103 12cm casefans review: koel systeem, gelukkig systeem

60 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Nieuwe testmethode
 3. 3. Lagers
 4. 4. 103 modellen
 5. 5. Testresultaten: de beste koelende casefans
 6. 6. Testresultaten: de stilste casefans
 7. 7. Testresultaten: de meest efficiëntie casefans
 8. 8. Testresultaten: beste budget exemplaren
 9. 9. Conclusie
 10. 10. Besproken producten
 11. 11. Reacties

Inleiding

Als je een casefan zoekt, heb je een onvoorstelbaar aantal keuzes. Om in ieder geval een begin te maken met orde scheppen, hebben maar liefst 103 12cm-fans getest, met een compleet vernieuwde testmethode.

De casefan is misschien wel het simpelste onderdeel van je PC: de enige functie die het onderdeel heeft is lucht van de ene naar de andere kant blazen en dan het liefst zo veel mogelijk terwijl er zo weinig mogelijk geluid wordt geproduceerd. Doordat in principe slechts deze twee aspecten van belang zijn, zou je denken dat het kiezen van de juiste casefan eenvoudig is. Helaas, de praktijk is weerbarstiger. Allereerst omdat fabrikanten vaak creatief met hun specificaties om gaan: de opgegeven waardes voor de lucht die verplaatst kan worden (de airflow) en de geluidsproductie wordt geregeld op een creatieve manier bepaald. Daar komt nog bij dat een casefan die normaal veel airflow kan produceren op dat vlak kan tegenvallen zodra hij op een radiator of CPU-koeler wordt geschroefd, wat weer alles te maken heeft met de statische druk. Daar komt nog bij dat de in casefans gebruikte lagers kwalitatief duidelijk verschillen, wat weer een effect heeft op de te verwachten levensduur. En bij luxe PC-behuizingen met een raampje is het uiterlijk van casefans ook belangrijk.

Nieuwe testmethode

Het is lang geleden dat we op Hardware.Info een casefan test hebben gepubliceerd en dat heeft alles te maken met het feit dat casefans – hoe simpel de producten op het eerste oog ook lijken te zijn – moeilijk goed te testen zijn. Sterker nog: wil je het helemaal goed doen, dan heb je voor minimaal € 100.000 aan testapparatuur nodig. En helaas, dat zit er voor ons en andere publicaties niet in. Met creatief denken en input van diverse professionals hebben we echter een semi-professionele testmethode ontwikkeld waarmee we ook een goed beeld kunnen scheppen van de werking van de fans.

Onze nieuwe testmethode bestaat uit een lange buis – circa twee meter lang – met een doorsnede van exact 12 centimeter. Aan het eind van deze buis plaatsen we de casefan, die we naar buiten laten blazen. Halverwege hebben we de buis compleet gevuld met rietjes, zodat die een soort honingraatstructuur vormen. En dat is niet zonder reden: de rietjes zorgen ervoor dat de door de buis aangezogen lucht wordt “rechtgetrokken” en dus dat de luchtsnelheid tussen de rietjes en ventilator op alle punten in de doorsnede van de buis even hoog is. Halverwege de rietjes en de fan hebben we een luchtsnelheidsmeter geplaatst, een zogenaamde anemometer. Doordat de luchtsnelheid over de gehele oppervlakte (vrijwel) identiek is, kunnen we daarna de luchtverplaatsing bepalen door de snelheid te vermenigvuldigen met de oppervlakte (π x r²). In nette SI-eenheden kom je dan uit op een waarde in m³ per seconde, maar dat hebben we weer omgerekend naar cubic feet per minute, ofwel de bij casefans veel gebruikte CFM-waarde.

Statische druk kunnen we helaas niet meten. Statische druk is echter van belang om te weten of de toegenomen luchtweerstand deze niet te veel afremt wanneer je een casefan op een CPU-koeler of radiator plaatst. En hoewel we de statische druk an sich dus niet kunnen meten, kunnen we wel de resterende airflow meten wanneer we de fan op een radiator plaatsen. Daartoe hebben we alle casefans op de radiator van een Corsair H80 waterkoelset geplaatst.

Al deze metingen hebben we gedaan met de fans ingesteld op hoge draaisnelheid (12V spanning) en lage draaisnelheid (7V spanning). Bij beide spanningen hebben we ook de geluidsproductie van de casefans bepaald. Dat hebben we traditiegetrouw gedaan in onze geluidsdichte box, waarbij we de fan nu in een stuk schuim plaatsen, zodat er geen extra trillingen ontstaan.

Efficiëntie

Airflow en geluidsproductie zijn van nature tegenpolen: hoe meer lucht er wordt verplaatst, hoe meer dat gepaard zal gaan met extra geluidsproductie. Misschien wel het meest interessant is dan ook wat we maar noemen de efficiëntie van de casefans: de verhouding tussen beide zaken.

In onze eerdere casefan-tests berekenden we altijd een gekunstelde “CFM per DB”. Hoewel het delen van beide grootheden op elkaar geen enkele wetenschappelijke grondslag heeft, gaf het op zijn minst een goed beeld. Deze keer zijn we een stap verder gegaan en hebben we in onze geluidsdichte box bepaald met welk voltage de fans 30 dB(A) geluid produceren. Deze waarde van 30 dB(A) is niet lukraak gekozen: gemeten op 10 centimeter is het de grens waarop geluid net wel of net niet hoorbaar is wanneer waargenomen op normale afstand.

Een klein aantal fans is zo stil dat ze zelfs met 12V ingangsspanning minder dan 30 dB(A) produceren. Om deze fans toch in de efficiëntie grafieken op te nemen, laten we deze dan op volle snelheid werken.

Lagers

Onze testresultaten, die alle terug te vinden zijn in deze megatabel, zullen je goed op weg moeten helpen met het vinden van de juiste ventilator. Maar er is meer. Eén van de belangrijkste zaken is het type lager dat is gebruikt.

Het meest gebruikt want goedkoopst om te produceren is een glijlager (oftewel sleeve bearing). De as van de ventilator glijdt in de lager, waarbij in de regel nog iets van smering wordt toegepast. Het voordeel van een glijlager, naast het feit dat dergelijke fans over het algemeen relatief goedkoop zijn, is de stille werking. De verwachte levensduur is daarentegen het kortst, zeker wanneer de fans niet verticaal geplaatst worden.

Een ander veelgebruikt lagertype is een kogellager (oftewel ball bearing), waarbij zoals de naam al aangeeft kogeltjes geplaatst zijn tussen de as en de boring. Kogellagers hebben een langere levensduur, maar produceren meestal wel wat meer geluid.

Bij casefans komen we steeds vaker wat meer exotische types lager tegen, die het beste van twee werelden moeten bieden. Een rifle bearing is afgeleid van een glijlager, maar hierbij zijn er groeven in de as, waardoor de gebruikte smering als het ware constant wordt rondgepompt door het lager. Het verlengt de levensduur en maakt de werking nog stiller. Een hydraulic bearing is daar vergelijkbaar mee en in feite ook een verbeterd glijlager. Bij een Fluid Dynamic Bearing is er geen direct contact tussen as en boring en zit daar een vloeistof tussen. Een échte FDB fan zou zowel qua levensduur als geluidsproductie extreem goed moeten presteren, maar het is een duur type lager. Helaas komt het nog wel eens voor dat fabrikanten beweren dat een fan van het FDB type is, maar dat er eigenlijk een rifle bearing in zit. We hebben dat voor deze test overigens niet bij 103 casefans kunnen controleren. Bij een goedkope fan met FDB op de doos mag je echter achterdochtig zijn.

Tenslotte zijn er nog diverse magnetische bearings, zoals Enermax’s twister lager en de vergelijkbaar BOL (Barometric Oil-Less) van zustermerk Lepa. Hierbij zorgen magneten ervoor dat dan het lager in het midden van de boring gepositioneerd wordt. Ook deze zijn qua levensduur erg goed en hebben – sowieso in het geval van Enermax – het voordeel dat je de ventilator eenvoudig uit zijn bracket kunt trekken om hem schoon te maken, iets wat bij andere lagers niet mogelijk is.

Ten slotte geven sommige fabrikanten de bearing nog eigen namen. Zo is Noctua’s “SSO” lager een verbeterde sleeve bearing, ruwweg dezelfde categorie als rifle en hydraulic bearings dus. “SSO2” is juist een fluid dynamic bearing.

Geluid beperken

Iets anders waar je op moet letten is de aansluiting van de ventilator. In feite zijn er twee smaken: een 3-pin connector, of een 4-pin connector bij zogenaamde PWM fans. Bij exemplaren met een 3-pin connector wordt de snelheid enkel door het voltage geregeld. Bij PWM-fans kan een moederbord door het geven van pulsen van variabele breedte de snelheid van een fan nauwkeuriger regelen. Let wel, vaak heeft een moederbord slechts een beperkt aantal PWM-aansluitingen en zeker vroeger kwam het nog wel eens voor dat er 4-pins connectors op moederborden zaten waarbij de vierde pin helemaal niet aangesloten was. Gelukkig kun je PWM-fans ook prima met voltage regelen. Wie de ventilators op een fancontroller aansluit gaat dat sowieso doen en kan dus net zo goed voor een goedkoper, niet-PWM exemplaar kiezen. Bij sommige fans wordt een fan-controller meegeleverd: soms in de vorm van een simpele weerstand, soms in de vorm van een instelbare weerstand (potmeter).

Een paar jaar geleden was het nog bijzonder, tegenwoordig eerder regel dan uitzondering: casefans met een rubberen ophanging. Ook dit hebben we in de tabel duidelijk vermeld. Door rubberen ophanging is er (vrijwel) geen kans op extra geluidsproductie door resonantie. Toch is het vaak meer marketing dan wat anders: door de lage snelheid waarop fans in de praktijk draaien is dit effect sowieso zelden.

Het oog wil ten slotte ook wat. Daarom maken meer en meer fabrikanten er werk van om hun fans er goed uit te laten zien. Dat kan variëren van bijzondere kleurstellingen (waarbij je bij verschillende merken ruime keuze hebt) tot bijzondere verlichting.

103 modellen

Voor deze test hebben we alle op de Benelux-markt aanwezige fabrikanten van casefans aangeschreven. Uiteindelijk kregen we 103 verschillende modellen toegestuurd. We hebben ons voor deze test enkel gericht op 120mm exemplaren. Het gaat te ver om alle fans één voor één te bespreken, voornamelijk ook omdat de meeste fans op de in de tabel opgegeven specificaties na geen bijzondere eigenschappen hebben. Een aantal lichten we er graag even uit.

Een aantal fabrikanten biedt hun fans in uiteenlopende kleurschakeringen aan. Zeker bij Bitfenix zijn de door ons geteste fans in uiteenlopende kleuren verkrijgbaar. Corsair lost dat op een andere manier op: bij de AF120 en SP120 fans zonder LED-verlichting wordt een rode, blauwe en witte rand geleverd, zodat je het uiterlijk helemaal kunt afstemmen op je moederbord en overige kastinhoud.

Bitfenix Spectre Pro Led 120mm Red
Bitfenix casefans zijn verkrijgbaar in alle denkbare kleurstellingen

Corsair Air Series SP120 PWM High Pressure
Corsair bundelt haar fans met een blauwe, witte en rode ring. Voor elk wat wils!

Diverse fans hebben LED-verlichting, wat we ook aangeven in de tabel. Bij deze modellen hebben we online ook een extra foto geplaatst waarbij je de verlichting in werking ziet. Vermeldenswaardig is de Enermax T.B.Vegas Quad, die met vier verschillende kleuren LED’s een zeer bijzonder effect genereert.

Enermax T.B.Vegas Quad 120mm
Veel hipper dan de verlichting van de Enermax T.B.Vegas Quad vind je het niet!

Eén van de geteste SilverStone fans is een zogenaamd Air Penetrator model. Deze zijn zo ontwikkeld dat de luchtstroom vrijwel kaarsrecht naar voren gaat in plaats van dat deze uitwaaiert. SilverStone gebruikt deze fans zelf bijvoorbeeld bij haar Raven- en andere behuizingen waar het systeem gekanteld in wordt geplaatst en de gehele onderkant is voorzien van fans. Hierdoor wordt een zeer strakke luchtstroom gerealiseerd. Wanneer je slechts een enkele intake fan hebt, is het juist minder voordelig. Bij de FM121B levert SilverStone een 3,5” fan-controller mee. Handig voor wanneer je behuizing die niet heeft, je geen losse fancontroller wil aanschaffen, maar de draaisnelheid wel handmatig wil kunnen aanpassen.

SilverStone Air Penetrator White 120mm
De Silverstone Air Penerator fans hebben een vrijwel kaarsrechte luchtstroom

Testresultaten: de beste koelende casefans

Overklokkers zullen in de regel op zoek zijn naar de meest krachtige fans om op die manier een zo goed mogelijke koeling te bewerkstelligen. In dat geval is onze meting met de fan geplaatst op een radiator het meest interessant. In onderstaande grafiek vind je de Top 16 van de beste presterende casefans in deze test. De industriële versie van de Noctua NF-F12 weet de meeste airflow door de radiator te blazen, op de voet gevolgd door de Scythe Ultra Kaze 3000rpm. Let wel: beide fans maken een geluid dat lijkt op dat van een straaljager: 66 dB(A) bij Noctua, 63 dB(A) bij Scythe. De Scythe is de helft goedkoper, maar de Noctua is meer gevalideerd voor industrieel gebruik en – hier moeten we de fabrikant maar even geloven – beter bestand tegen extreme omstandigheden. De SilverStone FM121B en Scythe Grand Flex 2400rpm vinden we op de derde en vierde plek, maar ook deze fans komen rond de 60 dB(A) op hoogste snelheid. Qua bearing zijn deze twee met een ball bearing bij de FM121B en FDB bij de Grand Flex wel wat beter.Maar ook de andere fans die in zeg de top 16 van onderstaande staan zijn zeker de het overwegen waard wanneer je een fan met een zo goed mogelijke koeling zoekt.

Klik hier voor een vergelijkingstabel van de top 16 casefans met hoogste airflow op 12V met gekoppelde radiator.

In onderstaande tweede grafiek vind je de geluidsproductie van deze top 16. De Enermax Twister Pressure, Enermax T.B. Vegas Quad en Be Quiet Shadow Wings SW1 High-Speed wisten de top 16 qua luchtverplaatsing te bereiken met een geluidsproductie onder of rond de 45 dB(A).

Scythe Ultra Kaze 120mm 3000rpm High PressureSilverStone FM121B 120mm White
Zo goed mogelijke koelprestaties voor je CPU-koeler of waterkoeling? De Scythe Ultra Kaze en SilverStone FM121B produceren extreem veel airflow, maar zijn ook extreem luidruchtig.

Ter volledigheid vind je hieronder de resultaten van luchtverplaasting bij 12V met radiator van alle 103 geteste casefans: 

Testresultaten: de stilste casefans

Wie een zo stil mogelijke fan zoekt, komt uit bij het andere eind van het spectrum. In onderstaande grafiek vind je de volgens onze metingen 16 stilste casefans wanneer ingesteld op 7V. De stilste is de Scythe Slip Stream 500 rpm met een meting van 17,4 dB(A), de Gelid Silent 12 sluit de top 15 af met 21,8 dB(A). Dit is allemaal even onhoorbaar voor het menselijk oor.

Klik hier voor een vergelijkingstabel van de top 16 stilste casefans.

Van de top 16 weet de Noiseblocker M12-PS met afstand de meeste airflow te genereren: 24 cfm meten we nog. Wanneer we kijken naar de 7V meting met radiator is het echter juist de Be Quiet! Pure Wings 2 die van deze 16 de koppositie pakt, al zijn de Noiseblocker M12-2 en Noiseblocker NB-eLoop 1300rpm vrijwel even goed. Mede vanwege de ball bearing zijn de Noiseblockers wel wat duurder dan de Be Quiet! die van een rifle bearing is voorzien.

Be quiet! Pure Wings 2 120mmNoiseblocker NB-Multiframe M12-2
Van de vijftien stilste fans bieden de Be Quiet! Pure Wings 2 en Noiseblocker M12-2 de beste airflow

Ter volledigheid vind je hier de geluidsproductie op 7V van alle 103 geteste casefans:

Testresultaten: de meest efficiëntie casefans

Met belangrijkst voor de meeste doeleinden is natuurlijk de combinatie van airflow en geluid. In onderstaande grafiek staat de top 16 casefans die de meeste airflow produceren (afgesteld op 30 dB(A) geluid op 10 centimeter). De Enermax Twister Pressure en Noiseblocker NB-eLoop 1300rpm pakken de koppositie met waardes rond de 30 cfm. De Enermax T.B.Vegas Quad en Noiseblocker NB-eLoop 1500rpm komen daar vlak achteraan, met de Corsair SP120 PWM Quiet HSP op de vijfde plek. Opvallend: de gehele top vijf kost gemiddeld tussen de 15 en 20 euro. Ook hier geldt: bekijk vooral de rest van de top 16 ook: het kan prima zijn dat één van deze fans qua prijs, kleurstelling of merk beter bij je past.

Klik hier voor een vergelijkingstabel van de top 16 meest efficiënte casefans.

Enermax Twister Pressure 120mmNoiseblocker NB-eLoop 120mm 1300rpm
Enermax T.B.Vegas Quad 120mmNoiseblocker NB-eLoop 120mm 1500rpm
De Enermax Twister Pressure, Noiseblocker NB-eLoop 1300rpm, Enermax T.B.Vegas Quad en Noiseblocker NB-eLoop 1500rpm zijn volgens onze efficiëntietest de beste casefans: bij 30 dB(A) produceren ze de meeste airflow.

Ter volledigheid vind je in deze tweede grafiek het resultaat van alle 103 geteste casefans:

Testresultaten: beste budget exemplaren

Voor wie liever wat minder geld uitgeeft, hebben we in onderstaande efficiëntie grafiek enkel casefans met op het moment van schrijven een gemiddelde prijs van € 12,50 of lager opgenomen. In dit prijssegment vinden we zoals te verwachten veel sleeve of “verbeterde sleeve” bearings (zoals rigle of hydraulic). Een aantal fabrikanten heeft in dit prijssegment ook fluid dynamic fans, maar daarbij moet je erg achterdochtig zijn. Onder andere van de goedkopere Arctic en Thermalright fans die je in grafiek ziet staan is door andere testlabs ooit al eens bewezen dat het in werkelijkheid al dan niet verbeterde glijlagers zijn. Maar goed, voor deze prijs mag je ook weinig anders verwachten.

De meeste airflow in deze categorie wordt gegenereerd door de Scythe Slip Stream 1200rpm en Scythe Glide Stream 1200rpm fans, op de voet gevolgd door de Arctic F12 PWM en Noiseblocker BlackSilent XL-1. Mede door de ball bearing is die laatste het duurste van het stel. In de top 16 is de Arctic de enige PWM-fan.

Klik hier voor een vergelijkingstabel met deze 35 budget casefans.

Scythe Slip Stream 120mm 1200rpmArctic F12 PWM
Weinig uitgeven en toch goede prestaties. Kijk dan bijvoorbeeld naar de Scythe Slip Stream 120mm 1200rpm en Arctic F12 PWM.

Conclusie

Zoveel mensen, zoveel wensen, kijk vooral in de grote vergelijkingstabel of de op de voorgaande pagina's gelinkte kleinere tabellen om de voor jou beste fans te zoeken.

Wie als overklokker zo goed mogelijke koeling wenst raden we primair de Scythe Ultra Kaze en SilverStone FM121B aan. De industriële Noctua fan is wat duur voor consumentengebruik. Voor wie een zo stil mogelijk fan zoekt is de Be Quiet! Pure Wings 2 een goede en betaalbare keuze. Heb je liever een fan met kogellager, dan zijn de Noiseblocker M12-2 en (de wat ons betreft veel mooiere) NB-eLoop 1300rpm het overwegen waard.

Voor wie een all-round casefan zoekt, is onze efficiëntie test het meest interessant. De Enermax Twister Pressure, Noiseblocker NB-eLoop 1300rpm, Enermax T.B.Vegas Quad en Noiseblocker NB-eLoop 1500rpm zijn op dit vlak de grote winnaars.

Geef je liever wat minder geld uit; dan is de Scythe Slip Stream 120mm 1200rpm een goede keuze of anders de Arctic F12 wanneer je een PWM-fan wil. Uiteraard maken deze goedkope modellen wel “gewoon” gebruik van glijlagers.


Enermax Twister Pressure
Noiseblocker NB-eLoop 1300rpm
Enermax T.B.Vegas Quad
Noiseblocker NB-eLoop 1500rpm


Scythe Ultra Kaze
SilverStone FM121B
Be Quiet! Pure Wings 2
Noiseblocker M12-2


Scythe Slip Stream 120mm 1200rpm
Arctic F12 PWM


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Aerocool Dead Silence 120mm Blue

Aerocool Dead Silence 120mm Blue

 • 120 mm
 • 1200 rpm

13,94 €

3 winkels
Aerocool Dead Silence 120mm White

Aerocool Dead Silence 120mm White

 • 120 mm
 • 1200 rpm
Niet verkrijgbaar
Akasa Piranha PWM 120mm

Akasa Piranha PWM 120mm

 • 120 mm
 • 1900 rpm
Niet verkrijgbaar
Akasa Slimfan 120mm

Akasa Slimfan 120mm

 • 120 mm
 • 1600 rpm

12,19 €

1 winkel
Antec TrueQuiet 120mm

Antec TrueQuiet 120mm

 • 120 mm
 • 1000 rpm

13,91 €

2 winkels
Antec TrueQuiet Pro 120mm

Antec TrueQuiet Pro 120mm

 • 120 mm
 • 1200 rpm
Niet verkrijgbaar
Arctic F12 120mm

Arctic F12 120mm

 • 120 mm
 • 1350 rpm

4,90 €

6 winkels
Bronze Award Arctic F12 PWM

Arctic F12 PWM

 • 120 mm
 • 1350 rpm

8,48 €

8 winkels
Silver Award Be quiet! Pure Wings 2 120mm

Be quiet! Pure Wings 2 120mm

 • 120 mm
 • 1500 rpm

11,94 €

10 winkels
Be quiet! Shadow Wings SW1 120mm High-Speed

Be quiet! Shadow Wings SW1 120mm High-Speed

 • 120 mm
 • 2200 rpm

15,66 €

1 winkel
Excellent Be quiet! Shadow Wings SW1 120mm PWM

Be quiet! Shadow Wings SW1 120mm PWM

 • 120 mm
 • 1500 rpm

20,35 €

1 winkel
Be quiet! Silent Wings 2 PWM 120mm

Be quiet! Silent Wings 2 PWM 120mm

 • 120 mm
 • 1500 rpm
Niet verkrijgbaar
Bitfenix Spectre Pro All White Led 120mm

Bitfenix Spectre Pro All White Led 120mm

 • 120 mm
 • 1200 rpm

16,40 €

1 winkel
Bitfenix Spectre Pro Led 120mm Red

Bitfenix Spectre Pro Led 120mm Red

 • 120 mm
 • 1200 rpm

15,57 €

2 winkels
Cooler Master Silencio FP 120 3PIN

Cooler Master Silencio FP 120 3PIN

 • 120 mm
 • 1200 rpm

13,25 €

4 winkels
Cooler Master Silencio FP 120 PWM

Cooler Master Silencio FP 120 PWM

 • 120 mm
 • 1400 rpm

11,95 €

4 winkels
Cooltek Silent Fan 120mm

Cooltek Silent Fan 120mm

 • 120 mm
 • 1200 rpm

7,94 €

3 winkels
Cooltek Silent Fan 120mm Blue Led

Cooltek Silent Fan 120mm Blue Led

 • 120 mm
 • 1200 rpm

8,99 €

1 winkel
Cooltek Silent Fan 120mm PWM

Cooltek Silent Fan 120mm PWM

 • 120 mm
 • 1500 rpm

9,94 €

4 winkels
Cooltek Silent Fan 120mm PWM Low

Cooltek Silent Fan 120mm PWM Low

 • 120 mm
 • 1200 rpm

9,94 €

1 winkel
Cooltek Silent Fan LED 120mm Green

Cooltek Silent Fan LED 120mm Green

 • 120 mm
 • 1200 rpm

8,98 €

3 winkels
Cooltek Silent Fan LED 120mm Red

Cooltek Silent Fan LED 120mm Red

 • 120 mm
 • 1200 rpm

9,94 €

1 winkel
Corsair AF120 LED Blue Quiet Edition

Corsair AF120 LED Blue Quiet Edition

 • 120 mm
 • 1500 rpm

14,94 €

6 winkels
Corsair AF120 Performance Edition High Airflow 120mm

Corsair AF120 Performance Edition High Airflow 120mm

 • 120 mm
 • 1650 rpm

19,94 €

3 winkels
Corsair AF120 Quiet Edition High Airflow 120mm

Corsair AF120 Quiet Edition High Airflow 120mm

 • 120 mm
 • 1100 rpm

19,00 €

4 winkels
Corsair Air Series SP120 PWM High Pressure

Corsair Air Series SP120 PWM High Pressure

 • 120 mm
 • 2350 rpm

23,95 €

1 winkel
Corsair Air Series SP120 Red LED

Corsair Air Series SP120 Red LED

 • 120 mm
 • 1550 rpm

13,94 €

5 winkels
Corsair SP120 PWM Quiet Edition High Static Pressure Fan

Corsair SP120 PWM Quiet Edition High Static Pressure Fan

 • 120 mm
 • 1450 rpm

29,03 €

2 winkels
DeepCool Gamer Storm GS120 120mm

DeepCool Gamer Storm GS120 120mm

 • 120 mm
 • 1800 rpm
Niet verkrijgbaar
DeepCool UF120R 120mm

DeepCool UF120R 120mm

 • 120 mm
 • 1500 rpm
Niet verkrijgbaar
Enermax Magma Advance 120mm

Enermax Magma Advance 120mm

 • 120 mm
 • 1800 rpm

7,49 €

5 winkels
Enermax T.B.Apollish 120mm Red

Enermax T.B.Apollish 120mm Red

 • 120 mm
 • 900 rpm

9,18 €

1 winkel
Enermax T.B.Silence PWM 120mm

Enermax T.B.Silence PWM 120mm

 • 120 mm
 • 1500 rpm

18,20 €

2 winkels
Enermax T.B.Silence UCTB12 120mm

Enermax T.B.Silence UCTB12 120mm

 • 120 mm
 • 900 rpm

10,83 €

3 winkels
Enermax T.B.Silence VR 120mm

Enermax T.B.Silence VR 120mm

 • 120 mm
 • 1500 rpm
Niet verkrijgbaar
Gold Award Enermax T.B.Vegas Quad 120mm

Enermax T.B.Vegas Quad 120mm

 • 120 mm
 • 1800 rpm
Niet verkrijgbaar
Enermax T.B.Vegas Single 120mm Blue

Enermax T.B.Vegas Single 120mm Blue

 • 120 mm
 • 1800 rpm
Niet verkrijgbaar
Excellent Enermax Twister Cluster Advance 120mm

Enermax Twister Cluster Advance 120mm

 • 120 mm
 • 1800 rpm

16,19 €

3 winkels
Excellent Enermax Twister Pressure 120mm

Enermax Twister Pressure 120mm

 • 120 mm
 • 1800 rpm
Niet verkrijgbaar
Fractal Design Silent Series R2 120mm

Fractal Design Silent Series R2 120mm

 • 120 mm
 • 1200 rpm
Niet verkrijgbaar
Gelid Silent 12

Gelid Silent 12

 • 120 mm
 • 1000 rpm

7,79 €

1 winkel
Gelid Silent 12 PWM

Gelid Silent 12 PWM

 • 120 mm
 • 1500 rpm
Niet verkrijgbaar
Gelid Slim 120mm Blue

Gelid Slim 120mm Blue

 • 120 mm
 • 1500 rpm
Niet verkrijgbaar
Gelid Slim 120mm PL Blue PWM

Gelid Slim 120mm PL Blue PWM

 • 120 mm
 • 1600 rpm
Niet verkrijgbaar
Gelid Wing 12 PWM UV 120mm Blue

Gelid Wing 12 PWM UV 120mm Blue

 • 120 mm
 • 1800 rpm
Niet verkrijgbaar
Gelid Wing 12 UV 120mm Blue

Gelid Wing 12 UV 120mm Blue

 • 120 mm
 • 1500 rpm
Niet verkrijgbaar
Lepa Bol.Quiet 120mm PWM Blue

Lepa Bol.Quiet 120mm PWM Blue

 • 120 mm
 • 1600 rpm

12,46 €

2 winkels
Lepa Bol.Quiet 120mm PWM Red

Lepa Bol.Quiet 120mm PWM Red

 • 120 mm
 • 1600 rpm
Niet verkrijgbaar
Lepa Bol.Quiet Tri-speed 120mm

Lepa Bol.Quiet Tri-speed 120mm

 • 120 mm
 • 1600 rpm

16,75 €

2 winkels
Lepa Chopper Series 120mm Blue

Lepa Chopper Series 120mm Blue

 • 120 mm
 • 900 rpm
Niet verkrijgbaar
Lepa Chopper Series 120mm Red

Lepa Chopper Series 120mm Red

 • 120 mm
 • 900 rpm

11,48 €

4 winkels
Nanoxia Deep Silence 120mm 1300rpm

Nanoxia Deep Silence 120mm 1300rpm

 • 120 mm
 • 1300 rpm

15,95 €

1 winkel
Nanoxia Deep Silence 120mm 1800rpm

Nanoxia Deep Silence 120mm 1800rpm

 • 120 mm
 • 1800 rpm

13,48 €

3 winkels
Nanoxia Deep Silence 120mm PWM 1500rpm

Nanoxia Deep Silence 120mm PWM 1500rpm

 • 120 mm
 • 1500 rpm

16,95 €

3 winkels
Excellent Noctua NF-F12 120mm PWM

Noctua NF-F12 120mm PWM

 • 120 mm
 • 1500 rpm

22,90 €

7 winkels
Noctua NF-F12 IndustrialPPC-2000 120mm PWM

Noctua NF-F12 IndustrialPPC-2000 120mm PWM

 • 120 mm
 • 2000 rpm

28,95 €

4 winkels
Noctua NF-F12 IndustrialPPC-3000 120mmPWM

Noctua NF-F12 IndustrialPPC-3000 120mmPWM

 • 120 mm
 • 3000 rpm

29,00 €

5 winkels
Noctua NF-P12 120mm PWM

Noctua NF-P12 120mm PWM

 • 120 mm
 • 1300 rpm

23,84 €

4 winkels
Noctua NF-S12A FLX 120mm

Noctua NF-S12A FLX 120mm

 • 120 mm
 • 1200 rpm

24,00 €

5 winkels
Noctua NF-S12A PWM 120mm

Noctua NF-S12A PWM 120mm

 • 120 mm
 • 1200 rpm

21,60 €

8 winkels
Noctua NF-S12A ULN 120mm

Noctua NF-S12A ULN 120mm

 • 120 mm
 • 800 rpm

19,89 €

5 winkels
Noctua NF-S12B Redux-700 120mm

Noctua NF-S12B Redux-700 120mm

 • 120 mm
 • 700 rpm

17,79 €

5 winkels
Noctua NF-S12B Redux-1200 120mm

Noctua NF-S12B Redux-1200 120mm

 • 120 mm
 • 1200 rpm

17,79 €

6 winkels
Noiseblocker BlackSilentFan XLP 120mm

Noiseblocker BlackSilentFan XLP 120mm

 • 120 mm
 • 2000 rpm

14,89 €

1 winkel
Noiseblocker BlackSilent Pro PL-2 120mm

Noiseblocker BlackSilent Pro PL-2 120mm

 • 120 mm
 • 1400 rpm

16,40 €

1 winkel
Noiseblocker BlackSilentPro PL-PS

Noiseblocker BlackSilentPro PL-PS

 • 120 mm
 • 1500 rpm

22,86 €

1 winkel
Noiseblocker BlackSilent XL-1 120mm

Noiseblocker BlackSilent XL-1 120mm

 • 120 mm
 • 1000 rpm

14,06 €

1 winkel
Excellent Noiseblocker M12-PS 120mm

Noiseblocker M12-PS 120mm

 • 120 mm
 • 1500 rpm

27,80 €

1 winkel
Gold Award Noiseblocker NB-eLoop 120mm 1300rpm

Noiseblocker NB-eLoop 120mm 1300rpm

 • 120 mm
 • 1300 rpm
Niet verkrijgbaar
Gold Award Noiseblocker NB-eLoop 120mm 1500rpm

Noiseblocker NB-eLoop 120mm 1500rpm

 • 120 mm
 • 1500 rpm

27,90 €

1 winkel
Silver Award Noiseblocker NB-Multiframe M12-2

Noiseblocker NB-Multiframe M12-2

 • 120 mm
 • 1250 rpm

27,19 €

1 winkel
Scythe GlideStream 120mm 800rpm

Scythe GlideStream 120mm 800rpm

 • 120 mm
 • 800 rpm
Niet verkrijgbaar
Great Value Scythe GlideStream 120mm 1200rpm

Scythe GlideStream 120mm 1200rpm

 • 120 mm
 • 1200 rpm
Niet verkrijgbaar
Scythe GlideStream PWM 120mm 1300rpm

Scythe GlideStream PWM 120mm 1300rpm

 • 120 mm
 • 1300 rpm

11,94 €

4 winkels
Scythe Grand Flex 120mm 800rpm

Scythe Grand Flex 120mm 800rpm

 • 120 mm
 • 800 rpm
Niet verkrijgbaar
Scythe Grand Flex 120mm 1200rpm

Scythe Grand Flex 120mm 1200rpm

 • 120 mm
 • 1200 rpm

15,90 €

3 winkels
Scythe Grand Flex 120mm 1600rpm

Scythe Grand Flex 120mm 1600rpm

 • 120 mm
 • 1600 rpm

9,94 €

4 winkels
Scythe Grand Flex 120mm 2000rpm

Scythe Grand Flex 120mm 2000rpm

 • 120 mm
 • 2000 rpm
Niet verkrijgbaar
Scythe Grand Flex 120mm 2400rpm

Scythe Grand Flex 120mm 2400rpm

 • 120 mm
 • 2400 rpm

12,94 €

3 winkels
Scythe Slip Stream 120mm 500rpm

Scythe Slip Stream 120mm 500rpm

 • 120 mm
 • 500 rpm

7,99 €

1 winkel
Scythe Slip Stream 120mm 800rpm

Scythe Slip Stream 120mm 800rpm

 • 120 mm
 • 800 rpm

12,46 €

2 winkels
Great Value Scythe Slip Stream 120mm 1200rpm

Scythe Slip Stream 120mm 1200rpm

 • 120 mm
 • 1200 rpm

15,90 €

1 winkel
Scythe Slip Stream 120mm PWM

Scythe Slip Stream 120mm PWM

 • 120 mm
 • 1300 rpm

13,31 €

5 winkels
Scythe Slip Stream Slim 120mm 800rpm

Scythe Slip Stream Slim 120mm 800rpm

 • 120 mm
 • 800 rpm
Niet verkrijgbaar
Excellent Scythe Ultra Kaze 120mm 3000rpm High Pressure

Scythe Ultra Kaze 120mm 3000rpm High Pressure

 • 120 mm
 • 3000 rpm

11,94 €

4 winkels
SilenX Effizio 120mm

SilenX Effizio 120mm

 • 120 mm
 • 1400 rpm
Niet verkrijgbaar
SilenX Effizio Quiet Blue LED Fan Series 120mm

SilenX Effizio Quiet Blue LED Fan Series 120mm

 • 120 mm
 • 1400 rpm
Niet verkrijgbaar
SilenX Effizio Quiet Fan Series 120mm

SilenX Effizio Quiet Fan Series 120mm

 • 120 mm
 • 1100 rpm
Niet verkrijgbaar
SilenX Effizio Quiet Red LED Fan Series 120mm

SilenX Effizio Quiet Red LED Fan Series 120mm

 • 120 mm
 • 1400 rpm
Niet verkrijgbaar
SilverStone Air Penetrator White 120mm

SilverStone Air Penetrator White 120mm

 • 120 mm
 • 1500 rpm
Niet verkrijgbaar
Silver Award SilverStone FM121B 120mm White

SilverStone FM121B 120mm White

 • 120 mm
 • 2400 rpm

21,70 €

1 winkel
SilverStone FN121-P 120mm

SilverStone FN121-P 120mm

 • 120 mm
 • 1200 rpm

10,04 €

1 winkel
SilverStone FQ121 120mm

SilverStone FQ121 120mm

 • 120 mm
 • 1800 rpm

13,16 €

1 winkel
SilverStone SST-FN123 120mm

SilverStone SST-FN123 120mm

 • 120 mm
 • 2000 rpm

14,86 €

1 winkel
SilverStone SST-FQ122 120mm

SilverStone SST-FQ122 120mm

 • 120 mm
 • 1500 rpm

14,33 €

1 winkel
SilverStone SST-FW121 120mm

SilverStone SST-FW121 120mm

 • 120 mm
 • 2000 rpm

16,40 €

1 winkel
SilverStone SST-FW122 120mm

SilverStone SST-FW122 120mm

 • 120 mm
 • 1800 rpm

22,85 €

1 winkel
Spire Air Force 120 PWM Blue

Spire Air Force 120 PWM Blue

 • 120 mm
 • 1500 rpm
Niet verkrijgbaar
Spire BlueStar PWM 120mm

Spire BlueStar PWM 120mm

 • 120 mm
 • 1800 rpm
Niet verkrijgbaar
Spire RedStar PWM 120mm

Spire RedStar PWM 120mm

 • 120 mm
 • 1800 rpm
Niet verkrijgbaar
Thermalright X-Silent 120mm

Thermalright X-Silent 120mm

 • 120 mm
 • 1000 rpm
Niet verkrijgbaar
Thermaltake Luna 12 LED Blue

Thermaltake Luna 12 LED Blue

 • 120 mm
 • 1200 rpm

14,09 €

2 winkels
Thermaltake Pure 12 LED Blue

Thermaltake Pure 12 LED Blue

 • 120 mm
 • 1000 rpm

11,21 €

5 winkels
0
*