergrond muziek afspelen. Bij de lichte test zetten we de schermhelderheid op 100 cd/m2 en laten we de tablet een film in een loop afspelen. Die laatste is het belangrijkst in onze ervaring. Die komt het meest overeen met een alledaagse belasting. Hiermee bedoelen we uiteraard niet dat iedereen hele dagen films in een loop afspeelt, maar de belasting van deze test op de componenten komt aardig overeen met die van alledaags gebruik.

Bij de Nexus 9 heeft deze test voor de nodige hoofdbrekens gezorgd. In eerste instantie noteerden we daar slechts 194 minuten bij de zware test en 383 minuten bij de videotest. Dat is natuurlijk erg slecht. Nadat we de tablet voorzien hadden van een update, hebben we de tests nog een keer gedraaid. Dat leverde de scores op die je hieronder in de grafieken kunt zien. Met name die bij de licht test, die in onze ervaring het meest overeenkomt met gebruik in de praktijk, resulteert dit in een fors betere score. Bij de zware test is het resultaat nog altijd niet best.

Twee andere zaken met betrekking tot de accu zijn ons verder opgevallen bij de tablet van Google. Ten eerste duurt het heel erg lang om de accu op te laden. Zo langzaam als deze hebben we het nog niet eerder gezien. Het tweede dat ons is opgevallen in de praktijk is de zeer lange stand-by-tijd.

De Apple iPad Air 2 scoort bij deze tests zoals gebruikelijk uitstekend. 

Prijs en alternatieven

Dan de prijs, een niet onbelangrijke overweging bij de aanschaf van een product. De 7-inch Nexus'en waren altijd erg goedkoop voor wat ze te bieden hadden. Deze 9-inch variant is natuurlijk groter, dus duurder. Echt goedkoop is hij met 389 euro voor de 16GB-variant met alleen Wi-Fi niet echt meer. Aangezien dat niet echt overhoudt qua opslagcapaciteit (en je niet kunt uitbreiden), is de 32GB-variant, die 479 euro kost, wat ons betreft het model dat je wil hebben. Doe je daar ook nog eens LTE bij, dan kom je op 559 euro uit.

De prijs van de iPad Air 2 ligt beduidend hoger dan die van de Nexus 9. Voor de 16GB-variant daarvan ben je 499 euro kwijt, 20 euro meer dus dan je betaalt voor een Nexus 9 met 32 GB opslagcapaciteit. De volgende stap bij Apple is 64 GB (32 GB slaat het bedrijf ook bij de iPads over, net zoals het geval was bij de iPhones). Die variant gaat over de toonbank voor 599 euro. Daarvoor heb je een Nexus 9 met 32 GB en LTE. Vind je LTE niet belangrijk voor je tablet, bijvoorbeeld omdat je hem toch alleen maar thuis gebruikt, dan is de Apple hier relatief gezien interessanter. Bij Apple kun je overigens nog verder doorgroeien naar 128 GB, iets wat bij de Nexus 9 niet mogelijk is.

Alternatieven

Als je op zoek gaat naar alternatieven voor de iPad Air 2 en de Nexus 9, dan is het duidelijk dat het grootste gedeelte van de markt zich vrijwel uitsluitend richt op mid-range- en instapmodellen. Kijken we naar de Prijsvergelijker, dan zien we eigenlijk met name Samsung, met Sony en Nvidia als kleinere spelers. De TabPro-lijn van Samsung lijkt er langzaam maar zeker uit te gaan, gebaseerd op de beschikbaarheid van die modellen bij de shops. Hetzelfde lijkt te gelden voor de NotePro's. Samsung richt zich dus kennelijk uitsluitend op de Tab S-lijn, de modellen met de Super Amoled-panelen. Die apparaten (8,4 en 10,5 inch) hebben een resolutie van 2560x1600 pixels, een schermverhouding van 16:10 en zijn voorzien van Samsung's eigen octacore-SoC. Die haalt het qua prestaties net niet bij die in de Apple en HTC, maar het verschil is over het algemeen niet echt groot. Het scherm van de 10,5-inch is erg fraai, maar dat van de 8,4-inch niet echt. Dat maakt de kleinere van de twee wat ons betreft minder interessant als alternatief. De 10,5-inch kost gemiddeld zo'n 480 euro voor de 16GB-variant, wat hem niet echt goedkoop maakt, al is hij wel al vanaf zo'n 420 euro te koop. De opslagcapaciteit is echter wel uitbreidbaar.

De 10,1-inch Sony Xperia Z2 Tablet is met een gemiddelde prijs van zo'n 460 euro ook niet bepaald goedkoop. Die vinden we qua design echter wel fraaier en hij is tevens waterdicht. De schermresolutie is met 1920x1200 niet echt tot de verbeelding sprekend en de Snapdragon 801 haalt het niet bij de SoCs in de Nexus 9 en iPad Air 2. Zeker gezien de prijs zouden we hem niet meteen aanraden.

Nvidia Shield K1 Tablet
Nvidia Shield Tablet

Het interessantste alternatief voor de Nexus 9 en iPad Air 2 is misschien nog wel de 8-inch Nvidia Shield Tablet. Die heeft weliswaar ook een schermresolutie van 1920x1200 pixels, maar kost in de 16GB-uitvoering maar 299 euro. Voor 399 euro heb je de 32GB-variant met 3G. De 32-bit Tegra K1 is erg krachtig en de extra's die Nvidia op deze tablet aanbiedt (met name op het gebied van gaming), maken dit echt een zeer interessant apparaat.

Conclusie

De Apple iPad Air 2 en HTC Nexus 9 zijn op een van de belangrijkste punten van een tablet – het scherm – heel erg aan elkaar gewaagd. De backlight bleeding van het paneel van de Nexus 9 is echter erg slordig. Het paneel in de iPad Air 2 is overall dus de betere. Op het gebied van rekenkracht ontlopen de twee elkaar nauwelijks, in ieder geval niet genoeg om dat ook in de praktijk te merken. Het zijn beide zeer krachtige SoCs die gebruikmaken van een 64-bit-instructieset.

De iPad Air 2 wint het qua behuizing met gemak van de Nexus 9. De bouwkwaliteit van de Nexus 9 is niet wat je verwacht van een high-end tablet. Er ziet wat speling op en het wat forse voorkomen oogt ook niet bepaald luxe. De Nexus 9 biedt dan wel weer net wat meer en modernere aansluitingen, respectievelijk NFC en Bluetooth 4.1.

Qua software is het eigenlijk niet mogelijk om een winnaar aan te wijzen. Dat is echt een persoonlijke overweging, die waarschijnlijk ook voor een deel gebaseerd is op wat je verder nog voor apparaten gebruikt. Heb je al veel spullen van Apple, dan is het logisch om voor een iPad te gaan, omdat die simpelweg beter en eenvoudiger te integreren is. Ben je fan van Android, dan is de keuze voor de Nexus 9 weer een no-brainer. Intrinsiek ontlopen de besturingssystemen elkaar niet bijzonder veel. iOS is weliswaar wat opener geworden met versie 8, maar is nog wel altijd restrictiever dan Android. Op andere vlakken bewegen de twee OS'en wat meer naar elkaar toe. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de afhandeling van notificaties in het lockscreen.

De Nexus 9 is dus over het algemeen duidelijk goedkoper dan de iPad Air 2. Hij overtuigt wat ons betreft echter ook een stuk minder. Als wij zouden moeten kiezen tussen de twee apparaten, dan zouden we voor de Apple iPad Air 2 gaan en dus iets meer uitgeven. Kwaliteit wint het bij ons over het algemeen van prijs. Dat is hier ook weer het geval. De Apple iPad Air 2 verdient dan ook zonder twijfel een Hardware.Info Gold Award. De Nexus 9 laat toch net wat te veel steken vallen om in aanmerking te komen voor eremetaal.


Apple iPad Air 2


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Apple iPad Air 2 16GB Gold

Apple iPad Air 2 16GB Gold

 • Tablet
 • Apple A8X
 • 2 GB
 • 9.7 inch
 • 2048x1536
 • Touchscreen
 • 16 GB
 • 437 gram
 • iOS
Niet verkrijgbaar
Apple iPad Air 2 128GB Gold

Apple iPad Air 2 128GB Gold

 • Tablet
 • Apple A8X
 • 2 GB
 • 9.7 inch
 • 2048x1536
 • Touchscreen
 • 128 GB
 • 437 gram
 • iOS
Niet verkrijgbaar
Apple iPad Air 2 WiFi + Cellular 16GB Gold

Apple iPad Air 2 WiFi + Cellular 16GB Gold

 • Tablet
 • Apple A8X
 • 2 GB
 • 9.7 inch
 • 2048x1536
 • Touchscreen
 • 16 GB
 • 444 gram
 • iOS
Niet verkrijgbaar
Apple iPad Air 2 WiFi + Cellular 16GB Grey

Apple iPad Air 2 WiFi + Cellular 16GB Grey

 • Tablet
 • Apple A8X
 • 2 GB
 • 9.7 inch
 • 2048x1536
 • Touchscreen
 • 16 GB
 • 444 gram
 • iOS
Niet verkrijgbaar
Apple iPad Air 2 WiFi + Cellular 16GB Silver

Apple iPad Air 2 WiFi + Cellular 16GB Silver

 • Tablet
 • Apple A8X
 • 2 GB
 • 9.7 inch
 • 2048x1536
 • Touchscreen
 • 16 GB
 • 444 gram
 • iOS
Niet verkrijgbaar
Apple iPad Air 2 WiFi + Cellular 64GB Gold

Apple iPad Air 2 WiFi + Cellular 64GB Gold

 • Tablet
 • Apple A8X
 • 2 GB
 • 9.7 inch
 • 2048x1536
 • Touchscreen
 • 64 GB
 • 444 gram
 • iOS
Niet verkrijgbaar
Apple iPad Air 2 WiFi + Cellular 64GB Grey

Apple iPad Air 2 WiFi + Cellular 64GB Grey

 • Tablet
 • Apple A8X
 • 2 GB
 • 9.7 inch
 • 2048x1536
 • Touchscreen
 • 64 GB
 • 444 gram
 • iOS
Niet verkrijgbaar
Apple iPad Air 2 WiFi + Cellular 64GB Silver

Apple iPad Air 2 WiFi + Cellular 64GB Silver

 • Tablet
 • Apple A8X
 • 2 GB
 • 9.7 inch
 • 2048x1536
 • Touchscreen
 • 64 GB
 • 444 gram
 • iOS
Niet verkrijgbaar
Apple iPad Air 2 WiFi + Cellular 128GB Gold

Apple iPad Air 2 WiFi + Cellular 128GB Gold

 • Tablet
 • Qwerty
 • Apple A8X
 • 2 GB
 • 9.7 inch
 • 2048x1536
 • Touchscreen
 • PowerVR 6XT
 • 128 GB
 • 450 gram
 • iOS
Niet verkrijgbaar
Apple iPad Air 2 WiFi + Cellular 128GB Grey

Apple iPad Air 2 WiFi + Cellular 128GB Grey

 • Tablet
 • Apple A8X
 • 2 GB
 • 9.7 inch
 • 2048x1536
 • Touchscreen
 • 128 GB
 • 444 gram
 • iOS
Niet verkrijgbaar
Apple iPad Air 2 WiFi + Cellular 128GB Silver

Apple iPad Air 2 WiFi + Cellular 128GB Silver

 • Tablet
 • Apple A8X
 • 2 GB
 • 9.7 inch
 • 2048x1536
 • Touchscreen
 • 128 GB
 • 444 gram
 • iOS
Niet verkrijgbaar
Apple iPad Air 2 WiFi 16GB Grey

Apple iPad Air 2 WiFi 16GB Grey

 • Tablet
 • Apple A8X
 • 2 GB
 • 9.7 inch
 • 2048x1536
 • Touchscreen
 • 16 GB
 • 437 gram
 • iOS
Niet verkrijgbaar
Apple iPad Air 2 WiFi 16GB Silver

Apple iPad Air 2 WiFi 16GB Silver

 • Tablet
 • Apple A8X
 • 2 GB
 • 9.7 inch
 • 2048x1536
 • Touchscreen
 • 16 GB
 • 437 gram
 • iOS
Niet verkrijgbaar
Apple iPad Air 2 WiFi 64GB Gold

Apple iPad Air 2 WiFi 64GB Gold

 • Tablet
 • Apple A8X
 • 2 GB
 • 9.7 inch
 • 2048x1536
 • Touchscreen
 • 64 GB
 • 437 gram
 • iOS
Niet verkrijgbaar
Apple iPad Air 2 WiFi 64GB Grey

Apple iPad Air 2 WiFi 64GB Grey

 • Tablet
 • Apple A8X
 • 2 GB
 • 9.7 inch
 • 2048x1536
 • Touchscreen
 • 64 GB
 • 437 gram
 • iOS
Niet verkrijgbaar
Apple iPad Air 2 WiFi 64GB Silver

Apple iPad Air 2 WiFi 64GB Silver

 • Tablet
 • Apple A8X
 • 2 GB
 • 9.7 inch
 • 2048x1536
 • Touchscreen
 • 64 GB
 • 437 gram
 • iOS
Niet verkrijgbaar
Apple iPad Air 2 WiFi 128GB Grey

Apple iPad Air 2 WiFi 128GB Grey

 • Tablet
 • Apple A8X
 • 2 GB
 • 9.7 inch
 • 2048x1536
 • Touchscreen
 • 128 GB
 • 437 gram
 • iOS
Niet verkrijgbaar
Apple iPad Air 2 WiFi 128GB Silver

Apple iPad Air 2 WiFi 128GB Silver

 • Tablet
 • Apple A8X
 • 2 GB
 • 9.7 inch
 • 2048x1536
 • Touchscreen
 • 128 GB
 • 437 gram
 • iOS
Niet verkrijgbaar
HTC Nexus 9 4G Black

HTC Nexus 9 4G Black

 • Tablet
 • Nvidia Tegra K1 (Denver)
 • 2 GB
 • 8.9 inch
 • 2048x1536
 • Touchscreen
 • 32 GB
 • Android
Niet verkrijgbaar
HTC Nexus 9 4G White

HTC Nexus 9 4G White

 • Tablet
 • Nvidia Tegra K1 (Denver)
 • 2 GB
 • 8.9 inch
 • 2048x1536
 • Touchscreen
 • 32 GB
 • Android
Niet verkrijgbaar
HTC Nexus 9 16GB Black

HTC Nexus 9 16GB Black

 • Tablet
 • Nvidia Tegra K1 (Denver)
 • 2 GB
 • 8.9 inch
 • 2048x1536
 • Touchscreen
 • 16 GB
 • 436 gram
 • Android
Niet verkrijgbaar
HTC Nexus 9 16GB White

HTC Nexus 9 16GB White

 • Tablet
 • Nvidia Tegra K1 (Denver)
 • 2 GB
 • 8.9 inch
 • 2048x1536
 • Touchscreen
 • Nvidia GeForce ULP K1 (GK20A)
 • 16 GB
 • 430 gram
 • Android
Niet verkrijgbaar
HTC Nexus 9 32GB Black

HTC Nexus 9 32GB Black

 • Tablet
 • Nvidia Tegra K1 (Denver)
 • 2 GB
 • 8.9 inch
 • 2048x1536
 • Touchscreen
 • 32 GB
 • 436 gram
 • Android
Niet verkrijgbaar
HTC Nexus 9 32GB White

HTC Nexus 9 32GB White

 • Tablet
 • Nvidia Tegra K1 (Denver)
 • 2 GB
 • 8.9 inch
 • 2048x1536
 • Touchscreen
 • 32 GB
 • 436 gram
 • Android
Niet verkrijgbaar
0
*