Turtle Beach Ear Force Z60 review: ultiem surround

17 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Uiterlijk
  3. 3. Testmethode
  4. 4. Specificaties
  5. 5. Gebruik
  6. 6. Conclusie
  7. 7. Besproken producten
  8. 8. Reacties

Inleiding

Eerder bespraken we al de Z Seven van Turtle Beach, een headset met een zeer uitgebreid repertoire aan mogelijkheden en prestaties, maar een stevig prijskaartje. De Ear Force Z60 van hetzelfde merk is een betaalbaarder en meer uitgekleed model, maar biedt nog steeds veel functionaliteit. Wij zijn ermee aan de slag gegaan.

De Z60 is voorzien van de nieuwe DTS Headphone:X surround techniek, waarmee Turtle Beach op dit moment exclusief producten uitrust. Om dit te bewerkstelligen is een USB geluidskaart meegeleverd met daarop uitgebreide instelmogelijkheden. De Z60 headset kan ook analoog aangesloten worden op bijvoorbeeld een smartphone.

De USB geluidskaart bevindt zich in het snoer waarop draaiwieltjes aanwezig zijn voor het hoofdvolume en het chatvolume. Hiermee is het dus mogelijk om bijvoorbeeld Ventrilo los van het spelvolume te regelen. Ook is er een microfoon dempknop aanwezig en kan een sidetone voor de microfoon aangezet worden, zodat je jezelf hoort spreken. Dit om te voorkomen dat je te hard gaat praten. Daarnaast zijn er drie extra geluidsprofielen aanwezig voor games, films en muziek. Daarmee wordt het geluid op verschillende manieren ruimtelijker gemaakt afhankelijk van het type gebruik. Met deze profielen uitgeschakeld klinkt het geluid het meest neutraal en uitgebalanceerd. Opvallend is dat er voor de microfoon geen volumeregeling aanwezig is.

Turtle Beach Ear Force Z60
Turtle Beach Ear Force Z60

De speakers in de oorschelpen zijn van een extra groot 60mm formaat, waardoor een extra diepe basweergave mogelijk is. De headset zou 20 Hz tot 20,000 kHz weer moeten kunnen geven. Over de weerstand wordt niet gesproken, maar we gaan ervan uit dat dit de standaard 32 Ω betreft. Hij kan met een 4-pins 3,5mm stekker ook analoog aangesloten worden voor gebruik van koptelefoon en microfoon op bijvoorbeeld een smartphone.

Uiterlijk

De headset is solide vormgegeven met grote stevige verstellers in de hoofdband en dikke scharnieren om de oorschelpen plat te draaien. Het gebruikte plastic is voor deze prijsklasse prima, maar voelt niet luxe aan zoals bij de Kingston Hyper X Cloud headset. Dit komt waarschijnlijk door de extra afwerking met een rubber coating bij dat model, maar kan ook komen door het gebruik van duurzamer plastic. De rand van de oorschelpen is versierd met een rode rand en de zijkant is gemaakt van glimmend plastic. Dit rode thema zien we de laatste tijd naast oranje veel terug komen in gaming headsets. Dit type glimmend plastic is zacht en daardoor kwetsbaar voor krassen en vingervlekken, waardoor dergelijke oppervlakken al gauw niet meer mooi glimmen. Het bedieningspaneel in de kabel heeft ook een glimmend oppervlak.

Turtle Beach Ear Force Z60
De oorschelpen kunnen worden platgedraaid

De oorkussens vallen over de oren en zijn bedekt met stof in plaats van leer, waardoor dit model minder snel warm aanvoelt en gaat plakken op de huid. De structuur van het stof is redelijk grof, waardoor je deze wel duidelijker voelt zitten. Het geluid van de headset lekt bijna niet naar buiten. Alleen op een zeer hoog volume is het extern hoorbaar. Door de stevige verstellers is de maat van de headset makkelijk in te stellen en deze klemt niet, waardoor het prima draagcomfort zorgt voor urenlang gameplezier. We komen vaak genoeg headsets in deze prijsklasse tegen die net te veel klemmen en waarvan de verstellers iets te makkelijk zelf verstellen.

Turtle Beach Ear Force Z60
De headset is voorzien van 60mm drivers

De microfoon is afneembaar en erg flexibel, waardoor deze makkelijk in de juist positie gebracht kan worden en afgenomen als deze niet gebruikt wordt. Dat is handig voor de tijd die je op straat doorbrengt, waarvoor de headset ook een analoge aansluiting heeft.

Testmethode

Bij een headset is de geluidsweergave naast het draagcomfort de belangrijkste eigenschap. In iedere oorschelp is een speaker verwerkt die zowel de lage, midden als hoge tonen tegelijk moet weergeven. Dat betekent dat er een goede balans gevonden moet worden in de weergave van laag, midden en hoog. Een speaker van een stereo-installatie beschikt hiervoor vaak in ieder geval over twee speakers, waarmee eenvoudiger hoge en lage tonen gelijktijdig goed kunnen worden weergegeven. Bij headsets moeten eerder compromissen gesloten worden, zeker in lagere prijsklassen zoals rond de 70 euro. In een hogere prijsklasse is er meer mogelijk met duurdere componenten, maar niet iedereen wil meer dan 100 of zelfs 200 euro voor een headset neertellen.

Dat is dan ook het voornaamste onderscheid tussen de lage prijsklasse en duurdere modellen: een duidelijk compromis in de verdeling van de tonen. Zo zal een headset met een zeer sprekende basweergave in de regel minder detail laten horen in de midden en hoge tonen. Tegenovergesteld werkt dat net zo. Een headset met een sprankelend midden en hoog, mist vaak volume in de lage tonen.

Bij het testen van headsets maken we gebruik van een referentie-exemplaar waarvan we de geluidsweergave zeer goed kennen. De desbetreffende Thrustmaster Y250-C heeft een mooie uitgebalanceerde geluidsweergave, waarmee we al veel headsets hebben vergeleken. Zo kunnen we duidelijk de plaatsing van een geteste headset bepalen. Heeft deze veel of weinig bas en komen de midden- en hoge tonen wel goed naar voren? Daarop geven we antwoord in onze testresultaten voor zowel de microfoon als de geluidsweergave.

Bas, midden- en hoge tonen geven we referentiescores. Een score van nul geeft aan dat de geluidsweergave op die toonhoogten hetzelfde is als van het referentie-exemplaar en dus mooi uitgebalanceerd. Een headset met alleen maar plussen heeft een over de gehele linie betere, gebalanceerde weergave dan ons referentie-exemplaar en bevindt zich veelal in een hogere prijsklasse. Een getal in de plus, tot maximaal twee punten, betekent een duidelijker weergave. Meestal heeft een krachtiger weergave van de bastonen, waarvoor in de plus wordt beoordeeld, het gevolg dat midden- en hoge tonen minder aanwezig zijn. Daarvoor hebben we in de tabel ook scores tot maximaal min twee gegeven om aan te geven dat bepaalde tonen ondervertegenwoordigd zijn. Andersom werkt dit net zo. Ook is de geluidsweergave van de microfoon belangrijk. Daarbij kijken we naar het ruisniveau in de opname en de helderheid van de stem. De testresultaten voor de bas midden en hoge tonen en de microfoon zijn terug te vinden bij de geteste producten op onze website en worden tevens gedeeltelijk meegenomen in dit artikel.

Specificaties

Algemeen
 
MerkTurtle Beach
ProductnaamEar Force Z60
ProductcodeTBS-6020-Z60
DetailsProductinfo
Specificaties
Type koptelefoonOver-ear
Type draagbandHeadband
Afmeting - Hoogte20 cm
Afmeting - Breedte19.2 cm
Afmeting - Diepte8.6 cm
Gewicht266 gram
KleurZwart/Rood
Lengte snoer2.2 m
Impedantie32 Ω
Aantal kanalen2 kanaals
Virtueel surroundDTS Headphone:X
Frequentiebereik - Laag20 Hz
Frequentiebereik - Hoog20 kHz
Diameter speakers60 mm
Draadloos
Ruisonderdrukkende koptelefoon
Open/gesloten oorschelpenGesloten
Microfoon
Microfoon geïntegreerd
Type microfoonLoskoppelbaar
Microfoon in koord
Microfoon op boom
Stereo/Mono microfoonMono
Aansluitingen / Knoppen
S/PDIF ingang
3,5 mm jack
6,3 mm jack
USB
Volume regelaar
Mute schakelaar microfoon
Overige
Garantie2 jaar
Frequentierespons en geluidsvervorming
20-16000Hz standaardafwijking6.99 dB
20-200Hz standaardafwijking1.88 dB
200-4000Hz standaardafwijking5.61 dB
4000-16000hz standaardafwijking3.51 dB
20-16000Hz THD+N gemiddeld0.49 %
20-200Hz THD+N gemiddeld0.49 %
200-4000Hz THD+N gemiddeld0.5 %
4000-16000Hz THD+N gemiddeld0.46 %
20-16000Hz THD+N hoogst2.44 %
20-200Hz THD+N hoogst1.06 %
200-4000Hz THD+N hoogst2.44 %
4000-16000Hz THD+N hoogst0.82 %
Merkbare dip bij 4KHz
Beoordeling
Draagcomfort8
Uiterlijk/Design/Constructiekwaliteit8
Geluidskwaliteit muziek7
Geluidskwaliteit games9
Geluidskwaliteit films8.5
Geluidskwaliteit spraak7
Demping omgevingsgeluidGemiddeld
Geluidskwaliteit microfoon
Kwaliteit microfoon7.5
Microfoon opnamevolumeNormaal
Microfoon ruisniveauWeinig
Microfoon helderheidHelder
Analoge test
Basweergave -2 tot +2+1
Middenweergave -2 tot +2-1
Hoogweergave -2 tot +2-0,5
Basweergave <€80 -2 tot +2+0,5
Middenweergave <€80 -2 tot +2-1
Hoogweergave <€80 -2 tot +2-2

Gebruik

Een bijzondere karakteristiek van deze headset is dat de geluidsweergave, wanneer analoog aangesloten, voorzien is van een indrukwekkend baseffect. Deze drukt de midden en hoge tonen overigens wel duidelijk weg. Bij het spelen van games komt deze zware bas goed van pas. Aangesloten op de USB-geluidskaart is het geluid veel beter uitgebalanceerd, waarbij midden en hoge tonen beter tot hun recht komen. Het grote basbereik van de Turtle Beach Ear Force Z60 wordt op deze manier beperkt op de juiste momenten en gebruikt wanneer het goed van pas komt. Wanneer surround en de gamemodus ingeschakeld zijn, wordt de diepe bas toegepast, waardoor het ervaren van explosies een veel grotere sensatie geeft. We merken overigens geen oversturing in de bas response, wat nog wel eens voor kan komen bij een overdreven bas.

Turtle Beach Ear Force Z60
De USB geluidskaart in het snoer met DTS Headphone:X

Een nadeel van deze toepassing is alleen dat de headset niet goed klinkt als je hem aansluit op een smartphone. De lage tonen zijn indrukwekkend, maar midden en hoge tonen worden weggedrukt. Hierdoor kunnen wij de Z60 niet aanraden voor mobiel gebruik als je op zoek bent naar een mooi uitgebalanceerde geluidsweergave.

Aangesloten op de USB geluidskaart is de geluidsweergave zoals gezegd meer uitgebalanceerd, maar worden de midden en hoge tonen iets meer weggedrukt dan bij ons referentie-headset. De aanwezige DTS Headphone X surround techniek werkt erg goed in games en de plaatsing van tegenstanders en teamgenoten om je heen is op basis van het geluid goed te bepalen. Zelfs zo goed dat we ervan overtuigd zijn dat dit minstens zo goed werkt als bij Creative Soundblaster Tactic3D headsets, zo niet beter.

Turtle Beach Ear Force Z60
De microfoon mét.....

In de opname van de microfoon hebben de lage tonen de overhand, waardoor het geluid warm klinkt. Er is daarnaast een lichte ruis hoorbaar in de opname die verder niet storend is. Wel is de microfoon gevoelig voor blaasgeluiden. De sidetone van de microfoon die uitgeschakeld kan worden werkt goed en maakt al snel duidelijk wanneer je te hard praat. Een handige extra functie is dat het chatvolume van bijvoorbeeld Ventrilo apart geregeld kan worden, daarvoor is een apart kanaal aanwezig in de USB geluidskaart. Ook is chatboost ingebouwd, wat bij een hoog volume van het spel de chat ook een kleine boost geeft, zodat je teamgenoten goed kunt blijven verstaan. Vreemd is dat er geen aparte volumeregelaar voor de microfoon zelf aanwezig is.

Turtle Beach Ear Force Z60
.......en zonder rubber randje

Conclusie

Als gameheadset is de Z60 een uitstekende keuze, zeker gezien de goede surroundweergave. Ook de basweergave is erg indrukwekkend bij games. Voor muziek missen we wat definitie in de midden en hoge tonen. Als je een headset voornamelijk voor dat doeleinde gaat gebruiken, kun je beter een andere kiezen, bijvoorbeeld de Kingston Hyper X Cloud. Die is niet voorzien van surround-weergave, maar produceert een indrukwekkend geluid en heeft een uitgebreid pakket aan accessoires. Beide producten kosten ongeveer evenveel. De gemiddelde prijs van 91 euro is de Turtle Beach Ear Force Z60 in ieder geval waard en daarom voorzien wij hem ook van een Hardware.Info Silver Award.

Turtle Beach Ear Force Z60
Turtle Beach Ear Force Z60
 


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Silver Award Turtle Beach Ear Force Z60

Turtle Beach Ear Force Z60

  • Over-ear
  • 2 kanaals
Niet verkrijgbaar
0
*